2018-03-09 55 views
天氣凍, 最適合打邊爐。我們揀了新東記來十下十下。朋友嗜辣, 我怕太辣。所以我們就揀了湯底雙拼, 一邊是四川麻辣窩$135, 另一邊是日本九州豬骨湯$80。以價錢高的一個湯底來收費,即是$135。 自家製竹庶水$38很清甜,打邊爐必點來清熱。 鳳城水餃$75 每隻都很飽滿,皮薄餡靚,很多蝦肉。墨汁墨魚丸$55 很爽口彈牙。自製鮮蝦膠$78很有口感。千層凍豆腐$33 鬆化響鈴卷$48在湯底燙一燙即可食, 好味道。 唐生菜$42蘿蔔$32蘿蔔吸收了豬骨湯底的精華,很腍甜。 龍口粉絲$33 日本黑豚肉$88 這個必點,很美味。 鮮嫩肥牛肉中肥$238肉味濃, 有嚼口。

自家製竹庶水$38

很清甜,打邊爐必點來清熱。

鳳城水餃$75

每隻都很飽滿,皮薄餡靚,很多蝦肉。

墨汁墨魚丸$55

很爽口彈牙。

自製鮮蝦膠$78

很有口感。

千層凍豆腐$33

鬆化響鈴卷$48

在湯底燙一燙即可食, 好味道。

唐生菜$42

蘿蔔$32

蘿蔔吸收了豬骨湯底的精華,很腍甜。

龍口粉絲$33

日本黑豚肉$88

這個必點,很美味。

鮮嫩肥牛肉中肥$238

肉味濃, 有嚼口。

$383 (Dinner)
2018-03-09 19 views
香港人無論天氣凍人係熱都係喜歡約埋朋友去打邊爐早幾日就約左朋友去尖沙咀既新東記火鍋店一坐低就可以開混醬 *醬油費每位 HK$25*基本既醬都有齊哂我們選擇了 味菜胡椒豬肚湯 HK$65豬肚並非用新鮮豬肚湯的味道也不是我喜歡的建議大家選擇其他湯底雖然我不太喜歡個湯底但新東記的配料也是不錯的火腿午餐肉 $52鬆化響鈴卷 $48豆腐 HKD$33炸魚蛋角 $52牛舌片 HKD$78牛舌片切到好薄鮮嫩肥牛肉(大) HK$370肥牛肉質素不錯之後再叫多左碟中SIZE $310但細碟好多 建議大家叫大SIZE比較抵食!新東記火鍋配料選擇都幾多美中不足是侍應經常落漏單大家要check一check單究竟係唔係真係落齊左~
香港人無論天氣凍人係熱

牛舌片切到好薄

鮮嫩肥牛肉(大) HK$370
肥牛肉質素不錯
之後再叫多左碟中SIZE $310
但細碟好多 建議大家叫大SIZE比較抵食!

新東記火鍋配料選擇都幾多
美中不足是侍應經常落漏單
大家要check一check單究竟係唔係真係落齊左~
2018-03-05
吃火鍋,當然最重要是材料新鮮,這樣才可以吃到食材的原汁原味和鮮嫩口感。說到新鮮,就莫過於到街市的新鮮肉枱,鮮肉掛在面前,喜歡那個部份便切那個部份。這間火鍋店,最大的特色就是有一個新鮮的牛肉枱,不同部位的牛肉掛在肉枱上,看著師傅即場手切牛肉,認真新鮮。醬料 @$25醬料車會推到客人面前,醬料有火鍋豉油、麻油、紅醋、沙爹醬、腐乳醬、芝蔴醬及其他配料供客人自己混醤。海底椰濃豬骨湯底 ($82)👍👍👍👍這個海底椰濃豬骨湯,除了有大大嚿的豬骨外,材料十分多,有海底椰、紅蘿蔔、南北杏和無花果。無花果和海底椰的甜味,加上豬骨的肉味,令湯底又清甜又滋潤。鮮嫩牛頸脊 ($370/大)👍👍👍👍👍看見新鮮的肉枱,掛滿鮮牛肉。肥牛肉選擇有小肥、中肥或大肥;另外可以選擇牛頸脊,可以選擇瘦或稔。我們選了這碟是稔的牛頸脊,可以看到師傅即場手切牛肉。牛頸脊的肉質鮮嫩,肥瘦均勻,放在火鍋內灼幾秒,粉嫩的牛肉便可送入口內,味道新鮮有肉味。牛心頂 ($45)👍👍👍👍👍牛心頂是連接著牛心的血管,厚身雪白,口感超級爽脆,不是很多地方可以吃得到,值得一試。走地三黃雞 ($86/半隻)👍👍👍👍半隻走地三黃雞,放入鍋內,又可吃到鮮嫩

醬料 @$25
醬料 @$25

海底椰濃豬骨湯底 ($82)
海底椰濃豬骨湯底

鮮嫩牛頸脊 ($370/大)

鮮嫩牛頸脊

牛心頂 ($45)
牛心頂

走地三黃雞 ($86/半隻)
走地三黃雞

半隻走地三黃雞,放入鍋內,又可吃到鮮嫩的雞肉,同時令湯底加添雞的鮮味。
走地三黃雞

墨汁墨魚丸 ($55)
墨汁墨魚丸

大大粒的墨汁墨魚丸,爽彈還有粒粒的墨魚碎。

鱔片 ($135)
鱔片

新鮮薄切的白鱔片,鳝片獨特的味道和口感,加上鱔皮煙煙靭靭,可以吃到新鮮的味道。

脆肉鯇魚 ($98)
脆肉鯇魚

脆肉鯇魚片同樣是薄切,爽口彈牙的口感是脆肉鯇的特色,味道鮮甜又美味。
脆肉鯇魚

肥鵝腸 ($62)
肥鵝腸

鵝腸帶著一些脂肪,令爽脆的鵝腸吃落的同時又帶點肥膏的甘香。
肥鵝腸

時令雜菜籃 ($55)
時令雜菜籃

食了咁多肉,吃些蔬菜平衡一下,有西洋菜、生菜、白菜等。

自家製唧唧魚麵 ($50)
自家製唧唧魚麵

這個唧唧魚麵好玩又好吃,自己動手把魚麵唧到鍋內,待一兩分鐘便可吃到鮮味、軟綿綿的魚麵。
自家製唧唧魚麵

竹蔗芧根水 ($38/杓)
竹蔗芧根水

清熱降火的竹蔗茅根水是火鍋好拍擋,味道清甜芳香。

內在環境

魚缸有新鮮生猛的海鮮。

餐牌

晚上十時後入座,宵夜全單有七折。
2018-03-06
$330 (Dinner)
海底椰濃豬骨湯底
時令雜菜籃
竹蔗芧根水
2018-03-06 26 views
香港天氣實在太凍,真係要打邊爐暖下個身。火鍋選擇何其多,最重要嘅其實都係火鍋料要夠靚。上網搵嘅時候就搵到呢一間主打傳統火鍋,重有本地肥牛嘅,一於同男朋友去試吓。湯底方面都有18種可以選擇,我哋就揀咗簡簡單單嘅傳統味菜胡椒豬肚湯。湯底都幾足料,裏面有好多豬肚同酸菜。醬料費每位要$25,感覺上幾貴,不過佢成車咁推過嚟,而且連少見嘅腐乳醬都有,都算物有所值。牛當然係今日嘅主角,我哋就叫左侍應推介嘅肥牛肉小肥中size。上到枱果然非常驚喜,分量好大之餘,賣相亦相當靚仔,未食已經流晒口水。脂肪同肉分布均勻,紅白相間。輕輕放落湯煮10秒,剛剛好五成熟,入口軟淋牛肉味超濃!脂香味慢慢滲出,齒頰留香!之後再嚟就係我一向都鍾意食嘅牛白肉!而且並唔係每一間打邊爐都有嘅,有就一定必叫!牛白肉食嘅當然係牛脂香濃嘅味道。呢度嘅牛白肉相對其他地方嘅更加厚,口感更加豐富,牛癡如我絕對如癡如醉。紐西蘭羊肩肉,睇落去冇乜特別,但一食就知道同出邊嘅唔同!就算煮耐咗都唔會鞋口,配腐乳醬一流。日本廣島蠔,比想像中嘅大隻,新鮮唔腥。肥鵝腸,制過嘅比新鮮嘅爽脆,但有保留肥腸既甘香,食落比睇落更加好食。黑牛柏葉,鬆化響鈴卷,正常貨

湯底都幾足料,裏面有好多豬肚同酸菜。
醬料費每位要$25,感覺上幾貴,
不過佢成車咁推過嚟,而且連少見嘅腐乳醬都有,都算物有所值。

日本廣島蠔,比想像中嘅大隻,新鮮唔腥。

黑牛柏葉,鬆化響鈴卷,正常貨唔會失望
萵筍,夠新鮮夠甜
總括嚟講如果鍾意食牛嘅話,依間火鍋店係必食
2018-03-05 482 views
無論天氣凍定熱, 幾個朋友聚會, 烚下烚下就係最佳選擇。打邊爐最緊要有牛先稱得上完美, 朋友係網上搵到一間標榜所有牛肉每朝新鮮從肉檔運到, 保證新鮮, 於是今晚聚會就決定到新東記!地點亦很方便, 尖東站N1出口一出行幾步就到。餐廳內面積不大, 設部分卡位, 坐得幾舒服, 更設有幾間獨立房間, 岩哂一班人搞私人聚會。待應推出調味架比我地混醬 (醬油費每位HK$25)湯底款式都有18款之多, 當中我地揀左【新加坡叻沙湯】HK$65叻沙湯底不濃, 入口清甜中帶點微辣, 但餐廳加水後, 微辣味都被沖淡了, 還好可以吃到原汁原味既火鍋配料。廚窗內掛滿不同部位的牛肉, 我地就揀左【鮮嫩肥牛肉(例)】HK$238片片鮮紅牛肉平佈上檯, 厚薄適中, 牛肉熟後還帶少許粉嫩, 肉質又滑又林, 而且沒有根連帶, 牛味不算太重。【鮮蝦雲吞】HK$75雲吞表面沒有水氣, 估計都是即叫即包, 每粒都脤卜卜, 沒有偷工減料。雲吞入面既肉已預先調味, 而且有粒粒爽口鮮甜既蝦肉, 熟後不用再點豉油, 都能吃得出鮮味每次打邊爐一見到menu上有"自製", 都必定一試!【自製鮮蝦膠】HK$78【自製墨魚膠】HK$78蝦膠同
地點亦很方便, 尖東站N1出口一出行幾步就到。

待應推出調味架比我地混醬 (醬油費每位HK$25)

湯底款式都有18款之多,

當中我地揀左【新加坡叻沙湯】HK$65
新加坡叻沙湯

廚窗內掛滿不同部位的牛肉,

我地就揀左【鮮嫩肥牛肉(例)】HK$238
鮮嫩肥牛肉(例)

【鮮蝦雲吞】HK$75
鮮蝦雲吞

每次打邊爐一見到menu上有"自製", 都必定一試!
【自製鮮蝦膠】HK$78

【自製墨魚膠】HK$78
製墨魚膠

蝦膠同埋墨魚膠都打得很有黏性, 而且各有蝦肉粒/墨魚肉粒增加口感, 加上兩款都非常鮮甜彈牙, 口感同味道都很出色, 值得一試!

【鱔片】HK$135
鱔片已被去骨, 可以放心大口大口吃。鱔片新鮮帶爽脆, 特別係鱔既表皮位置更加爽口, 正!!

【鬆化響鈴卷】HK$48
雖然不至於放入湯底後三秒夾起還是脆, 但吸味之選都是一個不錯選擇。
鬆化響鈴卷

【皇后菜】HK$55
份量都幾多, 嫩綠清甜, 沒有渣滓, 正!!!

皇后菜

食物質素整體都很高質, 服務亦很招呼周到, 不時主動為我地加茶, 打邊爐聚會好選擇!
$450 (Dinner)
鮮嫩肥牛肉(例)
鮮蝦雲吞
製墨魚膠
皇后菜
2018-02-23 45 views
去到尖沙咀,四個人諗緊去邊度打邊爐,就上到去一間一出門口就係紅酒櫃,叫做《新東記》火鍋餐廳打邊爐。我哋被安排坐戶外嘅位置,好彩咁凍嘅天氣之下,隔離有一個好高嘅火爐取暖。餐牌上都有好多火鍋配料同埋小食選擇,隨即揀咗個滋補烏雞鍋。湯底有椰子絲同埋一大隻黑色烏雞,飲一啖湯底非常鮮甜,而且非常足料。飲品方面,朋友們叫咗幾支啤酒,我就揀選左一榨自家製竹蔗茅根水,仲有熱飲添,可以清下熱氣暖暖胃。火鍋配料方面,牛魔王的我們揀選左鮮嫩肥牛肉中嘅牛頸脊,食落去質感好林,牛頸脊肉嘅條紋好平均。有一位唔食牛嘅朋友就叫咗日本黑豚肉。除此之外,火腿、午餐肉、順德魚腐、粟米、枝竹上等素、山根、油麥菜、冬瓜片、山水滑豆腐、黑牛柏葉同埋日本蟹柳等等都非常新鮮。當中嘅鮮肉韭菜餃好大隻,皮薄喊靚,食落去好多豬肉碎同埋韭菜,新鮮即做。鬆化響鈴卷即叫即炸,食落去香脆可口,只需要放入火鍋灼三秒就食得。食咗咁多野埋單都只係$2000有找,每人平均消費$500,價錢合理,而且火鍋配料非常新鮮,咁嘅價錢非常抵食。

餐牌上都有好多火鍋配料同埋小食選擇,隨即揀咗個滋補烏雞鍋。

有一位唔食牛嘅朋友就叫咗日本黑豚肉。

2018-02-22 527 views
嚴寒襲港,打邊爐先係人生最大享受,今日同柑太去食新東記,呢間標榜有手切靚牛肉既火鍋店入到店內即時見佢一大堆新鮮靚牛呀由於店內差不多滿座,於是我地就被安排係半露天的位置用膳啦走廊位可以望到好靚既尖沙咀景,不過今日咁凍就唔係咁想睇。叫完野食無耐就上湯上菜。冬蔭功湯底($88),原本想叫喇沙湯底但無晒,改為叫冬蔭功,少少辣而清甜,內裡有很多配料如蝦頭、八爪魚、蕃茄等等吊味,入口開胃醒神。肥牛頸脊腍(例牌$238)、酸梅湯($38)好腍的肉質,入口很有牛肉味道,而且油脂分佈平均,細心睇見到肥瘦肉均衡,係口內差不多即時溶化的感覺實在太美好。酸梅湯唔太甜,好好飲。牛舌($78)輕灼後仍很有咬口,煙煙韌韌很容易食,切得薄片令人可以大口大口的享用。黑牛柏葉($45)彈牙之餘,味道很新鮮,不像漂過的白牛柏葉沒有味道墨汁墨魚丸($55)膠質極重,煮完後極腍,非常易咬,不像一般墨魚丸硬身,非常好食,不可不叫。牛白肉($160)牛胸前的白肉,外表平平無奇,但灼完後轉透白,入口極嫩滑,不像牛筋般韌,反而入口似海綿蛋糕般化開,非油非脂的感覺非常奇妙,又是一道非叫不可的美食。牛心頂($45)即是牛心的動脈,與牛白肉
入到店內即時見佢一大堆新鮮靚牛呀
由於店內差不多滿座,於是我地就被安排係半露天的位置用膳啦
走廊位可以望到好靚既尖沙咀景,不過今日咁凍就唔係咁想睇。
叫完野食無耐就上湯上菜。
泰式冬蔭公湯底

肥牛(頸脊、腍、例牌)
肥牛頸脊腍(例牌$238)、酸梅湯($38)
酸梅湯唔太甜,好好飲。

牛舌片
牛舌($78)
黑牛柏葉
黑牛柏葉($45)
彈牙之餘,味道很新鮮,不像漂過的白牛柏葉沒有味道
墨汁墨魚丸
墨汁墨魚丸($55)

牛白肉
牛白肉($160)

牛心頂
牛心頂($45)
即是牛心的動脈,與牛白肉相反,這裡是煙韌彈牙但不老,容易咬口,味道則較清新沒有油膩感。

自家製三色丸
自家三色丸($98)
三色丸是鯪魚、蝦丸、墨魚丸。
鯪魚丸味道正,無乜腥味,鯪魚肉很新鮮。
蝦丸膠質多,入口猶如食炸蟹鉗那種膠質充斥口腔。
墨魚丸非常有彈性,一樣入口易咬,而且有一陣陣新鮮墨魚肉味,與冷藏的不可相提並論。

皇帝菜
皇帝菜$55
打邊爐梗係叫下菜平衡下,皇帝菜就易熟易食,打邊爐首選
雞肝
雞肝$45
原本叫雞肝,但懷疑落錯單變豬肝...肥柑仔不好此物,只淺嚐數口,不太適應豬肝的口味

響鈴卷
響鈴($48)
很薄身的響鈴,入鍋時不可超過三秒,否則便會過腍。

千層凍豆腐
凍豆腐($33)
凍豆腐一向都係會吸湯,而吸收了湯底很非常惹味,每一口都充滿冬陰功湯及食材的鮮甜味道

手打魚麵
魚麵$50
唔知做乜比較難整落湯內,結果有部份散開成一小段一小段,但煮熟後入口很煙韌,又帶一點點綿綿的感覺。
2018-02-05
$600 (Dinner)
泰式冬蔭公湯底
響鈴卷
千層凍豆腐
手打魚麵
2018-02-22 38 views
新年吃個不停,其中一頓最滿意的晚餐就是這個打邊爐了!高質素的火鍋店很多,但這裏的食材值得推介,而且價錢合理,雖然座位之間不算闊落,但性價比高,值得encore!看一下點菜紙,選擇是很多的!下單以後, 侍應會推來調味架,各式各樣的調味料任君選擇,任君配搭!雖然我們只有三個人,但選擇實在太多,我們不禁點了滿桌子的菜推介幾樣必點的食物:$80一份的日本廣島蠔,Size十足,煮完也不會縮水太多,味道鮮甜,口感爽滑日本帶子盛惠$128,稍為灼一灼就可以吃,味道也是非常鮮甜油鴨脾是想不到地好味,鹹香十足,而且不是很多火鍋店有這個食材供應,值得一試這個金蒜醉香雞翼也很好味,炸得皮脆肉嫩,但醉雞的味道就不及打邊爐的醉雞翼突出了!醉雞翼看似平平無奇,但煮完以後依然酒香突出,不錯不錯打邊爐不能少了牛肉,這碟牛頸脊雖然脂肪不多,但口感一點也不硬, 而且牛肉味道很濃郁,大家都吃得讚不絕口日本黑豚肉就稍為遜色了,不過勝在肥瘦均勻,$88一碟也算經濟實惠。最後不能不提打邊爐必備的響鈴,響鈴比較厚身,但不會太硬,放湯灼2秒再吃剛剛好雲吞同水餃就是飽肚之選,大大隻,餡料足而且好味道,吃完這個已經不用點公仔麵或烏冬了
新年吃個不停,其中一頓最滿意的晚餐就是這個打邊爐了!

看一下點菜紙,選擇是很多的!

雖然我們只有三個人,但選擇實在太多,我們不禁點了滿桌子的菜

推介幾樣必點的食物:

日本帶子盛惠$128,稍為灼一灼就可以吃,味道也是非常鮮甜

醉雞翼看似平平無奇,但煮完以後依然酒香突出,不錯不錯

2018-02-17
Type of Meal
Dinner
2018-02-22 41 views
朋友介紹尖沙咀火鍋店《新東記》,聽聞火鍋配料新鮮。上到去已經幾乎爆滿,等左一陣終於有位了。餐紙食物款式多,分門別類列晒出嚟,火鍋湯底分別有18多款選擇,每一款湯底非常有特色。醬料更有多款選擇,可以自由混醬,當然唔少得有我最鍾意嘅辣椒粒。冬天當然要叫啲滋潤火鍋,隨即就叫咗滋補烏雞鍋,遠處已經聞到好香嘅椰子味道。飲完一碗火鍋湯底之後,隨即就叫左兩款肉類,包括我最鍾意嘅鮮嫩牛頸脊同埋日本黑豚肉。日本黑豚肉一卷卷新鮮即切,而且望落去半肥瘦,食落去好有口感,滿口新鮮嘅豬肉味道。火腿午餐肉係火鍋必叫嘅食物之一,食落去午餐肉入面有一粒粒嘅火腿粒,而且非常入味,火鍋嘅精華都滲入晒午餐肉。順德魚腐份量比較多,質感軟林林,入面真係有魚腐,魚嘅味道好新鮮。除此之外,仲可以索晒鍋底嘅精華有油麥菜同埋冬瓜片,蔬菜新鮮爽口,冬瓜片軟林林,好入味。手打唧唧魚麵好少火鍋店可以食到,真係自己親手將啲魚麵唧入火鍋入面,過幾分鐘就食得了,每一條都係用魚膠製成,非常特別。珊瑚蚌嘅份量都非常多,而且好新鮮,非常爽口。最後再叫鮮肉韭菜餃、鬆化響鈴卷、黑牛柏葉、墨汁墨魚丸同埋粗筋牛丸,同樣地非常新鮮美味。火鍋店所有食物都好新鮮,而
朋友介紹尖沙咀火鍋店《新東記》,聽聞火鍋配料新鮮。

上到去已經幾乎爆滿,等左一陣終於有位了。

珊瑚蚌嘅份量都非常多,而且好新鮮,非常爽口。

火鍋店所有食物都好新鮮,而且份量都非常多,所以下次必定會再叫朋友一齊試。
2018-02-20 38 views
呢排天寒地凍,出街食飯最啱就係一大班朋友去打邊爐!食得又開心又暖粒粒!!去咗尖沙咀好出名ge火鍋店:新東記上到去之後,等咗一陣就有得入去啦.湯底叫咗個胡椒豬肚湯底,平時食慣豬骨湯底,今次試呢個,湯底胡椒味好濃郁,入面d豬肚都幾多,湯底好濃郁ge味道.黎呢度打邊爐,一定要叫距個鮮嫩肥牛肉啦,肥牛肉我地就叫咗牛頸脊,比較嫩滑,而且無咁肥,輕輕系個湯底度錄一錄就食得,非常好味,而且距呢度個牛肉,真係同出面果d牛肉好唔同,就算大家都系本地手切,唔知點解呢度個牛肉味道濃郁好多,就算唔點醬汁都一樣咁好味.仲有呢度個自家制三式丸,分別系:蝦滑,魚滑,墨魚滑,蝦滑ge蝦味濃d,墨魚滑夠曬彈牙,凌魚滑都好味.打邊爐當然要叫個肥鵝腸,鵝腸非常肥美,而且食落好爽口,打邊爐絕配啊!另外呢度除咗平時食ge火鍋配料之外,海鮮都係好出名,夠新鮮,今次試咗距個桂花蚌,食落夠曬彈牙爽口,味道鮮甜.好正ge一餐打邊爐,火鍋料夠新鮮,質素有保證,而且食物ge質素對得住個價錢,唔錯.

去咗尖沙咀好出名ge火鍋店:新東記
上到去之後,等咗一陣就有得入去啦.

湯底叫咗個胡椒豬肚湯底,
黎呢度打邊爐,一定要叫距個鮮嫩肥牛肉啦,
味道濃郁好多,就算唔點醬汁都一樣咁好味.

話說友人對這裡有情意結,每年都必約幾位對牛有要求的牛魔王來聚腳一翻恰好這兩星期又夠凍,吃火鍋也覺得特別滋味人齊之前當然不能浪費時間,先來一個椒鹽鮮魷熱一熱身先,即炸香脆不過鹹味過重,吃了一件已經收手之後進入正題,除了主打牛肉之外也點了雲吞,水餃,炸魚皮,手打墨魚,鯪魚及蝦滑等。當中最鱔片新鮮,爽口彈牙,醉雞翼如以色澤判斷完全想像不到花彫味滲透得而,受到座上客一致好評,其餘雲吞水餃沒有特別優勝之處,而且價格偏貴看似平凡,入口方知味濃手切牛點了兩碟,不過跟以往有點失色了,牛味及肉質大不如前,第一蹀大家都覺得有些韌,咬口難,第一碟有一半比較腍一半跟前一碟沒有分別。雖然在餐紙上有腍口,肥瘦給客人選擇,但無論如何上枱也是沒有分別,不過這情況如果不是連續點兩碟的客人亦未必察覺得到,但整體質素下降了

恰好這兩星期又夠凍,吃火鍋也覺得特別滋味

看似平凡,入口方知味濃

2018-02-11
  • 花彫醉雞翼
2018-02-11 53 views
正正牛頸脊有冇人鐘意辣到咀唇麻痺🤪🤪🤪好正新東記四川麻辣鍋🌶🌶🌶 $135食到中段 舌頭咀唇麻痺, 辣味香濃, 又唔會辣過龍, 真係色香味俱全👏🏻👏🏻牛頸脊 (中肥) $238牛肉選擇多, 有得揀大中小肥, 例牌份量都唔少, 兩個人食啱啱好, 肉質鮮嫩, 唔韌, 鍾意食牛嘅朋友必點!四寶丸 $65爽口彈牙, 好味!蘿蔔 $32一開始就放蘿蔔, 勁稔勁入味, 好鮮甜!個湯底咁正, 點少得出前一丁😍😍😍🌶🌶🌶
正正牛頸脊
有冇人鐘意辣到咀唇麻痺🤪🤪🤪好正
新東記四川麻辣鍋🌶🌶🌶 $135

牛頸脊 (中肥) $238

四寶丸 $65
爽口彈牙, 好味!

蘿蔔 $32
一開始就放蘿蔔, 勁稔勁入味, 好鮮甜!

個湯底咁正, 點少得出前一丁😍😍😍🌶🌶🌶
2018-02-08
$350 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
天寒地凍到令人覺得有點瘋狂,跟老友兩個麻甩佬來一個晚飯說說男人心事,沒有什麼比吃火鍋和啤一啤更吸引了!一星期才過了第二天,不吃好點怎樣捱未來的數天?聽到這家的牛弄得非常出色,就一定要試一試吧!就在尖沙咀河內道,吃完旁邊就是尖東站 N1 出口,回家也是超方便,最重要是這是一頓超捧的晚飯!一上到普基商業中心5樓,環境超大,拿起餐牌我們就來點菜,靚牛肉我們來了!------------------------------◎ 新加坡叻沙湯 - $65這晚就選這個,喇唦味超重的湯底!豆卜絕對是喇唦湯底不可少的食物,他會吸盡湯汁的精華而提昇到另一個層次,我們還點了蕃茄薯仔來陪襯一下湯底!有椰味、有咸香味,今次的配料就讓你來主持大局了,看你會如何演繹靚牛肉、靚雞件、靚魚皮...------------------------------◎ 鮮嫰肥牛肉 (頸脊) - $238/例這個牛絕對不可以不點吧!這裡最出名的味道最好的,而且可以分大、中、小肥,選一個你喜歡的肥度。沒有誇張的油花,卻入口是那麼的嫰身,沒有多餘的筋位,口感意料之內地出色。牛的香味極重,放到滾透的鍋裡灼一灼就可以品嚐,鮮!------
◎ 新加坡叻沙湯 - $65

◎ 鮮嫰肥牛肉 (頸脊) - $238/例

◎ 新鮮黃油雞 (半隻) - $118
除了出色得很的牛肉之外,這個新鮮黃油雞亦會令人瘋狂!上枱時對他的第一個印象就是超級新鮮!極嫰的雞肉配搭小許的酒香,脂肪帶出油香,令人回味無窮!兩個男人吃半隻雞,無難度。

◎ 自製鮮蝦膠 - $78
點了鮮蝦膠來代替肉丸,黏黏的就知他的新鮮,入口彈牙又爽口,掂!

◎ 鮮魷 - $58
新鮮的魷魚,口感就是彈牙,鮮味無比!但要小心不要灼太久,我們顧著聊天,一會兒 鮮魷就會被熱力縮小。
鮮魷

◎ 炸魚皮 - $52
酥脆,灼三秒吃就剛剛好!既沾到湯汁的美味,又不失原來的鬆脆感!

◎ 豆苗 - $58
雖然跟老友記都喜歡吃肉,但飲食均衡的我們都要點個菜!更何況是冬季限定的豆苗,翠綠得很!
豆苗
蕃茄薯仔

兩個麻甩佬的晚餐,又怎可以沒有幾支大啤!Cheers!
2018-01-30
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
鮮魷
豆苗
蕃茄薯仔
  • 炸魚皮
2018-02-09 43 views
天氣慢慢,慢慢的, 由熱轉冷,由適合吃小菜,也慢慢變成適合吃火鍋。 吃好的火鍋最重要的就是一種味美。來臨新東記的原因, 最主要就是朋友介紹, 朋友介紹的主因, 就是他吃了覺得不錯。最令人鼓舞的就是他那架醬料專用戰車, 喺戰場上面風馳電掣, 經過咗每個客人嘅摧殘同埋調教, 佢依然屹立不倒, 為客人提供最佳嘅醬料。這就是由我親手製成的混醬, 外表看不夠美麗,但內裏卻是真材實料。飲料方面, 我點了店內自家製竹蔗茅根, 一樽外表平凡的竹蔗茅根, 內裏卻是滿載了店主豐富的情懷, 店主深明打邊爐過後熱氣嘅感覺會湧現 ,所以親手炮製, 這瓶竹蔗茅根, 給予來臨的客人一個清熱氣的方法。 店內最馳名的就是手切肥牛 二手切肥牛最重要的 就是新鮮的肥牛 和大廚的刀工 肥牛 刀工 兩者互相襯托出一碟完美的肥牛。湯底我點了簡單而隆重的, 就是 清湯底。 以最簡單嘅原材料, 帶出食物嘅鮮味。食物帶給我的不只是飽滿的感覺,更帶給我 溫暖的味道。

食物帶給我的不只是飽滿的感覺,更帶給我 溫暖的味道。

2018-02-08 54 views
天寒地凍,成日都係得7-8度,星期一返工一早已經諗住放工要打邊爐,食餐勁上次同舊同事食過新東記唔錯,今晚一於再encore牛頸脊仍然濃濃既牛味,一碟例牌兩個人share過足癮湯底選擇了至傳統既皮蛋芫荽并秘制沙爹鍋,沙爹鍋都幾出色,配肥牛同響鈴一絕(雙併湯底加$30)勁多新鮮調味料打邊爐點能夠無海鮮呢,難得餐廳有蟶子皇,爽甜肉香,切忌滾得太耐浪費咁新鮮既食材呢。一般餐廳都會原隻上,呢度會切開一小件,似象拔蚌咁,都唔錯播四寶丸有魚蛋、貢丸、牛丸同豬肉丸,本人覺得幾款潮式丸都好出色,打邊爐一流滿足食完一餐,身心都暖曬

上次同舊同事食過新東記唔錯,今晚一於再encore

牛頸脊仍然濃濃既牛味,一碟例牌兩個人share過足癮

勁多新鮮調味料

滿足食完一餐,身心都暖曬