2024-10-11 190 views
最近又發現上環有間高質日式美食,特別係呢度嘅壽司🍣真係非常之新鮮美味😋我哋分別叫咗深海池魚、三文魚腩、油甘魚、火炙帶子➕三文魚子軍艦,件件都好好味😍尤其係深海池魚,廚師特別炙一炙個魚皮,令其入口更香,魚肉亦十分爽甜呢度仲🈶每月有限定優惠,叫咗個真鯛魚頭麵豉湯,好足料豐富,魚頭又大件又多肉,個湯嘅味道剛剛好,唔會太鹹,真係幾好飲蟹子沙律有青瓜絲、沙律菜、蟹柳及蟹子,食落好鮮甜銀鱈魚京燒冇乜魚骨,魚肉嫩滑香甜,點上沙律醬食就更滋味鰻魚飯好足料,有好多鰻魚,肉質肥美,而且配有麵豉湯

蟹子沙律有青瓜絲、沙律菜、蟹柳及蟹子,食落好鮮甜

銀鱈魚京燒冇乜魚骨,魚肉嫩滑香甜,點上沙律醬食就更滋味

鰻魚飯好足料,有好多鰻魚,肉質肥美,而且配有麵豉湯
2024-10-09 187 views
鮨政,上環既日本壽司店🍣日式壽司店木系裝修,簡潔雅致,好闊落既壽司吧,可以欣賞住師傅既製作過程🤩開枝薰酒配壽司作 惠乃智 純米吟釀,果香清新👍🏻壽司上枱,油甘魚,肥美鮮,滑身好味,北海道產帶子,非常鮮甜,亦都好厚切,口感⼀流😘火炙三文魚壽司,好香既魚油,⼀口size都好滿足,真鯛魚頭麵豉湯,季節限定,真係好新鮮既魚頭,好滑既魚肉,亦好鮮🤞🏻必試😋香葱呑拿魚手卷,見到師傅包都流口水,超滿足既魚蓉,紫菜香脆,好味👏🏻三文魚牛油果卷,幾refreshing,啱晒準備食第二輪🎌軍艦時間🍘飛魚子軍艦,幾爽脆,較輕口既感覺,三文魚子軍艦,大大粒魚子係口入味爆發,豐富到呢🤤配埋紫菜好好味,忍唔住再黎香葱呑拿魚蓉軍艦,⼀口食晒魚香再升級,滿足🫶🏻呑拿魚細卷,鉄火卷,輕身啲既感覺,都唔錯,食埋茶碗蒸,滑溜又濃香,完滿!😎相當鮮既壽司店🥳氣氛唔錯,服務又好,每月仲要有唔同既限定優惠💡食物質素特別係魚完全唔使擔心🐠推介🙌🏻

作 惠乃智 純米吟釀

飛魚子軍艦
鉄火卷
茶碗蒸
2024-10-06 164 views
上環就有著一間專注於新鮮壽司和刺身的日本餐廳,由日本師傅主理,展現了日本料理的精髓。餐廳設了一系列吧枱可欣賞師傅嘅手藝,能夠在輕鬆的氛圍中享受美食。香蔥吞拿魚腩軍艦軍艦壽司以新鮮的吞拿魚腩為主,搭配香蔥,帶來清新的味道,肉質滑嫩,非常鮮味。三文魚牛油果卷滑嫩的三文魚與 creamy 的牛油果結合,口感極為順滑,清新細膩,口感豐富。火炙三文魚壽司火炙壽司外層微焦香脆,內裡卻保持了三文魚的鮮嫩口感,啖啖綿綿,口感一流。刺身拼盤(2人前)刺身拼盤包含多種新鮮刺身:油脂豐富三文魚腩、鮮甜彈牙日本帶子、牡丹蝦、油甘魚腩、吞拿魚和鯛魚。每一款刺身都肥美厚切,新鮮有光澤,鮮味彈牙,甘甜細膩。辣味噌免治豚肉伴烏冬烏冬彈性十足,口感煙韌,配上微辛香濃的辣味噌醬,惹味醒胃,風味十足。綠茶奶凍奶凍富有彈性,奶香佈滿口腔,加上清幽的抹茶,讓味道更上一層樓。
上環就有著一間專注於新鮮壽司刺身的日本餐廳,由日本師傅主理,展現了日本料理的精髓。

香蔥吞拿魚腩軍艦

火炙三文魚壽司

刺身拼盤(2人前)
每一款刺身都肥美厚切,新鮮有光澤,鮮味彈牙,甘甜細膩。

辣味噌免治豚肉伴烏冬

綠茶奶凍
2024-10-06 155 views
朋友遠道歸來 特登返工前嚟食餐靚靚日本菜🫶🏻呢道價錢公道 用料質素高又可以望住師傅整壽司 別有一番風味❣️政壽司定食❣️北海道丼定食兩款定食都配有茶碗蒸、沙律、烏冬👉🏻茶碗蒸蛋好細滑、蛋香味濃郁 配料有嗚門卷雞肉冬菇 帶有淡淡嘅鋰魚簡味👉🏻沙律配上麻醬 熱辣辣食零舍開胃👉🏻烏冬好彈牙 比較粗身 湯底有蔥花、天婦羅碎、冬菇、昆布 清得嚟充滿層次感壽司定食一共有九件壽司海膽壽司已經值回票價 食落好鮮甜 而且一啲都唔吝嗇帶子非常厚身 玉子壽司亦做得非常出色食落口唔會話好死實 又唔會過甜壽司飯捏得唔會過實 又唔會鬆散北海道丼每件刺身都非常非常厚切三文魚非常肥美 仲配上拖羅蓉、海膽、帶子等刺身食完呢碗飯真係超級滿足呢度嘅wasabi係我最鍾意現磨嘅口感~
朋友遠道歸來 特登返工前嚟食餐靚靚日本菜🫶🏻
呢道價錢公道 用料質素高
又可以望住師傅整壽司 別有一番風味

❣️政壽司定食

❣️北海道丼定食

兩款定食都配有茶碗蒸、沙律、烏冬

👉🏻茶碗蒸蛋好細滑、蛋香味濃郁
配料有嗚門卷雞肉冬菇 帶有淡淡嘅鋰魚簡味

👉🏻沙律配上麻醬 熱辣辣食零舍開胃

👉🏻烏冬好彈牙 比較粗身
湯底有蔥花、天婦羅碎、冬菇、昆布 清得嚟充滿層次感

壽司定食一共有九件壽司
海膽壽司已經值回票價 食落好鮮甜 而且一啲都唔吝嗇
帶子非常厚身 玉子壽司亦做得非常出色
食落口唔會話好死實 又唔會過甜
壽司飯捏得唔會過實 又唔會鬆散

北海道丼每件刺身都非常非常厚切
三文魚非常肥美 仲配上拖羅蓉、海膽、帶子等刺身
食完呢碗飯真係超級滿足

呢度嘅wasabi係我最鍾意現磨嘅口感~
2024-10-06 95 views
食壽司或者拉麵我都鍾意去日本人開嘅店。你話講究又好 心理作用又好。感覺上就係唔同。尤其是坐喺吧枱位睇住廚師切嘢 細心咁樣擺盤感覺好治癒。今日呢間店就係日本老闆開日本廚師主理。✨壽司拼盤 (特上)呢道壽司拼盤係一場視覺與味覺嘅盛宴。拼盤中包含了多種新鮮海鮮,如大吞魚腩、油甘魚腩和三文魚腩,每一啖都令人陶醉。特別係深海池魚同醋鯖魚,肉質鮮嫩,味道鮮美,令人回味無窮。鰻魚的煙燻香氣與醬汁的搭配恰到好處,而海膽的柔滑口感更是為整個拼盤增添左奢華感。葱吞拿魚腩細卷的搭配則讓口感更加豐富,每一啖都充滿海洋嘅鮮味。✨真鯛魚頭麵豉湯呢碗湯嘅湯底濃郁,散發著鮮美魚香味,搭配著嫩滑嘅真鯛魚頭,令人感受到傳統日本料理精髓。湯中味噌風味恰到好處,唔會過於壓制魚嘅鮮味,反而提升左整體風味。每一啖都係暖心嘅享受,特別適合在寒冷天氣中品嚐。✨軟殼蟹手卷軟殼蟹手卷外皮酥脆,蟹肉新鮮多汁,裡面仲包裹著新鮮蔬菜,帶來清新口感。手卷嘅尺寸適中,方便食用,而蟹肉嘅鮮味與醬汁搭配也讓人感到滿足,絕對係值得一試的選擇。✨日本蘋果汁作為一餐的結尾,我點了一杯日本蘋果汁,呢款果汁清爽可口,味道純正,完美地解膩。蘋果天然甜味令人感到舒

壽司拼盤 (特上)

✨真鯛魚頭麵豉湯

✨軟殼蟹手卷

✨日本蘋果汁
作為一餐的結尾,我點了一杯日本蘋果汁,呢款果汁清爽可口,味道純正,完美地解膩。蘋果天然甜味令人感到舒適,為呢餐美食畫下了完美的句號。
  • 軟殼蟹卷
2024-10-03 114 views
✨ 以前係上環工作的我,今次特登過來品嚐呢間超出色既日本料理,真係幸福無比!由日籍師傅主理,除了omakase,還有各式散點壽司、小食、炸物和串燒。👍🏻今次我在Bar枱坐,能近距離欣賞師傅的精湛手藝,讓我心滿意足!而且以平民的價錢就能享受到咁高質素的美食,真係物超所值!餐廳本月做緊推廣優惠,只要follow社交平台就會送一份抹茶蛋卷。🍜 真鯛魚頭麵豉湯 ($58) 期間限定的魚湯,鮮甜得令人驚艷!魚頭和魚腩肉質鮮嫩,滿滿的肉,太過癮了!🍣 壽司拼盤($480) 這個拼盤包含8款壽司,包括三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、鯛魚、甜蝦、蔥吞拿魚腩和三文魚腩小卷。每件手握壽司厚切肥美,醋飯的軟硬度恰到好處,讓我一口接一口,根本停不下來!🌯 軟殼蟹卷($48) 🥑 三文魚牛油果卷($48) 再來兩款卷物,每一口都是享受!特別是三文魚牛油果卷,裡面包著清新的生菜沙律醬,真心好味😋🦀 炸軟殼蟹($108) 剛出爐的炸軟殼蟹,外皮酥脆,裡面更是新鮮蟹肉,絕對是強烈推薦!

👍🏻

🍜 真鯛魚頭麵豉湯 ($58)

🍣 壽司拼盤($480)

🌯 軟殼蟹卷($48)
🥑 三文魚牛油果卷($48)

🦀 炸軟殼蟹($108)

2024-09-30 189 views
由日藉師傅主理嘅鮨政位於上環蘇杭街成條街最吸睛就係呢間和風設計嘅居酒屋仲可以坐吧枱望住師傅整壽司天氣咁熱當然點返支甜甜嘅梅酒刺身拼盤2人前🍣 刺身新鮮,特別係蝦非常甜身深海池魚壽司🐟 比一般池魚更有質感青茄子田樂燒🍆 鍾意食茄子嘅朋友一定要點,係超肥美嘅青茄子,燒完之後勁順滑炸廣島生蠔🦪 雖然係炸物,依然冇掩蓋蠔嘅鮮味明太子玉子燒🧈 明太子嘅鹹辣,同玉子燒形成鮮明對比,一口咬落去有兩種層次清酒煮蜆🦪 蜆肉大大粒,連個湯都勁鮮味雜錦天婦羅🍤 天婦羅個外皮唔會太厚,薄薄一層令餡料更突出每個月都有期間限定❤️而家Follow 餐廳社交平台 仲有免費蛋糕一客🍰
由日藉師傅主理嘅鮨政
位於上環蘇杭街
成條街最吸睛就係呢間和風設計嘅居酒屋

仲可以坐吧枱望住師傅整壽司

天氣咁熱當然點返支甜甜嘅梅酒

刺身拼盤2人前🍣 刺身新鮮,特別係蝦非常甜身

深海池魚壽司🐟 比一般池魚更有質感

炸廣島生蠔🦪 雖然係炸物,依然冇掩蓋蠔嘅鮮味

清酒煮蜆🦪 蜆肉大大粒,連個湯都勁鮮味

雜錦天婦羅🍤 天婦羅個外皮唔會太厚,薄薄一層令餡料更突出

每個月都有期間限定❤️
而家Follow 餐廳社交平台 仲有免費蛋糕一客🍰
2024-09-29 268 views
當你兩個人去食迴轉壽司埋單都要幾百蚊時上環呢間由日本人開設嘅壽司店🍣一個壽司定食set lunch 都係$188有9件壽司+茶碗蒸+沙律+烏冬絕對夠哂飽肚之餘壽司一d都唔馬虎除咗有大路三文魚、吞拿魚、油甘魚外仲有埋帆立貝同海膽真心覺得非常抵食!!!除咗壽司定食餐外仲可以揀魚生飯定食 $178刺身款式同壽司定食差唔多視乎鍾意食壽司定啖啖魚生飯每件刺身都厚切大大件😍好有滿足感~見到follow餐廳社交平台有免費宇治抹茶蛋糕一客

當你兩個人去食迴轉壽司埋單都要幾百蚊時
上環呢間由日本人開設嘅壽司店🍣
一個壽司定食set lunch 都係$188
有9件壽司+茶碗蒸+沙律+烏冬
絕對夠哂飽肚之餘
壽司一d都唔馬虎
除咗有大路三文魚、吞拿魚、油甘魚外
仲有埋帆立貝同海膽
真心覺得非常抵食!!!

除咗壽司定食餐外
仲可以揀魚生飯定食 $178
刺身款式同壽司定食差唔多
視乎鍾意食壽司定啖啖魚生飯
每件刺身都厚切大大件😍好有滿足感~
見到follow餐廳社交平台有免費宇治抹茶蛋糕一客

上環有間有日本師傅駐場既壽司店,係社交平台見到連周潤發發哥都去。韓式海鮮沙律相比menu既相片,真實既salad bowl大好多, 一上檯時對份量之多感到實在驚喜!海鮮係角切魚生,但絕不是坊間既魚生碎! 有三文魚、吞拿魚、帶子,塊塊魚生厚切。壽司拼盤 - 極度推介!Total 14件壽司再加6件細卷都只係$480,性價比好高,皆因每件壽司都好大件,魚生新鮮肥美不在話下,厚度仲係平時既1.5至2倍,所以食一件就等於平時既1.5件咁!每一啖都係異常地飽滿,真係好滿足!鯛魚鮮甜度高,帶子肉厚; 最令人驚喜既係葱吞拿魚腩,魚腩肉綿綿如蓉,超級幼滑軟綿。吞拿魚色澤鮮紅,閃著只有鮮魚生先有既光亮,十分誘人。-       三文魚x 2件-       甜蝦×2件-       鯛魚x2件-       葱吞拿魚腩x 2件-       吞拿魚 x2件-       油甘魚 x2件-       帶子 x2件-       三文魚腩細卷x 6件新推出既味噌menu: 辣味噌免治豚肉侓伴烏冬(小)辛味噌辣度適中,食起黎更惹味,烏冬份量都唔少。

韓式海鮮沙律

壽司拼盤 - 極度推介!

每一啖都係異常地飽滿,真係好滿足!

吞拿魚色澤鮮紅,閃著只有鮮魚生先有既光亮,十分誘人。
-       三文魚x 2件
-       甜蝦×2件
-       鯛魚x2件
-       葱吞拿魚腩x 2件
-       吞拿魚 x2件
-       油甘魚 x2件
-       帶子 x2件
-       三文魚腩細卷x 6件
新推出既味噌menu: 辣味噌免治豚肉侓伴烏冬(小)
辛味噌辣度適中,食起黎更惹味,烏冬份量都唔少。

2024-09-17 203 views
就嚟去日本睇紅葉🍁但想食日本野嘅心已經忍唔住😩一於揀間高質壽司頂一頂癮😚🍴真鯛魚頭麵豉湯🌟數量限定平時唔太起眼嘅麵豉湯🧐加入真鯛魚頭🐟瞬間提升鮮味🆙餐廳採用日本產白味噌🤍令湯底更濃郁真鯛魚頭肉質細滑 夾埋湯入口👐🏻係一道唔錯嘅前菜🍴明太子玉子燒上枱仲熱辣辣出緊煙😍玉子燒厚厚一份💛軟滑嘅玉子包住滿滿帶點微辣嘅明太子😋甜與辣之間剛好取得平衡 ⚖️馬上係口入面融化🍴軟殼蟹卷軟殼蟹即叫即炸🦀再俾師傅包成卷物師傅好貼心地係製作會先將炸起嘅軟殼蟹吸油👐🏻咬落去脆卜卜 十分滋味✨🍴壽司拼盤🍣一共八款包括三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚、帶子、鯛魚、蔥吞拿魚腩以及三文魚腩細卷每款刺身都鮮味十足🤩厚厚嘅刺身入口軟嫩😋充滿濃厚鮮味及魚油香🌟必點吞拿魚、帶子同蔥吞拿魚腩📌餐廳仲做緊推廣 只要Follow 社交平台就會送一份抹茶蛋卷🟢
就嚟去日本睇紅葉🍁但想食日本野嘅心已經忍唔住😩

軟殼蟹即叫即炸🦀再俾師傅包成卷物
師傅好貼心地係製作會先將炸起嘅軟殼蟹吸油👐🏻

咬落去脆卜卜 十分滋味✨

🍴壽司拼盤🍣一共八款
🌟必點吞拿魚、帶子同蔥吞拿魚腩

2K
2024-09-12 262 views
【 🏮🍣鮨政🍣🏮 】⋄⋄位於上環蘇杭街𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐌𝐚𝐬𝐚係間日式壽司店,裝潢以日式木系為主,設有卡位及吧枱,環境舒適🛋️💡⋄⋄====—====—====—====—✦ 壽司 ✦🤍北海道產帶子($60)帶子肥美新鮮,甜美可口,口感滑嫩⋄✦ 軍艦 ✦🍣海膽($68)奶油般的口感與海膽的海水味道交融,每一口都是滋味—🐟香蔥吞拿魚腩($50)吞拿魚腩肉質鮮嫩,加入香蔥清新提味,平衡油膩感—🧡三文魚子($62)鮮美的三文魚子在嘴裡爆開,濃郁美味😋 ⋄✦ 火炙壽司✦🐠火炙鰻魚($55)鰻魚經過火炙表面微微焦香,內裡保持濕潤,搭配特製醬汁,風味獨特—🔥火炙三文魚($40)三文魚的油脂在火焰下盡現,口感豐富,香氣撲鼻⋄✦ 卷物 ✦🦀軟殼蟹卷($48/3件)軟殼蟹的酥脆搭配米飯和三文魚子,口感層次分明⋄✦ 一品料理✦🐚清酒煮蛤($98)蛤蜊肥美大隻,在清酒的浸潤下鮮味更加濃郁,湯汁清甜⋄✦ 炸物 ✦🐙炸八爪魚($78)外酥內嫩的八爪魚,搭配特製醬汁,無法抗拒的美味🤤⋄✦ 丼物 ✦🐟三文魚親子飯($138)大大碗鮮美三文魚搭配粒粒爆汁三文魚子,色香味俱全,再配一碗熱騰騰的味噌湯好滿足⋄✦ 麵•汁物 ✦🥚
【 🏮🍣鮨政🍣🏮 】

====—====—====—====—
壽司

🤍北海道產帶子($60)
帶子肥美新鮮,甜美可口,口感滑嫩

✦ 軍艦 ✦
🍣海膽($68)
奶油般的口感與海膽的海水味道交融,每一口都是滋味

🐟香蔥吞拿魚腩($50)
吞拿魚腩肉質鮮嫩,加入香蔥清新提味,平衡油膩感

🧡三文魚子($62)
鮮美的三文魚子在嘴裡爆開,濃郁美味😋

✦ 火炙壽司
🐠火炙鰻魚($55)

🔥火炙三文魚($40)

三文魚的油脂在火焰下盡現,口感豐富,香氣撲鼻

✦ 卷物 ✦
🦀軟殼蟹卷($48/3件)

軟殼蟹的酥脆搭配米飯和三文魚子,口感層次分明

✦ 一品料理✦
🐚清酒煮蛤($98)

蛤蜊肥美大隻,在清酒的浸潤下鮮味更加濃郁,湯汁清甜

✦ 炸物 ✦
🐙炸八爪魚($78)
外酥內嫩的八爪魚,搭配特製醬汁,無法抗拒的美味🤤

✦ 丼物 ✦
🐟三文魚親子飯($138)

✦ 麵•汁物 ✦
🥚茶碗蒸蛋($30)

鮮味十足的茶碗蒸蛋,滑順細膩,口感輕盈
====—====—====—====—
📌店名:鮨政 (上環)’
📍地址:上環蘇杭街105號地舖
2024-09-11
$300 (Dinner)
2024-09-08 258 views
今天在上環一間居酒屋小店,是由日本師傅主理,吃了滿足的一餐!🍣🍣🍣 最愛的拼盤剛巧有齊我鍾意吃的壽司,就叫黎試下先,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、鯛魚、帶子、油甘魚全部都夠鮮甜可口🥰🥰🥰 葱吞拿魚腩蓉軍艦好滑㗎,三文魚腩細卷也不油膩好好吃😋😋另外再單點埋海膽軍艦,海膽味濃極鮮甜😋 而薄燒鰻魚非常香脆,入口即化,酥炸生蠔熱辣辣啦😍😍最後我和朋友follow埋餐廳的ig,就送每人一客抹茶蕨餅作結,反正今餐樣樣都岩食太幸福🥰太完美了!

Type of Meal
Dinner
2024-09-05 193 views
今天在上環一間居酒屋小店,先有日本師傅主理,吃了滿足的一餐!🍣🍣🍣 最愛的拼盤剛巧有齊我鍾意吃的壽司,就叫黎試下先,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、鯛魚、帶子、油甘魚全部都夠鮮甜可口🥰🥰🥰 葱吞拿魚腩蓉軍艦好滑㗎,三文魚腩細卷也特別甘香好好吃😋😋另外再單點埋海膽軍艦,海膽味濃極鮮甜😋 而薄燒鰻魚非常香脆,入口即化,酥炸生蠔熱辣辣😍😍最後我和朋友follow埋餐廳的社交平台,就每人一客抹茶蕨餅作結,反正今餐樣樣都岩食太幸福了🥰完美!

Type of Meal
Dinner
2024-09-04 179 views
生日都要OT,放工喺公司附近見到一間餐廳,網上有人話餐廳有日本師傅駐場,見到價錢都可以接受,就同老公去試下當簡單慶祝。一放工唔好講咁多,飲返兩杯先,配埋碟即叫即炸嘅雞軟骨,同埋軟殼蟹,脆卜卜好好味,飲多幾啖啤酒,爽啊!玉子燒入邊夾住明太子,少少辣辣地,特別開胃,蛋卷做得幾滑,而且都幾飽肚。最精彩就係呢一盤二人刺身飯,係一大盤份量真係好多,刺身切到一啖一口,唔會好細粒,厚切食入口好有口感,刺身全部都好新鮮,食得出好鮮甜,食完呢個飯真係覺得好滿足,最後一提:餐廳真係有日本師傅,下次要試吓呢度嘅廚師發辦先。

鮨政位於上環蘇杭街,是一間主打日式料理,包括壽司、刺身、和食的店鋪。假日晚上到訪,餐廳已坐滿客人,很受歡迎。壽司拼盤 $480壽司拼盤包括兩件三文魚、兩件吞拿魚、兩件甜蝦、兩件油甘魚、兩件鯛魚、兩件帶子、兩件蔥吞拿魚腩和六件三文魚腩細卷。所有壽司都很新鮮,其中小編尤其喜歡甜蝦,口感鮮甜多汁;蔥吞拿魚腩配搭開胃。蟹籽沙律 $68沙律上鋪滿青瓜絲、蟹柳絲和蟹籽,加上沙律菜顯得格外清爽。明太子玉子燒 $108明太子玉子燒即叫即製,需要等候10至15分鐘的時間,上檯時店員也會很細心地提醒要小心燙口,明太子的鹹香和甜甜的玉子很可口,加點蘿蔔蓉更開胃海膽軍艦 $68 海膽新鮮入口即溶,實屬水準之上。
鮨政位於上環蘇杭街,是一間主打日式料理,包括壽司刺身、和食的店鋪。假日晚上到訪,餐廳已坐滿客人,很受歡迎。

壽司拼盤 $480

蟹籽沙律 $68
沙律上鋪滿青瓜絲、蟹柳絲和蟹籽,加上沙律菜顯得格外清爽。

明太子玉子燒 $108

海膽軍艦 $68
海膽新鮮入口即溶,實屬水準之上。