2019-12-07 24 views
今晚食early dinner貪呢間餐廳全自助,時間可以自己控制!飲品方面有serve綠茶,菊花菊,洛神花茶同熱綠茶。左面係沙律吧、泡菜,仲有圍裙、刀叉等用具,最後有白飯、麵豉湯可以refill。點左西冷扒,都幾厚切bor我唔係第一次食熱石牛,試過響第二間食嗰陣掛住影相,塊牛扒差唔多熟晒😂 但今次冇,咁都好,我唔鍾意食太熟呀。味道有驚喜,有西冷濃濃嘅牛味,係值得比like嘅!食材不錯。雖然邊位有少少筋,但都正常呀。如果白飯同湯溫度可以再熱少少就更好喇,冬天食啱晒呀暖粒粒。
今晚食early dinner
貪呢間餐廳全自助,時間可以自己控制!

飲品方面有serve綠茶,菊花菊,洛神花茶同熱綠茶。

點左西冷扒,都幾厚切bor

如果白飯同湯溫度可以再熱少少就更好喇,冬天食啱晒呀暖粒粒。

2019-12-06 53 views
今日行過嚟旺角諗住睇吓有冇嘢搞,見到比較平靜,週一人死行試行一間日式石鍋牛扒試一下。你間鋪頭成個間好有日式燒牛風味,外面店員亦好好招呼,入到去就教我用一部好大嘅揀菜式自動型冇選餐,呢度主要為西冷、牛肩、牛肉眼三款選擇,個價錢又唔算特別貴, 200g只不過係100多少少。我同女友二話不說就選擇咗一款西冷、一款牛肩坐下來看發現醬油齊備,有麻醬、燒汁、黑椒汁、黑椒粒選擇。不到十分鐘,兩set牛就到了,佢都以一成熟上菜西冷肥美而厚肉,沒加鬆肉粉牛肩肉味濃郁而肥度適中這裡還可在無限領沙律、唔同飲品、白飯和麵豉湯!

我同女友二話不說就選擇咗一款西冷、一款牛肩

坐下來看發現醬油齊備,有麻醬、燒汁、黑椒汁、黑椒粒選擇。

不到十分鐘,兩set牛就到了,佢都以一成熟上菜

西冷肥美而厚肉,沒加鬆肉粉

牛肩肉味濃郁而肥度適中

這裡還可在無限領沙律、唔同飲品、白飯和麵豉湯!
2019-11-30
$120 (Dinner)
2019-12-06 31 views
冬天就係好易會食好多野變豬嘅時候!今日黎咗食呢間自助鐵板燒,成間野都係食牛嘅,有牛排、西冷同牛肩肉選擇,唔同重量(200/300/400g) 就唔同錢咁樣。我地叫咗一個係貴d嘅西冷200g 同一個牛肩肉300g.原來個石板真係好熱,所以係好快就要將佢反面同埋切開,如果唔係就好似我張相入面最中間嗰嚿咁,燒燶咗呀! 我覺得佢其實真係應該要post一張紙出嚟,同大家講大概幾耐就係幾多成熟,同埋要先反面再切會比較好。最後呢我哋真係太手忙腳亂呀,因為其他食物都係自己攞,包括餐具,所以你簡直就似同時間競賽嘅感覺。最後就真係有啲燶咗但係d肉仲係有好多汁嘅,同埋佢本身就有唔同嘅醬料,我就覺得照燒汁係最好食,會感覺冇咁油膩~另外個set仲有配昆布味噌湯、白飯、泡菜、醃蘿蔔同沙律菜,全部都係任食,所以女仔200g肉其實已經好足夠!總括嚟講我覺得幾抵食嘅,因為佢其他食物任食,而且肉嘅份量其實都好多嘅,先至~120蚊一個。但係自助形式就可能令你比較手忙腳亂,而且位置比較窄,我哋兩個人其實要用咗四個人嘅位因為如果太近嗰啲鐵板呢就好驚會整親自己,如果位置寬闊啲就一流。

$120 (Dinner)
作為食肉獸,呢日去左品嚐石燒牛,故名思意即係有塊高溫石提供比客係到邊食邊燒,生熟程度可以完全由自己控制哂,岩哂「控制狂」。磊犇係先付款後取餐既方式,比完錢後會住個會嚮既感應器,揀岩位後坐低等個感應器一嚮就代表可以去取餐了。取餐前可以去拎住啲小菜、飲品、湯飯先,全部都系任飲任添。小菜有泡羅白、泡菜以及沙律;飲品方面有洛神花山楂茶、菊花茶以及綠茶,卡比就去飲左個菊花茶,咪道沒有太甜所以可以話係幾好飲;湯係提供麵豉湯,湯渣會食到昆布。🔷牛肩肉 300g 💰110 💙83/100磊犇主要有三款牛既部位提供,按價錢黎定義的話,牛肩肉係屬於中間位果個價。取餐時會有一張廚房用紙巾放係面,以防油脂四淺彈黎彈去,但食得石板燒比油彈都可以話係一種樂趣,所以卡比非常非常建議各位進食之前要先拎餐廳提供既圍巾保護下自己件靚靚衫衫。牛肩肉十分厚身,切開中間睇下會發現係一成熟,呢個時候就係大廚出馬既時候,可以自行配搭醬汁、海鹽、黑椒粉等調味。牛肩肉既牛味會相對上濃烈少許,食落口啖啖肉十分鬆軟溶化,無根位兼吾痴牙,配燒汁同黑椒汁食都同樣出色。🔷磊牛扒 400g💰130 💙80/100磊牛扒相對上會發現有少許根位,但正

🔷牛肩肉 300g 💰110 💙83/100

磊牛扒 400g
磊牛扒 400g

🔷磊牛扒 400g💰130 💙80/100
磊牛扒相對上會發現有少許根位,但正正係呢啲根位所以卡比對佢有加左少少分,係爽口偏骨膠原果種口感,所以都真係幾睇個人喜好。切開左亦睇到脂肪比例十分平均,再注意下個生熟程度,會食到好高質但相對上大眾化既牛牛🐮。
2019-12-03 735 views
近排好興石燒牛🔥一直都好想去試吓,今晚約咗老公嚟到旺角呢間叫磊犇嘅餐廳食石燒牛扒🥩🔥一入到門口就有個好大嘅顯示屏,係用嚟落單嘅,揀選您想食嘅牛肉和想食嘅份量,之後再去比錢就攪掂曬👍🏻大約等咗5分鐘熱辣辣嘅牛扒就有得食啦🤤我哋叫咗西冷牛扒300g $170😻西冷牛扒外層已經煎好咗,職員話牛扒出到嚟係有一成熟,自己再煎番自己喜歡嘅生熟程度😻一切開牛扒鮮嫩呈粉紅色,稍為再煎一煎,已經可以食得😋牛扒入口超Juice,肉質嫩口放少少岩鹽已經超好食😻另外,我哋仲叫咗牛肩肉 400g $140,牛肩肉比西冷牛扒更加厚身😻牛肩肉切開都好靚😻都係咁鮮嫩,牛肩肉比西冷牛扒更加有口感,牛味香濃,真係好好食😋餐廳好細心,為客人提供了好多唔同嘅醬汁,仲有岩鹽,黑椒和紙巾👍🏻餐廳以自助形式,出面放咗麵豉湯和白飯,白飯係用日本米,口感煙韌,粒粒分明,用嚟送牛扒正到爆🤤仲有無限量供應嘅沙律菜🥗泡菜🥬泡蘿白🥕仲有綠茶🍵菊花茶🌼洛神花山楂茶🌷任飲,真係超掂👍🏻地方都幾闊落😻環境舒適☺️餐廳好細心,還準備咗圍裙比客人用,唔使驚食完件衫會整污糟😻牛扒可以隨自己喜歡嘅份量購買,價錢又唔算貴,喜歡食牛扒嘅朋友不妨過嚟試吓😋

大約等咗5分鐘熱辣辣嘅牛扒就有得食啦🤤

我哋叫咗西冷牛扒300g $170😻

2019-11-26
$155 (Dinner)
  • 牛肩肉
  • 西冷牛扒
  • 沙律
2019-12-02 65 views
又到咗星期五嘅時間喇 , 真係happy Friday 一早約左啲個朋友去試下旺角呢間磊犇價錢唔算特別貴 。出面門口位點餐先,佢有三種磊牛扒,牛肩肉,西冷牛扒。當然試下中間價既牛扒先啦要左個400g既牛肩肉。買完入去坐低搵位等拎餐要自己去拎。有個自助區,有湯、飯、飲品、沙律、泡菜蘿蔔。飯品都唔錯有綠茶、菊花茶、洛神花山渣花茶可以清下熱氣。遮取餐牛扒先用紙巾遮住,防止啲油彈到因為都彈得幾勁,餐廳也有提供圍裙,如果好多人會中招。400g既牛肩肉黎啦一成熟上熱石自己一路切一路自己燒,要幾多成熟自己話事。牛味重有夠冧,都唔錯。如果唔食太熟記得控制住嚿牛啦 ,鐘意食牛既朋友都可以黎試下啦!

有夠冧,都唔錯。

2019-11-29
  • 牛肩肉
2019-12-01 48 views
今日係旺角行街,就去左試一試熱石牛扒,唔洗等位就有得入,餐廳都唔算好多人。我同朋友佢叫左一個牛肩肉300g同埋一個西冷200g,總共$238。餐廳亦有提供自助區,可以自己攞沙律、飯、麵豉湯,亦有泡菜,比較少見。兩塊牛都好厚切,牛肩肉就比較軟身,容易咬,口感相當唔錯,而且唔會好多筋或者好肥,淡淡肉好正。而個西冷就無咁軟身,但係勝在牛味比較重,同埋會瘦少少無咁肥,都好好味。至於個生熟度就可以自己透過熱石調整,符合自己口味就OK。
。而個西冷就無咁軟身,但係勝在牛味比較重
,同埋會瘦少少無咁肥,都好好味。
至於個生熟度就可以自己透過熱石調整,符合自己口味就OK。
2019-11-30
$119 (Lunch)
之前一直冇食過自助式嘅石燒牛扒,因為定價唔平,得嚿扒自己燒,先唔講無任何烹調技巧可言,而且仲覺得唔會用上什麼靚肉俾你。但朋友話真係好想試😂,叫我陪佢食晏try try。難得星期五就出去旺角食,上網一search石燒牛就見到”🗿石石石牛牛牛🐮”呢個名,就俾佢吸引咗哈哈,餐廳位置其實都幾近太子始創嗰邊。店員姐姐喺門口落力宣傳,一入去原來就要點餐同比錢先,再搵位坐等取食物。餐廳基本上係全自助模式,老實講都幾方便。餐廳主要就係食牛扒,但lunch time都有提供石鍋飯,多個選擇。不過我哋一早都決定咗要牛扒🥩㗎喇,呢到主要分3種牛,分別係磊牛扒、牛肩肉同西冷牛扒,每隻都可揀200g、300g或400g,我對重量呢方面無乜概念😂。我哋要咗一份300g牛肩肉($110)同一份200g西冷牛扒($128),西冷就算細嚿啲都貴過大嚿啲牛肩肉👀。而食完後我發現一分錢一分貨係無錯嘅,西冷係明顯好食啲,牛味濃郁!但牛肩肉都幾好,係有少少邊位韌咗啲。兩嚿肉都比我想像中好食,就算無點醬都唔會話無味,但當然有醬好食啲,點燒汁好正,送飯一流😋。300g牛肩肉非常厚身高身啊,好彩牛扒一出時廚已經將外層煎得熟啲,如果唔

牛肩肉

300g牛肩肉非常厚身高身啊,好彩牛扒一出時廚已經將外層煎得熟啲,如果唔係,太厚自己燒,未必燒得熟。但都建議一開始切哂成塊扒先食,免得塊石凍咗😛。
西冷牛扒

200g西冷就真係切時已經覺得塊扒幾好,無牛肩肉咁厚,但其實呢個份量都已經好夠食。最開心係將牛扒切哂一粒粒後,最後先食嗰啲都無因為長期放喺嚿石上變到過熟同鞋口👍。

除咗牛扒外,沙律、前菜、湯、飯同飲品都係任飲任食,自己服侍自己就得😎,本住乜都試少少,因為覺得應該唔會太好食。但每樣嘢都比想像中出色,湯唔會太味精同有好多紫菜,而🍚飯就夠軟熟同用上珍珠米,最緊要係2樣都夠熱。醃蘿蔔同泡菜都幾好,沙律就無試。

呢到好好有埋飲品,濕下個口都好丫,有綠茶粉🍵同3款凍茶,味道就普通啦,偏淡唔甜,洛神花山渣茶會好啲,凍綠茶就唔太推介。

總括嚟講,呢次係我第一次食石燒牛嘅體驗,各方面都比我想像中好。🥩牛扒質素唔錯,對自助嘅食物亦都滿意。餐廳環境乾淨,自助區都無話四周係水係食物,另外仲有圍裙俾食客用。不過座位比較窄,如果對面都有坐客人呢,就未必放得哂啲碗呀杯呀嗰啲,但都可接受的,因為預咗嚟呢到係食嘢,唔係坐幾粒鐘嗰啲餐廳。價錢方面,西扒比較貴,另外2款就ok,畢竟嚿肉好大,有湯有飯。有機會都想再食下,同時亦令我無咁抗拒石燒牛!
2019-11-22
$120 (Lunch)
2019-11-24 140 views
第二次食石燒牛,今次知道要快手切割,因為牛肉比較快熟,熟咗就唔好食😣牛肩肉200g $88勁厚肉!200g雖然係最細嘅份量,其實對於女仔來講已經夠~ 兩邊煎後再切開微調熟度,切開見到脂肪分佈尚算平均,咬落有啲靱,可能係牛肩肉嘅關係,於是我再試吓唔同嘅熟度,切開一粒粒再煎下兩邊原來係會比較好食!牛肩肉牛味比較濃,有嚼勁西冷牛扒300g 西冷牛扒冇牛肩肉咁靱,易咀嚼,而且都係好厚肉,要切開再煎一煎,不過過熟就會好難咬,要注意⚠️有自助沙律🥗泡菜,面豉湯,飲品,飯飲品一般,麵豉湯比較好,泡菜都好食,送飯同牛都好適合😋 $100左右就食到牛扒,都算抵食!

牛肩肉200g $88
牛肩肉200g

西冷牛扒300g

有自助沙律🥗泡菜,面豉湯,飲品,飯
2019-11-21
牛肩肉200g
2K
2019-11-21 82 views
皆因中文差 我同朋友說 這店叫「三石牛」😂簡單來說 就是賣 熱石牛扒一進店 已經是牛扒天堂🐄空氣中彌漫着牛香🤩聽覺充斥着鐵板的zizi聲😎。🐂秘訣🐂店員會將牛扒放在一塊滾燙的熱石上上面鋪着一張廚房紙巾😄當拎到回座位的時候 記得要立刻把紙巾拎走免得熱力過度包圍牛扒 以致過熟🥺。🐄西冷扒 300g $170🐄無論是生或熟都一樣好好味牛筋少 肉質和肉汁豐富🥰厚厚的牛肉上有層薄薄的肥膏😋把肥膏按在熱石上 散發出濃郁的油脂味就算食到最後 塊扒都90%熟時一啲都唔難咬 高質🤩。🐂牛肩扒 400g $140🐂與西冷扒的最大分別 肉質煙銀 有牛筋大概40%熟時 肉質爽脆😏但到食到尾期時 要用特別多牙力去咬份量400g比想像中多配上沙律和麵豉湯 一秒鐘變飽😂
皆因中文差 我同朋友說 這店叫「三石牛」😂

但到食到尾期時 要用特別多牙力去咬
份量400g比想像中多
配上沙律和麵豉湯 一秒鐘變飽😂
2019-11-21 81 views
近排開多左好多熱石牛既食店,行過又想食下鐵板牛,於是試下先!首先係門口買左飛先,然後再搵位等拎餐。仲有一啲自助區,有飯,湯,飲品,一啲沙律同配菜:泡菜同泡蘿蔔。磊牛扒 400g $130好大份😳😳牛肉肉質好軟淋,有牛味。唔鍾意有筋食呢款牛就岩哂😋牛肩肉 400g $140牛肉幾香牛味,肉質帶爽彈😋多肉汁,唔會太肥都唔會太硬實👍🏻調味可以因應個人口味去加,送左3碗飯😋整體幾抵食,以一個快餐既形式。可以快食快走,而且價錢唔算貴。性格比幾高!👍🏻🙂

磊牛扒 400g $130

牛肩肉 400g $140
2019-11-21 43 views
今日同男朋友黎到旺角想快食但又想食扒 經過見到呢間自助式鐵板牛好似幾吸引 價錢又唔係好貴就入左黎試試佢由於男朋友太肚餓 我地分別叫左300g既西冷牛扒同400g既牛肩肉 分量都真係幾多下 而且呢到仲可以任食白飯 配菜同面豉湯 性價比都算高呢個價錢黎講 個肉質都算幾高質 非常嫩滑而且好有牛味 配上醬汁味道可口 最好既係可以自己揀牛扒熟度 想燒下十成熟又得三成熟又得 同埋呢度仲有免費圍裙 都算幾窩心 不過要小心既係燒果陣會彈到手🙊

2019-11-20 79 views
發覺而家好興石燒牛,價錢大眾化,對我地呢啲牛魔王真係天大喜訊,因為以平民價錢就可以食到靚牛。今日就同朋友嚟旺角《磊犇》,所有牛扒餐都淨係收扒錢,白飯、湯、飲品都不另收費,我朋友揀左磊牛扒300g,而我就食牛肩肉300g。飲品方面就有自家製嘅飲品: 洛神花山渣茶 / 菊花茶 / 綠茶喺門口買完餐,就拎住呢個機入去搵位坐就得㗎啦!部機一響,你就去取餐處自己攞餐,非常方便白飯同麵豉湯都係任添㗎!我的牛肩肉300g朋友的磊牛扒300g裡面係得1成熟,所以你要切開佢,慢慢煎到你想要嘅生熟程度,呢個就係我鍾意石燒嘅其中一個原因,你想幾熟就幾熟!👍等我下次再去發掘其他石燒牛先!😋

喺門口買完餐,就拎住呢個機入去搵位坐就得㗎啦!

部機一響,你就去取餐處自己攞餐,非常方便

白飯同麵豉湯都係任添㗎!

我的牛肩肉300g

朋友的磊牛扒300g

等我下次再去發掘其他石燒牛先!😋
就快要過大禮了,所以去旺角選好過大禮的禮品和各樣所需,然後順便吃個晚飯,就選了近排大熱的石燒牛排😋😋先在門口點餐,然後到收銀處付款拿一個取餐機就可以入餐廳隨便坐。餐廳是自助形式的,所以等餐時可以先取沙律、麵豉湯、白飯和飲品。點一份牛肉,其他全部都是仼食仼飲的,性價比非常高👍🏻枱上還有醬汁給你調味,黑椒汁很惹味,而照燒汁比較甜甜的。取餐時牛排會先用廚房紙蓋著,防止油份彈到客人,另外餐廳也有提供圍裙,非常貼心。終於來到主角~~ 西冷牛排300g 一大塊的西冷牛排🤤 肉質軟淋,而且很有牛味,不過都有少許筋和肥膏。自己一邊切一邊燒來吃很過癮🥰雞肉石窩飯都不錯,配料很多,又熱辣辣,好好味

枱上還有醬汁給你調味,黑椒汁很惹味,而照燒汁比較甜甜的。

終於來到主角~~ 西冷牛排300g

雞肉石窩飯都不錯,配料很多,又熱辣辣,好好味
2019-11-17 49 views
今晚行過太子唸緊食咩既時候,突然比呢間鋪頭既招牌吸引左,叫做<磊犇>完全唔識讀架,睇真d原來佢係食近期好hit既熱石燒牛,見到入面食客食得好滋味同埋價錢又唔貴,即刻決定要入去試一試先鋪頭位置好方便係西洋菜南街,近始創中心附近,行過黎都係3分鐘,今晚黎到都等左一陣先有位一入到鋪頭就有部自動售賣機,要落左order先搵位坐低既,主要有3款牛,分別係西冷牛扒,牛肩肉,磊牛扒可以選擇,size方面都可以揀200g, 300g or 400g其實睇佢個meun仲有石頭飯食既,但睇晒成間鋪好似都無人叫,可能其他人同我既唸法一樣,都係覺得入得黎當然係要食佢既牛啦等牛扒期間可以出去囉飲品,另外沙律菜,白飯同麵豉湯都係無限添加餐廳準備左幾種醬汁,分別有胡麻醬,黑椒汁,照燒汁,仲有海鹽同胡椒。。我自己就覺得係塊扒上面灑d鹽,再點少少照燒汁就已經好正主角黎啦,呢份係300g 既磊牛扒,成塊扒好厚有啲筋食落好有嚼口,如果有d朋友覺得太生可以切開貼住舊熱石㷫一㷫咁就岩岩好餐廳好貼心。知道岩岩出爐既熱石牛會好多油彈出黎,為免整污糟晒件衫,所以提供埋圍裙比食客食飽臨走既時候,成間餐廳已經坐滿晒人啦,

我自己就覺得係塊扒上面灑d鹽,再點少少照燒汁就已經好正

食飽臨走既時候,成間餐廳已經坐滿晒人啦,好好生意呀

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner