2020-11-09 317 views
從前我是在尖沙咀上班的,是日約了舊同事在寶勒巷10號聚舊。地方不大,餐牌簡單。我們點餸時能聽到廚房大火爆炒的聲音,令大家更加肚餓。干煸四季豆率先上枱,賣相精緻,肉末欖菜蔥粒剛剛好,少少咸香,令豆子挺入味。豉油王乾煎大蝦碌擺得漂亮,拖過油的蝦碌令身,蝦大且爽,有豉油香,味道不過火,相當吸引。京蔥爆羊肉份量不少,和大量薑蔥蒜頭京蔥等快炒,沒有吃到一嘴油,羊肉片肉質香軟,蠻滑,炒得幾有鑊氣。避風塘豉椒炒大蜆幾大碟,新鮮,但有些少沙,蜆肉肥美,十分大隻。干鍋牛肉粒上台有古典感,好大盤🌶辣椒乾,還用蠟台保持溫度,實在加分。牛粒完全做得不靭,肉味香濃,外有一點微脆,內是粉紅色柔軟,還有肉汁呢,做得出色。加了蔥段鮮辣椒同炒,滲有地道的川辣味,很能吃辣的我認為是中辣。麻香四起,有些刺激,是全晚最惹味的一道,麻得我吃後有點嘴唇發麻。。。椰汁🥥雖是罐裝,但甜的,很解渴。食後感:川菜館不止有麻辣餸菜吃,小炒也不遜。
從前我是在尖沙咀上班的,是日約了舊同事在寶勒巷10號聚舊。

干煸四季豆

豉油王乾煎大蝦碌

京蔥爆羊肉

避風塘豉椒炒大蜆
幾大碟,新鮮,但有些少沙,蜆肉肥美,十分大隻。

干鍋牛肉粒

椰汁🥥
雖是罐裝,但甜的,很解渴。

食後感:川菜館不止有麻辣餸菜吃,小炒也不遜。
2020-11-08 45 views
近幾年麻辣店在本港區區皆見,可想麻辣飲食在廣東地區也佔上了一席位! 一次,嗜辣的好友邀請飯聚,也是以麻辣菜式作招待,本人好辣但在 盛情難卻下也衹好勉為其難地應約了,那次的嚐辣體驗真的令我 顛覆 了對 麻辣的觀念! 那種麻麻辣辣的感覺很令人著迷,真是一試難忘。 今天,"嗜辣好友"又再相約,表示於尖沙咀寶勒巷最近開了一間麻辣店"麻辣五三五"可有興趣一起試,我當然答應了!餐廳裝修簡約成L型,與一般富中國色彩的麻辣店有分別,這裡屬新派一 族。先看看菜單……項目選擇也多;有凉菜,小食,水煮,辣子,幹鍋……等系列。還有川粵小炒,酒精和無酒精飲品等。定價也不貴。麻辣豬耳 $ 58麻香入味,軟中帶爽!這個刺激的小食,爲今晚的美食打開了味蕾 ……水煮桂花魚 $ 238 紅艷艷的泡椒,令人眼前一亮!由於我是嚐辣初哥,所以點菜前已特別叮囑是中辣的,所以吃得 刺激得來又輕鬆!這份水煮魚除主角外內含配菜有豬紅,青瓜,大豆芽,粉皮等。粉皮 略厚,若是薄片的會更好味,桂花魚片非常鮮嫩!時間 拿捏得很準確 !十分惹味!蒜片牛仔粒 $78軟軟淋淋,筋位很有嚼勁!炒蜆 $ 88蜆肉也算肥美,肉質爽甜醬汁入
近幾年麻辣店在本港區區皆見,
可想麻辣飲食在廣東地區也佔上了一席位!
那種麻麻辣辣的感覺很令人著迷,真是一試難忘。

先看看菜單……
項目選擇也多;
有凉菜,小食,水煮,辣子,幹鍋……等系列。

還有川粵小炒,酒精和無酒精飲品等。
定價也不貴。

麻辣豬耳 $ 58
麻香入味,軟中帶爽!
這個刺激的小食,爲今晚的美食打開了味蕾 ……

水煮桂花魚 $ 238
紅艷艷的泡椒,令人眼前一亮!

這份水煮魚除主角外內含配菜有豬紅,青瓜,大豆芽,粉皮等。

粉皮 略厚,若是薄片的會更好味,
桂花魚片非常鮮嫩!時間 拿捏得很準確 !十分惹味!

蒜片牛仔粒 $78
軟軟淋淋,筋位很有嚼勁!

炒蜆 $ 88
蜆肉也算肥美,肉質爽甜醬汁入味,炒得夠火候!

酸辣麵 $ 38
湯底酸辣程度恰到好處,麵質順滑掛滿帶稠的湯汁……酸辣麻滑多重口感!真是一碗好麵!

吃過以上 刺激又濃味的菜式,再來一個炒 萵筍絲,清一清味蕾~
炒得翠綠又清甜爽口!
爲今晚的麻辣美食作結!

2020-11-06
  • 酸辣麵
  • 麻辣豬耳
  • 水煮桂花魚
2020-11-08 64 views
作為店小二的我,每天的生活就是努力工作, 我最愛的 當然就是 港島區,因為出入方便又快捷,最重要和我的家十分相近。但這天我的老闆真的十分體貼,帶我前往尖沙咀吃一頓美味的麻辣餐。 鹽水雞前菜,主食選擇水煮魚。鹽水雞味道一流, 雞味香濃,又沒有血腥味,最重要十分香滑, 完全沒有因鹹味而失去了雞本身的鮮味。水煮魚方面, 味道也不錯, 麻辣比例做得剛剛好, 但最重要的就是魚肉香滑,證明火路剛好, 配搭極厚的紅薯粉, 沒想到紅薯粉雖然厚身,但卻味道濃沃,成了一道絕配。

2020-11-08 95 views
食辣既愛好者自然見到咁多辣椒就會心心眼尖沙咀呢間麻辣餐廳係新開架!見到啲宣傳單張,嗜辣既我當然毫不猶豫要約埋志同道合既朋友仔一齊覓食喇「水煮桂花魚」桂花魚好滑,啖啖肉其實食水煮,啲配菜都好正吸哂啲麻辣精華芽菜、豬紅、青瓜都超入味奈何呢度既紅薯粉太厚,食落無咩味的「口水雞」麻辣味夠出夠香味道不錯!連埋白飯食簡直一流「青椒皮蛋」醬油比較甜!青椒與皮蛋好分離,感覺青椒還青椒!皮蛋還皮蛋!同埋如果係溏心皮蛋會更好「蒜泥白肉」呢個好出色蒜泥好有份量五花腩&青瓜卷埋一齊,再一啖食左佢完全無油膩感「豉椒炒蜆」用左沙白蜆,蜆肉好鮮甜,又脹卜卜而且好有鑊氣,豉椒味特別香炒萵筍絲每一條都好爽脆食左咁多濃味野,食返個清清地既萵筍絲就最正
食辣既愛好者
自然見到咁多辣椒就會心心眼

尖沙咀呢間麻辣餐廳係新開架!

「水煮桂花魚」
桂花魚好滑,啖啖肉

其實食水煮,啲配菜都好正

吸哂啲麻辣精華

芽菜、豬紅、青瓜都超入味

奈何呢度既紅薯粉太厚,
食落無咩味的

「口水雞」
麻辣味夠出夠香

味道不錯!
連埋白飯食簡直一流

「青椒皮蛋」
醬油比較甜!
青椒與皮蛋好分離,
感覺青椒還青椒!皮蛋還皮蛋!
同埋如果係溏心皮蛋會更好

「蒜泥白肉」
呢個好出色

蒜泥好有份量

五花腩&青瓜卷埋一齊,再一啖食左佢

完全無油膩感

「豉椒炒蜆」
用左沙白蜆,
蜆肉好鮮甜,又脹卜卜

而且好有鑊氣,
豉椒味特別香

炒萵筍絲
每一條都好爽脆

食左咁多濃味野,食返個清清地既萵筍絲就最正
2020-11-07
2020-11-06 69 views
朋友鍾意食川菜,當日約左係尖沙咀見面,雖然尖沙咀有唔少川菜餐廳,但朋友搵到呢間新開既舖頭。鍾意嚐鮮既佢,決定揀呢間試下,話新開既餐廳通常有心做好每份菜式。🔸青椒青香魚 $238魚肉份量算多,食到最後仲有魚肉剩,魚肉全部起晒骨,方便食用,而且肉質好滑。師父切到魚肉大大片,食用時口感更豐富。用左烏冬舖底,吸收湯汁後非常好食,而且Q彈爽口,比魚肉有有過之而無不及,個人認為除左魚肉,比烏冬亦係主角之一。不過湯底略嫌唔夠辣,不過呢個係我地選擇錯誤之過,如果鍾意食辣既朋友可能揀番水煮魚或酸菜魚更加適合。鍾意鮮甜清新既,青椒青香魚都係一個好選擇。🔸正宗四川回鍋肉 $88香港食到既回鍋肉好多時都會用椰菜,而非辣椒。 但正宗既四川回鍋肉會比較辛辣,用辣椒同豬腩肉快炒,鑊氣加上香、辣、鹹,真係送飯一流。雖然用左辣椒,但辣度可以接受。🔸麻辣毛肚 $68涼拌既小食,毛肚唔係爽脆型,比較接近軟紮實,呢碟應該係全晚最辣果碟。鍾意食毛肚既朋友表示好滿意。🔸椒鹽鴨舌 $78鴨舌食得多,而且好鍾意食,但椒鹽真係未試過。 首先呢碟既椒鹽做得出色,椒香味濃郁,夠晒香口。鴨舌去左兩邊鬚鬚,只剩中間舌頭,肉質厚實又嫩,個人好鍾

🔸青椒青香魚 $238

🔸正宗四川回鍋肉 $88

🔸麻辣毛肚 $68

🔸椒鹽鴨舌 $78
鴨舌食得多,而且好鍾意食,但椒鹽真係未試過。 首先呢碟既椒鹽做得出色,椒香味濃郁,夠晒香口。鴨舌去左兩邊鬚鬚,只剩中間舌頭,肉質厚實又嫩,個人好鍾意呢碟。

🔸飲品
呢度竟然有椰樹牌椰汁,香港好少餐廳有呢個飲品,但佢除左好飲,解辣亦一流。飲品亦會附上冰杯,好貼心👍🏻

店員好有禮貌,不時會留意我地有咩需要。離開時,亦非常虛心問我地有咩建議改善,而且非常認真聽取,呢點好值得稱讚。期待下次來時食物質素更提高。
2020-11-05 386 views
這次我們去了位於尖沙咀寶勒巷一家新開的中菜館,主打吃麻辣食物。我們也喜歡吃辣的,所以就去吃東西吧🤤。店舖裝修簡約,環境挻舒適的。餐牌上有多款水煮/干鍋/小吃等等選擇😆。💥蒜泥白肉 HKD$68,這個賣相造型特別,與平常吃開的不同。中間的是蒜泥,白肉包圍著青瓜,令到較少油膩感但口感豐富😋。味道酸酸的挻開胃,蒜香味挻濃郁。💥水煮鮮田雞 HKD$208,材料包括有鮮田雞/薯粉/青瓜/芽菜/荀。田雞挻大隻而且肉質嫰滑😋,裡面的薯粉吸入醬汁所以很入味,這個薯粉口感煙韌🤤。不要被面頭的乾辣椒而感到害怕,其實味道不太辣又不咸🙈。💥干煸雞軟骨 HKD$88,平常吃的大多是用椒鹽炸出來的,看到這個挻特別決定點來吃吃😚。這個雞軟骨是別有一番風味的,味道帶小小辣而且很香的,口感酥脆挻喜歡吃😋。💥四川正宗擔擔麵 HKD$48,這個是辣版本的擔擔麵,味道挻香的😆。這個湯底味道濃郁,還聞到辣椒的香味。擔擔麵口感煙韌,很快就吃光光了。食物質素不錯挻喜歡吃的,因為味道不會很辣/太咸😎。而這個辣度挻容易接受的,靜靜感覺是BB辣的味道,較合適香港人的口味🤤。若果想再辣一點,是可要求加辣的,挻不錯的服務💕。

2020-11-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)