2021-06-03
今次要介紹依間好近堅尼地城海旁、年曆超過30年懷舊茶樓,最特別係凌晨三點已經開舖,可以做宵夜or早晨,但下午四點就會閂門~廚房半開放式,可以睇到師傅好忙碌不斷出點心;亦有姐姐開中捧住出爐點心行過問叫賣;睇岩點心可以叫姐姐拎比你或者自己出去睇蒸爐拎。老實講環境唔算好好同埋比較迫所以唔會好舒服坐到好耐,不過茶錢點心價都好經濟而且好多款式食物,有時唔使下下都去嗰啲連鎖大型茶樓。例如包炸物嫌一籠太多都可以散拎單一個,例如我都係春卷拎一條、炸鮮奶拎兩條、叉燒包又拎兩個🤣🤣價錢都係計返$6一個$12兩個唔會有蝕底。☺️我係平日十一二點去到,仲早所以食物款式好齊!👓招牌流沙包 $21/3個出爐熱辣辣係好流心,黃金起沙,偏甜蛋黃味,不過唔係好重鹹蛋黃鹹香味。整體都好食,一個唔算好大個吾漏。👓炸鮮奶 $18/3條出面真係好少見!聽聞係必食,酥脆薄皮,唔油膩,包住啫喱膏狀嘅鮮奶條,味道偏甜覺得唔夠重奶味,係新奇唔錯嘅不過未算好有驚喜🤣👓懷舊糯米包 $18/3個第一次見🤣薄薄黃色外皮而不是傳統白色包皮,餡料係花生蝦米臘味炒糯米飯,正常濕潤度有煙韌。糯米飯其實唔算炒得特別香口惹味,不過呢款係好少見嘅懷舊點心好值
☺️我係平日十一二點去到,仲早所以食物款式好齊!
👓招牌流沙包 $21/3個
👓炸鮮奶 $18/3條
👓懷舊糯米包 $18/3個
第一次見🤣薄薄黃色外皮而不是傳統白色包皮,餡料係花生蝦米臘味炒糯米飯,正常濕潤度有煙韌。糯米飯其實唔算炒得特別香口惹味,不過呢款係好少見嘅懷舊點心好值得一試。
👓另外仲食咗其他點心:正常味道好大個飽肚嘅叉燒、春卷長條型炸得香脆但冇乜蝦餡料、鹹水角好食啲、蝦餃果皮厚左啲整體麻麻。