2021-12-27 1446 views
燒乳豬,皮脆肉嫩,十分好味 。乳豬一切完,手慢D都吃不到。今次是第二次再叫外賣了。一樣保持高水準, 南苑的燒乳豬,抵食,好味道,性價比高。如果你鍾意食燒乳豬,千祈咪錯過。 至於訂乳豬的體驗也十分好, 只要用whatsapp 訂購 就有專人回覆 。並且在送貨前一天,會再call你確實訂單。送貨時間又準確, 唔洗催, 唔使等。服務態度非常良好。 還有一樣十分貼心的,就是附送剪乳豬的廚房大較剪及手套。方便大家很輕鬆將乳豬切件, 真是十分貼心。真有個别包裝的乳豬醬。 家人個個讚好。問我下次幾時可以再食咊。
2021-12-27
  • 燒乳豬
2021-09-09 1271 views
諗住喺附近是但食少少嘢但係食肆唔多 就入咗呢間試吓因為太早所以 就嗌咗三樣嘢食燒腩仔偏肥 皮脆味道唔差 不過啲蝦唔係咁新鮮有幾隻蝦望落太黑冇食到上面啲海鮮麻麻哋 反而個麵幾好食三樣嘢食整體上覺得麻麻地 唔知係咪食海鮮先至好食
諗住喺附近是但食少少嘢

唔知係咪食海鮮先至好食

2021-08-22
Lunch
2021-09-05 1011 views
好味指數😋😋回頭指數 ⭐️開心指數🤗🤗一大班人去朋友屋企gathering,朋友話下晝時咁啱見到呢個海鮮豬骨煲好似好正咁,就訂咗一個,可以按預訂時間送貨!🍴海鮮豬骨煲($488)一打開,嘩!都幾大煲wor!先見到一條躺平嘅沙巴龍躉,有一隻蟹,有七隻鮮帶子,仲有蝦,都幾多料咁wor!開始翻動煲海鮮,入面有兩大舊豬桶骨、花蛤、粉腸、豬肚、雞腳、粟米,好似都幾足料!宣傳單上寫明「大帽山下的美食」,好熱切期待!先試下個湯底先!係胡椒豬肚湯,味道非常濃郁,好香嘅胡椒味但又唔會太嗆鼻!我飲咗勁多碗!大家都認為胡椒豬肚湯底係聰明嘅做法,因為可以蓋過魚腥味!我自己對於魚腥味的確唔太敏感,但有其中一個朋友比較敏感嘅係覺得有腥味!跟住試下D海鮮,基本上係幾失望嘅!條沙巴龍躉唔知係咪唔啱咁整,肉質有D嚡,確實有少少腥味!蟹係冇咩蟹味,亦都冇咩鮮甜味,仲要冇咩肉;帶子就比較細隻,肉質唔夠清爽,有少少韌;蝦都唔太新鮮,唔夠爽口彈牙;花蛤好細隻,冇咩肉食,都唔鮮甜!似乎所有海鮮都唔多掂!😔不過講到最最最差嘅,一定係雞腳!一定係要測試大家嘅牙力!每個朋友試咗基本上係冇人咬得開!仲要完全冇味!痴線!😩要讚嘅係粉腸同豬肚
好味指數😋😋
回頭指數 ⭐️
開心指數🤗🤗

🍴海鮮豬骨煲($488)

海鮮豬骨煲

要讚嘅係粉腸同豬肚,兩樣都好好味,吸收晒胡椒湯味,肉質爽口易咬開,亦都冇異味,處理得好好!😋

基本上成盤食物係配角好味過主角!我嘅好味指數同開心指數「只係」因為個胡椒豬肚湯底 + 粉腸!海鮮全線都唔掂!
Dinner
2021-02-12 1675 views
團年飯食盆菜,諗住元朗呢間老字號點都唔會太差,點知中伏。首先送貨唔上門,比成千幾蚊4-6人盆菜要響樓下停到車嘅地方接已經好唔方便,所謂極上,係有蝦,蝦是不新鮮的,鮑魚味道及口感一般,海參好細條,冇味道,唔好食。雞鵝唔新鮮鞋口的,個盆勁多豬皮,芋頭,蘿蔔太大舊唔入味⋯⋯成個盆比較好的係學記魚旦同腩肉。老實講冇下次~0~
2021-02-07
Delivery
中秋提早食飯,選了新界圍村盆菜一試,選擇了較高级鮑魚,海參,元貝有一種8百多元。疫情下只送到家樓下,ok。 份量足,雞,燒鴨不夠新鮮。鮑魚两節手指大,不夠淋,味一般。元貝好味又淋, 但海參帶酸味較,肉好薄。豬肉不夠淋。蝦冇味。其他都足味。整体中等價錢用中等貨。
2020-09-24 1907 views
Restaurant Review📋Food🍽Roast Goose and Pork🐖Belly炭燒燒鵝拼炭火燒化皮腩仔- Added $10 to upgrade for Goose Leg. Finally, I only got the lower portion of the Goose Leg. Must remember to request lower portion or whole thigh next time as the lower portion is more plumpier- the upper portion I taste did not have much fresh. The skin was not crispy. Bit disappointed- Roast Pork🐖Belly has crunchy skin, a well balance⚖️of fat and fresh. Quite salty but very tasty😋Roast Pigeon🕊紅燒特級乳鴿- The skin was not crispy. Bit dis
Restaurant Review📋

Food🍽
Roast Goose and Pork🐖Belly
炭燒燒鵝拼炭火燒化皮腩仔

Roast Pigeon🕊
紅燒特級乳鴿
- The skin was not crispy. Bit disappointed. The fresh was tender and juicy. Nice

Stir-fry Indian Lettuce🥬with Chili🌶Fermented Beancurd Sauce
椒絲腐乳炒油麥菜
- Surprisingly, not salty enough, needed to add some salt🧂
- the Indian Lettuce🥬was too wet, lack of wok-hay

Delivery🛵
- the resto offered 15% off discount for delivery orders
2019-08-05 2811 views
如果唔係住呢度附近嘅村民、根本冇必要特登入黎食~住呢度唔想出錦田or元朗、先係唯一嘅選擇!唔係打風、或者特別事故、懶得出去!都唔會再黎幫襯!叫咗3餸套餐$260蚊、啲餸冇味嘅、全部要靠額外點醬,先有味!碟通菜根本冇辦法食、第一次係冇味,然後叫阿姐入去加返d味、出返黎變咗一碟氣泡通菜!而且有d怪味、夾咗一舊試咗!食唔落、然後唯有埋單走了!埋單成$300幾、難食兼唔抵!唉~下次寧願喺屋企求其食d嘢、都費事去嘥錢!
2019-06-02 3062 views
食過「南苑」好多次,終於記得影相。 之前一有「想食南苑」既心意就會即刻揸車去食,今次亦唔例外!但係換黎既係失望😞,佢得番乳豬好食。(仲有盤菜都👌🏻)眾人懷住興奮既心情,例牌order招牌乳豬,其他就隨心。Total叫左六款美食。。 乳豬🐷: 出名既食物完全無失準,皮好薄好脆,脂肪比例啱啱好,唔算太油膩👍🏻。 白菜苗:正常味道,都有鑊氣!。欖菜一字骨: 本身食開既蜜椒一字骨已經無再係餐牌上,所以被迫轉口味。只係欖菜過多有些微鹹。本身肉質會硬d,鍾意食淋既朋友唔啱喇。之後黎既餸菜,已經唔想分開介紹。 魚塊,貴妃雞都好鹹。連平時最食得鹹既朋友都忍唔住話好鹹。d雞鹹到基本上每人試左一舊就無再食,剩晒係度。 好傷心💔可能要等半年等佢換番個廚先再去食過。

招牌乳豬

。 白菜苗:正常味道,都有鑊氣!
蒜蓉炒白菜苗

翡翠炒斑球
貴妃雞

2019-06-01
Dinner
招牌乳豬
蒜蓉炒白菜苗
2019-02-09 2674 views
二月四日(年卅), 大嫂在南苑訂了一個“極品加大盤菜”。店方應承,中午十二時左右送貨。點知,等了又等,等了又等都未見踪影,打電話去問,店方話人手不足,未能送貨,叫我們下午五點親身去南苑攞。本人親自開車由元朗揸車到大帽山腳,到達時,下午四點四十五粉。以為已經準備好,當時已聚集大概有十個人客,遭遇和我一樣。我等到五㸃零五分,再問櫃面員工,大概要等幾耐,她說:就得架啦,一陣間就嚟。第一批盆菜在五㸃十五分到達,以為可以取貨走人,點知,只得大,中,細,三個份量的盆菜,没有我訂購的“極品加大” 於是,我再等。等到五點半,第二批盆菜終於到達。结果令人失望,依然没有“加大”。最後,終於等到五㸃四十五分,我家訂的“傳統極品加大盆菜” 終於攞到手啦!立刻揸車返屋企團年飯。來回浪費了差不多兩個鐘頭的時間。回家翻熱了盤菜後,立刻開始團年飯,Oh Shi....... 冬菇酸酸叔叔,支竹又係....... 唉........$1888 一個盆菜,貼錢買難受!
TakeAway
2018-05-06 3290 views
提早慶祝母親節,避開人多嘅情況為左就爸爸返工方便d就黎左錦田嘅呢間南苑海鮮酒家有泊車位,去到有人指示你泊邊到,覺得唔錯其實已經黎過都有4,5次呢度最出名嘅係炭燒乳豬即叫即燒,保證脆卜卜今日最高氣溫34度,師父唔怕辛苦密密燒,不得不讚乳豬皮入口脆卜卜, 脆得咬開時有聲, 乳豬肉肉質嫩滑,好juicy, 又夠入味。除左乳豬,仲有其他炭火燒嘅燒味,之前食過叉燒好味。金銀蛋莧菜清清地,鹹蛋同皮蛋都好足料,味道剛好椒鹽鮮魷採用新鮮魚炮製,粉漿夠薄,食落外脆,內裏嘅魷魚煙韌有咬口,火喉控制得宜,鑊氣十足最驚訝係呢度竟然有豬手食,我諗唔係間間海鮮酒家會有得食掛🤔,呢個黑椒鹹豬手,鹹豬手夠稔,黑椒汁夠香,而個肉質夠嫩滑,一試難忘最後叫左楊洲炒飯,飯炒得好,炒得粒粒分明,香氣四溢又足料,唔錯其實之前覺得呢度d餸菜會偏鹹,但今次黎就覺得好食左,冇咁重味。6個人,6個菜,埋單盛惠$865,幾抵食
提早慶祝母親節,避開人多嘅情況
為左就爸爸返工方便d
就黎左錦田嘅呢間南苑海鮮酒家
有泊車位,去到有人指示你泊邊到,覺得唔錯

其實已經黎過都有4,5次
呢度最出名嘅係炭燒乳豬
即叫即燒,保證脆卜卜
今日最高氣溫34度,師父唔怕辛苦密密燒,不得不讚

炭火燒BB豬

除左乳豬,仲有其他炭火燒嘅燒味,之前食過叉燒好味。

金銀蛋莧菜清清地,鹹蛋同皮蛋都好足料,味道剛好
金銀蛋莧菜

椒鹽鮮魷

黑椒德國豬手

楊洲炒飯

6個人,6個菜,埋單盛惠$865,幾抵食
2018-05-06
$150 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
炭火燒BB豬
金銀蛋莧菜
椒鹽鮮魷
黑椒德國豬手
楊洲炒飯
今日試左傳統細盆菜(6人份量)的外賣,我地6個人都食唔曬因爲整個盆菜實在太唔吸引。1. 盆菜中應該最入味的枝竹和豬皮淡而無味,大失所望。2. 面頭的雞肉和燒鴨肉味不足,部分雞件還有雞毛令食慾下降。3.蝦簡直是一敗筆,外觀吸引,但一咬落去一陣白烚的水味出左黎,隻蝦的肉質普通但成隻蝦一啲味道都無,比白烚蝦更差。4. 湯汁亦都唔夠味,唔能夠為整個盆菜帶來色彩。5. 較底的蘿白唔夠入味但有原本的甜味,炆的腩肉尚算入味,但部分肉質會較硬身以及較乾身,這兩部分尚算勉強可以接受。因為初三所以要加一,總數$911,原價$828,同樣價錢下次會選擇嘗試其他盆菜!!

1. 盆菜中應該最入味的枝竹和豬皮淡而無味,大失所望。

4. 湯汁亦都唔夠味,唔能夠為整個盆菜帶來色彩。

2018-02-18
Delivery
今日華哥同暉姐請我地去参加佢地堂區嘅改進工程籌款千人盤菜宴,咁有意義既善舉,我地一早就舉腳参加。教會d教友真係好齊心,成千人参加,我真係肅然起敬去到發現盤菜宴係由南苑到會,南苑d盤菜幾出名,我聽過但未食過。睇吓張菜單,都好多野食喎南苑派出職工到場服務。有盤菜、有汽水礦泉水,纸巾碗筷牙簽樣樣齊。大家流晒口水等待加熱中嘅盤菜。南苑員工撕開錫纸,可惜早左少少,面頭d食物仍有d凍,一於一路加熱一路食喇嘩,巧多料呀,都算對板,菜單所列食材,全部齊晒喎要食飯嘅可以去大飯桶道but,我地食盤菜夠晒囉,冇人去but飯。係咪好好食?都唔錯嘅,中規中矩咁喇,所有菜單上嘅食材都有齊,南苑職工又會嚟加吓湯,令d食物更加入味。我地認為楕圓形嘅魚蛋最好味,豬皮就多左d, sap吓sap吓,食吓又講吓笑,好愉快咁度過一個中午。我同華哥同暉姐講,如果下次再有d又有得食,又可以做善事嘅教會活動,I will be the boss佢地都話vely骨喎。

聖母堂改進工程籌款千人盤菜宴

盤菜菜單

南苑派出職工到場服務。
南苑到會職工

有盤菜、有汽水礦泉水,纸巾碗筷牙簽樣樣齊。
盤菜加礦泉水加汽水

大家流晒口水等待加熱中嘅盤菜。
盤菜加熱中

由南苑員工撕開錫紙

嘩,巧多料呀,都算對板,菜單所列食材,全部齊晒喎

嘩熱辣辣盤菜嚟喇

大飯筒供應白飯

佢地都話vely骨喎。
2017-05-17 2791 views
呢間店除左係酒家之外,入面仲有茶餐廳既野食,不過環境其實都幾唔乾淨,見到曬出面dirty碗...就係呢個菠蘿包,我一定一定like爆佢,所有材料都係最簡單最普通,但卻係天下美味。首先最吸引的一定係個包先,夠熱、夠新鮮、夠漲卜卜,而且菠蘿糖皮仲好脆添。跟住就可以簡料,價錢夠曬平,呢個價錢出面食半份早餐都唔得。我梗係一次邪惡到盡頭啦!炒蛋、芝士加一大舊牛油!!!炒蛋好creamy好濕潤,份量好似仲大過「足三襾」,好食過翠x多多聲。之後老媽子叫左個肉餅飯,同樣係「足三襾」咁款。厚厚既肉餅好多肉汁,肉完全唔會孩口,仲成塊面咁大。伴碟既菜仲多到可以另成一碟,真係分曬俾成家食都得。

就係呢個菠蘿包,我一定一定like爆佢

我梗係一次邪惡到盡頭啦

雙拼菠蘿包套餐
雙拼菠蘿包套餐
2017-04-18 2136 views
炭烤新鮮叉燒:老遠把老人家送來都是為了這家的炭烤叉燒!一上桌就看到燈光下面通紅油亮的叉燒,好不醒神。這家的叉燒沒有半肥瘦,也沒有燶邊,何好味之有呢?肉偏瘦,層次用口可以咬開來,軟腍入口即化,新鮮的肉尤其豐腴。叉燒對這回事,應該各有各自好吃的定義吧!對我來說就很滿意。欖角一字骨:又是「贏左個勢」的一道菜,師傅好不吝嗇的下了很多黑漆漆的欖角,新鮮炸好的排骨咬下香脆,欖角的鹹香呼之欲出。其他的菜就...「大件夾抵食」,不用特別試了。這裡如果沒有車應該很難來吧。有心的朋友經過才試一下吧。全家人是不折不扣的叉燒鐵粉!曾經留意過酒店索價三百多的叉燒:可能很好吃但是不值,普通有心燒放入話應該就已經很好吃了!說到底也是童年回憶,小時候逢要「加餸」爺爺就會「呼」一聲的去樓下買半肥瘦,看著我們孫倆吃的樂滋滋的自己也笑成一團。
欖角一字骨
其他的菜就...「大件夾抵食」,不用特別試了。

2017-02-08 2009 views
初8同家人慕名而來,訂了傳統盤菜,盤菜就應該食傳統的才知實力,知道有好有壞評價,但同事推介食過它的盤菜,很惹味,所以就入八鄉一試,首先到達門口覺得有些簡陃,鄉郊地方裝修不重要,最緊要食物,不過埋到坐位覺得有點不衛生,地下也是油油的,很易滑到,都不打緊了,盤菜上桌,火爐就開始番熱,我們靜待錫紙出煙,一等就等了20分鐘,我本人覺得個Gas爐唔夠猛,應該佢先係廚房番熱才放出來比較好,結果大家當然等不下去,因為已經8點很餓了,就打開錫紙,果一刻感覺盤菜賣相良好,滿心期待,先食了件白切雞先,仲凍的而且無雞味⊙_⊙蠔豉好濃味但同盤菜食物味道完全唔同,應該煮好放面,最期待豬皮,芋頭,蘿蔔, 真係食到呆了,為什麼淡淡淡,沒味道可言?廚師是否漏了加獻汁炆? 成盤最大問題就係過淡,蝦像白灼蝦,沒有煎過的,燒鴨,燒味就沒有突出,豬腩是盤菜靈魂之一,入口一層層脂肪都很鬆軟,但沒有南乳味道,沒有梅菜味道,不夠惹味,也食不到門鱔味道,魚蛋比想像中新鮮彈牙随圓形的,枝竹係我唯一覺得好味的食材。最後我們全家要問服務員要了一碗豉油,加進去才食得下,可能我們口味不健康,最令我難忘的是,傳統盤菜價錢係$1088, 飯,飲品另計,加一服務費,但埋單時發現它總共2千多,查單發現盤菜是收錯$1688,差$600,我希望提一提大家,真係要查單。店員沒有道歉,服務真心覺得差。
傳統盤菜