2024-04-17 124 views
食物ok,叫左set lunch,食物都算快上,中午大概有10個餐可以選。每個餐都有茶蒸蛋,沙律等,茶蒸蛋份量都算少,只得半杯又無咩料係裡面,食物味道係ok 既,但以百多二百元一個餐來說就無咩驚喜。 服務態度需要改善。中午無人等位,但店員一見到食完就馬上比張單話我地夠鐘要埋單,我地坐低食左1個鐘都無,入座前亦無講明食用時間係幾耐。感覺很差,唔會再黎食亦都應該唔會推介朋友或同事黎食。set lunch 一個餐都唔係平,比人坐多陣飲茶都唔得。👎👎👎
2024-04-17 54 views
今午同友人去食這日本壽司店,入座時冇說明,當我們剛放低飯碗,馬上遞上帳單話用餐限時 45分鐘,莫名其妙又無奈地埋單走人(2人合共$572),眼見門外並冇客人等入座,我倆一笑置之。
2024-04-17 49 views
我們到訪坐在壽司吧枱,看到師傅新鮮弄壽司料理,點了份壽司拼盤(上),有大吞拿魚腩、油甘魚腩、吞拿魚、玉子、三文魚腩、醋鯖魚、池魚、左口魚、熟蝦、三文魚子、深海池魚、葱吞拿魚腩、三文魚細卷。魚生十分新鮮,特別是吞拿魚腩,油脂豐富卻不膩口,推介!接著品嚐了海膽壽司,海膽鮮甜,美味。此外,鱈魚西京燒也是很驚喜,魚肉鮮嫩多汁,佐以醬汁,帶出魚鮮。最後還點了一份免治雞肉,肉質細緻,蘸上月見醬汁後更是嫩滑。整體來說,這裡每一道菜品都展現了日本料理的精髓,不論是食材的選用、烹調工藝,還是口味的搭配,都很不錯。

📍上環抵食壽司小店‼️·週末都有lunch set👍 — 鮨政🍣·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_上環#pigfoodiexhk_日本菜==============================上星期同屋企人嚟咗位於上環嘅鮨政,呢到星期日都會提供lunch set,幾抵食!如果唔選擇set可以點omakase呢😋另外每個月都有指定優惠,3月就係follow ig可獲免費丸子一客🍡—————————————————————⭐️天婦羅·壽司6貫· 定食 $208 (3.6/5)非常豐富嘅set,除咗主食仲有沙律、茶碗蒸同麵豉湯~天婦羅有蝦、蟹柳、茄子、冬菇,當中大蝦頗為出色,外皮香脆,蝦肉彈牙😋壽司方面就特別鍾意海膽同帶子,夠晒新鮮😆·⭐️汁煮魚定食 $148 (3.5/5)魚嘅份量慷慨,有四大件。魚肉嫩滑入味,幾重油脂香👍·⭐️抹茶麻薯冰淇淋 $68 (4.2/5)雪糕茶味幾重,中間夾住煙韌嘅麻薯👍—————————————————————賣相:3.5/5味道:3.5/5性價比:3/5推介度:3/5——————————————
#pigfoodiexhk_上環
#pigfoodiexhk_日本菜
—————————————————————
⭐️天婦羅·壽司6貫· 定食 $208 (3.6/5)

⭐️汁煮魚定食 $148 (3.5/5)

魚嘅份量慷慨,有四大件。魚肉嫩滑入味,幾重油脂香👍
⭐️抹茶麻薯冰淇淋 $68 (4.2/5)

雪糕茶味幾重,中間夾住煙韌嘅麻薯👍
賣相:3.5/5
味道:3.5/5
性價比:3/5
推介度:3/5
📍 鮨政 @sushimasa_sheungwan
上環蘇杭街105號地舖
#hkfood #hkfoodie #foodblogger #foodreviews #hkfoodlover #hkig #likeforlike #hongkong #hkfoodie #foodblogger #foodreviews #hkfoodlover #hkig #likeforlike #hongkong #食評 #sheungwan #上環 #sushimasa #sushi #壽司 #鮨政 #香港美食 #廚師發辦
1K
上環最近越來越旺,因為多了一些由中環開過來的餐廳,始終這邊租金比較便宜一入內就感受到師傅發辦的氣息,師傅不停的手作壽司🍣專業的氣場令人敬佩🍣🍣壽司拼盤(上)420.00這個壽司拼盤的質素媲美師傅發辦壽司的搭配由鯖魚昆布,到油甘魚,池魚,三文魚,赤身,大拖羅都有最令人感動的肯定是三文魚跟大拖羅的肥美,赤身跟池魚的鮮味,握壽司的功力也恰到好處,而且還會做些小搭配降低重口魚種的腥度,不俗此外,還有吞拿魚蓉軍艦,三文魚小卷等,飽足是日推介🍡燒免治雞肉88.00比想像中稔軟,口味屬於入口即化的類型!🍣三文魚刺身70.00六大塊三文魚刺身,入口非常肥美⚕️🍚鰻魚飯148.00鰻魚肥美厚實,細骨細到令人一口吃下未感受到,肉質鬆軟,令人意外的質素

🍣🍣壽司拼盤(上)
420.00
這個壽司拼盤的質素媲美師傅發辦

此外,還有吞拿魚蓉軍艦,三文魚小卷等,飽足

是日推介
🍡燒免治雞肉
88.00
比想像中稔軟,口味屬於入口即化的類型!

🍣三文魚刺身
70.00
六大塊三文魚刺身,入口非常肥美

⚕️🍚鰻魚飯
148.00

2024-04-10 51 views
鮨政 之前去香港仔店食過幾次, 包括佢大大木筒裝住大碗二人SHARE sashimi飯. 可惜香港仔已關, 今次去上環店. 有日藉🇯🇵師傅主理三文魚親子飯定食 $138包麵豉湯, 三文魚肥美配有咸香三文魚籽鰻魚飯 $148熱騰騰, 珍珠米上仲有蛋絲, 鰻魚厚身.火炙帶子/三文魚 $38/65每款兩件, 帶子的表面微微燒烤, 肉質厚甜.吞拿魚腩/牡丹蝦壽司$78/72單件, 前者無想像中咁肥美. 牡丹蝦蝦頭會另外炸起, 或可加$20 熬湯. 選左炸, 蝦頭連蝦膏, 金黃香脆連蝦觸鬚都食得 鐵板燒魷魚 $188好大條, 以鐵板上菜仲冒住煙. 肉質軟, 配上醬汁好惹味每月有限定優惠, follow 有3色丸子
鮨政

三文魚親子飯定食 $138
包麵豉湯, 三文魚肥美配有咸香三文魚籽

鰻魚飯 $148
熱騰騰, 珍珠米上仲有蛋絲, 鰻魚厚身.

火炙帶子/三文魚 $38/65
每款兩件, 帶子的表面微微燒烤, 肉質厚甜.

吞拿魚腩/牡丹蝦壽司$78/72

鐵板燒魷魚 $188
好大條, 以鐵板上菜仲冒住煙. 肉質軟, 配上醬汁好惹味

每月有限定優惠, follow 有3色丸子
再訪~ 上環高質日本料理, 由日籍師傅主理, 嚴選新鮮食材, 提供Omakase、刺身、壽司、鍋物等等。木系簡約裝潢, 設有吧枱座位, 可以近距離欣賞日本師傅握壽司🍣~ 🥢燒免治雞肉 外層煎至金黃微焦, 雞肉軟嫩多汁, 蘸上生蛋黃同甜醬油, 更添濕潤感~ 好滋味😋!所有壽司即叫即握!🍣中吞拿魚腩壽司 拖羅好肥美, 充滿油分, 有入口即溶嘅口感!🍣火炙三文魚壽司 表面輕輕灸燒過, 滲出三文魚油~🍣油甘魚魚腩壽司 滑嫩細緻, 充滿鮮味!🍣三文魚壽司厚切三文魚, 肥美又鮮嫩🐟銀鱈魚西京燒非常推介👍🏻 魚皮煎至焦脆, 肉質非常嫩滑, 富魚油香, 魚肉帶有白味噌嘅獨特甘甜風味🥚茶碗蒸蛋 嫩滑又有蛋香, 裏面有香菇、赤板魚蛋、枝豆📢每月有限定優惠!4月優惠:Follow IG可享免費三色丸子一客🍡
再訪~ 上環高質日本料理, 由日籍師傅主理, 嚴選新鮮食材, 提供Omakase、刺身壽司、鍋物等等。木系簡約裝潢, 設有吧枱座位, 可以近距離欣賞日本師傅握壽司🍣~

🥢燒免治雞肉

所有壽司即叫即握!
🍣中吞拿魚腩壽司
拖羅好肥美, 充滿油分, 有入口即溶嘅口感!
🍣火炙三文魚壽司
表面輕輕灸燒過, 滲出三文魚油~
🍣油甘魚魚腩壽司
滑嫩細緻, 充滿鮮味!
🍣三文魚壽司
厚切三文魚, 肥美又鮮嫩

🐟銀鱈魚西京燒

🥚茶碗蒸蛋
嫩滑又有蛋香, 裏面有香菇、
赤板魚蛋、枝豆

2024-04-07
$400 (Dinner)
  • 銀鱈魚西京燒
2024-04-06 2590 views
去到上環食晚餐,靜靜地坐壽司吧擡望住師傅用心為我製作,視覺上享受,可看到師功架店內傳統日式壽司店嘅裝修,除了壽司吧枱,還幾張卡位油甘魚刺身油甘魚好鮮甜,切得厚身咬落鮮甜有口感壽司拼盤特上 $480有吞拿魚魚腩、中吞拿魚腩、吞拿魚、帶子、三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、鰻魚、油甘魚腩、三文魚子、蔥吞拿魚腩細卷6件牡丹蝦厚身鮮甜深海池魚 深海池魚魚味濃帶脂香,加上魚春在口中爆發香上加香帶子厚身鮮味,加上清新青檸,頗新鮮組合吞拿魚肉質鮮紅油潤軟滑,魚味十分濃郁中拖羅肥瘦適中沒有筋,魚香比較重,還帶有脂香金目鯛是鯛魚類中的高級品種,顏色略帶金紅,魚肉嫩滑、魚油豐富,魚皮帶爽口鮮味海膽特別配合赤醋飯,入口慢慢融化的感覺,十分鮮味蔥花吞拿魚腩細卷魚蓉鮮味配上香蔥美味可口鐵板燒魷魚燒魷魚色香味俱全,鮮味魷魚配上醬汁,入口鮮甜惹味,肉質軟熟,送酒一流.Menu

店內傳統日式壽司店嘅裝修,除了壽司吧枱,還幾張卡位

油甘魚刺身
油甘魚好鮮甜,切得厚身咬落鮮甜有口感

壽司拼盤特上 $480

牡丹蝦厚身鮮甜
深海池魚
深海池魚魚味濃帶脂香,加上魚春在口中爆發香上加香
帶子厚身鮮味,加上清新青檸,頗新鮮組合
吞拿魚肉質鮮紅油潤軟滑,魚味十分濃郁
中拖羅肥瘦適中沒有筋,魚香比較重,還帶有脂香
鮮味海膽特別配合赤醋飯,入口慢慢融化的感覺,十分鮮味
蔥花吞拿魚腩細卷魚蓉鮮味配上香蔥美味可口

鐵板燒魷魚
Menu

$400 (Dinner)
今次我哋坐Bar枱,有種食緊Omakase嘅感覺❤️特上壽司併盤 $480大拖羅、中拖羅、海膽、帶子、三文魚腩、牡丹蝦、金目鯛、油甘魚腩、鰻魚、三文魚子,仲有蔥吞拿魚細卷,真心超滿足😍想食必食嘅都基本上齊曬🤩牡丹蝦會拎去炸,好香好正🤤呢個價錢嚟講質素好高😋心大心細揀呢個啱曬💓三文魚親子飯 $138鍾意食三文魚嘅朋友點呢個一定滿意🤤三文魚份量多而且勁新鮮!仲有滿滿嘅三文魚子,咸香十足,佢哋嘅壽司飯,醋嘅比例啱啱好,好好味😆燒免治雞肉 $88好似食緊燒餃子餡,唔點汁都好夠味💖送飯好正😍

今次我哋坐Bar枱,有種食緊Omakase嘅感覺❤️

特上壽司併盤 $480
想食必食嘅都基本上齊曬🤩

三文魚親子飯 $138

燒免治雞肉 $88
好似食緊燒餃子餡,唔點汁都好夠味💖
送飯好正😍
2024-04-05 27 views
今次同女朋友食日本菜隱身在上環,日本人開的壽司店選了a la carte餐廳外面和內部都已簡約日系作為裝修風格點了 壽司拼盤(特上)有大吞拿魚腩,中吞拿魚腩兩款拖羅無鐵鏽味,而且非常肥美海膽,帶子,三文魚腩,金目鯛,牡丹蝦,鰻魚,油甘魚腩,三文魚子,蔥吞拿魚腩細卷,在刺身上食材處理上都好好蝦頭仲可以炸嚟食 燒免治雞肉,非常非常軟身,表面燒到少少焦香,配埋呢個月見汁食,好食鐵板燒魷魚,初頭睇價錢覺得少少貴。 嚟到有驚喜,有咬口又爽,燒得剛好,個醬汁又惹味不搶味推薦呢間餐廳食材處理好,廚師都用心喺上環係一個不錯嘅選擇
今次同女朋友食日本菜
隱身在上環,日本人開的壽司

選了a la carte

餐廳外面和內部都已簡約日系作為裝修風格

點了 壽司拼盤(特上)

有大吞拿魚腩,中吞拿魚腩
兩款拖羅無鐵鏽味,而且非常肥美
蔥吞拿魚腩細卷,在刺身上食材處理上都好好
蝦頭仲可以炸嚟食

推薦

呢間餐廳食材處理好,廚師都用心
喺上環係一個不錯嘅選擇
2024-03-10
$350 (Dinner)
  • 燒魷魚
2024-04-03 16 views
我想同你一齊食…與廚師發辦不大分別嘅即叫即握高質壽司🥰有種感覺叫做不要強求,適合自己,舒服就好唷!我講緊嘅係中上環呢一間具高人氣嘅日式壽司餐廳!可以坐喺吧枱度睇師傅將我每一件寵幸嘅壽司喺面前做出嚟,好治癒唷!極上壽司拼盤 $480即是夜晚都有拼盤選擇🥰唔想用腦淨係想食最好嘅一定係揀呢一款😂有齊晒大拖羅、中拖羅、赤身、三文魚腩、牡丹蝦刺身、金目鯛魚等等!同時有埋海膽軍艦、魚子軍艦、香蔥吞拿魚蓉壽司卷!每一款壽司都好新鮮,而且份量仲十足!我特別着迷嘅係佢每件壽司刺身都係夠厚!夠份量!而且食得出係甜味新鮮!牡丹蝦頭仲可以選擇做天婦羅,抑或變做湯品~飲番兩啖sake仲嗌埋鐵板燒魷魚🥰我想話你聽我真係好滿足唷!鮨政📍上環蘇杭街105號地舖電話: 28869009#上環美食 #中環美食 #尖沙咀美食 #抵食壽司 #高質日本菜 #高質壽司 #香港日本菜 #香港隱蔽小店
我想同你一齊食…

廚師發辦不大分別嘅即叫即握高質壽司🥰

極上壽司拼盤 $480

每一款壽司都好新鮮,而且份量仲十足!

我特別着迷嘅係佢每件壽司刺身都係夠厚!
夠份量!而且食得出係甜味新鮮!
牡丹蝦頭仲可以選擇做天婦羅,抑或變做湯品~

鮨政
📍上環蘇杭街105號地舖
電話: 28869009

2024-03-27 15 views
上環呢頭美食林立,作為街坊嘅我哋,真係好幸福🥰見到平日都好多人收工會過嚟呢度dinner,好熱鬧,充滿用餐氣氛。燒三文魚腩即叫即燒,大慨要等20分鐘,表面烤至金黃色,散發出微焦嘅燒烤香氣。內裹魚肉呈淡粉紅色,肉質鮮嫩細軟,啖啖入口都有汁,給人一種絲滑口感,好高質😍鰻魚飯上到枱仲熱騰騰,旁邊怖滿蛋絲,鰻魚有光澤又厚身,肉質柔軟,醬汁帶有濃郁甜味和微微鹹香,配一口珍珠米飯,好夾!特上壽司拼盤呢度有多款廚師即整嘅壽司拼盤,呢款特上,有大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、海膽、帶子、三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、鰻魚、油甘魚腩、三文魚子和葱吞拿魚腩細卷六件,多種時令海鮮組成,款款都好新鮮,每一件壽司都精心擺放,令人食指大動🥰最深刻係大吞拿魚腩壽司,肉質口感非常Juicy,入口即化。另外海膽都好出色,口感滑膩又鮮甜,感覺奢華。一大盤,絕對能夠滿足對壽司嘅期待😚

燒三文魚腩

鰻魚飯

特上壽司拼盤
由日本師父親自主理,餐廳以和式木系裝潢,燈線光猛,面積雖不大,卻有一種親切感,皆因可以近距離坐係Bar枱前面欣賞廚師乾淨利落的功架!亦有靠牆的餐枱位置,適合三五知己聚聚吹水。餐廳最正就係可以以親民得價錢,食到Omakase 的質素;所有食材每天空運直送,保證肥美新鮮,連在港日本人都經常來幫襯就知道有幾正啦~🔮特上壽司拼盤有十款手握壽司,全部魚生都見到師父即刻急切片出來,三兩下手勢就已經整好一道長長的壽司船🔸️大吞拿魚腩🔸️中吞拿魚腩 :兩款拖羅都肥美新鮮,前者入口即化,後者魚脂豐溢;🔸️三文魚腩輕輕𠝹紋理,看上豐厚,入口魚油隨隨溶入口中,肥美得很🔸️海膽🔸️三文魚籽:海膽極之鮮甜,餘蘊猶存;而魚籽先爽脆後鮮味,非有口感飲兩啖綠茶,清清油膩再試白肉海鮮🔸️帶子🔸️牡丹蝦:刺身級帶子,厚身肥美,入口鮮甜甘香;牡丹蝦珍寶size ,肉質色澤剔透,鮮甜無比,而且其蝦頭更會即炸另上,甘香酥脆,蝦頭膏位鮮味濃郁🔸️金目鯛🔸️油甘魚腩:前者清甜彈牙;後者肉質軟綿,魚味濃香🔸️蔥吞拿魚腩細卷(6件)將吞拿魚剝成蓉,做成細卷,配上青蔥,一口一件,魚香味溶化在口中,點綴一些蔥香,鮮味十足🔮茶碗蒸以海鮮湯製成的茶碗蒸,純以湯底

🔮特上壽司拼盤

飲兩啖綠茶,清清油膩再試白肉海鮮

🔸️蔥吞拿魚腩細卷(6件)

🔮茶碗蒸
以海鮮湯製成的茶碗蒸,純以湯底的鮮味和蛋香,即叫即做,絕無味精,非常嫩滑清甜

🔮和牛蕃茄壽喜燒
一向都很喜歡食甜甜地壽喜燒湯,原窩連爐上,暖笠笠保持溫度,天氣凍凍地食,真的很暖心呀~ 和牛入口超級軟腍,清甜味的湯底滲出濃郁的牛香味,很有驚喜呀 !原個蕃茄和嫩豆腐更吸收了湯底的味道,越食越入味,更可加$30配上日式烏冬,煙韌有口感又飽肚呀~
特上壽司拼盤
‼️上環無可挑剔的高質廚師發板【鮨政Sushi Masa】上環日籍師傅主理‼️食材新鮮👍非常喜歡清新的調味!配搭軟滑魚生!最後軟糯甜品有驚喜😍🙌 if you are an omakase lover, I strongly recommend you to try Sushi Masa! Located at Sheungwan, this Japanese restaurant is operated by Japanese chef, very authentic experience! From sashimi, freshly sliced and refreshing condiments added amazing flavors! Sushi was hearty too! Toro was definitely my top FAVORITE trust me! TORO never disappoints! Especially had to highlight the dessert that came at the end, mochi Icecream
‼️上環無可挑剔的高質廚師發板【鮨政Sushi Masa】
最後軟糯甜品有驚喜😍🙌

TORO never disappoints!

Especially had to highlight the dessert that came at the end, mochi Icecream was surprisingly good!

❤️Sashimi特別推介:
石鯛!深海池魚!太刀魚入口即溶!

❤️Sushi特別推介:
拖羅MVP! Squid! 北海道桜鱒 (三文魚)
  • 北海道桜鱒
2024-03-24 30 views
Saw Mr Chow Yun Fat visiting the resto and got Tempted to visit刺身・寿司おまかせコース $1300Sashimi Sushi Omakase Course(刺身3種・寿司10貫・本日おすすめ料理・味噌汁・デザート)(3 kinds of Sashimi, Sushi 10pcs, Hot Dish, Miso Soup, Dessert)-Hualian Oystersfrom Nagasaki , known as "Japan's No. 1 oysters"they are small but heavy, chewy, sweet and full of creamy flavor-Bream bream from Shizuoka Prefecture in central Honshu. peak season from December to March. The firm flesh and a subtle sweet tasteNice house made dip sauce -Shima Aji 2

刺身・寿司おまかせコース $1300
Sashimi Sushi Omakase Course

刺身3種・寿司10貫・本日おすすめ料理・味噌汁・デザート)

-Hualian Oysters

-Bream bream
Nice house made dip sauce

-Shima Aji 2 way
Love the one which is Slightly torched
firm fat yet tender meat
Silky smooth texture and sweet on the palate
The sashimi is top-notch

-hot dish
Broad bean x prawn tempura
Do try out the tempura with the Pickled cucumber , sea salt and zingy lemon all in one bite
It’s a Party in ur mouth!

-sushi
highlights:

Hokkaido Bafun Uni

赤身

Masu salmon 櫻鱒 a relatively well-known salmon native to Japan. When the cherry blossoms bloom every spring, cherry trout enters the season. The belly of the fish is slightly pink-orange, and the meat is moist and rich in oil.

White shrimp topped with lime , crystal clear flesh which is chewy, sweet and has a refreshing taste.

草鯖魚topped with white kunbu
My fav of the night !

-Miso Soup, Dessert