💃是日出job;狀態大勇。經過銅鑼灣既🐟立鮨🐠發現唔洗排隊,決定食個靚lunch 獎勵自己。🗒港女獨食心法1) 自選壽司定食6貫 連沙律和味噌湯2) 3件單點壽司3) 小長井蠔十全十美十小件 💛食左前菜先~🥗三文魚籽蟹柳沙律:師傅落三文魚籽非常大方😂🥣味噌湯:係赤味噌是也~ 味道雖霸道但唔咸,同配料配合得天衣無縫。有如一個wake up call🤙,準備迎接落既好東西。😍🦪飯前小食:小長井蠔 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5來自🇯🇵九洲的小長井蠔,味道classic:肥大肉厚、爽甜回甘。唔腥、無海水味。餘香係種奶味慢慢滲出來。🥢🥢正式開飯~ 我唔客氣啦!🥢🥢鰻魚壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5巨大!肉厚! 一口食唔哂~鰻魚上面唔係一大pat醬,但夠味亦唔會乾。相信係烹調既時候已經做左好多功夫。肉感滿滿!火灸左口魚邊壽司 ⭐️⭐️⭐️/5入口即溶,可惜有筋影響左口感無咩魚味但勝在新鮮!北海道帶子壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5厚度適中 超鮮有甜味仲有餘香 好正!珍寶甜蝦壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5甜蝦仔有港女手指尾咁粗,蝦肉起膠有口感。火灸牛油赤蝦壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5佢地用既牛油香到爆,配埋赤蝦簡直係激賞體驗!蟹肉蟹膏軍艦 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5蟹膏唔係罐
💃是日出job;狀態大勇。

🗒港女獨食心法

食左前菜先~

🥗三文魚籽蟹柳沙律:
師傅落三文魚籽非常大方😂

🥣味噌湯:
係赤味噌是也~ 味道雖霸道但唔咸,同配料配合得天衣無縫。
有如一個wake up call🤙,準備迎接落既好東西。😍

🦪飯前小食:
小長井蠔 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

來自🇯🇵九洲的小長井蠔,味道classic:
肥大肉厚、爽甜回甘。
唔腥、無海水味。
餘香係種奶味慢慢滲出來。

🥢🥢正式開飯~ 我唔客氣啦!🥢🥢

鰻魚壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
巨大!肉厚! 一口食唔哂~
鰻魚上面唔係一大pat醬,但夠味亦唔會乾。
相信係烹調既時候已經做左好多功夫。
肉感滿滿!

火灸左口魚邊壽司 ⭐️⭐️⭐️/5
入口即溶,可惜有筋影響左口感
無咩魚味但勝在新鮮!

北海道帶子壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
厚度適中 超鮮有甜味仲有餘香 好正!

珍寶甜蝦壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
甜蝦仔有港女手指尾咁粗,蝦肉起膠有口感。

火灸牛油赤蝦壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
佢地用既牛油香到爆,配埋赤蝦簡直係激賞體驗!

蟹肉蟹膏軍艦 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
蟹膏唔係罐頭貨,蟹肉亦是根根分明。
保證新鮮!

去到呢個時候,定食壽司已經食晒。港女決定食下人生未食過既野:白子!!!

白子軍艦 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
原來白子係唔係食爽口,亦唔係食鮮味。
特登趙耐啲,係有種奶油咁既味。

原來唔同魚既白子都有唔同既風味,長知識了📚。

北海道特大珍寶帶子壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

我會形容佢係帶子界既 Hulk 😂
師傅係帶子中間𠝹一𠝹,打開都長過你條👅,真係要分兩啖食。
呢種大塊田帶子係食質感的,港女的舌頭真幸福。
絕對值得一試!

珍寶牡丹蝦壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
港女喜愛蝦蝦蝦,所以選擇以大蝦做呢一頓飯既作結。
大蝦爽口彈牙,鮮甜味充斥成個口。

=====

呢度壽司飯粒粒分明,夾既時候不會散晒,師傅功架一絕。
食完餐lunch 幸福感延伸至全日,100分的用餐體驗。

📸 立鮨聽就聽人介紹得多 今次就第一次試店舖位於銅鑼灣鬧市 地鐵站一出行2分鐘左右細細個 座位唔算多 吧枱位為主 可以望住壽司師傅整有種食Omakasae既感覺😂👉🏻 用QR Code落單散叫同Set都有自問有選擇困難症😂 所以就叫咗幾款Set🍴嚴選火炙盛合 $1185件都係火炙壽司😍 個人覺得經火炙之後更重油香三文魚|北海道帶子|左口魚邊中拖羅|松葉蟹腳。左口魚唔係度度有得食 魚肉夠新鮮爽口👉🏻最有驚喜係蟹腳火炙咗大大提鮮 蟹味非常之濃🍴海之幸盛合 $158北海道帶子|珍寶甜蝦北海道活象拔蚌|海膽|牡丹蝦👉🏻 最愛食牡丹蝦蝦肉彈牙夠新鮮 仲夠曬厚肉🥹🍴三文魚盛合 $60👉🏻超值之選三文魚|三文魚腩|三文魚小卷火炙三文魚|辣味三文魚個人推薦辣味三文魚感覺似食緊韓式玫瑰醬搭三文魚微微辣啱啱可以對沖三文魚油脂既膩👉🏻壽司飯同平日既有啲唔同疑似係用糙米/玄米食落有咬口而且比較香#wwh食勻銅鑼灣 #wwh日本菜 #wwh必食之選
📸 立鮨

5件都係火炙壽司😍
個人覺得經火炙之後更重油香
三文魚|北海道帶子|左口魚邊
中拖羅|松葉蟹腳
。左口魚唔係度度有得食 魚肉夠新鮮爽口
👉🏻最有驚喜係蟹腳

#wwh日本菜
#wwh必食之選

2023-02-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 嚴選火炙盛合
放工後想食壽司,於是黎到銅鑼灣既「立鮨」😋😋佢地係一間立食壽司店,主打各款壽司、刺身同日式小食等~~而家就增設左座位,可以俾客人食得舒服啲❤️❤️-🍣嚴選火炙盛合 $112✨包括有火炙三文魚、火炙北海道帶子、火炙左口魚邊、火炙中吞拿魚腩同火炙松葉蟹腳壽司~~每款魚生都好新鮮,經火炙後油香四溢🤤🤤當中至愛北海道帶子!帶子大大粒,鮮甜肥美~一啖擺落口好滿足👍🏻👍🏻🍣立鮨壽司拼盤(上) $98✨包括有三文魚、油甘魚、北海道帶子、珍寶赤蝦同海膽壽司~~整體性價比好高,全部魚生厚切、有口感!!我就鍾意海膽壽司!食落完全唔腥,仲好鮮甜😋😋🐟鰻魚手卷 $23✨鰻魚肉厚多汁,冇細骨~~壽司飯用左赤醋調味,越食越開胃❤️❤️🦐燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯) $15✨第一次飲咁重蝦味既味噌湯🤩🤩味道濃郁惹味,仲有個燒香既蝦頭~好正!!🥚櫻花蝦玉子燒(2件) $25✨玉子燒好厚身,入口鬆軟濕潤~~連埋面層既三文魚籽一齊食口感好豐富👍🏻👍🏻🍹富士山柚子梳打 $26✨梳打酸酸甜甜,充滿柚子清香🍊🍊配壽司一邊食一邊飲都唔錯~~
放工後想食壽司,於是黎到銅鑼灣既「立鮨」😋😋
佢地係一間立食壽司店,主打各款壽司刺身同日式小食等~~
而家就增設左座位,可以俾客人食得舒服啲❤️❤️
🍣嚴選火炙盛合 $112✨
每款魚生都好新鮮,經火炙後油香四溢🤤🤤

🍣立鮨壽司拼盤(上) $98✨
包括有三文魚、油甘魚、北海道帶子、珍寶赤蝦同海膽壽司~~
整體性價比好高,全部魚生厚切、有口感!!
我就鍾意海膽壽司!食落完全唔腥,仲好鮮甜😋😋

🐟鰻魚手卷 $23✨
鰻魚肉厚多汁,冇細骨~~
壽司飯用左赤醋調味,越食越開胃❤️❤️

🦐燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯) $15✨
第一次飲咁重蝦味既味噌湯🤩🤩
味道濃郁惹味,仲有個燒香既蝦頭~好正!!

🥚櫻花蝦玉子燒(2件) $25✨
玉子燒好厚身,入口鬆軟濕潤~~
連埋面層既三文魚籽一齊食口感好豐富👍🏻👍🏻

🍹富士山柚子梳打 $26✨
梳打酸酸甜甜,充滿柚子清香🍊🍊
壽司一邊食一邊飲都唔錯~~
一間喺鬧市轉角,屹立咗段時間依然人氣,加設座位食得更舒服😌每舊壽司飯已經為客人調左基本味道,唔需額外醮醬油都好好食,bar枱座位同時望住壽司枱新鮮即整壽司特別有feel 🇯🇵海之幸盛合 $158呢set有齊最鐘意食嘅壽司,唔使諗必點😚五件壽司已經有海膽、帶子壽司、甜蝦、牡丹蝦同埋象拔蚌壽司,整體黎講每件都算鮮味😋象拔蚌嘅口感爽脆係鍾意貝類、帶子厚身鮮甜!既然鍾意得貝類,點都會額外叫多款,活赤貝壽司 ($35)大大件好滿足,同樣有咬口爽脆鮫鰈魚壽司 ($28)食到油脂感,同樣正松葉蟹肉海膽壽司 ($38)一啖有齊兩款滋味🤤蟹肉尚算有鮮味,加埋海膽有少少提鮮作用,都算唔錯👍🏻本鮪赤身壽司 ($22)深海池魚壽司 ($25)日本真鯛壽司 ($20)突然諗起想食壽司的話,cp值嚟講🆙 抵食而質素還不錯,如果想慢慢歎呢間就未必啱大家喇,畢竟立鮨本來主打立食鮨店,加設座位坐得舒服咗已經加分 ⬆️
一間喺鬧市轉角,屹立咗段時間依然人氣,加設座位食得更舒服😌

海之幸盛合 $158
呢set有齊最鐘意食嘅壽司,唔使諗必點😚

鮫鰈魚壽司 ($28)食到油脂感,同樣正
松葉蟹肉海膽壽司 ($38)一啖有齊兩款滋味🤤
蟹肉尚算有鮮味,加埋海膽有少少提鮮作用,都算唔錯👍🏻

本鮪赤身壽司 ($22)
深海池魚壽司 ($25)
日本真鯛壽司 ($20)

2023-01-19
Type of Meal
Dinner
今日介紹嘅餐廳有唔少分店,餐廳既食材係日本直送,整體來講刺身都非常新鮮,而且價錢唔會好貴。海膽壽司盛 $198前面一排嘅海膽都係壽局盛既set.每一件壽司上面都會有少量嘅海膽,分別有赤蝦、帶子、魷魚、蟹柳、左口魚壽司。值得一讚嘅係所有刺身都新鮮鮮甜,而旦件件都有海膽鋪面。特上吞拿魚盛$170後面一排就係吞拿魚盛😝😝特上吞拿魚盛有齊吞拿魚唔同部位,顏色粉嫩,略帶油花,入口即溶。北海道特大珍寶帶子壽司 $38帶子厚肉,食落鮮甜,夾雜少少柚子味。真心超巨型,食落超滿足

海膽壽司盛

海膽壽司盛 $198
特上吞拿魚盛$170
北海道特大珍寶帶子壽司 $38
帶子厚肉,食落鮮甜,夾雜少少柚子味。真心超巨型,食落超滿足
海膽壽司盛
2023-02-03 717 views
自己一個行完sogo ,又想搵個地方抖下,之後先接🧒🏻 就決定食立鮨本身立鮨係企喺度食壽司,不過現在風格改變了,更加吸引我入嚟吃❤️ 一個人坐響吧枱睇住師傅整壽司可以說係一個享受😄叫咗一份午餐set,另外再叫小食同手捲壽司飯係調過味的日本飯,也不是太濃濃的醋味,而且不是冷冷的飯,師傅的手握壽司好好,不會一夾就散✨️午市立鮨壽司拼盤上(配湯和沙律)油甘魚壽司,海膽軍艦, 北海道帶子壽司, 珍寶赤蝦壽司, 三文魚壽司油甘魚壽司,食落有魚油味道👍而且有甜甘味道,油脂分佈平均北海道帶子壽司: 肉身豐厚富彈性,而且味道鮮美,口感細膩海膽軍艦: 幾乎入口即溶,而且 紫菜唔會因為放得耐而變淋, 紫菜咬落口仲爽脆珍寶赤蝦壽司:鮮甜而又爽口三文魚壽司:肥美而且厚切最前方的日本馬糞海膽壽司,不是午餐set,係另叫的😝海膽顏色豐富,入口啖啖海膽濃郁味充斥口腔,甘甜帶有香氣,口感嫩滑✨️白子小食口感綿密柔滑,入口即溶,而且一點也不腥,鮮甜十足✨️炸軟殼蟹半隻軟殼蟹,但份量十足,薄薄的炸粉,再配酸酸甜甜的沙律醬,十分開胃✨️海膽碎吞拿腩三文魚籽手卷一次滿足我三個願望,師傅一早已告知我最遲上手卷,讓我先吃完所有食物先,紫菜

叫咗一份午餐set,另外再叫小食同手捲

✨️午市立鮨壽司拼盤上(配湯和沙律)
油甘魚壽司,食落有魚油味道👍而且有甜甘味道,油脂分佈平均
北海道帶子壽司: 肉身豐厚富彈性,而且味道鮮美,口感細膩
珍寶赤蝦壽司:鮮甜而又爽口
三文魚壽司:肥美而且厚切

最前方的日本馬糞海膽壽司,不是午餐set,係另叫的😝

✨️白子小食

口感綿密柔滑,入口即溶,而且一點也不腥,鮮甜十足

✨️炸軟殼蟹

✨️海膽碎吞拿腩三文魚籽手卷
一次滿足我三個願望,師傅一早已告知我最遲上手卷,讓我先吃完所有食物先,紫菜依舊是脆度十足,而且三文魚籽滿得快要瀉,而且甜鮮味十足,配吞拿魚蓉,口感再提升,海膽也因三文魚籽更令帶出鮮味

餐廳間隔幾好,師傅和客人的互動也不錯👍
  • 炸軟殼蟹
  • 白子小食
  • 日本馬糞海膽
  • 海膽軍艦
銅鑼灣高性價比一人鮨境壽司飯堂🍣立鮨(銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖「一個人原來都可以盡興,多了人卻還沒多高興。」#一人之境 #林家謙啱啱過完新年假期,公司又開始忙碌起嚟,有時收工晏咗都想食返餐好西慰勞下自己,適逢啱啱去完日本旅行一排,已經又開始掛住鄉下美食,而我公司附近最高性價比嘅壽司店非立鮨莫屬,早早已經成為我飯堂list,今次再去睇吓佢有乜時令新鮮期間限定供應。最近去左幾間立鮨分店都已經供應座位,雖然少咗立食嘅風味,但食物出品質素同效率並無受影響,仍然係高質高性價比推薦,而且仲令用餐環境更加舒適。由於餐廳食物款式太多,特別重點介紹覺得特別出色嘅-🥘燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯) 💲15 ⭐️4.4/5⭐️鮮蝦味噌湯湯頭非常濃郁,燒香過嘅牡丹蝦頭可以吸吮蝦膏提昇鮮味,多種層次享受而且價錢非常相宜,十分推薦。-🍤炸軟殼蟹 💲58 ⭐️4.1/5⭐️軟殼蟹即點即炸,金黃酥脆油而不膩,連殼進食香脆可口。-🍤炸富山灣小白蝦 💲38 ⭐️4.2/5⭐️小白蝦份量豐富,灑上適量椒鹽調味,一啖一口,肉質彈牙爽口滋味,用黎佐酒非常一流。-🍣蟹肉蟹膏軍艦 💲30 ⭐️4.2/5⭐️鮮甜蟹肉
銅鑼灣高性價比一人鮨境壽司飯堂🍣

立鮨(銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖

「一個人原來都可以盡興,多了人卻還沒多高興。」
#一人之境 #林家謙

由於餐廳食物款式太多,特別重點介紹覺得特別出色嘅

-🥘燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯) 💲15 ⭐️4.4/5⭐️
燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)

-🍤炸軟殼蟹 💲58 ⭐️4.1/5⭐️
軟殼蟹即點即炸,金黃酥脆油而不膩,連殼進食香脆可口。
-🍤炸富山灣小白蝦 💲38 ⭐️4.2/5⭐️
炸軟殼蟹
炸富山灣小白蝦

-🍣蟹肉蟹膏軍艦 💲30 ⭐️4.2/5⭐️
鮮甜蟹肉混和咸鮮蟹膏,兩種口味融和平衝,亦都非常唔錯。
-🍣珍寶甜蝦壽司 💲22 ⭐️4.3/5⭐️
珍寶甜蝦非常觧甜,亦係不容錯過。
-🍣北海道羅臼寒鰤魚壽司💲28 ⭐️4.4/5⭐️
餐廳最近期間限定係北海道漁獲,寒鰤魚油脂非常肥美,唔比吞拿魚腩遜色。
-🍣鰻魚壽司 💲20 ⭐️4.4/5⭐️
即點即火灸嘅鰻魚壽司上枱仲保持溫度,厚切鰻魚入口微微焦脆非常滿足。
-🍣三文魚籽軍艦 💲25 ⭐️4.45/5⭐️
每次招牌必點之作,三文魚籽份量毫不吝嗇,非常慷慨至滿瀉,入口爆汁之餘仲會感受到柚子清香調味,每次都令人回味無窮。
-🍣火灸左口魚邊海苔壽司💲26 ⭐️4.4/5⭐️
火灸左口魚邊迫出滿滿魚油,賣相已經令人食指大動,入口即溶再回蕩係味蕾嘅油香餘韻令人再三回味。
-🍣火灸大吞魚腩海苔壽司💲50 ⭐️4.5/5⭐️
最後一道重頭戲,大吞魚腩經火灸後魚油香四溢,配埋香脆海苔入口增加層次感,大吞魚腩同魚油融為一體,入口齒頰留香,為依餐盛宴作結。
火灸大吞魚腩海苔壽司

總結: 餐廳立食原意加速流動率並且超高性價比提供優質食材,為繁忙嘅都市人都能用最短時間享受一餐美味嘅壽司盛宴。而提供更舒適用餐環境嘅立鮨亦無將貨就價,壽司質素仍然保持水準,相信都會係我繼續幫襯食堂之一。

====
燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)
炸軟殼蟹
火灸大吞魚腩海苔壽司
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 三文魚籽軍艦
  • 火炙大吞拿魚腩海苔壽司
2023-01-31 36 views
立鮨真係無論係午市晚市都好多人排隊!!就算開咗張咁多年,如果大家想試吓嘅話就記住要預留時間🥹立鮨最初為主打立食既壽司店,好多人都誤以為只可以立食,但其實餐廳都有少量位置提供。我哋今次係午市時間去,餐廳仲有午市套餐提供特別係鰻魚飯套餐最為抵食,平日一般去食鰻魚飯都最少$80,今日$58就食到,而且質素都有水準!!好推薦比大家另外我哋都食佐手卷,同埋唔同嘅刺身拼盤,尤其是係佢哋嘅拖羅拼盤都幾抵食,可以一次過滿足晒我哋嘅願望。尤其是佢哋嘅大拖羅,入口即溶。

我哋今次係午市時間去,餐廳仲有午市套餐提供

2K
🍣銅鑼灣人氣抵食高質壽司🍣-呢晚去開銅鑼灣 突然心思思想食日本嘢 所以就㨂咗呢間人氣而且CP值高嘅壽司鋪 好彩去得早 七點正到 坐到最後嘅位😋-🍣壽司系列壽司整體好新鮮 魚生都好厚切 帶子都幾鮮甜 而貝類就爽口彈牙 唔錯😘 最鍾意係佢嘅飯用咗赤醋 更加有層次👍🏻-北海道帶子壽司 $18粒貝壽司 $15北寄貝壽司 $12深海池魚壽司 $25日本真鯛壽司 $20三文魚壽司 $9伊佐木壽司 $28北海道羅臼寒鰤魚壽司 $28-🍄黑松露盛合 $122除咗散叫壽司 佢都有唔同主題同combination嘅sets 今次我就叫咗呢個有壽司又有魚生嘅黑松露set😉 佢包咗加咗黑松露醬嘅玉子壽司 赤蝦壽司同帶子壽司 仲有白身魚魚生薄切配上白松露醋沾醬😍 估唔到松露同壽司都幾夾 由其係呢三款都帶少少甜味嘅壽司 加上松露層次感提升咗😗 而白身魚本身係淡味同爽口 所以好夾白松露同醋整嘅醬汁🥰-🍙飛魚籽手卷 $16紫菜香脆 飛魚籽多到飛到落隻碟到🤣-🥚櫻花蝦玉子燒 $25呢個低調得嚟幾出色 玉子燒少少甜有高湯味 入面仲係少少流心咁 加埋三文魚籽 口感好多層次😚-📍#立鮨 (Tower 535) (銅鑼灣)銅鑼
🍣銅鑼灣人氣抵食高質壽司🍣

🍄黑松露盛合 $122

🍙飛魚籽手卷 $16
紫菜香脆 飛魚籽多到飛到落隻碟到🤣

🥚櫻花蝦玉子燒 $25

📍#立鮨 (Tower 535) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖
2023-01-22 38 views
。 燒蝦頭配鮮蝦味噌湯 ($15) - 鮮蝦味噌湯蝦味濃郁,配埋個燒蝦頭,蝦味更突出。。 小長井蠔 ($48) - 小長井蠔夠嫩又滑,爽口creamy,漲卜卜又蠔味十足。。 大吞拿魚餃壽司 ($68) - 大吞拿魚餃鮮甜美味,魚油味濃,配上調味香蔥滋味十足。。北海道羅臼寒鰤魚腩壽司 ($48) - 鰤魚腩魚肉味較出,入口較清爽,沒有腩位一般的油膩感,食落不錯。。喜之次壽司 ($60) - 喜之次油脂豐富,用火槍燒過魚皮逼出魚油香,肉質柔軟細嫩。。火炙海苔三點 ($59) - 分別有帶子,赤蝦及左口魚邊,三款都經過火炙,帶點焦香味,用紫菜包主食更香口。。粒貝壽司 ($15) - 粒貝爽口鮮甜,口感有點似象拔蚌。立鮨的壽司都有調過味,所以點少少醬油及wasabi係刺身上已經夠哂。

2023-01-22 31 views
🤷‍♂️一年365日都可以食壽司🤭。最近發現咗呢間幾得意嘅壽司店,佢雖然鋪仔細細,全店都係高嘅Bar 枱,但又唔會好唔舒服。🤷‍♂️寶包貓發現呢度啲三文魚唔錯,除咗有平時嘅三文魚壽司,仲有佢最鍾意但其他餐廳成日都無貨嘅鹽燒三文魚鮫😚三文魚鮫非常肥美,魚汁香濃。呢度仲有個好特別嘅款式,叫做吞拿魚腦天壽司。😱原來係吞拿魚頭部嘅肉,一條魚得2件,都珍貴喎。近近地如果想方便又質素唔錯,都可以食下。

近近地如果想方便又質素唔錯,都可以食下。

2023-01-22 29 views
銅鑼灣性價比不錯嘅壽司店💜💟三文魚款式幾好呢度叫立鮨,不過就唔使企喺度食,有bar枱坐☺️我唔食生野,但呢度啲熟野一啲都唔hea😚推介:牛油果壽司 $9/件🥑牛油果好綿亦都好厚😚食落口好似比油脂香包圍,好滿足。櫻花蝦玉子燒 $25/2件玉子燒熱辣辣充滿蛋香,好食。呢度仲有好多款嘅日本梳打,試咗桃同柚子,玻璃樽裝特別爽呀💟😚人均消費:$200-350📍立鮨銅鑼灣謝斐道Tower535地下
銅鑼灣性價比不錯嘅壽司店💜💟三文魚款式幾好

推介:

牛油果壽司 $9/件🥑
牛油果好綿亦都好厚😚食落口好似比油脂香包圍,好滿足。

櫻花蝦玉子燒 $25/2件
玉子燒熱辣辣充滿蛋香,好食。

人均消費:$200-350

📍立鮨
銅鑼灣謝斐道Tower535地下

2023-01-20 34 views
餐廳原走日式立食路線,相信香港人還是較喜歡坐着吃飯,後來添加了椅子。餐廳店面較細,座位有點迫,但乾淨衛生。食物方面,整體質素好,性價比高。點了廚師發辦:刺身四款:中拖羅、牡丹蝦、帶子、深海池魚壽司六件:象拔蚌、白蝦、油甘魚、火炙銀鱈魚、白子、大拖羅吞拿魚蓉手卷另外點了一客赤貝,味道新鮮,不過沒有裙邊,但性價比高。最後用刺身剩下的蝦頭煮了蝦頭麵豉湯,麵豉味幾濃。餐廳座位較迫,服務一般,但以幾百元可以吃到廚師發辦,配上食物質素,性價比高。

食物方面,整體質素好,性價比高。

點了廚師發辦:

刺身四款:中拖羅、牡丹蝦、帶子、深海池魚
剌身

壽司六件:象拔蚌、白蝦、油甘魚、火炙銀鱈魚、白子、大拖羅
壽司

吞拿魚蓉手卷
手卷

另外點了一客赤貝,味道新鮮,不過沒有裙邊,但性價比高。
赤貝

最後用刺身剩下的蝦頭煮了蝦頭麵豉湯,麵豉味幾濃。
蝦頭麵豉湯

剌身
壽司
手卷
赤貝
蝦頭麵豉湯
2023-01-19 54 views
見完客約咗朋友一齊去銅鑼灣幾出名嘅壽司店【立鮨】!唔知係咪頭先同個客傾得耐, 之後特別見肚餓... 定係呢度嘅壽司特別好食... 我哋兩個人嗌咗三個set... 仲食得落小食!🤭✅海之幸盛合 $158呢個組合啱曬我唔鍾意食魚嘅friend🤪有牡丹蝦壽司、海膽壽司、北海道活象拔蚌壽司、北海道帶子壽司、珍寶甜蝦壽司共5件壽司!✅立鮨特上壽司拼盤 $150特上壽司拼盤係呢度比較高價位嘅壽司拼盤, 不過咁優質嘅壽司, 我覺得係幾抵食!有深海池魚壽司、中吞拿魚腩壽司、海膽壽司、牡丹蝦壽司、北海道帶子壽司共5件壽司!✅自選壽司定食六貫 $140 (加配: 珍寶赤蝦壽司 $12)有日本真鯛壽司、油甘魚壽司、北海道帶子壽司、飛魚籽軍艦、珍寶甜蝦壽司、蟹棒壽司!因為對上嗰兩個拼盤實在食得太滋味, 我哋決定再order多幾件嚟share!😆以上set包沙律及湯!我同朋友一致認為呢度嘅壽司好新鮮, 而且大大件, 食落好有質感!朋友話啲蝦壽司好爽口彈牙! 我就最欣賞中拖羅壽司, 油份高食落特別甘香!仲有真鯛、油甘魚都唔錯, 帶子又夠肥美!👍✅鰻魚櫻花蝦玉子燒 $48推介‼️‼️ 嫩滑肥美嘅鰻魚上枱時仲係熱辣辣,
見完客約咗朋友一齊去銅鑼灣幾出名嘅壽司店【立鮨】!

✅海之幸盛合 $158
呢個組合啱曬我唔鍾意食魚嘅friend🤪

✅立鮨特上壽司拼盤 $150

✅自選壽司定食六貫 $140
(加配: 珍寶赤蝦壽司 $12)

以上set包沙律及湯!

朋友話啲蝦壽司好爽口彈牙!
我就最欣賞中拖羅壽司, 油份高食落特別甘香!
仲有真鯛、油甘魚都唔錯, 帶子又夠肥美!👍

✅鰻魚櫻花蝦玉子燒 $48
推介‼️‼️ 嫩滑肥美嘅鰻魚上枱時仲係熱辣辣, 同玉子燒一齊食實在齒頰留香, 回味無窮!

✅迷你魚子海膽杯 $48
成杯滿滿嘅魚子加埋色澤金黃嘅海膽, 勁吸睛!

✅松葉蟹肉海膽壽司 $38
完美配搭, 我想encore!🤤

炸雞軟骨粒 $38
下酒小食, 即是唔係送酒都咁啱食!

✅炸軟殼蟹 $58
口感酥脆!

🌟立鮨 (Tower 535)
📌銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖
ᵕ̈ ⁣⁣簡單而言 每款魚生很高質 有點日本的感覺🇯🇵⁣醋飯淡淡的酸味 很好地配襯了魚生的鮮味⁣赤蝦飽滿鮮甜 拖羅口感柔軟 油脂豐富⁣左口魚邊微微火炙 肥美柔潤 充滿魚香⁣魚生丼也很新鮮 但還是更推介手握壽司⁣另外期間限定的刺身五點只需要$28⁣價錢實在太無敵了🤣⁣雖然立食很有日本feel~⁣但最近尖沙咀或銅鑼灣分店好像增加了座位⁣整體更舒適了 是很值得去的性價比壽司店!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣𓉬 立鮨⁣Food 8.8/10⁣⁣Environment 8/10⁣Price $300pp⁣ #happytreats_cwb⁣ #happytreats_japanese⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣#hkig #hkigfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongcafe #hkcafe #hkfood #cafehk #hktravel #hkholiday #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳推薦 #食評 #黃色經濟圈 #香港加油 #香港人加油 #黃店 #銅鑼灣⁣美食

ᵕ̈ ⁣

簡單而言 每款魚生很高質 有點日本的感覺🇯🇵⁣