2023-04-17 113 views
呢晚去左大埔探朋友仔,順手去食大埔良心店良鮨嘅姐妹店鮨池壽司,佢地食材都係由日本直送,刺身新鮮又好味,價錢合理😋⁂⁂⁂刺身和牛燒肉盛⁂⁂⁂❀雜菜沙律❀沙律菜好大份,食落新鮮爽脆,配上酸酸甜甜嘅芝麻沙律醋,簡單既配搭就已經夠哂開胃。❀五色刺身❀刺身有三文魚、帆立貝、赤蝦、白身魚及八爪魚,每款2切,全部都係厚切😙三文魚刺身因為油脂豐富,所以顏色會比較淺,入口鮮甜軟滑好好味;另一款我幾鍾意嘅係赤蝦,大大隻,充滿彈性又多蝦膏。❀燒肉盛❀有A4和牛小排、A4和牛三角、澳洲和牛肩肉及澳洲和牛頸脊,和牛油脂分布均勻,肉質細緻柔嫩,燒一陣就已經油香四溢,同朋友食到大滿足😆如果食唔夠喉,仲可以再單點追加,呢個位幾貼心👍🏻❀鰻魚炒飯❀我地另外加左個鰻魚炒飯,鰻魚粒粒肥美、細嫩肉滑,為炒得乾身嘅炒飯增添左魚油香,個飯都幾大份,建議同人share食。
呢晚去左大埔探朋友仔,
順手去食大埔良心店良鮨嘅姐妹店鮨池壽司
佢地食材都係由日本直送,
刺身新鮮又好味,價錢合理😋

⁂⁂⁂刺身和牛燒肉盛⁂⁂⁂

❀雜菜沙律❀
沙律菜好大份,食落新鮮爽脆,
配上酸酸甜甜嘅芝麻沙律醋,
簡單既配搭就已經夠哂開胃。

❀五色刺身
刺身有三文魚、帆立貝、
赤蝦、白身魚及八爪魚,
每款2切,全部都係厚切😙
三文魚刺身因為油脂豐富,
所以顏色會比較淺,
入口鮮甜軟滑好好味;
另一款我幾鍾意嘅係赤蝦,
大大隻,充滿彈性又多蝦膏。

❀燒肉盛❀
有A4和牛小排、A4和牛三角、
澳洲和牛肩肉及澳洲和牛頸脊,
和牛油脂分布均勻,肉質細緻柔嫩,
燒一陣就已經油香四溢,
同朋友食到大滿足😆

如果食唔夠喉,仲可以再單點追加,
呢個位幾貼心👍🏻

❀鰻魚炒飯❀
我地另外加左個鰻魚炒飯,
鰻魚粒粒肥美、細嫩肉滑,
為炒得乾身嘅炒飯增添左魚油香,
個飯都幾大份,建議同人share食。
2023-04-16 73 views
今日喺大埔嗰邊收工,見到呢間店面光猛嘅日式店, 座位又闊落,又想食日本嘢,咁就入去試試啦。日式牛蒡蕎頭呢個配搭好新鮮,作為頭盤前菜,酸酸甜甜,非常開胃。刺身和牛燒肉盛套餐雜菜沙律蔬菜新鮮,種類繁多, 配上柚子醋汁, 配搭清新開胃,沙律菜爽脆鮮嫩。五色刺身盛材料豐富上乘, 有三文魚、牡丹蝦、白身魚、帶子、八爪魚, 樣樣新鮮,而且厚身,味美鮮甜。和牛燒肉盛多款和牛可以試曬,正!A4和牛小排,A4和牛三角,澳洲和牛肩肉,澳洲和牛頸脊。油脂分佈平均,就咁燒一燒已經好香,牛味非常濃郁厚實,油脂燒過後更加入口即溶。

日式牛蒡蕎頭
呢個配搭好新鮮,作為頭盤前菜,酸酸甜甜,非常開胃。

刺身和牛燒肉盛套餐

雜菜沙律

五色刺身

和牛燒肉盛

2023-04-14 4970 views
🥰 話說早前太忙, 錯過咗一頓 “廚師發板”, 連續幾日心思思要食壽司, 今日相約老友 “肥強” 嚟 “鮨池壽司店”, 終於食番餐好嘢.🥢 餐廳門口甚具氣派, 室內裝修帶日本風, 設一張U型壽司吧枱, 另外多張方枱, 舒適闊落. 今晚點咗 “刺身和牛燒肉盛”, $488+10%, 包括雜菜沙律, 五款刺身, 各二切, 四款燒肉, 各三片.🍀 雜菜沙律. 非常新鮮.五色剌身盛🐟 池魚. 油潤, 甜美.🐠 三文魚. 厚切, 口感充實.🐚 帆立貝. 新鮮, “肥強” 大讚.🐙 八爪魚. 我本身麻麻哋.🦐 赤蝦. 超大隻, 鮮甜.日式燒肉盛🐂 牛三角. 香口, 小脆, 今晚驚喜之一.🐂 牛小排. 牛味不俗.🐂 澳洲和牛肩肉. 腍滑, 出色.🐂 牛頸脊. 水準之上.🤗 總結: 環境裝修十分讚, 坐位舒適, 服務殷勤, 有問必答. 論食物, 賣相加分, 刺身質素當然OK, 驚喜位竟然係烤肉!

刺身和牛燒肉盛
🍀 雜菜沙律. 非常新鮮.
雜菜沙律
五色剌身盛
🐟 池魚. 油潤, 甜美.
🐠 三文魚. 厚切, 口感充實.
🐚 帆立貝. 新鮮, “肥強” 大讚.
🐙 八爪魚. 我本身麻麻哋.
🦐 赤蝦. 超大隻, 鮮甜.
五點刺身盛
日式燒肉盛
🐂 牛三角. 香口, 小脆, 今晚驚喜之一.
🐂 牛小排. 牛味不俗.
🐂 澳洲和牛肩肉. 腍滑, 出色.
🐂 牛頸脊. 水準之上.
日式牛肉盛
日式牛肉盛
Dinner
平時都幫襯開大埔廣福道嘅良鮨(良知)知道佢地係同區開咗另一間姊妹店無理由唔支持平日夜晚比想像中多人嚟幫襯除咗壽司刺身外,原來佢地仲有燒肉SET當然要一次過試齊曬所有嘢啦🫶🏻整體食物質素都非常好食就是當晚意外幾多,餐廳要更注意衛生𓂅 刺身和牛燒肉盛 (ᴴᴷᴰ 488)五色刺身盛有三文魚、帆立貝、赤蝦、白身魚、八爪魚各二切,魚生鮮味十足💛;吃完後上菜嘅日式燒肉就有A4和牛小排、A4和牛三角、澳洲和牛肩肉、澳洲和牛頸脊各三片,都幾高質💛𓂅 鰻魚炒飯 (ᴴᴷᴰ 98)炒飯裡嘅鰻魚份量唔講得笑,真係差不多啖啖都有鰻魚肉,炒飯嚟講佢唔算炒得好乾身,但我覺得很不錯了🫡
平時都幫襯開大埔廣福道嘅良鮨(良知)
知道佢地係同區開咗另一間姊妹店無理由唔支持

平日夜晚比想像中多人嚟幫襯
除咗壽司刺身外,原來佢地仲有燒肉SET
當然要一次過試齊曬所有嘢啦🫶🏻
整體食物質素都非常好食
就是當晚意外幾多,餐廳要更注意衛生

𓂅 刺身和牛燒肉盛 (ᴴᴷᴰ 488)

𓂅 鰻魚炒飯 (ᴴᴷᴰ 98)
2023-04-12
$330 (Dinner)
  • 刺身和牛燒肉盛
  • 鰻魚炒飯
上星期就朋友方便入左大埔食夜晚,我地揀左間開張只有幾個月既日式餐廳✨餐廳格局佈置有日式感,環境乾淨企理,坐得舒適🥰我地叫左{鮨池二人前},價錢合理,仲有好多野食😛🎌鮨池二人前 $688❥ 香芒蟹籽沙律沙律份量十足,有大量青瓜絲、芒果同蟹籽🥭芒果鮮甜,青瓜好爽脆,口感豐富😛係唔錯既前菜👏❥ 生蠔(2隻)兩隻生蠔都超級飽滿🦪食落好新鮮creamy✨🥰❥ 刺身拼盤刺身大大盤好豐富😍包括有鮑魚、三文魚、油甘魚、赤蝦、帆立貝、八爪魚,每款有兩件,件件都夠新鮮🤩帆立貝鮮甜可口,三文魚、油甘魚厚切肥美,肉質柔軟😋赤蝦大大隻夠鮮甜,鮑魚有鹹鮮味,爽口彈牙💗❥ 火炙芝士三文魚卷火炙三文魚有魚油香😋🔥連埋我鍾意食既芝士,呢個配搭好夾!❥ 燒雞翼牛舌呢個二人前最最最impressive係燒物🥹❤️真係好出色!牛舌係厚切‼️食落有口感但唔會韌,肉汁豐富,唔會燒到好乾身!燒雞翼都好正,外皮燒到好脆口,雞肉嫩滑,食落啖啖肉,好高質👍🏻❥ 魚奶湯奶白色既湯底,裡面有菇同菜,入口鮮甜,有好香既魚味,完全唔會油膩🤤❥ 雜錦天婦羅熱辣辣上枱♨️分別有大蝦、茄子、秋葵、南瓜天婦羅,炸到脆卜卜,沾埋天婦羅汁更加好食!❥ 櫻花蝦雞肉
餐廳格局佈置有日式感,環境乾淨企理,坐得舒適🥰
我地叫左{鮨池二人前},價錢合理,仲有好多野食😛

🎌鮨池二人前 $688

❥ 香芒蟹籽沙律
沙律份量十足,有大量青瓜絲、芒果同蟹籽🥭
芒果鮮甜,青瓜好爽脆,口感豐富😛係唔錯既前菜👏

❥ 生蠔(2隻)
兩隻生蠔都超級飽滿🦪
食落好新鮮creamy✨🥰

❥ 火炙芝士三文魚卷
火炙三文魚有魚油香😋🔥
連埋我鍾意食既芝士,呢個配搭好夾!

❥ 燒雞翼牛舌

❥ 魚奶湯

❥ 雜錦天婦羅

❥ 櫻花蝦雞肉炒飯
炒飯勁大份!炒得夠乾身,食落粒粒分明👍🏻
連埋櫻花蝦、雞肉粒一齊去炒,好香口!

❥ 日本完熟桃味梳打 $30
❥ 日本富士山柚子梳打 $30
兩支都係日本直送飲品🥤
梳打氣泡感十足,好清新解膩!
呢個價錢勁抵!絕對要叫🤭
2023-03-27
2023-04-01 87 views
一開始會送上香芒蟹子沙律🥗,有青瓜絲、蟹子、芒果粒😋刺身拼盤好豐富,有生蠔🦪、鮑魚、三文魚、油甘魚、赤蝦、帆立貝、八爪魚🐙鮑魚切左片,方便食。生蠔口感滑溜,唔重海水味。火炙芝士三文魚卷三文魚炙燒過搭上芝士,卷裡面又有好大粒Cream Cheese😍😍魚奶湯魚湯熬到奶白色,裡面有菜、豆腐、菇。燒物燒雞翼同厚切牛舌,牛舌恰到好處,爽有嚼勁。雜錦天婦羅有兩個大蝦🍤、秋葵、茄子、蕃薯、南瓜,炸粉做得唔錯。櫻花蝦雞肉炒飯份量幾多,食完好滿足😁甜品阿波羅脆皮雪條😆呢個二人前餐,每款都會有2人份量,比起散叫,可以試到唔同野食👍👍

一開始會送上香芒蟹子沙律🥗,有青瓜絲、蟹子、芒果粒😋

魚奶湯
魚湯熬到奶白色,裡面有菜、豆腐、菇。

燒物
燒雞翼同厚切牛舌,牛舌恰到好處,爽有嚼勁。

雜錦天婦羅
有兩個大蝦🍤、秋葵、茄子、蕃薯、南瓜,炸粉做得唔錯。

櫻花蝦雞肉炒飯
份量幾多,食完好滿足😁

阿波羅脆皮雪條😆

2023-03-28
$378 (Dinner)
2023-03-31 86 views
去咗大埔呢間日式餐廳食晚飯見到有個二人餐望落幾多野食啱晒有選擇困難症嘅我 唔使煩諗食咩◽️二人餐 $688🔹前菜 香芒蟹籽沙律大量青瓜絲、蟹柳同芒果加上蟹籽同沙律醬 份量好勁🔹刺身盛<生蠔、鮑魚、赤蝦、帆立貝、三文魚、八爪魚、油甘魚>成盤刺身上台好有氣勢 排列得好整齊每款都好厚切 食起上嚟有口感整體都好新鮮 特別喜歡赤蝦同帶子口感彈牙 磯煮鮑魚味道都唔錯仲有兩隻生蠔食 大滿足🔹火炙芝士三文魚卷經火燒過令三文魚食落更香口 卷物入面仲夾左芝士同玉子🔹串燒燒到好靚 雞翼熱辣辣 外皮燒到脆卜卜牛舌肉質鮮嫩 而且好厚切 口感好好🔹魚湯奶白色嘅魚湯味道鮮甜 🔹雜錦天婦羅有大蝦、茄子、蕃薯、南瓜等雜菜炸粉量適中 入口香脆🔹櫻花蝦雞肉炒飯食到呢度已經飽飽地再來一大碟炒飯 用料豐富加入櫻花蝦同雞肉去炒 米飯粒粒分明 炒得幾香最尾仲有阿波羅雪條食 飽到差啲食唔哂
去咗大埔呢間日式餐廳食晚飯
見到有個二人餐望落幾多野食
啱晒有選擇困難症嘅我 唔使煩諗食咩

◽️二人餐 $688
🔹前菜
香芒蟹籽沙律
大量青瓜絲、蟹柳同芒果
加上蟹籽同沙律醬 份量好勁

🔹刺身
<生蠔、鮑魚、赤蝦、帆立貝、三文魚、八爪魚、油甘魚>
成盤刺身上台好有氣勢 排列得好整齊

牛舌肉質鮮嫩 而且好厚切 口感好好

🔹魚湯
奶白色嘅魚湯味道鮮甜

🔹雜錦天婦羅
有大蝦、茄子、蕃薯、南瓜等雜菜
炸粉量適中 入口香脆

米飯粒粒分明 炒得幾香

最尾仲有阿波羅雪條食 飽到差啲食唔哂

1K
2023-03-30 55 views
在大埔的海寶花園旁,到時一系列長壽又有實力的小店,最近這邊開了一間新餐廳,鮨池,以鮨店自居的居酒屋,想必有過人的實力吧這家店出奇地大,在大埔海寶花園這一帶算是頗為進取服務水平不俗,侍應有禮貌而且願意答問題出品二人餐$688加一香芒蟹子沙律青瓜份量有夠多,適量美乃滋緊不少的芒果肉🥭,相當開胃刺身六點(另加一道,因為本人不吃生蠔🦪)帆立貝鮮甜 鮑魚煙韌但不難咬,油甘魚跟三文魚🍣相當厚切,夠肥美!另補:赤貝 意外地爽脆,貝類清香細緻,不俗火炙芝士三文魚卷很喜歡加忌廉芝士,跟三文魚的油香互相重疊,入口肥美creamy 天婦羅🍤蝦肉厚實外皮薄脆,南瓜也是相當甜澱粉味重,不錯魚奶湯口味相當像加入牛奶的魚湯,其實是把魚肉加入魚湯然後煮至奶白色,少一點功夫時間也不行,出色燒物雞全翼 咬開之後竟然冒出白煙,熱辣辣香脆,口味一流,還帶一點奶香!牛舌 牛舌最重要是五至7分熟,含有適當的油花,這一條的質感味道也不錯,而且火喉控制得相當不錯櫻花蝦雞肉炒飯分量不少,炒飯做到粒粒分明,櫻花蝦味道很出,雞肉粒份量適中,作為ending也不錯鯛魚燒 白桃味雪糕雪糕比我想像中好吃,沒有未解凍的過硬問題白桃不算太甜,加上鯛

這家店出奇地大,在大埔海寶花園這一帶算是頗為進取

服務水平不俗,侍應有禮貌而且願意答問題

出品
二人餐$688加一

香芒蟹子沙律
青瓜份量有夠多,適量美乃滋緊不少的芒果肉🥭,相當開胃

刺身六點(另加一道,因為本人不吃生蠔🦪)
另補:赤貝 意外地爽脆,貝類清香細緻,不俗

天婦羅🍤
蝦肉厚實外皮薄脆,南瓜也是相當甜澱粉味重,不錯

鯛魚燒 白桃味雪糕
雪糕比我想像中好吃,沒有未解凍的過硬問題
白桃不算太甜,加上鯛魚燒跟雪糕之間含有一些爆炸糖,層次感突出

#鮨池 #大埔

#foodstagram #foodporn
#hongkong #hkig #hkfood #food
#foodie #KOL #吃貨 #吃貨人生
#美食 #香港美食指南 #相機食先 #手機食先 #discoverhk#hongkong#hkig#hkfood#hkpicnic#hkplay#hkdine #hktraveller
2023-03-29 44 views
早兩日約個好友係大埔食晚飯聚舊,佢介紹去係八號花園附近嘅日式餐廳食兩人套餐。餐廳環境都幾寬敞舒服,以日式裝修為主題。我地點左一份鮨池二人前套餐,依份二人套餐係全日都會供應,當初都有少少擔心唔夠飽,但慢慢依落去就打消依個諗法。先來前菜香芒蟹籽沙律,芒果肉夠鮮甜,蟹籽份量相當十足,令爽口嘅青瓜絲增加口感。再來刺身拼盤裡面有生蠔、鮑魚、三文魚,油甘魚、赤蝦、帆立貝和八爪魚,件件新鮮,個人最愛係赤蝦和帆立貝,肉質相當肥美。火炙芝士三文魚卷有我最愛嘅火炙三文魚,經微微炙過三文魚,入口帶出啖啖魚油香。串燒有燒雞翼和牛舌,牛舌比我想像中有驚喜,燒得剛剛好,嫰滑多汁,值得一讚。雜錦天婦羅(二人)裡面有2隻大蝦、茄子、秋葵、蕃茄和南瓜,入口酥脆,沾上天婦羅汁,更為滋味。魚奶湯奶白色嘅魚奶湯,入口夠鮮甜,裡面配上少量菇和菜,減減油膩感。櫻花蝦雞肉炒飯份量都幾多,炒飯用上珍珠米,重點係炒得夠乾身,炒飯吸盡櫻花蝦和雞肉嘅精華,停不了口。我地另外點左兩杯飲品,日本完熟桃味梳打及日本富士山柚子梳打,爽。最後甜品係阿波羅雪條,係朱古力脆皮雪條,正。

餐廳環境都幾寬敞舒服,以日式裝修為主題。

再來刺身拼盤

火炙芝士三文魚卷

雜錦天婦羅(二人)

櫻花蝦雞肉炒飯

最後甜品係阿波羅雪條,係朱古力脆皮雪條,正
2023-03-29 46 views
有6個course:前菜、刺身、卷物、熟食加燒物、天婦羅同炒飯。香芒蟹子salad有好多青瓜所以夠清新,做starter一流。兩隻生蠔超新鮮,連我平時唔多鍾意食嘅,都覺得好好味,夠大隻夠鮮甜!總共有六款刺身,包括鮑魚,三文魚,油甘魚, 赤蝦,帆立貝同八爪魚,全部都好新鮮!我平日唔多食三文魚,但今次呢個火炙芝士三文魚卷配搭,加埋芝士,我覺得都幾好味。有三文魚油香,芝士令到成個口咁都好creamy。魚奶湯我覺得超好味,有好多素菜!!好想散叫多幾碗。燒雞翼同牛舌都幾好,雞翼超大隻,燒完都好多汁,牛舌厚切有口感!雜錦天婦羅包兩隻蝦,同四款菜,外皮鬆脆,冇油膩感!最後食埋個櫻花蝦雞肉炒飯真心飽飽。最後仲有apollo雪條!!$688加10%我覺得抵啦!呢到坐得舒服,師傅同服務員都好好人,最緊要夠安靜,可以好好享受。

最後仲有apollo雪條!!

2023-03-28 44 views
估唔到大埔都有Omakase!有晚同老公去咗「鮨池」食 dinner,點咗一個超豐富嘅「Omakase」,有齊時令刺身、燒肉、壽司🍣、炸物、炒飯,好滿足咁走!先上 #和風雜菜沙律🥗,份量多,胡麻汁幾開胃!然後是 #五色刺身盛,好新鮮,全部都好鮮甜,特別是帶子同白身魚。再來 #鮨壽司盛,賣相勁靚,亦係好新鮮,特別係海膽壽司,入口即溶,齒頰留香,好正!兩道炸物 — #唐揚魷魚鬚 + #鹿兒島雞翼串 都炸得好惹味,而且炸得幾乾身,唔會一咬落去成口油。雞翼較一般食到嘅大隻,啖啖肉,好味😋!估唔到食完刺身、壽司,接著仲有#日式燒肉,有4款選擇,有日本和牛 和 澳洲牛肩肉等,先由油脂較多嘅開始食,牛味香濃,配燒肉汁一流!最後,仲送來了一大碟 #海膽炒飯,加咗蟹籽,每啖都食到卜卜聲,仲有淡淡海膽味,炒得好香,可惜去到呢度我已經好飽,食唔哂啦!其實,我哋另外仲點咗 #日本津室生蠔🦪,因為而家做緊$68 買一送一,真係好抵!脹卜卜,入口仲有海水味,非常新鮮,性價比好高,下次再來必點!真係好滿足、好飽,但結賬時,店員仲送來一人一條朱古力脆皮雪條😂,來個完美嘅ending!呢個 set 下次要翻兜,好正!

先上 #和風雜菜沙律🥗,份量多,胡麻汁幾開胃!

😋!

估唔到食完刺身壽司,接著仲有

呢個 set 下次要翻兜,好正!

2023-03-23
  • 日本室津生蠔
大埔人報料 呢間壽司店好好食 😋今日就等我去一試真假🤨🤨🥢海葡萄沙律🥗海葡萄真係好似 一串串葡萄🍇咁樣但來頭其實好巴閉😎被喻為「綠色魚子醬」熱量低,但營養價值高👑👑口感同魚子醬相似 一粒一粒係口入面爆開 好正☺️呢個沙律仲要 內有乾坤🤩🤩🤩海葡萄下面 收埋左啲帶子、魷魚刺身😍呢盤沙律真係唔簡單😊👍🏻🥢五色刺身盛好耐無食過 咁鮮甜嘅刺身啦☺️☺️☺️刺身嘅水準 簡直係置身日本食緊嘅感覺😍😍係可以食到 每一款刺身個份鮮味、甜味多多都食得落😆🥢日式燒肉A4和牛小排、A4和牛三角、澳洲和牛肩肉、澳洲和牛頸脊各三片係好多年前 我好鍾意嘅紙上燒😂上菜個下 都覺得無咩特別 但係愈燒愈香 愈燒愈肚餓🤤OMG‼️‼️係世界級嘅燒肉😱😱特別係!!A4和牛小排!!燒香左啲油脂 然後入口溶化🥺🥺🥺實!在!太!好!味!啦!😍😍😍😍😍對面個個都食到合埋眼 勁享受😎🥢壽司🍣叫左幾款唔同魚類嘅壽司每一款都各有特式 不會讓人失望🥢日式鵝肝飯🍚超抵食!!$108有三片大大片 厚切鵝肝🤤🤤🤤煎香咗兩邊嘅鵝肝 入口半融化狀態係口入面 慢慢滲出鵝肝嘅香味🥰已經食到好飽...但仲係好想繼續食😋一餐好驚嘆嘅晚餐☺️世界級嘅享受😎🙌🏻🙌🏻🙌🏻大大
大埔人報料 呢間壽司店好好食 😋
今日就等我去一試真假🤨🤨

🥢海葡萄沙律🥗
海葡萄真係好似 一串串葡萄🍇咁樣
但來頭其實好巴閉😎
被喻為「綠色魚子醬」
熱量低,但營養價值高👑👑
口感同魚子醬相似 一粒一粒係口入面爆開 好正☺️
呢個沙律仲要 內有乾坤🤩🤩🤩
海葡萄下面 收埋左啲帶子、魷魚刺身😍
呢盤沙律真係唔簡單😊👍🏻

🥢五色刺身
好耐無食過 咁鮮甜嘅刺身啦☺️☺️☺️
刺身嘅水準 簡直係置身日本食緊嘅感覺😍😍
係可以食到 每一款刺身個份鮮味、甜味
多多都食得落😆

🥢日式燒肉
係好多年前 我好鍾意嘅紙上燒😂
上菜個下 都覺得無咩特別
但係愈燒愈香 愈燒愈肚餓🤤
OMG‼️‼️係世界級嘅燒肉😱😱
特別係!!A4和牛小排!!
燒香左啲油脂 然後入口溶化🥺🥺🥺

世界級嘅享受😎
🙌🏻🙌🏻🙌🏻大大力推薦 呢間餐廳🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2023-03-22
2023-03-23 45 views
去係大埔唔知食咩好行過見到鮨池好似幾吸引~今晚一於食壽司!叫左刺身拼日式燒肉set~ 先黎雜菜沙律 伴上黑醋汁分量好多~😂 兩人分兩次都未分完!E個前菜十分開胃!😋五色刺身盛 (每款各兩片)有三文魚,八爪魚,帆立貝,白身魚同赤蝦刺身切得十分厚!亦夠新鮮~赤蝦同帆立貝都好鮮甜🤭❤日式燒肉會有個小小燒肉爐自行調節火力❣放上吸油紙真細心😚 肉類拼盆好精緻~ 每片肉亦都係厚切!😋 油脂分布平均,肉質軟腍,滿口油香❣碟上伴有少量蔬菜燒南瓜同蘆筍,可中和油膩感~👍額外點了鰻魚炒飯分量真係好夠多😂 鰻魚都落得重手幾乎每啖都有食到鰻魚!👍米飯粒粒上色粒粒分明~有質素!😋生蠔有promotion 我緊係唔會放過佢😆😆日本生蠔十分飽滿,脹卜卜~❣入口冇海水同鐵銹味~只有滿口鮮甜!正丫😆❤為今餐劃上完滿句號😊
去係大埔唔知食咩好
行過見到鮨池好似幾吸引~
今晚一於食壽司

叫左刺身拼日式燒肉set~
先黎雜菜沙律 伴上黑醋汁
分量好多~😂 兩人分兩次都未分完!
E個前菜十分開胃!😋

五色刺身盛 (每款各兩片)
有三文魚,八爪魚,帆立貝,白身魚同赤蝦
刺身切得十分厚!亦夠新鮮~
赤蝦同帆立貝都好鮮甜🤭❤

日式燒肉會有個小小燒肉爐
自行調節火力❣放上吸油紙真細心😚
肉類拼盆好精緻~
每片肉亦都係厚切!😋
油脂分布平均,肉質軟腍,滿口油香❣
碟上伴有少量蔬菜
燒南瓜同蘆筍,可中和油膩感~👍

額外點了鰻魚炒飯
分量真係好夠多😂 鰻魚都落得重手
幾乎每啖都有食到鰻魚!👍
米飯粒粒上色粒粒分明~有質素!😋

生蠔有promotion 我緊係唔會放過佢😆😆
日本生蠔十分飽滿,脹卜卜~❣
入口冇海水同鐵銹味~
只有滿口鮮甜!正丫😆❤
為今餐劃上完滿句號😊

2023-03-21
Dinner
之前喺呢間餐廳食過lunch覺得好滿意,今日就帶埋老公嚟食晚飯。我們點咗一份刺身拼日式燒肉套餐,另外單點咗生蠔、壽司盛、牛舌、海膽蟹籽炒飯同雪糕鯛魚燒。職員好快就送上燒肉套餐嘅雜菜沙律,新鮮爽脆,清新開胃。五色刺身盛(三文魚、帆立貝、赤蝦、白身魚、八爪魚各兩切)三文魚厚切肥美,口感柔軟;赤蝦大隻鮮甜,肉質細嫩;今次嘅白身魚是油甘魚,油脂分佈均勻,帶有一種濃郁嘅魚油香氣;八爪魚口感彈牙,五款刺身都非常新鮮👍🏻日本室津生蠔做緊買一送一,就點嚟試吓。生蠔肥美飽滿,食落好creamy好重海水味 時令壽司盛(火灸金目鯛、火灸真鯛、池魚王、伊佐木壽司各兩件)火灸過嘅鯛魚油分甘香,魚肉嫩滑;池魚王肉質細緻爽口,伊佐木軟腍肥美,魚肉味道濃郁。日式燒肉(A4和牛小排、A4和牛三角、澳洲和牛肩肉、澳洲和牛頸脊各三片)睇啲油花都知正!!有個迷你烤爐畀客人自己燒,燒嘅時候香到不得了,隔離檯都望過嚟每種牛肉都獨特嘅口感同風味,A4和牛小排肉質緊實,油脂香味濃到化不開三角肉質柔軟,口感滑嫩;肩肉同頸脊都有濃郁嘅牛肉味,真係非常推薦呢個燒肉set!牛舌串燒得啱啱好,中間重有啲粉紅色,口感柔軟,嫩滑無筋。海膽蟹子炒飯
職員好快就送上燒肉套餐嘅雜菜沙律,新鮮爽脆,清新開胃。
五色刺身盛(三文魚、帆立貝、赤蝦、白身魚、八爪魚各兩切)
日本室津生蠔

牛舌串
燒得啱啱好,中間重有啲粉紅色,口感柔軟,嫩滑無筋。
海膽蟹子炒飯
海膽口感奶滑,鮮味同甜味好足;炒飯炒得粒粒分明又乾身,重有好多蟹子,非常香口。
白桃味雪糕鯛魚燒
最後用呢個造型可愛、清新美味嘅白桃雪糕鯛魚燒作結,今餐真係每一道菜都令人滿意,非常滿足!
2023-03-21 1606 views
近日去左大埔行街,發現左一間新開日本嘢🫣見佢裝修得好靚,就決定入去食個飯,當飛左轉日本🇯🇵😜-以下係一個$488既set,另名加左生蠔同炒飯~🥢雜菜沙律沙律菜新鮮爽脆,有d酸酸甜甜既沙律醋,令到好開胃😋🥢生蠔生蠔兩隻都好大隻又飽滿,上面另外有少少蘿蔔蓉點綴,食落新鮮又爽口😋🥢五色刺身盛入面有三文魚、帆立貝、赤蝦、白身魚、八爪魚各兩塊。三文魚切得好厚身😍全部都好新鮮又唔會腥,白身魚微微燒過好香口!八爪魚都好夾口,我最愛既赤蝦好肥美😋 仲有好多蝦膏🥰🥢日式燒肉有A4和牛小排、A4和牛三角、澳洲和牛肩肉、澳洲和牛頸脊各三片,油脂分布得好均勻,啲雪花勁靚❄️放上去燒幾下已經聞到勁香🥹 入口即溶既感覺超級正🥢壽司有四款壽司,真鯛既魚味濃又好鮮甜,池魚王面頭有薑絲,好彈牙!金目鯛既油脂適中,肉質細膩😍伊佐木都鮮甜又彈牙🥢燒牛舌串燒牛舌燒得超香🥹🥹 一串三大塊而且好厚身,一啲都唔韌🥢鰻魚炒飯食到呢到其實已經好飽,但一見到個飯好香又食左一碗🤣 真係有大大舊鰻魚係入面,仲有醃蘿蔔可以解膩🥢白桃雪糕鯛魚燒職員好有心幫我哋切開咗4份,方便d食😍雪糕好重白桃味,仲有少少果肉同白桃味朱古力脆片喺入邊,唔會太甜,食
以下係一個$488既set,另名加左生蠔同炒飯~

🥢雜菜沙律
沙律菜新鮮爽脆,有d酸酸甜甜既沙律醋,令到好開胃😋

🥢生蠔

🥢五色刺身

🥢日式燒肉

🥢壽司

🥢燒牛舌串燒
牛舌燒得超香🥹🥹 一串三大塊而且好厚身,一啲都唔韌

🥢鰻魚炒飯

🥢白桃雪糕鯛魚燒
職員好有心幫我哋切開咗4份,方便d食😍雪糕好重白桃味,仲有少少果肉同白桃味朱古力脆片喺入邊,唔會太甜,食完飯食個甜品啱啱好😋
呢間真係高質又抵食!用黎慶生都係唔錯既選擇🥰🥰超級滿足
  • 燒肉盛