Restaurant: SOUP PLUS (Banyan Mall)
Info:

2019-01-17 356 views
大約12点同同事食飯,叫左個蝦膠,魚肚,魚湯娃娃菜淮山麵。等左大約5分鐘就上菜,魚肚好硬,蝦膠正常,魚湯都算鮮甜,唔腥,好快比我飲晒,跟住我問店員可唔可以幫我加啲湯,佢話等陣先啦,跟住等左大約幾分鐘,店員問我要咩湯丫,我話魚湯,跟著佢同廚房講,廚房就比左碗仔湯佢,佢再比我。
2018-11-25 371 views
朋友講過湯加好味, 搬來四小龍後樓下商場有一間, 今日有朋友來找我, 我就提議黎呢度!其實選擇都好多, 我揀左豬潤豬肺, 朋友就話好耐無食過介菜凋蛋, 我當然為食, 加$9 多兩隻雞翼!雞翼先到, 有點太林, 但個汁好好味!飯有幾種選擇, 可以要白飯, 燕麥飯或更健康既三色飯!個湯飯來到時見到好大碗, 料亦多, 不過個豬潤吾係爽口果種, 又有點太薄豬肚就好食, 大舊又爽, 個湯亦好味, 有胡椒香, 仲有菜可以加, 連埋本身既酸菜, 更易入口食下食下, 本以為食吾哂既好大碗湯飯就連一粒米都無剩, 又重兩斤

雞翼先到, 有點太林, 但個汁好好味!
飯有幾種選擇, 可以要白飯, 燕麥飯或更健康既三色飯!

2018-11-24
$52 (Lunch)
2018-10-08 322 views
湯飯一直是我的至愛,无奈胃不爭氣,不敢常吃。今天中午才去一直都想試的湯加試試這家店的泡飯。中午一點到餐廳门口,却仍有五六人在排隊。走進去拿号,被告知一人位有空余。坐下方知餐牌在每張餐桌的下面暗格中,香港人善用每一寸地方。點了胡椒豬肚湯配三色飯,五分鐘左右便上菜了。除了豬肚,仲有四五塊雞。湯頭比不上蛇王x家的濃郁,與一般茶樓的胡椒豬肚湯差不多。三色飯用蒸钵上,三種米的顆粒都幾大粒,亦蒸得恰到好處。52元的價格算是合理。

中午一點到餐廳门口,却仍有五六人在排隊。走進去拿号,被告知一人位有空余[胜利]。

坐下方知餐牌在每張餐桌的下面暗格中,[强]香港人善用每一寸地方。點了胡椒豬肚湯配三色飯,五分鐘左右便上菜了。除了豬肚,仲有四五塊雞。湯頭比不上蛇王x家的濃郁,與一般茶樓的胡椒豬肚湯差不多。三色飯用蒸钵上,三種米的顆粒都幾大粒,亦蒸得恰到好處。52元的價格算是合理。
2018-08-07 383 views
上個月開始黎左荔枝角返工, 日日都出去食LUNCH既我當然會探索下附近有咩好食啦!之前經過呢間都俾佢吸引左, 因為清清地, 唔算貴, 仲有出面唔易食到既淮山麵同埋唔駛另外加錢就轉到既三色飯~~佢有個DIY餐, 即係2餸1菜加飯或麵 (有D餸會貴$6, 轉麵要加大約4蚊), 都有其他固定左既餐 我今次就叫左DIY 既豬潤豬肚加菜心跟魚湯配三色飯D餸分量唔少, 差D食唔晒, 但今次既豬肚大部份比較"UN" 唔夠爽, 菜心唔知係咪我買外賣既關係, 所以淋左D個湯幾清幾好飲, 飲落都唔太覺道味精, 今次跟飯係好飽, 但上次+$4轉左淮山麵D麵既份量反而勁少, 食完好似無食過野咁...不過對於我呢個外食一族黎講, 呢間都係唔錯既選擇! 👍🏻
我今次就叫左DIY 既豬潤豬肚加菜心跟魚湯配三色飯
不過對於我呢個外食一族黎講, 呢間都係唔錯既選擇! 👍🏻
豬潤豬肚菜心魚湯三色飯
2018-07-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$42 (Lunch)
豬潤豬肚菜心魚湯三色飯
2018-07-22 335 views
公司轉咗過嚟荔枝角,附近食肆選擇都算多,但一到中午食飯時間我依然會頭痛,因為想搵一間食飯時間都唔會太嘈嘅地方真係好難。而今日竟然有同事提議食湯飯,話嗰間鋪頭細細地嘢食又OK,應該會啱晒我,既然咁樣講想唔去試都唔得😅間鋪頭原來係嗨泓景臺商場,雖然細但都算企理。睇完餐牌之後決定食佢推介嘅淮山麵,未食過嘅都想試下😛呢個豬潤牛肉淮山麵,牛肉同猪潤份量都幾多,另外仲有唐芹,雲耳做配菜,睇起身都好豐富。我仲加錢轉左胡椒湯,湯底唔錯,飲左都唔覺得口渴,或者真係佢所講嘅冇味精😅淮山麵亦有驚喜,軟硬度啱啱好,而且食到最後都唔會林晒👍🏻一個午餐包埋嘢飲都係$46,環境乾淨又唔會太吵,對於我嚟講已經好難得☺️
間鋪頭原來係嗨泓景臺商場,雖然細但都算企理。
睇完餐牌之後決定食佢推介嘅淮山麵,未食過嘅都想試下😛
2017-09-17 1014 views
今日下午路經荔枝角,工作忙碌到還未吃午飯,幫襯左呢間湯加,餐牌選擇不算多,求其點了個蕃茄湯魚角米線,十分鐘後送到。蕃茄湯底其實唔錯,有茄味又不算太咸,魚角有三片,無咩味道,肉質有少少彈牙,但太薄,米線少得可憐,吃完整碗,好似無食過野。

2017-07-23 685 views
2017-7-22今日有家人去泓景匯附近比賽,因時間早了,就到此店食了兩個下午茶餐 , 雖然今日係大暑都無可能個雪菜肉絲米粉可以酸到無法入口,之後換了就好D , 個班戟就乾巴巴的,就算下了糖漿都吞不下去! 服務&環境都可以!不過,做得飲食業是否食物咁都可以得過扯過呢?家人都認為泓景是高尚住宅區點解出這樣的茶餐。決定唔會再去食!
家人都認為泓景是高尚住宅區點解出這樣的茶餐。
決定唔會再去食!
2017-07-22
$100 (Tea)
2017-07-05 525 views
種類多,湯底多款式,無味精,又健康。我最鍾愛是牛滑,蝦滑湯飯。兩種滑都非常爽口,又可揀唔同的飯或粉面,一個非常滿足而健康嘅晚餐。價錢尚算公道,而且服務員的服務態度值得嘉許。顶瓜瓜
2017-06-29 495 views
朋友帶我去一家附近沒開多久的店,就成了我去《湯加》的初體驗! 它原來是鱼米家的分支店,專賣湯飯的。在香港不同區已有分店設置。朋友吃過分享了美味經驗,但始終吃東西總会因個人口味,天氣,自己的身體狀況來選當時最想吃的。那天朋友們選了姜絲牛肉湯飯,花生炆蓮藕豬腳飯。餸很多也美味! 我點了自選湯飯:*豬扒: 炸得很香,味道很優,不硬,有肉汁*豬軟骨: 很入味軟滑*冬瓜: 量很多,湯也很大碗*湯: 可選雞湯和魚湯,我選了雞湯*飯: 可選 藜麥飯,三色飯(糙米飯),白飯,米線*加7元配熱飲豬軟骨的汁淋到米線上面,剛好可作撈麵般吃。豬扒當餸,冬瓜湯量很大喝不完。價格不貴,菜的選擇也多,湯飯感覺清爽,適合夏季食用,是一個不錯的用餐選擇!

我點了自選湯飯:
*豬扒: 炸得很香,味道很優,不硬,有肉汁
*豬軟骨: 很入味軟滑
*冬瓜: 量很多,湯也很大碗
*湯: 可選雞湯和魚湯,我選了雞湯
*飯: 可選 藜麥飯,三色飯(糙米飯),白飯,米線
*加7元配熱飲

2017-06-27
$54 (Lunch)
  • 自選湯飯
2017-04-01 714 views
「湯加」是香港一家吃湯飯的連鎖專門店,跟心粥館、魚米屬同一集團,自2016年創辦至今已開了八間分店,而我光顧這家店開業才一星期而已。這裡的湯飯都可以自選組合的,相當多變化,自選套餐有$41 或 $47 兩款,都包含 2餸+1菜+1飯。湯也有幾樣選擇,而米飯可選擇白飯、三色飯或藜麥飯(亦可選粉麵);很驚喜這裡竟有藜麥飯,跟三色飯都是健康之選,還可以任添,這麼抵食的餐廳在現今香港恐怕寥寥無幾了。加錢有飲品,另有少食等。
2017-01-25
又到食飯時間喇,食乜好呢?近排好忙搞到個人有D燥底! 咁咪要搵D清清地嘅嘢食囉~呢間舖行過幾次,但都冇入去,今次就乜都唔好諗入去食啦~坐低就叫左個2餸1菜飯,即係深海魚柳 + 豬扒 + 菜心 + 藜麥飯 + 魚湯底,另加 7 蚊叫左杯銀菊蜜。咁人地收你47蚊右冇加一你就唔好諗住會有咩堅深海魚柳過你食啦~ 咪又係一般果D雪鯰魚肉,之但係件豬扒又幾好食喎,相對肥肉多但因為炸得透所以都唔係十分肥膩,而D菜心我只可以話 "仲老過我" ,食到成口根。碗藜麥呢... ... 唔好以為有好多藜麥畀你,不過又唔係冇嘅。個湯底又幾好飲喎,我飲左半碗都冇出事真係要讚 總括黎講要食一餐普普通通嘅飯呢度係可以接受嘅,有少少住家飯 feel ,咁就梗係冇得同5星大廚餐飯畀啦,一分錢一分貨啊。要提下嘅係舖入面坐位排得比較迫,卡位細,平時D卡位坐2個人嘅佢呢度可能坐1又4分3個人咁囉。
呢間舖行過幾次,但都冇入去,今次就乜都唔好諗入去食啦~
2017-03-17
$54 (Lunch)
2017-03-05 357 views
今晚兩公婆好懶,懶到完全唔想出街,好彩屋苑樓下有幾間茶餐廳,仲會送埋外賣絕對適合我哋懶惰兩夫妻……呢間食肆開咗冇幾耐,前身是賣糖水同例湯嘅小舖,宜家改為跟魚米息息相關的湯飯,所以我哋今次試一試佢哋嘅外賣服務! 雖然食肆名稱叫湯飯,但係其實可以改湯烏冬或湯米線,所以都叫有選擇。除此之外湯底可以揀清湯、魚湯或蕃茄湯。 餸菜方便你可以揀兩餸加菜或者一啲受歡迎套餐任君選擇!我哋兩公婆最後叫咗個湯米線同湯烏冬,另外亦每人加咗9蚊換咗一隻瑞士全雞翼。 三樣嘢嚟講我覺得最好食係瑞士全翼雞翼, 又夠味甜甜地幾好食!至於米線同烏冬方面 ,同魚米差唔多水準! 不過湯飯選擇種類多啲,胡椒味菜豬肚雞水準合格但無驚喜,胡椒味唔算好濃,雞味唔夠! 而魚骨魚肚都算係足料,但味道同是不太突出! 但係話曬肯送外賣到屋企門口,淨係呢個方便都值回票價啦 !!
2017-02-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-02-20 337 views
由農曆新年後發現新開既湯飯店,至今已經幫襯第四次,2點已經開始下午茶時段,所以可以以$41下午茶價食到2餸+1菜湯飯 仲有野飲,絕對係late lunch 唔錯選擇由聖誕新年到情人節不斷食好東西,真係要食清d平衡下,但天寒地凍食沙律太寒,湯飯暖胃又唔滯就啱矖!❤️兩餸有成47款比你簡,今次食左鮮牛肉+黃沙豬潤,兩樣都爽滑唔韌❤️❤️菜都有13款,勝瓜清甜冇渣,付送少量木耳芹菜❤️❤️魚湯咸鮮味適中,飲曬都唔會口渴❤️❤️砵仔蒸飯偏干身有咬口❤️❤️飲品除左一般茶啡,金桔,柚子,銀菊蜜都免費,三款都試過甜度適中❤️

❤️菜都有13款,勝瓜清甜冇渣,付送少量木耳芹菜❤️
❤️魚湯咸鮮味適中,飲曬都唔會口渴❤️
❤️砵仔蒸飯偏干身有咬口❤️
湯飯DIY  自選2餸加1菜
鮮牛肉+黃沙豬潤+勝瓜+魚湯
2017-02-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$41 (Tea)
湯飯DIY  自選2餸加1菜
鮮牛肉+黃沙豬潤+勝瓜+魚湯