2017-12-22 119 views
相信不少人跟我一樣喜歡吃海鮮,想更有海的氣氛,野玩海店是一個不錯的選擇,一入餐廳門口就有各式「海洋生物」迎接食客,很有趣的角落。如果有小朋友來的話,他們應該會玩瘋了。朋友是一個懶得選擇的人,所以二人套餐絕對是她的懶人包之選,整個套餐除包括主食焗原隻波士頓龍蝦外海鮮拼盤,也有是日餐湯,是日沙律,是日手造薄餅,是日甜品及一般餐飲。選好後,店員先為我們送上沙律和餐湯,是日餐湯是我喜愛的蕃茄湯。沙律新鮮爽脆,清新無比,令我們立即開胃起來,想吃更多的東西。蕃茄湯內的蕃茄都攪碎,然後加入忌廉拌煮,味道讓人驚艷。微酸微甜的蕃茄湯有夠香濃,彼此都融進湯內,喝的時候有一種濃郁中帶清爽的感覺。是日手造薄餅是野玩雜錦手造薄餅,薄餅8吋大小,餐廳會先把薄餅畫分成八份,再附上刀叉。看著薄餅上的濃郁芝士滿佈跟七彩繽紛的甜椒粒,粟米,很想馬上切一塊嚐嚐。薄餅口感真的不賴,一點都不會有吃普通披薩那種吃到最後都是吃麵粉感覺,烤得酥脆的餅皮,芝士雖多卻不膩味,當下真的讓人大喊超棒呢。蒜蓉焗生蠔鮮美度破表,蒜蓉味沒有蓋過生蠔的甜美,蒜蓉點綴生蠔之上,更能提出生蠔本身的美味。顆顆生蠔都很肥美,光滑柔嫩的模樣,很像肌膚吹彈可破

蒜蓉焗生蠔鮮美度破表,蒜蓉味沒有蓋過生蠔的甜美,蒜蓉點綴生蠔之上,更能提出生蠔本身的美味。顆顆生蠔都很肥美,光滑柔嫩的模樣,很像肌膚吹彈可破,教我們如何不愛。
菠蘿紅莓冰
另外,我們加30元升級至特飲菠蘿紅莓冰,尤如艷陽般色彩,非常吸睛,微酸微甜,口感清爽不甜膩,輕鬆自然,相當順口。

餐廳非常貼心,提供了手套,鉗,剪刀,紙巾,令我們方便「分解」海鮮。

焗原隻波士頓龍蝦外海鮮拼盤我們選了雙重芝士汁,海鮮們都在這熱騰騰,黃澄澄的芝士海暢泳呢。

爽甜飽滿的波士頓龍蝦肉浸透芝士醬汁撩撥起我們的食慾,也將龍蝦滋味展現極致,至今仍在點回味。

新鮮青口和新鮮海蜆也被芝士的浪潮蓋至金黃色,搭配香脆的多士一同品嚐更是風味濃郁,鮮美滿分。

儘管粟米與薯仔是配角,它們一點也不失色,薯仔鬆軟綿密,尤如平日所吃的焗薯般好咀嚼,粟米則香甜味美,很好吃啊。

最後上桌的是日甜品也沒有令我們失望,為整頓晚餐劃上完美的句號,酸甜絲滑的慕絲果香十足,入口滑順,同時驅除原有的飽足感,就像吹起一股水果清爽微風般舒心。
2017-12-22 103 views
海灘主題的餐廳....😝入到去就見到店內有塊牆牆身有著幾道彩色的門.....好像澳洲沙灘咁....👙另外原來每晚8:30都有live band....🎶🎶🍴波士頓龍蝦泡菜炒飯....泡菜味好香...🍴烤紐西蘭肉眼扒12oz set dinner ......除左肉眼扒夠大份....旁邊薯條&粟米粒都超級多....🍴美國豬鞍扒14oz set dinner🍴忌廉卡邦尼意粉set dinner ...意粉好creamy 順帶一提Set dinner 可選餐湯 / 生蠔🤤🍴薄切吞拿魚....味道好新鮮🍴凱薩沙律🍴水牛城雞翼🍴意式蕃茄醬煮蜆....其實我平日大多食酒煮蜆....原來茄醬煮蜆都好好味最後原來set dinner 包甜品...木糠布甸🤗
海灘主題的餐廳....😝

🍴波士頓龍蝦泡菜炒飯....泡菜味好香...

烤紐西蘭肉眼扒12oz set dinner

水牛城雞翼

意式蕃茄醬煮蜆

最後原來set dinner 包甜品...木糠布甸🤗

木糠布甸
$350 (Dinner)
烤紐西蘭肉眼扒12oz set dinner
水牛城雞翼
意式蕃茄醬煮蜆
木糠布甸
2017-12-21 132 views
第一次光顧Something Wild. 這間餐廳是朋友介紹我的, 說是平令正。上網比較過野玩田店, 山店, 我們最感興趣是太子的野玩海店。海店顧明思議就是比較多海鮮類的食品。去到餐廳, 到處都有水泡, 衝浪板的裝飾. 很有陽光與海灘的感覺. 入口附近有個台. 原來晚上8點半還有LIVE BAND唱歌. 坐好後看到餐牌, 不論是散叫還是套餐, 什至飲品都圖文並荗,非常吸引. 可惜老婆今天肚子不太舒服, 我們幾乎沒有點過海鮮。連最愛的生蠔也沒叫. 先來的就是我們加錢轉的周打海鮮湯和飲品。 都是一人套餐加錢還升級的。海鮮湯用麵包盛著, 份量多的像瀉了出來。 湯的味道很鮮味道濃郁。飲品我們點了藍天檸檬梳打, 外型超美觀就像是一個海洋。本來我對這藍色的飲品有點抗拒, 但喝一口其實就是很冰爽的檸檬汽水。老婆堅持要吃鰻魚炒飯, 我又想吃黑松露意粉。 我們就沒額外叫小食。鰻魚炒飯真的不得不讚, 米飯炒得粒粒分明又均沾上醬汁。而且除了長長的原塊鰻魚外, 連炒飯都有鰻魚粒, 十分足料。是我吃過最滿意的鰻魚炒飯。黑松露意粉上還有一撮黑松露醬, 拌起來時香氣十足。 跟炒飯一樣用料豊富, 意粉配料還有幾款不同

黑松露意粉上還有一撮黑松露醬, 拌起來時香氣十足。 跟炒飯一樣用料豊富, 意粉配料還有幾款不同的菌類。唯一美大不中是我比較喜歡爽彈一點的意粉。 這個有少少淋。 但個人口味不同,老婆覺得意粉口感還不錯。

用餐途中live music 就開始了。原本吵鬧的店頓時音量收少了一半。大家都很享受聽歌。剛巧今天有人生日, 駐場歌手還會唱生日歌, 真的又有氣氛又貼心。

最後就是一人餐的主菜紐西蘭肉眼扒, 我們點了六成熟切開是粉嫩的。牛扒有肉味而且帶點脂肪位, 肥瘦剛好。伴碟有上驚喜, 沒想到配牛油粟米, 還有外脆內熱的薯條。我們連伴碟都吃得乾乾淨淨。

跟餐的甜品有點像木糠蛋糕, 味道不錯, 不過只空一堆cream有點漏。如果加少量蛋糕balance一下會更實在。

總括這裡份量十足, 味道好, 價錢親民還有歌聽。非絕對是意料之外。下次跟朋友gathering一次會再來。

2017-12-05
  • 鰻魚炒飯
2017-12-21 615 views
今日去完始創見工(Second in)。當然係成功啦!所以約埋係附近做嘢嘅囡囡一齊係始創搵食慶祝一下。始創地庫有好幾間食肆。但見到有間食肆個名好得意。而且門口電動餐牌有好大隻龍蝦吸引住。呢間就係“野玩海店 ”所以就搽㩒飛等位。等咗一陣就有位了。餐廳裡面以海洋為裝飾。而且每張枱都好閣,唔會有迫嘅感覺。坐得舒服自然食得開心。仲有一樣比較特別,就係每晚都有不同brand友唱歌。都唱得唔錯架。餐廳非常之細心. 安排了圍裙給客人. 以免客人弄污衣服. 我地見到餐牌,好難選擇。見到原隻龍蝦炒飯$228 好想食。但又見到有一set2人焗波士頓龍蝦海鮮拚盤。有芝士汁及大蒜汁揀,我地揀咗芝士汁。拚盤有青口,大蝦,薯仔,粟米,蒜蓉包,當然仲有主角波士頓龍蝦。仲有pizza,餐湯,菜沙律,甜品。都只係$428。睇落係2人餐超抵食。最後都係揀咗佢。龍蝦肉非常彈牙鮮甜。肉厚。大蝦新鮮肉爽青口肉大大粒粟米係超甜粟米。切開4小件。容易食薯仔及蒜蓉包吸晒芝士汁。勁好味PIZZA -忘記咗PIZZA名. 不過好抵讚. 因為一個PIZZA最緊要係餅底. 野玩嘅PIZZA餅底厚薄適中. 而且餡料又多. 芝士仲可以拉絲甜品係

就係每晚都有不同brand友唱歌。都唱得唔錯架。

餐廳非常之細心. 安排了圍裙給客人. 以免客人弄污衣服.

龍蝦肉非常彈牙鮮甜。肉厚。

大蝦新鮮肉爽

青口肉大大粒

粟米係超甜粟米。切開4小件。容易食

薯仔及蒜蓉包吸晒芝士汁。勁好味

甜品係Tiramisiu。甜品一般啦!我鐘意唔太甜。

餐茶就叫熱檸檬水,消滯

係職員介紹之下,我地仲叫咗2款新出品
香蒜日本青酒煮蜆$88。都幾大碟,而且蜆肉大大粒又好鮮甜。味道好似食香草田螺。

焗釀芝士菠菜燒烤蘑菇$68。芝士鋪面,菠菜釀係大啡姑裡面。而且釀咗好多菠菜。好有口感。啱晒食素嘅朋友

今晚我地叫嘅食物. 足夠4人食. 但我地只係2人. 最後都要攞走PIZZA. 咁多食物都係$642. 超抵食.

Other Info. : 我已經即時介紹比同事. 大家約咗下個月再去. 到時就可以試龍蝦炒飯.
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$321 (Dinner)
  • 芝士焗釀菠菜燒烤蘑菇
2017-12-20 88 views
去旺角買完聖誕禮物,經過始創,入去行了一圈,見到有間好特別的餐廳,裡外佈置都以海為主題,雖然現在已是冬天,但仍感到那種夏日風情!我和朋友都想一試!原來這裡主打吃海鮮!有很多龍蝦的菜式!我們先點一個前菜,牛油果蟹肉沙律,都幾大份,熟透的牛油果真是我的最愛,又香又creamy,沙律菜用了我最愛的火箭菜,還有鮮味的蟹肉,絕對推薦這個清新的沙律!見到menu已被圖片吸引,賣相極利害的波士頓龍蝦薄餅,pizza上面真的放了一隻龍蝦!很薄的餅底,加上豐富的芝士,每片都可以拉絲,有大蝦、龍蝦肉、青口等海鮮材料,每一口都好滿足!另外,我們都點了秘制德國豬手,這個豬手是焗的,外皮很富膠質,qq的,有咬口!還有些酸菜可中和膩感!這裡的地方好大,坐得又舒服,8,9點還有live music,讓客人有不錯的享受!

原來這裡主打吃海鮮!有很多龍蝦的菜式!

2017-12-15
$250 (Dinner)
2017-12-18 106 views
久聞這間主題餐廳,今天相約朋友到此一食。怎麼能少得叫這出名的芝士龍蝦海鮮盛會,如圖所見,芝士蓋滿龍蝦與海鮮,是原隻龍蝦上,連鉗的肉也能完整脫出,絕不騙人,肉質當然新鮮彈牙,帶手套吃,有風味,一流牛排相當大塊,這個價錢超值,7成熟,煎得相當入味,薯條略油,但其實食上牛排,你已經不會理會薯條的存在,嘻嘻。🍕 pizza,也相當大份,(其實這間餐廳很適合朋友聚會吧,份量大,價錢相宜,環境舒適放鬆,有live band )材料足,味道不會過多茄醬或千島醬, 所以不膩。最後,加一杯紅酒,今晚我就醉在這裡,不易樂乎。
久聞這間主題餐廳,今天相約朋友到此一食。

2017-11-21
2017-12-18 78 views
同同事係太子放工,行過始創中心見到間店幾特別就入去試下。入面係以大自然為主題,杯都係用露營杯,而呢間分店就係以海為主題。首先叫左半打生蠔做頭盤,個set仲有送兩杯飲品,咁我地當然叫白酒配返個生蠔。生蠔都幾新鮮,而都幾肥,中等size,少少海水味,係我中意個款味道。之後叫左個周打蜆湯,佢用麵包做碗裝住d湯,個包浸住d湯吸收晒d味,好食又好飲,份量都幾多。海鮮方面,除左生蠔以外,我地叫左個波士頓龍蝦,龍蝦啖啖肉,芝士溶係面,食落去同龍蝦肉好夾。主菜分別點左一份set既肉眼扒,一個龍蝦泡菜炒飯同埋黑松露蘑菇意粉。牛扒medium rare,肉質軟熟,冇乜筋,肉味濃郁。我最中意個黑松露蘑菇意粉,黑松露好香,加上佢入面蘑菇份量十足,每一啖都咬到蘑菇,口感味道都有。
2017-12-18 69 views
入到黎呢間餐廳真係好有度假feel~ 因為佢d裝修係以沙灘為主題,充滿夏日風情~餐包正正常常沙律個醬汁好清新個餐既小食揀左生蠔,細隻d個款,海水味重。忌廉菠菜,呢個出乎意料地好食Parma ham 火箭菜pizza, 呢個批中等厚度,而我個人比較鐘意薄批……不過配料份量都ok份量十足既沙冰飲品,好fresh,上邊仲有一大支補充裝~蘋果奶蘇配雪糕,焗到極香脆既奶蘇粒鋪滿表層,下邊就係香甜既蘋果粒,加埋雪糕一齊食仲正~呢間餐廳有駐場歌手,當晚同女朋友黎聽歌聽到唔捨得走

餐包正正常常

沙律個醬汁好清新

個餐既小食揀左生蠔,細隻d個款,海水味重。

忌廉菠菜,呢個出乎意料地好食

份量十足既沙冰飲品,好fresh,上邊仲有一大支補充裝~

呢間餐廳有駐場歌手,當晚同女朋友黎聽歌聽到唔捨得走

2017-12-14 73 views
前晚去左始創呢間餐廳食飯(係佢既同事介紹,話啲野食唔錯)。可能係閒日晚餐時間都唔使等位。睇個樣應該係出名食海鮮(menu好多有龍蝦既配搭)首先叫左兩個前菜小食,有呑拿魚他他配火箭菜同buffalo wings。呢個呑拿魚他他幾好食,個texture, 啲汁同火箭菜同個魚係夾得到,好fresh既感覺!水牛城雞翼就略嫌汁唔夠濃唔算太入味,可以唔試。叫左個三文魚茄汁意粉。呢個我都覺得𣎴過𣎴失,但意粉就略為淋左少少。但個汁係幾好味。仲有叫左個豬手。分量大,熱辣辣,個皮脆卜卜,有得揀汁(黑椒、蒜蓉、、) 汁可以另外上。仲有薯蓉襯係下面(但覺得薯蓉偏淡,可能要配番個汁會夾啲)。唔錯既,可以再encore !P.s. 食到咁上下有音樂人唱歌都幾大聲,一班人圍威喂都可以接受,如果會有情調或者要傾野可以會講得有啲嘈。
前晚去左始創呢間餐廳食飯(係佢既同事介紹,話啲野食唔錯)。

水牛城雞翼就略嫌汁唔夠濃唔算太入味,可以唔試。

2017-12-13 794 views
無錯!今次又跟電視大台開餐🤣早排小妹男人見電視介紹龍蝦餐2個人都係4百幾落樓,於是決定帶小妹去試下!當係預祝聖誕節🎄龍蝦大餐$428,二人份,除左基本野包餐湯、餐包、沙律、亦都有一個8" Pizza、仲有甜品!另外仲有一隻大龍蝦、中蝦、大蜆同配菜!初初仲苦惱緊夠唔夠食,好彩男人叫小妹食晒先再叫!!如果唔係真係做左「大晒鬼」🙈🙈落完單,好快就上餐包!餐包微暖,係農夫包同芝麻包,送湯一流👍🏻餐湯係南瓜湯,沙律係凱撒沙律,配凍檸茶(唔洗另外加錢😂😂) 南瓜湯都幾creamy,仲會飲到南瓜絲👍🏻上pizza嘅一刻,小妹衷心感謝男人拒絕小妹再加餸🤣🤣🤣🤣🤣 原來8"Pizza 一啲都唔細!(最後係打包左半份🙈🙈)講返pizza, pizza超多芝士,每一塊都做到拉絲嘅效果,而餅底係薄批,超脆♥️♥️♥️ 亦因爲哩個原因,小妹先決定食唔哂,都打包!!因為真係超香芝士味!😋重頭戲黎啦!!!我地揀左芝士汁,真係超多芝士呀♥️♥️♥️龍蝦超大隻😱龍蝦除左蝦身啖啖肉,連蝦夾都好好肉!而且肉質彈牙,一d都唔「霉」👍🏻👍🏻👍🏻點埋芝士汁一齊食,真係不得了😋😋😋龍蝦餐,仲有蝦同蜆跟埋,蝦都好新鮮,肉質都係實淨嘅!蜆都ok!
無錯!今次又跟電視大台開餐🤣

餐包

餐湯係南瓜湯,沙律係凱撒沙律,配凍檸茶(唔洗另外加錢😂😂)
南瓜湯都幾creamy,仲會飲到南瓜絲👍🏻
南瓜餐湯+餐沙律

是日Pizza

重頭戲黎啦!!!我地揀左芝士汁,真係超多芝士呀♥️♥️♥️
龍蝦大餐

龍蝦超大隻😱

龍蝦餐,仲有蝦同蜆跟埋,蝦都好新鮮,肉質都係實淨嘅!蜆都ok! 配菜仲有粟米同薯仔,真係飽到一個點🤣🤣🤣
大蝦
大蜆+粟米

最後仲有甜品,小蛋糕!甜道岩岩好,不過就係未能填飽小妹個甜品胃!所以!!!!
小蛋糕

小妹加了個香蕉朱古力雪糕窩夫🤣🤣🤣🤣
窩夫新鮮即整,熱辣辣超脆,加埋朱古力雪糕一齊食,真係不得了!
香蕉朱古力雪糕窩夫

題外話!現場live band超得!!!已經好耐無試過一邊聽歌一邊嘆晚餐,不知不覺就食左兩個幾鐘! 讚呀👍🏻
龍蝦大餐
香港人咁忙,放假到冇咩時間出去遊走下,咁arm係旺角呢個市區都可以搵到好似置身係澳洲Brighton beach既彩虹屋咁,可以感受到陽光與海灘既氣息。我講緊既就係野玩餐廳系列既野玩海店。呢間餐廳係係太子始創地庫,地點方便易搵。野玩系列有野玩山店,野玩田店,而呢間野玩海店,顧名思義就係以海為主題,所以呢度既裝修就好有海灘feel,悉心打造到係海邊享受餐飲咁,而且餐廳地方寬敞,環境舒服。Menu話明以「海」做主題,海鮮就會係呢度既主打菜式。牛油果蟹肉沙律(細)$68呢個沙律用新鮮爽口既火箭菜墊底,食落好fresh,蟹肉同蟹籽加埋好有口感,牛油果就好健康,配埋佢既自家沙律醬,味道好夾意大利火腿配火箭菜薄餅$128pizza就冇咩特別,食落邊脆內軟,有d似麵包鋪入面既pizza包香辣波士頓龍蝦扁意大利麵$198呢個龍蝦意大利麵好抵食,開邊既波士頓龍蝦size夠大,又新鮮,食落肉質彈牙爽口,扁意大利麵食落香口少辣好醒胃新鮮香蕉朱古力窩夫$78呢個窩夫新鮮香脆,生果配搭健康好味,而且賣相一流心太軟配雲尼拿Movenpick雪糕$98至於個心太軟就做到外脆內軟,有流心,最鍾意都係佢配個香滑既mov

呢間餐廳係係太子始創地庫,地點方便易搵。

Menu

話明以「海」做主題,海鮮就會係呢度既主打菜式。
牛油果蟹肉沙律(細)$68

意大利火腿配火箭菜薄餅$128

香辣波士頓龍蝦扁意大利麵$198

新鮮香蕉朱古力窩夫$78
呢個窩夫新鮮香脆,生果配搭健康好味,而且賣相一流

心太軟配雲尼拿Movenpick雪糕$98
至於個心太軟就做到外脆內軟,有流心,最鍾意都係佢配個香滑既movenpick雪糕球

另外,值得一提既係佢不時會有live music,搞搞氣氛,2100後入座仲有75折tim

2017-11-23
$330 (Dinner)
2017-12-09 83 views
唔係朋友約黎都唔知始創下面有間咁有特色嘅餐廳,成間都係以滑浪為主,裝修好靚好特別,店內仲有兩間大房,有privacy得黎又好似係bathing house入面咁。呢間餐廳主打海鮮,大部份嘅菜式都係以海鮮為主嘅。首先前菜我哋叫咗個周打海鮮湯,同外國食個d一樣都係成個包上嘅,海鮮湯好creamy,亦都係好多海鮮,有魷魚、蝦、蜆、青口等等,而最尾個包吸晒啲湯切開出嚟食亦都好好味,包變得好林好香。最近鍾意左食蠔,見到佢有蠔set就叫咗半打,我哋揀咗貴果款$288有六隻再加兩杯飲品,我哋當然叫咗白酒啦。蠔都幾鮮甜, size係呢個價錢來講算係咁,再加埋兩杯白酒呢個套餐簡直抵到爛啦。之後開始到主菜啦,見到佢寫個Menu都係龍蝦冇理由唔買嗌啦,咁就叫咗一個有fusion特色小小嘅餐飯,龍蝦泡菜炒飯。其實泡菜炒飯點樣炒都好食,再加埋啖啖龍蝦肉,又有口感又有味覺嘅刺激,呢個組合一流。淨係呢個炒飯嘅龍蝦當然滿足唔到我地啦,所以我哋都帶咗一個芝士焗波士頓龍蝦,真係成隻上架,新鮮焗出嚟,芝士仲做到拉絲嘅效果添。龍蝦嘅size唔算好大不過勝在夠多肉,蟹鉗亦都係滿滿嘅,呢個比起炒飯嘅龍蝦肉質地更好更鮮。好似已經叫

周打海鮮湯

生蠔set

芝士焗波士頓龍蝦

好似已經叫左好多野咁,不過其實都唔算話好飽,最後都係叫咗個黑松露意粉同埋一個肉眼扒嘅套餐。個肉眼扒套餐好抵, $188有個肉眼扒再加一個湯同埋甜品,分量超級大,我哋叫咗五成熟,生熟啱啱好,唔會太硬亦都唔會太生出血水。成塊扒都烤得好靚,見到佢啲紋路同埋個面烤得好香脆,好好味。抵食之選。
烤紐西蘭短骨肉眼扒

最後就係個黑松露意大利粉呀,其實食完個扒都已經好飽飽地,不過呢個意粉一黎真係忍唔到口。好香好香嘅黑松露味鋪滿左係意粉上面,而個sauce 都係好Creamy好滑👍🏻
黑松露意大利粉

你間餐廳最特別係大概八點幾九點鐘就會開始有live Band ,個表演者唱得好好,我哋都食完都坐多陣聽埋先走。
周打海鮮湯
生蠔set
芝士焗波士頓龍蝦
烤紐西蘭短骨肉眼扒
黑松露意大利粉
2017-12-07 81 views
今晚跟媽媽兩人撐枱腳,先去花園街行逛後再到始創搵食。這間餐廳是在地庫,餐廳充滿了夏天海洋氣息,以滑浪板做裝飾。牛油果蟹肉沙律沙律是火箭菜配麻醬,火箭菜的苦澀味,配上清新的牛油果,鮮甜的蟹肉及脆口的蟹子,整體清新開胃。原隻波士頓龍蝦扁意粉意粉是普通的番茄意粉,意粉軟硬適中,番茄味夠酸,每條都沾上了茄汁味,龍蝦一開為二,方便食用,蝦肉爽口彈牙。鮮三文魚配三文魚杍炒飯炒飯飯粒分明,而且炒得爽口,三文魚肉質鮮甜有少許油脂,還有脆口的魚杍,整體又鮮又好味。鮮雜莓自家製窩夫窩夫兩層,每層都舖滿了忌廉及生果,最上面就有雜莓雪糕,窩夫鬆脆,份量足二人分享。餐廳座位舒適外,食物質素都不俗,三魚文炒飯更是食過番尋味,價錢合理,百多二百元一位已經有齊前菜、主菜跟甜品,算是太子區抵食之選。
今晚跟媽媽兩人撐枱腳,先去花園街行逛後再到始創搵食。

這間餐廳是在地庫,餐廳充滿了夏天海洋氣息,以滑浪板做裝飾。

Type of Meal
Dinner
2017-12-07 584 views
這個位於太子始創的餐廳,地點方便,鄰近太子地鐵站。餐廳佈滿夏日沖浪的感覺,亦有請live band演奏。套餐主要有海鮮類,亦有普通的意粉及飯。忌廉汁煮青口青口份量十足而且比平時吃到的更大隻,青口有濃郁的忌廉汁味,亦有些洋葱,非常creamy。酥炸石斑魚拼薯條炸魚柳外脆內軟,魚肉嫩滑,不會粉漿比較厚,點上酸瓜沙律醬去掉油膩感,粗薯外得鬆脆。意大利巴馬火腿伴火箭菜手造薄餅薄餅是薄底,表面的芝士不多,不會太油膩,火箭菜苦澀味跟巴馬火腿的咸香配搭合拍,薄餅鬆脆。野玩新地新地份量十足,有三球雪糕,朱古力、雲尼拿及雜莓,但表面有很多忌廉,幾乎是半杯,所以整體比較甜膩,如果忌廉少一半會比較好,新地內有藍莓及草莓,酸酸甜甜。西瓜薄荷檸檬密糖沙冰沙冰一點都不似西瓜味,反而有檸檬薄荷感,不會太甜。香茅蘋果薄荷茶甘草味甘甜,加上有淡淡的香茅及薄荷香味,清熱去油膩感。總括而言,食物味道不俗,價錢便宜又大份,尤其是小食類,全部都是60-70起,份量十足,適合人多gathering的場合。
這個位於太子始創的餐廳,地點方便,鄰近太子地鐵站。

餐廳佈滿夏日沖浪的感覺,亦有請live band演奏。

套餐主要有海鮮類,亦有普通的意粉及飯。

西瓜薄荷檸檬密糖沙冰
沙冰一點都不似西瓜味,反而有檸檬薄荷感,不會太甜。

香茅蘋果薄荷茶
甘草味甘甜,加上有淡淡的香茅及薄荷香味,清熱去油膩感。

Type of Meal
Dinner
2017-12-06 58 views
野玩海店:一間以海洋為主題嘅餐廳。地點好方便,就喺太子始創中心地下。入口附近有個兒童play zone...我估呢間餐廳都幾適合family gathering...入面裝修幾精緻,好似有個live band位,不過我太早食飯無緣欣賞了。一坐低先有兩個小餐包,芝麻味。兩個女仔gathering聚聚,只係以小食為主,包括:水牛城雞翼($78)味道唔算好辣,可以再辣啲。意大利Parma ham伴比利時啤梨($78)Parma ham 嘅鹹香,加啤梨嘅甜,幾夾wor...牛油果蟹肉沙律($88)蟹肉落得幾足,牛油果係好有營養嘅super food...以沙律一齊食亦容易入口呢。波士頓龍蝦海鮮手造薄餅($238)造型得,味道都唔錯,龍蝦肉放落pizza度,每片pizza都有龍蝦肉呢!鮮雜莓自家製窩夫($88)窩夫好脆身,加埋士多啤梨雪糕同忌廉嘅甜,好邪惡呢!
野玩海店:一間以海洋為主題嘅餐廳。

地點好方便,就喺太子始創中心地下。

一坐低先有兩個小餐包,芝麻味。

兩個女仔gathering聚聚,只係以小食為主,包括:

水牛城雞翼($78)

味道唔算好辣,可以再辣啲。

意大利Parma ham伴比利時啤梨($78)

Parma ham 嘅鹹香,加啤梨嘅甜,幾夾wor...

牛油果蟹肉沙律($88)

波士頓龍蝦海鮮手造薄餅($238)

鮮雜莓自家製窩夫($88)

窩夫好脆身,加埋士多啤梨雪糕同忌廉嘅甜,好邪惡呢!
  • 牛油果蟹肉沙律
  • 波士頓龍蝦海鮮手造薄餅