2023-02-20 60 views
📍平民fine dining 餐廳 星期六同三兩個好姊妹約埋去聚下講下八卦野同打卡😆 呢間餐廳好正, 食多國菜得來仲可以平歎fine dining, 好岩三兩知己去打下卡同時又可以慢慢飲下食下野傾下計👍🏻我地仲叫左4碟野, 諗住試下一齊share, 呢間野d 菜名都係英文單字, 幾有心思幾得意,“Pulpo”好正🤩 一上菜已經比佢大大條八爪魚吸引左, 之後仲叫左個 “Tartare“, 係好好食嘅美國牛肉他他😍 “Peking”同“Wellington”都好香好好食, 真係好多國菜, 一份係北京填鴨燴飯, 另一份係威靈頓牛柳加黑松露薯蓉😋 兩款都一樣好睇又好食🤤
📍平民fine dining 餐廳

Pork $168 豬柳Fish $168 比目魚Coffee bean 咖啡豆,gin 豬肉係豬柳嘅部分,所以口感非常好,再加埋佢特製醬汁,同埋配菜,真係冇得頂! 配菜嘅種類又多,又有毛豆,番茄仔。其實呢一個已經夠飽。 跟住係比目卷魚,雖然看似簡單,但係其實佢個紅蘿蔔湯底好好味,加埋煎到非常之脆嘅比目魚,又鮮嫩,又唔腥,我好鍾意!! 表面上係一杯普通嘅凍咖啡,但其實係加咗煎酒,成件事好寫意, 又暖身,再配埋好有特色嘅現場氣氛環境,幾享受,唔錯!! 總括而言,我對呢一度,評價好高,有機會我會再同朋友一齊嚟! 品質評分:🥩🥩🥩🥩🥩衛生評分:🥩🥩🥩🥩🥩
Pork $168 豬柳
Fish $168 比目魚
Coffee bean 咖啡豆,gin
總括而言,我對呢一度,評價好高,有機會我會再同朋友一齊嚟!

品質評分:🥩🥩🥩🥩🥩
衛生評分:🥩🥩🥩🥩🥩
2023-02-17 39 views
😈之前係度食過,食完想再返轉頭🤭今次帶埋我既知己一齊享受晚上既時光,帶佢地見識下咩叫真正既好食😈入到餐廳職員如常帶位同招呼,服務同態度依舊好好,今次我地坐咗則邊既位置😏今次交比我既知己們發板落單🍽️Home $208🍽️🥣同之前食過既水準一樣,蝦既肉真係好正,都係咁大隻蝦,滿滿既意粉食得好飽足🥢🍽️Gambas Ai Ajillo $168🍽️🥣蒜片加蝦真係正,蒜片夠脆又可口,蒜味好食,好食到難以形容,係一種味覺享受🥢🍽️Wellington $438🍽️🥣好大舊既牛柳,肉質軟軟,好鍾意佢質感,最特別係配香酥皮一齊食,味道好夾一齊溶入口中,好滿足阿🥢食完今餐完全無失望😈仍然保持到水準,果然係高質,每次都食得舒適又幸福🤭不知不覺已經成為咗熟客仔,加油支持「溯」,推介推介
🍽️Home $208🍽️
🍽️Gambas Ai Ajillo $168🍽️
🍽️Wellington $438🍽️

2023-02-16 34 views
上環又有新餐廳開啦❗️今次去嘅係一間𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻-𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻嘅餐廳。餐廳有兩層,一入去有個好靚嘅𝗯𝗮𝗿 枱位好吸睛。餐廳環境舒適,侍應亦都好親切,而且全部都係靚仔靚女😍間餐廳係上環摩華冠大廈地下,名叫 《溯》,我同朋友去試左兩個Lunch。 Chinese sour 🥃呢杯話梅浸Whisky有話梅浸酸甜味,又有Whisky的酒味,冰冰涼涼,飲落去好舒服,又好開胃。Peekaboo 🫖川貝枇杷膏加紅莓呢杯用中式茶杯上茶好有風格,飲落去有枇杷膏的薄荷味再加紅莓的酸酸甜甜味,又開骨又醒神,而且飲落去暖笠笠好舒服😌。Sirloin $268 🐂美國牛柳,手指薯牛柳熟成度剛好, 切開有肉汁和少少血水,非常有彈性,肉味濃郁,點上醬汁味道更豐富。手指薯外皮香脆,入面的薯仔🥔軟綿綿,仲有車厘茄,大白菜芯和菇,整道料理配搭得好均衡,好好味!😋Lamb $268 羊肉架用麵包糠包裏,燒🔥到表面焦香。羊肉肉質柔軟,咬落去,香脆和柔軟兩者的口感完美結合,羊肉的油脂和麵包糠混合一齊,有好香的羊肉味和麵包的小麥味亦口中盤旋,超讚呀!👍

Chinese sour 🥃

Peekaboo 🫖川貝枇杷膏加紅莓
Sirloin $268 🐂美國牛柳,手指薯
Lamb $268
2023-02-15 25 views
今日三個人一齊去呢間餐廳度食晚餐,覺得幾滿足,都想寫下食評為大家介紹下。👍Lobster $98🦞首先就當然要飲下個湯先啦。咁個碟其實又真係大咗啲嘅,我覺得可以細返啲。非常鮮橙色嘅顏色幾靚,飲落去有好香嘅龍蝦味,入面仲有帶子㖭,呢種細滑香濃嘅質感值得一試嘅。Tartare$188🐂主菜方面就嚟返個牛肉。呢度嘅牛肉做成一個肉餅咁樣,中間有舊小蕃茄外型幾特別。旁邊配菜就有脆卜卜嘅薄餅(?)同埋少量嘅沙律。個牛肉食落去非常鮮嫩,配合埋蕃茄新鮮嘅微酸都幾夾。Home $208🦐點解呢度菜叫Home我都唔係好知,可能係因為佢係紅色嘅?anyway佢呢道菜充滿咗蝦肉同蟹肉嘅鮮味。可以見到隻蝦係非常大隻,蟹肉就藏咗喺意粉入面,意粉軟硬度剛剛好,索埋白汁感覺好正。Peking $188🦆北京填鴨都算係幾出名嘅一道菜,但做燴飯就第一次試。鴨肉烤得剛剛好,咬落去充滿肉汁,連埋飯一齊食配合得唔錯。
Lobster $98🦞
Tartare$188🐂
Home $208🦐
Peking $188🦆
去開上環,隨意去咗呢度食個lunch,都幾值得寫下食評嘅👍Thai $268-辣得惹味海鮮足料所謂辣辣海鮮邊個食,嗰個一定係我。呢個意粉簡直滿足曬我嘅願望。佢冬陰功嘅味真係整得夠曬辣度,一食會上癮🤤。海鮮亦都非常足料,可以見到佢隻蝦同埋魷魚嘅肉都係好肥美。意粉嘅軟硬度亦都好啱我食。最重要嘅係佢呢個醬汁完全能夠深入意粉同埋海鮮當中,成個菜式都非常之入味。食完之後會覺得非常飽,所以分量都好足夠嘅。最後黎返一杯Aroma,口腔充滿甜甜嘅酒,剛好可以中和返頭先食完嘅辣。另外都好鍾意佢迷迭香嘅香味夠曬濃郁,令到回憶都充滿住香氣。推介度:8/10😍😍😍😍😍
去開上環,隨意去咗呢度食個lunch,都幾值得寫下食評嘅👍

Thai $268-辣得惹味海鮮足料

推介度:8/10😍😍😍😍😍
2023-02-13 27 views
食返餐好先~因為夜晚還有其他活動又要做野~所以特別係lunch慶祝一樣開心~一早約好左但未試過既,齊人去拎位~即刻入得去~見到環境都好優美,坐位都夠闊,坐得舒服👍🏻👍🏻我同男友第一次專登來試~有朋友推介話呢度好出名~睇左牌餐一陣~最後一人一碟加飲品~好飽肚~好滿足~《Peekaboo》👅意想不到,個杯好有中國風,好特別!好鐘意佢個杯。有川貝枇杷膏,好滋潤,酸酸甜甜真係好開胃,好好飲《Chinese sour》👅賣相加分,又係特別好飲,加埋話梅,少少酸得來又帶點醉意,好寫意《Sirloin》👅牛柳好厚阿,鮮紅色半生熟效果,技術了得,另牛柳質地柔嫩容易食,又多汁煮到剛好到位,最愛食埋佢個炸暑仔,最鐘意食《Lamb》👅哇哇哇!好靚好靚,羊架好厚身,加埋佢既調味簡直超好食,羊肉好新鮮味道一啲都唔會過穌,肉質豐富,啖啖羊肉好滿足,好有特式 今年聖食得好開心👩🏼‍🦰簡簡單單就係幸福,忍唔住要留返好評,實在不錯 環境 好評/ 食物 好評/ 賣相  好評/服務  好評

《Peekaboo》👅

《Chinese sour》👅

《Sirloin》👅

《Lamb》👅

環境 好評/ 食物 好評/ 賣相  好評/服務  好評
2023-02-13 25 views
晚飯嘅時候,老公帶咗我一間特色嘅西餐廳,門外卻又係中式嘅擺設,當其然我有一點呆著。入得去坐得好舒服好闊落,侍應 很熱情。 🥘Caesar $98 我最鍾意就係呢一個 凱撒沙律, 估唔到大大塊嘅脆片金華火腿,又薄又脆, 配酒一流。🍲Short Rib $328 美國牛肋骨, 牛肉味好重,雖然份量唔多,但非常之高質。 🥘Home $208,呢個係值得我推介~~~~因為廚師好有心思,我好似去咗日本餐廳一樣,佢吔已經將蝦頭炸好,又剝埋蝦肉,蟹肉,非常之用心嘅蟹肉紅蝦意粉。
1K
2023-02-10 29 views
因為成日係大角咀,已經食過好幾次Loft 7 覺得佢西餐真係幾高水準. 每次帶朋友或屋企人去都唔會失望。前排知佢係上環開左分店,有唔少西中Fusion 菜式,又約朋友去試Pulpo $138原條八爪魚經慢煮口感軟嫩, 加左Romesco Sauce, 即係西班牙羅曼斯可醬, Google 番原來係由烤後去皮嘅甜椒、蕃茄、garlic, onion, 煎香嘅杏仁、松子等堅果,加埋甜椒粉、葡萄酒醋olive oil 製成, 唔怪得sauce 味道咁富層次惹味. 加埋隔離烤薯仔同新鮮沙律菜都好食Tartare $168Scallop, Avocado, Fish Sauce中間係切粒帶子, 以口感柔和牛油果砌成花狀圍住. 上面有魚子. Sauce 酸酸帶有微辣Cochinllo $358超級超級推介呢個阿根廷烤乳豬·黑白糯米飯. 乳豬真係烹調得岩岩好, 外皮極之香脆, 隔左薄薄一層入口即溶香肉, 而下面肉質軟腍, 油香腴盈, 正底層truffle 薯蓉口感好幼滑帶松露香, 隔離係黑白糯米放上飯素, 微帶煙韌好有口感PEKING $188好有特色嘅Fusion, 似北京填鴨只係用加左海鮮醬r

Pulpo $138

Tartare $168
Scallop, Avocado, Fish Sauce

Cochinllo $358
超級超級推介呢個阿根廷烤乳豬·黑白糯米飯.

PEKING $188
好有特色嘅Fusion, 似北京填鴨只係用加左海鮮醬risotto 取代左原有嘅烤餅.
鴨胸份量唔少, 大片而嫩重肉味. 而當中 risotto 尤為出色, 調味剛剛好, 唔會太鹹, 香濃而帶有咬口. 配埋鴨胸味道就剛剛好, 而面頭脆脆亦豐富左口感.

黑松露北菇燒雞飯 $198
Black Truffle Steamed Rice with Spring Chicken
用左法國三黃春雞, 雞肉質結實又唔會鞋. 而且聞落好香, 菇 配上truffle oil 同飯焦香味, 唔錯. 不過味道就Peking risotto 更濃味

Peekaboo $138
share 左杯都幾有特色嘅cocktail, 以goji gin做based, 加有枇杷膏, 桂花, cranberry juice 同ginger juice. 以中國特色茶杯裝住, 白色泡沫下係亮麗紅色. 入口酸而滑喉仲覺得有點微涼感口, 可能加左枇杷. 幾特別

今次又同另一位朋友一起去, 佢食完又係好滿意話下次要帶屋企人黎試

• Cochinllo
2023-02-10 22 views
放工同同事食埋飯先返屋企,去左華冠大廈的《溯》。餐廳🍴主打中西fusion菜,餐廳環境好,服務貼心❤️Cochinllo 乳豬🍖外皮脆卜卜,乳豬肉質鮮嫩柔軟,入口juicy,乳豬的油脂比例十分平均。配上紅米飯一齊食又另一番滋味,另外有上左一碟小醬汁可以配搭一齊食。醬汁有好香的麻油味,令整道菜更香。以新鮮的車厘茄,甘筍,蘆筍,大白菜芯和菇作配搭,又fresh又健康。Short Rib 牛肋骨煮得非常腍, 肉和骨好容易分開,肉質鮮嫩柔軟,牛肉味濃郁,點上醬汁味道更豐富。手指薯外皮香脆,入面的薯仔🥔軟綿綿,加上胡椒粒有少少刺激味蕾,好好味。仲有新鮮的車厘茄,甘筍和菇作配搭,整道料理配搭得好均衡😋Caesar 嫩綠的蔬菜🥬非常新鮮,充滿水分加上千島醬和黑胡椒粒,凱撒沙律,滋味十足。配脆卜卜充滿咸香味脆片火腿🥓,清新又滋味!Pulpo 大大條八爪魚🐙鮮甜有咬口,但唔會太韌,八爪魚咀爽口好好味😋 加左紅椒粉和辣紅波椒汁超有刺激感!沙律菜新鮮水份充足
放工同同事食埋飯先返屋企,去左華冠大廈的

Cochinllo

Short Rib

Caesar

Pulpo

2023-02-08 29 views
好耐冇食到有創意得來又好食,又抵嘅西餐廳,今次聽同事介紹來左上環呢間試,食完十分滿意,極力推,下次都會再帶朋友來食!「Ignited」係有rum 酒嘅cocktail,紅棗加烏龍茶泡泡溝rum,又估唔到幾清新!「Golden Chrysanthemum Tea」係有gin 酒嘅cocktail, 菊花浸gin ,再加菊花茶,飲落又幾好味,好香菊花茶!「Gambas Ai Ajillo」呢個大推,蝦大大隻得來,又新鮮,而且加有蒜片,呢個蒜片蝦係真心好香好正!「Bird」呢個真係唔話得,燒春雞可以話係外脆內軟,再加迷迭香好好食好香口,係啖啖肉滿足!
Pork $168 豬柳係用厚切嘅豬柳, 佢買不同種類嘅配菜,例如:毛豆,蕃茄,西蘭花,肉質非常之嫩, 又有口感,雖然望落去嘅份量唔多,但其實好足夠,再加埋啲碟邊嘅沙律醬就更加醒胃。 Fish $168,係用比目魚肉,盤碟裝飾非常之優雅,分量不多,但係紅蘿蔔嘅湯底汁伴著煎香嘅比目魚,唔錯。 我就叫咗呢一杯 Coffee bean,熱咖啡配gin酒, 檸檬皮上面仲有幾多粒原始嘅咖啡豆,裝飾得非常之別緻。 仲要係冰凍,都chill嘅! 另一杯叫咗 Aroma, 係Whisky ,加rosemary syrup, 又唔錯喎!!! 整體體驗,非常理想,我個人都。。讚!!
Pork $168 豬柳

整體體驗,非常理想,我個人都。。讚!!
同老公就來周年想食好少少,聽朋友介紹來左上環呢間新開西餐廳😆 環境都幾唔錯幾好打卡🤪 而且食物質素都幾掂幾正😍 Sirloin ($268) - 推薦5粒星⭐️ 呢碟擺盤賣相真係少似fine dining,美國牛柳配手指薯幾唔錯,牛柳煎得岩岩好,粉紅色好靚好正,手指薯都幾好食Bird ($168) - 推薦5粒星⭐️同樣賣相都係冇得輸,真係拍得上fine dining,雞胸米粒藜麥都冇諗到好好食,雞胸都可以肉質嫩滑,好食🤣Ignited - 推薦5粒星⭐️呢個係rum cocktail,加左紅棗同烏龍茶泡泡,好有中西合璧嘅感覺好創新😙 Chinese Sour - 推薦5粒星⭐️一樣都係fusion 野,但又幾正,話梅浸Whisky,有少少酸甜,味道都幾夾😆
Sirloin ($268) - 推薦5粒星⭐️
Bird ($168) - 推薦5粒星⭐️
Ignited - 推薦5粒星⭐️

Chinese Sour - 推薦5粒星⭐️
今次我推介呢間餐廳除咗食物好食之外,嘢飲亦相當有質素。🌯🥛我個人本身都幾鍾意飲花茶,所以都試咗個🌻菊花茶“Golden Chrysanthemum tea”。首先佢用呢個杯去裝已經係好靚,令到成個氣質都high class咗。菊花係新鮮嘅清香🌿,飲落去亦唔會係死甜。另外都幾推介呢杯🔖特別嘅嘢飲“Nagoya”。如果鍾意辣酸甜鹹樣樣有,一定要飲下呢個。你會試到Wasabi、柚子、蘋果汁、青瓜呢幾樣食材互相交融嘅味道。鍾意食雞翼嘅就嗌返個🐔Chicken $88啦。佢呢度都炸得幾香,辣度亦唔會太辣,真係似避風塘嗰種啱啱好嘅辣度。食咗呢個叫Home $208嘅意粉會唔會有在家嘅感覺呢?就留待大家試下啦。最主要有蟹肉同蝦肉鮮味係十足嘅。
今次我推介呢間餐廳除咗食物好食之外,嘢飲亦相當有質素。🌯🥛
2023-01-31 22 views
朋友聚會,去上環華冠大廈地下的《溯》食飯。餐廳主打食中西式fusion菜,好食又有創意。Rocket $168 火箭菜海膽帶子帶子微微煎香,加上黑胡椒,為清淡的帶子帶上味道,口感柔軟爽口。海膽好新鮮,入口creamy,充滿海水味,帶子和海膽的配搭可以話係一絕!火箭菜清新爽口🥬,更為整道菜增添顏色。😍Bird $288 燒春雞嫩滑多汁,啖啖肉,外皮酥脆惹味,調味剛剛好,有好香的迷迭香味,十分好食。擺盆亦十分精緻,用炸過的意粉造成一個鳥巢,上去再放炸到香脆的小薯仔🥔,好食又好睇!Wellington $438威靈頓牛柳,黑松露薯蓉威靈頓牛柳外層酥脆,牛柳肉汁柔軟,牛柳和酥皮之間有松露和芝士等,令整件威靈頓牛柳的味道十分豐富。黑松露薯蓉🥔整成一件立體長方狀,表面加上芝士🧀,食落去有黑松露的香味,又有芝士的咸味,非常出色!Caprese🥗 $118呢道沙律有 水牛芝士,酸莓蕃茄和新鮮沙律菜,係我食過最好食的沙律呢架!

Rocket $168 火箭菜海膽帶子
Bird $288