2019-05-11 2576 views
I am a Japanese food fans. I always travel to Japan for sashimi and sushi. In Hong Kong, this is a restaurant that give me the same taste and flavour as in Japan. I would say the price is reasonable, sushi and sashimi is fresh enough, and they serve nice sake. I am a regular customer to this restaurant; the chefs at the bar table always create a cheering atmosphere with the customers. Planning to go again pretty soon.
  • Omakase
2019-04-07 3864 views
M88裡面, 比較好食嘅日本菜係shushi kuu,人流夠,魚生比較新鮮(價錢相隊上比較貴),水準較穩定第一次試魚生飯(regular,跟miso soup),有三文魚,吞拿魚,墨魚,三文魚子,蟹子,白蘿蔔,牛油果,蛋絲...魚生新鮮同肥美飯係一碗左右,份量剛剛好每人平均消費:280上菜速度:6/10 - 一般,lunch time 始終比較多人餐廳環境:枱比較密,環境比較嘈,想傾計就未必係好地方

飯係一碗左右,份量剛剛好

魚生飯(regular)

每人平均消費:280

餐廳環境:枱比較密,環境比較嘈,想傾計就未必係好地方
2019-04-04
Lunch
魚生飯(regular)
2019-03-31 2583 views
上星期同個朋友慶祝生日飯,一年一次好朋友生日梗係食好啲。於是喺中環book咗餐廳因為之前女朋友話呢度好正 我朋友問我今日食咩,我話我唔知係廚師發板就咁睇好簡單不過真係好爽口開胃安康魚乾配白子味道清甜新鮮,白子原來係魚嘅精巢,有養顏作用日本新鮮生蠔,上面有蔥粒加啲檸檬汁仲帶出生蠔嘅鮮味雜錦刺身拼盤 燒油金魚腩、深海池魚、薄切左口同帶子仲有我最喜愛嘅拖羅 薄切左口爽甜、拖羅刺身更加係入口即溶勁好食,刺身整體來講係高分比起其他日本餐廳有更多款嘅清酒,呢度地方好大,一大班朋友喺度慶祝飲下酒幾開心燒拖羅壽司入口即溶,食落口吞拿魚嘅油脂滿佈係個口度北海道海膽壽司勁多海膽又甜燒吞拿魚鮫,呢個位置用嚟燒啲魚肉仲好滑添最後嚟多個甜品,呢次生日飯真係滿足 我個朋友勁開心,佢話下次就算唔係生日,都要帶佢食多啲好西

就咁睇好簡單不過真係好爽口開胃
安康魚乾配白子味道清甜新鮮,白子原來係魚嘅精巢,有養顏作用
日本新鮮生蠔,上面有蔥粒加啲檸檬汁仲帶出生蠔嘅鮮味
燒拖羅壽司入口即溶,食落口吞拿魚嘅油脂滿佈係個口度
北海道海膽壽司勁多海膽又甜
燒吞拿魚鮫,呢個位置用嚟燒啲魚肉仲好滑添
2019-03-29 1687 views
威灵顿广场一直蛮喜欢来的,楼里好吃的不少,地段也便利,中环走上山没几步路就到了。这家店位于一楼,高峰时段的话坐电梯还不如走楼梯了。餐厅面积很大,中午吃饭的话大多数是定食,厨师发办1100+一位,再点一瓶清酒,人均消费可以控制在1500之内,还是很划算的。加上甜品水果一共十一道菜,先上个豌豆虽然挺好吃吧,但是感觉有点对付人。海胆,和牛,海鲜之类的都不错。总体而言食材还是可以的,算是物有所值。餐厅的摆盘不是很讲究,估计不太讨女生的欢心。服务还是很不错的,价格合理环境舒适,总体而言在中环是不错的一家日料。

2019-03-27
$1400 (Lunch)
2019-03-25 1369 views
與友人去試此間位於中環的 壽司喰。於威靈頓廣場M88有數間日式餐廳,見壽司喰於openrice 評分不錯,便決定一試。各點了一份午市套餐:刺身定食壽司定食(deluxe)刺身定食質素不錯,海膽新鮮,款色亦多壽司定食另配一份湯烏冬,份量來説可以,有卷物亦有壽司,但如點regular可能會不夠飽唯一不足,一般午市套餐有配沙律前菜餐飲,甚至甜品。但壽司喰欠奉,午市套餐只有配麵豉湯。如有以上配套於我來説會更吸引。
與友人去試此間位於中環的 壽司喰。
各點了一份午市套餐:

刺身定食

壽司定食(deluxe)

刺身定食質素不錯,海膽新鮮,款色亦多

如有以上配套於我來説會更吸引。
Lunch
2019-03-17 1046 views
係友人推介下就去左呢間食,講真平時食壽司都係去開大型連鎖既多,比較少食中高價位既,不過食生冷野最好就唔好慳,因為一定要新鮮同衛生,如果唔係肚痛生蟲仲煩朋友之前去日本食左米芝蓮級既鰻魚飯,成千幾二千蚊, 但佢食完番黎依然都推介呢度既鰻魚飯老實講平時係香港都唔係好食到好味既鰻魚飯! 呢度既鰻魚肥美,冇骨,份量合理,仲好冧, 入味, 不過個人鐘意食番多小小口感既鰻魚(又唔可以硬lol)另外個海鮮魚生飯都好好食 佢一擺上檯心情已經變靚~~ 食慾大開, 刺身係水準之上, 海膽都完全唔伏(好關鍵lol), 有蝦有蟹肉, 全部都唔錯, 如果D刺身再厚多小小就完美啦~總括黎講呢間野既質素係有保證的, 相信lunch會更抵食, 可惜我唔係中環人, 平日lunch time 冇得黎試哈哈

不過個人鐘意食番多小小口感既鰻魚(又唔可以硬lol)

海鮮魚生飯
親密的鰻魚
2018-08-24
海鮮魚生飯
親密的鰻魚
2019-03-16 691 views
又到出糧日子,當然要食翻餐好去安撫一下打工仔既心😂所以就同好朋友黎呢度食好西!叫左2款沙律,一款係生蘿蔔沙拉,另一款係燒三文魚沙拉。生蘿蔔呢款好爽脆,出面亦小見🤣個sauce有d芥末既感覺,幾開胃。燒三文魚超香,件數亦多,沙律菜亦多同用個款日式和風醬所以好夠fresh 壽司方面叫左款係拖羅系列,另一款係deluxe sushi。拖羅超厚身,魚油既香味真係超勁!一共有5件,唔同既部位同一款係軍艦。最正係燒個款同軍艦,燒個件咬落去d魚油爆哂出黎!軍艦就勝在多呑拿魚蓉口感超正!Deluxe 有好多唔同款,最正係海膽,勁新鮮,唔腥,仲要勁多!熟食就要左清酒煮蜆同鐵板牛。煮蜆算大隻,d湯唔會太咸,不過食到有幾隻有沙🙈牛就不過不失,反而豆腐同其他蔬菜吸哂d甜甜既sauce更出色🤣再叫多個甜品黎完結呢一餐🤤🤤呢個抹茶布甸,唔會太甜所以唔會膩🤤唔係抹茶控都覺得好食🤣🤣

叫左2款沙律,一款係生蘿蔔沙拉,另一款係燒三文魚沙拉。

熟食就要左清酒煮蜆同鐵板牛。

煮蜆算大隻,d湯唔會太咸,不過食到有幾隻有沙🙈

2019-03-12 786 views
同同事farewell, 大家係中環返工,所以搵返係公司附近既餐廳,同事提議食呢間,一入到餐廳,黑黑地,坐既地方都好闊落,夜晚唔係太多人,比較靜,傾計啱哂,又無限時交枱。叫左牛肉火鍋,因為我唔食牛,但睇落都好新鮮好靚,同事都讚好食,另外叫左幾款壽司,海膽超鮮甜,仲好足料!軟殻蟹手卷都好正!服務都幾好,有禮貌,但價錢都偏貴,始終中環地方,租金貴,埋單每人要$600,但叫左唔係好多野食,都唔係食得好飽。
2019-03-07 547 views
中環呢區一向都有好多好野食,日本野泰國野都有好多選擇😆之前已經食過一間omakasa真係超正!朋友生日就陪佢食日本野開心下🤣❤️蘿蔔沙律蘿蔔係生既但食落冇咩草青味,好小有得甘樣食😂個sauce食落有d辣辣地,幾特別。❤️燒三文魚沙律燒三文魚超正,燒完d油香出哂黎🤣🤣又入口即融。沙律菜亦多,sauce有d似柚子沙律汁,幾開胃❤️Deluxe sushi 叫左份壽司share食,最正係蝦!超厚身,又唔腥,口感好正!另外魚子同海膽軍艦超足料,又夠新鮮🤣🤣🤣雖然價錢貴,但質料係有翻甘上下,同刺身係厚身,都gur🤣🤣🤣❤️燒羊架超肥膩,燒完勁香,不過有機會太肥所以唔係個個中意😂羊騷味唔太重,所以怕既都應該接受到😂❤️抹茶布甸Wa呢個必食,好夠抹茶味夠哂甘,又夠滑,配上紅豆食,超正!

❤️蘿蔔沙律

❤️燒三文魚沙律

❤️Deluxe sushi

❤️燒羊架

❤️抹茶布甸
Wa呢個必食,好夠抹茶味夠哂甘,又夠滑,配上紅豆食,超正!
2019-03-05 779 views
​滑蛋吉列黑豚飯定食($200)🐖.唔少中環朋友都知道,依棟building 有好幾層都係日本餐廳。今次就試咗1樓嘅壽司喰 🧐.定食一上檯,擺盤唔錯。 叫吉列豬扒飯但有埋一碗細烏冬,食得出味道好正宗👍🏻 .反而係主角嘅滑蛋吉列豬扒飯,滑蛋有部分蛋白仲未熟,蛋白清仲掛喺豬扒上面, 印象首先打咗折扣。食落都真係好一般,對唔住依個價錢。😧.In English: this sushi place has nice interior design and comfortable sitting. However, the food is disappointing and not worth the high price (some $200 for a set of katsu don). Will not try again. .🎯FF獨家評分:6.5/10 (唔會再試)
​滑蛋吉列黑豚飯定食($200)🐖
🎯FF獨家評分:6.5/10 (唔會再試)
2019-02-15
2019-02-27 731 views
一個月一次食好野又到啦!今日就同男朋友上嚟中環熱門餐廳壽司喰大食一下!😽😽 嚟到當然揀omakase la!! 師傅決定哂食乜就最好不過啦!先嚟一個山藥菜心😸冷盤上,幾有趣,菜有d麻油味,上面山藥口感黏黏地,好特別😀 魚肝好大件,一咬落去魚油散發哂出嚟🌍🌍之後係刺身啦!蝦非常新鮮,食落肉質十分QQ鮮甜🦐🦐 呑拿魚非常厚身,幾肥美的!新鮮切嘅油甘魚有咬口,同柚子醬油好夾🤤🤤 最正係蝦頭可以拎去炸!食落有爆膏🤤🤤 之後係第一個熱食,係好吸睛嘅魚魚🐟🐟魚肉非常嫩滑,肉質鮮美!而魚片仲炸過,所以係食得架!另外有一粉高麗菜bb,細細粒,好易食!蒸蛋非常出色,首先上面有板海膽,下面有真蟹棒肉!加埋一齊食口感豐富,蛋好滑,非常加分🐿 另外就係超豐富壽司🍣海膽真心好足料,d海膽多過d飯咁濟,滿足到不行🤤🤤🤤🤤🤤🤤呑拿魚一樣厚身肥美,入口魚油脂肪四溢😮 食定壽司仲有海鮮湯,要先吱d青檸落去,可以令湯更有層次,小小酸更加帶出海鮮湯鮮味👾👾 最後少不了係蜜瓜!好甜又爽口!配嘅little jelly小小酸,幾refresh~ 另外仲有芝麻ice cream! 芝麻味十足,好creamy~ Daily des

魚肝好大件,一咬落去魚油散發哂出嚟🌍🌍

最正係蝦頭可以拎去炸!食落有爆膏🤤🤤

另外就係超豐富壽司🍣
海膽真心好足料,d海膽多過d飯咁濟,滿足到不行🤤🤤🤤🤤🤤🤤
呑拿魚一樣厚身肥美,入口魚油脂肪四溢😮

Daily dessert係抹茶布丁!神級好食,抹茶味濃之外仲食到奶味的。而紅豆好飽滿,大大粒👅👅👅❤️
2019-02-27 568 views
上兩星期男友帶我黎食晚餐,順便慶祝情人節今晚係omakase ,廚師發板安排季節適合又新鮮的食材, 店員都好貼心問我地有冇咩唔食。望街景幾靚以下介紹的只係其中幾道菜,仲有炸物、熟食、湯品等等,食晒成個set真係勁飽鮟鱇魚肝 配白子, 醬汁係柚子味,幾清新。白子好滑,好似食緊豆腐花咁,魚肝都算厚身生蠔好大隻好有肉地, 金屬味唔重,較清新同爽口, 特別在於佢加左調味,所以怕生蠔腥的人都可以一試刺身盤佐口魚薄切、 油金魚腩、吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦等等,可點柚子醬/豉油。 吞拿魚油脂幾靚, 好肥美呢款魚有燒焦油脂的味道,魚味好出最後食剩的蝦頭拎去炸 好食喎壽司盤有左口魚邊,完全係入口即溶的感覺呀!燒toro有點像食緊高級和牛,肉味好重,最特別係三文魚包菜, 不用點豉油直接食,師傅會燒一燒d三文魚,燒焦油脂的味道好出。拆開生菜表層,入面處理得一點都唔馬虎,有好多唔同配料襯托住塊三文魚甜品:抹茶布甸超重抹茶味好滑身,好鐘意!!呢餐omakase性價比都幾高, 而且每道菜都好岩我胃口!!會再來食!!
上兩星期男友帶我黎食晚餐,順便慶祝情人節
望街景幾靚

刺身
吞拿魚油脂幾靚, 好肥美

呢款魚有燒焦油脂的味道,魚味好出

最後食剩的蝦頭拎去炸
好食喎

壽司

有左口魚邊,完全係入口即溶的感覺呀!
燒toro有點像食緊高級和牛,肉味好重,

甜品
抹茶布甸超重抹茶味
好滑身,好鐘意!!

會再來食!!
2019-02-25 506 views
早前就見中環m88開左好幾間高級餐廳,今日有機會嚟食sushi kuu🤤🤤 餐廳好大下,d位又闊落,仲好多人嚟吹水飲酒添😍 我地就要左omakase😄等師傅決定今晚嘅美食😸 前菜已經好surprise!! 未見過咁大嘅豆😋😋又幾refresh ~另外仲有好耐冇食嘅魚肝,魚油四溢真係不得了!山藥菜心係冷盤,d菜好嫩,配上山藥口感爽口d🙀刺身盤亦好靚!首先必食係油甘魚,好正好有咬口🙆🏻‍♂️之後肥美嘅呑拿魚好出色,一咬落去d鮮味出哂嚟😋珍寶蝦夠彈牙!個蝦頭仲拎去炸咋,成只食夠哂回本🦔🦔 和食一係好考刀工嘅魚🤤見到真係好佩服,師傅將魚鱗挑起哂先炸,食落十分脆口!好特別😦😦而魚肉好厚實嫩滑,煮得剛剛好😸😸 蟹肉海膽蒸蛋🦀🦀🦀海膽新鮮夠creamy ~蟹肉份量多,蛋又滑🌞🌞 少不了有壽司啦!每一款都已經落左適量嘅醬油同wasabi👾 可以唔洗再點野(^^) 而必食當然係呑拿魚,魚油豐富,一食再次愛上❤️❤️中間菜卷咁嘅係有燒左嘅三文魚同配料係入面,食落口感非常好,又有層次😍 海鮮湯幾濃郁嘅菇味,飲完暖哂👅👅 蜜瓜好甜,夠新鮮!最後甜品要左抹茶布丁❤️❤️❤️💁🏻‍♀️好濃厚嘅抹茶味,帶小小澀,非常正!紅豆大粒

餐廳好大下,d位又闊落,仲好多人嚟吹水飲酒添😍

我地就要左omakase😄等師傅決定今晚嘅美食😸

前菜已經好surprise!! 未見過咁大嘅豆😋😋

刺身盤亦好靚!
珍寶蝦夠彈牙!個蝦頭仲拎去炸咋,成只食夠哂回本🦔🦔

和食一係好考刀工嘅魚🤤

少不了有壽司啦!每一款都已經落左適量嘅醬油同wasabi👾

海鮮湯幾濃郁嘅菇味,飲完暖哂👅👅

蜜瓜好甜,夠新鮮!

最後甜品要左抹茶布丁❤️❤️❤️💁🏻‍♀️好濃厚嘅抹茶味,帶小小澀,非常正!紅豆大粒又綿,好match 抹茶❤️❤️
2019-02-15 655 views
環揀左稻穗會隔離嘅壽司喰。店員熱情招待,再誠意推薦左”Kuu” Omakase Menu (“喰”ぉ任せ),即係交俾大廚決定成用餐FLOW。廚師推介,一定要嗌啦!前菜係海鮮溫泉玉子以及生蠔。蛋嘅熟度啱啱好生熟參半,流質帶D粘著感。海膽新鮮嘅香甜,三文魚籽嘅鹹香,仲有魷魚彈牙口感,再加上適量調味及wasabi,帶出左鮮味嘅強烈衝擊,雖然濃味但又清新,係一味幾具挑戰性嘅前菜。原隻生蠔新鮮肥美,擺盤賣相好別緻,特製調味汁加上少少檸檬汁巧妙咁辟走左生蠔嘅腥味,入口十碎蔥同蘿蔔蓉令鮮味更出眾,比自助餐食到嘅蠔高出一個level。日式料理有個特色,就係由淺入深,先品嚐新鮮,再品嚐濃味。之後到刺身拼盤,由左至右講下:右口魚薄切要點餐廳提供的柚子醬汁,而的而且確,酸酸甘甘對比下先帶得出右口魚鮮甜嘅風味。日本響螺非常新鮮,爽口香甜。牡丹蝦蝦肉飽滿,鮮甜味跟住蝦肉痴住口腔,久久不散。燒金目立同燒油甘魚都激發左油香,但又有D唔同,金目立香滑肉質結實,油甘魚較嫩同痴口,各有千秋。拖羅,一個字,極鮮。赤貝爽口彈牙,越嚼越有鮮味。蝦頭都唔會浪費,享用完刺身會拎去炸,口感似軟殼蟹,仲有蝦膏係入面,正!下一道更加精彩

日本響螺非常新鮮,爽口香甜。
牡丹蝦蝦肉飽滿,鮮甜味跟住蝦肉痴住口腔,久久不散。
拖羅,一個字,極鮮。
赤貝爽口彈牙,越嚼越有鮮味。

下一道更加精彩—和牛石頭燒。
餐廳提供一塊燒熱左嘅石頭,將和牛放係上面每面煎5秒就可食用(燒肉個種「滋滋」聲真係好滿足)。調味料選擇都有好多,黑椒鹽、乾蔥、wasabi仲有燒肉汁,可以跟個人口味調整。而本人最主張原汁原味,和牛非常嫩滑,入口即化,香濃牛味迅速攻佔口腔鼻腔,呢道菜真係好食又好玩。
之後係雪場蟹豆乳紙火鍋。雪場蟹腳大大隻,多肉又多汁,新鮮得黎又啖啖肉。豆乳鍋湯底十分濃郁,但意外地清淡,配合日本大蔥、昆布、豆腐等蔬菜,更突顯到雪場蟹嘅鮮味,亦可以算係和牛之後唔錯嘅中場休息。

主食最後一項係手握壽司。餐廳跟足日本傳統,入面已經落左少量wasabi同掃左一浸醬油係魚生上面,唔使再點任何野。壽司款式有海膽、拖羅、深海池魚、燒金目立、三文魚包菜壽司。有兩款特別值得一提:深海池魚爽口清新,鮮甜嘅味道比其他魚更出更甜,係本日最新鮮之選;包菜壽司真係第一次食,三文魚切碎加上微辣醬汁刺激味道,生菜再予以中和,一樣食物入面有良性矛盾可以激發食材之間嘅chemistry,帶黎令人煥然一新嘅感覺。

作為結尾嘅係綠茶紅豆布甸+時令蜜瓜+青檸啫哩。蜜瓜係好貴個種日本生果嘅品種,相當香甜多汁,果肉帶香濃蜜瓜味。青檸啫哩酸酸甜甜,用黎抵消蜜瓜嘅激甜帶黎嘅膩感。綠茶布甸有非常香濃嘅綠茶味,布甸奶味豐盈又帶少少苦,同上面甜度高嘅紅豆醬同CREAM相輔相成,交織出令人回味嘅美味,為呢餐放上美好嘅休止符。

老實講,呢餐嘅級數有日本當地日式料理嘅高水準,冇諗過會係香港食到,有D喜出望外。雖然價錢唔平,但為左美食,偶爾都要再黎回味一下!
2019-02-02 758 views
好耐左約朋友食飯,朋友話帶我去食好野,心諗中環食好野一定好正,黎到發現係日本餐廳,見到好多客人都係外國人,開放式廚房見到有幾位日本師傅,吧台已經坐滿人,冇得睇大廚親手整野食比我,我地只可以坐卡位。我地唔知食咩好,店員就推介比我地,首先係前菜胡麻醬佐賀白金豚野菜沙律,豚肉好香,口感好鬆軟,味道酸酸甜甜麻醬味夠香,好開胃,另上左款係餐牌冇嘅當季食材燒白飯魚乾,咸香味鮮,好香口佐酒小食岩晒。刺身我地就揀左雜錦刺身特上,有拖羅、鯛魚片、吞拿魚、帶子、甜蝦、油甘魚,款款都好新鮮,當中我最鐘意係帶子,超肥美同鮮甜。到壽司喇~五款火炙壽司,三文魚腩好肥美,加埋少了香蔥一齊食,更加鮮同味道好有層次。和牛火炙壽司都好正,和牛油脂分布均勻入口即溶,牛肉味鮮而香。依杯好靚嘅cocktail壽司,食材都好靚,有海膽、松菜蟹、三文魚籽、魚籽醬,樣樣都鮮味十足,海膽好甜好香濃,松葉蟹夠厚肉,食起上黎口感更加豐富,魚籽醬令到鮮味更加突出,超完美嘅配搭。全部食物中最有驚喜係依幾隻蠔,日本芥末燒蠔,蠔肥美大隻,超鮮甜,師傅特別調製嘅芥末醬,裡面有蛋黃醬,令到芥末冇甘辣,蠔燒到岩岩好,又滑又爽口,兩者完美地配合。到我好想
我地唔知食咩好,店員就推介比我地,
首先係前菜胡麻醬佐賀白金豚野菜沙律,豚肉好香,口感好鬆軟,
味道酸酸甜甜麻醬味夠香,好開胃,
當中我最鐘意係帶子,超肥美同鮮甜。
壽司喇~
到我好想食嘅天婦羅,想食炸野,店員推介左海膽雪場蟹天婦羅,果然凍天食蟹係好味啲,蟹腳好長好多肉,
用紫菜包埋海膽一齊炸,好好味,又鮮甜又香濃。最後尾聲更係黎返個甜品
係梅酒杏仁豆腐,杏仁豆腐好滑好香,梅酒果凍係精華,淡淡酒香,一齊食味道更加突出,而且甜而不膩。
餐廳坐位好舒服,而且個人空間足,同三五知己黎聚會食飯都岩。上菜速度係配合我地食野嘅快慢,唔會一次過上晒,而且會介紹菜色,黎到唔識點菜都唔怕。
Dinner
  • 日本芥末燒蠔