Restaurant: Sushi Rin
Info:

2025-01-03 159 views
見呢排佢哋做緊六折優惠,就嚟試下佢哋嘅omakase套餐。果然物超所值 非常出色。有幾道食完印象好深刻前菜的糖漬蕃茄配螺,甜甜地凍冰冰好開胃。北海道墨魚烏賊使用檸檬汁調味,使成個口感食落更有層次而帆立貝就用上柚子皮,食到清新嘅柚子味道深海池魚非常新鮮,肉質都好鮮美。佢哋嘅北海道海膽非常出色,食落唔會有腥味,而係好甘甜。絕對值得一試北海道秋刀魚將魚脂平衡得非常好赤貝就食落十分脆爽牡丹蝦:中間有蝦膏,蝦肉新鮮蝦膏濃郁中吞拿魚腩油而不膩,口感豐富。最後奉上師傅自己做的抹茶奶凍,香滑無比,茶香滿滿。很值得一試
前菜的糖漬蕃茄配螺,甜甜地凍冰冰好開胃。
北海道墨魚烏賊使用檸檬汁調味,使成個口感食落更有層次
而帆立貝就用上柚子皮,食到清新嘅柚子味道
深海池魚非常新鮮,肉質都好鮮美。
北海道秋刀魚將魚脂平衡得非常好
赤貝就食落十分脆爽
牡丹蝦:中間有蝦膏,蝦肉新鮮蝦膏濃郁
中吞拿魚腩油而不膩,口感豐富。
2024-12-31 125 views
在繁忙的上環,今晚的晚餐選擇了「鮨燐」,這間專注於日本壽司和刺身的餐廳。我們享受了一頓精緻的晚餐,從前菜到甜品,每一道菜品都展現了廚師的用心和技藝。首先,前菜的三道小品令人驚喜。蕃茄搭配淡雪鹽,清新爽口,讓味蕾先行開啟;黑梅貝的海味濃郁,口感滑順,令人回味無窮;而蟹肉則鮮甜可口,讓人期待接下來的主菜接著是14貫壽司,每一貫都別具特色蜜柑鯛的肉質鮮嫩,伴隨著淡淡的蜜柑香氣,讓人感受到來自愛媛縣的自然風味北海道烏賊的清爽口感,搭配青檸汁,讓整體味道更加明亮帆立貝的肥美和梅醬的酸甜相得益彰右口魚,配上魚肝醬和燒過的魚邊,增添了多層次的口感大分縣的深海池魚皮燒過,魚油的香氣撲鼻而來神奈川梭子魚的柔嫩肉質,加上芝芝麻碎,簡直是絕配島根縣池魚仔的濃郁味道也不容小覷北海道赤貝,肉質鮮美北海道鰤魚,十分肥美,讓人讚不絕口長崎縣鰹魚,上面配上茗菏北海道馬糞海膽,味道濃厚甘甜,令人回味無窮長崎縣鯖魚,上面加上了白昆布進行調味,創造出獨特的風味九州黑睦魚,加上辣蘿蔔蓉進行調味,令味道更佳最後,大吞拿魚腩則以其天然魚油脂的甘香,讓人感受到一種入口即溶的享受餐後的自家製抹茶奶凍,加上黑豆,完美地結束了這頓豐盛的
在繁忙的上環,今晚的晚餐選擇了「鮨燐」,這間專注於日本壽司刺身的餐廳。我們享受了一頓精緻的晚餐,從前菜到甜品,每一道菜品都展現了廚師的用心和技藝。

讓人期待接下來的主菜

接著是14貫壽司,每一貫都別具特色
北海道烏賊的清爽口感,搭配青檸汁,讓整體味道更加明亮
帆立貝的肥美和梅醬的酸甜相得益彰
右口魚,配上魚肝醬和燒過的魚邊,增添了多層次的口感
大分縣的深海池魚皮燒過,魚油的香氣撲鼻而來
神奈川梭子魚的柔嫩肉質,加上芝芝麻碎,簡直是絕配
島根縣池魚仔的濃郁味道也不容小覷
北海道赤貝,肉質鮮美
北海道鰤魚,十分肥美,讓人讚不絕口

長崎縣鰹魚,上面配上茗菏
北海道馬糞海膽,味道濃厚甘甜,令人回味無窮

長崎縣鯖魚,上面加上了白昆布進行調味,創造出獨特的風味
九州黑睦魚,加上辣蘿蔔蓉進行調味,令味道更佳
餐後的自家製抹茶奶凍,加上黑豆,完美地結束了這頓豐盛的晚餐
2024-12-18 184 views
都吃過不少次Omakase,想不到仍有這昌鮨燐令我這麼驚喜!只因食材新鮮,師傅處理食物亦非常用心,令我眼前一亮!糖蕃茄淡雪鹽 - 這道前菜以糖蕃茄為主角,配上淡雪鹽,甜中帶鹹,口感清新,令人耳目一新。黑梅貝 - 口感鮮美的黑梅貝,鮮味濃郁,再加上少許調味,令味道更為突出。北海道松葉蟹配醋啫喱 - 北海道松葉蟹,鮮甜多汁,配上清爽的醋啫喱,令味蕾得到極致的享受。冬天起,當造季節嘅魚比較肥美,這時候的魚肉質尤其豐腴。真鯛 - 真鯛魚是用水果養飼,肉質中帶有果香,口感嫩滑,令人難以忘懷。淡路島針魚 - 淡路島針魚因為捲起的刀法,使其肉質更為爽口,每一口都帶來不同的口感體驗。北海道墨魚 - 北海道墨魚以條狀刀法切割,令其口感更為爽脆,油甘滑順。帆立貝 - 帆立貝鮮甜味重,口感細膩,每一口都能感受到海洋的鮮味。銀鱈魚BB - 銀鱈魚BB刺身級,油分豐富,口感厚重,再配上柚子胡椒,味道更為豐富。季節性鰤魚 - 又稱野生油甘魚,肉質厚重,魚味濃郁,適合喜歡濃烈口感的食客。北海道北寄貝 - 北海道北寄貝用清酒輕輕火炙,鮮甜味道得以突顯,令人回味無窮。牡丹蝦 - 牡丹蝦配上輕輕火炙的蝦膏,口感鮮甜,味道

牡丹蝦 - 牡丹蝦配上輕輕火炙的蝦膏,口感鮮甜,味道層次豐富。長崎縣鯖魚 - 長崎縣鯖魚配上生薑,魚味較重但絕無腥味,鮮美而不膩。鰹魚 - 鰹魚魚味較濃,配上辣味蘿蔔及薑花,特別而美味。

島根池魚仔 - 島根池魚仔用火炙配蔥苗薑花,再用醋提鮮,每一口都充滿驚喜。火炙秋刀魚 - 火炙秋刀魚魚味重,咸香高,每一口都令人回味無窮。

中吞拿魚腩 - 中吞拿魚腩油潤甘滑,口感豐富,是一款極為美味的刺身。馬糞海膽 - 馬糞海膽極度鮮甜,冰凍感高,質地creamy,每一口都能感受到海洋的味道。

這場美食盛宴真的是一場極致的味覺享受,每一道料理都精心製作,帶來無盡的驚喜與滿足。

鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D號舖
呢間日本廚師發辦餐廳門口裝修得好靚,入到去職員好快就安排我哋坐低,雖然店面細細,但係師傅認真製作同講解,感覺幾溫馨。隔離對情侶慶祝生日,仲準備咗生日碟好靚呀!前菜由右至左食,有日本蕃茄配上岩鹽,葉好特別有wasabi味,中間黑梅貝,用咗秘製醬汁烹調味道濃郁,最後就係水雲加山藥蓉😲酸酸甜甜好開胃。✨愛媛縣蜜柑鯛本身呢種鯛魚係食蜜柑長大,所以佢哋嘅魚肉有種蜜柑香味,配上竹炭鹽調味已經好好食!✨北海道墨烏賊師傅用純熟刀工幫魷魚𠝹花,爽中帶黏的質感青檸味道突出幫烏賊提鮮🍋‍🟩✨北海道帆立貝 帆立貝超大粒,打開之後見到帆立貝嘅紋理色澤都唔錯,簡單柚子皮調味已經好好食。✨長崎縣間白魚 呢種魚係白身魚脂肪少肉味,面豉醬調味✨大分縣深海池魚 我超鍾意嘅深海池魚,脂肪多肉質香,由於本身已經好新鮮簡單醬油調味已經夠。✨岩手縣赤貝新鮮赤貝,超甜!大大粒肉質厚,好食。✨長崎太刀魚 呢種魚肉質肥美,配上芝麻令到味道更獨特✨北海道銀鱈魚嘅柚子胡椒原來銀鱈魚都可以做刺身,超肥美,入口油脂香充足。✨兵庫縣甜蝦手指咁粗嘅蝦🦐見到師傅新鮮剝殼,而且認真檢查有冇殼碎,食落去鮮甜有豐富蛋白質香。✨水針魚辣蘿蔔蓉✨神奈川 梭

✨愛媛縣蜜柑鯛

✨北海道墨烏賊

✨北海道帆立貝

✨長崎縣間白魚
呢種魚係白身魚脂肪少肉味,面豉醬調味

✨大分縣深海池魚

✨岩手縣赤貝
新鮮赤貝,超甜!大大粒肉質厚,好食。

✨長崎太刀魚
呢種魚肉質肥美,配上芝麻令到味道更獨特

✨北海道銀鱈魚嘅柚子胡椒
原來銀鱈魚都可以做刺身,超肥美,入口油脂香充足。

✨兵庫縣甜蝦

✨水針魚
辣蘿蔔蓉

✨神奈川 梭子魚
魚肉油份唔多但魚皮油份豐富,火炙後味道香,師傅刀功好仲見到網紋。

✨長崎縣鯖魚白昆布
加左昆布有少少酸酸地嘅香味,同時有火炙香

✨海膽
佢哋盒海膽新鮮即開😍師傅疊到啲海膽勁高勁高,視覺效果一流✨多到就嚟跌晒出嚟,海膽非常之甜入口即溶

✨火炙吞拿魚

甜品
去到最後就有味噌湯,甜品係抹茶奶凍,抹茶極度香濃,底部嘅奶凍加咗椰子,所以食落去陣陣椰香。

📍 鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D號舖
🌈 終於有時間跟朋友一起享受美食啦!今晚我揀咗#鮨磷 壽司🍣他們慶祝🪅 #週年祭 推出的壽司套餐,竟然有#六折 優惠!😍原價1380元的14貫壽司,而家只需需要8️⃣0️⃣0️⃣多。超划算!而且套餐還有前菜、湯和甜品,真是太完美了!✨這裡的主要食材來自北海道、九州、沖繩等等,食材新鮮得讓人欲罷不能,真的抵食!而且他們主推的自選壽司,真的是一個人的尊尚享受,讓我每一口都感受到時令食材的精華!**前菜:** 日本蕃茄🍅配海鹽,清新得讓我瞬間提神!每一口都像是在吃夏天的味道! 醬油螺🐚的口感滑嫩,搭配醬油簡直是完美,讓我一口接一口停不下來!😍 蟹肉🦀沙律則是滑溜滑溜的,吃下去有種幸福感,真的是太好吃了! **壽司:** 北海道烏賊,搭配竹炭鹽和青檸汁,清新又有層次,真的是一口驚喜!✨ 蜜柑鯛,微辣的味道配上蘿蔔絲,讓我瞬間愛上,這味道太特別了!🔥 北海道帆立貝,鮮甜得讓我忍不住多吃幾口,真的太好吃了!😋 深海池魚鮮嫩又有嚼勁,吃了讓我想起海洋的味道!🌊 北海道白象拔,濃郁的海味讓我瞬間滿足! 獅魚的野生油甘魚配上柚子鹽,味道酸甜清新🍋 灸燒銀雪魚的火燒香氣炸裂,搭配柚子皮的清新味道

**前菜:**

**壽司:**

北海道帆立貝,鮮甜得讓我忍不住多吃幾口,真的太好吃了!😋

深海池魚鮮嫩又有嚼勁,吃了讓我想起海洋的味道!🌊

北海道白象拔,濃郁的海味讓我瞬間滿足!

獅魚的野生油甘魚配上柚子鹽,味道酸甜清新🍋

灸燒銀雪魚的火燒香氣炸裂,搭配柚子皮的清新味道🔥

馬糞海膽的鮮甜味道讓我感覺像是在海邊享受陽光,幸福感滿滿!☀️

北海道三文魚子
粒粒都卜卜脆,非常新鮮醬油醃製味道剛好

**甜品:**
最後的抹茶奶凍滑滑的,不會過甜,真的是完美的結尾!🍵
2024-12-08 232 views
🎋港島高質Omakase🎋🌟有幾味有驚喜❗️前菜 蕃茄、田螺、海草🍊蕃茄普通,未到好甜,帶少少酸🐌田螺無咩特別味🌱海草係平時Omakase會食到既酸酸地開胃菜,有粒紫蘇花,令到道菜比較清爽🐠金目鯛上面有鹽,無落wasabi & 鼓油,魚面係有一大舊鹽,一入口得鹽鹹味,到好後先有鮮味🦑墨魚用左檸檬同鹽調味,味道算係幾清新,幾好但肉質就比較漿口,無咩彈性🐚帆立貝口感幾新鮮,但未到好鮮甜🐠北海道九碟魚⭐️肉質爽口,有魚油香內有蔥,但唔係好食得出比較少見,幾好食👍🏻🐠深海池魚⭐️⭐️⭐️肉質好好,好順好爽,有魚油香新鮮得好緊要好食👍🏻👍🏻🐚岩手縣赤貝⭐️⭐️肉質好好好,好彈,有海洋鮮味再用左少少檸檬加強個鮮👍🏻👍🏻突然覺得呢間野幾好😂🐠神奈川梭子魚一入口好有焦香,之後個淡淡鮮甜滲出,最後個甜味就幾重🐟池魚廚師話比較濃味魚腥味好重,加左辣薑都覆蓋唔到但肉質係食得出幾好,的確魚味比較重但不是我會喜歡的東西,太腥🦐兵庫縣甜蝦睇落好肥dodo蝦好有蝦膏味,鮮甜味亦都足夠未到好驚艷,但都幾好食🐠火炙北海道銀鱈魚⭐️一入口係柚子鹽既鹽味,如果放中舌頭中間,可能會食唔到其他味肉質好順,而且好軟滑,同時爽彈,好好鮮味好足,好
🎋港島高質Omakase🎋🌟有幾味有驚喜❗️

蕃茄、田螺、海草
🍊蕃茄普通,未到好甜,帶少少酸
🐌田螺無咩特別味

🐠金目鯛

🦑墨魚
用左檸檬同鹽調味,味道算係幾清新,幾好
但肉質就比較漿口,無咩彈性

🐚帆立貝
口感幾新鮮,但未到好鮮甜

🐠北海道九碟魚⭐️
肉質爽口,有魚油香
內有蔥,但唔係好食得出
比較少見,幾好食👍🏻

🐠深海池魚⭐️⭐️⭐️
肉質好好,好順好爽,有魚油香
新鮮得好緊要
好食👍🏻👍🏻

🐚岩手縣赤貝⭐️⭐️
肉質好好好,好彈,有海洋鮮味
再用左少少檸檬加強個鮮👍🏻👍🏻

突然覺得呢間野幾好😂

🐠神奈川梭子魚
一入口好有焦香,之後個淡淡鮮甜滲出,最後個甜味就幾重

🐟池魚
廚師話比較濃味
魚腥味好重,加左辣薑都覆蓋唔到
但肉質係食得出幾好,的確魚味比較重
但不是我會喜歡的東西,太腥

🦐兵庫縣甜蝦
睇落好肥dodo
蝦好有蝦膏味,鮮甜味亦都足夠
未到好驚艷,但都幾好食

🐠火炙北海道銀鱈魚⭐️
一入口係柚子鹽既鹽味,如果放中舌頭中間,可能會食唔到其他味
肉質好順,而且好軟滑,同時爽彈,好好
鮮味好足,好好食👍🏻👍🏻

🐠鯖魚
上面加左片白昆布
鯖魚味足夠,未會太濃
白昆布應該係用尼補足鮮味

🐟堅魚⭐️⭐️
表面加左薑蔥
堅魚肉質好好,好順滑,好香魚油
薑蔥味未到好重,淡淡地
幾好食👍🏻👍🏻

🌑北海道馬糞海膽
幾好應有水平,新鮮
紫菜都好脆

🐠大吞拿魚腩
海苔有醬油掃過,好脆
吞拿魚腩夠新鮮,夠油香,但未到好爆

最後重有個麵豉湯同奶凍

整體評價:
餐廳環境幾好,靜唔靜就環睇其他食客啦,今日我地撞正有人生日,幾個女人一齊慶祝就比較噪。

師傅樂於講解菜式及食材,雖然唔會主動詳細講解,但有表現到想知多少少,廚師都會主動講解。

當日有6折優惠$9xx/位,個人覺得相當抵食
👍🏻👍🏻👍🏻
之後極有可能試埋佢另外兩個貴少少既set

鮨燐
上環蘇杭街128號號地下

#香港 #omakase #omakasehk #hongkongfood #食 #澳門 #澳門美食#氹仔 #氹仔美食 #港島美食 #香港島
#hker #food #hkfoodlover #igfood #hkblogger #foodie #igfoodie #foodiehk #igdaily #hangry #hkfood
#旅行 #香港 #美食 #foodie #食評 #深圳美食 #澳門美食 #香港美食 #p仔遊記貴價系列 #p仔遊記高質系列 #上環美食
2024-12-06
$980 (Dinner)
  • 深海池魚
2024-12-05 242 views
.今日去上環做嘢🙆🏻‍♀️約咗朋友食個lunch💓就係食我最愛嘅Omakase🫰🏻💯 鮨燐以新鮮的時令食材和精緻的壽司聞名,特別係來自北海道和九州的食材。餐廳環境舒適👍🏻🐠墨滿陳非常爽口鮮甜🐠靜崗扇貝口感鮮甜,讓人一試成主顧🐠愛皖魚物金鯛魚肉細膩,風味獨特🐠大分縣深海池魚完全沒有魚腥味 豐富的海洋層次感🐠北海道獅魚第一次食呢種魚比較獨特,爽口鮮甜🐠秋刀魚有驚喜魚肉比較彈牙🐠白象拔蚌鮮美更是讓人驚喜🐠拖羅入口即溶😍🐠長岐縣蒸魚蒸魚味道冇咁鮮甜,但魚肉嫩滑🐠馬糞海膽海水味重,鮮甜🐠拖羅蓉手卷則為整餐畫上完美句號每一道菜都充滿匠心,值得細細品味💓

🐠墨滿陳
非常爽口鮮甜

🐠靜崗扇貝
口感鮮甜,讓人一試成主顧

🐠愛皖魚物金鯛
魚肉細膩,風味獨特

🐠大分縣深海池魚
完全沒有魚腥味 豐富的海洋層次感

🐠北海道獅魚
第一次食呢種魚比較獨特,爽口鮮甜

🐠秋刀魚
有驚喜魚肉比較彈牙

🐠白象拔蚌
鮮美更是讓人驚喜

🐠拖羅
入口即溶😍

🐠長岐縣蒸魚
蒸魚味道冇咁鮮甜,但魚肉嫩滑

🐠馬糞海膽
海水味重,鮮甜

🐠拖羅蓉手卷
則為整餐畫上完美句號

每一道菜都充滿匠心,值得細細品味💓

2024-12-01 232 views
糖蕃茄淡雪鹽、黑梅貝、北海道松葉蟹配醋啫喱、由淡味食起,左至右感受到豐富質感與味與味覺震撼冬天起,當造季節嘅魚比較肥美🎉真鯛,用水果養飼,肉質有果味淡路島針魚,因為捲起的刀法,讓佢食得更爽口北海道墨魚,以條狀刀法切割,較為爽口油甘帆立貝,鮮甜味重銀鱈魚BB ,刺身級,油分口感重,柚子胡椒on top季節性鰤魚,又稱野生油甘魚,魚味重,肉質厚重北海道北寄貝,用清酒🍶輕輕火炙一下,突顯鮮甜牡丹蝦,配襯輕輕火炙牡丹蝦膏長崎縣鯖魚,生薑on top ,魚味較重,由於新鮮絕無腥味鰹魚,魚味較濃,配上辣味蘿蔔及薑花邚特別島根池魚仔,用火炙配蔥苗薑花,用醋配提鮮火炙秋刀魚,魚味重,咸香高中吞拿魚腩,超油潤,甘滑馬糞海膽,極度鮮甜,冰凍感高,creamy

冬天起,當造季節嘅魚比較肥美🎉

真鯛,用水果養飼,肉質有果味

淡路島針魚,因為捲起的刀法,讓佢食得更爽口

北海道墨魚,以條狀刀法切割,較為爽口油甘

帆立貝,鮮甜味重

銀鱈魚BB ,刺身級,油分口感重,柚子胡椒on top

季節性鰤魚,又稱野生油甘魚,魚味重,肉質厚重

北海道北寄貝,用清酒🍶輕輕火炙一下,突顯鮮甜

牡丹蝦,配襯輕輕火炙牡丹蝦膏

長崎縣鯖魚,生薑on top ,魚味較重,由於新鮮絕無腥味

鰹魚,魚味較濃,配上辣味蘿蔔及薑花邚特別

島根池魚仔,用火炙配蔥苗薑花,用醋配提鮮

火炙秋刀魚,魚味重,咸香高

中吞拿魚腩,超油潤,甘滑

馬糞海膽,極度鮮甜,冰凍感高,creamy

2024-11-29 295 views
今晚同老公係中環食飯,經過見到14款壽司廚師發辦有六折優惠!覺得都值得一試,於是就入去享受下😂前菜係靜岡縣糖漬蕃茄配三重縣響螺,蕃茄好爽好好食!仲有北海道松葉蟹肉,入面仲有一些酸酸甜甜的啫哩,食落好清甜,好開胃之後到食主茶壽司了!先由淡味開始食首先是愛媛縣鯛魚腩,上面有少許新鮮柚子皮,味道比較清和淡但仍然食多少少油肫香味,幾清新之後是靜岡縣金目鯛,金目鯛魚本身油分和魚味都比真鯛重,所以師傅加了葱入去,再輕輕燒過,食落幾香口北海道墨烏賊,肉身較厚, 加了少少青檸汁,減低油膩感,加上師傅切成一條條,令食落更有口感,個人幾喜歡這個食法淡路島針魚,是入冬季節的時令食材!加上少少辣蘿蔔蓉提味,吊出魚鮮味但唔會太重,味道好好,肉質好爽!加上師傅的切法和擺法,增加了口感!個人第一次食這樣的針魚壽司,非常驚喜!岩手県帆立貝,加上竹炭鹽,好少咸帶點甜,帆立貝肉厚且鮮甜新鮮日本赤貝,肉質偏爽,貝殼味較重,食得出好新鮮日本黑鯥魚,油分較重,加上燒過,非常之香,葱香,醬油香,魚香,美味!神奈川縣梳子魚 中間有無過嘅芝麻燒個油芝麻香鰤魚,普遍都比較肥美,魚味重,上面加了些少麵豉醬所以帶有點鹹香味北海道噴火灣牡丹

前菜係

之後到食主茶壽司了!先由淡味開始食

之後是靜岡縣金目鯛,

北海道墨烏賊,

岩手県帆立貝,

加上竹炭鹽,好少咸帶點甜,帆立貝肉厚且鮮甜

新鮮日本赤貝,

肉質偏爽,貝殼味較重,食得出好新鮮

神奈川縣梳子魚

中間有無過嘅芝麻燒個油芝麻香

鰤魚,

普遍都比較肥美,魚味重,上面加了些少麵豉醬所以帶有點鹹香味

北海道噴火灣牡丹蝦,

上面係燒過嘅牡丹蝦膏,口感較黏, 但有非常濃郁的蝦香

慢慢食到濃味海產必有秋刀魚!

魚味和油脂都較重, 今次魚肉連飯一齊燒,讓知可以滲入飯入面

長崎県青花魚, 上面有塊薄薄的燥醃蘿蔔, 清一清口

長崎縣吞拿魚腩

師傅將魚肉切開三篇再放上去減少根的口感

醃三文魚籽,

新鮮處理,非急凍, 所以黏住黏膜,食落咸咸地一粒粒, 每粒三文魚子個鑊都好薄

北海道馬糞海膽,

味道較重

師傅自家製宇治抹茶奶凍 配日本黑豆,好好食,甜而不漏, 抹茶味好香但係唔會苦唔會澀,奶凍超級滑,仲好香椰香味!非常滿意!
2024-11-20 215 views
之前在尖沙咀吃過鮨燐發現上環這間也有6折 😻 很划算🤤 我們一樣選擇了$1380 這個晚餐菜單!看看菜單上有什麼不同!師傅說:夏天比較多貝殼類壽司、冬天則選用油脂分布較多的!Omakase 是一個人的尊尚享受!不同於普通壽司店!能享受師傅一對一的服務!主推一人自選壽司🍣!這間選用主要食材是來自北海道、九州、沖繩 等等縣市!新鮮又抵食!😍前菜:·靜岡縣蕃茄 配淡雪鹽 凍冰冰很鮮甜 !正中我這個蕃茄控😍😍·黑目貝 (田螺)非常爽口彈牙!·慢煮鴨肉 配洋蔥加黃芥末 相當惹味😍14貫壽司:·愛媛縣蜜柑鯛帶點柑香味、鯛魚肉質清甜·北海道扇貝 (帆立貝)加入清新的青檸汁!吃下去很清新很重青檸🍋‍🟩味!而且帆立貝很厚切!Q彈爽甜!·深海池魚 配醬油師傅將它切成3塊薄層肉質很鮮嫩油脂味重·鰤魚 屬當季月份表面有柚子胡椒醬很肥美且入口即化!超愛超愛!😻·北海道北寄貝經火炙後有鹹香味帶出爽口彈牙!好鮮味!·靜岡縣金目鯛鯛魚表皮經火灸後閃閃發光 ✨✨吃得出很清甜·北海道鮫鰈魚 (右口魚)是鮫鰈魚魚邊肉 配以竹炭鹽 這碟並沒有加到醬油!油脂相對比較重經火灸後油脂更香!魚香比較濃!·北海道銀鱈魚最厚切的一款!油
之前在尖沙咀吃過鮨燐
發現上環這間也有6折 😻 很划算🤤
我們一樣選擇了$1380 這個晚餐菜單!
看看菜單上有什麼不同!
師傅說:
夏天比較多貝殼類壽司、冬天則選用油脂分布較多的!
Omakase 是一個人的尊尚享受!
不同於普通壽司店!
能享受師傅一對一的服務!
主推一人自選壽司🍣!

前菜:
·靜岡縣蕃茄 配淡雪鹽
凍冰冰很鮮甜 !正中我這個蕃茄控😍😍

·黑目貝 (田螺)
非常爽口彈牙!

·慢煮鴨肉
配洋蔥加黃芥末 相當惹味😍

·愛媛縣蜜柑鯛
帶點柑香味、鯛魚肉質清甜

·北海道扇貝 (帆立貝)
加入清新的青檸汁!
吃下去很清新很重青檸🍋‍🟩味!
而且帆立貝很厚切!Q彈爽甜!

·深海池魚 配醬油

表面有柚子胡椒醬
很肥美且入口即化!超愛超愛!😻

·北海道北寄貝
經火炙後有鹹香味帶出
爽口彈牙!好鮮味!

·靜岡縣金目鯛
鯛魚表皮經火灸後閃閃發光 ✨✨
吃得出很清甜

·北海道鮫鰈魚 (右口魚)
是鮫鰈魚魚邊肉 配以竹炭鹽
這碟並沒有加到醬油!油脂相對比較重
經火灸後油脂更香!魚香比較濃!

·北海道銀鱈魚
最厚切的一款!油脂多超香濃!有淡淡蔥香!

·北海道白象拔蚌
鮮味重!超爽脆 !大愛大愛!🤍

·北海道馬糞海膽
原來馬糞海膽沒有其他平時吃的腥臭
超好吃🤤!想吃多一個!😂

·北海道秋刀魚
魚油味比較香!有點蔥香!肉質鮮嫩!

·長崎縣吞拿魚 (中拖羅)
有4塊薄層!相當考刀工!
油脂分泌平均!是我最愛的一款吞拿魚
吃下去很香的油脂!入口即化!😻😻

·大拖羅 (腦天)
是吞拿魚的額頭肉!
經火灸過更香口!油脂重!很捧!

· 長崎縣鯖魚
無醃過醋!非傳統食法!
經火灸後更香口!肉質很鮮嫩!

·麵豉湯

甜品
·抹茶奶凍
師傅特製的抹茶奶凍!上面有一粒黑豆!
奶凍香滑奶味濃!抹茶味也重!很出色的一款🩷

2024-11-19
$850 (Dinner)
2024-11-18 271 views
食omakase最療癒嘅係睇住師傅預備每一件食物然後遂樣食材去介紹比客人。今次嚟到鮨燐,睇住師傅專業地用國語同英文去同客人交流介紹每一件壽司嘅做法,相當專業,絕對係一個享受。先付靜崗縣溫室小蕃茄 - 用左淡雪鹽調味,清新開胃黑梅貝 - 高湯處理過,好入味慢煮鴨胸肉 - 下面有洋蔥鋪底,夾埋鴨胸一齊食,口感非常好好14貫壽司北海道墨魚 - 用過熱水淥過一下,所以會特別爽口,用左少少鹽做調味鮮甜味出哂嚟愛媛縣蜜甘鯛 - 魚肉會有果味,呢個係我嘅最愛!!!北海道帆立貝 - 清新鮮嫰大分縣深海池魚 - 魚味濃但完全唔腥野生油甘魚 - 油脂均衡,入口即溶靜崗縣金目鯛 - 嫰滑非常秋刀魚 - 師傅輕輕燒左下魚身,香氣四溢北海道新鮮北寄貝 - 爽口脆身鮮甜長崎中拖羅 - 油脂味豐腴,最後口腔都充滿住淡淡嘅鮮甜味北海道馬糞海膽 - 鮮甜唔腥赤身醬油漬 - 咸香味濃黑睦魚 - 九洲深海魚,口感非常香滑長崎縣新鮮鯖魚 - 嫰滑,鮮味十足青森縣三文魚籽 - 面頭靜崗柚子片 柚子中和左魚籽嘅咸味,好夾麵豉湯 - 正常水準自家制抹茶奶凍 - 放左粒黑豆做點綴,奶味濃郁,食完之後綠茶味會回甘。整體而言,食材新鮮

先付
靜崗縣溫室小蕃茄 - 用左淡雪鹽調味,清新開胃
黑梅貝 - 高湯處理過,好入味

14貫壽司

愛媛縣蜜甘鯛 - 魚肉會有果味,呢個係我嘅最愛!!!

北海道帆立貝 - 清新鮮嫰

大分縣深海池魚 - 魚味濃但完全唔腥

野生油甘魚 - 油脂均衡,入口即溶

靜崗縣金目鯛 - 嫰滑非常

秋刀魚 - 師傅輕輕燒左下魚身,香氣四溢

北海道新鮮北寄貝 - 爽口脆身鮮甜

長崎中拖羅 - 油脂味豐腴,最後口腔都充滿住淡淡嘅鮮甜味

北海道馬糞海膽 - 鮮甜唔腥

赤身醬油漬 - 咸香味濃

黑睦魚 - 九洲深海魚,口感非常香滑

長崎縣新鮮鯖魚 - 嫰滑,鮮味十足

麵豉湯 - 正常水準

整體而言,食材新鮮完全相當滿足,當日去嘅時候做緊六折嘅週年祭優惠,性價比更加高。
另外值得一讚,當日店員仲分享左一啲日本餐桌嘅禮儀比我地認知,完全係長知識。
  • 北海道帆立貝
  • 馬糞海膽
  • 中拖羅
  • 深海池魚壽司
2024-11-01 486 views
第一次到訪上環鮨燐 目的當然係心心念念嘅omakase 午市仲有8折🍣店內雖然唔大 但柔和格調同舒適氛圍 令人可以輕鬆享受廚師發辦 欣賞師傅嘅功架👨🏻‍🍳前菜先以沙律同茶碗蒸開始~ꕥ 北海道墨烏賊以竹炭鹽代替豉油 味道甘甜 食落爽脆🦑ꕥ 雅鯛 來自熊本縣 甜香 肉質細緻 口感滑順軟嫩🐟ꕥ 北海道帆立貝好鮮甜 嫩得嚟亦帶微爽口感🥢ꕥ 大分深海池魚 細緻鮮味 魚皮輕輕炙燒過 迫出油份 令效果更香🐠ꕥ 岩手縣赤貝色澤亮麗 口感豐富 帶有海洋鮮甜味🌊ꕥ 鰤魚以柚子胡椒調味 魚鮮味依然突出 質感軟滑🤤ꕥ 兵庫縣甜蝦鮮甜味美 甜蝦切成粒狀 口感更好🦐ꕥ 鹿兒島大拖羅入口有溶化感,油香鮮香並重✨ꕥ 醬油漬中拖羅非常甘香 油脂適中 魚味十分濃厚👍🏻ꕥ 北海道馬糞海膽味道濃厚甘甜 一口放入口肉 幸福感滿滿💕ꕥ 長崎縣新鮮鯖魚鮮味十足嘅鯖魚 肉質亦好肥嫩🐟ꕥ 吞拿魚蓉手卷吞拿魚蓉配香蔥 香味十足 紫菜脆口😋最後甜品係開心果味雪糕🍦開心果控我表示極開心

前菜先以沙律同茶碗蒸開始~
ꕥ 北海道墨烏賊
以柚子胡椒調味 魚鮮味依然突出 質感軟滑🤤
ꕥ 兵庫縣甜蝦
鮮甜味美 甜蝦切成粒狀 口感更好🦐
ꕥ 鹿兒島大拖羅
入口有溶化感,油香鮮香並重✨
ꕥ 醬油漬中拖羅
ꕥ 吞拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉配香蔥 香味十足 紫菜脆口😋
最後甜品係開心果味雪糕🍦開心果控我表示極開心
2024-10-29 463 views
今個月嘅工作進度提早超額完成,同同事決定要好好獎勵自己🥳最正莫過於食餐好,同事比我揀之下,我就揀至愛嘅日本菜🇯🇵上環嘅鮨燐,最近做緊8折,我點嘅壽司11貫omakase,折後只要$438,就食到精緻嘅一餐~有齊沙律,茶碗蒸,湯同甜品。🍣北海道墨烏賊,用竹炭鹽做調味,口感彈牙,嫩中帶脆。🍣熊本縣雅鯛,肉質鮮嫩細緻,味道淡雅,帶有一點甘甜。🍣北海道帆立貝簡單用豉油+青檸汁調味,令鮮味同甜味都好突出。🍣大分深海池魚 清甜爽脆,魚皮輕燒過,豐富魚油香。🍣岩手縣赤貝外層爽脆,肉質嫩滑,味道鮮美。🍣鰤魚魚脂清爽,油香中滲出鮮甜。🍣兵庫縣甜蝦兵庫縣甜蝦一向較高級,特別鐘意黏口嘅口感同甜美。🍣鹿兒島大吞拿魚腩未算十分肥美,但油香味依然充足。🍣 醬油漬中拖恰到好處嘅油脂,醬油漬令味道更香濃。🍣北海道馬糞海膽我本身對海膽腥味十分敏感,但呢個完全沒有,絕對鮮甜。🍣長崎縣鯖魚十分新鮮,魚味豐厚,肉質有彈性。🍣吞拿魚蓉手卷口感香滑,不失肥美,搭配細蔥香味更濃。
🍣北海道墨烏賊,用竹炭鹽做調味,口感彈牙,嫩中帶脆。
🍣熊本縣雅鯛,肉質鮮嫩細緻,味道淡雅,帶有一點甘甜。
🍣北海道帆立貝
簡單用豉油+青檸汁調味,令鮮味同甜味都好突出。
🍣大分深海池魚
清甜爽脆,魚皮輕燒過,豐富魚油香。
🍣岩手縣赤貝
外層爽脆,肉質嫩滑,味道鮮美。
🍣鰤魚
魚脂清爽,油香中滲出鮮甜。
🍣兵庫縣甜蝦
兵庫縣甜蝦一向較高級,特別鐘意黏口嘅口感同甜美。
🍣鹿兒島大吞拿魚腩
未算十分肥美,但油香味依然充足。
🍣 醬油漬中拖
恰到好處嘅油脂,醬油漬令味道更香濃。
🍣北海道馬糞海膽
我本身對海膽腥味十分敏感,但呢個完全沒有,絕對鮮甜。
🍣長崎縣鯖魚
十分新鮮,魚味豐厚,肉質有彈性。
🍣吞拿魚蓉手卷
口感香滑,不失肥美,搭配細蔥香味更濃。
2024-10-27 333 views
聽同事介紹上環「鮨燐」餐廳,仲話每一道菜都好講究,食材新鮮,味道正宗。趁住weekend, 就同朋友泥試下先!首先上桌的是靜崗縣蕃茄,好令人開胃。接著係鰹魚煮螺,這道菜色香味俱全,螺肉彈牙,真係唔錯!然後是法國鴨胸。鴨胸表面煎得金黃香脆,內裡保持著嫩滑的肉質,搭配上特製的醬汁,甜中帶鹹,層次感十足,令我回味無窮。隨後的主角是十四貫刺身,首先是熊本雅鯛。肉質鮮美,口感滑溜,簡直是海味的極致體現。接下來是北海道墨烏賊和北海道帆立貝,兩者都極為新鮮,烏賊的清甜和帆立貝的鮮美,讓我感受到北海道的海洋精華。之後是北海道右口魚和深海池魚。右口魚的肉質細膩,味道清淡,深海池魚則更具海味,兩者都令人驚喜。接下來的一道是北海道鱆紅魚和島根縣池魚仔。鱆紅魚肉質豐腴,而池魚仔則鮮甜可口。然後是岩手縣赤貝和中拖羅。赤貝肉質厚實,口感極佳,而中拖羅的油脂分佈恰到好處,入口即化,真係食過就唔想停。接下來是銀鱈魚和牡丹蝦+蝦膏。銀鱈魚肉質滑嫩,搭配一點鹽,鮮味十足;而牡丹蝦則極為鮮甜,蝦膏更是讓整道菜升華,味道濃郁,絕對值得一試。再來是北海道馬糞海膽和鯖魚 白昆布。馬糞海膽的甘甜和滑膩,搭配上白昆布的清新。最後是秋

首先上桌的是靜崗縣蕃茄,好令人開胃。

接著係鰹魚煮螺,這道菜色香味俱全,螺肉彈牙,真係唔錯!

再來是北海道馬糞海膽和鯖魚 白昆布。馬糞海膽的甘甜和滑膩,搭配上白昆布的清新。最後是秋刀魚卷,秋刀魚的鮮味十足。

餐後來碗麵豉湯, 鮮香濃郁,暖心又暖胃,正好為這餐畫上圓滿的句號。

最後,甜品是抹茶奶凍,滑嫩可口而且抹茶香氣濃郁,甜而不膩。
2024-10-24 289 views
餐廳主打自選壽司,食材主要來自北海道、九州和沖繩等地,讓我充滿期待前菜餐前的小品讓我充滿期待糖蕃茄**清新可口,脆嫩的口感搭配輕微的鹹味,讓人一口接一口螺 肉質鮮嫩,與微酸的醬汁相得益彰法國鴨胸加蜜糖14貫壽司餐廳精心準備了14貫壽司,每一貫都展現了新鮮的食材和廚師的精湛技藝。每一貫壽司的食材皆來自不同地區保證了新鮮與質量熊本雅鯛:鮮甜的味道,肉質細膩北海道墨烏賊:彈牙的口感與清新的風味令人陶醉北海道扇貝:鮮美的扇貝肉,搭配一點檸檬,完美提升了其清爽感深海池魚北海道鱆紅魚肉質都極為新鮮,口感滑順池魚仔: 來自道根県,獨特的風味讓人印象深刻赤貝:鮮甜爽口中呑拿魚腩:油脂豐富,口感極佳北海道銀切魚牡丹蝦蝦膏:濃郁嘅蝦膏畫龍點睛,配上鮮甜牡丹蝦係我嘅最愛馬糞海膽:風味濃郁,讚!鯖魚:烤得恰到好處,香氣四溢秋刀魚卷:秋刀魚配上蘿蔔,口感豐富最驚喜係個家製甜品:抹茶奶凍,抹茶味濃郁,奶凍夠滑😋呢個餐仲做緊六折 好抵食!

餐前的小品讓我充滿期待
螺 肉質鮮嫩,與微酸的醬汁相得益彰
法國鴨胸加蜜糖

每一貫壽司的食材皆來自不同地區
保證了新鮮與質量

熊本雅鯛:鮮甜的味道,肉質細膩
北海道墨烏賊:彈牙的口感與清新的風味
令人陶醉
北海道扇貝:鮮美的扇貝肉,搭配一點檸檬,完美提升了其清爽感
深海池魚
北海道鱆紅魚
肉質都極為新鮮,口感滑順
池魚仔: 來自道根県,獨特的風味讓人印象深刻
赤貝:鮮甜爽口
中呑拿魚腩:油脂豐富,口感極佳

北海道銀切魚
牡丹蝦蝦膏:濃郁嘅蝦膏畫龍點睛,配上鮮甜牡丹蝦係我嘅最愛

馬糞海膽:風味濃郁,讚!
鯖魚:烤得恰到好處,香氣四溢

秋刀魚卷:秋刀魚配上蘿蔔,口感豐富

最驚喜係個家製甜品:抹茶奶凍,抹茶味濃郁,奶凍夠滑😋

呢個餐仲做緊六折 好抵食!