1. 冷氣滴水但唔俾換位:有訂座,去到之後直接安排入座門口一個兩人位,點完餐之後不到五分鐘,頭頂冷氣機開始滴水,同個侍應講咗,他竟然拿一塊抹布過來,抹咗葉片上的水滴就算,沒想過幫我地換座位。等又開始滴水,且前菜已經上咗之後,我地忍唔住又講,他們還準備繼續抹走d水就算,我要求換位,先好不情願帶我地去二樓一個四人位坐。2. 食物普通,但分量較小3. 食物偏貴,並不如預期,兩個人一個前菜+兩個主菜,酒都未點,送咗兩杯紅酒,一共消費$8003. 服務費已經收咗10%,但買單時候個刷卡機上竟然必須要選擇俾tips,選擇係:3%, 7%, 10%,Other tips.... 我地已經覺得唔係好開心,但係個收銀看住你,都唔好意思唔俾,俾咗之後仲要連多謝都沒。總結:想做高端餐廳,但服務又跟不上;想讓自己食物出名,但未能達到水準。
1. 冷氣滴水但唔俾換位:

2021-05-15
Celebration
Birthday
2021-05-22 198 views
幫襯過呢間西班牙菜小店幾次,每次嚟都好滿意。食物高質,服務好,而且價錢合理主菜差不多每次都係點西班牙海鮮飯 Seafood Paella 同埋烤乳豬 Cochinillo。西班牙海鮮飯 Paella係用龍蝦湯煮成,粒粒米飯都吸收晒海鮮精華同埋龍蝦湯嘅鮮味。米飯嘅生熟程度煮得剛剛好,有少少咬口得嚟唔會覺得生米。 海鮮份量又多又新鮮,有魷魚,扇貝,蝦,蜆。第一次嚟食烤乳豬 Cochinillo 真係覺得驚為天人咁好味!乳豬烤色均勻,豬皮脹卜卜,伴碟嘅菠蘿表面有一層焦糖,淨係賣相已經好吸引。食落豬皮薄而脆,肉質非常嫩滑,因為係用12小時先慢煮再入焗爐焗。伴碟嘅焦糖菠蘿,表面脆卜卜,有食creme burlee面頭層脆焦糖嘅口感,菠蘿配乳豬食有解膩嘅感覺。除咗主菜,仲有好多Tapas選擇。金黃色嘅香炸蟹波 Crab popper 新鮮炸起表面酥脆,食落唔覺油膩,入面充滿蟹肉,跟碟上嘅紅椒蛋黃醬配搭適宜。上面有炸過嘅羽衣甘藍脆片,賣相好好蒜片蝦 Garlic prawn 係最常見嘅Tapas,去殼鳳尾蝦浸喺有蒜味嘅橄欖油之中,用意大利香草麵包蘸點橄欖油,食得出蝦、蒜頭同橄欖油嘅味道。西班牙多士

西班牙海鮮飯   Seafood  Paella

烤乳豬  Cochinillo

除咗主菜,仲有好多Tapas選擇。

香炸蟹波  Crab  popper

蒜片蝦  Garlic  Prawn

西班牙多士  Bikini  toast

西班牙多士 Bikini toast 係薄片麵包中間夾住黑毛豬火腿、松露醬、芝士同火箭菜。火腿味道濃郁,麵包酥脆,好味到想再點多一份

西班牙辣椒  Padron  Peppers

簡單地用鹽調味嘅西班牙辣椒 Padron peppers,燒過嘅椒更顯甜味,估唔到咁好味。

帶子他他  Scallop  Tartare

帶子他他 Scallop tartare 用咗柚子汁撈,口味清新,帶子鮮甜無腥味。紫菜脆片上面有芝麻好精緻,而且同帶子他他好夾。

溫泉蛋薯絲  63 °C  Chorizo  Shoestring  Potatoes

溫泉蛋薯絲 63°C Egg chorizo shoestring potato 炸到金黃色嘅薯絲非常脆,撈埋溫泉蛋同重口味嘅辣肉腸粒,送酒一流。

餐廳無免費tap water供應,但飲品有好多選擇,唔飲酒的話可以試下Sueno homemade lemonade

Sueno  homemade  lemonade

咁足料嘅lemonade都係第一次見
半杯都係新鮮士多啤梨蓉🍓

幫襯過幾次,食物水準穩定,不論主菜同Tapas都令我留下極佳印象。每逢諗起烤乳豬或者Paella就想再嚟食。期待下次再嚟時試下其他菜色。
西班牙海鮮飯   Seafood  Paella
烤乳豬  Cochinillo
香炸蟹波  Crab  popper
蒜片蝦  Garlic  Prawn
西班牙辣椒  Padron  Peppers
帶子他他  Scallop  Tartare
Sueno  homemade  lemonade
2021-05-21 203 views
2021年5月19日 星期三今日係難得嘅公眾假期,於是相約左一班朋友去灣仔食嘢,最後我哋選擇咗食西班牙菜,所以就選擇咗呢間餐廳呢間餐廳之前我曾經試過買佢哋嘅外賣食物包,味道唔錯,所以就介紹一班朋友嚟呢度食,位置都算方便,喺合和中心隔離,而且我哋去嘅時間唔算太多人,所以一去到就可以安排位置睇返餐廳嘅餐牌,發覺都有唔少西班牙菜式可以選擇,價錢以灣仔來講都算正常,而且西班牙海鮮飯仲可以選擇regular size或者family size,啱晒唔同人士食物方面,其中比較推薦呢一個西班牙蛋餅,賣相非常精緻,而且焗得好香,加上幾厚身,成個蛋餅好企身,食得到裏面有西班牙肉腸,充滿鹹香味另一個推介菜式當然係西班牙海鮮飯,食得出好鮮味,因為加入左大量海鮮,每一粒飯都沾滿醬汁,帶子夠晒彈牙,調味一流最後我哋一共七個人食咗差唔多二千幾蚊,個個都包住個肚走
2021年5月19日 星期三

最後我哋一共七個人食咗差唔多二千幾蚊,個個都包住個肚走
2021-05-19
$300 (Lunch)
2021-05-16 372 views
今日放假同朋友去左灣仔呢間西班牙餐廳食海鮮飯同烤乳豬散叫加$40有餐湯/沙律同飲品再加$10就可以試哂湯同沙律番茄薯仔沙律用左少少醋調味酸酸地幾開胃中間既薯仔好似食緊雪糕咁今日咁熱食呢個沙律就啱哂大蒜薯仔湯呢個薯仔湯夠creamy偶爾食到粒粒薯仔既口感配埋脆卜卜既法包都唔錯西班牙海鮮飯 (Regular $288)海鮮份量都算多有大蜆、八爪魚、蝦同帶子大大碟既海鮮飯好濃味加少少檸檬汁中和返烤乳豬 ($338)呢個烤乳豬賣相唔錯用左焦糖菠蘿伴碟肉質嫩滑,個皮夠脆皮下脂肪入口即溶整體來講呢間餐廳值得一試推介比身邊重口味既朋友🙈

今日放假同朋友去左灣仔呢間西班牙餐廳食海鮮飯同烤乳豬

大蒜薯仔湯
呢個薯仔湯夠creamy
偶爾食到粒粒薯仔既口感
配埋脆卜卜既法包都唔錯

西班牙海鮮飯 (Regular $288)
海鮮份量都算多
有大蜆、八爪魚、蝦同帶子
大大碟既海鮮飯好濃味
加少少檸檬汁中和返

烤乳豬 ($338)
呢個烤乳豬賣相唔錯
用左焦糖菠蘿伴碟
肉質嫩滑,個皮夠脆
皮下脂肪入口即溶

整體來講呢間餐廳值得一試
推介比身邊重口味既朋友🙈
2021-05-13
$350 (Lunch)
很高興早前和朋友見面👯‍♀️,特意去灣仔的Sueño吃Paella🥘🦐,餐廳整體質素😋👍🏻‼️📌Daily Soup (set)今天是洋蔥湯🧅,一上桌散發濃濃香氣,熱騰騰🍲📌Daily Salad (set)蕃茄沙律🥗,內裏的蕃茄雪葩相當高質🍅🍧冰冰涼涼,蕃茄味酸中帶甜,好開胃😍‼️📌Tiger Prawns Spaghetti🦐🍝 (Lunch Set) $148意粉軟硬適中🍝,有咬口,香辣蒜油惹味無窮🧄,大蝦新鮮爽口🦐,配合蘆筍、洋蔥和菇等蔬菜,口感清爽好吃😋‼️📌Seafood Paella (Regular) $288- 單點轉Set +$40濕潤的飯底是傳統口味,飯粒分明煙韌,有很多海鮮,如大蜆🐚、大蝦🦐和八爪魚🐙都很新鮮‼️喜歡他們的八爪魚🐙,口感很好,不會太韌,鮮味十足‼️📌Daily Dessert +$30Coconut Panna Cotta with Pineapple Sauce🍍🥥 🍮,椰子奶凍香純細滑,椰子味濃郁,配合粒粒菠蘿醬,酸酸甜甜,好吃😋📌Lemon Tea +$5📌Lemon Water +$5

📌Daily Soup (set)
今天是洋蔥湯🧅,一上桌散發濃濃香氣,熱騰騰🍲

📌Daily Salad (set)

- 單點轉Set +$40

📌Daily Dessert +$30

📌Lemon Tea +$5
📌Lemon Water +$5

來到SUENO 晚餐,叫了一個西斑牙蛋餅和西斑牙海鮮飯。西斑牙蛋餅:取價 $88 ,本以為會頗大份,唯份量比想像中小。蛋餅入口蛋味不夠,裡面的薯仔亦不足,可取之處是不會煮得過熟,還有蛋汁。西斑牙海鮮飯: 取價 $288,海鮮份量比想像中小,帶子只有一粒,只有大蜆而沒有青口,蝦亦只用鳳尾蝦而不是大蝦或虎蝦。海鮮亦不鮮甜。$288取價並不便宜,但換來只有平價海鮮,份量亦不多,毫不抵食。飯底配以龍蝦汁,不過不失。總括而言,Sueno食物的味道只是一般,但價錢卻十分進取,性價比出奇地低,要吃西斑牙菜,有更好其他的選擇。
來到SUENO 晚餐,叫了一個西斑牙蛋餅和西斑牙海鮮飯。
蛋餅

西班牙海鮮飯

2021-04-20 678 views
朋友生日嚟咗呢間食,太開心飲多咗同食到攬住個肚。😅😃先講食物前菜頭盤有海膽他他、雲吞、48個月ham、魷魚多士、鴨胸沙律.......主食有美國牛扒和乳豬.....我唔食鴨,所以俾唔到意見,海膽他他夠新鮮,配帶子和紫菜。兩個不同鮮味加紫菜中和,味道非常夾👍,48個月ham濃郁,脂肪均勻,價錢好似都唔貴,魷魚多士和雲吞就無乜特別。主食美國牛扒五成熟,切開粉嫩,做得唔錯,但食完個乳豬,塊牛扒就比下去了,皮脆肉嫩有肉汁,帶有均勻的脂肪散發的油脂香,成件事真係做得好出色,必試推介。總結:因為都飲左好多酒,每人$600左右,價錢合理,個人認食物質素熟中上,服務也很好。
朋友生日嚟咗呢間食,太開心飲多咗同食到攬住個肚。😅😃

先講食物
主食有美國牛扒和乳豬.....

2021-04-19
2021-03-22 780 views
🤎Sueño🤎今次已經係第3次食Sueño,係幾有特式嘅西班牙菜🇪🇸,上次同左肉食男友食佢哋嘅seafood paella 🥘 今次就黎同朋友食lunch set,雖然價錢有少少貴,但overall嘅體驗都係唔錯🤍煙肉大蒜薯仔湯呢到嘅湯係比較淡味,如果介意可以skip左佢或者自己再落鹽同黑椒碎調味🤍香茅燒雞 set lunch $138燒雞幾好食,好嫩口唔會太鞋,同佢嘅香料配搭係加左分。不過其實我覺得最好食反而係個蕃薯🍠薯條,佢上面加左少少糖,令到個番薯味更出,超級好食🤍香煎美國牛肩肉配開心果牛油🧈$178第一次食牛肩肉就係喺Sueño,我記得嗰時同肉食男朋友第一次嚟,職員就介紹我哋食牛肩肉,呢一個部位真係啖啖肉,唔會太肥,唔會太瘦,真係啱啱好,所以有時喺屋企我哋都會買牛肩肉嚟煮。值得一提嘅係佢個開心果牛油超級好味,我未試過食牛扒就咁加牛油,令我喜出望外🤩佢有2層,入面有好多art peice,坐落好舒服📍 Sueño灣仔皇后大道東137號
🤎Sueño🤎

📍 Sueño
灣仔皇后大道東137號

• seafood  paella
2021-02-18 1019 views
呢間餐廳一直bookmark咗好耐要黎架啦🤩咁啱男朋友呢排想食西班牙菜🥳於是特登揀咗情人節當日黎呢度慶祝😋餐廳都好細心咁為一眾男士準備咗唔少嘅情人節禮盒🎁如果冇準備禮物都可以即場買返!😆西班牙海鮮飯 ( Regular $268)食落超驚喜🥰 餐廳加入左龍蝦汁煮,味道十分香濃😍 飯嘅口感都好正!海鮮配料都好豐富😚包括有蜆、鮮蝦、魷魚同帶子等😋食落好新鮮🤤特別要讚一讚個帶子🤤大大粒夠厚身,食落啖啖肉🥰相當出色!帶子他他($148)帶子他他無加入太多調味,令帶子原本嘅鮮味更突出🥳表面仲有粒粒三文魚籽,爆開充滿鹹香,令口感更有層次😋 配埋脆卜卜嘅紫菜帶子他他,好滿足呀😍溫泉蛋伴炸薯絲($78)薯絲炸得非常香脆,撈埋溫泉蛋簡直冇得彈🥳每啖除左有薯香之外,仲充滿蛋香😋 食落都唔錯!

西班牙海鮮飯 ( Regular $268)

帶子他他($148)

溫泉蛋伴炸薯絲($78)
見佢門口寫午餐有8折 又唔係好貴 咁所以就入去試試💩蘑菇湯唯是日餐湯 非常濃郁 又creamy 仲有好香嘅菇味 就算要我加十蚊都覺得抵飲😃牛扒煎得啱啱好嘅唔會太生太熟 調味都夠鹹夠味 只可惜可能牛扒本身質素唔太好 無論廚師功架幾好 都係少韌🤔雜菜就非常好 有汁夠味 唔會食到草青味 薯條都非常香脆可口👍🏻鴨髀調味都足夠 中間係有酥香嘅鴨油味 但略顯表皮位置少少乾 應該可以煮短少少時間💩咖啡免費隨餐附贈 味道偏向日式咖啡 味道偏淡 唔會澀 🤤Score (out of 5⭐️) 評分Taste 味道: ⭐️⭐️⭐️Price 價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Services 服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️Location 位置: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️To Return? 回頭率: ⭐️⭐️⭐️
見佢門口寫午餐有8折 又唔係好貴 咁所以就入去試試💩
蘑菇湯 Mushroom Soup

香煎肉眼扒配蘑菇醬 Rib-eye Steak with Mushroom Sauce

鴨髀配薯菜 Duck Leg with Vegetables

熱咖啡 Hot Coffee

Services 服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Location 位置: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
To Return? 回頭率: ⭐️⭐️⭐️
2021-01-28
$135 (Lunch)
蘑菇湯 Mushroom Soup
熱咖啡 Hot Coffee
2020-11-18 796 views
好想食牛扒,所以同朋友去了Sueno食午餐。都真的有不少選擇,但我都是食牛扒。這個是午餐,所以包湯、沙律、茶或咖啡。以下一一介紹:湯,應該係南瓜蒜茸湯,好滑,好香,南瓜的味都保留少少,都幾好味。沙律,都好好味,應該是墨魚沙律,蔬菜新鮮,墨魚味好,汁少少,好味!主菜到啦!以為有兩舊牛扒,原來一件係牛扒,另一件係千層什薯。左邊的牛扒真的又多汁,即使有醬汁亦能食到牛肉味,而且牛扒都有1-2cm厚,由於碟上,我食五成熟,牛肉鬆軟,好好味!右邊的千層什薯,由薯仔、紫薯、蕃薯,仲有芝士,以層層疊方法組成,特別!食落不油膩,亦能飽肚。加上有少許蔬菜,好好味!必需要推介!最後就是餐飲,我點了茶,朋友點了咖啡。沒什麼特別。整體,好味,想再食,亦會推介朋友。
這個是午餐,所以包湯、沙律、茶或咖啡。以下一一介紹:
Daily  soup

Salad

Top  Blade  Steak

最後就是餐飲,我點了茶,朋友點了咖啡。沒什麼特別。

Tea

整體,好味,想再食,亦會推介朋友。
Salad
Top  Blade  Steak
👧🏻Wodafoodie in Wanchai今日放工唔想返去煮野食但又想坐得舒服d係屋企睇下戲 經過呢間西班牙餐廳見到做緊勁抵既外賣自取優惠 外賣menu 只係 $60-$80🤩Main menu 外賣自取都有8折🤩即刻俾佢吸引左😝🍝Spagehtti Carbonara $60極度creamy 勁多汁既carbonara 入面有煙肉 菇 洋蔥 好juicy好正!😋🦀Crab Popper $58/2pcs炸得好脆好乾身 入面滿滿蟹肉 上面係紫菜 好香口好好食😋🥗煙三文魚紅菜頭沙律配芝麻醬估唔到兩大塊三文魚會咁大塊厚 出面個d俾2片薄薄既就算架嘛 所以好驚喜☺️原來佢除左即食外賣仲有semi cooked 食物包可以買返屋企煮 但要提早一日訂 下次我都要試下先☺️📍 Sueno (灣仔)灣仔皇后大道東137號
👧🏻Wodafoodie in Wanchai
Main menu 外賣自取都有8折🤩即刻俾佢吸引左😝

🍝Spagehtti Carbonara $60
🦀Crab Popper $58/2pcs
炸得好脆好乾身 入面滿滿蟹肉 上面係紫菜 好香口好好食😋
🥗煙三文魚紅菜頭沙律配芝麻醬

📍 Sueno (灣仔)
灣仔皇后大道東137號
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2020-10-14 697 views
Sueno🍸📸 帶子意大利飯配南瓜 (忌廉) 汁 $78平時見呢間就見得多難得過港島又見到佢做lunch外賣😛不過個盒好大顯得好少咁🤔😂員工太態幾好🤩有得whatsapp 落單仲要call 返我話冇曬南瓜汁要轉cream sauce個cream sauce 都俾想像中好帶子如果均勻啲會再靚仔啲🙊
Sueno🍸
📸 帶子意大利飯配南瓜 (忌廉) 汁 $78

平時見呢間就見得多
難得過港島又見到佢做lunch外賣😛
不過個盒好大顯得好少咁🤔😂

員工太態幾好🤩
個cream sauce 都俾想像中好
帶子如果均勻啲會再靚仔啲🙊
灣仔皇后大道東有間西班牙餐廳叫sueno,唔太顯眼裝修低調,簡約帶點型格😎Tapas種類有很多,款式佔左接近一頁,不過價錢平均都過百,真係要約多幾個朋友黎先試,而意粉同意大利飯只有四款,相對較少------1. Spicy prawn spaghetti $168賣相相當不錯,擺盤有心思,虎蝦有六隻,爽嫩彈牙,而意粉炒得乾身不油膩🤤味道有點辣,幾惹味,不過份量偏少2. Iberico Ham asparagus Risotto $188伊比利亞火腿係西班牙好出名既火腿之一,脂肪勻稱,帶點雲石花紋,食落充滿油香同甘香😋不需要烹調,直接食已經好好味,意大利飯非常creamy,仲有芝士少少咸香味,味道非常豐富👍🏻3. Truffle fries $78熱門小食松露薯條,薯條短身,不過炸得香脆,配搭松露醬係冇得輸🥰

------
1. Spicy prawn spaghetti $168

3. Truffle fries $78
2020-09-24
2020-09-26 597 views
今次四人行約埋一齊嚟食牛柳😉之前幫襯過幾次,其中一次有位職員送了我們兩款優惠卷,一款係tapas 買一送一,另一款係樽裝紅酒🍷優惠卷,本想諗住今次用可惜職員話已經過期,其實自己都有啲唔太開心,因為之前疫情禁夜市,所以一心以為佢哋會張優惠期延長比我哋,點知個職員會一口拒絕❌😣!講番今次食嘅嘢😉叫咗三款hot tapas ;有Grilled OX Tonuge ,Ham Croquettes 、Carb Popper ,味道依然都係好出色嘅😊至於MAIN✨就order 咗份USA Prime Thick Cut Flat Iron Steak Black Pepper Sauce $ 3385成熟,肉質嫩腍,食落都有牛味,整體水準唔錯😋係好味嘅!今餐無酒友,只係叫咗一支Panna 750ML,一人一杯😆😆😆
今次四人行約埋一齊嚟食牛柳😉
5成熟,肉質嫩腍,食落都有牛味,整體水準唔錯😋係好味嘅!