2020-03-29 3279 views
今晚有口福了,跟老闆來到高級廚師發板omakase的日本餐廳"鮨文",十分期待,更可見識一下。原來黃埔是分店,另外的分店在元朗。黃埔分店十分方便,港鐵站上來,便可見到餐廳在對面馬路,高雅日式裝潢十分顯眼。今天老闆請食OMAKASE $1980鵝肝金箔茶碗蒸賣相精緻漂亮,用料份外高貴,用上鵝肝和金箔的配搭,蛋十分嫩滑,鵝肝味香濃質感Creamy,配搭十分矜貴。雪白晶瑩的是鰻魚苗配上子蘇花冧,原來只有春天有的食材,真是大開眼界。間白配上柚子皮。螢光魷魚配蛋黃醋,醬汁富果香。鰹魚配蒜味豉油味道最濃。櫻煮八爪魚看似簡單的两小件,但製作一點都不簡單,師傅介紹,是用上醬油浸泡,製作需時3天,伴有柚子胡椒,所以特別入味,而且質量腍軟又有口感。明太子青椒天婦羅巧妙的心思,把青椒籽取出再釀入明太子,口感層次更好。不得不提就是這些漬物:看似低調,入口驚喜。有淮山、 煙燻黃蘿蔔、漬蘿蔔、牛蒡,最愛這款煙燻黃蘿蔔,口感超級脆,且煙燻味濃,第一次嚐到這種味道。吉列帆立貝這是新鮮的帆立貝,師傅介紹真正新鮮的帆立貝才會食到有一絲絲的感覺,表面金黃香脆配上他他醬,再夾附鮮脆身紫菜,口感味道層一流。深海池魚網燒過,富炭
今天老闆請食OMAKASE $1980
鰻魚苗/間白/螢光魷魚/鰹魚
明太子青椒天婦羅
巧妙的心思,把青椒籽取出再釀入明太子,口感層次更好。
漬物
不得不提就是這些漬物:看似低調,入口驚喜。
深海池魚
網燒過,富炭燒香。
八角
比較少見的魚,肉質結實,魚味香濃。
三文魚子
師傅再特別醃製過,减卻了平時的重咸味,調得較為平衡的鮮甜味,配上鮮脆紫菜,粒粒爆出鮮味。
蜜柑鯖
新鮮鯖魚,特別在用上蜜柑來餵養殖的,所以魚肉有蜜柑的甜香,油份較重,輕火炙過迫出油份。
白松貝
口感極厚實,貝味比平時食到的濃厚甚多,配上橘子汁。
拖羅
經網燒過,配上特製的蒜味豉油,入口即化,層次更分明。
馬糞海膽
沒有平時海膽的甘味,而是只有清甜Creamy的味道。
穴子
特別在用回它的魚骨去淆製醬汁,味道特別甜。
吞拿魚蓉手卷
最後一道手卷作結,放入吞拿魚蓉、右口魚邊和千本漬,回味無窮。
靜岡蜜瓜/士多啤梨
靜岡蜜瓜、士多啤梨

師傅專業又認真,細心講解每道壽司,令我大開眼界,視覺味覺都非常滿足,下次有機會一定再來。
2020-03-10
鰻魚苗/間白/螢光魷魚/鰹魚
漬物
靜岡蜜瓜/士多啤梨
這一餐其實我已經期待已久,因為近日各行各業經濟低迷,而我的地產好友曾經跟我說過,若他能在2月內「開單」就請我吃Omakase,以感謝我這位怨無悔的長期聆聽者。放工後坐地鐵來到黃埔,準時入座,準備開餐。甫入店內,店員先為我們量度體溫,再給我們酒精搓手液消毒,感覺安全衛生。這是我們點了貴的那一款享用,當然內容亦會豐富點。鵝肝金箔茶碗蒸茶碗蒸賣相精緻,蒸蛋上有鵝肝及金箔,貴氣十足,吃時先將鵝肝壓碎,再與蒸蛋攪勻,這樣口感會更綿滑,每一口都充滿鵝肝的油潤感及獨有脂香。4點先付其實就是4款開胃小食,包括鰻魚苗、間八紫蘇葉刺身、螢光墨魚及太刀魚。吃時應該從味道最淡的鰻魚苗開始,順時針方向吃下去,而師傅表示鰻魚苗在春天才可以吃到,賣相有點像海蜇,但以筷子將鰻魚苗夾起,就能清楚看到魚眼及魚骨,口感有點像蒟蒻,煙韌有彈性。間八紫蘇葉刺身間八其實就是鱆紅魚,師傅以網燒方法將魚皮位置略略燒香,入口有濃濃的炭香味,但又不失刺身鮮嫩感,還有淡淡紫蘇香。螢光魷魚 螢光魷魚在3-4月才可以吃到,配上蛋黃醬,入口酸酸甜甜,而魷魚頭內肥美甘香,與蛋黃醬非常搭。太刀魚師傅將太刀魚燒香,魚皮軟滑,帶有炭香,而魚肉嫩滑,魚味

這是我們點了貴的那一款享用,當然內容亦會豐富點。

4點先付

間八紫蘇葉刺身

螢光魷魚

太刀魚
師傅將太刀魚燒香,魚皮軟滑,帶有炭香,而魚肉嫩滑,魚味濃郁。

毛蟹及沢蟹
師傅將肉質飽滿的毛蟹拆肉,再放3蟹肉上加上味道甘香濃郁的蟹膏,伴著炸香了的沢蟹bb,層次感豐富,口感十足,集鮮嫩、爽脆、甘香、清甜一身。

櫻煮八爪魚
這個八爪魚與平日吃到的有點不同,質地軟淋而非爽口脆身,味道甜甜的,又帶幾分辣意。

吉列帆立貝
帆立貝挺厚身,以吉列方式烹調,入口外脆內嫩,再加上沙律醬,酸酸甜甜,非常惹味。

春子鯛
春子鯛肉質的味道偏向清淡,味道甘甜,魚味不重,魚肉肉質帶點微黏勁。

金目鯛
金目鯛魚油油油分豐腴,魚肉嫩滑,口感細緻軟淋。

真鯖
師傅以用火槍將鯖魚略略燒香,再加上點醬油來突出魚鮮味,入口帶有滿滿油脂香。

白松貝
原以為它的口感與帆立貝差不多,但入口才發現白松貝非常爽口香甜,味道濃郁。

牡丹蝦
牡丹蝦非常大隻,師傅在我們面前將蝦殼除掉,再將蝦頭內的蝦膏取出燒香,最後放回蝦肉刺身上,入口
鮮爽無比,鮮甜中帶點回甘味。

拖羅 (炭香)
拖羅口感超肥美,油脂豐腴,魚肉入口即,溶帶有濃郁的炭香。

魚湯
奶白色的魚湯,每一口都帶有濃醇的魚香,完全沒有魚腥味,既滋味又鮮美。

海膽
海膽是由日本魚市場競投回來,而號碼越細,代表海膽質量越好。海膽質地細緻,口感柔滑,入口即化,味道肥美鮮甜。

穴子
穴子的另一名稱就是海鰻,肉質較單薄,緊實而鮮美。

手卷
手卷內容豐富,包括有右口魚、三文魚籽及海膽,而這裏的三文魚籽味道偏甜,只帶有淡淡鹹香,所以手卷入口時,層次感極重,外脆內鮮,帶有炙燒的香氣,口感油潤,滿分!

福崗士多啤梨及靜崗蜜瓜
這天的果物是福崗士多啤梨及靜崗蜜瓜,店員表示先吃士多啤梨,再吃蜜瓜,以免影響蜜瓜甜度,說實,士多啤梨味道甜美,而蜜瓜香甜多汁,感覺非常幸福。

2020-03-23
2020-03-23 1027 views
在香港要感受日本飲食文化之極致,除了Omakase不作他選。美味創新的菜品、嚴選時令的食材、傳統雅致的餐具、淡雅輕鬆的氛圍、師傅用心即席製作,五大要素,缺一不可。今晚就去了紅磡的鮨文大飽口福。疫情之下,衛生措施也做足夠的。我們點了$1980的Omakase set,吃完覺得絕對物有所值。【鵝肝金箔蒸蛋】蒸蛋的金箔令蒸蛋顯得高貴。吃法是將鵝肝和蒸蛋拌勻,配合裡面的菇、芫茜吃。蒸蛋和鵝肝口感相近,蛋香和鵝肝味道也很匹配。到現在還在回味中。接下來是四款各有特色的菜品,師傅亦很用心擺碟。【穴子魚苗】夾起來看晶瑩剔透,連魚軟骨都看到,配上紫蘇花很像一個落花的魚池。穴子魚苗口感像蒟蒻,味道鮮爽。【八爪魚】慢煮三天處理,口感比一般較軟腍,但味道更濃,上面有些柚子胡椒提味。【墨魚】口感爽滑,上面有蛋黃醋,酸酸甜甜但無遮蓋墨魚味道。【厚岸真蠔】來自全日本唯一四季也出產蠔的厚岸町,極鮮美水潤,師傅加上酸汁啫喱,味道特別之餘又減低礦物味。【牙帶魚】魚肉用蒜油浸再香烤,烤出油脂仍能保持魚肉嫩滑,濃濃魚味帶微焦魚油味,惹味十足。【毛蟹】鮮拆毛蟹肉蟹膏,極新鮮,好像剛從海中捕獲立即吃的味道,吃完彷如置身海邊一樣。

疫情之下,衛生措施也做足夠的。

接下來是四款各有特色的菜品,師傅亦很用心擺碟。
【墨魚】口感爽滑,上面有蛋黃醋,酸酸甜甜但無遮蓋墨魚味道。

【吉列帆立貝】極脆紫菜包著極脆皮帆立貝,配自家調製他他醬,口感一流。帆立貝肉一絲一絲,証明是新鮮帆立貝。

【手握壽司
【春子鯛】即是真鯛的幼魚,魚肉細嫩,第一口咬魚味濃郁多汁。
【深海池魚】網燒埋,重油脂配香烤味,超美味。
【三文魚籽】以甜醬油醃製,魚籽冰涼,整件「倒」入口吃,很爽。
【八松貝】即象拔蚌,肉質結實味濃。淋上了橘子汁,味道鮮甜中帶橘子酸甜,很特別。
【吞拿魚】是赤身部位,脂肪量較少但肉質結實,魚味濃郁。

【牡丹蝦】鮮剝牡丹蝦,師傅還把蝦頭蝦膏可食用部份用火炙再放在蝦身,加上香蔥,鮮蝦+蝦膠+蝦膏,喜歡吃蝦的我邊吃邊讚。

【湯】
刺身途中店員再上白身魚湯,用魚頭魚骨湯熬製,超濃厚魚味,一試難忘。

【海膽】用上了日本頂級的【大極上海膽】,師傅說一整盒海膽時價就大約$4500,真被嚇了一跳。師傅也毫不吝嗇,給了厚厚的海膽,單是這件海膽壽司最少也$250吧。海膽味道清甜,是以前從未吃過的那種清甜,感覺好像在吃軟滑雪糕一樣,軟滑甜美香濃。

【中拖羅】吃完赤身當然少不了中拖羅,油份重,火炙處理後魚油滲滿魚身,吃起來啖啖油香。

【手卷】以右口魚邊、吞拿魚肉和千本漬捲成手卷,鮮甜刺身再加酸爽千本漬,再加外面超脆紫菜。正奇怪為甚麽紫菜那麼脆,原來師傅說紫菜是來自一個百年歷史品牌的紫菜,除了極脆,也不會黏住口腔。

最後就以日本水果完美作結。【福岡士多啤梨】和
【靜岡蜜瓜】都是日本水果中的皇牌,特別是【靜岡蜜瓜】,未吃前已看到水汪汪的樣子,超juicy鮮甜,吃完真的想立即去日本超巿買一個回家。

2020-03-23 183 views
本身都好鍾意食Omakase,朋友推介黃埔的鮨文,今晚終於有機會去試吓啦!先說環境寧靜舒適,我和朋友今晚真的可以暢所欲言,唔使鬥大聲講嘢🤣店員服務殷勤親切先給我們兩杯熱茶,知道我肚餓,好快來了前菜茶碗蒸,有我最鍾意嘅鵝肝喺面頭,與蒸蛋一齊食,原來別有一番風味。然後就開始食壽司,仲有件添😻,當中有幾件我仲食過想返尋味!金線雕壽司 : 魚身有黃色線,金線雕的淡魚味配以酸汁啫喱,更為開胃。三文魚壽司 : 唔講唔知原來這是春天的野生櫻鱒,也是三文魚的一類,食落去味道比坊間的三文魚較為濃味。活赤貝壽司 : 第一次食Omakase都好期待呢一刻嘅來臨,師傅拍完佢就建議要即刻食,因為咁樣魚肉質感會更爽脆。象拔蚌壽司 : 呢個是象拔蚌腹部邊位位置所以質感比較林身、有肉感,而且貝味濃郁。牡丹蝦壽司 : 一直都係我最鍾意食嘅牡丹蝦壽司,今次還配搭左燒過的蝦膏放在壽司頂部,但食落去仲食到帶一點苦的蝦膏,爽口之餘仲有Creamy嘅口感。小肌魚壽司 : 賣相好特別好可愛咁,包裹着壽司飯,面頭有一塊用醋汁醃製過的昆布,味道甜甜酸酸,仲可清口乾、去油膩感。還有春籽雕、深海池魚、魚籽、蜜柑鯖、鯖魚及拖羅壽司🍣各有特色

然後就開始食壽司,仲有件添😻,當中有幾件我仲食過想返尋味!

還有春籽雕、深海池魚、魚籽、蜜柑鯖、鯖魚及拖羅壽司🍣各有特色、各有味道!

海膽杯是滿滿的,我的味覺也是滿滿的鮮甜無比。

Cup of Umi 就是非常濃郁的魚湯,湯表面仲有一層膠,飲落去都比較黏口,很鮮甜呢!

仲想Encore的手卷是左口魚配上拖羅,由於油份重,所以食落口很Creamy!

最後就是來自日本福岡的士多啤梨🍓、靜岡縣的蜜瓜,為你一餐豐盛的廚師發板的特色晚餐畫上句號。

整個過程舒適享受,而且食物新鮮有水準,好多款食物都記憶猶新,好想再去encore再次品嚐一番!
2020-03-11 266 views
餐廳分別有2個set: 1580 & 1980 。我揀左1980因為有前菜同sashimi🧡海膽杯🧡🧡🧡依間omakase去過好多次頭2張係初初去果時用心影的🙈🙈之後愈去愈熟 師分加料加到就瀉🤫🤫又魚子醬又帆立貝💕💕💕圖5: 你地覺得似白飯魚定係咩呢?🤪🤪🤪其實係鰻魚BB黎,真係第一次食🙈食落口又幾得意幾鮮🤤其實佢哋每一道菜都冇得挑剔樣樣都好新鮮美味‼️服務又好👍🏼-另外佢地最尾有個魚骨湯係用好多種魚熬出黎!同平時出邊嘅麵豉湯味增湯好吾同❣️-不得不提師傅同埋有個女服務員真係好好服務又好好傾😆令到餐飯食得舒服又滿足 所以even 依家開左咁多間omakase但都會再黎依到嘅其中一個原因💕💕-題外話:因為已經黎過好幾次所以我今次吾坐bar枱坐左table d壽司先會成碟上俾我🍣(但當然食omakase坐bar table係會好d🙂同師傅交流好重要🍶你先會知道自己食緊啲咩同埋會詳細d介紹)但我地同師父都熟熟地 有時佢地都會行過黎傾計 所以先坐左table 咁我就可以同班朋友傾偈同時都可享受美食☺️☺️‼️我係去開紅磡分店‼️

海膽杯🧡🧡🧡
依間omakase去過好多次
圖5: 你地覺得似白飯魚定係咩呢?🤪🤪🤪
其實係鰻魚BB黎,真係第一次食🙈食落口又幾得意幾鮮🤤
其實佢哋每一道菜都冇得挑剔樣樣都好新鮮美味‼️服務又好👍🏼
‼️我係去開紅磡分店‼️

• 海膽杯
  • 魚湯
2020-03-06 246 views
週年紀念日同左男朋友去位於黃埔的鮨文慶祝。餐廳裝修日系,感覺舒服。每位進入餐廳的客人都要量體溫,安排貼心,我地都食得安心。我們坐的係bar枱,可以睇到師傅為我地準備食材。每道菜師傅都會幫我們逐一講解。鵝肝金箔茶碗蒸 -鵝肝香口濃郁,滑嫩蒸蛋、另配有鮮菌同瑤柱,材料十足;金箔入饌,增加視覺美感。間八 (鱆紅魚) - 肉質鮮美清脆,有柚子皮,清新。春子鯛 - 肉質帶點黏性,加左酸汁啫喱,味道比較清爽。墨魷魚 - 加左鹽同橘子汁,鮮甜嫩滑。櫻樽 - 日本野三文魚,肉質無挪威結實,魚味較鮮。深海池魚 - 輕輕炙燒過的深海池魚逼出魚脂。鱒魚籽 - 鱒魚籽海水味道淡淡,帶有清新的味道口感爽脆,無一般三文魚籽的味道咁重。象拔蚌腹 - 爽口彈牙。吞拿魚面頰肉- 充滿彈性,肉質爽口。拖羅 - 肉身綿滑,油分豐富,入口即溶。小肌 – 用鹽醋醃製過,魚味濃之餘也有酸酸甜甜。點紋牡丹蝦 -師傅將蝦膏用火燒過,令蝦膏的味道更突出更香口。蝦肉甜美,蝦膏豐腴甘香,仲有細綿帶爽的口感。白身魚湯 - 魚湯味道鮮甜濃郁。穴子 - 海鰻很軟身,肉質香軟食落,油份比較少,口感軟綿。海膽杯 -甘甜鮮美,齒頰留香。右口魚邊手卷

間八 (鱆紅魚) - 肉質鮮美清脆,有柚子皮,清新。

春子鯛 - 肉質帶點黏性,加左酸汁啫喱,味道比較清爽。

墨魷魚 - 加左鹽同橘子汁,鮮甜嫩滑。

櫻樽 - 日本野三文魚,肉質無挪威結實,魚味較鮮。

深海池魚 - 輕輕炙燒過的深海池魚逼出魚脂。

象拔蚌腹 - 爽口彈牙。

吞拿魚面頰肉- 充滿彈性,肉質爽口。

拖羅 - 肉身綿滑,油分豐富,入口即溶。

小肌 – 用鹽醋醃製過,魚味濃之餘也有酸酸甜甜。

白身魚湯 - 魚湯味道鮮甜濃郁。

穴子 - 海鰻很軟身,肉質香軟食落,油份比較少,口感軟綿。

海膽杯 -甘甜鮮美,齒頰留香。

右口魚邊手卷 - 魚油味重,好鮮甜。

果物 - 福岡士多啤梨鮮甜濃厚 ,靜岡蜜瓜豐盈多汁。
2020-03-03 217 views
最近肺痰嚴重,新年都唔敢四周去拜年!係屋企悶到生菇😭所以情人節點都要出去威下,吸呼新鮮空氣🥳所以同老公食好西😬一早訂左位,去到第一日事竟然係探熱😬做足防疫措施👍🏼食廚師發辨當然要坐bar 枱啦🤣難得出黎食飯,老公二話不說揀左最重個餐🤫有蒸蛋,個蒸蛋上面鋪足好鮮甜的三文魚子🤩連唔鐘意食的老公都覺得正,蛋亦好嫩滑🤤紫蘇花金薄鰻魚苗,紫蘇花又靚又香係食用花,可以食的,鰻魚苗第一次,超滑好似直接到喉嚨咁🥰岩鹽水八爪,非常爽口👍🏼特別吸盤位置爽口到不得了蛋黃醋鹽同煮酒的白子👍🏼👍🏼之前食過生白子😭食到驚😂但今次個煮法好正!好回味!證明廚師真好重要😍一定要試幼鱈魚半熟加味噌汁火炙過,鮮甜嫩滑九洲鮑魚清洒煮幾個鐘,配鮑魚肝醬,帶出鮑魚的鮮甜,配上醬更有鮑魚的味道🤤壽司方面件件都好出色鰤魚即係油甘魚類再大size,魚油味重同較有口感!比較少機會食到😈葡萄蝦勁少機會怎,肉質較結實而且彈牙,上面仲要有蝦膏,好回味😭海膽有兩層咁高,一啖食唔曬☺️鮮甜十足🥰🤩連個盒都好靚好有心思最後食埋哈蜜瓜同士多啤梨,飽到嘔!圓滿結束!希望好快可以再食過🥳🥳
一早訂左位,去到第一日事竟然係探熱😬做足防疫措施👍🏼
廚師發辨當然要坐bar 枱啦🤣
難得出黎食飯,老公二話不說揀左最重個餐🤫
岩鹽水八爪,非常爽口👍🏼特別吸盤位置爽口到不得了
幼鱈魚半熟加味噌汁火炙過,鮮甜嫩滑
壽司方面件件都好出色
最後食埋哈蜜瓜同士多啤梨,飽到嘔!圓滿結束!
希望好快可以再食過🥳🥳
2020-03-03 180 views
萬眾期待終於可以有機會食到呢間出晒名嘅廚師發板叫做(鮨文)之前係元朗出晒名,而家分店喺黃埔我終於有口福可以去嘗試了😋😋今次選擇咗Omakase $1980第一道發板竟然係我平時唔會鍾意食嘅(三文魚籽)蒸蛋 ,但店員好細心同我講呢度三文魚子係非常之頂級所以建議我試吓果然非常之鮮甜再加埋蒸蛋冇得頂😘紫蘇花金薄鰻曼苗賣相好靚口感好特別好味😋蛋黃醋,鹽同煮酒的白子,之前都去過其他日本啲食過白子我感覺一般,但呢度有啲唔同煮熟左再加埋蛋黃醋混埋一齊食酸酸甜甜非常之開胃👍👍他他醬酸青瓜洋蔥呢樣又係我覺得幾特別同埋好鍾意食仲有大大塊紫菜夾住😋九洲鮑魚清洒煮四個鐘,配鮑魚肝醬非常之矜貴好味😍深海池魚,比較實,比較有口感👍鰤魚,油甘魚類再大條,魚油味重同較有口感👍葡萄蝦,肉較結實彈牙👍最後右口魚手卷真係飽到唔知講咩好😂😂(總括嚟講食完呢一餐真係超級難忘同埋真係非常之好味😘😘)
今次選擇咗Omakase $1980
紫蘇花金薄鰻曼苗賣相好靚口感好特別好味😋
九洲鮑魚清洒煮四個鐘,配鮑魚肝醬非常之矜貴好味😍
深海池魚,比較實,比較有口感👍
鰤魚,油甘魚類再大條,魚油味重同較有口感👍
葡萄蝦,肉較結實彈牙👍
最後右口魚手卷真係飽到唔知講咩好😂😂
(總括嚟講食完呢一餐真係超級難忘同埋真係非常之好味😘😘)
2020-02-26 194 views
朋友之前食過呢間日本料理在元朗的分店,覺得好好食,所以今次升職就帶我黎到呢間黃埔店。一入餐廳已經有種好高級的感覺,店員先為我們量體溫,然後請我們坐於bar枱,坐bar枱的確唔錯,可以同廚師有所交流。先上了一個鵝肝茶碗蒸,好香鵝肝味,蛋好嫩滑。刺身共有四款,石垣鯛有稍稍燒過,所以有炭燒的味道,口感煙韌,而且上面已塗了豉油同wasabi,帶出鮮味。三文魚籽拌入了柚子皮,食落除了有鮮甜味,仲有柚子的清新味道。食完刺身,師傅為我們送上醃菜,有酸薑、煙燻蘿蔔、芥末淮山和醃蘿蔔,芥末淮山味道特別又清新,煙燻蘿蔔好有煙燻味,第一次食呢款,好特別。壽司共有8款,而個人比較喜歡海膽、小肌魚和深海池魚。深海池魚上面有魚子醬,食落咸咸的,魚味會再較後期散出。小肌魚有用醋醃製,魚味濃之餘也有酸酸甜甜,味道有層次。而海膽用上東市9號這款海膽,味道較清新,唔會有苦味。吞拿魚蓉手卷,魚蓉拌入紫蘇葉和芝麻,香口又有魚的鮮味。

先上了一個鵝肝茶碗蒸,好香鵝肝味,蛋好嫩滑。

小肌魚有用醋醃製,魚味濃之餘也有酸酸甜甜,味道有層次。
而海膽用上東市9號這款海膽,味道較清新,唔會有苦味。

吞拿魚蓉手卷,魚蓉拌入紫蘇葉和芝麻,香口又有魚的鮮味。
2020-02-23 1999 views
友人約去鮨文食omakase,當然不會錯過!餐廳地方不大,店子雖小,但樣樣俱全。三文魚子蒸蛋一來到見到蒸蛋上鋪滿了三文魚子,令人見前一亮!蒸蛋很滑,內裡還有菇和帆立貝碎,材料豐富。海鰻苗鰻魚食得多,海鰻苗還是第一次。白色半透明的海鰻苗,看起來似白飯魚,但味道卻似薯粉,鹹鹹滑滑的,很特別。鱈魚白子看起來像豬腦,但原來是極滋補的鱈魚精巢。口感就像豬腦,滑滑的,沒有腥味,就像童年吃豬腦的回憶。黑鮑魚黑鮑魚肉質彈牙爽口,有淡淡酒味。加上深綠的鮑魚肝醬,味道更加提升。平目鯛鯛魚味道偏淡,肉質也偏腍。深海池魚用網燒方法,吃起來肉質爽口,還有炭燒味,又有油香,和平時的池魚刺身不同。蜜柑鯖平時食鯖魚通常是熟的,較嚡口又帶點魚腥味。但這個完全沒有腥味,又滑又滿滿油香,不錯。吞拿魚大腩用爽口的紫菜包著燒過的吞拿魚腩,入口即溶,超好吃!馬糞海胆海膽份量多得令人吃驚,海膽很鮮甜,沒有腥味,大滿足!白色魚湯不知名的白色魚湯味道清香,好喝!穴子壽司海鰻很軟身,比鰻魚更好吃。這個以刺身為主的omakase, 用料都是時令食材,很有心思!

三文魚子蒸蛋

海鰻苗

鱈魚白子

黑鮑魚

平目鯛
鯛魚味道偏淡,肉質也偏腍。

吞拿魚大腩
用爽口的紫菜包著燒過的吞拿魚腩,入口即溶,超好吃!

馬糞海胆
海膽份量多得令人吃驚,海膽很鮮甜,沒有腥味,大滿足!

白色魚湯
不知名的白色魚湯味道清香,好喝!

穴子壽司
海鰻很軟身,比鰻魚更好吃。

2020-02-11
$1980 (Dinner)
  • 海膽壽司
  • 三文魚籽茶碗蒸
  • 鮑魚肝醬
  • 吞拿魚腩
2020-02-22 1154 views
鮨文這間名店衝出元朗,來到黃埔開店,前陣子終於前去一試。店舖裝修簡潔,座位不多。Omakase餐牌只有兩個選擇,既然來了就選個貴點的,可以試多幾款。三文魚子蒸蛋一上枱已經有驚喜,蒸蛋鋪滿了大大粒三文魚子,蒸蛋內有粒粒柚子皮、山葉、滑子菇、還有北海道帆立貝,蒸蛋味道鮮甜濃郁。海鰻苗廚師說,原來海鰻苗一年只得一個月食,其他時間禁售,十分矜貴。海鰻苗味道似薯粉,口感煙韌,味道帶微鹹。瑩光魷魚魷魚較細隻,食到中間食到肝內臟,加上自製蛋黃醬同吃,味道甜甜酸酸。吉列帆立貝帆立貝即是扇貝,配青瓜他他醬。新鮮帆立貝很大隻,中間食到一絲絲的纖維,感覺豪華。北海道真鱈白麵豉醬味不會太濃,上面加了看似牙簽的溫室芽蔥。魚肉爽口帶油份,加了橘子汁提鮮,不錯。鱈魚白子即是鱈魚精巢。白子口感綿滑,加上紫蘇醋等同吃,很鮮味。黑鮑魚黑鮑魚要先用清酒生蒸3-4小時,口感彈牙,有淡淡酒味。水八爪魚八爪魚咬落有水份而爽口,跟平時吃的八爪魚偏硬的口感很不同。白蝦來自日本富山的白蝦,一件有十幾廿隻蝦,很特別。馬糞海膽海膽份量多,海膽雖細隻,但味道較甜。手卷用了鰈魚魚邊,勁魚油香味,加乾飄(蔬菜)做手卷,既特別又美味。最後是福岡草
鮨文這間名店衝出元朗,來到黃埔開店,前陣子終於前去一試。

三文魚子蒸蛋

海鰻苗

瑩光魷魚

北海道真鱈

鱈魚白子
即是鱈魚精巢。白子口感綿滑,加上紫蘇醋等同吃,很鮮味。

黑鮑魚
黑鮑魚要先用清酒生蒸3-4小時,口感彈牙,有淡淡酒味。

水八爪魚
八爪魚咬落有水份而爽口,跟平時吃的八爪魚偏硬的口感很不同。

白蝦
來自日本富山的白蝦,一件有十幾廿隻蝦,很特別。

馬糞海膽
海膽份量多,海膽雖細隻,但味道較甜。

最後是福岡草莓(甜王),加上靜岡蜜瓜,完美的甜品

2020-02-11
$1980 (Dinner)
2020-02-19 503 views
每年情人節,和閨蜜都會食一餐"情人節"飯,而今年我們選擇了這間食廚師發辦的日本餐廳!這間餐廳之前有朋友介紹過,聽說用料高質,這次來過後也覺得是真的!餐廳就在黃埔站附近,很容易找到。一進餐廳感覺就像真的去了日本食壽司一樣,感覺高級。由於疫情的關係,每位進餐廳的客人也需要量體溫,那就可以食得安心!我們坐的位置就在bar枱,能夠看到師傅為我們準備食材,而且每道菜師傅都會為我們逐一講解。鵝肝茶碗蒸,這裡的茶碗蒸跟平時吃到的不同,除了面頭有鵝肝粒外,裡面還有柱貝。鵝肝粒令蒸蛋味道更濃郁,蒸蛋嫩滑,而柱貝帶出茶碗蒸的味道,很鮮甜!刺身方面有鰻魚苗、石垣鯛、三文魚籽、春魚、螢光魷魚、厚岸真蠔。鰻魚苗,這款刺身,在春天這個季節才有,非常珍貴。鰻魚苗有點像河粉的感覺,師傅下了冷麵汁和紫蘇花,味道酸酸甜甜,也能吃到花的香味!春魚,其實就是整潮州魚蛋的鲛魚,日本人會把魚作刺身或壽司。師傅用上蒜味的豉油,加上魚皮稍稍燒過,脆脆地更惹味!螢光魷魚,本身會有少少咸味,配上蛋黃醋醬汁,令味道更鮮味!厚岸真蠔,生蠔都幾大隻,而且好脹卜卜,creamy得黎,海水味都幾濃,蠔上面還有師傅自己調製的酸汁啫喱,味道特別又開胃

春魚,其實就是整潮州魚蛋的鲛魚,日本人會把魚作刺身壽司。師傅用上蒜味的豉油,加上魚皮稍稍燒過,脆脆地更惹味!
螢光魷魚,本身會有少少咸味,配上蛋黃醋醬汁,令味道更鮮味!
厚岸真蠔,生蠔都幾大隻,而且好脹卜卜,creamy得黎,海水味都幾濃,蠔上面還有師傅自己調製的酸汁啫喱,味道特別又開胃!
吉列帶子,用上脆卜卜紫菜屯住,外面脆卜卜,內裡還是生的,所以更鮮甜,更軟滑,配上他們自家製的他他醬,味道更鮮!

壽司方面有深海池魚、寒鰤、白松貝、點紋牡丹、中拖羅、小肌魚、穴子和海膽。當中我較為喜歡的是點紋牡丹、白松貝和中拖羅。
點紋牡丹,由於蝦頭多膏,師傅把蝦膏用火燒過,令蝦膏的味道更突出,更香口。而蝦肉爽甜彈牙!

白松貝,即是象拔蚌,所以食落爽口彈牙,而且好鮮甜!
中拖羅,一向好怕拖羅會好肥的我,師傅在壽司當中加入多些芥末,能夠中和油分,而拖羅入口即溶,好香魚油味!
吞拿魚蓉手卷,魚蓉拌入紫蘇葉、芝麻等,令味道更鮮味!
最後還有生果作結,非常滿足呢!
2020-02-17
2020-02-06 240 views
年尾出左雙糧,同事們大部份提出去食一餐好的獎勵自己,好食材當然要選食Omakasa,有住在黃埔的同事在元朗食過主打高質素Omakasa的鮨文,食物的味道和質素都好好,知道在黃埔有分店,今晚就約埋一齊去享受美食。同事打電話訂枱時,特意要求坐吧枱,讓我們可以除了欣賞到廚師精湛的廚藝,還可以我廚師交流一下飲食深得。選好套餐,坐上吧檯,目不轉睛的欣賞廚師開始為我們製作食物。先上茶碗蒸,係三文魚籽蒸蛋,滑滑的蒸蛋上放滿有咸香的三文魚籽,雙重口感鮮味漫溢。之後有12種由廚師發辦的壽司,用最新鮮的魚生做成壽司,九繪魚,入口帶點甘甜又有嚼口。針魚肉質彈牙,油脂豐富。比目魚,用昆布處理過,有口感和民昆布的香味。槍魷魚肉質爽韌,味道鮮甜,加了少許桔子皮碎,增添美味。帆立貝新鮮,肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。拖羅油脂甘香,塗上蒜味醬油後,還有增添了蒜香味。深海池魚經過網燒後,迫出更多油脂,更濃更香。鰤魚肉質甜美,脂膏豐富。牡丹蝦好大隻,拆殼後將蝦膏用火炙過,放上,放在蝦肉上,蝦肉爽口,蝦膏提升了鮮甜味。金目鲷油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美。小肌魚油脂豐富,經過了師傅用鹽及醋漬過,平衡了醋香亦令肉質更鮮嫩。穴子軟
選好套餐,坐上吧檯,目不轉睛的欣賞廚師開始為我們製作食物。
之後有12種由廚師發辦的壽司,用最新鮮的魚生做成壽司,九繪魚,入口帶點甘甜又有嚼口。針魚肉質彈牙,油脂豐富。比目魚,用昆布處理過,有口感和民昆布的香味。槍魷魚肉質爽韌,味道鮮甜,加了少許桔子皮碎,增添美味。帆立貝新鮮,肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。拖羅油脂甘香,塗上蒜味醬油後,還有增添了蒜香味。深海池魚經過網燒後,迫出更多油脂,更濃更香。鰤魚肉質甜美,脂膏豐富。牡丹蝦好大隻,拆殼後將蝦膏用火炙過,放上,放在蝦肉上,蝦肉爽口,蝦膏提升了鮮甜味。金目鲷油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美。小肌魚油脂豐富,經過了師傅用鹽及醋漬過,平衡了醋香亦令肉質更鮮嫩。穴子軟嫩香甜。手卷,蝶魚和吞拿魚蓉,極鮮極美味!
雲丹盛最教人回味,即海膽杯,睇到師傅將大量北海道海膽堆積在杯上,尤如一座小山,感覺很澎湃,滿口海膽,甘甜鮮美,齒頰留香。
湯奶白色,魚味香濃鮮甜。
果物,有日本的静岡蜜瓜,愛媛縣的柑橘,味道清甜。
2020-02-04 246 views
小弟已經係第二次去鮨文吃Omakase,始終廚師發板比較貴,如果對餐廳未有信心嘅話,第一次都會去試佢嘅lunch,而我吃完佢嘅lunch之後十分滿意,所以今次去咗食佢嘅Omakase晚餐。我地點左最貴嘅dinner set,盛惠$1980 plus 10。以下是前菜:三文魚子茶碗蒸,蒸蛋用好鮮味嘅上湯去蒸,好清甜。蟹蓋,蟹肉下邊鋪滿左拆咗肉嘅蟹肉同埋蟹膏,唔錯,但蟹肉唔算特別鮮味。秋刀魚刺身,超新鮮,鮮甜,超好味!而且睇得出師傅刀工一流。估唔到有個咁Heavy嘅前菜,炸帶子加大量Mayonnaise手卷,帶子炸到啱啱熟,仲有少少生嘅狀態,好滑,而且一啲都唔韌,perfectly cooked.燒白子,師傅詳細咁解釋左俾我哋知白子嘅資料,食落其實無乜特別味,不過叫做試過,我就覺得冇乜特別。拖羅海膽多士,賣相已經贏咗,其他唔使講。然後以下係壽司:每一件嘅賣相都好靚,可見師傅手勢一流,而且每一件都新鮮,好味!重點準備要來了!拖羅手卷,超肥美,鮮甜,入口即溶,一個字:正!北海道馬糞海膽軍艦:滿分!海膽鮮甜,而且呢個賣相又係冇得輸!!之後嚟咗一個海鮮湯同手卷,因為位置有限,所以冇upload上黎

以下是前菜:
三文魚子茶碗蒸,蒸蛋用好鮮味嘅上湯去蒸,好清甜。

秋刀魚刺身,超新鮮,鮮甜,超好味!而且睇得出師傅刀工一流。

拖羅海膽多士,賣相已經贏咗,其他唔使講。

然後以下係壽司

重點準備要來了!

拖羅手卷,超肥美,鮮甜,入口即溶,一個字:正!

之後嚟咗一個海鮮湯同手卷,因為位置有限,所以冇upload上黎。
最後上埋甜品:水果新鮮,鮮甜多汁!

總結:omakase其中一個好玩之處,就係同師傅嘅互動,今次鮨文呢個師傅,真係十分之Nice,好詳細咁樣同我地介紹每一款嘅菜式,同我地有講有笑,成個dining experience非常之好,有好多人想試omakase,因為貴,所以好怕遇到伏店,而小弟亦都教過學費,而呢間鮨文,我食過兩次,兩次嘅experience都好滿意,有機會嘅話,我一定會revisit,推薦!
2020-02-03 911 views
女兒公司出左獎金帶我去黃埔鮨文,食高級的廚師發辦,食材矜貴又新鮮,店內裝修以木色為主,空間感又大又舒適。我們安排坐吧檯,可以近距離睇到廚師為我們製作食物的過程。我們選了其中一個套餐。三文魚籽蒸蛋:內有柚子皮,食落甜甜地。九繪魚:斑類,味道比較淡。針魚:魚味略淡,但帶優厚油脂。比目魚:用昆布包住D魚整,有昆布的味道,口感煙韌。深海池魚:用網燒過,有油香。槍魷魚:綠色的是桔子皮,很香桔子的味道。肉質鮮味爽韌。帆立貝,用力拍打,貝身机肉會收縮,只有新鮮帆立貝才有此效果,口感爽脆。金目鯛:屬地金目,油份比較重。鰤魚:屬油甘魚科,油份比較豐富,面上加左黃咖哩,係好夾。牡丹蝦:即拆殼後,將蝦膏燒過,再放上蝦肉上,爽口惹味!拖羅:面上查左有蒜味的豉油,肉質柔軟,油脂香濃。小肌魚,用鹽醋醃製過,古時因冇雪柜,人們就用這方法保持魚肉。面上加左白昆布,味酸甜,魚係好細條,2舊壽司就用了半條,味道比較重。穴子:即海鰻BB,口感軟綿。海膽杯,海膽來自北海道,份量超多,超鮮甜的海膽,簡直是味蕾的最高享受!牡丹蝦爽口鮮甜。蝶魚手卷:右口魚邊加吞拿魚蓉,魚味極濃。魚湯,用白身魚熬煮而成,濃郁鮮甜。最後有果物,愛媛縣
我們選了其中一個套餐。
三文魚籽蒸蛋:內有柚子皮,食落甜甜地。
最後有果物,愛媛縣的橙,食落好像啫喱一般口感,静岡的蜜瓜,清甜可口。
2020-01-13