餐廳:SOOO OYSTER GRILL & PASTA (天后)地址:天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖位於天后同炮台山交界嘅 SOOO OYSTER GRILL & PASTA將嚟自各國嘅新鮮海鮮融入西式料理,一個星期就有三轉飛機貨到店✈️,更加有自家魚缸養殖活龍蝦同蟹等海鮮,保證大家食到最新鮮嘅食材🙌🏽餐廳裝潢走歐陸風,黑色皮製嘅梳發同柔和嘅燈光令環境舒適有情調,配上輕快嘅音樂令人心情都放鬆好多💆🏻‍♂️餐牌上提供各種西式菜色,沙律、意粉、扒類等包羅萬有💯,如果出示呢個post去食飯仲可以免費獲得一杯蜜桃/巨峰梳打特飲添🎉佢哋每個禮拜轉一次午市lunch menu,除咗主食之外仲包埋餐湯同餐飲😉,跟湯嘅蒜蓉包烘烤到非常香脆,牛油同蒜香撲鼻而來🧄,配埋酸酸甜甜自家製嘅蕃茄雜菜忌廉湯別有風味,開胃一流🍅嚟得Sooo Oyster,擺明就喺食生蠔啦😎,老闆嚴選世界各地嘅時令生蠔原箱入貨,每日提供5-6款生蠔,仲儲存喺特製保溫箱,叫咗兩款嚟自南非嘅Saldanha Bay ($50)同法國嘅Castle Black($58)生蠔🦪,前者體型較細但不失飽滿嘅口感,肉身柔軟帶爽脆裙邊,鮮甜
地址:天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖

仲儲存喺特製保溫箱,叫咗兩款嚟自南非嘅Saldanha Bay ($50)同法國嘅Castle Black($58)生蠔🦪,前者體型較細但不失飽滿嘅口感,肉身柔軟帶爽脆裙邊,鮮甜蠔香餘韻綿長口🤌🏽,
後者肥美肉厚,入口細膩相對creamy,清新嘅海水味喺口腔徘徊🌊

✝️西班牙辣香腸·鮮蝦義大利幼麵 $158
幼麵嘅汁底以初榨橄欖油為主🫒,加上爆香咗嘅蒜片香氣四溢,
為意粉增添層次同油潤感😙,面頭有三隻鮮甜爽脆嘅大蝦,配上硬脆有嚼勁嘅辣肉腸惹味十足🔥

✝️炭烤美國肉眼扒配時菜 $268
五成熟嘅牛扒肉芯呈粉嫩色,用坑爐燒至外層焦香鎖住肉汁💦,
令口感豐腴細膩,幼嫩中帶有咬口🥩,仲有啲肥膏喺邊邊大大提升油脂香味,
配埋清新嘅阿根廷Chimichurri青醬嚟襯托肉香,同時中和油膩感🌿,伴碟有烤薯、粟米🌽、紅椒等蔬菜,飽肚得嚟同時為整道菜提升風味🆙

✝️自家製果仁奶凍 +$58
源於義大利嘅Semifreddo翻譯做「半冷凍」,以奶凍同焦糖果仁層疊而出🍰,佢有雪糕嘅冰凍同慕斯絲滑輕盈嘅口感,焦糖脆脆同果仁碎滲透獨特嘅甘香,締造出層次豐富嘅韻味🤤,
配埋杯意式Cappuccino或Latte (+$10),配搭出濃而不膩嘅滋味☕️
2024-04-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$10 (Lunch)
2024-04-12 13 views
放工同事即興約我一齊食dinner, 帶我去咗距離炮台山地鐵站有段距離, 兼街道人流比較少, 主打生蠔嘅餐廳。餐廳面積不大, 昏暗燈光令氣氛很有浪漫情調, 感覺很chill。除了是日精選生蠔, 仲有多款小食、西餐主食扒類、意粉等...我地分別order咗兩款蠔, 雖然唔算好肥好厚肉, 不過size好大隻, 而且新鮮冇腥味。【Castle black (France)】HK$58口感creamy, 爽甜, 蠔味濃郁。【Gillardeau】HK$64相對size較為扁塌, 質地冇咁爽, 海水味偏重。【炭燒黑毛豬扒配時令蔬菜】HK$348黑毛豬扒烤後表面有油光, 肉質粉嫩, keep到肉汁, 不過炭燒味唔太出, 但配上橄欖蔥油調味, 味道提升, 更為清香美味。伴有綿密薯蓉, 回味推介!【自家制果仁奶凍】HK$108口感很特別, 有如需要咬嘅雪糕, 咬後慢慢溶化, 為雲呢拿味夾集了果仁碎, 唔會太甜, 值得一試!最後仲叫咗杯桃味特飲, 桃味幾出, 仲有少少桃肉碎, 唔錯。
自家制果仁奶凍
【Castle black (France)】HK$58
口感creamy, 爽甜, 蠔味濃郁。
【Gillardeau】HK$64
相對size較為扁塌, 質地冇咁爽, 海水味偏重。
Castle black
2024-04-10
自家制果仁奶凍
炭燒黑毛豬扒配時令蔬菜
2024-04-12 15 views
The ambiance in 𝙎𝙊𝙊𝙊 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 was elegant yet inviting, creating a perfect atmosphere for an unforgettable lunch.I opted for the Minestrone soup, rich in flavor, filled with fresh vegetables and aromatic herbs. Alternatively, the salad was a refreshing option, with crisp greens and a perfectly balanced dressing.We had 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙍𝙖𝙘𝙠 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙢𝙞𝙭𝙚𝙙 𝙫𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨. Priced at $188, it was worth every penny. Tender and juicy, with a delectable charred exterior. The accompanying mixed vegetables added a bur

We had 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙍𝙖𝙘𝙠 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙢𝙞𝙭𝙚𝙙 𝙫𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨. Priced at $188, it was worth every penny. Tender and juicy, with a delectable charred exterior. The accompanying mixed vegetables added a burst of color and freshness

Another highlight: 1/2 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 🦞 Boston lobster was succulent and perfectly grilled, providing a sweet and delicate flavor. The linguine was cooked al dente and coated in a luscious sauce that elevated the flavors of the dish.

Ofcos we couldn’t miss their oysters!!! 🦪 The 𝙄𝙧𝙞𝙨𝙝 𝙒𝘽𝙎 𝙤𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 and 𝙂𝙄𝙇𝙇𝘼𝙍𝘿𝙀𝘼𝙐 were both fresh and served with precision. They were a true delight for any seafood enthusiast.

—————————————————

𖠿𖥣 𝙎𝙊𝙊𝙊 𝙊𝙔𝙎𝙏𝙀𝙍 𝙂𝙍𝙄𝙇𝙇 & 𝙋𝘼𝙎𝙏𝘼 (天后)
〒天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #sooooyster #天后 #天后美食 #香港美食 #蠔吧 #西餐
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-03-23
$300 (Lunch)
2024-04-11 578 views
岩岩去完巴黎旅行,發覺自己食得好少生蠔,所以返到黎香港就搵間蠔吧回味一下店內環境悠閑優雅,有大量梳化位,用餐感覺舒適餐廳除左必試環球生蠔外,仲有其他高質西餐主菜、小食及甜品食物方面:選擇左三款法國生蠔,可以試到不同品種既生蠔,由淡到濃,細心品嘗不同味道Ostra Regal - 法國皇室指定生蠔鮮甜圓潤飽滿,味道豐富有層次,第一口帶點溫柔的海水味,滿口鮮甜的果香味,鮮甜圓潤飽滿Castle Black - 蠔肉肥美,海水味豐富,蠔味充足,裙邊爽脆Gillardeau - 蠔肉肥美結實而呈彈性脆口,最初是海水味,然後是香濃蠔味,最後帶點榛子味,蠔味細膩有層次,係我最鐘意食既法國頂級生蠔焗蠔 : 用上新鮮生蠔加上大量蒜泥去烤焗,蠔味濃郁,充滿蒜味炭燒黑毛豬扒配時令蔬菜 : 黑毛豬扒烤得肉質粉嫩,滿滿既肉汁,火喉燒得恰到好處,再配埋時令蔬菜及綿綿既三色椒薯蓉,非常有驚喜墨汁海鮮細麵條 : 意大利麵口感煙韌,吸收曬濃濃既墨汁,再配上青口、魷魚、大蝦、魚柳,充滿海鮮味

店內環境悠閑優雅,有大量梳化位,用餐感覺舒適

餐廳除左必試環球生蠔外,仲有其他高質西餐主菜、小食及甜品
食物方面:

2024-04-11
2024-04-09 19 views
日子難捱,但總要善待自己。是夜擺低幼女,和太座到此靜靜地撐枱腳。坐落清靜小社區,門口方便泊車。餐廳有專門蠔櫃,長期把蠔保存在0.2-0.5度。小試牛刀點了castle black和cherry stone。蠔身略creamy,入口清爽,帶子位結實彈牙。 Cherry Stone 鮮甜柔和,肉身爽脆,簡單伴杯house wine將滋味升華。Daily special 蝦多士薄脆不過油,蝦肉結實鮮美,用料上乘。招牌蠔湯加入洋蔥煙肉打香,配上原隻蠔十分鮮味。Paella 以鑊仔熱辣奉上,海鮮配料豐富鮮味,飯粒分明香氣十足,轉瞬清碟。最後來份pasta,大蜆結實無砂,配以經典的欖油蒜片辣椒調味,百吃不厭。此店用料誠意十足,大推。

招牌蠔湯加入洋蔥煙肉打香,配上原隻蠔十分鮮味。

此店用料誠意十足,大推。
2024-03-28
2024-04-08 29 views
話說早幾日食咗一個驚喜的lunch set 🥰生蠔🦪 現場即開的,新鮮不在話下。🤩 分別喺愛爾蘭同法國兩種生蠔,先吃愛爾蘭的,海水味較淡,味道鮮甜;繼而是法國的,海水味及礦物質味更甚,味道層次豐富,爽滑兼備。就連法包同餐湯都有驚喜! 長法包做蒜蓉包,即烤即上碟,還貼心提醒馬上食更好💗炭燒羊架,短短肥肥的,甚可愛😚 嫩滑肉質,剛好五成熟,功夫了得👍🏻 慢煮羊膝🐑 你又試過未? 我第一次試,羊嘅膝頭哥好腍好入味😍 相比豬脾,有過之而無不及 👍🏻💓 Cheese cake 自家製芝士餅🧀 外皮焦香,中間香綿綿的芝士,最底層是實淨的口感,擺碟賣相加分✨Homemade 奶凍 🍮賣相十分吸引,很快進入半融狀態,這是最好食的口感,配上藍莓醬🫐,士多啤梨醬 🍓相得益彰。

話說早幾日食咗一個驚喜的lunch set 🥰

生蠔🦪

現場即開的,新鮮不在話下。🤩

生蠔

就連法包同餐湯都有驚喜!

長法包做蒜蓉包,即烤即上碟,還貼心提醒馬上食更好💗

炭燒羊架配時菜

炭燒羊架,短短肥肥的,甚可愛😚

嫩滑肉質,剛好五成熟,功夫了得👍🏻

慢煮羊膝🐑 你又試過未? 我第一次試,羊嘅膝頭哥

好腍好入味😍

慢煮羊膝配法式雜菜薯蓉

相比豬脾,有過之而無不及 👍🏻💓

Homemade  dessert  •  cheesecake

Cheese cake

• 炭燒羊架
  • 慢煮羊膝
  • Homemade  dessert
2024-04-07 27 views
公司樓下的街道上遍布各式餐廳,小食、日本菜、川菜、廣東菜應有盡有。今天朋友帶我來到天后威非路道的一家生蠔餐廳。餐廳的燈光昏暗,半卡位的餐桌空間讓人感到舒服。店主熱情地介紹精心設計的蠔櫃,嚴密地控制著溫度,確保生蠔的新鮮度。這個細節讓我們對今晚生蠔品質有了更高的期待。除了各款生蠔外,餐廳還提供其他豐富的海鮮選擇,如麵包蟹、蜆、龍蝦等….-店主介紹我們吃以下4款蠔及1款蜆。店主建議我們順時針品嚐:從Saldanha Bay的淡雅開始,逐漸轉向Castle Black的肥美,再到Ostra Regal的濃郁圓潤,然後是Gillardeau的結實彈性,最後以金屬味濃郁的Cherry Stone Clam車厘蜆作為結束。-HK$178So Crispy Roll~端上桌時,松露的香氣撲鼻而來,外層酥脆內裡鬆軟的松露菌和咸香的意大利火腿,是一道不錯的前菜。-HK$178牛肩肉細扁麵配香草和新鮮車厘茄醬汁。每一口吃得到牛肩肉而每一條寬面條都沾滿了酸甜的車厘茄醬汁。吃海鮮少不了配搭白酒和白桃梳打,2款是清爽的飲品,能夠提升海鮮的風味。-我與朋友度過了愉快的時光,彼此談天不知不覺間,我竟然忘了要趕船回家

餐廳的燈光昏暗,半卡位的餐桌空間讓人感到舒服。

店主介紹我們吃以下4款蠔及1款蜆。店主建議我們順時針品嚐:
蠔及蜆

So  crispy  roll

Fettuccine with minced beef chuck ragout and Herb, fresh Cherry Tomato Sauce

我與朋友度過了愉快的時光,彼此談天不知不覺間,我竟然忘了要趕船回家。
2024-03-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
蠔及蜆
So  crispy  roll
  • Fettuccine with minced beef chuck ragout and Herb
  • fresh Cherry Tomato Sauce
2024-04-07 461 views
慶祝忙完 peak season,放工與朋友去天后晚餐。一向知天后多餐廳,今次行遠少少,去了威非路道的 Sooo Oyster Grill & Pasta。見店名已知餐廳以生蠔聞名,店員介紹生蠔保存在0.2-0.5度的凍櫃,以確保新鮮,一於試試。食海鮮當然要配 white wine來自法國的 Castle Black 蠔身飽滿 creamy,裙邊爽口,非常鮮甜,生蠔本身的海水已令蠔鮮味突出。呷一口白酒,生蠔口感更順滑。Cherry Stone 車厘蜆蜆肉結實,鮮味十分濃,帶陣陣的金屬味, after taste 有回甘鮮甜味及濃郁的蜆味。蠔湯 - 把蠔打碎在忌廉湯中,香濃忌廉散發出蠔的味道。西班牙海鮮飯 - 以傳統做法,鋪滿大蝦、帶子、青口、蜆、魚柳、魷魚等海鮮,入口鮮味彈牙,並非雪藏貨可比;飯吸收了海鮮精華,加上番茄、洋蔥粒等配菜及番紅花和甜椒粉作調味,香氣鮮味更突出。香草白酒蜆意式細麵條 - 粒粒飽滿的蜆味鮮,蓋滿了香蒜片及少許辣椒炒的意粉,加入香草及白酒頓時香氣提升。本身還想點甜品,但已經捧腹,留待下次。欣賞餐廳堅持菜式全以新鮮食材烹煮,對食物及顧客都是一份尊重。

食海鮮當然要配 white wine

蠔湯 -
把蠔打碎在忌廉湯中,香濃忌廉散發出蠔的味道。

西班牙海鮮飯 -

香草白酒蜆意式細麵條 -

本身還想點甜品,但已經捧腹,留待下次。

2024-04-04 350 views
今次去了位於天后與炮台山之間嘅蠔吧小店食午餐,Lunch set包咗餐湯、主菜及餐茶🥄意大利菜湯蔬菜新鮮而且非常足料,蔬菜嘅清甜融合於一體,使得湯汁既清甜又香濃,飲落啖啖蔬菜精華,配合香脆並帶蒜蓉香嘅法包 一齊食,絕配👍🍽燒南瓜鮮蝦意大利飯意大利飯質地軟硬適中,顆顆飯粒沾滿了非常creamy濃郁嘅醬汁,像特濃南瓜湯一樣,配上煎香嘅鮮蝦之外仲有鹹香脆鮮嘅魚籽,無得頂😋🍽咖哩羊蔬菜印度飯咖哩香中帶辣,香料味頗有印度風情,食落唔覺膩,羊肉夠腍,juicy 又粉嫩,有羊味但又唔騷,配合碳烤過嘅蔬菜以及用上印度米特別調配嘅米飯,細節位做到足👍既然嚟得蠔吧當然要試下生蠔喇👇🦪Saldana bay (South africa)帶子位爽口,肉身creamy鮮甜,淡淡海水味並帶微微礦物味,帶有餘韻,層次豐富🦪Castle Black (France)大隻如手掌般,蠔味超濃郁,鮮甜帶輕微海水味,爽口中帶creamy餐廳氣氛很好,坐得舒服,老闆亦好nice又健談,下次都可以叫埋班friend 嚟呢度食晚飯chill下

🥄意大利菜湯
意大利菜湯

🍽燒南瓜鮮蝦意大利飯

🍽咖哩羊蔬菜印度飯
咖哩羊蔬菜印度飯

既然嚟得蠔吧當然要試下生蠔喇👇

🦪Saldana bay (South africa)
Saldana Bay(South africa)

🦪Castle Black (France)
Castle Black (France)

意大利菜湯
咖哩羊蔬菜印度飯
Saldana Bay(South africa)
Castle Black (France)
  • SaldanaBay(Southafrica)
  • CastleBlack(France)
  • CastleBlack(France)
  • SaldanaBay(Southafrica)
放工後黎到炮台山既哩間隱世西式小店。餐廳環境昏暗浪漫🌹裝潢有格調,沙發凳坐得舒適。除左餐牌上嘅選項,每日仲會有其他時令食品寫左喺粉筆板上面~🦪生蠔Castle Black (France) $58Gillardeau (France) $64當日嘅生蠔有四款可以選擇,我哋就揀左其中兩款,Gillardeau係法國頂級生蠔,海水味比較濃;Castle Black 嘅質感就會較為Creamy,而且比較甜~🦐鹽焗西班牙紅蝦(每隻) $268紅蝦上到枱之後會即刻點火🔥入口質汁會實淨一啲,蝦頭既蝦膏好正,可以用蒜蓉包點埋一齊食~🐑 炭燒紐西蘭BB羊架 $298BB羊架肉質嫩滑,配有芥末同埋薄荷啫喱,旁邊仲有烤粟米、蒜頭、菇、翠玉瓜及薯仔等配菜。🍮自家製果仁奶凍 $108哩個係餐廳自家製嘅甜品,質感有啲似雪糕,入面有果仁同埋焦糖,口感特別。

除左餐牌上嘅選項,每日仲會有其他時令食品寫左喺粉筆板上面~

🦪生蠔
Castle Black (France) $58
Gillardeau (France) $64

🦐鹽焗西班牙紅蝦(每隻) $268

🐑 炭燒紐西蘭BB羊架 $298

🍮自家製果仁奶凍 $108

2024-04-03 21 views
以新鮮生蠔及意大利菜見稱,店內簡素時尚,服務專業周到。我地叫了三款生蠔,所有生蠔會係蠔櫃 0.2-0.4度 即叫即開 所以食起來有一種冰涼感。當晚老闆推薦OSTRA REGAL (FRANCE) ,CASTLE BLACK (FRANCE)同GILLARDEAU個人最最最推CASTLE BLACK帶淡淡海味同蠔味重黎一個前菜 松露什菌意大利火腿酥皮卷,挺特別的,什菌味重 有意大利火腿咸香味食落酥皮質感好鬆化跟住朋友試咗佢地嘅廚師推介炭燒紐西蘭BB羊架,朋友話好嫩 冇羊膻味!而且佢有2種醬 當中 有黃芥辣 同帶嘅薄荷醬 2種夾埋羊食就好配我就叫了墨汁海絆細麵條,味道很好。意大利麵嘅口感煮到剛剛好 唔會硬或過軟墨汁配麵條感覺是正宗的 味道不會是死咸味 有鮮味最後甜品,自家製芝士蛋糕幾有趣,味道帶點咸香,而招牌奶凍雪糕 奶香幼滑整體食品新鮮口感出眾, 感覺係用心做的餐廳。 不過個人認為定價偏貴,不夠大眾化例如 聽到隔離枱 問帶子價錢, 連殼128蚊一隻 大家都嚇了一跳。 推薦最近想慶祝周年紀念的人可以放肆吃一餐。
以新鮮生蠔及意大利菜見稱,店內簡素時尚,服務專業周到。

個人最最最推CASTLE BLACK帶淡淡海味同蠔味重
酥皮質感好鬆化
跟住朋友試咗佢地嘅廚師推介
墨汁配麵條感覺是正宗的 味道不會是死咸味 有鮮味

推薦最近想慶祝周年紀念的人可以放肆吃一餐。
2024-04-02 32 views
天后多野食係人都知但就唔多人識去天后威非路道搵食嗰度有間主打食蠔嘅Sooo Oyster 呢晚就同朋友去chill下食生蠔🦪飲白酒~ 餐廳每日都有主推嘅生蠔、小食同主食~~生蠔就當然係最新鮮美味嘅🤤而且店內仲設有蠔櫃,嚴控溫度保持新鮮👍🏻除咗生蠔,仲有其他海鮮,i.e. 麵包蟹、蜆、龍蝦等等!哎喲,樣樣都想食!最後喺店主介紹下揀咗4款生蠔同一款蜆~ 🕰️順時針由食過去,味道由淡至濃:🦪 Saldanha Bay(South Africa) 蠔味較淡,肉質軟滑,由佢食起就岩晒~🦪 Castle Black 蠔肉肥美,海水味豐富,蠔味充足,裙邊爽脆🦪 Ostra Regal (France) 味道豐富有層次,入口有海水味,然後有鮮甜嘅果香味,圓潤飽滿且爽口🦪 Gillardeau (France)海水味重,鮮甜口感鮮甜且富有層次,肉質肥厚,口感爽脆鮮甜且結實有彈性🐚 Cherry Stone Clam 車厘蜆車厘蜆質鮮味濃,有濃濃的金屬味,吃到尾聲又滲出甘甜味,滋味~🫔《 So Crispy Roll 💲178 》加咗松露油香噴噴,薄脆嘅卷皮包住雜菌同ham,有咸香,即焗好香脆可口~餐廳都

天后多野食係人都知
但就唔多人識去天后威非路道搵食
嗰度有間主打食蠔嘅Sooo Oyster

呢晚就同朋友去chill下食生蠔🦪飲白酒~

餐廳每日都有主推嘅生蠔、小食同主食~~
生蠔就當然係最新鮮美味嘅🤤
而且店內仲設有蠔櫃,嚴控溫度保持新鮮👍🏻

除咗生蠔,仲有其他海鮮,i.e. 麵包蟹、蜆、龍蝦等等!

哎喲,樣樣都想食!
最後喺店主介紹下揀咗4款生蠔同一款蜆~

🕰️順時針由食過去,味道由淡至濃:

🦪 Saldanha Bay(South Africa)
蠔味較淡,肉質軟滑,由佢食起就岩晒~

🦪 Castle Black
蠔肉肥美,海水味豐富,蠔味充足,裙邊爽脆

🦪 Ostra Regal (France)

🦪 Gillardeau (France)

🐚 Cherry Stone Clam 車厘蜆

🫔《 So Crispy Roll 💲178 》

餐廳都有酒水架~
我地嗌咗白桃梳打同white wine~🍸

🍝《 寬麵.牛肩肉.香草.櫻桃番茄醬汁💲178 》
本身係意式吸管麵,但呢晚轉咗寬麵,都好正~
牛肩肉香軟份量多,櫻桃番茄醬汁開胃,配寬麵掛汁好味,加埋香草仲香~

餐廳仲有甜品架~不過我地飽咗無嗌
下次試吓先~
2024-03-26
2024-03-31 59 views
最近去了一間西餐廳,雖然地點唔就腳,但整晚用餐體驗都感受到老闆用心製作用心經營,值得支持!This restaurant demonstrates their dedication and attention to every dish. They consistently surprise us with new delights, and their attentive service complements each dish perfectly.🦪OystersIRISH WBS (IRELAND) $53OSTRA REGAL (FRANCE) $57🦪呢間主打生蠔,當然要一試!生蠔有五款,我哋揀左Irish wbs & ostra regal 兩款,各有千秋,鮮味 和海水味 融為一體,兩者都飽滿大大隻!This restaurant specializes in keeping oysters in a dedicated oyster case at temperatures ranging from 0.2 to 0.5 degrees Celsius. The rec

🦪Oysters
IRISH WBS (IRELAND) $53
OSTRA REGAL (FRANCE) $57
🦪呢間主打生蠔,當然要一試!生蠔有五款,我哋揀左Irish wbs & ostra regal 兩款,各有千秋,鮮味 和海水味 融為一體,兩者都飽滿大大隻!This restaurant specializes in keeping oysters in a dedicated oyster case at temperatures ranging from 0.2 to 0.5 degrees Celsius. The recommended Irish and French oysters are both outstanding. The Irish oysters have a strong taste of seawater, while the French oysters are fresh, sweet, and plump, each with its own unique qualities.

· Classic lobster bisque
🦞經典龍蝦湯 $138
龍蝦湯足料又濃郁,啖啖龍蝦肉,滿滿的滿足感!For the lobster soup, it’s rich and irresistible. It turns out the soup is also packed with abundant lobster meat, providing a rich and flavorful texture.

• HOME MADE CRAB CAKE, with butter sweetcorn. tarragon dressing
🦀自家製蟹餅,配牛油粟米,龍蒿醬汁 $188
蟹餅入面一絲絲的蟹肉;粒粒香甜粟米都加上滿滿邪惡的牛油.
The crab cakes are filled with fine shreds of crabmeat, truly stunning. The unique flavor of the buttered corn enhances the dish even more.

• ESCARGOT in parsley herbs butter
🥔法式香草牛油焗田螺配薯蓉 $168
濃郁嘅牛油味包裹住軟滑薯蓉,又一邪惡之選!This dish is incredibly enticing, with the perfectly baked and the rich mashed potatoes at the bottom are irresistible, that mede us non-stop eating.

Clams with White Wine with mixed Herbs: $268
🍾香草白酒煮蜆
果然如老闆推介,每隻蜆都大粒而鮮甜,配上香草白酒煮,是味蕾的享受。
The clams are large and fresh, and incredibly sweet. Paired with the herb-infused white wine sauce, it is a perfect combination.

GRILLED PORK CHOP
🐖炭燒黑毛豬扒配時令蔬菜 $348
黑毛豬扒竟然有驚喜 剛剛好又嫩又juicy 配上特製橄欖油香草汁,感覺清新一點。Today we decided to give a try tho the pork chop. The result was a pleasant surprise. The exterior is crispy, the inside perfectly cooked with juices flowing out. The special sauce, a blend of herbs and olive oil, adds an extra touch without feeling heavy.

House made Pistachio, Hazelnuts Ice Cream
🍰自家制果仁奶凍 $108
雲呢拿味奶凍就似像雪糕,但又比雪糕幼滑,加咗果仁/開心果,同奶凍超級match!The milk pudding is as creamy as ice cream, with a strong vanilla flavor. It is topped with crunchy pistachios, bringing a perfect ending to the meal.

🍹白桃梳打特飲 $42

可以一戰worth to give a try.👍
2024-03-20
$500 (Dinner)
  • 經典龍蝦湯
  • 香草牛油焗田螺配薯蓉
2024-03-31 32 views
呢間隱世蠔吧位於天后同砲台山交界,喺銅鑼灣街市向海皮行第一個街口轉左就係,位置旺中帶靜,一入到去就有熱情嘅老闆招呼我哋,佢除咗向我哋介紹餐廳嘅招牌菜之外,仲介紹咗我哋識佢哋獨特嘅生蠔保存方法,就係用呢一個 set 咗0.2至0.5度嘅恆溫生蠔保存櫃,用呢個溫度嚟保存成個食蠔嘅體驗又截然不同。Ackerman chardonnay,帶有清新嘅花果香,唔算好 dry,未配食物淨飲都已經幾好飲。老闆介紹咗兩隻蠔種俾我地,分別係 Irish WSB 同埋法國 Gillardeau,建議我地先食 Irish WSB,嚟自愛爾蘭嘅 WSB 口感柔軟,帶有少少海水同 creamy 嘅奶油味,蠔肉特別肥厚。而法國嘅 Gillardeau 本身已經係生蠔界中嘅勞斯萊斯,蠔肉肥美香甜而且帶有淡淡嘅榛果香,蠔味唔會過分爆發,有層次得嚟又細膩。So crispy roll,春捲釀入飽滿嘅香菇,春捲皮薄之餘仲炸得相當香脆而不帶半點多餘油分,係一個非常出色嘅春捲。Caesar salad,沙律菜新鮮,同其他餐廳啲 caesar 唔同嘅係佢呢度加咗蟹子,除咗吊到個鮮味之外,脆卜卜嘅蟹子仲增強咗唔少口感,將水波蛋一刀

Caesar salad,沙律菜新鮮,同其他餐廳啲 caesar 唔同嘅係佢呢度加咗蟹子,除咗吊到個鮮味之外,脆卜卜嘅蟹子仲增強咗唔少口感,將水波蛋一刀切開,睇住蛋漿慢慢流出嚟呢個感覺相當治愈。

Grilled Angus US Filet Tenderloin,牛柳切開係惹人垂涎嘅粉紅色,口感極到軟嫩,入口散發住令人滿意嘅牛味,配菜有粟米、紅蘿蔔、紅椒同埋焗蒜頭,蒜頭焗得極度軟腍,鍾意蒜味嘅我大愛。

Semifreddo,Semifreddo 係一種類似雪糕,但係唔洗經過雪糕機製作嘅甜點,佢口感蓬鬆,以少量嘅鮮奶油提供滑順感,係類似冷凍慕斯同雪糕嘅混合體,十分獨特,絕對值得一試。
2024-03-29 21 views
生蠔:餐廳專門保持生蠔在0.2-0.5度的專用蠔櫃中。老闆推薦的愛爾蘭和法國生蠔都非常出色。先嚐愛爾蘭生蠔,海水的風味濃烈;接著品嚐法國生蠔,鮮甜又肥美,各有千秋。經典龍蝦湯:一聞到這道龍蝦湯,就香氣四溢、濃郁無比。原來還有豐富的龍蝦肉,口感濃郁豐富。香草白酒煮蜆:蜆肉肥美而實在,每一顆都又大又新鮮,而且甜度十足。搭配香草白酒煮煮,真是完美的組合。白家製蟹餅配牛油粟米,龍蒿醬汁:炸蟹餅中有許多絲絲蟹肉,令人驚艷。牛油粟米獨特的風味也非同凡響。法式香草牛油焗田螺:這道菜非常誘人,田螺烤得剛剛好,表面酥脆。內部多汁,底部的土豆泥非常濃郁,讓人忍不住一口接一口。炭燒黑毛豬扒配時令蔬菜:這裡很少有地方會點豬肉,但這次我試試看。結果令人驚喜。外表香脆,內部煎得剛好,還有肉汁流出。配上特別的醬汁,問了老闆才知道是香草混合橄欖油。吃完一點也不覺得沉重。自家製果仁奶凍:最後以這道甜品作為結尾。奶凍像冰淇淋一樣濃郁,強烈的香草味道。裡面還有開心果,非常香脆,真是為整餐帶來完美的收尾。
生蠔:

經典龍蝦湯:

香草白酒煮蜆:

白家製蟹餅配牛油粟米,龍蒿醬汁:

法式香草牛油焗田螺:

炭燒黑毛豬扒配時令蔬菜: