ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 一條歌賦街滿足你日本味蕾😎 去炭家食鰻魚,去Gin Katsu食吉列牛,去座銀食拉麵🍜 🌼 白燒鰻魚set 420跟一碗茶碗蒸、鰻魚啫哩同埋miso soup 🥣 首先,我哋嚟講下茶碗蒸。呢碗茶碗蒸煮得非常好,蛋質嫩滑唔偏膩,口感簡直好過綿滑布甸!鰻魚啫哩味道細膩❤️最後,當然唔少得我哋嘅主角 — 白燒鰻魚啦!鰻魚炭火燒烤得剛剛好,肉質緊緻。可以點埋個鰻魚汁,啲炭火香味同鹹甜嘅白燒醬汁完美結合,食落口簡直係鰻魚控嘅天堂!想食返原本嘅味又得,唔點汁都可以 👏🏻🌈 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 ⭐️ 同Gin Katsu 個廁所一樣😂 好乾淨整齊。又有tooth brush 之類比你清潔口腔😎ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

一條歌賦街滿足你日本味蕾😎
去炭家食鰻魚,去Gin Katsu食吉列牛,去座銀食拉麵🍜

🌼 白燒鰻魚set 420

跟一碗茶碗蒸、鰻魚啫哩同埋miso soup 🥣

想食返原本嘅味又得,唔點汁都可以 👏🏻

🌈 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
2023-05-24 66 views
我昨天吃了一碗非常好味的鰻魚飯,💗強烈推薦給大家!除了在日本吃鰻魚外,我一般在香港不吃鰻魚,🤩因為不喜歡那種泥味。鰻魚的風味可以🔥選擇蒲燒或白燒,我選擇了蒲燒。套餐還包括嫩滑鮮甜的茶碗蒸、👍特色小鉢、滋潤清湯和飯。茶碗蒸裡面原來還有鰻魚肉,❤日本清湯則是加入鰻魚骨熬製而成。而最重要的當然是鰻魚,坐在位置上可以看到師傅在現場烤鰻魚,🥳令人期待不已。一上桌,就飄出強烈的炭燒香味,鰻魚肥美,😋濃濃的油香,真的是像在日本吃到的鰻魚一樣。

2023-05-05 157 views
朋友聚會建議食串燒,揀左呢間位於歌賦街“炭家”串燒店。由地鐵站行上黎,都唔太遠,不過如果天氣熱就有啲辛苦。店舖近街頭位置,離遠已經見到招牌燈牌,好搶眼。不論店內或店外,格局都好有日本風格。雖然店舖唔大,但坐得舒服,一啲都唔迫,好岩三五知己飲下酒,傾下計。叫得做“炭家”,當然用以炭燒聞名,所以我地都叫左幾款串燒同鰻魚試下。咁岩我地坐既位置,隔離就有塊玻璃,望到師傅喺入面不停用扇撥,作為顧客,就最鍾意望住師傅整野食,特別有風味。食物質素當然唔需要懷疑,每款串燒既有炭香味,又唔會過火。特別係雞肉同豬肉串,外皮香脆,肉質嫩滑,又有肉汁。當然唔少得鰻魚,我地試左兩款,一款係白燒,一款係蒲燒。白燒係冇加任何醬汁,純用炭燒,能夠以呢個方法煮,鰻魚一定要夠新鮮,所以一啲腥味都冇,仲好清甜。蒲燒就適合濃口味既朋友,炭燒完,再搽一層薄薄既蒲燒汁。唔會太漏,個底又夠脆。如果要食白飯既朋友,可以選擇鰻魚丼飯。特別一讚,老闆非常細心,連洗手間都有日式風格,擺放左一小盒即棄漱口水,即棄牙刷俾有需要客人使用。
朋友聚會建議食串燒,揀左呢間位於歌賦街“炭家”串燒店
。由地鐵站行上黎,都唔太遠,不過如果天氣熱就有啲辛苦。
店舖近街頭位置,離遠已經見到招牌燈牌,好搶眼

食物質素當然唔需要懷疑,每款串燒既有炭香味,又唔會過火
。如果要食白飯既朋友,可以選擇鰻魚丼飯

特別一讚,老闆非常細心,連洗手間都有日式風格
,擺放左一小盒即棄漱口水,即棄牙刷俾有需要客人使用。
雞肉串
豬腩串
雞腎串/雞胸紫蘇葉梅子串
蒲燒鰻魚
白燒鰻魚
2023-05-05
2023-04-30 737 views
在香港想食到高質的鰻魚飯都不容易,最近發現中環這間日本餐廳的鰻魚飯真的很出色!餐廳由👨🏻‍🍳日本主廚江藤先生主理,選用🇯🇵日本直送的活鰻,將正宗的日本風味帶來香港。而且餐廳環境舒適,充滿日本風🎏.🍳鰻魚厚燒玉子 $150玉子好厚切,口感軟滑又多汁,而且富蛋香,加上入面的鰻魚更美味。.🐔前菜 (奉送)雞皮燒得很香脆,加上七味粉微辣惹味。.🐟鰻魚重 $420可選蒲燒或白燒鰻魚,鰻魚用上來自🇯🇵日本名古屋直送的🐟活鰻,魚肉好肥美,再用上日本頂級紀州的備長炭來燒,口感特別香脆,而且充滿鮮味。日本米飯配上自家蒲燒醬汁、蛋絲,每啖都好滿足😋.跟餐配 茶碗蒸、小鉢、日式清湯、白飯.🥚茶碗蒸蒸蛋好香滑,入面還有鰻魚、瑤柱、香菇,鮮味十足。.✨小鉢羊羹爽口彈牙,加上鰻魚肉,感覺清新。.🥣日式清湯用上大量鰻魚魚骨熬製,湯底好清甜鮮味。.🐮和牛串 $140和牛粒肉質嫩滑,油香豐富又多汁。.🐷豚肉蘆笋卷 $50豚肉燒得好香,加上入面的蘆筍,剛好中和了油膩感。.🍗雞腿 $50雞腿肉肉質好嫩,而且啖啖肉。.🐥雞翼 $50雞翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑,充滿肉汁。.🐣雞胸肉紫蘇卷 $50這個有驚喜,雞胸肉包住紫
🍳鰻魚厚燒玉子 $150

🐔前菜 (奉送)
雞皮燒得很香脆,加上七味粉微辣惹味。

🐟鰻魚重 $420

跟餐配 茶碗蒸、小鉢、日式清湯、白飯
🥚茶碗蒸
蒸蛋好香滑,入面還有鰻魚、瑤柱、香菇,鮮味十足。
✨小鉢
羊羹爽口彈牙,加上鰻魚肉,感覺清新。

🥣日式清湯
用上大量鰻魚魚骨熬製,湯底好清甜鮮味。

🐮和牛串 $140
和牛粒肉質嫩滑,油香豐富又多汁。

🐷豚肉蘆笋卷 $50
豚肉燒得好香,加上入面的蘆筍,剛好中和了油膩感。

🍗雞腿 $50
雞腿肉肉質好嫩,而且啖啖肉。

🐥雞翼 $50
雞翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑,充滿肉汁。

🐣雞胸肉紫蘇卷 $50
這個有驚喜,雞胸肉包住紫蘇葉和梅汁,有多重口感,味道層次豐富。
2023-04-29 457 views
這間位於中環的日本餐廳,主打日本空運直送活鰻,是香港唯一一間鰻魚飯專門店,由日本主廚江藤先生親自主理,將日本關西正宗風味帶到香港。店內環境充滿著和風,能透過玻璃窗看到師傅料理過程。前菜一片片雞皮燒去多餘油脂,變得脆中帶軟,有少少七味粉帶微辣。鰻魚重 - $420這款關西風鰻重,選用名古屋直送活鰻,鰻魚部位是最肉厚且骨少的,以日本頂級紀州備長炭燒,外層香脆無比,魚肉鮮美多汁,滿嘴豐腴魚脂,塗滿甜鹹的蒲燒醬汁,粒粒分明飽滿的日本產珍珠米飯煙韌彈牙,吸滿精華,更有一絲絲蛋黃,或轉簡單口味的白燒鰻魚。茶碗蒸熱呼呼的日式蒸蛋滑溜鮮味,有少少玻璃勾,內有鰻魚、瑤柱和菇鮮味無比。小鉢晶瑩剔透的羊羹爽滑彈牙,內有柔軟的鰻魚肉,淋上麵豉醬。日式清湯大量鰻魚骨長時間熬製而成,清澈的湯色鮮味清甜。鰻魚厚燒玉子 - $150一層層的厚燒玉子好香滑,富濃郁蛋香,咬開香嫩多汁,包裹著濃香的鰻魚。和牛串 - $140一口口和牛牛柳粒富豐溢油花且平均,入口軟腍多汁帶微微炭香,青檸汁清新解膩。豚肉蘆笋卷 - $50薄薄的豚肉片包着蘆筍,配搭清爽,保留著蘆筍脆嫩的口感。雞腿 - $50雞腿肉特別厚實,味道濃郁,質感有彈有
雞皮

前菜
一片片雞皮燒去多餘油脂,變得脆中帶軟,有少少七味粉帶微辣。

鰻魚重 - $420
茶碗蒸

茶碗蒸
小鉢

小鉢
晶瑩剔透的羊羹爽滑彈牙,內有柔軟的鰻魚肉,淋上麵豉醬。
日式清湯

日式清湯
大量鰻魚骨長時間熬製而成,清澈的湯色鮮味清甜。
鰻魚厚燒玉子

鰻魚厚燒玉子 - $150

和牛串 - $140
豚肉蘆笋卷

豚肉蘆笋卷 - $50
薄薄的豚肉片包着蘆筍,配搭清爽,保留著蘆筍脆嫩的口感。
雞腿

雞腿 - $50
雞腿肉特別厚實,味道濃郁,質感有彈有勁,雞皮香脆。
雞翼

雞翼 - $50
雞翼連雞尖,口感爽脆嫩滑,咬開肉味香濃。
雞胸肉紫蘇卷

雞胸肉紫蘇卷 - $50
連雞胸肉也很軟嫩不乾柴,卷著紫蘇葉及梅汁,有獨特的香氣。
2023-04-29
Dinner
還未可以出發日本Trip, 朋友介紹我去食呢間Unagi!香港食一個Unagi 要$420HKD to behonest 都算貴,佢地還有一個Option $950 多了Onsen egg, more unagi & Sea Urchin 日本講緊呢個Sizein HKD 大約 $250? 不過可以見到師傅即時製作Kindagreat dining experience. 炭爐炭燒令魚肉有好香既charcoalgrill 味, 唔錯!Set 入面仲有一個蒸蛋Jelly. Maybe 下次去日本食
還未可以出發日本Trip, 朋友介紹我去食呢間Unagi
!香港食一個Unagi 要$420HKD to be
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Unagi Set
2023-04-17 177 views
🥰食左間超好味既鰻魚飯,係一定要推介下!除左日本,我係香港基本上都唔食鰻魚,好怕陣泥味。呢間餐廳既鰻魚係由日本直送🥰加上用日本紀州備長炭烹調,好驚艷💖—✧ 鰻魚重 Unagi Set $420 可選蒲燒/白燒,我揀左蒲燒連茶碗蒸、小鉢、日本清湯及白飯✦茶碗蒸入面有鰻魚肉架😳✦小鉢鰻魚啫喱配上少少麵豉醬,開頭有啲驚會腥,但完全冇,係有少少鮮甜同魚味✦日本清湯鰻魚骨煮成既湯✦鰻魚飯(重點!!)係座位可以睇到師傅係度潑扇燒鰻魚,望住已經勁期待。一上枱勁香炭燒味,鰻魚質感肥厚,濃濃油脂🥰最重要係冇泥味!!!真係日本鰻魚黎架🙈開心進食,極讚💕如果個飯底可以硬返些少更完美.✧鶴梅 柚子酒 $80有50%以上柚子汁,酒精7%,基本上無乜酒味,但好好飲🥰順便消消滯,Perfect!

✧ 鰻魚重 Unagi Set $420
可選蒲燒/白燒,我揀左蒲燒
連茶碗蒸、小鉢、日本清湯及白飯
✦茶碗蒸
入面有鰻魚肉架😳
✦小鉢
✦日本清湯
鰻魚骨煮成既湯
✦鰻魚飯(重點!!)
✧鶴梅 柚子酒 $80

2023-04-12 134 views
同朋友都好鍾意食日本嘢,見中環開咗即燒鰻魚嘅餐廳,就梗係要去試下啦~🤍白燒鰻魚Set $420重頭戲當然係呢個鰻魚便當~套餐包括有 鰻魚、蒸蛋、小砵(鰻魚啫喱),我哋就喺蒲燒同白燒之間揀咗白燒鰻魚~配有醬油、wasabi、山椒粉 按個人喜好去調味鰻魚即叫即燒,脆卜卜好香口,全部細骨都可以咬到,完全唔怕吉傷喉嚨🥚鰻魚厚燒玉子 $150玉子好有厚度,鰻魚夾喺中間仲有醬汁好香口🥩炭燒熊本A4和牛 $188新登場菜式,雖然係薄燒,但係仍然好重油份,入口即溶,牛油味超香😋🍢雞胸肉紫蘇卷 $50🍢雞腿 $50🍢獅子唐卷 $50各有特色,三款都燒得唔鞋,而且都好香口惹味~

🤍白燒鰻魚Set $420
重頭戲當然係呢個鰻魚便當~
套餐包括有 鰻魚、蒸蛋、小砵(鰻魚啫喱),
我哋就喺蒲燒同白燒之間揀咗白燒鰻魚~
配有醬油、wasabi、山椒粉 按個人喜好去調味

🥚鰻魚厚燒玉子 $150
玉子好有厚度,鰻魚夾喺中間仲有醬汁好香口

🥩炭燒熊本A4和牛 $188

🍢雞胸肉紫蘇卷 $50

🍢雞腿 $50

🍢獅子唐卷 $50
各有特色,三款都燒得唔鞋,而且都好香口惹味~
2023-04-12
$500 (Dinner)
2023-04-12 607 views
💖 炭家 (中環)✨中環歌賦街24號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️woohooo!今日同 @_ashhh_h 食好西🤭呢餐飯由3月開始約到依家🤣終於約得成。本身係食大家嘅生日飯轉成左四月先食💁🏻‍♀️今日揀咗呢間餐廳主打用備長炭燒饅魚😚-炭燒雞皮🐥 $48估唔到賣相一般般,食落竟然咁好味😱可能因為加咗調味粉嘅關係所以有少少微辣嘅感覺🌶️好香口好惹味,每一啖都係脆卜卜😆-鰻魚厚燒玉子 $150賣相精緻又吸引😳份量都唔少😎玉子中間包住鰻魚肉,令到鰻魚充滿蛋香👏🏻成件事好夾😉-雞胸肉紫蘇卷🌿 $50加夾紫蘇葉呢個配搭好少見👀估唔到咁夾。紫蘇葉嘅香味完全融入喺雞胸肉當中,每一啖都食到兩者嘅香味😌-雞腿🍗 $50超級Juicy💦,經過師傅燒製嘅雞腿肉油分更加能夠鎖住喺肉內,唔會好鞋口,我自己幾中意食-獅子唐卷🦁 $50我哋本身唔知係咩嚟嘅所以就諗住叫你試吓,改個咁特別嘅名味道應該都幾特別。上咗菜先發現呢個獅子唐卷其實即係豚肉夾住青椒🫑。幾新穎嘅配搭🤩-炭燒熊本A4和牛 $188扺食推介😈雖然係薄燒,但係味道一流😚和牛油脂超多😍食落滿口油香,另外配有生雞蛋🍳。-白燒鰻魚Set🍱 $420

💖 炭家 (中環)
✨中環歌賦街24號地舖

-炭燒雞皮🐥 $48

-鰻魚厚燒玉子 $150

-雞胸肉紫蘇卷🌿 $50

-雞腿🍗 $50

-獅子唐卷🦁 $50

-炭燒熊本A4和牛 $188

-白燒鰻魚Set🍱 $420
呢一個set其實都幾抵食,因為已經配咗一個鰻魚蒸蛋、鰻魚啫喱同埋日式清湯🫶🏻叫一個已經好足夠我哋兩個人食‼️我覺得MVP非呢個果凍莫屬🤤,呢一個萬如果仲加入咗味噌醬,甜甜地,好開胃🤩。蒸蛋就滑溜🥚。白燒鰻魚好大份,燒到好有炭香味,因為本身已經加入咗少少鹽所以我覺得就算唔加鰻魚汁都已經好夠味👍🏻另外職員仲比左山椒粉我地,沈左上去之後味道幾特別👏🏻

2023-04-12
$450 (Dinner)
2023-04-11 112 views
今日去咗中環行街順便去搵朋友食飯!朋友話食日本野 就推介咗食呢間炭家做dinner 呢間餐廳之前係instagram都見到有朋友試過!就決定今晚試試佢!佢既鰻魚飯非常出色,餐廳用既鰻魚肉質鮮嫩,口感滑嫩,而且帶有一種淡淡既甜味,同米飯味道非常搭配。另外,鰻魚既燒烤方式亦都好有特色,經過慢火既燒烤後,鰻魚皮既口感變得酥脆,魚既內部肉質鮮嫩多汁,吃起黎非常美味。最後飲埋佢嘅麵豉湯暖笠笠,非常滿足 整體進餐經驗愉快,推薦大家嚟食

整體進餐經驗愉快,推薦大家嚟食
識我嘅人都知道我喺香港從來都唔食鰻魚飯😅因為喺日本(特別係名古屋)食過嘅鰻魚飯實在太Impressive🇯🇵 呢間以炭烤為主題既餐廳以鰻魚重爲主打🐟 價錢雖然唔算親民 但係質素可以同日本食到既比拼🫶🏼 想喺香港試吓高質鰻魚飯嘅值得一試❤️⭐️ 鰻魚重 🍱先講鰻魚 用炭爐炭燒做到外皮嘅焦香🔥 肉質結實有口感👍🏻 蒲燒醬汁濃但不會太重口味🤎 推薦試完原味再加上山椒調味 帶少許辣的刺激感中和了醬汁既濃度 🌶️ 前菜蒸蛋同埋湯都搵到鰻魚既身影🍲 感覺好有誠意將鰻魚發揮到極致🥰⭐️ 大蔥燒雞肉串 🍗順便試埋其他燒物 雞肉口感嫩滑油分唔多🐔 加上大蔥口感好配搭🥬

⭐️ 鰻魚重 🍱
大蔥燒雞肉串

⭐️ 大蔥燒雞肉串 🍗

大蔥燒雞肉串
2023-03-21 153 views
見到網上嘅推介,今次就去咗間位於中環嘅正宗日式炭烤料理餐廳享用午餐。餐廳係由擁有近40年經驗的日籍主廚江藤先生 監督,貫徹日本傳統料理認真追求及製作嚴謹的精神,當中嘅新鮮鰻魚都係由日本直送㗎。既然係咁,我就當然要試吓呢度嘅鰻魚!鰻魚串燒定食喺食主食之前,餐廳有奉送到前菜㗎,前菜就有鰻魚啫喱同蒸蛋。餐廳建議先食啫喱,再食蒸蛋。鰻魚啫喱嘅骨膠原夠晒重,而且有鰻魚在內㗎,真材實料。蒸蛋口感滑溜,入面同樣足料。餐廳有提供七味粉,俾你點串燒食。同埋餐廳嘅串燒係炭火即烤㗎,食之前可以先加青檸。豚蘆笋卷蘆筍吸收豚肉嘅油脂,中和咗兩者食材嘅差異。個人覺得呢個配搭好新鮮,值得一試!雞胸肉紫蘇卷入面夾紫蘇葉呢個配搭好特別,紫蘇葉嘅香味滲入雞胸肉,越食越開胃。淡路洋蔥串今次係我第一次食洋蔥串。洋蔥口感爽脆,帶出洋蔥的甜味,都中和左當中嘅辣味。雞腿串雞腿串完全冇骨真係啱晒我,燒過之後嘅口感一啲都唔柴,保留咗當中嘅肉汁。白燒鰻魚串食完嘅感想就係超滿足,日本直送嘅新鮮鰻魚真係好高質素。鰻魚皮燒過之後好脆,肉質夠嫩滑,且口感軟淰,另外鰻魚嘅鮮味都好濃郁。如果大家都鍾意食日式傳統炭烤餐廳,就一定要過嚟食啦。餐廳真係好

鰻魚串燒定食

豚蘆笋卷

雞胸肉紫蘇卷

淡路洋蔥串

雞腿串

白燒鰻魚串

如果大家都鍾意食日式傳統炭烤餐廳,就一定要過嚟食啦。餐廳真係好正宗!
2023-03-21 134 views
想食呢間饅魚好耐架喇, 佢地就係出面食饅魚飯! 所以Menu上都好簡單易睇! 一坐低目標明確已經選左佢地饅魚重餐🐟 $420饅魚啫喱🍮冰涼而晶瑩剔透既啫喱完全透視內裡既饅魚肉, 食落外層啫喱非常滑溜, 內裡饅魚肉鮮甜, 令人食指大動!👍🏾饅魚蒸蛋🍳蛋味好香好濃郁,同埋饅魚配合得好好,亦令味道更加豐富😋饅魚飯🐟饅魚即叫既燒熱辣辣送上門, 蒲燒汁味非常香而濃, 而食落完全感覺唔到有骨, 佢地秘製左生椒粉, 點黎食少少辣帶高整個食用水準👍🏾如果你鍾意食饅魚,呢個饅魚重餐絕對係值得黎食, 啫喱饅魚肉清新鮮美, 蒸蛋同埋飯都好好味,滿足哂我既饅魚欲望!

饅魚啫喱🍮

饅魚蒸蛋🍳
蛋味好香好濃郁,同埋饅魚配合得好好,亦令味道更加豐富😋

饅魚飯🐟

2023-03-14 174 views
星期日約左朋友去行山話專登早啲出中環食返個lunch。歌賦街呢到勁多日本餐廳,今次揀左專食蒲燒鰻魚既《炭家》餐廳採用木系裝修,門口係一個bar area,可以坐低飲下野。難得星期日都有午市定食套餐食,不過行山前想食輕盈啲,所以散嗌左幾樣野。炭家特色沙律 $120海膽、牛油果、車厘茄、蘆筍、豆、沙律菜 etc嗌呢個沙律貪佢有creamy海膽,同埋海量既牛油果。一條條綠色豆勁甜,個醬汁酸酸地好開胃。蒲燒鰻魚串 $110話明呢到專食鰻魚,咁我就算唔嗌個餐點都要嗌返串鰻魚黎試下既。關西風既整法,先將魚腹劏開,直接擺上炭爐燒。使用日本紀洲備長炭,可以將鰻魚快速加熱,將表面燒到焦香乾脆,醬汁甜,魚肉鮮嫩軟腍。出色👍🏻和牛串 $140一咬落去啲肉汁係爆出黎咁制,滿口油脂香,肉質tender😋炭燒雞皮 $48雞皮撒上七味粉,少少辣得黎好脆口。配埋淡路島鮮甜洋蔥一齊食味道一流。月見雞肉棒 $68正常發揮,啖啖肉,有蛋香。
星期日約左朋友去行山話專登早啲出中環食返個lunch。
歌賦街呢到勁多日本餐廳,今次揀左專食蒲燒鰻魚既《炭家》

炭家特色沙律 $120
海膽、牛油果、車厘茄、蘆筍、豆、沙律菜 etc

蒲燒鰻魚串 $110
關西風既整法,先將魚腹劏開,直接擺上炭爐燒。

和牛串 $140
一咬落去啲肉汁係爆出黎咁制,滿口油脂香,肉質tender😋

炭燒雞皮 $48

月見雞肉棒 $68
正常發揮,啖啖肉,有蛋香。
中環餐廳多籮籮,有啲收埋係橫街窄巷,有啲就開係好繁忙既街道上。今日呢一間,我係因為佢門面簡約既日本風設計&有朋友食過推介下,決定入尼試一試。餐廳座位數目不太多,大約可以容納20人左右。室內簡約既設計,配合埋充滿間距既雲石枱,令人坐入去都覺得好舒服。而且餐廳中間有個大玻璃,可以望到裏面廚師煮野食既過程。而職員好快就會過尼服務自己,甚至可以有冷/熱茶即時選擇,唔會覺得被忽略。餐牌主打鰻魚飯,有鰻魚重或者鰻魚膳選擇,其後都有好多串燒既種類選擇。鰻魚重UNAGI SET($420),有蒲燒或白燒鰻魚,茶碗蒸、小鉢、日式清湯及白飯。而我今次選擇左鰻魚膳&串燒,想試多少少!我recommend ⭐️。和牛串 ($140) ⭐️係第一個尼既食物,和牛燒得好靚。每小粒都有少少燒既感覺,而牛味好香。每粒和牛好夠油脂😍仲要入口即溶,食完已經好想即刻encore添。鰻魚膳UNAGI ZEN ($950)溫泉蛋鰻魚海膽小碗裝住溫泉蛋,而當中亦有特製既湯汁,十分鮮甜。海膽味道甘甜,而且質感細膩,幾乎入口即溶。鰻魚浸有湯汁+蛋汁,好滑身。時令沙律沙律表面有幾塊豚肉,味道比較淡,但旁邊既醋配合沙律,帶出整體鮮味。蒲燒活

而我今次選擇左鰻魚膳&串燒,想試多少少!

我recommend ⭐️

。和牛串 ($140) ⭐️
係第一個尼既食物,和牛燒得好靚。
和牛串

。鰻魚膳UNAGI ZEN ($950)

溫泉蛋鰻魚海膽

時令沙律

蒲燒活鰻魚(+$200) + 白飯 + 茶瀆湯

活鰻需於7天前預訂,但店員說剛好店內有多一條活鰻,而活鰻會比平時的鰻魚更加彈牙,所以另加費用$200去試試。

選擇左蒲燒活鰻魚,鰻魚質感果然比較彈牙,而且香味極濃。鰻魚的燒汁早係燒鰻魚時已經滲入鰻魚肉,所以鰻魚飯上沒有任何燒汁。而飯既底部有蛋絲包圍住,可以中和返濃味既鰻魚。
食到中途,就加入茶瀆湯到鰻魚飯裹面,當然味道會變得淡一點,但係食落既時候有另一種層次,同平時食既鰻魚飯感覺完全大大不同。

鰻魚飯值得試的,但要注意價錢一定比同類餐廳貴好多!

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰💰(人均消費$1419)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* 炭家 (中環)
中環歌賦街24號地舖

同類餐廳 #cocofood_日本菜
同區餐廳 #cocofood中環
2023-01-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$1419 (Dinner)