「全場啤酒仲買2送1!! 全場啤酒仲買2送1!! 全場啤酒仲買2送1!!」重要野要講三次! 有留意嘅朋友仔都知道6月分享過新開業的 Soul Guide 「港久新街」,尖沙咀店聚餐地段十分方便,由尖沙咀地鐵站B2出口行1分鐘轉左即到。最近港久新街同多個本地酒廠合作,入咗超過30款嘅本地啤酒,全場啤酒仲買2送1🥳🍻飲本地啤喺八、九十年代懷舊氣氛港式大牌檔主題餐廳,有霓虹燈有feel 雅座嘆招牌地道小菜,係一班friend 放工黎飲返杯嘅好地方👍🏼今期除左有主打招牌的潮州打冷鹵水拼盤、懷舊雞蛋焗魚腸,特別留意的新款菜就一定係骨脆多寶魚 & 沙茶芥蘭炒A5和牛全店小食、打冷、串燒、川菜、懷舊小菜、功夫湯、啤酒樣樣齊哂。孫悟空琥珀啤酒 $60樽雷公啤酒 $60樽玉皇大帝IPA $60樽推介:⭐️⭐️⭐️⭐️咪講笑真係花多眼亂,今次就叫哂同一品牌系列先。三款口味各有特式,花香果味令酒香誘人。岩哂小菜串燒中和份重口味油膩感。蒜蓉燒生蠔 $16.8/隻勁拉絲芝士燒蠔 $16.8/隻推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點以優惠價$16.8 原隻燒生蠔CP 十分高👍🏼經典蒜蓉燒蠔入哂味,香口吸引。特別芝士燒蠔配左蜂蜜蛋黃醬,帶出

重要野要講三次!
尖沙咀店聚餐地段十分方便,
由尖沙咀地鐵站B2出口行1分鐘轉左即到。

最近港久新街同多個本地酒廠合作,
入咗超過30款嘅本地啤酒,全場啤酒仲買2送1🥳🍻

飲本地啤喺八、九十年代懷舊氣氛港式大牌檔主題餐廳,
有霓虹燈有feel 雅座嘆招牌地道小菜,
係一班friend 放工黎飲返杯嘅好地方👍🏼

今期除左有主打招牌的潮州打冷鹵水拼盤、懷舊雞蛋焗魚腸,
特別留意的新款菜就一定係
骨脆多寶魚 & 沙茶芥蘭炒A5和牛

孫悟空琥珀啤酒 $60樽
雷公啤酒 $60樽
玉皇大帝IPA $60樽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
咪講笑真係花多眼亂,今次就叫哂同一品牌系列先。
三款口味各有特式,花香果味令酒香誘人。
岩哂小菜串燒中和份重口味油膩感。

蒜蓉燒生蠔 $16.8/隻
勁拉絲芝士燒蠔 $16.8/隻
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點
以優惠價$16.8 原隻燒生蠔CP 十分高👍🏼
經典蒜蓉燒蠔入哂味,香口吸引。
特別芝士燒蠔配左蜂蜜蛋黃醬,
帶出濃郁嘅香口鮮美。

骨脆多寶魚 $188
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️新作推介
小菜bookmark 左必食,
估唔到擺盤有誠意整條多寶魚起肉,
興紅黃椒一齊炒香,掛汁入味。
加埋菜心配色外觀有絕美嘅配搭。
入口魚肉軟綿可口👍🏼 忍唔住食埋底下嘅脆骨魚身,
想不到還剩好多魚肉夾雜香口魚皮。
CP 上十分抵食🎉

沙茶芥蘭炒A5和牛 $138
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又一碟紅黃綠嘅完美配色,
芥蘭同和牛肉份量平均。
調味火喉上保留左和牛嘅質素,好味。

滷水鵝片雙拼滷水豬大腸 $128
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
大排檔經典菜款,飲酒必備之選,
滷水汁吸收精華味道剛剛好。

避風塘白飯魚 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
份量比過往大排檔嘅相對多,
炸蒜拌勻在周圍,啖啖香脆食唔停口。

餐廳還新增左羊腩煲,有興趣可以問一問店員order,
舒服環境食大排檔招牌菜,全場full house氣氛唔錯,
下次會再搵朋友encore😋
Type of Meal
Dinner
跟朋友约了一家有“复古味”的新式大排档😋里面菜式好全❗️经典粤菜、烧烤很多选择~环境和风格好适合年轻人聚会🎈🤩-人多我们点了一大桌蒜蓉烤生蚝🦪好新鲜!跟我拳头一样大😱真的是10蚊!不过每人最多2只🤭🦀️避风塘炒蟹又大又入味!蟹肉蛮鲜甜~🐚盐焗花螺💰$88/份!尊嘟好平~花螺新鲜弹牙以后吃盐焗花螺我认准这家!还点了经典粤菜『怀旧鸡蛋焗鱼肠🥚』、『韭黄油泡鲜鱿🦑』……味道都不错~以后聚餐还来这~
跟朋友约了一家有“复古味”的新式大排档😋
里面菜式好全❗️经典粤菜、烧烤很多选择~
环境和风格好适合年轻人聚会🎈🤩
人多我们点了一大桌

蒜蓉烤生蚝🦪好新鲜!跟我拳头一样大😱
真的是10蚊!不过每人最多2只🤭

🦀️避风塘炒蟹
又大又入味!蟹肉蛮鲜甜~

🐚盐焗花螺
💰$88/份!尊嘟好平~花螺新鲜弹牙
以后吃盐焗花螺我认准这家!

2023-12-01 3398 views
早排響樓上妹記食完飯先發現落一層有另一間裝修甚有玩味性的大牌檔,充滿懷舊元素但又幾新潮,環境舒適好多。呢期餐廳搞緊High冧啤酒節活動,多個本地啤酒品牌買二送一(任選不同品牌口味都得,送價位較低者),有獅子山啤,香港啤酒公司,Heroes,Moonzen,少爺,蜜月等等超過30款選擇!① 孫悟空琥珀啤酒 $60② 玫瑰紅茶季節啤 $57③ 鹹檸啤 $51雖然唔鍾意劈酒狂隊啤,但同朋友吹水都會飲翻一兩杯。我試左孫悟空有啲桃味,唔會太甜,幾易入口。而鹹檸啤亦都溝得唔錯,飲落幾清新。食物方面有好多選擇,佐酒小食都唔少,串燒,滷味打冷,小炒,川菜等等真係一次試唔晒。④ 大廚脆皮鹹豬手 $168豬手件件都好厚切,啖啖肉又唔會太肥,加埋脆皮真係佐酒一流!點埋個黃芥末再提昇一個層次。⑤ 懷舊雞蛋焗魚腸 $98呢啲買少見少既懷舊菜,雞蛋唔會太老,魚腸魚膶分量多但不覺油膩,配飯好好味!⑥ 沙嗲金菇肥牛粉絲煲 $128又一個撈飯絕配,沙嗲汁夠濃,無論食粉絲定撈飯都咁正!如果天氣再凍,食呢煲一定暖入心,因為影完相食完碗飯,呢煲小菜仲係熱辣辣。

① 孫悟空琥珀啤酒 $60

Type of Meal
Dinner
大廚脆皮鹹豬手
沙嗲金菇肥牛粉絲煲
这家餐厅刷新了我对香港的大排档就餐环境的认知,因为真的干净宽敞,很舒服。上菜快,而且服务好,小哥哥小姐姐们都很有礼貌。最重要的是食物美味有锅气!我们是跟着小红书来的,完全没有踩雷!很推荐,尤其冬天很适合来吃他们家的羊腩煲,羊肉嫩且大块,配的腐乳也很不错!-潮汕卤水更是不能错过!份量好大 但是好好吃 ,不想浪费美食所以我们没有吃完的都打包了~-还有就是,虾酱通菜炒鲜鱿真的太下饭了鱿鱼的分量也很多很实在!下次要来试试他们的避风塘炒蟹
还有就是,虾酱通菜炒鲜鱿真的太下饭了
鱿鱼的分量也很多很实在!
下次要来试试他们的避风塘炒蟹
  • 羊腩煲
  • 懷舊雞蛋焗魚腸
食物水準好,大碟夾抵食,正常大排檔價錢但份量超大碟,除左小炒,仲有打冷野,焗生蠔,串燒色,總有野岩食!7 個人叫左6 個小菜加羊腩煲,個個食到飽一飽,折後每人大約$160~抵食~仲要有支裝可樂飲呀🤩🤩服務都好好~有咩要求都即時安排!環境新穎,都岩打卡,枱同枱之間唔會太逼,唔會嘈到隔離!但多人建議先卜枱~大枱較少~有窗口卡位式座位!目測最多6 人坐😂大圓枱都坐到8-10 人!都唔會太逼!地點方便!近地鐵站!😆個人認為絕對值得再encore~~
服務都好好~有咩要求都即時安排!
地點方便!近地鐵站!😆
個人認為絕對值得再encore~~
2023-11-27
$160 (Dinner)
  • 蠔餅
  • 羊腩煲
2023-11-13 187 views
香港♡竟然在尖沙咀吃到我的人生大排檔🥢太驚艷了,這家大排擋沒有一個菜不好吃😭就在尖沙咀,很新鮮菜品種類多,整體nice✔️🦀艇家避風塘炒蟹——過癮!飽滿的蟹肉好滿足,味道正宗👍🏼🥘潮式鹵水拼盤——好豐盛,有鵝片、豬大腸、腩肉,豆腐和雞蛋!全部都好入味😍🍲豉椒炒鵝腸——份量很多,鵝腸非常脆嫩🥬蝦醬通菜炒鮮魷——太香了,魷魚好多超下飯🍚🦪現烤生蠔——$10真的太划算了,每桌必點店環境也舒適,裝潢帶一點復古氛圍✨出菜速度快,cp值高,真的是反復會來🥢
香港♡竟然在尖沙咀吃到我的人生大排檔🥢

太驚艷了,這家大排擋沒有一個菜不好吃😭
就在尖沙咀,很新鮮菜品種類多,整體nice✔️
🦀艇家避風塘炒蟹——過癮!飽滿的蟹肉好滿足,味道正宗👍🏼
🍲豉椒炒鵝腸——份量很多,鵝腸非常脆嫩
🥬蝦醬通菜炒鮮魷——太香了,魷魚好多超下飯🍚
🦪現烤生蠔——$10真的太划算了,每桌必點
店環境也舒適,裝潢帶一點復古氛圍✨
出菜速度快,cp值高,真的是反復會來🥢

2023-11-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2023-11-10 143 views
呢次係我第二次寫呢間食評,第一次冇登成功,因為我提交時話我享有什麼折扣,今次我都有openrice 的85折(8.30前離座)所以呢篇登唔登到就唔知了。今次2個人去食,叫左個3個餸,一個豬手,一個牛腩同椒絲腐乳白菜仔。炸牛腩,第一舊,全肥膏,第二舊,勁羶🫥⋯⋯佢一碟有兩行,有一行全肥膏😠好在同店員講,佢肯退豬手,還可以吧,白菜仔係最好食,所以退左牛腩我再叫左碟唐生菜,不過菜好似油浸咁,太多油了。
豬手,還可以吧,
如果你是港风爱好者的话那就要来这家大排档打卡啦~位置还是挺好找的✔️✔️直接从地铁站出来就可以了设计还是比较新颖的感觉里面又融合了一点怀旧的元素周边还有很多霓虹灯还有铁皮的装潢真的有种来到了大排档的感觉这里还有包房呢!-✔️ 艇家避风塘炒蟹整体的味道就是咸咸的螃蟹里面的蟹肉就比较多一点🦀️翻炒的比较入味一点真的是越吃越香♨️✔️豉蒜蒸大鳝里面的品质就比较新鲜上面的酱香味会比较浓搅拌均匀之后会更好吃😆✔️潮式卤水拼盘卤制的还是比较入味的真的连骨头都做得好入味🦴现在店里面还有集卡换饮品😃😃十一月份的会有High冧啤酒节哦!🏠 港九新街(尖沙咀店)📍 尖沙咀金马伦道 5 号太兴广场 2 楼(尖沙咀站 B2 出口) 港久新街 Soul Guide

如果你是港风爱好者的话
那就要来这家大排档打卡啦~
位置还是挺好找的✔️✔️
直接从地铁站出来就可以了

设计还是比较新颖的感觉
里面又融合了一点怀旧的元素
周边还有很多霓虹灯还有铁皮的装潢
真的有种来到了大排档的感觉
这里还有包房呢!

✔️ 艇家避风塘炒蟹

✔️潮式卤水拼盘
卤制的还是比较入味的
真的连骨头都做得好入味🦴

现在店里面还有集卡换饮品😃😃
十一月份的会有High冧啤酒节哦!

🏠 港九新街(尖沙咀店)

2023-10-29 146 views
港久新街 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿星期四收工。約咗係英國返嚟嘅朋友。帶佢食啲好耐冇食嘅嘢。搵到一間新嘅餐廳喺尖沙咀。比較新潮嘅大排檔。有新鮮嘅海鮮。亦都可以每人叫兩隻烤生蠔。非常大隻。之後嗌咗個白飯魚。勁香口。個多寶魚先一流全部食晒。😋😋😋😋😋😋😋😋烤生蠔$10一隻(每人限量兩隻)潮式滷水拼盤椒鹽白飯魚啫啫菜心骨脆多寶魚😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。
港久新街 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
😋😋😋😋😋😋😋😋
烤生蠔$10一隻(每人限量兩隻)
潮式滷水拼盤
椒鹽白飯魚
啫啫菜心
骨脆多寶魚
😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。
2023-10-26
$200 (Dinner)
2023-10-10 298 views
見到咁多好評,就嚟同朋友食下服務質素好好,侍應不斷幫我哋換乾淨嘅碟但食物質素真係好一般,尤其調味方面。好有大陸風味叫串燒,佢全部都要落重孜然粉同辣粉,搞到勁重口味,完全食唔到肉味。燒生蠔幾抵食,十蚊隻,半生熟的,隻蠔係幾大隻,但個蒜味都係怪怪的 燒元貝,上到枱發現未熟,舊肉仲係透明,要叫侍應再拎入廚房整過….當紅炸子雞塊皮唔脆,但個味道已經係全部餸之中最正常欖菜肉碎四季豆,唔入味總括來說,成餐飯冇一道係好食,唔會再去!
見到咁多好評,就嚟同朋友食下
服務質素好好,侍應不斷幫我哋換乾淨嘅碟

但食物質素真係好一般,尤其調味方面。
好有大陸風味

當紅炸子雞塊皮唔脆,但個味道已經係全部餸之中最正常

欖菜肉碎四季豆,唔入味

總括來說,成餐飯冇一道係好食,唔會再去!

蒜燒生蠔
串燒
蒜燒生蠔
2023-09-22 219 views
滷水拼盤 滷水無味唔入味避風塘豉椒炒黃沙蜆 又係無味,咸都唔咸,多隻唔開口 疑似死左唔新鮮油浸泰國筍殼魚 蒸熟再加炸粉炸 唔夠乾身 脆口 燒蠔都可以唔好食 最差既大排檔體驗差☹️
滷水拼盤 滷水無味唔入味
油浸泰國筍殼魚 蒸熟再加炸粉炸 唔夠乾身 脆口
燒蠔都可以唔好食
最差既大排檔體驗
差☹️
2023-09-21
$400 (Dinner)
2023-08-31 273 views
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》大排檔唔止係麻甩佬專屬我都好鍾意食 小炒夠哂鑊氣又平靚正💯不過怕地方唔乾淨所以少去今次出嚟尖沙咀 呢間走大排檔路線環境裝修型格帶玩味有好多傳統嘅大排檔小菜仲有冷盤小食、潮州滷水、川菜式、串燒、炒粉麵飯等 非常多元化😲潮式滷水拼盤 $218呢度嘅招牌菜🤩作為潮州人嘅我都好鍾意食滷水嘢特別係滷水鵝 呢個滷水拼盤非常豐富有啖啖肉嘅鵝片、豆腐、雞蛋、豬大腸同腩肉滷水汁都唔簡單 加左南姜、桂皮、甘草、陳皮等味道鹹中帶甜 好入味😋串燒豬頸肉 $28雞中翼 (2隻) $28台灣腸 $28除咗小炒竟然有串燒😲 仲燒得好香好惹味秘制沙律醬燒骨 $108炸到金黄色之後加沙律醬脆口得嚟味道酸酸甜甜幾開胃金銀蛋通菜 $78人均價錢: $250味道: 7/10環境: 7/10服務: 7/10回頭率: 7/10👍=必食📍 港久新街地址: 尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓電話: 23366338
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

呢度嘅招牌菜🤩
作為潮州人嘅我都好鍾意食滷水嘢
特別係滷水鵝
呢個滷水拼盤非常豐富
有啖啖肉嘅鵝片、豆腐、雞蛋、豬大腸同腩肉
滷水汁都唔簡單 加左南姜、桂皮、甘草、陳皮等
味道鹹中帶甜 好入味😋

👍=必食

📍 港久新街
地址: 尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓
電話: 23366338
最近又興起返復古嘅熱潮,除咗茶餐廳我之外而家仲多咗呢啲新式嘅大排檔!保持傳統菜式之餘環境亦都寬敞舒服~ 年青人都可以去回味一下🤪蒜香燒元貝(隻)(2隻起)($76)嚟到呢度必點!上碟嘅時候啲汁仲係滾燙嘅!啲蒜汁煮到有啲焦香,配上大大粒元貝超滿足😊沙茶芥蘭炒A5和牛($138)呢個和牛有驚喜,以大排檔嘅質素非常過得去😙肉粒有口感而且保留啲煙韌~蒜蓉燒茄子(條)($48)一想碟俾佢啲蒜蓉同埋醬料嚇親,非常有罪惡感但係啲蒜香簡直抗拒唔到😍一啖接一啖連皮都食到~大廚脆皮鹹豬手($168)餐廳切好晒上碟,份量都適合三至四人share,而且味道偏鹹,最啱配返支啤酒飲🍻避風塘白飯魚($58)相對其他嘅菜式都比較重咸之外,呢個似生炸白飯魚嘅感覺,適合當係開胃前菜~Hoegaarden 珊瑚柚白啤酒($22)

蒜香燒元貝(隻)(2隻起)($76)

沙茶芥蘭炒A5和牛($138)

蒜蓉燒茄子(條)($48)

大廚脆皮鹹豬手($168)

避風塘白飯魚($58)

Hoegaarden 珊瑚柚白啤酒($22)
2023-08-26 1782 views
麻甩佬食嘢最鍾意嘅一喺茶記,一喺就大排檔,貪啲小炒夠鑊氣,又平靚正,當然依家仲有少少冬菇亭形式嘅大排檔,但真真正正嘅大排檔真喺賣少見少。今晚同老死出嚟尖沙咀搞個小飯局聚舊,專登揀咗走大排檔路線嘅「港久新街」(取其諧音:港九新界),當然,呢度環境就舒服啲,嘆住冷氣食小炒。餐廳位置好方便,一出地鐵行幾步就到。裡面嘅裝修好有型,尤其天花啲彩色版最搶眼,仲有天花嘅斜板模仿大排檔嘅元素。除咗靠窗一排大卡位之外,裡面仲有好多張細圓檯,啱曬三五知己嚟食飯、吹水。 晌依家搵錢嘅年代,啲餐廳為提高翻枱量,都會設有時限,我就最鍾意呢度棟個牌話俾你聽,唔限時,仲要無開瓶費,無切餅費,唔會同你計到盡,淨係呢樣服務一環我都一定加佢分啦! 上文都講過,店家定位喺大排檔路線,所以,當然有好多傳統嘅大排檔懷舊小菜、10大招牌菜,此外,仲有啲冷盤小食、潮州滷水、川辣菜式、串燒、炒粉麵飯……等等,非常多元化。 懷舊玉泉 $12過到嚟大排檔飲飲食食,點可以唔叫支汽水,難得呢度有啲懷舊嘅樽裝汽水,真喺估唔到呢支玉泉嗰樽真喺懷舊到小弟都未見過,淨喺呢點未食呢餐已經充滿情懷!烤生蠔 $10 / 隻講開抵,相信無乜邊枱唔點呢個,原
懷舊玉泉 $12

懷舊玉泉
烤生蠔 $10 / 隻

講開抵,相信無乜邊枱唔點呢個,原價$28,依家只喺十蚊隻,見唔少客用盡個優惠成盤烤蠔咁上。好老實真喺抵到無朋友,大隻飽滿,鋪滿大量香蒜、蔥粒,入口蠔肉嫩滑鮮甜,蒜香滿溢。
烤生蠔
羊肉串 $28、豬大腸 $28、牛脷芯 $38

再落嚟試下佢哋嘅串燒,最抵死喺每一串都插咗支旗仔,表明佢嘅「身份」,好搞嘢。羊肉切得比較細粒,但燒得保持嫩滑,入口軟腍,有陣陣羊羶香;我呢班老死真喺膽固醇敢死隊,所以,點都話要試一試豬大腸,燒得甘香充滿油脂,唔健康還唔健康,但真喺好食;牛脷食過唔少次,但牛脷芯就比較少,先喺一種爽彈感,再咬落去就有種煙韌咁,加上獨特嘅牛脷香味,呢個真喺無揀錯。
羊肉串、豬大腸、牛脷芯
懷舊雞蛋焗魚腸 $98

呢道菜真喺好耐無見過,功夫多好多都有做,老死同我異口同聲都話一定要叫。一大砵淨喺賣相都已經好吸引啦,一面烘得金黃,入口表面喺脆脆哋嘅焗蛋皮,裡面喺好嫩滑嘅蛋漿同魚腸,魚腸食落無咩腥味,反而有啲甘腴嘅香味。
秘製菠蘿黑醋骨 $108

經典嘅小炒「生炒骨」相信大家都食唔少,呢個有啲相類似嘅黑醋骨,亦喺好想試試佢。比起生炒骨,黑醋骨同樣酸酸甜甜,但就多咗一份醋嘅醇厚感,更大減油膩度,加埋啲新鮮菠蘿,睇都知唔喺罐頭貨,食落令人好開胃。個人覺得送飯一流!
潮式蠔仔餅 $98

今日真喺麻甩佬作反嘅日子,再嚟一道好食但唔健康嘅煎蠔餅,蠔餅新鮮煎起,自然份外甘脆,唔使多講一眼就知脆到咔咔聲,食落亦唔算油膩,裡面混和唔少蠔仔肉,飽滿肥美,沾上少少魚露更具風味。
潮式蠔仔餅
潮式蠔仔餅
今餐飯老友大讚好食又抵食,的確價錢唔算好貴,但份量好十足,有相你睇,比起去茶記食小炒還要大碟,加上招呼唔錯,地方夠大,涼住冷氣夠晒爽。
$180 (Dinner)
2023-08-24 187 views
依一間雖然屬於大排檔,但係都坐得幾舒服,而且嘢食都幾好食,佢6點後仲有得用$10買一隻蒜蓉燒生蠔,蒜香非常充足,好惹味,可惜每人最多叫兩隻。我仲另外叫左蒜香燒元貝($38),都係好香好味,但價錢會貴翻少少。另外叫咗一碟原隻火箭魷($98)同豉蒜蒸大鱔($168)。魷魚比較辣。而大鱔好大份,而且肉質彈牙,非常之推介。最後,我仲叫左一份蒜蓉菜心($68),好大碟,蒜蓉都落得好夠。飲品就叫左熱菜蜜,暖暖地,舒服。