2024-08-06 1347 views
之前疫情嚴重嘅時候,有時都會叫下肉屋嘅壽喜燒外賣,今次有機會到店內堂食🙌🏻😂座位寬敞,服務不錯是係加分項🎏⛩️,今次叫咗特上套餐,前菜精緻店員會幫手燒肉眼部份,食材新鮮唔會有得輸,兩款牛雖不算入口即溶嗰種,但肉味不錯而juicy👍🏻完成後將部分野菜盛盒入去煮呢度嘅生蛋係用咗兩款蛋組成,加上日本珍珠米,吃一口牛再飲啖清酒🍶,回味無窮👏🏻最後有雪葩,清爽味蕾,係滿足的一餐😎———-———-— ꨄ menu ღ ———————特上•薩摩牛壽喜燒套餐[原價$498/人]🝮4%奇跡A5薩摩牛肉眼切片70g🝮霜降A5薩摩牛切片110g🝮前菜|和牛壽司|🝮野菜盛合🝮蘭王蛋及無菌蛋米飯(日本米選用)🝮甜品-雪葩➕ 加配七賢 絹の味 純米大吟釀 [原價$488]*享一週年88折優惠😎——————————————————————

完成後將部分野菜盛盒入去煮

———-———-— ꨄ menu ღ ———————
特上•薩摩牛壽喜燒套餐[原價$498/人]
🝮4%奇跡A5薩摩牛肉眼切片70g
🝮霜降A5薩摩牛切片110g
🝮前菜|和牛壽司
🝮野菜盛合
🝮蘭王蛋及無菌蛋米飯(日本米選用)
🝮甜品-雪葩

2024-07-31
Type of Meal
Dinner
2024-08-05 1051 views
小編最近luk 社交平台,見到有一間壽喜燒小店為慶祝開店一週年,叫2份特上或極上套餐就可以享有88折。這個套餐價錢係香港算比較抵食,同日本的差不多,加上呢間小店前身係賣原頭和牛,後來就變成餐廳,望為大眾提供平民價的和牛美食,小編見到背景咁有誠意,就即刻拉咗朋友收工去試試。(因為餐廳做緊推廣,所以要預先預約,我哋都改期咗好幾次。同埋食飯時間只有90分鐘,所以比較趕,幾有香港style的日系壽喜燒)前菜三款分別有燒明太子慢煮和牛釀一口梨、茸菇醬豆腐及北寄貝沙律。明太子醬混入沙律醬,酸酸甜甜且帶明太子香味,中和咗辣味,幾開胃。和牛卷入口柔軟,內裡的梨子香脆帶甜,層次感突出,先食到肉汁,跟著就是水果的。茸菇醬豆腐入口有淡淡蘑菇香氣,口感像是金針菇;豆腐偏向結實及粉粉口感,有別平時吃的豆腐,豆味都算濃郁。北寄貝沙律正常發揮,不過北寄貝份量都幾多,淡淡肉。特上。薩摩壽喜燒套餐$498我哋叫咗中位價,就已經食到2個種類的和牛,分別係A5肉眼同霜降牛切片;特上就是全部都是A5肉眼,適合熱愛油脂飽滿的人士。店員會先幫我哋熱鍋加牛脂熱融,然後倒少少醬汁防止黏底,跟著就開始煮肉眼,大概十幾秒之後就會翻面。過

前菜三款

特上。薩摩壽喜燒套餐$498
我哋叫咗中位價,就已經食到2個種類的和牛,分別係A5肉眼同霜降牛切片;特上就是全部都是A5肉眼,適合熱愛油脂飽滿的人士。店員會先幫我哋熱鍋加牛脂熱融,然後倒少少醬汁防止黏底,跟著就開始煮肉眼,大概十幾秒之後就會翻面。過程中間都會叫我哋先攪拌雞蛋,呢間幾特別,會比蘭王蛋同無菌蛋我哋。蛋黃味都幾濃郁,沾上牛肉都不會被蓋住,口感會更加滑溜。煮完肉眼之後,店員會幫手煮埋第一枕蔬菜同牛肉之後就等我哋自己煮。蔬菜拼盤比想像中多好多,蔬菜煮咗3 round左右先食得曬。牛肉整體最令小編印象深刻的牛肉的口感,都幾厚實不煙韌,食落好有飽肚咁,牛肉的脂肪味不會過份突出,不會蓋住蛋黃味,整體味道適中。

星紫流砂(石榴、乳酸、蝶豆花茶)$48
夕燒 け(芒果、蜜桃、百香果、四季春)$48
特意叫咗兩杯特調,因為真係幾打卡。平時喝這個,攪拌之後都一定會吃到糖漿味,但這個完全沒有,挺讚的。每杯都各有特色,喜歡乳酸味的就選蝶豆花,喜歡茶底突出及清爽的就選夕燒。

柚子雪芭
甜度是雪芭,柚子味超級突出,然後就是酸甜味。食完熱食之後食翻一d冰凍冰凍的很舒服,同時都好清爽解膩。
壽喜燒。肉屋
尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
🐮 特上·薩摩牛壽喜燒套餐($498/人)套餐有前菜、兩款薩摩牛切片、野菜盛合、無菌蛋及蘭王蛋,米飯同甜品🍢 前菜賣相好別緻;有明太子炙燒和牛卷、香菇豆腐同北寄貝沙律,和牛卷嘅味道最淡,中間夾左蘋果,中和左肉嘅油膩;而北寄貝沙律味道最濃,我個人最鍾意,因為佢有豐富食材配搭🐂 4%奇跡A5薩摩牛西冷/肉眼切片70g 及 霜降A5薩摩牛切片110g我哋食飯當日係肉眼切片,肉眼同鍋面一樣咁大塊,肉味濃郁但唔會油膩,沾上搞勻左嘅無菌蛋同蘭王蛋連埋日本米飯一齊享用,係極致嘅享受;店員第一次仲會幫我地燒埋至於霜降牛切片,油花平均分佈呈大理石紋,口感比肉眼軟腍,各有特色餐廳好貼心,除咗壽喜燒汁仲有一壺水,大家可以因應自己嘅口味調節壽喜燒汁嘅濃度🥬 野菜盛合有唔同種類嘅蔬菜,份量亦都唔少,有芝士竹輪、香菇、硬豆腐、京蔥、蒟蒻絲,大白菜;燒完牛之後再燒蔬菜,蔬菜吸收左帶有牛肉鮮味嘅壽喜燒汁,好味🤤🎆 星紫流砂($48)由石榴,乳酸同蝶豆花茶組成嘅特飲,飲落去乳酸味比較重,鍾意飲乳酸嘅朋友可以點呢杯🌇 夕燒け($48)由芒果、水蜜桃,百香果同四季春組成嘅特飲,飲落去酸酸甜甜,好fresh🍨 甜品甜品係柚子
🐮 特上·薩摩牛壽喜燒套餐($498/人)

🍢 前菜

🥬 野菜盛合

🎆 星紫流砂($48)

🌇 夕燒け($48)

🍨 甜品
甜品係柚子雪葩,雪葩帶有柚子肉,細味會品嘗到柚子淡淡嘅苦澀味,但佢清新嘅味道消除食完肉嘅油膩感
Nikuya 特調
2024-07-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$540.5 (Dinner)
Nikuya 特調
  • 野菜盛盒
  • 夕燒け
  • 前菜
2024-08-04 927 views
🐃限時88折X有驚喜既Sukiyaki 壽喜燒💕—‼️‼️一定要book位‼️‼️▫️餐廳: 壽喜燒·肉屋Sukiyaki Nikuya @nikuya_hkofficial▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓(港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 步行約2分鐘)▫️營業時間⏰:星期一至日12:00-16:00 & 17:30-22:00▫️價錢:~$200+(lunch抵啲)—味道:🏮🏮🏮🏮環境:🏮🏮🏮🏮價錢:💵💵💵+0.8💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳—👧🏻👦🏻幾鍾意食壽喜燒🥰🥰依家算係相對比較抵食‼️質素都唔錯😳覺得性價比都幾高😁唔使$500有一個set😁啲牛肉都幾高質 ‼️最緊要係日本蛋同壽喜燒汁都好正💕❤️‍🔥—食嘅時候已經早半個月訂😂依家好似成為咗OpenRice第一名🫣至少一兩個月先食到—📍特上•薩摩牛壽喜燒套餐價錢:$498(未折)分數:🐃🐃🐃🐃有4%奇跡A5薩摩牛西冷/肉眼切片 70g+霜降A5薩摩牛切片 110g+前菜+野菜盛合🐃🐃牛肉真係勁多,雪花勁好食🐃🐃加埋好多配菜同埋飯😙加埋隻蘭黃蛋好惹味🥰性價比都好高—📍星紫流砂價錢:$48分數:🥤🥤🥤🥤呢杯
🐃限時88折X有驚喜既Sukiyaki 壽喜燒💕

‼️‼️一定要book位‼️‼️
▫️餐廳: 壽喜燒·肉屋
▫️地點:全香港只有1️⃣間分店
▫️營業時間⏰:星期一至日
12:00-16:00 & 17:30-22:00
▫️價錢:~$200+(lunch抵啲)

味道:🏮🏮🏮🏮
環境:🏮🏮🏮🏮
價錢:💵💵💵+0.8💵
服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳

唔使$500有一個set😁啲牛肉都幾高質
‼️最緊要係日本蛋同壽喜燒汁都好正💕❤️‍🔥

📍特上•薩摩牛壽喜燒套餐
價錢:$498(未折)
分數:🐃🐃🐃🐃

📍星紫流砂
價錢:$48
分數:🥤🥤🥤🥤
呢杯特飲有乳酸、石榴同埋蝶豆花🥤靚之餘,酸酸甜甜幾好飲

📍夕燒
價錢:$48
分數:🥤🥤🥤🥤
呢杯同樣好高質,有芒果、百香果、蜜桃同埋四季春😂每樣嘢加埋都好夾,唔會太甜

#好西 #打卡 #壽喜燒#串燒 #正餐 #HongKong #尖沙咀美食 #japanese #美食 #壽喜燒#iphoneonly#sukiyaki #羊架 #amy_in_tst #和牛 #sukiyaki #串燒 #太子 #雞 #燒烤 #小店 #sukiyaki #燒肉
2024-08-04 846 views
之前已經聽過朋友推介呢間位於尖沙咀嘅壽喜燒餐廳,咁岩有朋友呢排生日,而餐廳近期又做緊優惠,只要叫兩個特上或極上套餐,即可享八八折優惠,就即刻預約試下; 餐廳都好受歡迎,當日係平日夜晚,餐廳都接近全滿。佢嘅套餐都包前菜、兩款牛切片、日本米飯、野菜盛台、甜品、蘭王蛋及無菌蛋,非常豐富。🥗前菜前菜賣相都好吸引,餐廳職員建議先食明太子和牛卷,然後再食豆腐,最後先食北寄貝沙律; 個人推介明太子和牛卷,和牛卷入面有一塊梨片,可以中和牛肉嘅膩,同時外層又有香濃嘅明太子醬,味道非常豐富。🥩 4%奇跡A5薩摩牛西冷/肉眼切片 70g & 霜降A5薩摩牛切片 110g薩摩牛於鹿兒島出產,牛切片肉質呈鮮紅色,脂肪分佈均勻,油花豐富,同時肉質非常嫩滑,一咬油香即刻滲出。店員會先燒肉眼切片,之後就要自己燒其他肉片,肉片沾滿蛋漿後再食,口感更加滑嫩。🥦 野菜盛台餐廳都提供咗幾款蔬菜,份量都幾多,仲有香菇、豆腐、芋絲同芝士竹輪卷,個人特別推介香菇同芝士竹輪卷,香菇非常爽口,而芝士竹輪卷一咬落去即刻爆汁。🍨 甜品套餐附送嘅甜品係柚子雪葩,非常清新解膩,好適合食完壽喜燒之後食。🍹 飲品我同朋友就各叫咗星紫流砂同夕燒,兩

🥗前菜

🥦 野菜盛台

🍨 甜品

🍹 飲品
我同朋友就各叫咗星紫流砂同夕燒,兩杯飲品嘅外觀都好吸睛,星紫流砂比較重乳酸味,而夕燒其實就係水果茶。
2024-08-03 658 views
朋友生日,所以再次來到尖沙咀海防道這間專門吃壽喜燒的餐廳- 壽喜燒 肉屋。之前已經來試過吃午餐,這次選擇了晚餐時段到來。這次和朋友一起選擇了$498一位的特上·薩摩牛壽喜燒套餐。▶️前菜前菜有三款:慢煮和牛、茸菇醬豆腐和北寄貝龍蝦沙律,火炙和牛內包住蘋果,蘋果很清新使和牛的油膩感都消除了,茸菇醬豆腐非常香滑,北寄貝龍蝦沙律爽脆的口感,很開胃。▶️4%奇跡A5薩摩牛西冷切片這款是晚餐時段才有的4%奇跡A5薩摩牛西冷切片, 每人有70g份量,這款西冷切片味道香濃,肉質嫩滑,配上蘭黃蛋非常嫩滑可口。▶️霜降A5薩摩牛切片霜降A5薩摩牛切片一共每人110g,這款牛切片油脂非常豐富,入口即溶,油脂和肉味齒頰留香。▶️野菜盛合套餐另外還包括野菜盛合,蔬菜非常新鮮,過後把壽喜燒汁完全吸收,爽脆入味。▶️飲品我們選擇了兩款飲品,第一款是青森蘋果汁,來自青森縣的蘋果汁非常清甜。第二款選擇的是他們的特飲-夕燒け,這是由百香果,橙汁及四季春茶調製而成,淡淡的甜味配合茶香,很推薦。▶️甜品最後送上甜品 - 柚子雪葩。柚子甜味把壽喜燒的油膩感完全消除,作為這個套餐的最後一樣食物,餐廳選擇得非常不錯。總括而言,壽喜燒 肉屋的

這次和朋友一起選擇了$498一位的特上·薩摩牛壽喜燒套餐。

▶️前菜

▶️4%奇跡A5薩摩牛西冷切片

▶️霜降A5薩摩牛切片

▶️野菜盛合

▶️飲品

▶️甜品

總括而言,壽喜燒 肉屋的性價比真的非常高,而且服務亦很不錯,非常推薦節日或有慶祝時來大吃一頓。

📍 壽喜燒·肉屋 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓

2024-07-29
聽人講,尖沙咀海防道有間cp值超高嘅壽喜燒店 — 壽喜燒·肉屋!聽講佢地本身係網店起家,依家轉做實體店,證明佢地有一定既水準。我試完之後發現,呢度嘅套餐原來真係抵到爆,用比起坊間大多數餐廳平一半嘅價錢,係呢到就可以食到薩摩牛,無論係質素定味道都係一流,絕對係壽喜燒愛好者嘅天堂。先講下前菜,有火炙和牛、菇醬豆腐同埋龍蝦沙律。火炙和牛真係入口即化,中間應該係夾住一舊青蘋果,平衡返前菜嘅油膩感,菇醬豆腐香滑可口,而龍蝦沙律更加新鮮爽口,每一啖都叫人食到停唔到口,為後面嘅主菜打咗好好嘅底。4%奇跡A5薩摩牛西冷切片接住嚟就係重頭戲之一 — 4%奇跡A5薩摩牛西冷切片,70g嘅份量啱啱好。呢個牛肉真係無得彈,脂肪分布均勻,入口即溶,真係極致享受。點埋蘭王蛋漿食,味道層次更加出色。霜降A5薩摩牛切片霜降A5薩摩牛切片亦都係一流,110g嘅份量非常豐富。牛肉嘅脂肪同肉質比例完美,每一片都係極品,食落口感一流。野菜盛合套餐包含嘅蔬菜真係超出預期,新鮮鮮甜,種類多樣,每一樣都非常好味,真係唔可以錯過。米飯(日本米選用)日本米飯粒粒分明,配埋壽喜燒一齊食,中和咗和牛嘅肥膩,真係絕配。完全提升咗整個用餐體驗

4%奇跡A5薩摩牛西冷切片

霜降A5薩摩牛切片

野菜盛合

米飯(日本米選用)

日本米飯粒粒分明,配埋壽喜燒一齊食,中和咗和牛嘅肥膩,真係絕配。完全提升咗整個用餐體驗。

甜品(柚子雪芭)

最後嘅甜品係柚子雪芭,清新解膩,食完整個壽喜燒套餐之後,嚟一口柚子雪芭真係非常舒服,完美結束呢個美味嘅用餐體驗。

飲品

我哋仲點咗兩杯飲品 — 夕焼け(芒果、蜜桃、西柚、四季春),呢杯飲品真係好好飲,水果味同茶香完美融合,清新爽口,絕對係一個好選擇。

壽喜燒·肉屋真係一間無得輸嘅壽喜燒餐廳,無論係食材質素定係味道,都係頂級。特上·薩摩牛壽喜燒套餐真係超抵,絕對值得一試。

2024-07-31 1185 views
上網睇邊度有抵食嘅壽喜燒可以過下口癮👅,咁啱就睇到壽喜燒肉屋嘅lunch價錢唔係貴💰,可以一戰。壽喜燒肉屋星期六日都有提供lunch Menu😍,所以預早幾日前已經上網book定。當日11:50去到,已經有幾組客人排緊隊。12:00正式開舖就安排入座,好快已經揀好咗「特上」薩摩牛壽喜燒$249同「極上」薩摩牛壽喜燒$349🥩,當日餐廳做緊一周年優惠,2客特上壽喜燒就可以有八八折優惠👏🏻落單後等咗5分鐘後已經上咗前菜,前菜係黑松露薯仔沙律、豆腐同埋海鮮沙律🥗,味道唔錯。食完前菜後再上肉🥩,第一轉壽喜燒由店員幫我哋燒,之後就自己燒,途中店員都會有過嚟幫手睇吓火力,服務都唔錯👍🏻入座限時70分鐘,評價CP值算高,但牛肉味唔算太濃,極上薩摩牛可以做到入口即溶口感,而特上薩摩牛就相對上份量少啲,而且肉質纖維多啲,但呢個價錢已經算係冇得彈👍🏻

特上
極上
配菜
2024-07-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
特上
極上
配菜
2024-07-30 2215 views
呢間日式壽喜燒位於尖沙咀海防道,地點方便,裝修以日式簡潔木色為主調。Menu有三個份量可以揀,全部都有係A5薩摩牛,套餐包晒前菜、野菜盛合、米飯、漬物、蘭王蛋及無菌蛋、甜品。我哋揀咗特上套餐:前菜:賣相好精緻,而且摸落去仲係熱嘅- 明太子慢煮和牛配蘆筍:香濃嘅和牛配上爽脆蘆筍再加上惹味明太子,配搭好創新- 香菇豆腐:豆腐幾滑,配上香菇好夾- 龍蝦北寄貝沙律:配料豐富,食到好多龍蝦仔肉,不過略嫌鹹咗少少4%奇跡A5薩摩牛西冷- 好大塊,份量都好足- 油花超級靚,口感軟嫩,非常濃厚牛味同油脂香- 有專人幫你煮埋霜降A5薩摩牛壽喜燒片- 油花一樣都好靚,口感比西冷有咬口- 配埋雙色蛋漿(蘭王蛋及無菌蛋)口感更滑溜,撈飯食一流壽喜燒湯底好濃郁,甜度啱啱好,配咗水同醬汁可以自己調節野菜盛合:- 有蒟蒻,冬菇,白菜,香菜,芝士竹輪,豆腐,香蔥- 蔬菜爽脆,豆腐/冬菇都可以吸收左壽喜燒湯底精華- 芝士竹輪有香濃芝士漿,小心爆漿甜品:柚子雪葩- 食完啲肉食返個清新嘅柚子雪葩可以解除油膩感- 夏日熱辣辣食雪葩透心涼星紫流砂 $48- 石榴,乳酸,蝶豆花茶- 顏色層次好靚,打卡一流夕燒 $48- 橙汁,百
特上薩摩牛壽喜燒套餐

前菜:賣相好精緻,而且摸落去仲係熱嘅

明太子慢煮和牛配蘆筍

- 香菇豆腐:豆腐幾滑,配上香菇好夾
香菇豆腐

龍蝦北寄貝沙律

4%奇跡A5薩摩牛西冷
- 好大塊,份量都好足
- 油花超級靚,口感軟嫩,非常濃厚牛味同油脂香
- 有專人幫你煮埋

霜降A5薩摩牛壽喜燒片
- 油花一樣都好靚,口感比西冷有咬口
- 配埋雙色蛋漿(蘭王蛋及無菌蛋)口感更滑溜,撈飯食一流
霜降A5薩摩牛壽喜燒片

壽喜燒湯底好濃郁,甜度啱啱好,配咗水同醬汁可以自己調節

野菜盛合:
- 有蒟蒻,冬菇,白菜,香菜,芝士竹輪,豆腐,香蔥
- 蔬菜爽脆,豆腐/冬菇都可以吸收左壽喜燒湯底精華
- 芝士竹輪有香濃芝士漿,小心爆漿

甜品:柚子雪葩
- 食完啲肉食返個清新嘅柚子雪葩可以解除油膩感
- 夏日熱辣辣食雪葩透心涼

星紫流砂 $48
- 石榴,乳酸,蝶豆花茶
- 顏色層次好靚,打卡一流
星紫流砂

夕燒 $48
- 橙汁,百香果,四季春茶
- 酸酸甜甜非常清新,個人比較鍾意呢一款😙
夕燒
特上薩摩牛壽喜燒套餐
明太子慢煮和牛配蘆筍
香菇豆腐
龍蝦北寄貝沙律
星紫流砂
夕燒
  • 特上·薩摩牛壽喜燒
肉屋Nikuya — 喺佢哋未有實體舖時小妹已有默默留意,以往都以高級薩摩牛肉做賣點,每一塊都好靚好均勻😍雖然小妹無買過佢地既套餐,但係依然支持著,直至實體店終於在尖沙咀開鋪啦,好戥佢哋高興❤️!不知不覺間,肉屋壽喜燒已經開張咗一年啦,時間過得好快,而小妹終於有時間帶同小妹媽,一齊在香港享用壽喜燒,對上一次在家以外食壽喜燒,已經是兩年前與男友在淺草的米久本店了,小妹特別期待呢一餐😇是晚所揀的套餐係「特上·薩摩牛壽喜燒套餐」(二人前),估唔到呢一餐咁有儀式感😍由菜單介紹、上前菜、薩摩牛套餐⋯到甜品都有專人介紹❤️,整個過程好暖心好滿意!呢個套餐每人有4%奇跡A5薩摩牛西冷/肉眼切片70g、霜降A5 薩摩牛切片 110g;西冷油脂色澤均勻、好香肉味,霜降則軟腍好味🤤兩者各有特色。前菜:淡味至濃味⭐️明太子和牛山藥卷▶️金菇豆腐▶️龍蝦沙律,果然真係越食越濃味喎,山藥卷印象最深刻😄蛋:鴛鴦兩款,漸層效果⭐️無菌蛋(淺色)蘭王蛋(深色),味道提升😍菜:二人前⭐️獅子狗有驚喜,咬落爆芝士🧀,好surprise😚蔬菜們都好夠食🥗甜品:柚子雪葩⭐️清新解膩!好好食😋飲品:有紫有橙,打卡影相搶晒鏡😎💜星紫流砂~簡稱蝶

前菜:淡味至濃味

蛋:鴛鴦兩款,漸層效果
⭐️無菌蛋(淺色)蘭王蛋(深色),味道提升😍

菜:二人前

甜品:柚子雪葩
⭐️清新解膩!好好食😋

飲品:有紫有橙,打卡影相搶晒鏡😎
💜星紫流砂~簡稱蝶豆花石榴益力多特飲🌝,甜蜜蜜🥰
🧡夕燒け~簡稱熱情水果茶,芒果🥭水蜜桃🍑百香果+四季春,茶味夠突出及百香果帶酸,幾清新!

而家餐廳推出咗一周年優惠,🔺凡購買「特上•壽喜燒套餐」或「極上•壽喜燒套餐」,購買兩份或以上,套餐即可享88折優惠!(午市及晚市均可享有優惠)🔺小妹真係嚟得太合時😋😋😋有環境有服務,食物質素都很好添,真係超級滿足吖!

PS:食飽後聞到成間鋪都係壽喜燒味,個人好似跌咗落啲汁到咁,小妹媽仲話「成個人甜耶耶🤣」
特上·薩摩牛壽喜燒套餐(正人前)
前/夕燒け;後/星紫流砂
前菜/明太子和牛山藥卷
薩摩牛西冷切片
鴛鴦蛋液
野菜及霜降切片
爆汁獅子狗
甜品/柚子雪葩
2024-07-23
$535 (Dinner)
特上·薩摩牛壽喜燒套餐(正人前)
前/夕燒け;後/星紫流砂
甜品/柚子雪葩
  • 夕燒け
  • 柚子雪葩
2024-07-27 704 views
#港女覓食到尖沙咀✨ 特上•薩摩牛壽喜燒 $498一坐低職員就會上前菜比你,有3小碟分別係和牛明太子、豆腐&龍蝦沙律。食完前菜之後,職員會細心先幫你煎2片牛先,然後再砌靚個蔬菜鍋+壽喜燒汁+和牛比你食。佢地配菜有京蔥,大白菜,香菇,日式燒豆腐,芝士竹輪等~之後就係自己動手嘅時候啦~薩摩牛正!和牛靚!沾上蘭王蛋&無菌蛋子蛋液食落又香又嫩滑,係入口即溶嘅感覺😍而餐廳都好細心,會放定一壺水&一壺壽喜燒汁任你自己調節濃淡度,想食濃D又得,食淡D亦得☺️當天嘅肉類就有2碟和牛肉眼&和牛肩胛。食完曬D壽喜燒後,仲有個甜品柚子雪芭比你清新一下。飲品就叫左夕燒 ($48)黎飲芒果+蜜桃+百香果+四季春製作而成。茶味香,清清地幾好飮。總之就好好食啦😍大家一定要去試下啦😋✨總結人均消費💸:$500/1人 (餐廳有加一服務費)味道:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 壽喜燒·肉屋 (尖沙咀) @nikuya_hkofficial 📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie
#港女覓食到尖沙咀

✨ 特上•薩摩牛壽喜燒 $498
之後就係自己動手嘅時候啦~

當天嘅肉類就有2碟和牛肉眼&和牛肩胛。

食完曬D壽喜燒後,仲有個甜品柚子雪芭比你清新一下。

飲品就叫左夕燒 ($48)黎飲
芒果+蜜桃+百香果+四季春製作而成。
茶味香,清清地幾好飮。

總之就好好食啦😍大家一定要去試下啦😋

✨總結
人均消費💸:$500/1人 (餐廳有加一服務費)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover
#尖沙咀美食#尖沙咀壽喜燒
肉屋以一頭牛方式購入A5薩摩牛 所以質素高之餘價格會較相宜 晚市最平既特選套餐只需398蚊.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪而家做緊優惠 較高級既特上同極上可享88折 今次揀既特上折完都係400幾蚊 絕對係全港最抵食既高級壽喜燒(∫’•͈﹃•͈)∫中間價位既特上·薩摩牛壽喜燒有4%奇蹟之牛70g肉眼+110g A5薩摩牛霜降切片仲包左蘭王蛋+無菌蛋 前菜 野菜盛合 米飯 漬物 甜品三款前菜都頗有誠意 我最喜歡燒牛肉配明太子醬食完前菜後 店員會幫忙係爐擺放好食材 我地頭一輪等食就得 之後就到自己動手啦先試肉眼 油花非常靚 但食落又唔會太油膩 果然係奇蹟之牛而霜降部份既油香都唔弱 但相比之下無咁滑嫩用上質地較濃既蘭王蛋更掛到汁 蛋香又更出另外都想一讚壽喜燒汁調較得幾出色 甜度平衡得好好另外店家都準備多一壺水 食客可以自行調較口味

仲包左蘭王蛋+無菌蛋 前菜 野菜盛合 米飯 漬物 甜品

三款前菜都頗有誠意 我最喜歡燒牛肉配明太子醬
先試肉眼 油花非常靚 但食落又唔會太油膩 果然係奇蹟之牛
而霜降部份既油香都唔弱 但相比之下無咁滑嫩
用上質地較濃既蘭王蛋更掛到汁 蛋香又更出
另外都想一讚壽喜燒汁調較得幾出色 甜度平衡得好好
另外店家都準備多一壺水 食客可以自行調較口味
2024-07-26 631 views
曾經去過日本食壽喜燒,覺得唔錯。所以回港後時時想食番嗰種口感! 今日行尖沙咀見到呢間(肉屋壽喜燒)於是上咗去試吓!有驚喜喎!兩個人叫咗個特上二人壽喜燒套餐:有前菜三款、白飯、蕯摩牛西冷肉眼片(勁大塊)、蕯摩牛霜隆肉片(份量充足),蘭王蛋、蔬菜併盆,仲有甜品同兩大杯特飲!牛肉片加上蘭王蛋汁好味又幼滑,口感豐富,好好味道!壽喜燒汁唔係太咸剛剛好!兩杯特飲都好靚好味!加上餐廳的日式佈置,真的好似去咗日本食咁!價錢方面每人大約五百蚊,下次約多幾個朋友再尼食!
  • 壽喜燒
  • 前菜
牛魔王又出巡🤩🤩位於尖沙咀嘅「肉屋.壽喜燒」主打A5薩摩牛嘅關東風壽喜燒。😍我哋晚市時間去,套餐最平$398就可以有齊A5薩摩牛肉、前菜、漬物、野菜盛合、蘭王蛋、珍珠飯以及甜品~各個套餐更包括矜貴嘅4%奇跡A5薩摩牛肉眼或西冷,CP值好高!😍前菜有三款,有慢煮和牛、菇茸醬豆腐、北寄貝龍蝦沙律~慢煮和牛好滑,入面包裹住清甜爽口嘅梨,十分開胃!😻我哋點咗特上.薩摩牛壽喜燒套餐($498),當中肉類有4%奇蹟A5薩摩牛西冷/肉眼切片(70g)及霜降A5薩摩牛切片(110g)!店員首先開火預熱鍋,加入牛脂逼出牛油,並加入壽喜燒汁及將和牛放入鍋中煎香。享用完第一塊4%奇蹟A5薩摩牛後會加入其他配菜一起煮霜降部位。薩摩牛比鍋面更大塊!大理石紋嘅油花非常點睛!肉味濃郁,幼滑多汁,中意食牛味濃嘅人最適合不過!點埋蘭王蛋蛋汁更加嫩滑。🥹個人覺得壽喜燒醬汁味道剛剛好。霜降部位充滿油花,口感軟腍,入口即溶!食到好滿足!🥹由於油脂比較多,配上珍珠飯食可中和返口感~((但我個人比較鍾意油脂豐富嘅牛所以不怕!😝野菜盛合有冬菇、日式燒豆腐、芝士竹輪、大葱、娃娃菜、皇帝菜以及蒟蒻絲。蒟蒻絲十分爽口彈牙,很入味!食材都
牛魔王又出巡🤩🤩

野菜盛合有冬菇、日式燒豆腐、芝士竹輪、大葱、娃娃菜、皇帝菜以及蒟蒻絲。蒟蒻絲十分爽口彈牙,很入味!食材都很新鮮。👍🏻

飲品方面我哋點咗星紫流砂($48)及夕燒け($48)。星紫流砂是以石榴、乳酸、蝶豆花茶調配的,其中乳酸及石榴味較為突出,不會太甜。👍🏻而夕燒け則以芒果、蜜桃、百香果及四季春調配,茶底味極濃郁,水果更為茶底帶來甜酸味,解渴同時解膩。🤤

最後套餐更配上柚子雪葩,柚子雪葩微酸可解膩,相當不錯~
很好的體驗😍👍🏻
$600 (Dinner)
2024-07-18 1314 views
之前都有留意過肉屋壽喜燒嘅網店 開咗門市之後都係第一次嚟!由於上次摸過門釘 今次專登book好唒位先黎~套餐有三個選擇 我哋叫咗特上.薩摩牛壽喜燒套餐 三款前菜都好開胃 北寄貝龍蝦沙律唔錯 好爽口彈牙Main嘅薩摩牛顏色好靚 油花豐富 每片都好大塊 亦都唔會太薄!4%奇蹟薩摩牛牛味好重 肉質好腍好滑!霜降部位油脂更豐富 入口即溶!點埋蘭王蛋食唔覺得膩👍🏻肉嘅份量絕對唔少野菜盛盒份量都幾多 蔬菜好新鮮 最後仲有柚子雪葩 酸甜解膩中低價位食到靚牛我覺得唔錯👍🏻
套餐有三個選擇 我哋叫咗特上.薩摩牛壽喜燒套餐
三款前菜都好開胃 北寄貝龍蝦沙律唔錯 好爽口彈牙