2024-06-16
餐廳:鮨政 (上環)地址:上環蘇杭街105號地舖其實之前食過鮨政中環店嘅壽司放題真心唔錯,壽司質素都算幾高👍,不過早排中環店結業,聽到都真喺有啲可惜。今次經過上環,去咗佢哋開咗接近7年嘅上環分店,確實比咗我一啲新驚喜🎉佢哋依家每個月都做緊唔同嘅期間限定優惠,只要Follow佢哋社交平台再Show比店員睇,就會有甜品送🍡,而今個月送嘅甜品喺黃豆粉蕨餅😍鮨政除咗有Omakase set,仲有多款壽司同刺身拼盤🍣,最近亦新出咗唔少一品料理同炸物熱食🍤,食物種類嘅選擇多咗,自然吸引多咗唔同需要嘅客人,包括唔少慕名而嚟嘅外國客人👨🏼🦱✝️韓式海鮮沙律 $108以三文魚、帶子同鯛魚為主打嘅海鮮沙律🥗,配搭埋新鮮沙律菜同香濃芝麻油確實幾開胃惹味👍✝️清酒煮蛤 $98雖然份量唔多大概得10隻左右,不過隻隻都好飽滿而且非常鮮甜,一啲苦澀腥味都無😙✝️豪華海鮮飯 $360重點推介、每日只喺限量供應2-3份嘅豪華海鮮飯,真喺手快有手慢無,份量話就話啱兩個人,但其實兩個人食都覺得有啲多,三個人食應該就啱啱好🤪。壽司飯上面鋪滿各式各樣嘅刺身海鮮:鰻魚、鯖魚、油甘魚、三文魚、三文魚腩、玉子、魷魚🦑、蟹籽、蟹柳、熟蝦🦐
地址:上環蘇杭街105號地舖 其實之前食過鮨政中環店嘅 壽司放題真心唔錯,壽司質素都算幾高👍,不過早排中環店結業,聽到都真喺有啲可惜。今次經過上環,去咗佢哋開咗接近7年嘅上環分店,確實比咗我一啲新驚喜🎉 佢哋依家每個月都做緊唔同嘅期間限定優惠,只要Follow佢哋社交平台再Show比店員睇,就會有 甜品送🍡,而今個月送嘅甜品喺黃豆粉蕨餅😍 鮨政除咗有Omakase set,仲有多款 壽司同刺身拼盤🍣,最近亦新出咗唔少一品料理同炸物熱食🍤,食物種類嘅選擇多咗,自然吸引多咗唔同需要嘅客人,包括唔少慕名而嚟嘅外國客人👨🏼🦱 ✝️韓式海鮮沙律 $108
以三文魚、帶子同鯛魚為主打嘅海鮮沙律🥗, 配搭埋新鮮沙律菜同香濃芝麻油確實幾開胃惹味👍 ✝️清酒煮蛤 $98
雖然份量唔多大概得10隻左右,不過隻隻都好飽滿而且非常鮮甜,一啲苦澀腥味都無😙 ✝️豪華海鮮飯 $360
重點推介、每日只喺限量供應2-3份嘅豪華海鮮飯,真喺手快有手慢無,份量話就話啱兩個人,但其實兩個人食都覺得有啲多,三個人食應該就啱啱好🤪。 壽司飯上面鋪滿各式各樣嘅刺身海鮮:鰻魚、鯖魚、油甘魚、三文魚、三文魚腩、玉子、魷魚🦑、蟹籽、蟹柳、熟蝦🦐、鰹魚🐟,超過10款魚生都咪話唔豐富吸引🤩,無論喺大食嘅你,定喺想試唔同魚生嘅你都絕對一定啱😎 另外叫咗個油甘魚 刺身($90),一客有5件,每件都接近3cm厚,肉質爽嫩細膩,獨特嘅魚油香加上甘甜滋味實在齒頰留香😋; 飛魚子軍艦($30)最正就喺一啖放入口,然後享受無數粒飛魚子喺口中爆破嘅清脆口感,飛魚子本身已經鮮味十足,配埋脆紫菜、豉油同Wasabi一齊食就更加出色🤓