Restaurant: Surasang 수라상
Terms & Details:
2024-08-05 134 views
呢間位於圓方嘅高級韓式居酒屋環境清雅🇰🇷而且入面採用咗落地大玻璃,可以望到出面嘅風景🌃水刺床刺身盛盒 $528呢個刺身盛盒有生牛肉、醬油漬帶子、甜蝦、海膽、三文魚子同埋蔥花🐮另外亦都有一碟紫菜包住一齊食,幾樣材料一啖食落去非常滿足😙海鮮煎餅 $215呢度嘅海鮮煎餅都幾足料,比較特別嘅係佢加入咗啲魚乾同埋蝦乾仔🦐增加咗鮮味,個餅嘅邊邊都煎得好脆😎而個醬汁帶少少甜味,冇其他餐廳嘅咁鹹😌韓牛大蔥卷 $880呢個係席前料理嘅一道菜,店員拎上嚟嘅時候已經見到啲牛肉嘅油花好靚🤩打完卡之後店員就會幫手煎到啲牛肉大概五成熟,再捲返啲大蔥入去,入口油香豐富,質感軟嫩🤤牛味都幾重🐮另外亦都有麻油鹽可以點,但係個人覺得唔使點汁已經好好食,另外仲有兩碗生蛋黃拌飯🍳牛肉魚籽釜飯 $295另外一道賣相好吸引嘅菜式😝魚子嘅份量鋪滿咗一半,上枱後就要盡快將上面嘅生蛋黃撈勻,如果唔係隻蛋就會開始熟熟地🤣而啲牛肉粒同樣都充滿牛味,估唔到同啲三文魚子都幾夾🐟有啲驚喜嘅係原來底部都有少少飯焦😆Lavender Seoul 127 $118呢款Cocktail由桑椹酒、薰衣草糖漿同埋檸檬汁調製而成🍋入口香甜,亦都飲得出薰衣草嘅

水刺床刺身盛盒 $528

海鮮煎餅 $215

韓牛大蔥卷 $880

牛肉魚籽釜飯 $295

Lavender Seoul 127 $118
呢款Cocktail由桑椹酒、薰衣草糖漿同埋檸檬汁調製而成🍋入口香甜,亦都飲得出薰衣草嘅味道🍸

The Night Begins $108
呢款就有燒酒、青檸汁、蘋果醋同埋菠蘿汁🍍味道比較酸,果醋味比較突出🍎味道幾特別
2024-08-04 130 views
👦🏻同👧🏻去完圓方睇戲,梗係要搵啲好野食醫下肚啦,當晚👦🏻👧🏻就一齊去左Surasang 수라상 食韓國菜🇰🇷,餐廳裝潢雅緻,食物質素頂級,更重要既係服務態度一流!🌟前菜餐廳提供既前菜有泡菜、魚糕、辣魷魚、芽菜、菠菜等前菜。唔夠食可以再免費Refill!🌟水刺床刺身盛合今次係👦🏻第一次食餐廳既主打水刺床刺身盛合。水刺床刺身盛合包括帶子、海膽、鮮蝦、蔥生和生牛肉他他,餐廳提供脆紫菜餅同紫菜,用嚟包住刺身黎食。食材原本就極新鮮高質,一食落口,真係可以話極致既鮮味!🌟海鮮煎餅海鮮煎餅一上枱已經見到好多海鮮鋪面,充滿住魷魚🦑、帶子粒,蔥,煎得極香口得唔會太油膩,一啖煎餅一啖酒,真係人間不快都溜走😆😆!🌟韓牛大蔥卷(伴生蛋黃小米飯)店員熱心地幫我地燒韓牛,由質感柔軟,油花均勻既韓牛片,包裹着新鮮爽口既大蔥,食落超滿足🥰 。再配上生蛋黃撈飯,實在係一流既享受😋。🌟牛肉魚籽釜飯(加海膽)牛肉魚籽釜飯真係一道高級奢華既釜飯,包含左牛肉粒,魚籽,生雞蛋,再加配左海膽😈,完全係👦🏻既所愛,將所有材料撈埋黎食,食落口非常鮮味,呢個釜飯係👦🏻極度推介,黎到不妨一試!🌟LAVENDER SEOUL 127👦🏻👧

🌟前菜

🌟水刺床刺身盛合

🌟海鮮煎餅

🌟韓牛大蔥卷(伴生蛋黃小米飯)

🌟牛肉魚籽釜飯(加海膽)

🌟LAVENDER SEOUL 127
👦🏻👧🏻就叫咗兩杯Cocktails,Lavender Seoul就用咗桑莓、薰衣草糖漿同檸檬汁🍋,莓香豐富又唔會太酸,配上芳香嘅薰衣草,十分匹配!

🌟THE NIGHT BEGINS
The Night Begins就係由韓國燒酒、青檸汁🍋‍🟩、蘋果醋同菠蘿汁🍍組成。蘋果醋酸香明顯,菠蘿帶出微甜,係幾開胃嘅飲品。

2024-08-03 171 views
Surasang 수라상尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖之前朋友推介係Elements有間好正既韓國菜今晚朋友生日,終於有機會黎呢到試下,我地接返7點黎到,近窗既一排有好靚既日落美景,見到都心曠神怡牛肉魚子蓋飯呢個蓋飯既配料非常豐富鋪滿晒成個飯面,最吸引當然係橙色好新鮮既魚子啦,份量超多,另外牛方面係用左韓牛既牛柳粒, 再加埋雞蛋拌埋一齊食,真係冇得頂海鮮煎餅煎餅既餡料好豐富,望到都已經流曬口水,最鍾意嘅魷魚同蝦肉都有,好食到停唔到口呀水刺床刺身綜合呢個絕對係必食嘅,韓牛刺身真係第一次試原來都幾好食,除左牛肉之外,仲有帶子,蝦,海膽,用紙菜脆脆拌埋一齊食就最正啦韓牛大葱卷配生蛋黃小米飯韓牛既脂肪比例真係一流,餐廳有職員幫手烤真係好好service, 連埋大葱夾埋一齊食,既可以減少油膩感,而且食落感覺更加清新,值得推介
Surasang 수라상

之前朋友推介係Elements有間好正既韓國菜

牛肉魚子蓋飯

水刺床刺身綜合

韓牛大葱卷配生蛋黃小米飯

之前去咗食靚靚韓國菜✨係九龍站一上去圓方就見到🔥🍱🍣 水刺床刺身盛合 $528有5款刺身,包括海膽、甜蝦、生牛肉、帶子、三文魚籽😋 5款都好好味🤤海膽鮮甜冇明礬味冇怪味👍🏻甜蝦帶子雖然唔係好大隻,但都好creamy 。生牛肉好好食,一啲生肉嘅腥味都冇👍🏻👍🏻三文魚籽就大大粒,加埋一齊食就可以增加口感😆同埋佢有紫菜可以包住一齊食😜🐮🐮 韓牛大葱卷(伴生蛋黃小米飯) $880 終於有機會食到韓牛了🥹我上幾個月去韓國都冇食到🥲🥲佢成個present都好打卡able😍,職員會比你影夠相📸再慢慢幫你煎,係煎嘅過程,你會見到啲油脂慢慢咁滲出嚟🥹煎咗出嚟嘅牛油🧈就可以要翻嚟炒飯🥰韓牛肉質果然一級棒,真係好腍🥹只需要輕輕一咬🤯 加埋啲大蔥有多一個味道同口感👻整體會冇咁膩。🐟🍚烤風川鰻魚釜飯 $185係鰻魚同埋蠔之間揀咗鰻魚🤣🤣 一排鰻魚平鋪咗喺飯面,鰻魚都幾肥美,又冇骨。用埋啲鰻魚汁撈飯好正😋😋同埋佢有啲蛋絲同埋南瓜🎃冇咁單調。佢個底仲會有飯焦架,不過就唔係話好脆身。🦐🦑 海鮮煎餅 $215一塊份量都幾多,因為佢都幾厚🫣不過佢唔係因為粉漿多而厚,係佢蔥同海鮮份量勁多,每一舊都一定有唔同嘅海鮮,保證你每
之前去咗食靚靚韓國菜✨係九龍站一上去圓方就見到🔥

🍱🍣 水刺床刺身盛合 $528

🐮🐮 韓牛大葱卷(伴生蛋黃小米飯) $880

🐟🍚烤風川鰻魚釜飯 $185

🦐🦑 海鮮煎餅 $215
一塊份量都幾多,因為佢都幾厚🫣不過佢唔係因為粉漿多而厚,係佢蔥同海鮮份量勁多,每一舊都一定有唔同嘅海鮮,保證你每一啖都食到! 同埋佢面頭勁多魚仔,好香🥳🤩🥳

🍸 SEE YOU $108
🍸 THE NIGHT BEGINS $108
兩杯對比起上嚟,See you係偏甜啲🤏🏻 佢menu有寫每杯係偏向咩味道👅大家可以研究下🤣
2024-07-31 107 views
睇韓綜都知韓牛係高級料理🤩聽佢哋講形容已經流晒口水有朋友介紹呢間餐廳有正宗韓牛😍一定要試吓啦裝修是那種簡約而帶有高級感,環境大又坐得舒服店員送上餐單及前菜,前菜有 菠菜 芽菜 泡菜等✨人蔘燉雞鍋全程一路用鍋加熱,入面材料有原隻雞,紅棗人蔘等店員仲會幫我哋剪埋隻雞,服務真係貼心一邊食一邊飲碗熱辣辣嘅湯,成個人暖曬✨水刺床刺身盛合 「水刺」在韓國的意思是皇室料理,而床是桌子的意思,意思就係帶給你「皇室的服務」不用自己動手,就有專人替您桌邊服務!呢個刺身盛合確實係皇室料理一上台已經覺得好矜貴本以為血紅的生牛肉會有點腥味,怎料味道竟是出奇地好吃!而其他醬油帶子,蝦,海膽,加上蔥花和紫菜,多重口感鮮甜味引爆味蕾✨✨海鮮煎餅 呢道菜有蝦、蜆、魷魚等新鮮既海鮮,加上蛋漿同埋魚乾仔,個煎餅真係每一個角落都係材料✨烤風川鰻魚釜飯鰻魚無骨,仲要勁肥美而且這道菜色彩繽紛令人好感大增✨Surasang 수라상 (柯士甸) 📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖
睇韓綜都知韓牛係高級料理🤩
聽佢哋講形容已經流晒口水

有朋友介紹呢間餐廳有正宗韓牛😍
一定要試吓啦

裝修是那種簡約而帶有高級感,環境大又坐得舒服

店員送上餐單及前菜,前菜有 菠菜 芽菜 泡菜等

✨人蔘燉雞鍋
全程一路用鍋加熱,入面材料有原隻雞,紅棗人蔘等
店員仲會幫我哋剪埋隻雞,服務真係貼心
一邊食一邊飲碗熱辣辣嘅湯,成個人暖曬

✨水刺床刺身盛合
「水刺」在韓國的意思是皇室料理,
而床是桌子的意思,
意思就係帶給你「皇室的服務」
不用自己動手,就有專人替您桌邊服務!

呢個刺身盛合確實係皇室料理
一上台已經覺得好矜貴
鮮甜味引爆味蕾✨

✨海鮮煎餅

✨烤風川鰻魚釜飯
鰻魚無骨,仲要勁肥美
而且這道菜色彩繽紛
令人好感大增✨

Surasang 수라상 (柯士甸)
  • 海鮮煎餅
  • 烤風川鰻魚釜飯
  • 前菜
2024-07-30 99 views
餐廳環境以深木色系為主, 感覺優雅舒適, 枱與枱之間有距離, 彼有私隱度。𓆹 韓牛大蔥卷 ✧ 伴生蛋黃小米飯 $𝟾𝟾𝟶𓆹 水刺床刺身盛合 $𝟻𝟸𝟾𓆹 炙燒雪花牛肉葷菇釜飯 $𝟸𝟸𝟶𓆹 泡菜煎餅 $𝟷𝟻𝟾𓆹 Snowing Night $𝟷𝟷𝟾𓆹 See You $𝟷𝟶𝟾韓牛大蔥卷嘅雪花紋好靚, 店員會幫忙燒烤, 韓牛肉質非常軟綿綿, 有陣陣油脂香, 中間嘅大蔥好鮮甜, 配埋一齊食感覺好清新! 水刺床刺身盛合有海膽, 甜蝦, 生牛肉, 帶子, 魚籽同蔥, 搭配脆紫菜一齊食, 鮮甜好食! 釜飯裡面嘅雪花牛肉非常軟腍, 撈埋葷菇, 蛋黃同菜等一齊食, 味道香濃, 真係好好食! 個人幾推介 Snowing Night, 味道帶酸, 杯側邊有少少鹽, 連埋一齊幾好飲。

𓆹 韓牛大蔥卷 ✧ 伴生蛋黃小米飯 $𝟾𝟾𝟶
𓆹 See You $𝟷𝟶𝟾

Type of Meal
Dinner
2024-07-29 135 views
逛圓方逛到累了的時候,又俾我發現到一間超地道韓式料理店。多款韓式前菜👉🏻泡菜、魷魚、菠菜、大豆芽、魚糕水刺床生牛肉👉🏻賣相好像一道彩虹一樣美,見到都食慾大增啦!原來有海膽、海蝦、蔥粒、醬油帶子刺身、牛肉刺身和三文魚籽。將所有材料堆高高放在炸海苔上,一口咬落去,鮮甜程度簡直爆燈,鹹香的魚子帶子和甜美的牛肉刷岀爆炸性的火花。辣海鮮湯鍋 👉🏻堪稱震撼級的出場,足足大腿一樣長的湯鍋一上枱真的很有架勢!而且海鮮材料豐富到一個點,見到有八爪魚、巨型鮑魚、海蝦和青口,全部海鮮都好鮮甜無腥味,還配搭多款蔬菜,蔬菜還會瘋狂吸收海鮮汁,鮮味之餘還辣辣地,好食呀!泡菜煎餅👉🏻夠厚切夠大塊,中間還夾了很多泡菜!最鍾意食邊邊位,脆脆地特別好味!烤風川鰻魚釜飯👉🏻這款鰻魚和平常吃到的不太一樣,真的很好吃!這款鰻魚的肉質非常結實鮮甜,咬起來的時候,充滿膠原蛋白的魚皮還會黏着嘴巴,而且醬汁比平常的冇咁甜,配搭米飯冇得頂,見到幾乎每一台客人也點了這款,果然是名物!餐廳環境佈置雅致,是飲酒的好地方,所以我們也叫了兩杯Cocktail嘆下。🍷See you🍷 韓國濟州柚子燒酒配上檸檬汁和蘋果梳打,味道清新,酸甜開胃,很適合
逛圓方逛到累了的時候,又俾我發現到一間超地道韓式料理店。

多款韓式前菜👉🏻泡菜、魷魚、菠菜、大豆芽、魚糕

🍷See you🍷 韓國濟州柚子燒酒配上檸檬汁和蘋果梳打,味道清新,酸甜開胃,很適合用作配餐酒

🍸Lavender Seoul🍸海風桑葉酒配上薰衣草糖水和檸檬汁,味道像漿果,甜甜的很適合女士們呢!
  • 烤風川鰻魚釜飯
  • 韓式生牛肉
2024-07-26 114 views
黎得圓方都唔介意比多少少錢食好D, 揀間好多人讚既食韓牛!哩間係水區既Surasang 수라상, 環境, 服務同食物水準都一流, 行開圓方既都值得黎食個靚飯。餐廳有落地大玻璃窗, 如果黃昏黎應該都幾靚, 夜晚就有柔和既燈光, 有D情調咁。無限量添加既五款前菜, 泡菜同魷魚係我既是日最愛。 水刺床刺身盛合 , 賣相顏色靚之餘, 全部材料都非常新鮮, 配上紫菜片一啖擺入口, 係鮮味滿瀉既感覺。韓牛大蔥伴生蛋黃米飯未煮既時候望住件牛既油花都自動變心心眼, 店員煎煮時一路聞到好香, 真係忍唔住第一件就成件放入口, 咬幾下入口即化伴隨滿滿既油香, 包住既大蔥亦幼嫩冇渣, 好味到計都唔傾掛住食。然後繼續一啖牛一啖生蛋黃飯, 超幸福!!!🤤海膽牛肉魚籽釜飯連釜飯都可以咁華麗, 有鮮味擔當海膽同埋三文魚籽, 有肉香擔當和牛粒, 煮成底部有飯焦既釜飯, 華麗又滋味。另外仲跟左個韓式辣醬比我地拌飯既, 不過我覺得就咁食都已經好好味啦!海鮮煎餅 好怕食到D厚粉煎餅, 所以特別中意哩個薄薄地仲煎到脆口既. 海鮮份量都真係鋪到好密下, 啖啖都好香又食到豐富口感。 哩度仲有cocktail bar, 🍸Snowi
黎得圓方都唔介意比多少少錢食好D, 揀間好多人讚既食韓牛!
無限量添加既五款前菜, 泡菜同魷魚係我既是日最愛。
水刺床刺身盛合 [牛肉他他+三文魚子+帶子+牧丹蝦+海膽+青蔥], 賣相顏色靚之餘, 全部材料都非常新鮮, 配上紫菜片一啖擺入口, 係鮮味滿瀉既感覺。
韓牛大蔥伴生蛋黃米飯
然後繼續一啖牛一啖生蛋黃飯, 超幸福!!!🤤
海膽牛肉魚籽釜飯
海鮮煎餅

哩度仲有cocktail bar, 🍸Snowing Night🍸有柚子同檸檬香氣, 杯邊沾左D海鹽, 味道清新🍹See You🍹就香甜D, 兩杯都易入口好岩女仔飲🧡
整體超高質, 覺得食物份量都偏大, 好岩同幾個朋友一齊黎🧡

2024-07-26 71 views
早幾日同外國返嚟嘅朋友去咗sky100睇香港景色,之後我哋就喺圓方入面搵嘢食,朋友話想食韓國菜,所以我哋就搵咗呢間餐廳!餐廳裝修都已簡約為主,而且靠近窗邊可以睇到日落嘅景色幾有情調,坐低之後店員就為我哋提供咗好幾款前菜,朋友就揀咗幾樣嘢食, - 水刺床生牛肉: 生牛肉配埋海膽帶子甜蝦三文魚籽, 餐廳仲提供咗兩款紫菜,鮮味十足,而且帶子同鮮蝦嘅清甜,令到牛肉生色不少! - 韓牛大蔥卷: 店員喺我哋面前親自為我哋烹煮呢個韓牛大蔥卷,份量都唔少,而且店員會為我哋烹調牛肉到我哋想要嘅生熟度,韓牛油脂分佈均勻,入口即溶,仲配有一人一份雞蛋伴飯- 我哋揀咗個櫻花蝦海鮮煎餅,海鮮之味入面有海量嘅海鮮,而且煎餅金黃香脆,朋友話係食過韓式煎餅入邊最足料嘅一個- 釜飯方面,我哋揀咗個海鰻釜飯,海鰻都幾鮮味,配埋韓式辣醬攪拌一番之後有少少香辣感幾惹味- 有朋自遠方來,我哋仲每人叫咗一杯Cocktail,我就揀咗See You,朋友點咗Snowing Night, see you酸酸甜甜咁帶有水果味, 朋友嘅Snowing Night咁帶有清爽嘅柚子檸檬味!整體嚟講係好高質素嘅一餐韓式體驗!

朋友就揀咗幾樣嘢食,

整體嚟講係好高質素嘅一餐韓式體驗!

位於港鐵九龍站上蓋的圓方Elements商場的〔Surasang (수라상)〕,餐廳以韓式居酒屋,提供多款韓式精緻小食、刺身及韓式席前烹煮燒肉等料理,食材更是由韓國直送新鮮到港。整間餐廳裝潢以深木色及深灰色為主調,採用很多木材作佈置,使用餐的氛圍更富高雅格調及型格感的環境,而且座位亦夠寬敞,坐近窗邊當晚更飽覽了黃昏的日落美景,而且服務態度亦很高質,這餐吃得開心十分滿意,氣氛亦一流😌。【韓牛大蔥卷 (伴生蛋黃小米飯)】(HKD$880)韓牛呈淺鮮紅色,雪花分佈紋理很美,牛肉中間卷了大蔥,店員會即席在你面前為你烹調,瞬間充斥著肉香的味道,令人食指大動,大蔥卷一咬開油香滿滿,肉質柔軟牛味濃,配上生蛋黃小米飯,大蔥卷蘸上濃郁蛋香的蛋黃液後,入口更滑嫩。【水刺床生牛肉】(HKD$528)〔水刺〕是指韓國古代朝鮮宮廷御膳料理,〔床〕是指桌子,感覺是很尊貴的菜式。主角生牛肉入口嫩滑新鮮,沒有帶腥味,帶子剌身用了醬油醃得很入味,有醬油味道不會太鹹,亦能帶出帶子的原鮮味,蝦很爽口,海膽入口即溶,而且有微甘味道,加入滿口鹹香及爆珠口感的魚籽,配搭炸海苔脆片或紫菜,多重口感的味蕾小享受,而且很適合送酒吃。【

【韓牛大蔥卷 (伴生蛋黃小米飯)】(HKD$880)

韓牛大蔥卷 (伴生蛋黃小米飯)
【水刺床生牛肉】(HKD$528)

水刺床生牛肉
【牛肉魚籽釜飯】(HKD$295) 加配海膽 (+HKD$68)

釜飯內除了有主打的牛肉粒外,更有滿滿的魚籽、香蔥、蛋黃及追加的海膽,牛肉粒入口油脂香味飽滿,肉質柔嫩牛肉味重,海膽入口有啖啖的海膽甘香味道,拌勻飯後,發現有不少飯焦,配上韓式辣醬更濃香更美味。
牛肉魚籽釜飯
【海鮮煎餅】(HKD$215)

海鮮煎餅每啖餡料都很足料,鋪滿了不少香蔥、魷魚、帶子、蝦及滿滿的脆魚仔,煎得香脆,厚身不油膩,整個邊位都烤得很香口,難得是拍完照片邊位還是很脆口,蘸上特製的醬汁提升了不少味道層次。
海鮮煎餅
【Lavender Seoul 127】(HKD$118) (左)
用了韓國特色的桑酒,配以薰衣草糖漿及檸檬汁製成Cocktail,有果味,微酸中帶甜,口感清新,酒精含量亦較低,很容易入口。

【Snowing Night】(HKD$118) (右)
用了韓國清酒,杯邊沾了點海鹽,所以入口帶點微鹹味,果味較濃有微酸味道,酒味及酒精相對地高一點點,作為餐前飲品很開胃。
【前菜】
一入座店員會自動擺上各款韓式前菜: 包括泡菜、芽菜菠菜、辣魷魚、豆角、及魚糕,而且可以無限添加。
〔Surasang 수라상〕@surasang_hk

🇭🇰香港尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖
Shop 1028B, 1/F, Water Zone, ELEMENTS, 1 Austin Road West, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
2024-07-18
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
韓牛大蔥卷 (伴生蛋黃小米飯)
水刺床生牛肉
2024-07-25 95 views
早前和媽媽慶祝舊曆生日,決定選一家見得人又得體的韓國菜。這間韓國菜食材高級,而且有很多海鮮選擇,適合好鮮味的母親大人。提到鮮味當然要試餐廳打卡名物水刺床刺身盛合。以紫菜夾着帶子、海膽、鮮蝦和生牛肉他他品嚐,口感啖啖肉。紫菜分別有脆的紫菜餅和傳統紫菜,前者帶點油香和香脆口感更惹味;而後者紫菜味提鮮。肉類方面,吃韓國菜又怎少得韓牛呢?單純吃牛肉感覺油香豐腴但帶點膩。於是選擇了韓牛大蔥卷,帶有香甜肉香入口軟綿綿的牛肉片捲着惹味的大蔥,再配合生蛋拌飯意外地做到去膩效果,更能大快朵頤。其他點了海鮮煎餅,這個海鮮煎餅,可謂啖啖海鮮,非常足料。而另一亮眼之處是釜飯,材料依然高級,我們點了牛肉魚子海膽釜飯,牛肉配海膽鮮上加鮮,更能提起肉的濃香。飯後再來一杯Cocktail感覺很Refreshing。

其他點了海鮮煎餅,這個海鮮煎餅,可謂啖啖海鮮,非常足料。

飯後再來一杯Cocktail感覺很Refreshing。
  • Snowing Night、 See You
  • 韓牛大蔥卷
  • 牛肉魚籽海膽釜飯
  • 水刺床刺身盛合
2024-07-23 125 views
📍 Surasang 수라상 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖—### 韓牛大蔥卷韓牛的雪花紋理均勻,中間卷著大蔥,由店員幫忙燒烤。可以搭配麻油鹽一起吃,韓牛油脂豐富,### 烤風川鰻魚釜飯鰻魚有兩片,完全無骨,飯裡還有南瓜肉,甜而綿密,飯的軟硬適中,還有些飯焦,配上秘製醬汁,味道恰到好處。### 海鮮煎餅海鮮煎餅真的料足,裡面有魷魚、帆立貝和小魚等,外皮煎得香脆,中間軟糯。### 水刺床刺身盛合生牛肉略微調味,可以品嘗到牛肉本身的甜味,還有鮭魚子、醃製乾貝和海膽,可以一起加入生牛肉中,增添香味和口感。放在紫菜天婦羅上,層次豐富。-環境 ⭐️ 5/5食物 ⭐️ 4.7/5推薦指數⭐️ 4.8/5-
📍 Surasang 수라상 (尖沙咀)

### 韓牛大蔥卷
### 烤風川鰻魚釜飯
### 海鮮煎餅
### 水刺床刺身盛合
環境 ⭐️ 5/5
食物 ⭐️ 4.7/5
推薦指數⭐️ 4.8/5
2024-07-23 180 views
🎪 Surasang 수라상 (尖沙咀)柯士甸ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖✨水刺床刺身盛合 $528高貴食材打卡名菜😋入面有三文魚子、醬油醃製過的帶子、生牛肉、鮮蝦、新鮮海膽等高級食材,可用紫菜和紫菜脆餅夾住吃,增加了口感變化。從擺盤上睇,餐廳非常細緻用心,將食材巧妙地組合,配搭得恰到好處,入口每一啖都是鮮美多汁。✨魷魚煎餅$198魷魚煎餅外層好香脆,內裡濕潤~烹調的過程掌握了火候,平衡了外酥內軟的質地,魷魚🦑入口鮮美,新鮮的食材先可以煎岀這個效果。配搭煎餅醬汁,真係會增加左食慾🤤推介。✨辣海鮮湯鍋 $455上菜哇一聲系列🤣用上兩部gas爐,接近70cm的海鮮鍋,材料都好澎湃😂有大大隻鮑魚、原條魷魚🦑、新鮮大蝦、青口、卜卜蜆、豆腐、金菇、大量泡菜‼️湯鍋最重要都係湯汁,食完高級的配料,忍唔住喝辣湯,再度刺激味蕾,好過癮💯推介。✨烤風川鰻魚釜飯 $185韓式釜飯相對無咁突岀,但釜飯係講究工藝的料理,要掌握火候,才可以確保每一粒飯都烹煮得恰到好處。食材一啲都不吝嗇,鰻魚鮮味濃郁,配料有雞蛋絲、蘿蔔絲等等,係飽肚之選😀✨Snowing Night $118/ Lavender S
🎪 Surasang 수라상 (尖沙咀)
柯士甸ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖

✨水刺床刺身盛合 $528

✨魷魚煎餅$198

✨辣海鮮湯鍋 $455

✨烤風川鰻魚釜飯 $185

✨Snowing Night $118/ Lavender Seoul $127
1K
2024-07-22 180 views
Surasang 수라상, 有規模的韓國餐廳, 面積大, 用餐座位多, 西式設計, 有大型水吧, 沒有韓國傳統模式. 服務員安排座位, 送上餐單及 前菜.前菜有五小碟:  泡菜, 露筍, 尤魚, 大豆芽菜, 菠菜等等. Makgeolli  馬格利濃酒, 每人一碗, 微溫含荔枝味, 入口濃醇甘甜.   用餐前先飲, 增加開胃感.  先送上  韓式柑橘炸雞,  炸得香脆, 帶濃厚柑橘味, 甜甜辣辣, 非常可口.店員奉上火具, 及一盆  神仙雪龍湯牛肉鍋, 擺設美觀,  外圍是韭菜, 金菇,  正中是薄牛肉及冬菇. 店員在我們面前烹煮, 先點火, 加湯.  把食材混合. 滾完之後, 便請我們自助分嚐.   牛肉好嫩滑, 加上冬菇, 金針菇, 韭菜一起食, 好滋味. 海鮮煎餅 ~ 熱騰騰送上,  煎得好香脆, 配上醬汁, 可由加添. 煎餅多料, 內有魷魚, 帆立貝粒, 魚仔, 中間軟糯, 外側香脆.顆泡菜黑毛豬五花肉鍋配泡菜,  店員又再奉上火具, 及一鍋泡菜加黑毛豬五花肉.  這塊五花肉好巨型, 店員在我們檯前烹煎, 差不多用了 20 分鐘才完成烹 煎工作, 再把五花肉切成小件, 好細心.
服務員安排座位, 送上餐單及 前菜.
Makgeolli 馬格利濃酒
入口濃醇甘甜.   用餐前先飲, 增加開胃感.
韓式柑橘炸雞
神仙雪龍湯牛肉鍋
店員在我們面前烹煮, 先點火, 加湯.  把食材混合.
滾完之後, 便請我們自助分嚐.
牛肉好嫩滑, 加上冬菇, 金針菇, 韭菜一起食, 好滋味.
顆泡菜黑毛豬五花肉鍋配泡菜
泡菜味道超濃郁, 辣中帶甜, 五花腩層次好分明, 入口好鬆化.  我們還可以用備有的生菜, 包住五花肉及醬汁一起食, 口感好豐富.
韓國菜,   有特式,  吃得好.
$340 (Dinner)
Makgeolli 馬格利濃酒
韓式柑橘炸雞
神仙雪龍湯牛肉鍋
顆泡菜黑毛豬五花肉鍋配泡菜
2024-07-20 130 views
呢日同朋友去咗圓方呢間韓國餐廳食dinner,呢間餐廳非常高水準,環境、食物質素、服務態度方方面面都非常高質!今次點咗好多好正嘅菜式啊!首先打頭陣嘅係水刺床刺身盛合,呢個刺身盛合好豐富,有三文魚子、醬油醃製過嘅帶子、生牛肉、蝦同埋海膽,食之前將佢撈勻,每一啖都係精華!另外仲點咗牛肉魚籽釜飯,我哋仲加配咗海膽,牛肉味非常香濃,飯上面仲有生蛋黃,撈飯食一流。韓牛大蔥卷係用一塊塊佈滿好靚雪花紋嘅韓牛包住大蔥拎去燒,侍應全程都會幫手燒,好貼心。最後仲點咗海鮮煎餅,好惹味。Cocktail都好正!

最後仲點咗海鮮煎餅,好惹味。
Cocktail都好正!
  • 韓牛大蔥卷
  • 海膽牛肉魚籽釜飯