Restaurant: Sushi Rin
Info:

2024-06-28 579 views
所謂happy wife, happy life,難得放假,梗係要陪吓老婆。聽朋友介紹,上環有間專做「廚師發辦」嘅隱世日本料理,開業已經超過六年,食材都以當做為主,大部份由沖繩、九州以及北海道新鮮入口,客人仲可以根據自己喜好選擇,而且服務同質素都唔錯,一於去試吓佢。我哋12點準時到達,店員同師傅已經為我哋做好準備,經店員嘅介紹,我哋決定要兩份「11貫壽司套餐」🍣 先嚟嘅有沙律菜同茶碗蒸,味道清清地幾開胃。我哋點嘅套餐係由11款壽司加手卷組合而成,每一份都出自師傅嘅心機手工,過程令人相當享受。🍣🍣🍣鯛魚壽司 - 味道唔會太濃,都幾清新墨魚壽司 - 一絲又一絲一嘅墨魚絲,口感特別赤貝壽司 - 爽彈嘅口感,好鮮甜金目鯛壽司 - 配搭咗蔥末,口味更上一層樓帆立貝壽司 -加上青檸汁一齊食,非常配合梳子魚壽司 - 燒香咗嚟食,特別香口甜蝦壽司 — 配上蝦膏,將味道帶上另一層次池魚壽司 - 魚肉十分爽口張紅魚壽司 - 燒過之後再加上麵豉醬喺面,好鮮味吞拿魚腩壽司 - 入口即溶,相當肥美海膽壽司 - 脹卜卜嘅海膽,味道相當新鮮,口感直頭食緊雪糕一樣最後一個菜係吞拿魚蓉手卷,師傅用心製作,務求每一啖都

🍣🍣🍣
鯛魚壽司 - 味道唔會太濃,都幾清新
墨魚壽司 - 一絲又一絲一嘅墨魚絲,口感特別
赤貝壽司 - 爽彈嘅口感,好鮮甜
金目鯛壽司 - 配搭咗蔥末,口味更上一層樓
帆立貝壽司 -加上青檸汁一齊食,非常配合
梳子魚壽司 - 燒香咗嚟食,特別香口
甜蝦壽司 — 配上蝦膏,將味道帶上另一層次
池魚壽司 - 魚肉十分爽口
張紅魚壽司 - 燒過之後再加上麵豉醬喺面,好鮮味
吞拿魚腩壽司 - 入口即溶,相當肥美

最後一個菜係吞拿魚蓉手卷,師傅用心製作,務求每一啖都有壽司飯同埋魚蓉喺裡面,好滿足!

本身套餐都配有麵豉湯,味道唔會太鹹,加埋個菠蘿雪糕做甜品,呢餐真係大滿足呀!
2024-06-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$603 (Lunch)
最近多吃了日本料理,當中最驚喜的一間,是位於上環蘇杭街的廚師發辦壽司店「鮨燐」這次品嚐的十四貫壽司晚市套餐餐單由前菜三點開始,由左到右分別是博多茄子,用上慢煮處理的法國鴨胸,配上柚子麵豉醬的富山灣螢光魷魚,每一款精緻得來又好味🍣吃過前菜,師傅送上第一件壽司,來自愛媛縣蜜柑鯛,魚肉放上竹炭鹽令魚鮮甜味更突出🍣第二件是來自北海道墨烏賊 ,肉質爽脆,配搭日本鹽 和青檸汁令鮮味倍增🍣然後是北海道帆立貝,師傅中間特別放上柚子皮,面再掃上醬油,豐富口感味道🍣之後的北海道間八魚,肉質相當肥美🍣來到最喜歡的金目鯛,選取自靜岡縣金目鯛,魚肉嫩滑細緻,配上醋麵豉醬使味道更添層次🍣接下來的大分縣深海池魚 ,師傳先用火槍輕輕燒出油份,入口油脂滿載🍣兵庫縣甜蝦,師傳巧妙地用上蝦膏混入壽司飯,完美的組合🍣島根縣池魚,油脂豐富,實在美味🍣神奈村梭子魚,同樣油脂感十足🍣長琦鯖魚,配搭白昆布和紫蘇葉,鮮味突出🍣鹿兒島黑鯥魚,味道濃郁,配搭辣椒蘿蔔蓉更美味🍣來到最精彩的時刻,先有北海道馬糞海膽壽司,口感綿密,鮮甜味足,一吃愛上🍣接下來是醬油漬赤身,魚味最濃郁,回味無窮🍣最後的重頭戲壽司「大拖羅」,師傳先炙燒迫出油份,油脂

這次品嚐的十四貫壽司晚市套餐

🍣之後的北海道間八魚,肉質相當肥美

🍣兵庫縣甜蝦,師傳巧妙地用上蝦膏混入壽司飯,完美的組合

🍣島根縣池魚,油脂豐富,實在美味

🍣神奈村梭子魚,同樣油脂感十足

🍣長琦鯖魚,配搭白昆布和紫蘇葉,鮮味突出

🍣鹿兒島黑鯥魚,味道濃郁,配搭辣椒蘿蔔蓉更美味

🍣接下來是醬油漬赤身,魚味最濃郁,回味無窮

🍣最後的重頭戲壽司「大拖羅」,師傳先炙燒迫出油份,油脂豐富,魚味濃郁,配上香脆紫菜包著來吃,一吃難忘

吃過壽司之後,還有味噌湯和茶味香濃的抹茶奶凍,為晚餐餐劃上完美句號
朋友仔一向主意多多,佢話上個月去唔成日本,呢日點都要搵間有質素嘅 #日本料理 擦餐飽😅 醒起早兩年幫襯過 #上環 一間 #omakase 老店「鮨燐 」,老闆主張「不時不食」,而佢哋嘅食材大部份都係來自 #日本,九州、北海道、沖繩等地,午餐餐牌價錢亦唔算太貴!啱晒我哋呢啲想食得好,又唔會亂花費嘅人士😉呢日我哋重遊舊地,準時12:00嚟到「鮨燐 」等店員為我哋安排。樑師傅先為我哋送上 #沙律 同 #茶碗蒸 做前菜,沙律菜混入微微嘅醋汁,口味好清新🤤 而用高湯煮成嘅茶碗蒸,熱辣辣蛋味好濃,正好為豐富嘅一餐作好準備🥳我哋點咗兩份「11貫壽司餐」🍣1️⃣鯛魚 - 入口已經聞到淡淡嘅柚子香味,同清淡嘅鯛魚相當配合2️⃣烏賊墨魚 - 師傅將墨魚切成絲,口感特別爽3️⃣赤貝 - 爽口嘅肉身,好鮮甜4️⃣金目鯛 - 加入咗蔥末,入口有淡淡嘅蔥香,味道清新5️⃣帆立貝 - 師傅喺上面加上青檸汁,令帆立貝本身嘅鮮味更加突出6️⃣梭子魚 - 燒香咗魚片,魚油香令人回味7️⃣甜蝦 - 配上蝦膏嘅甜蝦,份外鮮味8️⃣池魚 - 魚片上加上醬油,口感清爽9️⃣章紅魚 - 燒過嘅魚肉,師傅再加麵豉醬喺面,好有家鄉嘅風味1️⃣0️⃣大吞拿魚腩 - 師傅將最肥美嘅

我哋點咗兩份「11貫壽司餐」🍣
2️⃣烏賊墨魚 - 師傅將墨魚切成絲,口感特別爽
3️⃣赤貝 - 爽口嘅肉身,好鮮甜
4️⃣金目鯛 - 加入咗蔥末,入口有淡淡嘅蔥香,味道清新
6️⃣梭子魚 - 燒香咗魚片,魚油香令人回味
7️⃣甜蝦 - 配上蝦膏嘅甜蝦,份外鮮味
8️⃣池魚 - 魚片上加上醬油,口感清爽
1️⃣0️⃣大吞拿魚腩 - 師傅將最肥美嘅部份放上壽司飯上,魚油非常豐富,入口即溶嘅感覺令人相當治癒
1️⃣1️⃣馬糞海膽 - 師傅呢日非常大方,#小秘書 唔理儀態,一吓就啪晒成嚿海膽壽司落口,鮮味佈滿口腔,嗰種滿足感實在不能用筆墨形容

食完 #壽司,原來仲有 #吞拿魚蓉卷🤤 師傅非常用心,裁剪到塊 #紫菜 成條蛋捲咁,佢話咁樣我哋先可以食到每一啖壽司飯都會有魚蓉喺裡面… 細心到呢🫶🏻

最後師傅更為我哋安排咗 #麵豉湯,同 #菠蘿雪糕 做 #甜品🤤 師傅話呢個湯用咗唔同嘅味噌調配,裡面仲加咗芽蔥、生紫菜,唔怪得味道唔會太鹹,口味仲好有層次感添🤤

呢餐由師傅為我哋安排嘅Omakase(#廚師發辦)無論味道、食材、精緻度以及整體服務都令人相當滿意♥️ 好想下次帶埋屋企人嚟試吓真正嘅日本風味😉

📍 鮨燐 (上環) 上環蘇杭街126-128號地下D號舖
2024-06-22
$603 (Lunch)
好掛住日本既壽司🍣興致勃勃即約朋友尖沙咀鮨燐食omakase😋門口有一排日本酒做裝飾,餐廳內有一排位,全部都可以望到師傅做壽司過程👍🏻14貫寿司$1380(依家6折周年祭只需要$828*另加一)首先來個開胃前菜:水雲醋、豆腐配松葉蟹、海膽。🍣伊佐木:來自愛媛縣,肉質肥美彈牙,上面配了少許辣蘿蔔蓉更出色。北海道產帆立貝:口感厚實,鮮甜滑嫩✨深海池魚:出自鹿兒島產,油香特別重,口感柔軟。紋甲魷魚:師傅將魷魚𠝹花,再用炙燒輕輕一燒,樣子好看之餘口感好爽口!北海道北寄貝:肉質肥厚,有甘甜香味。北海道產牡丹蝦:肉質綿軟有彈性,非常鮮味間八魚:來自鹿兒島,較清爽及有少許脆感,加了三星漬(類似日式Xo醬),味道更有層次。赤貝:柔軟肉質,口感爽口,配了柚子皮更添清新。中拖羅:甘香,入口肥美。北海產馬冀海膽:放了滿瀉的海膽,味道甘甜而且入口即溶,好滿足😍黑鯥魚:來自神奈村,有極香魚油味,口感滑嫩。吞拿魚赤身:顏色鮮艷,肉質有咬口,非常甘香。鯖魚:做了押壽司,外層是酸酸甜甜昆布,令味道更提鮮。左口魚邊:也用了炙燒方式,魚油好香濃,又香又鮮甜。最後有麵豉湯及自家製抹茶奶凍,好滿足😌

首先來個開胃前菜:水雲醋、豆腐配松葉蟹、海膽。

北海道產帆立貝:口感厚實,鮮甜滑嫩✨

深海池魚:出自鹿兒島產,油香特別重,口感柔軟。

北海道北寄貝:肉質肥厚,有甘甜香味。

北海道產牡丹蝦:肉質綿軟有彈性,非常鮮味

赤貝:柔軟肉質,口感爽口,配了柚子皮更添清新。

中拖羅:甘香,入口肥美。

黑鯥魚:來自神奈村,有極香魚油味,口感滑嫩。

吞拿魚赤身:顏色鮮艷,肉質有咬口,非常甘香。

鯖魚:做了押壽司,外層是酸酸甜甜昆布,令味道更提鮮。

左口魚邊:也用了炙燒方式,魚油好香濃,又香又鮮甜。

最後有麵豉湯及自家製抹茶奶凍,好滿足😌
2024-06-13 403 views
趁還未有計劃再去日本前,先來一餐高質廚師發辦!和朋友嚟到上環嘅呢間《鮨燐》,主打傳統關東派江戶前壽司,全吧枱設計可席前欣賞師傅手藝餐廳最近就推出咗晚市優惠,14貫壽司套餐可享6折優惠 $828 (原價 $1380)✨先付🥢博多長茄子 🥢法國鴨胸🥢富山灣螢光魷魚配柚子麵豉醬先來前菜三點,最喜歡螢光魷魚,飽滿多膏,口感爽脆✨14貫壽司🥢愛媛縣蜜柑鯛 - 肉質鮮嫩,毫無魚腥味,另配有竹炭鹽🥢北海道墨烏賊 - 口感爽脆甘甜,加了日本鹽和青檸汁令鮮味提升🥢北海道帆立貝 - 味道甘甜,師傅巧妙地加了柚子皮來增加口感🥢北海道間八魚 - 肉質韌中帶少許脆感,甘香細膩🥢靜岡縣金目鯛 - 肉質柔軟細膩,師傅加了少許醋麵豉醬,令味道更豐富🥢大分縣深海池魚 - 肉質鮮嫩肥美,油脂豐富🥢兵庫縣甜蝦 -  鮮甜嫩滑,再將蝦膏撈勻壽司飯,一試難忘🥢島根縣池魚 - 脂肪比例高,口感上乘🥢神奈川縣梭子魚 - 油脂豐富,甘香味美🥢長崎縣鯖魚 - 肉質細嫩,油脂豐富🥢鹿兒島黑鯥魚 - 魚味香濃,非常美味的白身魚🥢馬糞海膽 - 味道鮮甜,回甘味十足🥢醬油漬赤身 - 魚味香濃,配搭日本白京蔥份外滋味🥢吞拿魚腩 - 炙燒後迫出魚
趁還未有計劃再去日本前,先來一餐高質廚師發辦!

✨先付
🥢博多長茄子
🥢法國鴨胸
🥢富山灣螢光魷魚配柚子麵豉醬
先來前菜三點,最喜歡螢光魷魚,飽滿多膏,口感爽脆

✨14貫壽司
🥢愛媛縣蜜柑鯛 - 肉質鮮嫩,毫無魚腥味,另配有竹炭鹽

🥢北海道間八魚 - 肉質韌中帶少許脆感,甘香細膩

🥢大分縣深海池魚 - 肉質鮮嫩肥美,油脂豐富

🥢兵庫縣甜蝦 -  鮮甜嫩滑,再將蝦膏撈勻壽司飯,一試難忘

🥢島根縣池魚 - 脂肪比例高,口感上乘

🥢神奈川縣梭子魚 - 油脂豐富,甘香味美

🥢長崎縣鯖魚 - 肉質細嫩,油脂豐富

🥢鹿兒島黑鯥魚 - 魚味香濃,非常美味的白身魚

🥢馬糞海膽 - 味道鮮甜,回甘味十足

🥢醬油漬赤身 - 魚味香濃,配搭日本白京蔥份外滋味

🥢吞拿魚腩 - 炙燒後迫出魚油,令油脂更豐富

✨湯品 - 麵豉湯

甜品 - 抹茶奶凍

Type of Meal
Dinner
正所謂「未食五月糉,寒衣未入櫳」,端午過後,果真開始炎熱,容易食慾不振。這個時候,最適合吃涼爽開胃的食物,例如:壽司。於是,筆者便跑到位於上環的「鮨燐」,即將迎接筆者的是一趟重現關東江戶前壽司傳統、「不旬不食」的初夏鮮味之旅。環境:✨店面低調簡約,餐廳室內裝潢設計以木系為主,木製桌椅配搭布簾等自然素材,富日本風情。服務:✨當天用餐體驗接近2小時,師傅態度健談友善,富幽默感,整晚氣氛非常愉快。✨樓面職員亦敬業有禮,努力倒茶。筆者是日晚上享用了「Dinner Omakase」,每位$1,380。食物:🥢 先付✨博多長崎茄子:來自日本的新鮮野菜,用鰹魚汁煮過,再灑上木魚花。✨山口白梅貝:質感爽彈,由店家親自熬煮,甜中帶鹹鮮。✨富山灣螢光魷魚:鮮美,咬下去沒有苦澀味,配柚子麵豉醬更清香。🍣 14貫寿司✨北海道帆立貝:肉厚Q彈,鮮甜,加點靜岡柚子皮,口中傳來一絲一絲的魅惑。✨北海道墨魚:顏色雪白,質感爽滑,以竹炭鹽取替豉油。✨兵庫縣淡路島針魚:肉質紮實纖細,師傅以鬢辮形式處理,增強口感,再以薑蓉提鮮。✨靜岡縣金目鯛:色澤呈淡櫻花色,味道較淡雅細緻,以薑蓉及九州博多萬能蔥提味。✨長崎間八:跟鰤魚相

環境:

服務:
樓面職員亦敬業有禮,努力倒茶。

食物:
🥢 先付
✨博多長崎茄子:
來自日本的新鮮野菜,用鰹魚汁煮過,再灑上木魚花。
✨山口白梅貝:
質感爽彈,由店家親自熬煮,甜中帶鹹鮮。
✨富山灣螢光魷魚:
鮮美,咬下去沒有苦澀味,配柚子麵豉醬更清香。

🍣 14貫寿司

✨北海道墨魚:顏色雪白,質感爽滑,以竹炭鹽取替豉油。
✨長崎間八:跟鰤魚相似,魚身韌中帶脆感,很獨特,配柚子胡椒醬同吃。
✨富山灣白蝦:以很多的小蝦堆砌,肉質細綿糯黏口,味道清甜。
✨岩手縣赤貝:帶光澤,肉質爽厚。
✨大分縣深海池魚:經輕輕炙燒逼出魚油,甘香肥嫩。
✨島根縣池魚:口感特別柔嫩,滑而清香。
✨長崎縣大拖魚腩:軟滑甘香,附帶天然油脂,尾韻濃郁猶長。
✨勝山黑鯥魚:經輕輕炙燒逼出魚油,豐腴嫩滑,帶微甜。
✨長崎縣鯖魚:鯖魚本身魚氣息濃郁,經輕輕炙燒逼出魚油後,與內裡的柔滑變成更佳組合,灑上芝麻同吃。
✨北海道馬糞海膽:呈淺橘黃色,鮮美豐腴,濃郁甘潤。
✨九州小肌:儘管大部分人認為小肌魚其貌不揚,但魚皮纖薄光亮的牠以鹽和醋醃漬,配搭薑、紫蘇葉同吃,鹹酸輕盈,口感軟嫩而悠長。

🥣 お椀

🍮 デザート:
幼滑的抹茶奶凍,微微回甘,典雅且不膩。
Type of Meal
Dinner
一段時間冇食Omakase🙌去完澳門返嚟喺上環搵食😬呢間鮨磷環境同燈光都令顧客感覺好放鬆😬 今晚我地揀咗14貫壽司套餐包左前菜博多長茄子🍆螢光魷魚同埋北海道粒貝🤩湯同埋自家制甜品😋師傅有禮健談且刀工細膩👍14貫壽司🍣🎀北海道墨烏賊🎀長崎縣鱆紅魚🎀大分薄切深海池魚🎀帆立貝🎀靜岡縣金木鯛 🎀北海道銀鱈魚🎀中拖蘿🎀蜜柑鯛🎀兵庫縣甜蝦🎀赤貝 🎀需萬鏗🎀鯖魚🎀北海道馬糞海膽🎀三文魚子漬 全部嘅食材都非常之新鮮🤤兵庫縣甜蝦膠質好重有紫蘇花搭配😬一口食下大滿足🥳北海道銀鱈魚bb淋滑食得出有淡淡的芝麻同柚子胡椒香味🙌 大分薄切深海池魚壽司用三片同時入口令層次感提升👍 三文魚子漬甜甜地賣相非常精美,口感好獨特😎需萬鏗搭蔥醬油香極重🤤最難忘壓軸出場來自北海道馬糞海膽🤤配搭著軟糯醋壽司飯🤩香醇濃郁口水鮮味系口腔爆發🤤入口即溶,鮮甜到不得了呀😍食完壽司飲番碗熱辣辣嘅鮮甜面豉湯好暖胃🙌最後嘅甜品系抹茶奶凍配黑豆☺️微甜夠香滑🥳

14貫壽司🍣

食完壽司飲番碗熱辣辣嘅鮮甜面豉湯好暖胃🙌

最後嘅甜品系抹茶奶凍配黑豆☺️微甜夠香滑🥳
  • 馬糞海膽
  • 深海池魚
.上環· 超高性價比江戶前Omakase鮨燐 Sushi Rin📍上環蘇杭街126-128號地下D號舖➰今日同朋友相約閒聚,許久不見大家決定食上一頓豐富好西,就到訪今日依間餐廳,餐廳主打江戶前壽司,依加晚餐更有推廣優惠,週年祭季節限定14貫壽司套餐限時6折,非常超值。.餐廳主打木系裝潢,一張L型長身壽司枱貫穿全場,燈光柔和典雅,座位角度均可欣賞師傅製作壽司手藝,賞心悅目。➰14貫壽司套餐  💲828 (原價💲1380).𖥕先付 博多長茄子 ⭐️4/5⭐️山口縣白梅貝 ⭐️4.1/5⭐️富山灣螢光魷魚·柚子麵豉醬 ⭐️4.1/5⭐️侍應率先奉上前菜三小碟,茄子開胃清新,白梅貝爽彈鮮甜,最後螢光魷魚飽滿之餘配上柚子麵豉醬更為惹味.✥北海道帆立貝·柚子皮 ⭐️4.1/5⭐️帆立貝新鮮鮮甜,用上柚子皮提鮮更為清新。.✥北海道墨烏賊·竹炭鹽  ⭐️4.1/5⭐️烏賊新鮮煙韌黏口配搭竹炭鹽更加甘醇提鮮。.✥淡路島針魚  ⭐️4.2/5⭐️師傅用上鬢邊方式處理,令魚身入口口感更爽彈,層次感很豐富。.✥靜岡縣蜜柑鯛·柚子蘿蔔蓉 ⭐️4.2/5⭐️蜜柑鯛因飼料中加入了蜜柑皮,所以入口有淡淡蜜柑味,加上柚子蘿蔔蓉點綴更為滋味.✥長崎
上環· 超高性價比江戶前Omakase

鮨燐 Sushi Rin
📍上環蘇杭街126-128號地下D號舖

➰14貫壽司套餐  💲828 (原價💲1380)
𖥕先付
博多長茄子 ⭐️4/5⭐️
山口縣白梅貝 ⭐️4.1/5⭐️
富山灣螢光魷魚·柚子麵豉醬 ⭐️4.1/5⭐️
北海道墨烏賊·竹炭鹽
✥北海道帆立貝·柚子皮 ⭐️4.1/5⭐️
帆立貝新鮮鮮甜,用上柚子皮提鮮更為清新。
淡路島針魚
✥北海道墨烏賊·竹炭鹽  ⭐️4.1/5⭐️
烏賊新鮮煙韌黏口配搭竹炭鹽更加甘醇提鮮。
先付
✥淡路島針魚  ⭐️4.2/5⭐️
師傅用上鬢邊方式處理,令魚身入口口感更爽彈,層次感很豐富。
✥靜岡縣蜜柑鯛·柚子蘿蔔蓉 ⭐️4.2/5⭐️
長崎縣間八·柚子胡椒醬
北海道帆立貝·柚子皮
✥長崎縣間八·柚子胡椒醬 ⭐️4.2/5⭐️
間八肥而不膩,鮮美之餘有柚子胡椒醬的衝擊更令人難忘。
富山灣白蝦·紫蘇粉
✥富山灣白蝦·紫蘇粉 ⭐️4.2/5⭐️
珍貴的白蝦製作過程非常繁複,入口更為黏糯鮮甜,淡淡紫蘇香氣更是恰到好處。
✥岩手縣赤貝 ⭐️4.1/5⭐️
師傅拍打收縮後仍然非常新鮮生猛,入口爽彈。
岩手縣赤貝
✥大分縣深海池魚 ⭐️4.2/5⭐️
師傅將池魚的皮下脂肪經灸燒處理,迫出魚油,入口油香滿足。
大分縣深海池魚
✥島根縣池魚 ⭐️4.1/5⭐️
再接再厲,依款小池魚入口則較為甘香細膩。
島根縣池魚
✥長崎縣大吞魚腩  ⭐️4.2/5⭐️
重頭戲之一嘅大吞魚腩,肉眼可見嘅眼美,入口即溶,非常滿足。
✥勝山黑木 ⭐️4.1/5⭐
油脂感重,入口魚味濃郁。
勝山黑木
✥長崎縣鯖魚 ⭐️4.2/5⭐
鯖魚經灸燒處理,迫出魚油香,加上醋汁,魚味非常濃郁惹味,更有芝麻碎提香及增添層次感,出色。
✥北海道馬糞海膽  ⭐️4.2/5⭐️
主角出場,師傅拎出整板北海道馬糞海膽 ,非常養眼,急不及待將之入口,果然非常鮮甜滑嫩,入口即溶,回味無窮。
❀九州小肌 ⭐️4.2/5⭐️
小肌經鹽和醋醃製,微酸的味道令鮮味更為突出。
𖥕抹茶奶凍&味噌湯⭐️4.1/5⭐️
餐廳自家製作的抹茶奶凍,甜度適中,為今餐完美作結。
抹茶奶凍&味噌湯
➰總結
餐廳以傳統江戶前Omakase作主打,,師傅資歷深厚功架十足,態度親切友善,用料優質上乘,又選用當造時令食材入饌,壽司出品高質有保證,而且性價比極高,滿足想一嚐正宗江戶前壽司風味的大家。
➿➿➿
#鮨燐 #SushiRin
#上環美食 #TsimShaTsuiFood #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#廚師發辦 #食好西 #相機食先 #香港美食 #香港好去處
島根縣池魚
勝山黑木
抹茶奶凍&味噌湯
2024-06-05 137 views
朋友生日知道佢想食廚師發辦🙌今日就book左呢間係西環既鮨鄰同佢慶祝生日🎁依家經openrice訂位週年祭晚市14貫壽司套餐仲有6折添🤩師傅係上菜時細心介紹各款壽司配搭🤩成晚氣氛感覺唔錯‼️前菜 博多長茄子入口棉密搭配木魚花北海道粒貝非常彈牙貝沙灣螢光魷魚底部配檸檬麻醬酸味味好開胃‼️壽司14貫🍣✨北海道墨烏賊🦑以竹炭鹽及青檸🍋‍🟩提鮮🤗✨帆立貝特別中間分開兩邊🤩食落夠軟腍鮮甜😋✨蜜柑鯛質地細緻味道相對較淡☺️但蜜柑味十分清甜😋細膩咀嚼會食到蜜柑嘅果香🤤✨長崎縣鱆紅上文灣了柚子胡椒😬魚肉質細緻爽滑帶油份味道甜美🤗✨大分深海池魚魚味濃郁🙌師傅特別薄切三片增添口感👍中間放有薑蔥☺️味道層次豐富😋✨靜岡縣金木鯛肉質清爽帶淡麗魚味😋✨北海道銀鱈魚 芝麻碎及柚子胡椒 ✨中拖蘿未去到入口即化😬但食落亦好肥美完全沒有筋好軟滑🥳✨北海道馬糞海膽份量十足☺️眼見有三層海膽放左係壽司卷上🤩入口完美爆發出海膽濃郁鮮甜味😎✨兵庫縣甜蝦將甜蝦切粒入口會更黏口鮮甜🤤蝦味濃郁師傅醮少許豉油便十分鮮味🤩亦估唔到佢同紫蘇花可以咁夾非常有驚喜😊✨赤貝來自岩手縣既赤貝經師傅一拍將赤貝纖維收縮增添爽脆口感😋柚子皮好清新呀☺️✨初嘗需萬鏗

前菜

✨兵庫縣甜蝦

✨赤貝

✨初嘗需萬鏗🤩估唔到油份極重🤗簡單加入蔥醬油已經好好食😋

✨鯖魚好肥美😍加入左芝麻及蔥油去腥🤗肉味超濃好特別‼️

✨三文魚子漬係師傅自家調較出甜咸味道😋加入左靜岡柚子☺️一口咬下爆出來魚子汁味道濃郁一啲都唔send👍

麵豉湯🍲加入魚骨魚肉熬製🤤仲有豆腐粒及紫菜🤗味道濃郁又鮮甜🤤

🍵甜品係我喜愛既抹茶奶凍及黑豆甘露煮☺️抹茶味濃🤩奶味香滑😍
  • 兵庫縣甜蝦
  • 三文魚子漬壽司
  • 抹茶奶凍
上環呢間環境好舒服,有兩層,呢個dinner set由宜家去到8月尾都有6折!真係幾抵食!14貫壽司套餐 $1380 (6折後$828)✨先付👉🏻博多縣長茄子配木魚絲,茄子軟熟,帶少少薑味,清新開胃~👉🏻白梅貝,肉質爽彈鮮甜。👉🏻螢光魷魚配柚子味噌,多膏濃郁!✨14貫壽司🍣1.愛媛縣蜜柑鯛呢款鯛魚係用蜜柑皮餵飼,口感軟淋,入口充滿淡淡柑香。2.帆立貝厚肉鮮甜,面頭加咗青檸汁,味道更清香。3.深海池魚魚香味濃郁,肥而不膩。4.金目鯛肉嫩鮮美,火炙完好香,魚皮少少脆幾爽口。5.赤貝新鮮爽口,中間加左少量柚子皮調出鮮味。6.梭子魚經過炙燒燒香魚皮,脆身,魚肉鬆軟,面頭有磨香左嘅芝麻,更香口!7.間八魚北海道麵豉醬充滿香氣。8.幻星鰹係一種粉紅色嘅鰹魚BB,師傅話呢款深海魚係用手釣,所以好珍貴,肉質好幼嫩。輕輕炙燒過再配左九州博多萬能蔥。9.池魚軍艦加左薑汁同蔥花調味,更帶出魚嘅鮮味,全部味道都好出!10.新鮮銀鱈魚刺身級數銀鱈魚果然係正啲,好滑好幼嫩,真係入口即溶咁。11.大拖羅油脂分布平均,入口即溶! 12.黑鯥魚油分比較高,肥美帶甜,口感有啲似斑類,魚味清新。13.鯖魚棒炙燒鯖魚面頭加左

14貫壽司套餐 $1380 (6折後$828)

✨先付
👉🏻博多縣長茄子配木魚絲,茄子軟熟,帶少少薑味,清新開胃~
👉🏻白梅貝,肉質爽彈鮮甜。
👉🏻螢光魷魚配柚子味噌,多膏濃郁!

✨14貫壽司🍣
1.愛媛縣蜜柑鯛
呢款鯛魚係用蜜柑皮餵飼,口感軟淋,入口充滿淡淡柑香。

2.帆立貝
厚肉鮮甜,面頭加咗青檸汁,味道更清香。

3.深海池魚
魚香味濃郁,肥而不膩。

4.金目鯛
肉嫩鮮美,火炙完好香,魚皮少少脆幾爽口。

5.赤貝
新鮮爽口,中間加左少量柚子皮調出鮮味。

6.梭子魚

7.間八魚
北海道麵豉醬充滿香氣。

8.幻星鰹

9.池魚軍艦
加左薑汁同蔥花調味,更帶出魚嘅鮮味,全部味道都好出!

10.新鮮銀鱈魚
刺身級數銀鱈魚果然係正啲,好滑好幼嫩,真係入口即溶咁。

11.大拖羅
油脂分布平均,入口即溶!

12.黑鯥魚
油分比較高,肥美帶甜,口感有啲似斑類,魚味清新。

13.鯖魚棒
炙燒鯖魚面頭加左塊白昆布,搭配混合左紫蘇葉嘅壽司飯,用紫菜包住食,香氣濃郁。

14.北海道馬糞海膽
濃厚甘甜,一啖KO超滿足~

✨麵豉湯

甜品
抹茶奶凍🍵 香滑奶香配上濃郁抹茶醬,仲有一粒甜甜的黑豆甘露煮,呢個組合冇得頂💕食到好味甜品收尾滿足~
2024-05-31 84 views
放假想食餐好,去咗食lunch Omakase! 午市有10款套餐,有壽司有定食。我就揀咗12件壽司+1件手卷嘅Omakase 餐。先有沙律作為開胃菜。有沙律菜、車厘茄、洋蔥等。再有暖笠笠嘅茶碗蒸。之後開始到壽司部分。首先有蜜柑鯛,有蜜柑嘅香甜加埋鯛魚嘅鮮味。北海道帆立貝肥美鮮甜。金目鯛肥美嘅魚身和蔥香味好夾。隨後有深海池魚魚腩,配上柚子好清香。烏賊加上甜甜嘅紫蘇,好味又特別。赤貝大隻,夠哂鮮爽!火灸銀鱈魚口感肥美。還有北海道嘅冰庫縣甜蝦,鮮甜無比。之後到魚味比較重嘅魚。飛魚加埋蔥香,魚鮮突出。細池魚加埋薑蓉,鮮味滿滿。火炙生鯖魚。吞拿魚魚質肥美。最後馬糞海膽好鮮甜。食埋蔥吞拿魚手卷,壽司部份就完結了。最後飲返個魚湯暖笠笠,夠鮮味。以及益力多雪糕作結。

最後飲返個魚湯暖笠笠,夠鮮味。以及益力多雪糕作結。

2024-05-31 74 views
最近同朋友去咗食Omakase午餐,試咗佢哋嘅 Omakase 套餐$678/位。套餐包咗 13 件壽司同 1 件手卷、沙律、茶碗蒸、湯及甜品。每一件壽司都用上靚嘅食材,配搭得宜,真係新鮮。💟沙律、茶碗蒸💟沙律菜非常新鮮,酸酸甜甜好開胃。茶碗蒸用料豐富,入面有海鮮、蟹肉、蒸蛋夠滑。💟壽司🍣💟**蜜柑鯛**蜜柑鯛有淡淡嘅蜜柑香味,魚肉嫩滑爽口,真係一試難忘。**北海道帆立貝**北海道嘅帆立貝,鮮甜多汁,肉質結實,口感豐富,海鮮迷必食。**靜岡金目鯛**呢款金目鯛經過熱水快煮,再火炙,油香四溢,配埋蔥香,魚味濃郁,層次好豐富。**大分縣深海池魚魚腩位**魚腩位肥美,搭配柚子皮,帶有淡淡嘅果香,口感豐富,令人回味無窮。**密烏賊**密烏賊做咗細切,口感微黏,搭配紫蘇葉,味道甜美,非常特別。**赤貝**赤貝爽口彈牙,油分唔多,冇加太多 wasabi,保持咗魚本身嘅味道。**BB銀鱈魚**呢款銀鱈魚油分豐富,經火炙後搭配柚子胡椒醬,味道層次分明,真係好驚喜。**冰庫縣甜蝦**甜蝦嘅蝦膏超鮮甜,蝦肉嫩滑,入口即化,帶有海水嘅鮮味。**飛魚**飛魚口感黏滑,配上蔥香,風味獨特。**細池魚**細池魚味

💟沙律、茶碗蒸💟

💟壽司🍣💟
**蜜柑鯛**
蜜柑鯛有淡淡嘅蜜柑香味,魚肉嫩滑爽口,真係一試難忘。

**北海道帆立貝**
北海道嘅帆立貝,鮮甜多汁,肉質結實,口感豐富,海鮮迷必食。

**靜岡金目鯛**

**大分縣深海池魚魚腩位**

**密烏賊**
密烏賊做咗細切,口感微黏,搭配紫蘇葉,味道甜美,非常特別。

**赤貝**

**BB銀鱈魚**

**冰庫縣甜蝦**
甜蝦嘅蝦膏超鮮甜,蝦肉嫩滑,入口即化,帶有海水嘅鮮味。

**飛魚**
飛魚口感黏滑,配上蔥香,風味獨特。

**細池魚**
細池魚味道濃郁,搭配薑蓉,更添風味,口感豐富。

**生鯖魚**
生鯖魚經過火炙處理,魚味更加突出,鮮美無比。

**吞拿魚**
呢款吞拿魚會酸味重,味道濃烈,魚味較鮮。

**馬糞海膽**
馬糞海膽新鮮無比,入口即化,帶有海水嘅鮮味,絕對係海膽愛好者嘅至愛。

**蔥吞拿魚手卷**
呢款手卷用咗新鮮嘅吞拿魚,配埋蔥花,口感滿足。

💟湯品同甜品💟
最後,餐點仲包括咗一碗濃郁鮮美嘅湯品,暖胃又舒服。甜品方面係益力多雪糕,甜而不膩。
2024-05-24 69 views
港女愛食 #我媽家姐 ,我認!想食日本魚,除左日本,香港真係最正😋上環蘇杭街有幾間唔錯,今次去嘅鮨燐overall新鮮無野可挑剔👍🏻師傅唔花巧,但每道菜都感受到「鮮」。$1,380 Omakase Set 做緊六折,抵玩!14貫夠食。打星係今餐亮點 ⭐►前菜 - 博多長茄子+白梅貝+螢光魷魚⭐,魷魚爆漿,大愛!►愛媛縣蜜柑鯛 - 魚魚食蜜柑皮大,腹部油脂有淡香,魚肉鮮度持久►帆立貝 - 加咗少少青檸汁幾清新►深海池魚 - 肉厚,油脂甘香►金目鯛 - 口感柔軟細膩,魚皮輕輕燒過煙韌香口►赤貝 - 一個字:爽!►梭子魚⭐ - 魚皮充滿油脂,炙燒後好香,加埋磨香芝麻好惹味►間八魚 - 肉質韌中帶清爽,北海道面豉醬調味一流►幻星鏗⭐ - 用手釣嘅鏗魚bb非常珍貴,薑花+博多萬能葱畫龍點睛►池魚細切 - 切條口感多咗層次,大葱+薑汁+薑花味道好夾►北海道馬糞海膽⭐⭐⭐ - 爆!漿!►銀鱈魚⭐⭐⭐ - 一咬油脂炸開!冇急凍過嘅新鮮銀鱈魚係唔同啲,點少少柚子胡椒夠玩►黑鯥魚 - 油分高嘅深海魚,幾嫩滑 ►鯖魚棒 - 配白昆布味道唔錯►抹茶奶凍⭐ - 好香濃!完美!頂頂粒黑豆甘露煮口感幾正似粟子尖沙咀

►帆立貝 - 加咗少少青檸汁幾清新
►深海池魚 - 肉厚,油脂甘香
►金目鯛 - 口感柔軟細膩,魚皮輕輕燒過煙韌香口
►赤貝 - 一個字:爽!

►間八魚 - 肉質韌中帶清爽,北海道面豉醬調味一流

►池魚細切 - 切條口感多咗層次,大葱+薑汁+薑花味道好夾
►北海道馬糞海膽⭐⭐⭐ - 爆!漿!

►黑鯥魚 - 油分高嘅深海魚,幾嫩滑
►鯖魚棒 - 配白昆布味道唔錯

尖沙咀都有間分店,搵日食埋佢🤤
2024-05-21 55 views
上環呢間鮨燐今次第二次去了因為呢間印象俾我服務好,師傅專業所以今次再來幫襯😊北海道左口魚: 北海道質地細膩,口感鮮甜新鮮👍深海池魚壽司加柚子汁: 深海池魚肉質細嫩,配上柚子醬汁增添酸甜,開胃清香👍金目鯛來自靜岡縣: 金目鯛是日本西南部地區著名的高級食材,肉質細緻鮮甜好味👍鱆紅魚壽司配上味噌醬: 鱆紅魚又名黑鯛,味噌醬能增添鹹鮮滋味呢個配搭增加壽司,層次感👍北海道牡丹蝦加上蟹膏: 北海道牡丹蝦肉質新鮮鮮美,蟹膏能增添壽司香濃的風味😋細池魚壽司: 細池魚為日本特有的冷水魚,口感細膩鮮甜👍中拖羅壽司: 中拖羅肉質鮮嫩唔會太肥,又唔會多根為日本壽司的經典食材👍北海道白海膽:海膽唔使多提,因為真係最愛非常鮮甜🥰

北海道左口魚: 北海道質地細膩,口感鮮甜新鮮👍

細池魚壽司: 細池魚為日本特有的冷水魚,口感細膩鮮甜👍

北海道白海膽:海膽唔使多提,因為真係最愛非常鮮甜🥰

今日同朋友去咗開業超過六年嘅「鮨燐」食壽司,真係一流!每貫壽司都精緻又有心思,簡直係味蕾嘅享受。我哋叫咗十四貫壽司,仲有6折! 前菜:高湯菜🥗黑梅貝🐚螢光魷魚 🦑高湯煮得清甜,菜心爽脆,起到開胃嘅效果; 黑梅貝彈牙鮮甜;螢光魷魚帶有海水嘅鮮味 14貫壽司: 帆立貝 🦪 帆立貝鮮甜厚肉,入口細嫩,海味濃郁 右口魚+鰈魚🎣 加少少竹炭鹽畫龍點睛,白身魚嘅清爽同油脂感都平衡到 蜜柑鯛 鯛魚配上蜜柑醬汁,酸甜清爽,魚肉滑嫩 大分縣深海池魚 🐟 魚肉細膩,3片比獨立一片口感更佳,少少油脂,食得好滿足 岩手縣赤貝🦪 赤貝爽脆有彈性,鮮味十足,簡直係貝類之王  間八魚🐟 魚肉厚實,味道濃郁,配上少許芥末更加提鮮  北海道銀鱈魚 🐠 銀鱈魚脂肪豐富,輕輕灸過,入口即化,帶有獨特嘅深海味道,好正  需萬鰹 🐟 鰹魚比較重口味,或多或少都帶少少魚腥,唔係我個人最愛  大吞拿魚腩 🐟 魚腩肥美,油脂均勻,入口即溶,真係無得彈  池魚細切 🎣 細絲令魚肉口感保持細嫩之餘有咬口,配上少許香蔥芝麻更加突出鮮味  北海道馬糞赤海膽 海膽甘甜濃郁,入口即化,完全無腥味,超級正! 北寄貝 🦪 貝肉爽脆,燒一燒更香口,

前菜:高湯菜🥗黑梅貝🐚螢光魷魚 🦑

14貫壽司:

帆立貝 🦪
帆立貝鮮甜厚肉,入口細嫩,海味濃郁
右口魚+鰈魚🎣
 加少少竹炭鹽畫龍點睛,白身魚嘅清爽同油脂感都平衡到
蜜柑鯛
鯛魚配上蜜柑醬汁,酸甜清爽,魚肉滑嫩
大分縣深海池魚 🐟
 魚肉細膩,3片比獨立一片口感更佳,少少油脂,食得好滿足
岩手縣赤貝🦪
赤貝爽脆有彈性,鮮味十足,簡直係貝類之王
 間八魚🐟
魚肉厚實,味道濃郁,配上少許芥末更加提鮮

北海道銀鱈魚 🐠

需萬鰹 🐟
鰹魚比較重口味,或多或少都帶少少魚腥,唔係我個人最愛
 大吞拿魚腩 🐟
魚腩肥美,油脂均勻,入口即溶,真係無得彈
 池魚細切 🎣

北海道馬糞赤海膽
海膽甘甜濃郁,入口即化,完全無腥味,超級正!
北寄貝 🦪
貝肉爽脆,燒一燒更香口,帶有少許甜味,同醋飯好夾
長崎縣鯖魚 🐟
鯖魚油脂豐富,味道濃郁,略帶鹹味
赤身醬油漬 🐟
鹹香味剛剛好,令赤身鮮味更突出,口感滑溜

最後嘅自家製甜品都有誠意,抹茶奶凍 🍵
抹茶味道濃郁,奶凍滑溜,甜度適中,完美嘅飯後甜品
總括嚟講,尼度食材新鮮,更集合日本唔同地方,師傅同客人有交流,值得一試!🍣👍
$800 (Dinner)