2019-11-15 674 views
燉 中午抵食: 地址: 荔枝角長義街10號昌隆工業大廈地下3A2號舖電話: 28161411返工搵地方買飯食,心血來潮想飲下湯,去左呢間燉湯專門店買,貪佢款多仲可以一次過買埋飯食湯今日試左個沙參玉竹雪耳瘦肉,湯真係足料,撈到幾塊大大件架豬肉,湯無落鹽,我一定會拎兩包自己返去調味中午加飯一齊買平好多,點份蟲草花排骨,記住拎甜豉油呀仲有蒸水蛋,跟飯買又平d ,滑溜溜仲有些事乾瑤柱絲碎3樣加埋都係80蚊有找,我同同事都鐘意來買飯同湯

中午抵食:
地址: 荔枝角長義街10號昌隆工業大廈地下3A2號舖
電話: 28161411

中午加飯一齊買平好多,點份蟲草花排骨,記住拎甜豉油呀

仲有蒸水蛋,跟飯買又平d ,滑溜溜仲有些事乾瑤柱絲碎

3樣加埋都係80蚊有找,我同同事都鐘意來買飯同湯
環境方面:— 位置係地鐵站出口旁,十分方便。— 不過我同友人兩個女仔去食,門口好似垃圾桶咁,成日都有人圍住食煙,如果唔係見到楊明Poster,都以為係咩地痞茶餐廳。— 樓面櫃台尚算乾淨企理!— 不過去洗手間洗手時,廚房衛生質素未如理想。— 最後,其實楊生又唔係特別靚仔,最近同民意又有逆差,心諗睇泥雖然係老闆但代言人方面都可能要斟酌斟酌喇,真係成間鋪360度都避唔開楊生個靚樣呀。服務方面:— 正正常常食物方面:— 泰國原個椰皇燉雞 — 第一眼,夠滾!飲湯最緊要就係夠滾!不過味道就幾乎無椰子味,所謂原個椰皇燉雞,睇泥都係原個椰皇殼燉雞。雞方面,煲到爛哂,骨都斷埋,鍾意食湯渣既都算必點,全部都係你地最鍾意,「鞋烚烚」既「真。湯渣」!最後,椰子殼睇落奇怪,唔會係環保椰子殼呱。。。— 姐妹叫左個蘋果雪梨百合燉瘦肉,佢就話味道尚可,不過明明係瘦肉煲,但浦面果大浸豬油真是唔係好開胃呀,尤其我地啱啱做完瑜珈,好鬼Guilty嫁嘛!!總括而言,地點十分方便,廚房心機亦都一樣,十分方便,食唔食,視乎大家個胃同銀包,係唔係都一樣咁方便囉!我諗除左楊生粉絲,都未必會返焯!
環境方面:
— 位置係地鐵站出口旁,十分方便。
— 樓面櫃台尚算乾淨企理!
— 不過去洗手間洗手時,廚房衛生質素未如理想。

服務方面:
— 正正常常

2019-11-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
平時睇開無x,諗住去見下楊明真人,所以見佢開舖諗住去試下,順便睇下會唔會撞到佢真人。餐廳位置好一般,唔係返工返個頭都幾頭痕,唔會特別為咗食佢而出去囉。門口都多煙頭,又多人食煙,門面整體唔討好,餐廳入面就太多楊明Poster,少少地都可以接受,但依家真係覺得有啲多,又大大張,坐落感覺都麻麻,幾唔自在。食客們質素都麻麻,高談闊論傾楊明,成班師奶傾到好大聲,好嘈,都幾阻住食返,寧願買走都唔坐低。到食方面,我叫咗個梅菜燘扣肉飯,點知食落好一般,飯唔算好熱,又唔多,個餸就幾重口味,真心同普通茶餐廳無分別,除咗貴少少之外。最於湯就叫咗個蜜瓜螺片燉瘦肉,諗住係招牌湯會好過個飯,但係蜜瓜其實唔應該用嚟煲湯,超級唔夾,陣味好怪囉,我諗我應該同楊明口味唔同了,未必識欣賞佢啲招牌菜口味。可能你會話每個人口味唔同,但我自己就唔會再試了。唔值呢個價,價錢亦都唔算公道,係公廠區收呢個價,絕對接受唔到,有好多其他選擇都好過佢。總結:無特色,定價不值,味道奇怪,不會回頭,只係賣明星生招牌,不如食渣哥。

可能你會話每個人口味唔同,但我自己就唔會再試了。

2019-11-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 無野值得推介
2019-11-08 410 views
近期見網上有藝人開設燉湯店,分店在長沙灣也有開設,比較近我於是去飲下湯,試試質素。入內見到牆上貼有藝人自己的宣傳報紙。餐廳主打以燉煮的烹調方式來推廣養生慢活。並且宣揚無潻加,無味精,無雞粉的健康自然製作。鋪內坐位不多,都係吧台位,好適合獨食、快食人士。雲腿菜膽燉豬肺 $60這款是新出的燉湯,湯料十分足,湯十分清甜,所以湯料我都食曬,豬肺嫩,雞腳都腍曬,菜膽甜,整體不錯,滋潤滿足。魚肚滑雞蒸飯 $29我試的是魚肚滑雞蒸飯,價錢親民。魚肚滑雞份量正常,雞件不太嫩滑但亦不乾柴,魚肚濕潤吸汁,米飯軟硬度較硬和乾身,整體味道清淡。蒸飯對比起燉湯略為失色。

入內見到牆上貼有藝人自己的宣傳報紙。
餐廳主打以燉煮的烹調方式來推廣養生慢活。

魚肚滑雞蒸飯 $29

魚肚滑雞蒸飯 $29

2019-11-02
$90 (Lunch)
2019-11-07 292 views
今日同小朋友行到好攰就入黎食下嘢,叫咗一個魚肚蒸排骨飯$29 ,蜜瓜螺頭瘦肉燉湯$58,不過喺5:30pm前套餐有得減$8兩樣清清地都好啱小朋友食嘅😊魚肚質地淋身,女女都食到,至於份量可以$5加飯,蒸飯無得輸,配上李錦記豉油。而蒸飯送來時間唔算耐,好快就有得食而燉湯方面係餐廳主打,無味精,真材實料,應該無落鹽,有蜜瓜甜味,呢個湯第一次飲,連女女都肯飲。。我仲食到螺頭嘅湯渣,成個湯飲完唔口乾,如果大碗啲就好嚕😂

2019-11-06 249 views
朋友經常話飲靚湯,今日就剛巧去到荔枝角地鐵站,想起“燉“店舖就在地鐵站附近,非常方便。店舖沒有花巧的裝飾,四周簡簡單單,只放了幾張 high chair。店舖是以自助型式,自己到前台取餐,用餐後自己把餐具放到回收餐車,盡量減少人手成本,所以價錢亦非常便宜。今日就一於飲盅靚燉湯,猴頭菇螺片燉瘦肉,用料非常充足,燉湯清甜好味。 另外盅頭飯亦相當出色,今日食魚肚滑雞蒸飯,細細盅,最適合女仕,飯面鋪滿很多餸,飯很乾爽,非常好味。

Lunch
2019-11-04 7919 views
放工去咗荔枝角,因為媽媽谷有媽媽報料話呢度有間嬰兒品牌開倉,所以過嚟睇吓有冇咩啱小b。血拼完就係附近食埋飯先返去,補充吓體力,血拼嗰陣真係唔會覺得肚餓架。離開開倉嗰棟大廈之後發現對面呢間有燉湯蒸飯,二話不說就入咗去。好多選擇,三心兩意㖭。店員見我諗咗好耐,佢問我最近夜唔夜瞓,之後介紹咗幾款湯俾我,佢仲話啲湯係無加味精同鹽,原汁原味。燉湯有好多款,而且有啲仲係時令限量發售,仲有糖水甜品㖭呀。本來想叫個蒸飯,點知全部沽清,下次要早啲去買。蒸飯沽清唯有點客飯,豉汁釀涼瓜飯,份量超大份呀,飯真係盡量食,但都食唔矖,下次再去要叫少飯。我其實都幾鐘意食涼瓜,不過老公唔食,所以少咗食。個豉汁釀涼瓜好入味,唔會太咸,肉質鮮嫩多汁,送飯一流。主角出場,海底椰麥冬百合燉瘦肉,清熱潤肺。最近夜瞓唔夠瞓,個人好燥咁,問咗個店員意見,點咗海底椰麥冬百合燉瘦肉。材料好多呀,味道清甜帶甘非常滋潤,我最鍾意係個湯夠熱,飲落去好舒服。嗰晚返到去瞓得好好而且第二朝起身感覺個人無咁燥,下次會再去試其他湯,仲有個蒸飯,超級念念不忘。

好多選擇,三心兩意㖭。

燉湯有好多款,而且有啲仲係時令限量發售,仲有糖水甜品㖭呀。

本來想叫個蒸飯,點知全部沽清,下次要早啲去買。

主角出場,海底椰麥冬百合燉瘦肉,清熱潤肺。

2019-10-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$96 (Dinner)
  • 海底椰麥冬百合燉瘦肉
2019-11-04 245 views
近排天氣乾燥,返工午餐時間想飲湯滋潤吓。餐廳名單字「燉」有多款燉湯選擇, 餐牌上各款燉湯都標示有咩功效, 揀想飲咩燉湯仲可以按功效揀湯!午餐優惠組合,點一個飯加配燉湯可以減8蚊,今日我呢個配搭組合只需79蚊。泰國原個椰皇燉雞, 原個椰皇濃郁椰皇香甜味,內裡湯肉充滿椰香,燉湯火喉夠不太肥膩。蟲草花排骨蒸飯,材料滿滿,健康蟲草花份量頗多,排骨的骨肉分佈平均,淋上飯醬油美味度增。食多個甜品再滋潤多啲。 鮮奶燉花膠$48絕不馬虎,一大片花膠鮮奶甜度恰好,鮮奶仲有小小起膠添,呢個甜品都算落重料。呢個午餐勁滿足。
近排天氣乾燥,返工午餐時間想飲湯滋潤吓。

呢個午餐勁滿足。

2019-11-04 175 views
一直知道藝人楊明開了間燉湯店叫《燉》,我這個湯控當然想一試,湊巧今日經過九龍位於荔枝角的分店就好毫不猶豫地內進了。《燉》主張無潻加、無味精、無雞粉的健康燉煮方法,很適合現代講究養生的一代。鋪內坐位不多,先買票然後到鋪尾的廚房取,快捷方便。原來《燉》不只有湯,還有魚、菜、蒸飯套餐等。逢星期一至五購買燉湯的話還可以減$8配蒸飯。一心想喝湯的我就只點了一盎有效驅寒止頭痛的《天麻川芎白芷炖鱼头 $68》。藥味香濃而不苦,亦無魚腥,魚頭亦燉至魚骨都變軟腍。用料十足,燉的香濃,所以貴精不貴多,湯的份量濃縮了所以覺得份量少,但其實都是精華所在。渴至底部亦是滿滿的藥材。川芎可行氣活血,有袪風止 痛的作用;白芷同屬辛溫性質 , 袪風止痛、消腫排膿;魚頭就夠暖胃養血,不但適合體弱影頭痛的朋友,還是秋冬暖身湯品之選。買的比自己燉的方便,價錢又差不遠,閒時飲湯養生都不錯。

鋪內坐位不多,先買票然後到鋪尾的廚房取,快捷方便。

渴至底部亦是滿滿的藥材。

買的比自己燉的方便,價錢又差不遠,閒時飲湯養生都不錯。
2019-11-02
$68 (Lunch)
2019-11-03 171 views
今日早上去開荔枝角,做完嘢已經接近午餐時間~於是就周圍行吓搵嘢食呢一間係專賣燉湯嘅,見到門口show 左好多燉湯相~於是吸引咗鍾意飲湯嘅我入去試下燉湯款式有很多,見到有燉鮑魚湯、燉魚頭湯,仲有原個椰皇燉湯🥣午餐有套餐優惠:一款飯配一個燉湯可以減$8元第一次食我揀咗「泰國原個椰皇燉雞湯」 $58 試下成個椰皇原汁原味!個湯好清甜入面有瘦肉同雞肉~而且冇味精非常好芋頭炆五花腩飯 $38 芋頭份量頗多,而且好粉,好吃!

午餐有套餐優惠:一款飯配一個燉湯可以減$8元

第一次食我揀咗「泰國原個椰皇燉雞湯」 $58 試下

芋頭炆五花腩飯 $38
芋頭份量頗多,而且好粉,好吃!
2019-11-01 174 views
今日去咗荔枝角做嘢,係工廠區真係冇乜特別好嘢食,前排病咗成個星期,又要戒口,日日食粥食藥食到好悶,又唔想食茶餐廳咁油膩😣見到地鐵站隔離有蒸飯燉湯套餐就食下先,17:30前去食仲有湯飯套餐優惠添,湯可以減8蚊,去到蒸飯岩岩賣曬,得客飯,要等15分鐘!我揀左個沙蔘肉竹雪耳燉瘦肉湯補補身同蟲草花肉餅蒸飯湯好足料,清甜,飯粒粒分明,唔會太濃味,肉餅唔會太粉,不肥膩,我無落是油,都好好味,夠健康!有家嘅味道!
我揀左個沙蔘肉竹雪耳燉瘦肉湯補補身同蟲草花肉餅蒸飯

湯好足料,清甜,飯粒粒分明,唔會太濃味,
2019-10-30 204 views
知道有藝人開左尼間燉湯店,但屋企日日有媽媽靚湯,所以一直到無唸過特別去試。點知今日經過荔枝角分店,見到menu 除左燉湯,原來仲有蒸飯,蒸魚,涼茶,甜品,小食等吾同野食,入去食完之後又覺得可以encore 喎!.清蒸沙巴龍躉配白飯及油菜($99)尼條魚,睇完menu 一眼就睇中左佢。原因係知道出街食飯一啲都吾clean,,如果有得揀,盡量都會揀原材料製作的食物。所以原條清蒸沙巴龍躉好得我心,味道方面由於無加味精同色素,食完吾覺口渴,加多$20有餐飯,有肉有菜有飯,大滿足得黎,營養又均勻,吾錯wo!
清蒸沙巴龍躉配白飯及油菜($99)
2019-10-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 清蒸沙巴龍躉
2019-10-24 225 views
今日喺荔枝角見客,中午的時候經過依間燉養生😋😋之前都睇過佢哋啲周刊介紹都想試吓但係本人住喺將軍澳實在太遠!咁啱今日路過而佢又喺地鐵站口,一出嚟就見到!天氣秋涼最好就係飲燉湯,我問過收銀姐姐有咩嘢最出名佢介紹咗花膠鮑魚雞湯,川芎白芷燉魚頭(佢仲話呢個湯對頭痛一流)😍😍佢仲話如果跟埋飯會有優惠跟住我就點左個玫瑰頭抽雞中翼😋個雞翼都好香酒味甜甜地送飯一流,啲飯一粒粒最啱我唔鍾意食爛飯嘅人🤩個魚頭湯藥材味好濃,打開個燉盅成半個魚頭....飲完個湯一啲都唔口渴(真係冇味精)我一啲鹽都唔加簡直原汁原味!食完真係好飽....其實依咁嘅質素啲湯又有大量湯料都幾抵食! 兩個禮拜後會再嚟荔枝角見客下次會試吓佢哋其它食物😋
玫瑰頭抽雞中翼
2019-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
玫瑰頭抽雞中翼
  • 川芎白芷燉魚頭
2019-10-12 388 views
個湯又貴又小料,味道好一般,特別係個蒸反,難食到無朋友。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。一個湯加一個反,都過一百蚊,加上難食,真係可一不可再。。。。。。。。。。。。。。。廣告吹大左,只靠明星效應無實力,食物無介紹得甘健康。坐位好逼,又坐得吾舒服逼到甘,更加覺得難食,吾掂!當日未夠七點,已經聽到個職員話無呢樣無果樣,你要咩湯佢無咩湯。。。開住門但又咩都話無!!!!!!

逼到甘,更加覺得難食,吾掂!

有朋友推介話正,咁咪試下,本來無咩期望。買咗一碗花膠燉雞,一碗紅棗桂圓頓雪耳。我自取,返屋企20分鐘路程都仲熱。返去打開蓋,老實,喜出望外。D料真係多到爆。湯濃無味精,糖水清甜,應該唔係糖精做嘅,食完無口渴。open rice app 訂X master card俾錢,仲無喇喇平$30。無超所值,我覺得原價的話,同鴻X堂差不多,不過話嗮新鮮燉,我覺得值。所以我都幾時買咗套票。啱嗮二人家庭嘅我地環境乾淨企理,美中不足係凳有D高。服務一流,好親切p.s. 因為食飽飯去買湯同糖水,無點飯,不過見到好多人點,個樣好似幾得

環境乾淨企理,美中不足係凳有D高。

服務一流,好親切

2019-10-08