2018-10-01 638 views
好久没写食评了,难得有一家新餐厅入我“法眼”,推荐一下昨晚路过时,我家太上眼尖发现此家没帮衬过,今天中午立马来试很满意,价格超亲民,还没有服务费,上菜先我们选了C、J两个餐,一上来,光摆盘就令人食欲大开至于口味,一句话,“没毛病”新元朗中心附近在Simply Life、Pokka Cafe之外,又多了一家西餐选择,而且是性价比最高的再放一个福利:太上迫不及待想试晚餐,问开瓶费多少,答曰:“0”仲唔來試吓?
好久没写食评了,难得有一家新餐厅入我“法眼”,推荐一下

昨晚路过时,我家太上眼尖发现此家没帮衬过,今天中午立马来试

很满意,价格超亲民,还没有服务费,上菜先

我们选了C、J两个餐,一上来,光摆盘就令人食欲大开
至于口味,一句话,“没毛病”

仲唔來試吓?
2018-10-01
$73 (Lunch)
2018-09-13 599 views
餐廳幾有情調,枱上有電子蠟燭裝飾餐前小食 餅乾棒同蒜蓉包 一人一件🤦🏻‍♀今日特色湯係紫薯芋湯。湯上有心型裝飾,喜歡食紫薯嘅人就會鍾意飲,清清甜甜美國太平洋石蠔海鮮拼盤生蠔:肉質潔白,入口帶海水味,愈食愈甜,極為爽口,好味智利藍青口:本人不喜歡熟蝦:蝦肉肥美爽口翡翠螺:螺口彈牙,也算新鮮海鮮質素不俗炭燒低溫慢煮美國黑毛豬鞍配薯蓉田園雜菜沙律 ,肉質好柔軟,肉汁又多,而且同時感覺上營養更平衡,不錯的。卡邦尼意粉:獨特既芝士味配上濃郁既蛋黃汁,食落一點也不漏,加入煙肉好香脆+38轉心太軟黎到個雪糕開始溶緊😭😭😭可以幫忙寫字,影完相先睇到「樂」字上面有粒藍莓😑雪糕都差不多溶晒心太軟熱熱的濃味,流心效果強勁
餐廳幾有情調,枱上有電子蠟燭裝飾

餐前小食 餅乾棒同蒜蓉包 一人一件🤦🏻‍♀

美國太平洋石蠔海鮮拼盤

生蠔:肉質潔白,入口帶海水味,愈食愈甜,極為爽口,好味
智利藍青口:本人不喜歡
熟蝦:蝦肉肥美爽口
翡翠螺:螺口彈牙,也算新鮮
海鮮質素不俗

+38轉心太軟
心太軟熱熱的濃味,流心效果強勁
  • 心太軟
2018-09-07 485 views
今日掉低個仔,久違地終於可以同老公兩個人拍下拖。做完正經野之後就想喺附近搵吓有咩嘢食,發現有呢間新開嘅餐廳。入邊唔算好多人,我哋望過個lunch Menu好似都幾唔錯好多選擇又唔係太貴,我哋就入咗去坐低啦。Menu set 有包有湯有主菜,最後有埋嘢飲嘅。 我哋一人揀咗一個套餐,我就係炸魚薯條、老公揀咗個rib eye。今日嘅湯係黑松露蘑菇湯!超級正、好濃味好香!個包都唔係普通餐包佢係意大利香草包可以點住個湯黎食,又或者你鍾意點佢送嘅醬都得。之後主菜嘅炸魚薯條個炸魚外脆內軟、都幾唔錯,而且奉送粗薯條。呢兩個配搭簡直係一流!而另一款主菜牛扒由於係我唔鍾意食嘅rib eye,我就唔方便評論啦。呢個部位比較多筋肉質實淨啲,牛味比較重一啲,適合鍾意食牛肉味嘅朋友。老公就話覺得算整得唔錯。我哋食嘢期間加插一段小插曲,可以睇得出餐廳嘅職員好細心同埋友善。隔離枱叫咗一個好似多士咁嘅主菜,餐廳職員發現好似有啲太穠,所以主動問佢要唔要幫佢換過一碟全新嘅。呢個舉動都幾貼心值得一讚~

2018-08-26
2018-09-05 312 views
Steak'er的下午茶時段只有另外一枱客,有種難得的清靜與悠閒,畢竟元朗是個熱鬧地方。主菜點了吉列深海魚柳伴蒜香薯條、他他汁。 雖然吉列魚柳有兩大塊,但肉質就麻麻,是快餐店的貨色,因此我也吃得不多。廚師在薯條上撒了點蒜和鹽,使薯條味道變得有點不一樣,但蒜味又不會過重,好吃但可惜薯條不脆呢。當日的廚師精選是紅酒汁牛仔骨飯,相貌平平但別有一番內涵。牛仔骨獲氣足,一般牛仔⻣都容易韌,但它肉質軟得來亦有咬口。肉醃得夠味,用上紅酒汁頗為特別。加$18有湯和餐包。蘑菇湯味道蠻不錯。
吉列深海魚柳伴蒜香薯條、他他汁

紅酒汁牛仔骨飯

加$18有湯和餐包。蘑菇湯味道蠻不錯。
蘑菇湯

餐包

2018-08-18
$85 (Tea)
蘑菇湯
2018-09-02 198 views
成日聽到人話支持小店,的確,元朗區有不少小店,好在唔係大商場倒模式經營,選擇多但同時競爭也大。 講到小店,食的是有份人情味吧。 晚上9點幾同老公搵食,經過見到呢間西餐新開,入去試一試。 點知一入去坐底連menu 都冇,原來waitress 掛住擺其他枱的位,但其他枱都冇人坐⋯ 咁又等左2個字先有份menu叫野食。叫左二人餐,4百幾再加一差不多500頭盤係海鮮。 生蠔係新鮮的,但問好似老闆的人係咩國家,佢話唔知道...其他海鮮夠唒凍,直情係冰的。如果可以解凍多d就好。 再之後係湯,黎到想問佢係咩湯,佢放低後頭也不回就走左去... 可能係甘荀湯,冇咩味。 之後叫左扒同意粉,都好味的。 最後的甜品係幾粒泡芙,應該係叫貨唔係自己整果隻。其實呢間餐廳的廚房出品係唔錯,但樓面服務未夠周全。成間店得6枱客,但感覺服務員同老闆都好像唔多關心食客,什至好似連野食都唔知詳細。畢竟,雞地西餐最少6-7間,如果要留客,除左野食外,服務係要改善的。

叫左二人餐,4百幾再加一差不多500
頭盤係海鮮。
生蠔係新鮮的,但問好似老闆的人係咩國家,佢話唔知道...
其他海鮮夠唒凍,直情係冰的。如果可以解凍多d就好。

可能係甘荀湯,冇咩味。

之後叫左扒同意粉,都好味的。

最後的甜品係幾粒泡芙,應該係叫貨唔係自己整果隻。

其實呢間餐廳的廚房出品係唔錯,但樓面服務未夠周全。

前言:元天屯好多扒房都食過 見到依間開咗2個多月未食過 而且又係罕見嘅炭燒 有日收工就嚟嘗鮮一下 點知一試難忘 2個星期內食咗5次晚膳 本人愛食牛扒 所以本篇分享主要介紹牛扒畀大家 1.餐前小食感想:免費嘅餐前小食 好多扒房都有 大同小異 依到嘅蒜茸多士感 覺無咁乾2.餐湯感想:每日餐湯都有機會唔同 我來4次飲過2款 白色嘅係忌廉湯 牛 奶味香濃 橙色嘅係香草鮮橙忌廉湯 食到甘筍嘅清甜味加鮮橙嘅微酸 配搭得好好 十分開胃 3.牛扒感想:第一次光顧時叫嘅美國黑安格斯肉眼 5成熟 肉質好嫩滑軟熟 完全無加鬆肉粉 蔬菜亦份量十足 有蕃薯條 醃橙 豆角 車厘茄等感想:第二次幫襯時嗌嘅美國頂級西冷 7成熟 炭燒緣故所以鎖住晒啲肉汁 鍾意牛味濃郁嘅朋友可以叫依個 好有口感想:第三次嚟到點嘅澳洲穀飼肉眼 5成熟 比同店嘅美國肉眼稍稍結實 另一種風味 牛味要慢慢細嚼先會出嚟 亦都好好食感想:M4和牛肉眼 建議叫5成熟 我嗌咗7成熟 油脂比例較多 分佈亦較平均 食落口感似厚切豬頸肉 好有彈性 啲油脂同肉汁一齊爆出嚟 都幾特別 好味

1.餐前小食
餐前小食

覺無咁乾

2.餐湯
忌廉湯及任食薯條

香草甜橙甘筍湯

3.牛扒
炭燒美國黑安格斯肉眼(10oz)

炭燒美國頂級西冷(10oz)

炭燒澳洲穀飼肉眼

炭燒日本A4和牛肉眼

感想:M4和牛肉眼 建議叫5成熟 我嗌咗7成熟 油脂比例較多 分佈亦較平均 食落口感似厚切豬頸肉 好有彈性 啲油脂同肉汁一齊爆出嚟 都幾特別 好味 但7成熟會令口感偏油膩 建議5成

炭燒美國頂級西冷

感想:第二次叫美國頂級西冷 同樣意料之中嘅十分好食 水準唔會飄忽

4.甜品

西班牙油炸鬼+朱古力醬

感想:甜品只試過一樣 罕見嘅西班牙油炸鬼點朱古力醬 香脆可口 女士們應該十分喜愛
5.飲品
伯爵茶

感想:伯爵茶必試 奶味香濃 英國茶味亦十分濃郁 其他飲品如凍奶茶甜度澀度適中 唔會太甜太苦

小總結:店內燈光柔和 氣氛放鬆 環境整潔舒適 冷氣通風都幾好 而家咁熱天時唔會焗親 店員嘅服務態度喺香港嚟講亦都一流 常面帶微笑 態度友善 亦不時留意顧客有何需要 一定會定期嚟食晚餐 希望大家都試下

香甜蕃薯條
餐前小食
忌廉湯及任食薯條
香草甜橙甘筍湯
炭燒美國黑安格斯肉眼(10oz)
炭燒美國頂級西冷(10oz)
炭燒日本A4和牛肉眼
炭燒美國頂級西冷
西班牙油炸鬼+朱古力醬
伯爵茶
香甜蕃薯條
  • 所有牛扒
2018-07-29 220 views
今天不用上班,和爸爸到Steak'er午餐,叫了兩份set lunch。1. 意大利香草麪包,田園沙律配柚子沙律汁: 香草味濃郁,麪包鬆軟,沙律就普通。2. 餐湯: 粟米味濃,喜歡吃到粟米碎。3. 香煎澳洲肉眼扒配薯條田園雜菜沙律: 肉眼扒比較"嚡",薯條就好好食。4. 羅勒蕃茄汁巴馬臣芝士肉醬意粉: 蕃茄汁酸酸哋幾開胃,份量亦剛好。5. 熱奶茶: 爸爸點的,他說麻麻地,久缺港式奶茶的神髓。6. 熱咖啡(即磨咖啡跟餐加$12): 咖啡幾香,不過微澀,我問侍應加多杯奶,另外再加少少糖就好飲了。性價比不高,我們由12:30pm食到1:30pm都不多人,不過勝在環境舒適,服務亦周到。
意大利香草麪包,田園沙律配柚子沙律汁

2. 餐湯: 粟米味濃,喜歡吃到粟米碎。
餐湯

香煎澳洲肉眼扒配薯條田園雜菜沙律

羅勒蕃茄汁巴馬臣芝士肉醬意粉

5. 熱奶茶: 爸爸點的,他說麻麻地,久缺港式奶茶的神髓。
熱奶茶

熱咖啡

2018-07-26
$89 (Lunch)
餐湯
熱咖啡
2018-07-21 231 views
性價比高。三個人 飽到...叫左海鮮盤和卡邦尼意粉2人set,肉眼扒任食薯條set牛扒 羊架 意粉 好好味,仲有炭香味。又有薯條任食!每人200多,比上為食outback好食N倍。服務好好 熱情, 可能今晚我地太夜先食,人少掛!性價比高。Anyway 不錯 會再去
性價比高。
三個人 飽到...
叫左海鮮盤和卡邦尼意粉2人set,肉眼扒任食薯條set
牛扒 羊架 意粉 好好味,仲有炭香味。又有薯條任食!

每人200多,比上為食outback好食N倍。

服務好好 熱情, 可能今晚我地太夜先食,人少掛!性價比高。

Anyway 不錯 會再去
2018-06-25 425 views
本來是想去BELLA的但原來搬了去隔壁的位置還改了名字叫Steak’er我看完餐牌覺得不錯就進去了我點了美國安格斯牛肉漢堡午餐還附餐湯和飲料漢堡的配菜有沙拉和薯條沙拉的醬汁有點偏酸個人覺得還好漢堡就挺大一個裡面的牛肉肉汁挺多的厚度大概是兩塊麥當勞的漢堡肉疊在一起麵包本身有烤過也抹上了一點千島醬加上溶化了的芝士好好吃👍🏻可是整份午餐裡最好吃的是薯條🍟每條薯條吃起來都有些蒜香的味道而且也炸得很酥脆超推薦✨
本來是想去BELLA的

每條薯條吃起來都有些蒜香的味道
而且也炸得很酥脆
超推薦✨
2018-06-20
$68 (Lunch)
2018-06-23 1428 views
繼續小店分享:這間位於家樓下不遠,不知算不算是新開的 Steak’er,隔壁 Biella 出現合伙人紛爭、盛傳會結業不久,其實已以 Steak'er 的名義在經營,而在這個六月終於頂下前身是「米線達人」的舖址,換上正式招牌來做生意。   一如之前幾間西餐---Chef's Stage Cafe、JC Room、Biella,小店週末及假日與平日有兩套餐牌,首訪的週末是供應 Brunch Menu,選擇會比較多,而且也有兒童餐供應。 Brunch Menu 只奉送凍熱咖啡/茶,餐湯及麵包就要加$18享用。當日餐湯是甘筍湯,不肯定囝囝是否接受所以只點了一份,結果成品甘筍味都幾勁,還幸有人肚餓因而喝了不少,而餐包點沙律醬則是十分美味的。 囝囝點了有炸雞柳、新薯沙律、茄汁豆、泡芙、橙片及青蘋果片的 Steak'er 精選兒童餐 ($48),內容全都十分合意,不過份量不算多,他吃完後還要分享我們的餐點;另外兒童餐也是跟咖啡/茶,沒有果汁/朱古力等選項是美中不足。 我選了 半熟黑松露白菌炒蛋厚多士 ($46),味道不錯但又是份量不多,而且沙律是放在周邊上會更好。由於大食囝是標準黑松露及炒蛋迷

我選了 半熟黑松露白菌炒蛋厚多士 ($46),味道不錯但又是份量不多,而且沙律是放在周邊上會更好。由於大食囝是標準黑松露及炒蛋迷,結果多士有一半都進了他肚腩內!

最後是 炭燒澳洲肉眼扒 (7oz) 配蒜香薯條田園雜菜沙律 ($118),牛扒肉味不俗,而且同時有薯條及沙律感覺上營養更平衡,不錯的。

第一次的餐飲凍檸茶沒有特別,其實最驚喜是加$18可選是日甜品,當日的朱古力雪糕非常香濃好吃,配上窩夫感覺很超值!

之後還去吃了一次午餐,會跟一碗廚師推介餐湯,當日是蘑菇湯,味道OK,而主菜的 美國安格斯牛肉漢堡配蒜香薯條田園雜菜沙律 ($68) 則是大件夾抵食之作,最大加分位是美味的半融芝士!

熱咖啡及飯後雪糕窩夫 (+$18) 仍然不錯,逗得小朋友非常開心,換來了一個下午的快樂。如果侍者不那麼緊張,多些笑容,應該會更滿意!

雨天去那裡都不方便時,就好好找尋身邊美食吧;開心,真的可以很簡單。祝大家都有個愉快週末~
2018-06-12
2018-06-06 514 views
行過見新開張,同豬隊友一家又可以試新野啦!加上uncle 同auntie 一向鍾意食下扒,見到個煮住炭燒就更加冇理由唔try try ge!鋪頭唔算大,但坐得都算舒服嘅,再望下個餐牌,薯條無張追加🙈,一上檯甘大桶,心諗甘熱氣都未必要再追,但食埋入口🤣真係好食到停唔到口🎊薯條再配左黑松露醬、茄醬同黑醋,真係一流!我地點左炭燒肉眼、慢煮豬鞍架同羊架!個炭燒味真係好香,唔需要加其他野調味都已經好好食!最有驚喜係羊架,又「林」又多汁🙈小食就點左黃金雞翼,咸蛋黃其實好難唔好食,單骨上入口方便👍🏻唯一差dd係佢本身唔包餐飲,雖然每位加$12任飲汽水,但唔吸引