2022-03-05
小編即將「又大一歲」,屋企人book咗 lunch omakase 同我哩個老人家慶祝。『Omakase - 如月kisaragi 』$680。🥗頭盤/沙律 1️⃣明太子沙律2️⃣合桃小魚子3️⃣醃薑、山葵、辣蒜頭4️⃣日本水菜沙律 (有少少wasabi味)6️⃣日本水果番茄7️⃣深海池魚8️⃣磯燒鮑魚(半隻) 煮咗6-8個鐘,上面仲有濃濃嘅鮑魚乾醬⋯⋯🥓茶碗蒸/ 燒物 1️⃣蒸水蛋雖然無上次咁熱辣辣,但都滑嘟嘟!入面仲有年糕同銀杏2️⃣西經燒深海池魚,麵豉醬醃兩、三個鐘,燒到外脆內軟,無咩魚油,比較乾身,但夠香口⋯⋯🍣壽司/ 刺身 (👷🏽♀️啲名係我聽到咩,就打個同音字,唔知係唔係咁寫👷🏽)1️⃣蜜柑鯛壽司配海帶醬 —— 肉質比較淋身2️⃣金木鯛壽司 —— 燒香咗個皮,帶岀油香,上面仲加咗柚子皮3️⃣鯁白魚腩壽司 —— 肉質清爽,配上胡麻柚子醬4️⃣帶子天婦羅配紫菜 —— 半粒帶子,可惜炸耐咗少少,帶子肉老咗啲5️⃣池魚仔壽司 —— 上面加咗少許wasabi,雖然師傅話肉質比較淋,但其實都有少少爽6️⃣「聽唔清楚名子嘅魚」,有紫菜包住,肉質比較煙韌7️⃣關鯖魚壽司 —— 係野生鯖魚,加咗醃製白昆布(酸酸甜甜),魚肉比較煙韌帶少少筋8️⃣牡丹蝦壽司 —
『Omakase - 如月kisaragi 』$680
🥗頭盤/沙律
1️⃣明太子沙律
2️⃣合桃小魚子
3️⃣醃薑、山葵、辣蒜頭
4️⃣日本水菜沙律 (有少少wasabi味)
6️⃣日本水果番茄
7️⃣深海池魚
🥓茶碗蒸/ 燒物
1️⃣蒸水蛋
雖然無上次咁熱辣辣,但都滑嘟嘟!入面仲有年糕同銀杏
🍣壽司/ 刺身
1️⃣蜜柑鯛壽司配海帶醬 —— 肉質比較淋身
3️⃣鯁白魚腩壽司 —— 肉質清爽,配上胡麻柚子醬
6️⃣「聽唔清楚名子嘅魚」,有紫菜包住,肉質比較煙韌
8️⃣牡丹蝦壽司 —— 上面加咗用蝦頭殼炒香嘅醬(少少乾身),入口超濃郁,牡丹蝦肉身厚又爽口
9️⃣大拖羅 —— 燒香嘅魚肉,帶岀陣陣油香,紫蘇葉同紫菜,有少少中和作用
🔟 海膽三文魚籽丼飯 —— 用北海道白海膽、三文魚籽自家醃過,比較鮮甜,無咁鹹,上面仲有柚子皮
🍲汁物/湯
1️⃣蜆肉湯麵豉湯
🍰甜品
1️⃣芒果芝士蛋糕 —— 仲有啖啖芒果肉 ,芝士味比較輕,唔會好膩
2️⃣適逢小編生日,仲有個正正方方嘅小蛋糕;有蠟燭之餘,仲有朵玫瑰花🌹
📍 鮨美澄 (元朗) Sushi Misumi
元朗建德街26號益利大廈地下7號舖
【小編的話】
➡️原來「馮師傅」已經無做,今次lunch係新師傅 ;(第二次食)食物繼續都新鮮可口,秘製嘅醬汁,有唔少有驚喜
➡️lunch嘅omakase $680,當然無晚餐咁豐富,少咗啲貝類;而魚類比較相似,池魚都以唔同型態岀現咗幾次;論價錢、質素、份量,絕對可以encore