2025-03-02
入去叫外賣後(嗌咗三樣嘢:大阪燒、餃子和炒麵),本身都有問服務員要等幾耐?佢話:「你出去等一陣吖。」令我以為好快啦。點知出咗幾個外賣都唔係俾我的,應該係外賣自取/其他外賣單。嗰陣過咗大約15分鐘。而今日特別熱,我和朋友們一齊在餐廳門外等咗20分鐘,其他人陸續來取外賣。我問服務員:「仲要幾耐?」佢答我仲爭個炒麵。之後又等多5分鐘,期間有另一位服務員返工,我見都等咗25分鐘,出面又熱,餐廳又坐唔滿,咪入去等,跟住俾佢叫我出!返!去!等!我心諗:有冇攪錯,我咪話,我已經等左差唔多半個鐘,你哋有服務員5分鐘前話個炒麵就得,出面咁熱可唔可以入來等一陣,佢就無再出聲,但係好似專登咁走過嚟抹枱。後嚟等到30分鐘,我話不如取消個炒麵啦,佢先出到俾我。到底發生咩事呀?我真係好想知。其實我和朋友同時去咗幾間舖頭叫外賣,案內所係最後而且最耐的。就係因為個炒麵!?其他食物被迫等了30分鐘以上(未計來回及返屋企的時間)才能拎返屋企被進食,其他食物也很可憐啊!如果要等咁耐不如你早啲同我講吖。佢哋好似好話之你咁。所以忍唔住瞓醒第二朝都要返嚟俾返個劣評!!!
後嚟等到30分鐘,我話不如取消個炒麵啦,佢先出到俾我。
到底發生咩事呀?我真係好想知。
如果要等咁耐不如你早啲同我講吖。佢哋好似好話之你咁。
所以忍唔住瞓醒第二朝都要返嚟俾返個劣評!!!