2023-03-17 1620 views
兩個人八個點心一啲都唔誇張。蝦餃真係皮薄餡靚,入面隻蝦新鮮。牛肉腸嘅腸粉皮都幾滑,入面嘅牛肉唔係用梳打粉醃到冇晒肉味嘅牛肉。糯米包除咗而家好少地方食得到之外,佢入面嘅糯米好香,仲係一粒一粒唔係黐埋一舊。雞絲粉卷就差少少,主要係個腸粉皮做得同以前細個食到嘅好唔同,佢啲餡都好食嘅。鳳爪就中規中矩,都幾入味嘅。炸鮮奶係咁多人之中最好食,鮮奶又香又滑,不過就甜咗少少。燒賣味道唔錯,用嘅肉質素都幾好。鵪鶉蛋燒賣又係買少見少,粒鵪鶉蛋幾新鮮。
兩個人八個點心一啲都唔誇張。

蝦餃真係皮薄餡靚,入面隻蝦新鮮。

鳳爪就中規中矩,都幾入味嘅。

炸鮮奶係咁多人之中最好食,鮮奶又香又滑,不過就甜咗少少。
燒賣味道唔錯,用嘅肉質素都幾好。
鵪鶉蛋燒賣又係買少見少,粒鵪鶉蛋幾新鮮。
週末早上跟家人到這間傳統的點心店飲茶,幸好時間尚早,所以無需等位就能入座。但9點後就開始出現人龍。點心店環境非常擠逼,一張小桌會被安排坐5-6人,衞生情況亦不佳,所以要到這裏飲茶,就必須做好心理準備。新鮮出籠的傳統點心是這裏的賣點,每次一出籠,很快就會被堂食和外賣客搶購一空,幸好很快又會有下一輪。雞絲粉卷很足料的點心,腸粉皮內包着肉餡和西芹紅蘿蔔木耳等蔬菜,調味適中、有咬口。咖哩金錢肚金錢肚蒸得很淋和入味,咖哩汁有少許甜味,吃來十分惹味。四寶扎蔬菜內包着豬肚、蟹柳、豬肉和芋頭,十分足料,也沒有雞扎油膩。這個點心在其他酒樓很少見,十分有特式。蛋黃流沙包這裏的招牌點心,但質素頗不穩定。今次的流沙包有少許爆餡,包被蛋黃浸淋,而內裏的蛋黃醬沒有很流心,有少許失望。

雞絲粉卷

咖哩金錢肚
金錢肚蒸得很淋和入味,咖哩汁有少許甜味,吃來十分惹味。

四寶扎

蛋黃流沙包
2023-01-14 3526 views
一直聽過西環有兩間點心好出名,一間係叁去壹,一間係新興~叁去壹太污糟,尚需時間接受🤦‍♀️呢間好似唔錯咁😎襯今日下晝放假,就落來飲個茶食個包了😚去到餐廳大概係一點半左右,門口已經有幾個人排隊等位~等左十分鐘左右就有得入座👍舖面比較細,枱同枱之間都唔係有太多空位😐同埋個地下,唔肯定係因為今日特別潮濕,定餐廳原因,地下都比較跣,出入都要好小心🤦‍♀️姐姐招呼我地坐低時,係上一手茶客o岩o岩埋單未執枱,姐姐執枱速度好快,不過正如有D網友所講,抹枱布有D污糟🤦‍♀️呢度茶錢係 $8一位,我就叫左🍵龍井~就算只有一位,茶葉都幾濃,唔錯😝姐姐放低壺茶,就即刻同我地落單~大部分點心都係落完單即刻送上,唔洗點等👍🥢懷舊糯米包 (小點 - $21)呢個係同事好恨食嘅,本身我冇乜興趣,但見佢地咁恨食,加上唔係好多地方有,即管試下😂食落覺得一般般,唔太吸引到我😢我覺得只係一層🟡黃色嘅皮包住臘味飯,我會情願食一個個嘅臘味飯🙈不過皮好薄,呢個真係要讚一讚👍但糯米飯,我覺得只係一般般🤦‍♀️🦐蟹膏燒賣皇 (超點 - $27)、🦐新興蝦餃皇 (超點 - $27)蝦餃燒賣係飲茶必點,今次打孖上一齊來😏🦐燒賣皮薄,口感彈牙,但
一直聽過西環有兩間點心好出名,一間係叁去壹,一間係新興~
叁去壹太污糟,尚需時間接受🤦‍♀️
呢間好似唔錯咁😎
襯今日下晝放假,就落來飲個茶食個包了😚
去到餐廳大概係一點半左右,門口已經有幾個人排隊等位~
等左十分鐘左右就有得入座👍
舖面比較細,枱同枱之間都唔係有太多空位😐
姐姐招呼我地坐低時,係上一手茶客o岩o岩埋單未執枱,

呢度茶錢係 $8一位,我就叫左🍵龍井~
就算只有一位,茶葉都幾濃,唔錯😝
姐姐放低壺茶,就即刻同我地落單~
大部分點心都係落完單即刻送上,唔洗點等👍

🥢懷舊糯米包 (小點 - $21)
食落覺得一般般,唔太吸引到我😢
不過皮好薄,呢個真係要讚一讚👍
但糯米飯,我覺得只係一般般🤦‍♀️
懷舊糯米包
懷舊糯米包
蝦餃燒賣係飲茶必點,今次打孖上一齊來😏
🦐燒賣皮薄,口感彈牙,但唔算太有驚喜😂

🦐蝦餃反而唔錯,皮薄,唔似出面D酒樓咁厚😍
同埋蝦餃入面有筍粒,出面好多地方都冇了😍
蟹膏燒賣皇、新興蝦餃皇
🥛香脆炸鮮奶 (小點 - $21)
呢個真係不得之了😝
一開頭落單個陣,姐姐略帶猶疑,話唔知有冇🥛炸鮮奶 ~
佢即刻問廚房,話要等⏱五至十分鐘~
冇所謂啦,即炸仲好,等,一定等😎

另外三個點心差唔多食完,🥛炸鮮奶就出了~
上枱冇諗過咁大件😂
即刻夾起一個,一咬落去,皮一D都唔厚,好薄😍
🥛鮮奶好大舊,好滑,好正,好有幸福嘅感覺😍😍😍
咬完第一啖即刻同同事講好好食,仲好有衝動想叫多碟🤣
呢個真係必食,四個點心之首👍👍👍
香脆炸鮮奶
最後埋單,一位食左2個小點、2個超點加$8茶錢,冇收加一,總數 $104,幾抵食~
食物質素方面,糯米包同燒賣比較一般,蝦餃同炸鮮奶幾出色😋
自己感覺可以再幫襯,支持一下特色小店👍
2023-01-13
蟹膏燒賣皇、新興蝦餃皇
2023-01-08 1629 views
夜晚玩完 口痕想飲夜茶 食啲熱辣辣既點心🫖 新興食家紥根西環30年 係一間老字號🥰 見到傳統點心車就feel到個種情懷😋所有點心都係師傅親手整 保證足料🤫 因為真係新鮮出爐 想食真係要等啦~ 不得不提 個種人情味就係一有新鮮出爐既點心 伙記就會大嗌 問有冇人要🫣新興蝦餃皇 $26外皮晶瑩 咬落去個皮又唔會太淋 入面仲有啖啖蝦肉 一粒粒筍🦐香菇燒賣皇 $26燒賣既皮蒸得有小小乾 不過咬落去偏實 少少彈牙 食到豬肉既質感同埋好香🐷咖哩金錢肚 $23金錢肚口感好 唔會話太軟 亦都唔會太靭 不過個咖哩汁食落有少少咸 如果落重多少少咖哩會更加好~皇牌流沙包 $23一撕開個包 啲蛋黃汁就已經流緊出嚟 食落個汁好重蛋黃味 超好食 🍳 可惜個包可能蒸得耐左 略嫌有少少濕蜜汁叉燒腸 $21腸粉皮都算滑溜 但係食落去又未算係好煙韌 腸粉入面都有粒粒叉燒 每一啖都食到好多叉燒 加分✨山竹牛肉球 $20牛肉球唔鬆散 夾開佢都唔會成舊散哂食落去肉質彈牙 有汁有肉味 🐮 豉汁蒸鳳爪 $22鳳爪炆到好淋好入味 個汁略鹹 正常發揮茶錢點心價都好經濟 質素普通 但最緊要係夜晚都有得飲茶🤩 CP值高既點心老店 必定回頭新

新興蝦餃皇 $26

鳳爪炆到好淋好入味 個汁略鹹 正常發揮

新興食家
📍西環堅尼地城士美非路8號地下C號舖
2023-01-06 1442 views
大大個蔡瀾嘜頭、各大雜誌報章專訪、CNN推介… 通通都係上個世紀嘅事,宜家已經唔係嗰回事!一如往排隊嘅十居其九都係講普通話,本來猶豫想走,但同行友人話非食不可,排咗大約20分鐘… 近門口位置算是最乾淨,行入多幾步,地板是黑色痴笠笠的。放寬冇限每台人數後,回復從前一張圓枱坐爆人,膝頭碰膝頭,手踭撞手踭,這種情懷打從蓮香樓執咗之後,的確係世間罕有🙂 未執枱先叫你坐低,再睇住佢執枱,用塊污糟到抹地布咁嘅野抹枱,之後用同一對手拎餐具俾你😅基本上點心都係偏鹹,尤其燒賣…牛肉腸粉非常鞋口,饀料少得可憐,再差嘅茶樓都唔會厚粉到咁,差啲以為係齋腸😅棉花雞,舊豬肚係黑色嘅… 淨係食咗舊魚肚就算…跟住就開始肚痛…都好合理,個籠黑蚊蚊爛到咁,應該都藏咗好多菌,加上上一輪用完殘渣仲係到就蒸第二樣野,衛生真係好惡劣,我地食完肚痛真係唔出奇👍🏼持住舊式老字號食情懷,越做越差,咁嘅質素執咗一啲都唔會可惜!

基本上點心都係偏鹹,尤其燒賣…

棉花雞,舊豬肚係黑色嘅… 淨係食咗舊魚肚就算…

跟住就開始肚痛…

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2023-01-05 758 views
📍 #堅尼地城 新興食家#羊羊在堅尼地城#羊羊在港島話說聖誕個個都食西餐,我就破格啲食中餐😄仲以為冇咩人去食,2點幾午餐都過了,點知都係要等位,因為真係好出名同好食😋環境就唔好太介意,除咗有啲逼同搭枱係基本,啲餐具同枱仲係有啲污糟🫠不過我主要都係食,就唔好在意😜落單有兩種方法,一係出去自己拎,一係就趁出爐嘅時候舉手話要🙋🏻‍♀️不過係阿姐推點心車嘅路程,啲大路嘢蝦餃排骨,基本上都俾人叫哂截糊,所以都食得幾忙,又要留意又要叫🫠🐑蝦餃皮好薄,餡好足🤩食落好油潤,但見唔到豬油實物唔好計較啦🙂🐑燒賣大大粒,好少見蟹籽仲係咁橙,證明係新鮮整唔係機器做,蒸勁耐個啲點心😙好彈牙,好似入面有蝦同豬肉🤪🐑鮮蝦菜苗餃蝦餃進階版,多咗啲菜苗令味道唔同咗,不過略嫌菜太少😔🐑粉果一咬就爆餡,仲要好豐富多餡,仲最鍾意多沙葛✌🏻同平時酒樓食個啲完全唔同,唔係淨係for飽肚🫃🐑皇牌流沙包每次食都唔同水準,今次第三次食未算最好食🥲第一次食個餡凍咗,第二次食流哂餡爆漿超滿足☺️今次餡係流沙,但係包未發/蒸好,有啲癡牙同大梳打粉味🥹🐑咖喱金錢肚好入味!偏向港式咖喱,香料味冇咁複雜,偏甜🍭金錢肚軟腍,但又咬口,正👍🏻🐑這不是春卷
📍 #堅尼地城 新興食家

#羊羊在堅尼地城
#羊羊在港島

🐑蝦餃
皮好薄,餡好足🤩食落好油潤,但見唔到豬油實物唔好計較啦🙂

🐑燒賣

🐑鮮蝦菜苗餃
蝦餃進階版,多咗啲菜苗令味道唔同咗,不過略嫌菜太少😔

🐑粉果

🐑皇牌流沙包

🐑咖喱金錢肚

🐑這不是春卷
Blacklist👎🏻真係唔係春卷,新鮮炸好,真係好油膩🤢仲要冇咩餡,話指甲咁大嘅餡都講多咗😐

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀
服務:🍀🍀
2022-11-26 2223 views
大家有冇發現西環都幾多傳統點心舖頭,今日終於拜訪到新興食家。🫡Weekend中午十二點幾黎到,已經要排隊等位。唔知有幾多係幫襯咗好多年嘅街坊,又有幾多係見到蔡生或其他foodie而慕名而來嘅食客,坐滿餐廳嘅,有一半係上咗年紀嘅老人家,有一半係廿幾歲嘅後生仔,仲有零星幾位外國人,呢番景象都頗為有趣。🤣做得好嘅傳統點心,又未必會好食到嘩一聲忍唔住拍手叫絕,但係樣樣嘢都唔會搵到太多挑剔嘅位,同埋絕對係百吃不厭。我諗新興係meet到呢個standard嘅。💯流沙包、炸鮮奶好似係最出名,果然又唔會失望。🫣其實我就第一次食炸鮮奶,估唔到口感咁特別,外脆內軟,好似係春卷包住牛奶布甸咁,但又唔會好甜。😋😋令我喜出望外嘅係,呢度仲有好多酒樓都失傳咗嘅傳統點心——鵪鶉燒賣同豬潤燒賣!不過相比之下,我都係最鍾意食最common嘅豬肉燒賣,哈哈!🤭新興入面嘅嘢好似都停留咗喺上個世紀咁——裝修、嗌嘢食嘅方式、點心紙、同埋伙記。每次有新鮮出爐嘅點心,姐姐就會大聲嗌,想食嘅人應聲附和。嗱嗱嗱,大聲唔代表冇禮貌,佢哋服務態度絕對夠晒人情味。🤪🤪

豬潤燒賣

2022-10-10 1706 views
环境就是普通街边早餐店的环境,不算好,但是味道真的很赞。很多点心都是现做的,甚至能看到师傅揉面的场景。我最喜欢的是新兴虾饺皇,每次的必点选项,肉质鲜美用量实在,据说很多人专门为了这个虾饺来排队。推荐新兴虾饺皇咖哩金钱肚皇牌流沙包💰三个人180hkd点了7盘点心,吃得很饱,还会再来

推荐
新兴虾饺皇
咖哩金钱肚
皇牌流沙包

💰三个人180hkd点了7盘点心,吃得很饱,还会再来

香脆炸鲜奶
叉烧包
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
香脆炸鲜奶
叉烧包
2022-09-14 1946 views
紮根西環三十年老字號,時光飛逝,慶幸景物依舊,係一間非常傳統同有人情味既夜茶店。仍然保存傳統用點心車,及叫喊式推銷新鮮出爐既點心。每次到訪都感受到一份濃厚「舊香港」情懷.點心係老師傅全手製,真材實料,而且價錢相宜,吃到撐飽也不過幾十元,專程來西環一趟也值得。堂食更加可以品嘗到最新鮮滾熱辣出爐的點心。每日風雨不改,由凌晨三點營業至翌日下午4點。.必食蛋黃香味濃厚既人氣流沙奶黃包,仲有買少見少既炸鮮奶!***🥢必食推介⭐️流沙奶黃包⭐️炸鮮奶⭐️蝦餃⭐️蟹膏燒賣⭐️山竹牛肉球⭐️四寶雞/鴨扎⭐️棉花雞***💰預算: 人均約HK$100
必食蛋黃香味濃厚既人氣流沙奶黃包,仲有買少見少既炸鮮奶!
***
⭐️四寶雞/鴨扎
⭐️棉花雞
***
💰預算: 人均約HK$100

沒有奶香味的炸鮮奶,好像溝了很多糖水的感覺芋頭蒸排骨沒有芋頭其他點心還好春卷係脆馬拉糕都熱辣辣而且幾香口感幾好啊鳳爪排骨飯啲飯粒都係粒粒分明啲嘢食都係熱沒有服務,也可以說這是懷舊酒樓的作風吧,要自己出去攞點心但價錢尚可,唔算貴,只係對嘢食有啲失望可能因為太多同名人嘅合照,大大提升左我對呢間餐廳嘅期望,所以個反差太大,實在係有啲失望衛生環境很一般枱與枱之間很擠擁坐既位佢一開一閂門就去一陣熱風同一陣凍風交替住不會再光顧
炸鮮奶

沒有奶香味的炸鮮奶,好像溝了很多糖水的感覺

芋頭蒸排骨沒有芋頭

其他點心還好

春卷係脆

馬拉糕都熱辣辣而且幾香口感幾好啊

鳳爪排骨飯啲飯粒都係粒粒分明

啲嘢食都係熱

沒有服務,也可以說這是懷舊酒樓的作風吧,要自己出去攞點心

但價錢尚可,唔算貴,只係對嘢食有啲失望

衛生環境很一般

枱與枱之間很擠擁

坐既位佢一開一閂門就去一陣熱風同一陣凍風交替住

不會再光顧

2022-06-21 1695 views
黎到好西環飲茶名店新興食家食左不同既名物香菰燒賣皇香既肉實得禾彈牙👍🏻咖喱金錢肚咖喱不太辣味香為主蠔皇鮮竹卷味濃感覺好多精華係入面豬潤燒賣豬潤彈牙,無蘇味有驚喜🤨流沙包應該退步左無報導咁多結: 個人推👍🏻蠔皇鮮竹卷,豬潤燒賣#新興食家
黎到好西環飲茶名店

豬潤彈牙,無蘇味
有驚喜🤨

應該退步左
無報導咁多

結: 個人推👍🏻蠔皇鮮竹卷,豬潤燒賣

#新興食家
2022-06-04 1516 views
舊式點心懷舊小店難得中的難得。兩個人食咗4樣點心,包括有糯米包、蝦餃、燒賣同埋炸鮮奶。糯米包真係好耐無食過,因為出面街好似無乜見過有得食。呢度嘅糯米包皮夠薄糯米夠香。呢度嘅蝦餃係師傅人手包嘅,好正。蝦餃皮煙煙un un,好食。呢度嘅燒賣都好好食,好有老茶樓嘅感覺。炸鮮奶好好食,可能係因為新鮮炸起的原故,入面舊鮮奶又香又滑,真係好正。

呢度嘅燒賣都好好食,好有老茶樓嘅感覺。
2022-06-02 1054 views
新興食家🥢Sun Hing Restaurant ℍ𝕦𝕟𝕘𝕣𝕪 𝕗𝕠𝕣 𝕤𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕚𝕕𝕟𝕚𝕘𝕙𝕥 𝕕𝕚𝕞 𝕤𝕦𝕞? 𝕊𝕦𝕟 ℍ𝕚𝕟𝕘 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 𝕚𝕤 𝕙𝕖𝕣𝕖 𝕥𝕠 𝕤𝕒𝕥𝕚𝕤𝕗𝕪 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕔𝕣𝕒𝕧𝕚𝕟𝕘!🛌💤𝙒𝙝𝙞𝙡𝙚 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮𝙤𝙣𝙚 𝙚𝙡𝙨𝙚 𝙞𝙨 𝙨𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙨𝙡𝙚𝙚𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙩 3:00𝙖𝙢, 𝙎𝙪𝙣 𝙃𝙞𝙣𝙜 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙖𝙙𝙮 𝙩𝙤 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚 𝙜𝙧𝙤𝙪𝙥𝙨 𝙤𝙛 𝙣𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙤𝙬𝙡𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙚𝙖𝙧𝙡𝙮 𝙧𝙞𝙨𝙚𝙨. 𝙏𝙤 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙨𝙪𝙧𝙥𝙧𝙞𝙨𝙚, 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙝𝙖𝙗𝙗𝙮-𝙡𝙤𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝘾𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙣𝙤 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙩𝙤 𝙦𝙪𝙚𝙪𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙘𝙧𝙤𝙬𝙙𝙚𝙙 𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨. 𝙊𝙣𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙥 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩, 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙗𝙚 𝙖𝙨𝙠𝙚𝙙 𝙩𝙤 𝙨𝙝𝙖𝙧𝙚 𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙤𝙥𝙡𝙚 𝙗𝙚𝙛𝙤𝙧𝙚 𝙥𝙞𝙘𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙖 𝙩𝙚𝙖 𝙗𝙖𝙨𝙚𝙙 𝙤𝙣 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙥𝙧𝙚𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙘𝙚. 𝙐𝙣𝙡
新興食家🥢
Sun Hing Restaurant

🛌💤𝙒𝙝𝙞𝙡𝙚 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮𝙤𝙣𝙚 𝙚𝙡𝙨𝙚 𝙞𝙨 𝙨𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙨𝙡𝙚𝙚𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙩 3:00𝙖𝙢, 𝙎𝙪𝙣 𝙃𝙞𝙣𝙜 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙖𝙙𝙮 𝙩𝙤 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚 𝙜𝙧𝙤𝙪𝙥𝙨 𝙤𝙛 𝙣𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙤𝙬𝙡𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙚𝙖𝙧𝙡𝙮 𝙧𝙞𝙨𝙚𝙨. 𝙏𝙤 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙨𝙪𝙧𝙥𝙧𝙞𝙨𝙚, 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙝𝙖𝙗𝙗𝙮-𝙡𝙤𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝘾𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙣𝙤 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙩𝙤 𝙦𝙪𝙚𝙪𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙘𝙧𝙤𝙬𝙙𝙚𝙙 𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨. 𝙊𝙣𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙥 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩, 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙗𝙚 𝙖𝙨𝙠𝙚𝙙 𝙩𝙤 𝙨𝙝𝙖𝙧𝙚 𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙤𝙥𝙡𝙚 𝙗𝙚𝙛𝙤𝙧𝙚 𝙥𝙞𝙘𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙖 𝙩𝙚𝙖 𝙗𝙖𝙨𝙚𝙙 𝙤𝙣 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙥𝙧𝙚𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙘𝙚. 𝙐𝙣𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙩𝙮𝙥𝙞𝙘𝙖𝙡 𝙙𝙞𝙢 𝙨𝙪𝙢 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩, 𝙣𝙤 𝙬𝙖𝙞𝙩𝙚𝙧𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙩𝙤 𝙩𝙖𝙠𝙚 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙨, 𝙗𝙪𝙩 𝙞𝙣𝙨𝙩𝙚𝙖𝙙, 𝙮𝙤𝙪 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙤 𝙥𝙞𝙘𝙠 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙤𝙬𝙣 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙚𝙧 𝙬𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙖𝙛𝙛𝙨 𝙬𝙞𝙡𝙡 𝙥𝙪𝙩 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙨𝙩𝙖𝙢𝙥𝙨 𝙤𝙣 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙞𝙥𝙩.🫶🤍❤️

𝗪𝗵𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝘀𝗼 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗮𝗯𝗼𝘂𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲?😳
- Atypical working hours from 3:00am-4:00pm
- Handmade dim sum that is served in a traditional and authentic manner

𝗪𝗵𝗮𝘁 𝗮𝗿𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲𝗱 𝗳𝗼𝗼𝗱?🤔
-Shumai (Shrimps and porks in a yellow wrapper)
-Shrimp dumplings
-Rice noodle rolls
-Golden lava buns

✔️西環堅尼地城士美非路8號地下C號舖 (Kennedy Town)
2022-04-26 970 views
態度極差及惡劣:粗暴語氣(員工吋咀,尤其是個太子太太),對客人無禮,要求客人交枱,好似唔休做,衛生環境又差,食物品質下跌,不推介,千祈唔好去。太子本人不講道理,一同粗聲粗氣。收銀員工也多謝都無聲,低格調茶樓,想受氣便多光臨。
態度極差及惡劣:
太子本人不講道理,一同粗聲粗氣。
收銀員工也多謝都無聲,低格調茶樓,想受氣便多光臨。
2022-04-24 820 views
好耐冇飲茶啦,一向去開酒樓飲茶嘅,因疫情好多酒樓都冇哂,唯有去西環走走,去到呢間點心店,冇諗過甘特別,入面啲姐姐超有禮貌👍🏻雖然舊式,但好有風味,而家仲有帶著原味真難得,店舖唔太,冇大壓迫感,感覺舒服,食物質素可以話值得信賴👍🏻👍🏻
牛肉腸,乂燒腸,鳯爪,蘿蔔糕
2022-04-24