2024-03-29 32 views
這間位於炮台山與天后之間新開的西餐廳,地理位置份外恬靜,室內燈光昏暗,用餐環境令人放鬆。餐廳主打即開新鮮生蠔,喜歡吃生蠔的朋友,快來一場「蠔」門夜宴。✨精選生蠔法國 Castle Black $58鹹度較低,甘甜圓潤,伴隨著絲絲堅果香味。法國 Gillardeau $64被譽為生蠔界中的勞斯萊斯,海水鹹味重,蠔肉肥美結實而呈彈性脆口,蠔味細膩有層次。✨鹽焗西班牙紅蝦 $268/隻超大隻紅蝦鹽燒後,蝦味更突出,配搭香脆的蒜蓉包,大滿足。✨炭燒紐西蘭BB羊架 $298採用8-10個月大的羊仔肉,極少羊羶味,不肥不膩,其肉質鮮嫩嫩滑,肉汁豐富。✨自家製果仁奶凍將果仁、焦糖、牛奶做成奶凍,口感像雪糕般幼滑,奶香味濃,甜而不膩。

✨精選生蠔
法國 Castle Black $58
鹹度較低,甘甜圓潤,伴隨著絲絲堅果香味。
法國 Gillardeau $64

✨鹽焗西班牙紅蝦 $268/隻
超大隻紅蝦鹽燒後,蝦味更突出,配搭香脆的蒜蓉包,大滿足。

✨炭燒紐西蘭BB羊架 $298

✨自家製果仁奶凍
$500 (Dinner)
【天后•SOOO OYSTER GRILL & PASTA】@ππππππππππππππππππππππππππππππ天后寫意酒吧食扒西餐廳 扒類至叻Lunch deluxe menu隨餐仲送餐湯及沙律菜 好棒棒香煎鱸魚茴香牛荎汁配薯愛爾蘭生蠔及法國生蠔香煎鱸魚茴香牛蒡汁配薯顯然是一道對食材處理講究的菜品。鱸魚表皮煎至微微焦脆,內肉卻依舊保持著嫩滑,每一口都似乎在品嚐海洋的清新。而茴香與牛蒡汁的搭配,巧妙地平衡了鱸魚的油脂,帶來了微妙的甘甜和淡淡的草本氣息,而那搭配的薯塊則以它金黃酥脆的外皮和柔軟的內心,完美接應了主菜的細膩與豐富。接下來是那"愛爾蘭生蠔及法國生蠔"。它們不僅代表了來自不同產地的獨特風味,同時也是生食愛好者的極致享受。愛爾蘭生蠔常常以它們鮮美的肉質和略帶甘甜的泥土香氣而著稱,而法國版則是以一種更為細膩的滋味和鹽分的平衡所取勝。放一塊在舌尖,隨著蠔肉的輕輕咀嚼,海水的味道在口腔中彌漫,仿佛能讓人即刻感受到大西洋波濤的拍打。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨SOOO OYSTER
天后寫意酒吧食扒西餐廳 扒類至叻

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

SOOO OYSTER GRILL & PASTA
天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖
2024-03-26 19 views
我最近在天后的Sooo Oyster餐廳享用午餐。🦪這家餐廳以生蠔聞名,我們點了兩隻愛爾蘭生蠔🇮🇪和兩隻法國生蠔🇫🇷。廚師建議我們先品嚐愛爾蘭生蠔,再品嚐法國生蠔。這些生蠔新鮮又甜美,絕對是海鮮愛好者的天堂🌟。餐廳裝修佈置十分高級,無論是約朋友或是來見客也適合。我們點了兩個午餐套餐。前菜是南瓜湯配蒜蓉包🎃🥖,這道湯濃郁的南瓜味道和蒜蓉包的香氣完美融合在一起。煙三文魚凱撒沙律🥗是我們的第二道菜,這個沙律既美味又健康🌿。主菜中,我們選擇了香煎鱸魚茴香牛莖汁配薯🐟和炭燒羊架配時菜🍖。這道香煎鱸魚擺盤精美,鱸魚外酥內嫩,搭配特製汁讓人回味無窮。炭燒羊架煮得剛剛好,配上時令蔬菜和特製醬汁,令人食慾大增。最後,我們品嚐了士多啤梨和藍莓蛋糕作為甜點🍰。這個酸酸甜甜的蛋糕令人十分滿足。Sooo Oyster餐廳位於天后,提供多樣化的海鮮美食和精緻的意大利面食🍝。無論是海鮮愛好者還是喜愛意大利料理的人,這家餐廳都值得一試。

2024-03-19
Type of Meal
Lunch
2024-03-24 32 views
有日收工同男朋友去咗間天后蠔吧食野,呢度環境清幽,最緊要係一啲都唔嘈,可以邊食邊傾計 。生蠔叫咗 Irish WBS同Ostra Regal🦪 ,我更鍾意Ostra Regal ,佢嘅蠔味會再濃郁啲,鹹鮮味十足 。老闆特別介紹餐廳有個蠔櫃,嚴格掌控溫度,保證新鮮 。松露什菌意大利火腿酥皮卷🥠嘅松露香味好突出,連伴碟沙律都係松露味 。而蝦多士🍤就因為用鮮蝦整,外酥內彈牙 。個火焰焗春雞🐣真係打卡一流,雞肉嫩有肉汁 。仲有個主菜係招牌海鮮焗飯🥘 ,海鮮種類豐富,包括蝦、青口、帶子同魷魚,啖啖肉 。最後甜品係果仁奶凍配雪糕🍧,奶香濃郁,口感綿滑,加上果仁的香氣,完美收尾。食飯時候見到好多熟客都會黎飲返幾杯🥂,食少少野,傾下計,都幾chill下 。

2024-03-23 22 views
炮台山天后的內街發現一間寶藏餐廳,平常都不會經過那條街,經朋友介紹才發現這裡有家食蠔的西餐廳及酒吧,新鮮生蠔簡直一流!🍽️餐廳: SOOO OYSTER GRILL & PASTA📍地址:天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖餐廳以新鮮即開的生蠔而聞名。生蠔直接從餐廳的蠔缸中取出,保證了最新鮮的口感和海洋的味道。品嚐過來自愛爾蘭的Irish Wbs $53 和法國Ostra Regal $57的生蠔後,我驚訝於它們味道的細微差別;愛爾蘭的生蠔帶有一絲甜味,而法國的則更顯鮮美。除了生蠔,這家餐廳的招牌菜燒春雞也是一大亮點。春雞在客人面前倒入料理酒並點燃,這不僅為食物增添了戲劇性,也讓雞肉的味道更加香醇。至於西班牙海鮮飯,平常都是鐵盤上碟,這家以煲上碟,豐富海鮮如青口、蜆肉和魷魚等,每一口飯都充滿海鮮味道。餐廳還有酒品、甜品、小食等可供選擇!服務質素都非常優秀,價錢對得起質素,約會紀念好選擇!

📍地址:天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖

除了生蠔,這家餐廳的招牌菜燒春雞也是一大亮點。

2024-03-20 27 views
今次嚟呢間西餐廳,以為係普通西餐廳,但好有驚喜!餐廳燈光昏暗,有情調,環境幽靜,幾適合特別場合嚟慶祝或者聚餐🕯️!食材用料都特別高質,裏面有自家魚缸,自家養殖咗啲海鮮,用料新鮮!每道菜都係即叫即整,食得出廚師嘅心思!👍🏻餐具同碗碟嗰啲都相對上講究,就返客人進食嘅速度,逐道逐道菜上,偏向法式Fine Dining嘅感覺,店員仲會好貼心咁替換餐碟,食物嘅味道都唔會撈埋一齊,呢啲細節位加分!整體嚟講,呢間嘢絕對值得take 2!-----------------------------— ᴏʏꜱᴛᴇʀꜱ —嚟蠔吧當然要試一試佢嘅生蠔🦪,老闆推介咗愛爾蘭Irish WSB($53)同法國Ostra Regal($57),愛爾蘭嘅蠔比較淡味,海水味偏重;法國蠔相對大隻,特別鮮甜!— ꜱᴏᴜᴘ —🧅◖法式芝士焗洋蔥湯◗ $98洋蔥湯熱辣辣又香,另外有三片焗芝士梳打餅,點上洋蔥湯食,鹹香鹹香咁,好食!🫕◖招牌蠔湯◗ $98蠔湯裏面真係有蠔肉,仲有啲麵包粒,唔會求其攞啲罐頭湯敷衍下,湯底黏稠,食到粒粒軟爛嘅薯仔,口感同鮮味都max!— ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ —🦀◖自家製蟹餅◗ $188蟹餅炸得香脆,裏面真

-----------------------------
— ᴏʏꜱᴛᴇʀꜱ —

— ꜱᴏᴜᴘ —
🧅◖法式芝士焗洋蔥湯◗ $98

🫕◖招牌蠔湯◗ $98

— ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ —
🦀◖自家製蟹餅◗ $188
蟹餅炸得香脆,裏面真係一絲絲蟹肉,有獨特嘅香草味,配上牛油粟米同龍蒿醬汁,幾特別好精緻嘅一道料理

🍗◖秘製炸雞翼◗ $128
呢度菜嘅食材就相對普通,雞翼醃得入味,灑上瑪莎拉粉,雞皮炸得薄脆香口,一啲粉漿都冇,少啲功夫都炸唔出嚟

— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
🍢◖紐西蘭羊肉串燒◗ $238
呢款係廚師推介菜式,採用優質食材,不定期會轉。串燒有四舊BB羊肉🐑,串上彩椒同洋蔥去燒,羊肉係一口嘅尺寸,肉質軟腍,咬落去超多肉汁,外皮卻有少少炭香,大推!

🥘◖西班牙海鮮焗飯◗ $298
意大利飯面頭舖上多款海鮮,有大大隻西班牙紅蝦🦐、帶子、青口、蜆,用嘅海鮮好高質,而且超足料!飯底份量唔會太多,用上西班牙番紅花一齊燴煮,呈鮮艷嘅紅色,飯粒偏硬頗有咬口,吸晒海鮮嘅鮮味,正!

— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
🍨◖自家製果仁奶凍◗ $108
自家製嘅低糖奶凍雪糕,裏面係用焦糖炒過嚟嘅開心果同榛子碎,食落好香口,好滿足🥴~

🌟Encore指數:9.4/10
2024-03-20 18 views
🐷🐷🐷🐷🐷前兩日喺Twenty one whitfield staycation,同男朋友喺附近搵咗間oyster bar食lunch。落order前店員好熱心咁俾咗啲suggestion我地,同我哋介紹佢地既生蠔係一箱箱既飛機貨,品質保證之剩蠔雪櫃既溫度保持住0.2-0.5度。▪️生蠔Irish WSB 海水味較重,口感爽口肉質厚實。Gillardeau 依隻生蠔味道比較有特色,鮮甜但帶有些少煙燻味,濃郁有層次。▪️炭燒無骨伊比利亞黑毛豬扒配薯蓉餐豬扒大約係8成瘦2成肥,食落唔會過於油膩或乾,一刀切落去肉質軟淋。燒得帶有淡淡既炭香,點埋醬汁同海鹽更能帶出豬油香。而薯蓉有濃郁忌廉香。▪️煙三文魚 炸蝦意大利飯炸蝦即叫即炸,上枱既時候外脆內軟。意大利飯粒粒分開,忌廉奶香濃厚,再加上一片片芝士既點綴。煙三文魚味道較濃,將佢整碎再撈飯食令個飯更添鮮味。📍 So Oyster Grill & Pasta (天后)天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖
🐷🐷🐷🐷🐷
▪️生蠔
Irish WSB 海水味較重,口感爽口肉質厚實。

▪️炭燒無骨伊比利亞黑毛豬扒配薯蓉餐

▪️煙三文魚 炸蝦意大利飯