雞肥肉嫩海南雞,特飲冇得頂!呢期愛上食海南雞飯,周圍搜刮下有咩海南雞飯好食,今次試吓呢間蘇山雞飯嘅海南雞飯實力如何。 ⭐️海南雞飯首先油飯有蔥頭落去,香味十足米飯粒粒分開軟硬適中。雞肉鮮嫩肥美,搭咗雞上髀同埋少少雞胸,雞胸肉都唔會乾爭爭👍🏻😋。餐湯係冬瓜湯,湯底用雞的內臟熬製鮮雞味濃郁,而且不油膩, 消暑開胃!⭐️地道白咖哩老鼠粉白咖哩湯唔會"漏",但味道夠。老鼠粉口感幾有少少似銀針粉嘅感覺。扎肉啲肉夠實,算有驚喜、魷魚就爽口。⭐️砂拉越菠蘿冰👍🏻呢個真係夏天必點!原個菠蘿同冰打碎,超解渴!食完成餐飯都仲未飲到底😆,真係唔食飯入嚟淨飲都要試吓佢💪🏻⭐️開心果椰子奶昔👍🏻飲落第一啖已經覺得爽。佢奶嘅質感唔算話好重但係有少少奶香,而且飲落有啲啲薄荷感覺,天氣咁熱飲落居然完全唔膩。自己本身都仲意椰香味,估唔到mix咗開心果兩個味道咁夾,讚!♦️小食拼盤(個炸蝦餅幾辣幾彈牙)♦️炒通菜(跟餐+20幾蚊,都幾大碟)Ps.特飲如果可以外賣都唔錯👍🏻😆
雞肥肉嫩海南雞,特飲冇得頂!

海南雞飯

⭐️海南雞飯
地道白咖喱老鼠粉

⭐️地道白咖哩老鼠粉
扎肉啲肉夠實,算有驚喜、魷魚就爽口。
砂拉越菠蘿冰

⭐️砂拉越菠蘿冰👍🏻
開心果椰子奶昔

⭐️開心果椰子奶昔👍🏻
特色小食拼盤

♦️小食拼盤(個炸蝦餅幾辣幾彈牙)
♦️炒通菜(跟餐+20幾蚊,都幾大碟)
炒通菜

開心果椰子奶昔
特色小食拼盤
  • 冰爽砂拉越菠蘿冰
2024-07-10 353 views
今日幫襯長沙灣呢間店重新裝修之後地方寬敞坐得好舒服。🌟海南椰子雞鍋(半隻)加油飯呢個椰子雞鍋主打純椰汁不加一滴水整嘅椰子雞煲,煮出嚟嘅效果果然係特別香甜。店家仲好貼心咁提供咗一隻去人嘅湯殼,令大家飲嘅時候冇咁多油。🌟龍蝦喇沙摻摻一人份量星洲喇沙湯底夠濃郁,有油麵同埋米粉喺入面,食落口有硬有軟好特別。最好係龍蝦有半隻,連埋個湯底一齊食夠曬鮮味。🌟跟餐叫多個沙嗲串燒雞肉同牛肉燒得好香,連埋沙爹汁咬落去又有淡淡嘅甜味。🌟砂拉悅菠蘿冰原隻新鮮菠蘿搞碎上枱,喺呢個要炎炎夏日飲返杯菠蘿特飲特別清爽,真係冰涼降溫。🌟開心果椰子奶昔見到薄荷綠色嘅飲品已經覺得清涼降溫,入口仲有淡淡嘅椰子味同清香嘅班蘭味,呢杯飲品極力推薦。
今日幫襯長沙灣呢間店重新裝修之後地方寬敞坐得好舒服。
🌟海南椰子雞鍋(半隻)加油飯
🌟龍蝦喇沙摻摻一人份量
🌟跟餐叫多個沙嗲串燒
雞肉同牛肉燒得好香,連埋沙爹汁咬落去又有淡淡嘅甜味。
🌟砂拉悅菠蘿冰
🌟開心果椰子奶昔
2024-06-27 306 views
睇社交平台碌到呢間隱世小店,見到嘢飲賣相不錯,就約左男友去食招牌海南雞飯 加肉骨茶 $95男友讚海南雞飯幾好,油飯之餘,雞都好嫩滑;另外肉骨茶都好入味,仲加左胡椒,刺激味蕾Susan豬手飯 $83豬手好軟嫩,浸滿滷水汁,夠晒惹味!鍾意飯入面加左好多粒炒花生,同豬手好夾,配飯一流!冰爽菠蘿冰 $48造型好靚,有一片大菠蘿同一把遮仔,大大個菠蘿裏面,係鮮榨的菠蘿沙冰,非常清新解渴椰青 $35成日食泰國野,啲椰青都賣晒,再唔係畀罐裝,而呢度就有好多存貨(我坐雪櫃對面,所以睇到)。果然真椰青水就是不一樣,特別清甜,飲完仲可以食下啲椰子肉,正!咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38男友食完,大讚:熱得黎又有啲凍,凍得黎又有啲脆,脆得黎又有啲軟,軟得黎又幾好食!我地都覺得甜品好驚喜,油條脆得嚟唔油,配雪糕真係多重口感,係會想下次再食嘅!

招牌海南雞飯 加肉骨茶 $95

Susan豬手飯 $83

冰爽菠蘿冰 $48

椰青 $35

咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38

2024-06-24
$150 (Dinner)
2024-06-22 246 views
蘇山雞飯幾次經過呢間餐廳都見幾受歡迎,今日就到我試吓啦。⭕️海南雞🐓隻雞岩岩有雞翼位,骨肉相近,好食冇走雞。整體係講,隻雞係幾嫩滑,不過就冇乜雞味。主要靠呢三款醬汁增加味道,很好醬汁都幾惹味,連埋飯一齊食,都係幾開胃嘅。⭕️油飯🍚油飯都算幾香,有淡淡嘅椰子味。唯一,但亦係最大嘅敗筆係個飯太腍太腍,改善呢點會好好多。⭕️肉骨茶肉骨茶係近新加坡嗰種口味,即係重胡椒味。不過可能因為我哋太夜食,已經9:30,鋪頭快打烊。可能個肉骨茶已經煲了好耐好耐(?),碗肉骨茶係勁辣勁辣勁辣,超級無敵重胡椒味*100000,重到放一啖入口已經唔想再飲第二啖。結果我哋只係飲咗三份一碗,就放棄。
蘇山雞飯
幾次經過呢間餐廳都見幾受歡迎,今日就到我試吓啦。

⭕️海南雞🐓
隻雞岩岩有雞翼位,骨肉相近,好食冇走雞。

⭕️油飯🍚

⭕️肉骨茶
蘇山雞飯是區內人氣餐廳,主打新加坡菜,幾乎每晚都座無虛席。裝修帶點懷舊風格,採用黑白色地磚、木製餐檯椅等,而餐具牙籤則好貼心放於枱面,自助形式下單用上QR Code 一目了然。火焰醬香椰子雞鍋:椰子雞鍋是廣東特色菜,講究煮出椰香四溢的口感。而將高檔茅台酒加入,則是充分運用四川地區的酒文化,讓酒香和椰香共冶一爐。茅台作為中國最高檔的白酒,富含複雜的香氣和口感。加入椰子雞鍋中後,讓整個菜品更加醇厚濃郁,同時增添一股醒神提味的效果。搭配選用優質的雞肉和新鮮椰子肉,再輔以薑蒜等香料,煮出一道既滋養健康,又富有層次感的特色椰子雞鍋。店員倒入適量的茅台酒,讓酒香與肉香相融,整體酒香四溢,濃郁醇厚,回甘持久。椰香融合酒香,蒸餾出獨特的複雜香氣。雞肉肉質鮮嫩多汁,入口濃郁滑順,份量不少,有半隻雞份量起碼。星洲叻沙摻摻:湯底以蝦殼、魚骨慢火熬煮而成的湯底,加入叻沙湯料包(香菜、香茅、月桂葉等)調味,辣鮮甜的湯汁,是叻沙的靈魂。話明係摻摻姐係米粉加春雞蛋麵雙拼,麵條有Q彈的口感,能很好吸附湯汁。加入檸檬汁、魚露、辣椒醬等調味料,提升層次。開心果椰子奶昔:清新可口!開心果的香脆口感營養價值極高的堅果,富含優

火焰醬香椰子雞鍋:
椰子雞鍋是廣東特色菜,講究煮出椰香四溢的口感。

開心果椰子奶昔:清新可口!開心果的香脆口感營養價值極高的堅果,富含優質蛋白質、維生素和礦物質。它獨特的香脆口感,能為奶昔帶來愉悅的質地。
椰子奶的濃郁香甜,將椰子肉打成椰子奶,不僅能帶來豐富濃郁的口感,還有淡雅的椰子香氣。與開心果的香脆完美融合。整個飲品變得細膩綿密,口感滑順醇厚。

冰爽砂拉越菠蘿冰:完個菠蘿🍍呈上,菠蘿泥的濃郁口感細膩綿密,充分釋放出菠蘿的濃郁果香。菠蘿泥與冰塊一起打成綿密的冰沙,形成絲滑爽口的口感,冰沙能帶來清爽解渴的體驗。

總結:
環境乾淨企理 火焰醬香雞鍋值得一試
大推消暑解渴冰爽砂拉越菠蘿冰
2024-06-19 157 views
手藝絕對值得一嚐!首先係佢嘅白切雞,雞肉肥肥嫩嫩,個汁香甜入味,一啖入口覺得醇醇香香。呢度嘅油飯就仲正,米粒粒分明,又吸收咗雞油嘅鮮美滋味,好滋補啊!配合兩餐菜色,一齊享用就完全符合廣東人嘅心口味。另外佢供應嘅冬瓜湯,湯頭清香淡雅,冬瓜塊軟滑爽口,而且湯入口有種清涼感,實在滿足咗夏日飲食需求。話曬呢間食肆唔係咁高檔,但係價錢公道,性價比非常之高。我相信喺呢區域裡已屬翹楚。唔論你嚟食午餐抑或晚餐,呢度都一定要一試先。
手藝絕對值得一嚐!
Other Info. : 之前食過東巴牛都唔錯
2024-06-18
  • 黑白雞飯
🍴海南雞飯配肉骨茶:肉骨茶好重胡椒香但唔太辣,海南雞皮又薄又爽,雞油飯都好惹味👍🏻🍴星洲喇沙滲滲:建議試粿條,又闊又彈牙。湯底唔算濃,但有青口、蝦🦐等等,材料豐富。🍴咖央多士:✨推介✨咖央好香蛋味 👍🏻,趁新鮮食。🍴椰子🥥雪糕斑蘭奶茶:✨推介✨好香椰子味而且好滑。🍴滷水拼盤(豬手、雞腳、蛋):豬手入味,豬皮炆得剛好,滷蛋都炆得剛好,唔會好老。 味道 : 🔅🔅🔅新鮮 : 🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅服務:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🍴咖央多士:✨推介✨咖央好香蛋味 👍🏻,趁新鮮食。

🍴椰子🥥雪糕斑蘭奶茶:✨推介✨好香椰子味而且好滑。

味道 : 🔅🔅🔅
新鮮 : 🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
服務:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2024-06-07 166 views
我今日去長沙灣辦事,順道去位於長沙灣元州街411號義華大樓地舖的<蘇山雞飯>食馳名的雞飯,環境舒適,坐得舒服。我點左個 火焰醬香海南椰子雞鍋(半隻)+油飯$168,好友點左個 海南雞飯+雞雜冬瓜湯(茶餐)$62,餐飲係蜂蜜桔仔水(跟餐);另外點左個 冰爽砂拉越菠蘿冰,甜品係咖央油條配朱古力薄荷雪糕 $38。火焰醬香海南椰子雞鍋係好有特色的,湯底係純椰青水,店員用一杯仔的茅台酒倒在煲蓋面,用火燒起來,火熄後,雞鍋還在滾中;店員教你滾左之後,先飲湯(好清甜),後食雞;雞肉嫩滑清香,椰子肉好食;冰爽砂拉越菠蘿冰係成個菠蘿上檯,菠蘿肉已打成沙冰,還伴著一片新鮮菠蘿肉,好好味👍;咖央油條好鬆化又不油膩,配朱古力薄荷雪糕好食!

• 咖央油條配朱古力薄荷雪糕
  • 火焰醬香海南椰子雞鍋
  • 冰爽砂拉越菠蘿冰
  • 招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
2024-06-04 155 views
喺長沙灣見到 "蘇山雞飯", 記得之前同friend喺太子分店食過, 味道唔錯, 印象好好, 喺長沙灣分店encore多次😆🥔檳城黑豉油叉燒油飯配魚蛋湯 $85叉燒有驚喜🎊🥳, 肉質軟淋一啲都唔柴, 蜜味🍯好出, 但又唔會太甜, 比燒臘店仲好味🤤, 油飯味道有啲似海南雞油飯🤔鍾意❤️😋🥔新加坡白胡椒排骨茶配白飯+油條 $88有啲似肉骨茶, 不過藥材味冇咁濃, 多咗一份香濃胡椒味, 飲一啖個胃都暖曬🥰🥔鮮油咖央多士 $30餐廳選用咗冇班蘭味嘅咖央, 但一樣咁好食😘, 香脆嘅多士夾著甜甜嘅咖央😋, 及一大片鮮牛油, 層次、味道都🈵分, 極推👍👍🥔蘇山雞翼(3隻) $44好抵食🤗, 係三隻雞全翼, 有曬雞槌、雞中翼、雞翼尖, 而且充滿南乳味, 灑上青檸汁, 有另一番味道🥔咖央油條配薄荷朱古力雪糕🍨 $38油條中間搽咗牛油咖央醬, 點上朱古力漿, 配埋薄荷雪糕一齊食, 特別又美味嘅一道甜品🤤🌟蘇山雞飯長沙灣元州街411號義華大廈地舖

🥔檳城黑豉油叉燒油飯配魚蛋湯 $85

長沙灣元州街411號義華大廈地舖

• 檳城黑豉油叉燒油飯配魚蛋湯
  • 鮮油咖央多
2024-06-03 150 views
💠💠蘇山雞飯💠💠🫶🏻下午茶餐🔹招牌海南雞飯配輕怡排骨茶 $72🔹手撕雞扎肉湯粿條 $53兩款下午茶餐都抵食,海南雞肉質嫩滑有彈性,油飯吸收晒雞油香味份外正✨,排骨茶係偏新加坡白胡椒風味,用一字骨熬製,煲到入味軟腍,一吮就骨肉分離🙌🏻;粿條比河粉大條闊身,口感飽滿滑溜,配料方面手撕雞同扎肉都好足料,湯底幾清香👍🏿🫶🏻小食🔹鮮油咖吔多士 $30🔹Susan雞翼 $42鮮油咖吔多士嘅麵包烘至金黃香脆,咖央醬偏甜,厚切牛油真係名乎其實,好厚好足料,份量慷概‼️;Susan雞翼係雞全翼,分雞翼同雞鎚上,炸皮薄又脆口夠味,雞肉嫩滑仲保留到肉汁,熱辣好食🤤🫶🏻飲品🔹椰青 $28🔹砂拉越菠蘿冰 $48椰青夠冰凍同埋好清甜😍;菠蘿冰用原隻菠蘿肉攪拌,係原汁原味嘅香甜,沙冰打得幼滑綿密,口感幾正👐🏿𖤥 蘇山雞飯 𖤥🗺️ 長沙灣元州街411號義華大廈地舖
💠💠蘇山雞飯💠💠

🔹砂拉越菠蘿冰 $48

𖤥 蘇山雞飯 𖤥
🗺️ 長沙灣元州街411號義華大廈地舖
2024-05-27
$70 (Tea)
2024-05-24 128 views
每次想食海南雞果陣都會嚟到呢間星馬菜餐廳🤩🤩餐廳主打各款星馬泰美食,味道正宗之餘價錢仲好親民!佢地仲會時不時推出新菜式,值得回訪🙌🏻🙌🏻🍜星洲叻沙海南雞摻摻 $80✨賣相吸引!包括有海南雞、豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜等~~叻沙味道香濃,重椰香~摻摻即係油麵同米粉,兩者都好掛湯!整體口感豐富🤤🤤🍱鴛鴦叉雞飯 $93✨套餐包括有叉燒、海南雞、油飯同冬瓜雞雜湯~~海南雞皮爽肉嫩,口感嫩滑肥美!叉燒厚薄適中,肉質軟腍入味~啱哂各位食肉獸❤️❤️🥬參巴辣蝦醬通菜 $42✨通菜口感爽脆,份量都好多!配搭惹味的參巴辣蝦醬🦐,撈勻後食好開胃😋😋🍨咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38✨另外仲叫咗佢地新出的夏日甜品試試~~估唔到油炸鬼配咖央醬都幾夾,加上清新的薄荷朱古力雪糕🍫,味道都唔錯!!🍹開心果椰子奶昔 $32✨入口順滑,每啖充滿開心果香同椰香🥥!而且甜度啱啱好,飲完好清爽👍🏻👍🏻
每次想食海南雞果陣都會嚟到呢間星馬菜餐廳🤩🤩

🍜星洲叻沙海南雞摻摻 $80✨
賣相吸引!包括有海南雞、豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜等~~

🍱鴛鴦叉雞飯 $93✨
套餐包括有叉燒、海南雞、油飯同冬瓜雞雜湯~~

🥬參巴辣蝦醬通菜 $42✨

🍨咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38✨
另外仲叫咗佢地新出的夏日甜品試試~~

🍹開心果椰子奶昔 $32✨
2024-05-19 85 views
今天專程來這家店,我點了午餐的招牌海南雞飯,套餐有好滑既海南雞配三款醬料,有薑絲蓉、醬油同辣醬,三款醬都有試,非常好味😋另外值得一讚嘅係有碗雞雜冬瓜湯,湯好有雞鮮味,冬瓜粒亦吸收哂雞既味,油飯亦都非常之香,份量可以揀少飯,正常同多飯,另外套餐亦包一杯熱飲,今次點了熱蜂蜜桔仔水。整個套餐$70,已食到非常飽同滿足👍🏼👍🏼
2024-05-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2024-05-19 71 views
今日放假有啲肚餓,又想食吓啲星馬菜,所以就同朋友嚟咗呢間好出名嘅蘇山雞飯嗰度食啦,呢間係總店嚟嘅,所以位置比較闊落都幾好坐😊😊我哋就叫咗好多唔同嘅食物,係下午茶時間,咁當然要叫返兩個下午茶啦,我哋就叫咗海南雞飯加埋呢個輕怡肉骨茶😊味道都唔錯,啲雞都幾新鮮好有雞味。另外我哋就叫咗兩杯嘢飲,分別係檸檬薏米水同埋蜂蜜柑桔水,感覺好健康。跟住我哋都叫咗魷魚通菜蝦春卷同埋醬油雞雞雞腳下午茶過嚟食仲有嘢飲都幾抵。最後唔少得就要食返個甜品,我哋叫咗咖央油條配薄荷朱古力雪糕,非常之新鮮香脆好味。下次可以再嚟食。🥰

• 海南雞飯
2024-05-18 74 views
新加坡🇸🇬+馬來西亞🇲🇾菜海南雞飯一絕🥢必試!📍地點:長沙灣🍽️菜式:星馬菜💰人均消費:下午茶 HK$50~150🔖服務費:❎🧻餐巾/ 濕紙巾:✅ / ❎🪑座位類型:方枱/ 卡位 📝落單方式:QR code落單【豐盛海南雞飯(半隻)】💰HK$138海南雞飯跟油飯、雞雜冬瓜湯。雞好滑,雞皮唔會帶肥膏。雞已去骨,係正宗做法。油飯加左油蔥酥特別香。醬汁就係醬油膏及蒜蓉辣醬。【娘惹咖喱炸雞配椰漿飯(下午茶)】💰HK$58椰漿飯配上叄巴醬、乾魚仔、花生。咖喱係馬來西亞風,帶有椰漿味。【冰爽砂拉越菠蘿冰】💰HK$48打卡item。用原個菠蘿裝住菠蘿冰,好重菠蘿味,解渴。.#foodcourt #foodxcourtx #foodxcourtxCSW#長沙灣搵食地圖 #長沙灣美食 #長沙灣 #星馬菜.蘇山雞飯 @susan_chicken_rice🏷️ 長沙灣元州街411號義華大廈地舖
新加坡🇸🇬+馬來西亞🇲🇾菜
海南雞飯一絕🥢必試!

📍地點:長沙灣
📝落單方式:QR code落單

💰HK$138

💰HK$58

💰HK$48
打卡item。用原個菠蘿裝住菠蘿冰,好重菠蘿味,解渴。
#長沙灣搵食地圖 #長沙灣美食 #長沙灣 #星馬菜
蘇山雞飯 @susan_chicken_rice
🏷️ 長沙灣元州街411號義華大廈地舖
【冰爽砂拉越菠蘿冰】
位於長沙灣的海南雞飯店以其看似誘人的菜單吸引了許多慕名而來的食客(包括我)然而,實際用餐體驗卻與期望存在落差套餐的價格並不便宜,近一百元一個午市套餐但海南雞卻過於老嫩,唔滑例湯味道平平,連咖啡也沒有什麼特別之處。這次用餐經歷並未給人留下深刻印象,令人難以再次光顧。雖然這家餐廳可能有其他亮點,但此次的用餐感受實在難以令人感到滿意,預計下次恐怕不會再造訪。另外冷氣好凍,記得帶褸QR cord下單,與店員幾乎零交流
位於長沙灣的海南雞飯店
以其看似誘人的菜單吸引了許多慕名而來的食客(包括我)

然而,實際用餐體驗卻與期望存在落差
套餐的價格並不便宜,近一百元一個午市套餐
但海南雞卻過於老嫩,唔滑
例湯味道平平,連咖啡也沒有什麼特別之處。

這次用餐經歷並未給人留下深刻印象,令人難以再次光顧。

另外
冷氣好凍,記得帶褸
QR cord下單,與店員幾乎零交流
2024-04-28
Type of Meal