到咗年尾11月了 天氣慢慢清涼 朋友推介去大角咀石一燒食 所以今晚book左1900 門面裝修幾特別 算係小店經營 質素有如高級餐廳 入面好乾淨 侍應更加係好親切有禮貌 我哋兩個嗌左個二人餐 專上二人前$598 係因為我唔食牛 我朋友好好 佢就我 所以佢食牛 我食豬 另外套餐裏面有個羊 我哋唔食得太蘇既羊 咁我哋就轉左做西班牙黑毛豬豬頰肉1️⃣前菜 三味2️⃣櫻花蝦味噌湯 呢個滿滿嘅櫻花蝦 飲出係好新鮮嘅味增湯3️⃣ 沙津 裏面有啲新鮮嘅菜 加左中華沙律 配沙律醬都好夾4️⃣日本佐賀縣名水豚豬梅肉 喺石燒裏面燒一燒 好香5️⃣美國頂級牛小排 我朋友話呢個牛小排牛味道甚濃 值得推介6️⃣西班牙黑毛豬豬頰肉 呢個豬好似有少少似豬頸肉嘅味道再香濃 我同我朋友都好鍾意呢個 又juicy肉味又香 又有豬味 我哋推介呢個 7️⃣茹盛會 洋蔥🧅草菇 大啡菇 8️⃣支裝可樂 綠茶9️⃣甜品 雪糕 呢個可以玩 佢有啲綠茶粉同埋有個掃可以搞下佢 之後再倒落去個雪糕度 一齊食 幾特別味道都好好味 有得玩有得食套餐仲包左兩碗素飯今晚大滿足抱住個肚走
1️⃣前菜 三味
2️⃣櫻花蝦味噌湯 呢個滿滿嘅櫻花蝦 飲出係好新鮮嘅味增湯
4️⃣日本佐賀縣名水豚豬梅肉 喺石燒裏面燒一燒 好香
7️⃣茹盛會 洋蔥🧅草菇 大啡菇
8️⃣支裝可樂 綠茶

套餐仲包左兩碗素飯
今晚大滿足抱住個肚走

2022-11-03
$300 (Dinner)
  • 櫻花蝦味噌湯
  • 西班牙黑毛豬豬頰肉
  • 美國頂級牛小排
2022-11-12 11 views
同好友都好鍾意食燒肉,今次就嚟咗大角咀石一燒慢慢燒慢慢傾,我哋叫咗極上和牛盛會二人前,跟餐好豐富有齊沙律、前菜、櫻花蝦味噌湯、不同和牛部位同甜品~🥰🥰🥰|沙律|配以芝麻醬,羅馬生菜、羽衣甘藍、火箭菜、海苔~新鮮又乾淨,食肉前最好就係食啲蔬菜打底健康啲~洋蔥都係任添,唔夠的話可以追加~👍🏻|前菜|前菜有甜酸辣三款,先食熱辣辣嘅甜薯條,醃漬酸菇同辣海哲都令我好開胃~準備好刷牛🤣|日本九州A4和牛三角胸|肥美滑溜,肉質較軟腍~輕輕燒十幾秒就食得~😋|日本九州A4和牛前腿肉|牛肉味較濃,脂肪分布較平均~🤩|澳洲和牛封門柳|肉質較爽口有嚼頭~同樣好重牛肉香~😚|菇盛會|有蘑菇同本菇,用和牛油脂煮特別香口惹味~~|日式甜品|綠茶配雲尼拿雪糕,加埋自泡綠茶甘甘甜甜~香滑又回甘~☺️

|沙律|

|前菜|

|日本九州A4和牛三角胸|
肥美滑溜,肉質較軟腍~輕輕燒十幾秒就食得~😋

|日本九州A4和牛前腿肉|
牛肉味較濃,脂肪分布較平均~🤩

|澳洲和牛封門柳|
肉質較爽口有嚼頭~同樣好重牛肉香~😚

|菇盛會|
有蘑菇同本菇,用和牛油脂煮特別香口惹味~~

|日式甜品
綠茶配雲尼拿雪糕,加埋自泡綠茶甘甘甜甜~香滑又回甘~☺️
2022-11-09 16 views
朋友介紹呢間石板燒肉質素唔錯,今日就同另一半去試下,結果味道真係唔錯,又有得落手玩下餐廳細細間,入面座位唔算多,但職員服務親切,每次上菜都有介紹食物同注意事項今日叫左尊上2人餐,份量足夠餵飽兩個人櫻花蝦味增湯個湯有滿滿既櫻花蝦每啖都食到入面仲有海苔,味增湯味道唔會過咸沙律沙律菜新鮮爽脆,有生菜, 羽衣甘藍,海帶,中華沙律等,加埋少少胡麻醬,成個沙律好食又好睇前菜炸小紫薯 - 新鮮炸起,外皮香脆,有番薯既甜雜菇 - 有麻油香味,幾惹味麻辣帶子裙邊 - 裙邊爽口彈牙,醬汁帶有麻味同好輕微既辣味,食完真係幾開胃主菜英國羊西冷 - 帶有一小羊膏定羊筋,入口有微微既羊騷味,係好味既羊騷味美國頂級牛小排 - 睇牛既紋路就知道質素唔錯,入口有肉汁同肉香日本名水豬梅肉 - 豬梅肉帶有少少肥膏,燒完肉汁爆棚,肉質嫩滑雜菇&洋蔥 - 用燒完肉既油黎燒,味道又加左分白飯 - 加左飯素令個味道提升左,而呢到白飯同洋蔥係任食自制綠茶雪糕可以根據自己既口味去調較綠茶既濃淡,我就整左個濃綠茶加落雪糕到,雪糕既甜可以中和濃綠茶苦味,但又食到綠茶香味

今日叫左尊上2人餐,份量足夠餵飽兩個人

櫻花蝦味增湯
個湯有滿滿既櫻花蝦
每啖都食到

入面仲有海苔,味增湯味道唔會過咸

前菜
炸小紫薯 - 新鮮炸起,外皮香脆,有番薯既甜
雜菇 - 有麻油香味,幾惹味

主菜

雜菇&洋蔥 - 用燒完肉既油黎燒,味道又加左分
白飯 - 加左飯素令個味道提升左,而呢到白飯同洋蔥係任食

自制綠茶雪糕

去到 #大角咀 美食林立見到呢間小店黃色嘅門口 所以俾佢吸咗過去望吓見到入邊客人枱面啲野食好🤤🤤再加上睇menu價錢都唔錯 一於試吓~有選擇困難症嘅我哋 揀咗 極試和牛盛會二人前有沙律 有前菜 有味噌湯之後仲有三款唔同嘅和牛 然後仲連埋飯素 飲品 甜品 都只係$698佢哋碗味噌湯👍🏻👍🏻 落咗超多櫻花蝦🦐個前菜都好有驚喜 有三款牛蒡漬好有🇯🇵嘅感覺炸甜薯 同 和牛丸都唔錯盤沙律超多 個面落咗好多木魚重點呀~除咗三款和牛之餘 旁邊仲有三款菇同洋蔥和牛切成一片片 睇啲雪花紋就知幾😋😋店員建議每片每邊燒大約3-5秒當然都要視乎返自己喜愛嘅生熟程度 同埋塊石板放耐咗個溫度都會降低三款入面 封牛柳牛尾最重 肉質最有質感三角胸脂肪比例高啲 所以亦相對或嫩好多佢哋仲有四款調味任揀 飲品方面有生啤 唔要酒精就可以好似我哋咁揀梳打水最後嘅甜品都好有驚喜 宇治抹茶雪糕=====================#大角咀美食 #和牛石版燒 #慢活享受 #互追互讚 #hongkongfoodie #hkfoodie #hkig #hongkongfoodblogger #hkfoidblogger

去到 #大角咀 美食林立
見到呢間小店黃色嘅門口 所以俾佢吸咗過去望吓

見到入邊客人枱面啲野食好🤤🤤
再加上睇menu價錢都唔錯 一於試吓~

有選擇困難症嘅我哋 揀咗 極試和牛盛會二人前

=====================
#大角咀美食 #和牛石版燒 #慢活享受 #互追互讚
2022-10-15
2022-10-25 854 views
位於大角咀的石燒肉店,在九龍城都有分店。店內的位置不多,有小店的感覺,服務員招呼周到及有禮貌,貼心地幫朋友遮蓋著包包,避免油彈到。極上和牛盛會 二人前 | $698。前菜三品前菜有甜、酸、辣,三款口味。炸地瓜條外脆內綿,酸醋味的菇及辣海蜇。。沙律沙律菜十分新鮮甜,足夠的胡麻醬,及微甜木魚絲。。日本九州A4和牛三角胸三款當中最喜愛這一款,油脂度極高,油香味濃,縈繞口中。。日本九州A4和牛前腿肉同是和牛的前腿肉,油脂較少,肉質有口感,肉味更濃郁。。澳洲和牛封門柳封門柳比較厚身,肉味濃。值得一讚這裡的石燒一直用小火烘著,燒到最後石都夠熱。(當然石不夠熱可以再換)。菇盛會與牛肉間著食,才能更細意品嚐牛肉。雜菇燒得乾身,味道清甜帶點燒烤香味。。櫻花蝦味㬝湯有大量櫻花蝦,味道鮮甜,不會過鹹。。日式甜品真的是日系甜品,第一次嚐試用綠茶粉,打勻後淋在雪糕上,變成綠茶味雪糕。過程好玩,而且綠茶味甘濃,帶有茶澀味,與甜甜的雪糕配合得很好。。飲品完熟桃味流行汽水味道不太甜,帶點桃味,多汽夠冰凍,食燒肉如果不飲酒的另一好選擇。
極上和牛盛會 二人前 | $698
。前菜三品
。沙律
沙律菜十分新鮮甜,足夠的胡麻醬,及微甜木魚絲。
。日本九州A4和牛三角胸
三款當中最喜愛這一款,油脂度極高,油香味濃,縈繞口中。
。日本九州A4和牛前腿肉
同是和牛的前腿肉,油脂較少,肉質有口感,肉味更濃郁。
。澳洲和牛封門柳
(當然石不夠熱可以再換)
。菇盛會
。櫻花蝦味㬝湯
有大量櫻花蝦,味道鮮甜,不會過鹹。
。日式甜品
。飲品
Waiting Time
350 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-10-23 21 views
好耐冇食過呢一類型嘅燒肉~記得以前有一排都興過石燒😂(暴露年齡系列)係舊熱石上面煮🔥生熟度可以按個人喜好調節👍🏻肉嘅質素都唔錯💁🏻‍♀️套餐係A4 和牛 雖然係A4 但油脂都好夠呀🐷特別一讚 提供既調味料好多可以切合返自己嘅口味去調味☺️最後甜品係可以自己加抹茶落去雲呢拿雪糕💚抹茶控既我超like! 食完即刻refresh番晒🍦P.s. 小店嘅服務好親民 唯獨略嫌坐位/空間較窄食完都有小小味😅
好耐冇食過呢一類型嘅燒肉~
記得以前有一排都興過石燒😂
(暴露年齡系列)

係舊熱石上面煮🔥生熟度可以按個人喜好調節👍🏻
肉嘅質素都唔錯💁🏻‍♀️套餐係A4 和牛
雖然係A4 但油脂都好夠呀🐷
特別一讚 提供既調味料好多
可以切合返自己嘅口味去調味☺️

#極上和牛盛會二人前 $698#日本 九州A4和牛三角胸脂肪比較多 肉質較彈口#日本九州A4和牛上前腿肉肉質相對較嫩 雪花更均勻#澳洲和牛封門柳牛味最出 好咬口 小編鐘意呢款多啲😋枱上仲有四款不同調味#燒肉汁 #伯方の塩 #黑椒 #自家鹽不過小編都係最鍾意原味#前菜三品牛蒡漬➕和牛丸➕甜薯個牛蒡好好味 甜甜地好開胃 #必食推介而和牛丸就好牛丸囉😅用和牛整 浪費咗啲和牛炸甜薯就好sweet #沙律胡麻醬木魚沙律菜🥗#櫻花蝦味噌湯夠哂味噌 櫻花蝦成個面都係 所以有陣陣蝦香 連啲海帶都煲都好腍#菇盛會 有鮮冬菇 杏鮑菇切片 鴻喜菇#飯素 可升級 #稻庭烏冬 每份$15仲有$18飲品及日式甜品#木村飲料 #信州蘋果梳打汽水 好有蘋果汁味🍎 #imlovein#靜岡蜜瓜梳打汽水呢款都唔錯 😋#日式甜品 就係🍨#宇治抹茶 #雲呢拿雪糕抹茶要幾濃 可以自己調校備有宇治抹茶粉加水後自己刷開 再因應自己喜愛嘅濃度加水
#極上和牛盛會二人前 $698

備有宇治抹茶粉
加水後自己刷開 再因應自己喜愛嘅濃度加水
日式甜品

2022-10-13
$350 (Dinner)
木村飲料
日式甜品
2022-10-19 28 views
去朋友屋企玩 想食好細就揀咗樓下呢間細細地食燒肉嘅小店 食完之後覺得值得比更加多人知我哋兩個人揀左$698《極上和牛盛會二人套餐》首先上菜嘅係沙律,份量完全夠兩個人食唔會得細細兜兩兜沙律咁樣落咗芝麻醬同木魚 櫻花蝦味噌湯 上菜嗰陣勁熱 麵豉湯夠濃 櫻花蝦份量幾令人滿足不得不提雖然舖頭細細但係唯一嘅侍應服務態度都好好全程嘅笑容同埋禮貌程度都值得加分俾人一種誠懇嘅感覺 似喺尖沙咀食緊高級燒肉嘅服務先來介紹前菜,分別對應咗「甜、酸、辣」三種味道炸番薯條 炸物開胃一流姬菇微酸 酸酸甜甜容易接受 我本身唔係咁鍾意食酸嘢都熄晒海蜇 都幾野味 辣辣地幾過癮終於到主角牛肉澳洲和牛門柳 夠厚切 我自己會選擇分兩啖食 肉味足夠 日本九州A4和牛前腿肉屬於牛仔跑步會用嘅肌肉,肉質嫩紅色非常令人開胃,肉中含筋但不影響質素! 日本九州A4和牛三角胸三款入面有支最多嘅一款直情有令人encore嘅念頭甜品係我最鍾意嘅綠茶雲呢拿雪糕但係新嘗試好新鮮 第一次要自己加水開綠茶又香又苦嘅綠茶配雪糕真係好正 🙌🏻
我哋兩個人揀左$698《極上和牛盛會二人套餐》

首先上菜嘅係沙律,份量完全夠兩個人食
唔會得細細兜兩兜沙律咁樣
落咗芝麻醬同木魚

上菜嗰陣勁熱 麵豉湯夠濃 櫻花蝦份量幾令人滿足

不得不提雖然舖頭細細但係唯一嘅侍應服務態度都好好
全程嘅笑容同埋禮貌程度都值得加分
俾人一種誠懇嘅感覺 似喺尖沙咀食緊高級燒肉嘅服務
先來介紹前菜,分別對應咗「甜、酸、辣」三種味道
炸番薯條 炸物開胃一流

直情有令人encore嘅念頭

甜品係我最鍾意嘅綠茶雲呢拿雪糕

但係新嘗試好新鮮 第一次要自己加水開綠茶
又香又苦嘅綠茶配雪糕真係好正 🙌🏻
環境:啡色木系為主調,店子小小,但坐得舒服。服務:店員哥哥笑容親切😄很主動熱誠招呼客人。極上和牛盛會(二人前)🥢$698沙律菜(單是擺菜已令人賞心悦目😍)增添食慾。前菜三品(帶子裙邊,少許辣味🌶,牛蒡蘿蔔絲,甜甜地,🍠Q版紫蕃薯,炸過微暖,好好味)樱花蝦味噌湯日本九州A4和牛🐂三角胸(油花分泌跟肉平均,油脂帶有濃郁肉香味)日本九州a4和牛🐂上前腿肉(口感鲜嫩細緻,配上燒肉醬油,wow,太美味)澳洲和牛🐂封滿柳( 雖然油香不夠和牛多,但配上自家製的鹽和黑椒粉調味,亦十分惹味)一口牛再挾上一口洋葱,甜甜洋葱香更提升肉質的鲜味。還有兩碗飯🍚洋葱和白飯不夠,也可加添。甜品:兩客香滑的雲呢拿雪糕配上綠茶(dressing)綠茶可按自己喜歡口味的濃度調配。
環境:啡色木系為主調,店子小小,但坐得舒服。
服務:店員哥哥笑容親切😄很主動熱誠招呼客人。
極上和牛盛會(二人前)🥢$698
沙律菜(單是擺菜已令人賞心悦目😍)增添食慾。
樱花蝦味噌湯
一口牛再挾上一口洋葱,甜甜洋葱香更提升肉質的鲜味。
還有兩碗飯🍚
洋葱和白飯不夠,也可加添。
甜品:兩客香滑的雲呢拿雪糕配上綠茶(dressing)
綠茶可按自己喜歡口味的濃度調配。
極上和牛盛會(二人前)
極上和牛盛會(二人前)
2022-10-18 25 views
大角咀富多來商場一向都好多好出名嘅小店,今日見天氣涼涼哋就同朋友試下喱間叫石一燒嘅燒肉店。石一燒喺大角咀區都好出名,所以晚餐時間都好多人,好彩我朋友有book到位😜喺旺角站過嚟都唔算好遠大約15分鐘內會到,如果奧運站過嚟就再近啲10分鐘左右就到啦☺️👍🏻店內嘅裝修都係舒服簡約風,雖然舖頭入面唔係好大,但都好寬敞乾淨😚由於我哋懶得諗食咩,所以就揀咗極上和牛盛會二人前,除咗肉之外,仲有飯、湯、沙律、甜品,非常豐富抵食👍🏻前菜方面有甜蕃薯、牛蒡絲、辣帶子裙邊,好開胃,用嚟送酒食真係好唔錯😋櫻花蝦味噌湯比平時嘅味噌湯更加清新,無咁鹹,而且非常足料👍🏻澳洲和牛封門柳澳洲和牛係三款牛入面最厚嘅,肉質好鮮嫩,牛味好濃郁,個人最鍾意喱款,食牛鍾意有口感嘅朋友一定要試😋日本九洲A4和牛三角胸喱款牛嘅肉質同脂肪比例都做得好平均,肉質相對較稔🤤日本和牛上前腿肉三隻牛入面油脂感最重,真係做到入口即溶,又夠嫩滑,配埋飯素飯食真係一流😝👍🏻甜品方面係可以自己DIY嘅綠茶雪糕,加水落綠茶粉,攪勻再加落雪糕食。綠茶味好香濃,第一次食可以自己整嘅綠茶雪糕,好特別😽👍🏻

櫻花蝦味噌湯
比平時嘅味噌湯更加清新,無咁鹹,而且非常足料👍🏻

澳洲和牛封門柳

日本九洲A4和牛三角胸
喱款牛嘅肉質同脂肪比例都做得好平均,肉質相對較稔🤤

日本和牛上前腿肉

雖然我成日喺大角咀開餐 但就真係比較少行過嚟富多來呢邊😅呢日放假特登過嚟睇下有咩餐廳吸引 順便食埋晚飯🥢最後作為牛魔王嘅我 揀咗呢間主打岩石燒嘅石一燒 店舖唔大 大概6-7張枱 不過幾有氣氛 燒肉嘅嗞嗞聲同客人嘅交談聲加埋 有種好熱鬧嘅氛圍🤩我鐘意岩石燒嘅選擇有一人前/二人前或四人前 有豬/牛/羊唔同嘅配搭 我哋就揀咗全牛嘅極上和牛盛會の2人前😛好豐富先嚟嘅係沙律🥗大大一盤 入面除咗幾款沙律菜 仲有海帶/木魚絲等等 好特別 味道清新而且有唔同嘅口感前菜有三款 甜蕃薯/牛蒡絲 同我最鐘意嘅辣帶子裙邊 夠爽口 蕃薯都好夠甜☺️再飲埋熱辣辣嘅櫻花蝦味噌湯 就開始上主菜啦🤩牛肉擺盤好靚 有兩款係日本九州A4和牛 三角胸肉質好軟稔 油脂分佈平均🐮個人最欣賞係前腿肉 油花勁靚 入口有溶化嘅感覺 朋友就最鍾意澳洲和牛封門柳 夠厚身又juicy 有咬口 而且牛味好香濃🐂燒牛燒到嘩上下 就開始燒菇同洋蔥 呢度嘅飯同洋蔥都可以無限refill 飯仲係超正嘅飯素飯😍亦可以+$15轉稻庭烏冬甜品亦都好有心思 係🍨特別在自己將綠茶糉加水溝好 再倒落雪糕度食 好有日本儀式感🇯🇵總括全餐真係由頭好食到落尾 份量亦都十

甜品亦都好有心思 係[綠茶雪糕]🍨特別在自己將綠茶糉加水溝好 再倒落雪糕度食 好有日本儀式感🇯🇵

總括全餐真係由頭好食到落尾 份量亦都十足 價錢唔算貴 店員都好有禮貌好細心👍🏻
2022-10-16 24 views
今日去大角咀同舊同事敘舊,佢話近住鐵樹街有好多特色小店,我哋就揀咗石一燒試吓店鋪係主打石燒,有套餐亦都可以散叫我哋分別叫咗A4和牛西冷套餐同西班牙豬頸肉套餐,再加咗個秘製牛丸及石燒海鮮盛會套餐包括有沙律,櫻花蝦味噌湯,菇盛會,飯同甜品首先飲番碗熱湯,平凡嘅味噌湯加咗大量嘅櫻花蝦,味道豐富咗,而最重要係碗湯超級熱,非常好飲秘製牛丸比較紮實,但牛味就好豐富,配燒汁食牛味更突出和牛西冷份量足,燒嘅時候勁香,睇住啲油分釋出,燒脆兩面就已經食得。果然係A四級數嘅和牛,又腍油份又豐富,咬幾下就已經可以吞,但正正就係油份豐富,所以要配飯食另外嘅黑毛豬豬頸肉非常爽口,而且係厚切,口感特別豐富,豬肉嘅香味同甜味越咬越突出海鮮盛會有蝦同帆立貝,蝦好爽口,帆立貝燒完都冇乜點縮水,配以自家製嘅蛋黃醬,牛油味豐富,帶有少少鹹味,更突出咗海鮮嘅甜味最後嘅甜品都好有心思,係將抹茶粉自己加水攪勻,然後淋在雲呢拿雪糕上,抹茶嘅甘苦啱啱好用雲呢拿雪糕平衡咗,甘甜甘甜作為飯後甜品好適合👍👍小區小店,製作認真,用料靚,真係要多啲支持

店鋪係主打石燒,有套餐亦都可以散叫

套餐包括有沙律,櫻花蝦味噌湯,菇盛會,飯同甜品

秘製牛丸比較紮實,但牛味就好豐富,配燒汁食牛味更突出

小區小店,製作認真,用料靚,真係要多啲支持
2022-10-15 17 views
今晚去咗大角咀食飯,裝修幾文青幾舒服,餐廳係用熱火山石板燒熟各種嘅肉類。打開餐牌見到啲肉類好精緻,選擇好多,而且呢度和牛都係來自九州,食材幾精緻及高級。套餐會有沙律,有啲菜同埋日本昆布,用上和式的醬汁。湯會係麵豉湯,不過裏面有大量嘅櫻花蝦,份量都幾足,飲完都幾飽。前菜點了一份貢丸,加咗啲日式嘅燒汁,味道濃郁。日本牛州A4和牛西冷,上枱見到油花充足,用熱石燒熟之後,入口非常嫩滑,油份及肉味好平衡,有肉香又夠油脂,日本來貨,果然品質有保證。伴碟有唔同種類嘅菇菌,放石板邊燒熟,吸收晒油香,入口味道香濃。另外西班牙豬頸肉,入口非常彈牙,師傅切咗條狀,所以口感好好,最緊要冇本地豬嘅躁味。大蝦及帶子,可以配旁邊嘅蛋黃醬,嗰醬充滿鹹香,有混合了芝士,同海鮮味道幾搭。最後嘅甜品上枱賣相一流,會有啲綠茶粉自己可以係個杯裏面慢慢用竹刷去攪拌,之後將苦澀嘅綠茶加入香甜雲呢拿雪糕一齊食,兩種兩種味道互相交融,味道不錯!雖然鋪面細細,每一個出品都幾有水準,食材都是精心挑選!
前菜點了一份貢丸,加咗啲日式嘅燒汁,味道濃郁。

雖然鋪面細細,每一個出品都幾有水準,食材都是精心挑選!
住太子 見最近天氣涼返就行咗去大角咀嗰邊試吓啲新餐廳行過見到好光猛嘅黃色logo就被吸引咗 平時都會食開牛角燒肉 今次見到個套餐都幾多嘢食就試一次我哋兩個人食揀了$698《極上和牛盛會二人套餐》首先上菜嘅係沙律,落咗芝麻醬同木魚大大碟唔會好似啲西餐咁細細份 有埋啲木魚係香口開胃咗櫻花蝦味噌湯 個湯非常之熱同埋濃郁 浮喺面頭嘅櫻花蝦令我感覺佢幾足料😂👍店員全程都好細心 例如佢會主動介紹前菜,話分別對應咗「甜、酸、辣」三種味道炸番薯條 熱辣辣甜甜地好食姬菇微酸 感覺非常健康 最鍾意依啲酸酸微微又有執汁頭盤 感覺好多益生菌😂 麻辣海蜇? 希望冇錯 😂 本人好鍾意食麻辣嘢 食日本嘢都有個麻辣味嘅前菜 表示非常驚喜及滿意澳洲和牛門柳 一夠厚切嘅可以分兩啖食 肉味非常夠 日本九州A4和牛前腿肉屬於經常運動的部位,又稱為牛腱子,肉質紅色,肉中含筋但咬得開因為薄片,很好 日本九州A4和牛三角胸中間嘅選擇係油脂分布同埋肉味比較平均 最後嘅甜品係自己撈嘅DIY綠茶雲呢拿雪糕第一次嘅新嘗試好新鮮為今晚一餐我上個滿意嘅句號
住太子 見最近天氣涼返就行咗去大角咀嗰邊試吓啲新餐廳

我哋兩個人食揀了$698《極上和牛盛會二人套餐》

首先上菜嘅係沙律,落咗芝麻醬同木魚
大大碟唔會好似啲西餐咁細細份 有埋啲木魚係香口開胃咗

第一次嘅新嘗試好新鮮
為今晚一餐我上個滿意嘅句號
  • 澳洲和牛牛板腱
2022-08-30 620 views
前幾日同咗一個喺奧運嗰頭住嘅朋友食飯,佢帶咗我去一間喺嗰頭好出名嘅餐廳食鐵板燒😋我地入座冇耐之後餐廳就已經滿座,好彩朋友預先book咗位🙇🏻‍♂️我地兩個大男人都好大食但又唔想諗太多野,所以就叫咗一個尊上二人前套餐🤣貪佢個餐入面豬羊牛都有齊😋而且飯都可以再添呀,真係啱曬大食嘅我地😋首先送上嚟嘅係前菜,店員話佢地分別對應咗「甜、酸、辣」三種味道,認真有心意呀🤩左邊係炸甜薯串,食落去甜甜地咁,中間嘅係蘑菇,食落去酸酸地咁,右邊嘅係帶子裙邊,食落去有少少辣咁幾開胃😋之後就有一個好足料嘅櫻花蝦味噌湯,加咗櫻花蝦之後比平時啲味噌湯更加好味😋我地個餐嘅三款肉,分別係,美國頂級牛小排,美國羊西冷同埋日本佐賀縣名水豬梅肉🐮🐷三款肉隔嚟都有塊細牌仔提示返比我地知,認真貼心呀🥰所有肉類都係經由我地自己燒嘅,想食幾成熟都可以經由自己控制👍🏻放肉落去之前首先用洋蔥爆香塊板先,而且啲洋蔥都可以係添嘅🧅我地首先燒咗美國頂級牛小排先,師傅話每邊大約20秒唔洗太熟都得🙆🏻‍♂️我地燒到大約五成熟左右,食落好重牛味😍怕食羊嘅朋友都唔需要擔心個羊會太騷,羊肉咬落去肉質好淋☺️最後個日本豬梅肉油脂感充足但唔會好肥膩😋 食落甘香而

貪佢個餐入面豬羊牛都有齊😋
而且飯都可以再添呀,真係啱曬大食嘅我地😋

美國頂級牛小排
美國羊西冷
日本佐賀縣名水豬梅肉
三款肉隔嚟都有塊細牌仔提示返比我地知,認真貼心呀🥰
放肉落去之前首先用洋蔥爆香塊板先,而且啲洋蔥都可以係添嘅🧅
我地燒到大約五成熟左右,食落好重牛味😍
怕食羊嘅朋友都唔需要擔心個羊會太騷,羊肉咬落去肉質好淋☺️
最後個日本豬梅肉油脂感充足但唔會好肥膩😋 食落甘香而且好多汁😋
富士山柚子梳打水
元袓波子汽水
最後野飲方面本身同朋友叫咗個富士山柚子梳打水同埋元袓波子汽水🥤
後來傾傾吓發覺都係啤啤佢正啲🍻 男人嘅浪漫就係咁簡單🍺
食完曬之後最後甜品係抹茶醬配雪尼拿雪糕😍
抹茶醬配雪尼拿雪糕
抹茶醬可以根據自己嘅口味控制濃淡,調配完之後再倒上雪糕度就食得🤪
估唔到喺度食個甜品都可以體驗到日本茶道文化,真係好難忘嘅體驗呀🥰
地址:大角咀鐵樹街10號富多來新邨一期地下13號舖
2022-08-18