2024-01-04 338 views
第一次寫評語,整體食物唔可以話好好,不過不失,店內環境都舊,疫情後多數都叫外賣,當到達時叫外賣,叫左碗粥,見姐姐忙緊,忙緊意思都不是全店客滿,見佢整緊炒麵比客人,就等佢正在幫我打包碗粥時,就再叫多個腸粉同油條,姐姐放左腸粉入盒,我話要加醬,佢就係到話叫完一樣又一樣,吾一早講,就話麻(很)煩,雖然佢係面向煮粥方向講,不是對住我講,可能以為我聽吾到,係附近住左20多年,雖然不是經常幫襯,但都不會再去😤😤
2024-01-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-04-02 764 views
今日病病地去新貴記食粥,叫了個魚片艇仔粥,十分足料,魚片好多、粥好綿、乾魷魚一流,加埋花生、蔥,對病人來說,友善餐,但係個粥有些咸,唔知係味精重手得濟,但材料足,最重要係便宜,$25🤣🤣
2022-03-24 940 views
是日深水埗吃早餐來個中式粥品,傳統粥店買少見少,從Openrice得知附近有數家粥店,最後選了這一家,因好評較其他的多。點了碎牛粥及炸兩,突然見到有煎堆新鮮炸起,正所謂可遇不可求,所以立即點一個,一嚐新鮮煎堆的味道。看見很多人說這家店的粥很綿,我吃過後覺得不是不綿但又沒有想像中的綿。炸兩比想像中大份,油條不脆和溫度是室溫乃意料中事。新鮮炸好的煎堆果然不同,外皮煙韌內層軟身,而且芝麻好香,不過老實說,新鮮的東西就是好味道。

炸兩比想像中大份,油條不脆和溫度是室溫乃意料中事。

2021-03-16 938 views
【 香滑綿綿的粥 】好鍾意長沙灣老字號的新貴記粥品店,由細食到大,咁多年都係咁好味,職員做嘢又勁快手。我每次外賣拎番屋企食都會預先打去落定單,之後再落樓拎,時間就會啱啱好,職員已經包好俾我,又會幫我加好醬料。今日我叫左兩碗滑肉粥,一盒炒麵,一碟腸粉和一條油炸鬼。滑肉粥好綿好滑,仲有勁多肉,每塊都好林好好味,再配埋香脆的油炸鬼食,好夾!腸粉加埋甜醬和甜豉油一齊食就最正!炒麵好大盒,但忘記加甜醬,味道有少少啖。
【 香滑綿綿的粥 】

今日我叫左兩碗滑肉粥,一盒炒麵,一碟腸粉和一條油炸鬼。

2021-03-09
TakeAway
Lunch
新貴記 宵夜 餐牌調整咗加咗幾蚊 都街坊價 份量都足 阿姐好招呼 有禮貌 生滾豬腰粥 ~ $33要求多薑蔥 豬腰爽口冇壓味 過熟粥夠傑夠綿 但粥淡口欠米香艇仔粥 ~ $17 豬皮尤魚爽口 但牛肉碎較少 份量大碗碎牛粥 ~ $17牛肉碎唔多 粥淡味 粥糊欠米香蘿蔔糕 ~ $12 好味道 清清地 啖啖都係蘿蔔絲但豉油太傑黑鼆鼆齋腸 ~ $12腸粉滑 用粘米粉爽口唔會黏 配埋混醬冇得輸 (甜辣麻醬+芝麻)同虾米腸同價 比較喜歡虾米腸 但沽清炸腸 ~ $12 炸兩 油炸鬼淋晒 再索埋啲老抽 宵夜唔好食呢個 油炸鬼唔脆唔好食😅
新貴記 宵夜

但豉油太傑黑鼆鼆

齋腸 ~ $12

腸粉滑 用粘米粉爽口唔會黏
配埋混醬冇得輸
(甜辣麻醬+芝麻)
同虾米腸同價 比較喜歡虾米腸 但沽清

豬腰粥

炸腸

蘿蔔糕 / 腸粉
2020-11-17
$45 (Last Night Supper)
蘿蔔糕 / 腸粉
  • 蘿蔔糕
  • 綠豆沙
  • 混醬腸粉
  • 蘿蔔糕/腸粉
2020-07-15 704 views
端午節期間,有次碰巧看到要等的公共交通工具要等很久,反正在街上炎熱,近來也熱氣,順便就跳入這間粥店,點一個凍綠豆沙,消暑解渴又清熱祛濕。其實它都是一早煮好,然之後整盤放進雪櫃,我一點餐,她就盛到碗子內,因此製作成本理應不高。綠豆沙夠凍,但是不會雪到有冰粒,這也是難得的,因為有時候雪到有冰粒,口感就顯得很差,而且沒有那麼甜。它的綠豆沙,綠豆份量夠多,甜味都十足,雖然不覺得有海帶,但是都有點臭草,味道不錯,不太甜而又足料的
綠豆沙,消暑解渴又清熱祛濕。

,但是都有點臭草,
味道不錯,不太甜而又足料的
Tea
2019-12-13 678 views
近日有點感冒,想吃粥品清一清腸胃。遠遠見到大招牌「新貴記」,於是我直走到這家粥店,粥店環境寬敞,最重要是乾淨企理,便試試看。「豬潤魚片粥」粥底非常棉滑,有濃濃米香。魚片也很嫩滑,吃到難得的鮮味。豬潤是起沙的,想必是我最喜歡的黃沙豬膶,甚為少見!下次也要點這個粥。「炒米粉」味道較清淡,可能比較適合愛吃淡味食物的人士。見很多食客都點了「炸兩」,大大碟,腸粉包著脆脆的油炸鬼,很吸引呢!我下次再來要試試看!
近日有點感冒
,想吃粥品清一清腸胃。

「豬潤魚片粥」

「炒米粉」

味道較清淡,可能比較適合愛吃淡味食物的人士。

• 豬潤魚片粥
2019-04-22 842 views
人大了,總記得小時候的味道是美好的。現今香港標榜什麼懷舊美食,總是叫人失望,現在的,很多只是集團式賺錢機器,在出品上中規中矩,最好的不是味道,而是吃裝修。小學時候,屋企樓下有檔街邊專賣油炸鬼,沒有其他,街邊當然是無牌經營,地點也是不太就腳的,但很多人幫襯,他的每日經營時間是是早上5點半至8點,晚上8點至凌晨1點左右,每次他們炸油條的時候,我們一家都忍不住炸油條的香味,不分早晚總會幫襯,他的味道,可以説是我吃過最好的,但社會一直進步,這些小店隨著改革,一直被淘汰。這家小店,每天早上都會新鮮即炸油條,我吃過很多現今的大大小小的粥品店,我敢說,目前他的油條8成接近我以前吃過的,油條看似簡單,要好吃,當中也有學問,不是脆口就是好吃。油條要做到外脆内軟,鬆化,不會炸過火,火喉控制,麵粉,油溫度,時間,通通都要恰到好處。這間粥店的粥我沒有試過,我只外賣了3樣油條,真心唔錯,當然要新鮮即炸炒麵,配料比較少,味道可以,不會過鹹豆漿,不知道是否自家製,但有豆味,好喝Total : $27下次有機會再試一下粥及中式糖水
人大了,總記得小時候的味道是美好的。

這間粥店的粥我沒有試過,我只外賣了3樣
油條,真心唔錯,當然要新鮮即炸
炒麵,配料比較少,味道可以,不會過鹹
豆漿,不知道是否自家製,但有豆味,好喝

Total : $27

下次有機會再試一下粥及中式糖水

2019-04-22
$27 (Breakfast)
油炸鬼
  • 油炸鬼(油條)
2019-03-06 544 views
午飯時間,胃口麻麻,只想食粥不想吃飯,行了幾個街口,終於找到這間粥品店,無論舖面和店內環境都是普通的舊式粥店,燈光用光管加上白色磁磚,環境其實好光猛,但更加容易看到陳舊的感覺,叫咗皮蛋瘦肉粥,蘿蔔糕,蘿蔔糕非常鬆軟亦大份量, 皮蛋瘦肉粥粥底多火喉,材料亦都充足, 其實食粥都可以好飽肚,這店貼在牆上的餐牌有多款選擇,雙拚粥單拚粥各款都多樣化,難得有提供魚雲和鮑片做配料,價錢亦都是四十元左右,論價錢雖然比三年前貴了十元,但只要味道可保持水準,美味粥品仍是好選擇,尤其是冬天時節,食碗熱粥全身暖晒。
皮蛋瘦肉粥,蒸蘿蔔糕

2019-03-04
$45 (Lunch)
2018-11-16 575 views
皮蛋艇仔粥足料好味,粥底軟綿具米香,配料有很多牛肉碎,抵食🥰炸兩出乎意料的好吃😋油炸鬼保持脆卜卜,腸炒皮夠薄,枱面上備甜醬、辣醬、麻醬及芝麻隨便加👍🏻最窩心的莫過於是當我趕時間要把食物打包外帶時,姨姨非常友善地替我把粥拿到廚房打包,更額外添加了一點粥給我,太有人情味了!💕

2018-06-10 603 views
老牌粥店有一般粥、腸粉、炒麵、炒米粉、油器及糭等。新貴記的及第粥用料十足,豬潤、粉腸、肉片各有三大片。粥夠綿,米量多,夠飽肚。 特色可算是他們的蘿蔔糕十分大件,只有蘿蔔及米漿蒸成的, 希望一試傳統的粥粉麵,可以一試。
老牌粥店有一般粥、腸粉、炒麵、炒米粉、油器及糭等。

新貴記的及第粥用料十足,豬潤、粉腸、肉片各有三大片。

TakeAway
2017-06-26 1239 views
經過深水埗見到一間唔起眼,地方細細,冇乜裝修嘅舊粥鋪,就入去試一試。懷舊嘅枱櫈,但冷氣充足,還有四五個街坊在品嚐食物。就叫咗一碗碎牛粥再嚟一碟炸兩。非常快手已經送上一碗熱辣辣既粥,發現粥底好靚軟綿綿,仲有好多餸,食真啲,有少少米香味,最重要食到底最後一羹都唔會化成水。至於炸兩已經唔熱,粉皮比較厚,都可以接受,但內裏嘅炸兩竟然還有啲脆 ; 豉油份量剛剛好,最緊要加埋三色混醬(甜醬、辣醬、麻醬) 一同品嚐,別有滋味。]

]
2016-09-02 1537 views
及第粥 $22 可能係全城至平大碗份量足 即叫即煲 大熱 好彩有冷氣豬雜新鮮 豬肚粉腸夠淋 豬潤爽 冇肉丸用瘦肉片 醃過好滑但粥味太濃 有啲口乾虾米腸粉 $10 自家制作 滑香 配埋混醬料 好味 齋食配豉油都good但胡椒粉唔靚 冇味唔香 配咗豉油傑撻撻 失分
及第粥 $22 可能係全城至平

及第粥
虾米腸
  • 虾米腸粉
2016-02-20 1540 views
兩公婆吃早餐,看post like多,試試吧!環境:寬敞、衛生食物:魚片粥$20、菜乾豬骨粥$14、炒麵$10、油條$6,魚片粥有生的唔熟粥底味道一般,豬骨粥味精的,油條熱脆足料,炒麵本來份量足麵底好但可惜炒燶底成個炒麵都是燶味,老店低技術。後記:結帳時,輕聲的告訴負責收錢的女士,魚片粥的魚片不熟,她立馬一句回:妳又不是滾的。正…真係正,我回應知道不是滾,但不是滾的也應該是熟吧!她就沒話說了。我提醒她是因為老店,再者評價好像挺好,但她這反應太爛了,這樣的產品加這樣的服務態度,不值這個評價囉!總結:除油條外都是令人失望的,買油條會來,其餘的產品不會光顧。
兩公婆吃早餐,看post like多,試試吧!

環境:寬敞、衛生

炒麵(燶底)
2016-02-20
$25 (Breakfast)
2015-09-28 1516 views
本人抱持食好野嘅心態四出尋找再作評論 發覺新貴記在openrice未算太popular希望以此評論令讀者對新貴記有進一步嘅認識新貴記此傳統老粥店對於住深水埗或長沙灣嘅讀者應該一啲都唔陌生本人其實甚少食粥 皆因本人自小不好水狀食物但新貴記改變本人對粥嘅體驗 原來粥都可以好好味新貴記嘅滑肉粥為本人最愛 是次再配上油條豬肉份量多、滑及嫩粥呈漿狀而非水狀 顯示米對水嘅比例較高 俗稱「足料」粥味微咸配上柔嫩嘅豬肉 兩者放進口中 先吞下粥 再慢慢咀嚼豬肉 慢慢細味出肉香味由於粥中伴有薑絲及蔥 兩者留有嘅清新味道可去除肉膻味每當食油條都會想起西方視其為甜品 例如本人於西班牙時品嚐當地嘅熱濃朱古力時 當地人會伴上油條churros本人總覺得格格不入 油條配上粥才是最佳組合油條吸入咸咸嘅粥與本來嘅味道及口感完全不同吸入粥後嘅油條會軟化 更易入口由於粥已吸入豬肉等精華 令油條更美味新貴記圪立於營盤街多年 此類老式粥店買少見少粥雖非奢華食物 但新貴記出品嘅粥用心之極 早已「俘虜」一眾街坊對本人而言 食物無分貴賤 只在乎是否好食 望此劣文可提高讀者對此店認識
希望以此評論令讀者對新貴記有進一步嘅認識

本人其實甚少食粥 皆因本人自小不好水狀食物
但新貴記改變本人對粥嘅體驗 原來粥都可以好好味
新貴記嘅滑肉粥為本人最愛 是次再配上油條
豬肉份量多、滑及嫩
粥呈漿狀而非水狀 顯示米對水嘅比例較高 俗稱「足料」
由於粥中伴有薑絲及蔥 兩者留有嘅清新味道可去除肉膻味
本人總覺得格格不入 油條配上粥才是最佳組合
油條吸入咸咸嘅粥與本來嘅味道及口感完全不同
吸入粥後嘅油條會軟化 更易入口
由於粥已吸入豬肉等精華 令油條更美味
新貴記圪立於營盤街多年 此類老式粥店買少見少
2015-09-28
$24 (Lunch)