2004-02-01 19 views
一月二十九日,同事剛放完大假,一齊去食開年飯,地點就是鴻星,我之前並未去過鴻星,印像中鴻星的價錢不平宜和石頭魚。午市去飲茶,未上到去就看到很多名人的相,在我之前有一班日本人,她們看到牆上的相很雀躍。一進去,感覺上是地方淺窄,裝潢還可以,不過同事說感覺上很渴睡,可能是燈光的問題。叫了些點心,一如以往,由同事發板,什麼排骨、什麼鳳爪不提也吧!一個生煎包真的令人為之氣結,上枱的時候是底朝天的,底部看起來都很脆口,帶微焦,不過一翻過來真的嚇死人,整個包面都是油,“叮”一聲,我終於明白了,原來燈光是集中在枱中間的,包面掃上一層油,看起來亮一點、好看一點,味道我也不想試,“骨”一聲吞掉。再來一碟燒肉,(部份)皮都尚算脆口,但肉質就有點怪怪的,很軟滑,很飽汁,同平時食的燒肉很不同。不時食的燒肉除了皮很鬆化外,肉都會帶一點五香味,加上燒烤的時間頗長,肉汁雖保留得不多,但就很鬆化。豉油王煎腸粉,咬一口,細看之下應是先拉皮,淋上豉油,再捲起來,所以上色應該不是問題,可以說毫無技巧可言,但到中間及碟底的就不行啦!可以說是豉油王油浸腸粉,要製作這樣的腸粉,可以說隨便找一個洗廁所的都可以做到。素菜餃,每隻的表面都有一點好像一毫子大的綠色一點,“應該不是色素吧?”。再來一個我都記不起的什麼蝦子雜姑炆伊,略鹹,未夠乾身,油份頗重。價錢未如想像中的貴,四個人都是三百多,每人都是八十餘塊,不過質素就強差人意。心想可能是吸引遊客的關係,先好像拍戲打燈一樣,集中在枱的中央,在菜上淋上油,菜一上枱,即閃閃生輝,好食與否,管他!
後記:經向朋友查證,此燒肉好可能不是原隻的燒,好大機會是先用油把皮弄脆,再把肉弄熟,變成皮脆肉汁多的“燒”肉。
2004-01-04 20 views
聽人講呢度幾好食(因為出名嘛),星期一晚就同男朋友仔係度試!我地點左5碟.-南非大鮑魚(因為未試過而人人都愛), 味道係不錯,但並唔係比想像中的特別. (因價錢貴,不讚成一試)-蒜蓉九肚魚同燒鰻魚,兩魚相比,九肚魚win!香脆入味,反而鰻魚雖香口,但太重honey味啦!-海參冬菇炆雞, 正呀!好入味但不"漏".-蝦醬豬肉蒸矮瓜,聽落好似好普通,但不錯,蝦醬味不太重,配起矮瓜係一絶呀!-石頭魚荷葉飯....好香呀,幾好味,但一定要熱食,如果唔係會好腥.連2罐啤酒,668...都ok啦好想試下佢地的點心,下次會再去
我地點左5碟.
-海參冬菇炆雞, 正呀!好入味但不"漏".
連2罐啤酒,668...都ok啦
好想試下佢地的點心,下次會再去
2003-12-31 0 views
我都有去鴻星食聖誕餐,覺得ok 喎!我和朋友點了$268 的聖誕套餐,頭盤的煙鱔好好味,個翅都有幾多料,跟住個蝸牛酥皮盒,我覺得好正,並不如以下那位先生所說的硬,而是脆啊!而且也很新鮮,如果係腍既話先難食!雖然個魚扒係硬左d,但係之後既蝦都ok,而個通粉亦並不是酸到入唔到口咁誇張!最正係甜品,係焗西米布甸,好好味,不過唔係幾夠熱,最正的就係佢地送多碗糖水畀我地食,係馬蹄沙,好清甜!d侍應服務唔錯,有求必應,所以雖然個餐係貴左少少,但我以後都會再幫襯。
2003-12-28 6 views
記得有一年,在情人節光顧海港城那間鴻星,吃了近$1000元(因它只有數款貴價套餐供應),卻極不滿意地離開(in terms of 味道;份量etc),誰知道事隔數年,又再次被騙。<br />昨天(12/25/03) 晚上,到此間鴻星,點了兩個$298(每人)套餐(因沒有其他中式套餐,便試試吧),那知...<br />- 香芒珍珠蝦沙律: 芒果酸到不能入口, 那蝦(類似小龍蝦)也不大新鮮<br />- 金湯翅: 湯底很「稀」,也不夠熱<br />- 魚扒: 硬<br />- 酥皮盒帶子: 酥皮都是很硬<br />- 波爾多紅酒燴通粉: 極酸...不能入口<br />只有一個南爪野菌,較可以接受。<br />本人覺得, 與其做一些不好味的「西」菜,為甚麼不能做回中菜,在聖誕節上來的,也不會要求吃西餐吧,況且廚師既然沒有那個專長,為甚麼勉強做呢,...奇怪的marketing...<br />服務:沒有添過茶水;沒有拿匙叉給你吃通粉(要用筷子吃!);
- 金湯翅: 湯底很「稀」,也不夠熱<br />
- 魚扒: 硬<br />
- 酥皮盒帶子: 酥皮都是很硬<br />
- 波爾多紅酒燴通粉: 極酸...不能入口<br />
只有一個南爪野菌,較可以接受。<br />
服務:沒有添過茶水;沒有拿匙叉給你吃通粉(要用筷子吃!);上菜時快時慢,突然上三道菜,突然又要等10分鐘再上另外一道;用過的碗碟要很久才來收......<br />
<br />
請記著,這是結賬要$600元的啊,你會要求甚麼食物質素和服務水準?!!<br />
<br />
隔鄰有兩個台灣客,我看也不是吃得很滿意,鴻星有這樣的名聲,會否反而令遊客誤以為香港好的中餐廳也只是這個質素? <br />
<br />
故此,我已決定不會再給它機會了...
2003-10-07 8 views
重陽節假期同媽咪細妹黎飲茶,呢度原來有得訂位,幾好噃!點知一點幾嚟到竟然都未滿喎,真係奇怪.呢度裝修都唔錯,個廁所仲好靚添,座位都幾舒適,不過我地唔好彩坐正係部電視前面張枱,成餐飯同部電視距離不足兩足,感覺好怪.之前去過將軍澳間鴻星,覺得嗰間款式好似多啲,同埋好味少少.呢度貴價點心選擇就多,反而一般點心如奶皇包就冇.叫左幾個侍應捧住推介既小食,手撕雞($45)唔好味,雞肉冇味唔夠凍又太油,唔得.脆皮燒肉$55得個一小碟,好貴,我唔食燒肉所以冇試,呀媽就話皮脆肉嫩幾正.鹵水雙併(約$40),要左鹵水豆腐同牛肚,幾大碟下,豆腐普通牛肚係金錢肚,好入味唔韌幾正.其他仲叫左蝦腸,紫菜卷,素菜餃,石頭魚餃同趣緻精靈鼠(即係糯米皮包奶皇餡,熱辣辣幾好味),除左石頭魚餃太林唔好味外,其他都水準中上.見?好得意有侍應賣一件件既芝士蛋糕,但實在太飽食唔落,埋單獨$27x,都幾貴,唔叫啲廚點會平啲.呢度收購$10一位茶錢,係貴不過的確係靚茶葉,唔會碎濕濕而且飲到尾都仲好香.間唔中黎飲下茶都幾好,不過我都係鍾意將軍澳間鴻星多啲
Mother's Day 去呢度食dinner,果晚可能係special night,所以好多人,我地一家人叫左個套餐,有魚翅,鮑魚,石頭魚,鴨,所有野食都幾好味,由其係<酒釀白金鴨>,好香,又唔太肥,唔太油,好正!其次個<鮑魚燴魚膠>,鮑魚好夠味,但有d"un"!魚翅就一般,可能我地叫果個套餐唔係至貴果個,只係$1880(八位),因此魚翅唔可以要求太好!而出名既石頭魚,都係不外如是,可能平時食開魚,對魚唔係太有feel!<br>因此本人反而推介<酒釀白金鴨>,雖然對靚女可能有d heavy,但一試無妨!最多做多幾野運動啦!<br>可能果晚好多人,所以d waiter & waitress 好忙,未必可以好好招呼,但我估人少時應可以好d掛!有待改善!<br>今個Father's Day 會再去,睇下有冇走樣,如有,再話過大家知!
2002-04-08 2 views
去過幾次飲茶, D 點心真係好特別, 由其係D 點心名, 真係好可愛,得意, 幾有心意, 例如"小豬嘜", "粟茸南瓜果", "石頭魚餃", "蟹將軍"......等等, 味道幾清新, 不過略嫌太過花巧.<br><br>地方都幾舒服, 服務亦見水準, 不過價錢就略貴.
<br>
<br>地方都幾舒服, 服務亦見水準, 不過價錢就略貴.
2002-04-07 10 views
今日去鴻星食晚飯, 一入到去已經有陣怪味, 之後重一邊食一邊俾蚤咬. 食完之後個個唔係腳痕就手痕. 下次咪攪啦。<br><br>D食物OK但碟頭好細, 唔抵食。
<br>
<br>D食物OK但碟頭好細, 唔抵食。
2001-06-23 27 views
This shop is much more spacious than the one at Harbour City and the food quality maintains very high!
2000-07-09 4 views
今次去呢度飲,非常美味~最深刻係一個好似叫乜乜海皇翅,橙黃色架,食香味俱備~!仲有甜品白兔仔,好軟架,個樣仲好cute,都唔捨得食..但第2次食時又好似冇咁好食咁
今次去呢度飲,非常美味~
最深刻係一個好似叫乜乜海皇翅,橙黃色架,食香味俱備~!