2023-08-19 67 views
這次我造訪了一家以壽司料理店,準備品嚐他們的精緻料理。菜單上有各種款式的壽司和一些特別的拼盤選項,為我帶來了無盡的美食選擇。首先,我點了北海道帶子壽司。這款壽司選用了新鮮的北海道帶子,鮮嫩多汁,帶有淡淡的甜味,令人愉悅。帶子的質感非常好,配上綿密的壽司飯,每一口都帶來了滿滿的滿足感。接著,我品嚐了日本真鯛壽司。這款壽司使用了新鮮的日本真鯛魚,魚肉鮮紅,質地細膩。每一口都散發著鮮美的海洋味道,給味蕾帶來了無比的享受。而油甘魚壽司則是我必點的選項之一。這種壽司選用了油甘魚,魚肉豐潤柔軟,入口即化。這種魚肉的油脂含量適中,帶來了豐富的口感和淡淡的甜味,讓人欲罷不能。除了壽司,我也嘗試了他們的魚生飯,特別選擇了大滿足日本海膽特盛(迷你丼)。這道迷你丼盛裝了豐富的日本海膽,每一顆都鮮美飽滿。飯粒綿密軟糯,與海膽的鮮甜完美融合,帶來了一種鮮味的爆炸。此外,我還點了火炙海苔三點拼盤,內含火炙牛油赤蝦海苔壽司、火炙牛油帶子海苔壽司和火炙左口魚邊海苔壽司。這個拼盤給了我多種口味的選擇,每一款壽司都經過細心的烤製,海苔的香氣和魚肉的鮮甜完美結合,味道豐富多樣。最後,我選了特上吞拿魚盛合,這道盛合包含了本鮪

最後,我選了特上吞拿魚盛合,這道盛合包含了本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦和火炙中吞拿魚腩壽司。這個盛合展示了吞拿魚的多種風味,從鮪魚的鮮美到腩肉的豐腴口感,每一款都是一個美味的驚喜。

整體而言,這家日本料理店以其精緻的壽司和豐富的海鮮選擇,提供了一場美味的饗宴。無論你是壽司愛好者還是海鮮愛好者,這裡都能滿足你的味蕾。
2023-08-18 32 views
大埔店初體驗,新店冇尖沙咀店既長龍。以前真係會因為怕排隊而放棄!感覺開心好多,唔駛排到腳軟。大埔店新式日式裝修同以前感覺好吾同食食下先知原來大部分師傅都係尖沙咀舊鋪調過嚟的!價錢,食材,鮮度冇變👍可能位置較僻,未有好多人排可能未有好多人知今餐排左10分鐘,入得!大埔店加左幾款壽司、炸野,應該因為民生區要照顧一家大細嘅客人。本人主要食佢地大toro, 燒大toro 夾紫菜,迷你海膽杯(仲系$99😂)希望下次都係唔使排長龍
大埔店初體驗,新店冇尖沙咀店既長龍。
以前真係會因為怕排隊而放棄!
感覺開心好多,唔駛排到腳軟。
大埔店新式日式裝修
同以前感覺好吾同
食食下先知原來大部分師傅都係尖沙咀舊鋪調過嚟的!

價錢,食材,鮮度冇變👍
可能位置較僻,未有好多人排
可能未有好多人知
今餐排左10分鐘,入得!

希望下次都係唔使排長龍
2023-08-09 101 views
星期六中午兩點,岩岩好坐滿,唔駛排隊.裏面感覺冷氣幾涼,怕凍既帶多件衫~軟殼蟹卷: 外軟內脆饅魚櫻花蝦玉子燒: 饅魚咬落去好實在,真係足料~軟綿綿既魚身,彈牙外皮, 係新鮮既證明, 玉子又香. 絕對抵食.嚴選火炙盛合+三文魚刺身+火炙牛油赤蝦海苔壽司+三文魚壽司: 火炙既壽司都好難唔香口, 飯既比例都適中,食得都夠飽,食材確係鮮.日本靜岡產糖蕃茄: 唔知點解女士都特別鐘意食日本既蕃茄,感覺係功夫上既價值原隻磯煮鮑魚: 軟淋得黎有咬口,個汁又香濃.正常野總括就覺得食材夠多款式, 食物質數對得住個價錢, 仲有好多野未試, 下次會再黎~埋單436~
星期六中午兩點,岩岩好坐滿,唔駛排隊.

裏面感覺冷氣幾涼,怕凍既帶多件衫~
軟殼蟹卷: 外軟內脆

軟殼蟹卷

饅魚櫻花蝦玉子燒2件

日本靜岡產糖蕃茄

原隻磯煮鮑魚: 軟淋得黎有咬口,個汁又香濃.正常野

原隻磯煮鮑魚

埋單436~
2023-07-28
軟殼蟹卷
饅魚櫻花蝦玉子燒2件
之前已經食過呢間性價比好高既壽司店 最近屋企附近開左分店 而且都幾多人排隊 即刻帶朋友過去試吓先‼️呢到既價錢好抵食 款式選擇多 性價比好高 即叫即整壽司好新鮮 鍾意食壽司嘅千祈唔好錯過!💓碎蔥吞拿魚腩手卷即叫即整 紫菜香脆 再配埋滿滿既吞拿魚腩 油脂感十足 好惹味😍💓三文魚軟殼蟹卷朋友大讚呢款 三文魚有油脂香 厚身又肥美 軟殼蟹炸得香脆熱辣辣 兩者好夾 想encore🤣💓鰻魚櫻花蝦玉子燒呢款必叫‼️厚身既玉子燒 面鋪有鰻魚 焦香無骨啖啖肉 玉子嫩滑濕潤 夾住一齊食 口感極豐富🥰🙌🏻💓炸雞軟骨粒炸到脆卜卜 配埋沙律醬一齊食 香口惹味~💓什錦角切魚生飯呢款好抵食 魚生新鮮 有多款種類 好滿足

💓碎蔥吞拿魚腩手卷

💓三文魚軟殼蟹卷

💓鰻魚櫻花蝦玉子燒

💓炸雞軟骨粒
炸到脆卜卜 配埋沙律醬一齊食 香口惹味~

💓什錦角切魚生飯
呢款好抵食 魚生新鮮 有多款種類 好滿足
2023-07-14
$250 (Dinner)
2023-07-30 89 views
好開心立鮨壽司終於喺大埔開咗分店,以後想食唔洗再特登出去市區食,而且大埔又多一個新選擇。由於店舖面積關係,所以只有吧枱位提供,雖然有啲可惜,不過如果唔係一大班人食都冇乜所謂。🍣 立鮨壽司拼盤 (上) ($100) : 每款壽司都好新鮮,口感肥美,而且壽司飯調咗味,所以越食越開胃,海膽軍艦亦非常鮮甜。迷您三文魚籽飯 ($60) : 三文魚籽鋪滿整個飯 😍 每粒三文魚籽都非常飽滿,粒粒都晶瑩剔透,係口裏輕輕一咬,充滿海味、鹹甜交織嘅汁液瞬間係口裹爆發出嚟。🤤
2023-07-29 84 views
大埔超級城又有新餐廳!今次仲係平民壽司店,要食好食嘅壽司終於唔使出尖沙咀,仲要平靚正,真係好幸福啊☺️🌟壽司餐廳主要有魚生飯、單點壽司、壽司盛盒同埋各種小食,第一次嚟呢間新餐廳,叫咗我自己最鍾意嘅壽司款式,果然款款都冇令我失望😋日本馬冀海膽壽司超大片海膽,我最愛嘅馬糞海膽當然係鮮甜幼滑鰻魚壽司試咗第一舊忍唔住要多舊,鰻魚燒汁下魚肉厚身肥美,燒到魚皮香脆有少少焦香另外叫咗以下幾舊都好正🥰大吞拿魚腩壽司碎蔥吞拿魚腩軍艦碎蔥吞拿魚腩手卷三文魚壽司🌟小食 & 甜品鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)冇錯啦又係鰻魚實在係太好味啦🤣 就咁睇個名本身以為係小食之類,但原來同壽司差唔多樣,用個玉子燒做底甜甜地同鰻魚好夾原個雪葩(椰子)原個雪葩果然超大個,椰子味清新唔會太甜,雪葩用匙羹一匙匙畢來食勁爽

🌟壽司

餐廳主要有魚生飯、單點壽司壽司盛盒同埋各種小食,第一次嚟呢間新餐廳,叫咗我自己最鍾意嘅壽司款式,果然款款都冇令我失望😋

日本馬冀海膽壽司
超大片海膽,我最愛嘅馬糞海膽當然係鮮甜幼滑

鰻魚壽司

另外叫咗以下幾舊都好正🥰
大吞拿魚腩壽司
碎蔥吞拿魚腩軍艦
碎蔥吞拿魚腩手卷
三文魚壽司

🌟小食 & 甜品

鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)

原個雪葩(椰子)
2023-07-26
$250 (Dinner)
自從呢間有得坐之後我就成日幫襯,因為坐得舒服嘢食又高質少少係平價食Omakase!我到嘅時候啱啱好係午市,當然試吓唔同餐啦 😍▶️鰻魚飯+迷你甜蝦他他飯+海鮮蒸蛋 超級鍾意食鰻魚飯,雖然係午餐,但係個size 唔會太細,蒸蛋好滑,可惜他他飯有少少失望,可能係太多醬搶左甜蝦本身嘅味道。▶️三文魚盛合+迷你蔥吞拿魚腩飯我每次嚟呢度都要食三文魚,有四種唔同口味嘅三文魚壽司,再加埋個吞拿魚腩飯啱啱好夠飽,呢個配搭真係一流。最後加咗個菠蘿雪葩呃like🤫 靚得來又好味!

▶️鰻魚飯+迷你甜蝦他他飯+海鮮蒸蛋

▶️三文魚盛合+迷你蔥吞拿魚腩飯

最後加咗個菠蘿雪葩呃like🤫 靚得來又好味!

2023-07-21 79 views
立鮨壽司一直都想試,最近知道大埔開咗新分店,當然唔會錯過幫襯嘅機會。由於鋪位面積關係,只有吧枱位提供,午餐時間慶幸自己早入場,如果唔係要等位。午市餐牌都有幾多選擇,諗咗好耐先決定到食咩。(午市) 迷你角切魚生飯 ($89) : 雖然話係迷你,但份量都唔少,無量係飯同魚生,而且魚生亦非常新鮮。海鮮蒸蛋(午市追加 $15) : 每次食日本菜都會點,蒸蛋口感軟嫩帶微微清甜 ,味道唔錯,如果跟餐追加重會平啲。富士山柚子梳打 ($16)食完魚生飯重有啲口痕就叫咗帶子、粒貝、珍寶赤蝦三款壽司,三款都好高質,肉質非常肥美。

午市餐牌都有幾多選擇,諗咗好耐先決定到食咩。

富士山柚子梳打 ($16)
2023-07-20 95 views
網上看到這家位於九龍區頗受歡迎的壽司店於大埔新開張,剛好有事情大埔處理後,一嘗新店。可能新開,未必太多人知,午市竟然不用等位,但位置不多,都是Bar位。一排對着壽司師傅,一排面向馬路街境。🌀(午市)立鮨特上壽司拼盤+湯及沙律 $152追加 🌀海鮮蒸蛋 $15 🌀軟殼蟹 $48🌀三文魚籽海膽大滿足(迷你丼)$108壽司拼盤一共有五件,分別有海膽,赤蝦,鮮帶子,油甘魚及吞拿魚,肥美鮮甜。壽司竟然是赤醋飯,有驚喜!湯及沙律也是免費加。麵豉湯一點都不馬虎,足料的海帶及豆腐,倍感滿足!蒸蛋不錯,夠滑溜,不過軟殼蟹十分失望,炸粉失色,沒有應有的軟殼蟹味道...看到餐牌的海膽飯圖片十分吸引,最後決定都叫一碗來試試。分量果然十分袖珍,但海膽量不吝嗇,吃完後實在飽飽,跟名稱一樣,大滿足!

🌀(午市)立鮨特上壽司拼盤+湯及沙律 $152
追加 🌀海鮮蒸蛋 $15 🌀軟殼蟹 $48
🌀三文魚籽海膽大滿足(迷你丼)$108

2023-07-18
$355.3 (Lunch)
2023-07-17 76 views
« 立鮨 »·立鮨在尖沙咀 旺角 銅鑼灣等都有分店最近大埔中心也新開了一間其實我之前未食過立鮨的今次是因為朋友推介 所以就試一試🍣·店內的環境寬敞 席前位置可以看到師傅製作壽司的過程而另一邊的吧枱則是對著落地玻璃 可以看到街景吧枱放有罐裝綠茶粉和熱水壺大家可按自己喜好調較茶的濃度·特上北海道魚生飯用料相當豐富有北海道帶子 甜蝦 海膽 三文魚和飛魚籽食材十分新鮮 特別是帶子和海膽沒有一點腥味 很鮮甜~另外它的壽司飯用上赤醋調味 調配比例適中有別於一般白色醋飯柔和的酸道可以提鮮 細嚼會吃到一陣甘甜的味道·除了魚生飯外 餐牌還有不同種類的壽司 食事和燒物不同時節亦會推岀期間限定的料理整體來說我覺得性價比挺高的以後在大埔想食日本菜又多一個選擇了♡
« 立鮨 »
大家可按自己喜好調較茶的濃度
特上北海道魚生飯用料相當豐富
有北海道帶子 甜蝦 海膽 三文魚和飛魚籽
食材十分新鮮 特別是帶子和海膽
沒有一點腥味 很鮮甜~
另外它的壽司飯用上赤醋調味 調配比例適中
Lunch
三文魚壽司🍣
特上北海道魚生飯
特選七色魚生飯
大埔近年🥢日式餐廳林立,最驚喜是引入了「立鮨」,終於有一間師傅即席製作的壽司店🍣!餐廳來貨每日由築地✈️直送時令食材來香港,十分新鮮,以及日本福井米🍚製作醋飯。價格比較親民,款式又多,如果有選擇困難的,可以直接選廚師👨🏻‍🍳發辦,由廚師挑選當日最新鮮的食材製作,或者 可以挑選自己心水 盛盒🍱,或 細心揀選自己的喜好,餐廳以QR code 下單 非常方便。 餐廳以一貫日式淺啡木裝潢,雖然座位不算很多,主要是吧枱座位,但都坐得舒服,師傅做好會直接奉上食物來,貴賓的感受♥️。✨蟹肉蟹膏軍艦 $30✨日本真鯛🐟壽司 $22 肉質細緻有彈性,清涼中帶有甘甜味。✨特上地目金鯛壽司 $48 頂級版既金目鯛,脂肪最豐厚,小妹食得金 目鯛多,就算食omakase 都無食到,今次都是第一次😍✨火炙海苔三點 $62 - 帶子,左口魚,赤蝦 灸燒後十分好香口,而左口魚更是我必食之選,充滿油香,口感令人難忘。✨迷你魚子海膽杯 $50 海膽入口溶化,再加上新鮮三文魚籽,大滿足。✨深海池魚🐟刺身三片 $69 脂厚油香,入口魚油甘香細膩,3片都有d 唔夠喉,

✨蟹肉蟹膏軍艦 $30

✨日本真鯛🐟壽司 $22
肉質細緻有彈性,清涼中帶有甘甜味。

✨特上地目金鯛壽司 $48
頂級版既金目鯛,脂肪最豐厚,小妹食得金
目鯛多,就算食omakase 都無食到,今次都是第一次😍

✨火炙海苔三點 $62
- 帶子,左口魚,赤蝦

✨迷你魚子海膽杯 $50
海膽入口溶化,再加上新鮮三文魚籽,大滿足。

✨深海池魚🐟刺身三片 $69
脂厚油香,入口魚油甘香細膩,3片都有d 唔夠喉,太鍾意食🤭

✨大吞拿魚餃壽司 (Kama toro) $68
Kama toro 是藍鰭吞拿最矜貴的部位,估唔到今日有幸品嚐🥰!
Kama toro 係魚下巴的一小塊肉,係整條
tuna最肥美和油脂最多嘅地方,可以媲美和牛🐮,口感一流👍🏻

整體體驗有驚喜,估唔到刺身質素真的頗高,而且由築地直運到一些稀有高級食材,令整個用餐級數都高級了💯!

📍 立鮨 (大埔)
大埔安邦路8-10號大埔超級城A區1樓012C號舖
2023-07-16 82 views
大埔區成日幫襯壽司連鎖店🍣 最近愛上小店「立鮨」 地方超就腳落樓行幾步就食得😬🫧北海道昆布森真蠔🫧🦪大大隻夠飽滿 配以柚子酸汁啫喱 清新爽脆❣️午市套餐選擇多 見到有海膽壽司盛合 二話不説掃code點咗先😎套餐包括沙律🥗湯🥣海膽壽司盛合屬《期間限定》 想食就唔好錯過啦🥰盛合分別有蟹肉海膽壽司 🍣海膽火炙左口魚邊壽司🍣海膽魷魚壽司🍣海膽赤蝦壽司 🍣海膽帶子壽司 🍣上枱見到已經心心眼😍 每件壽司上面都舖上海膽 海膽入口即溶 香甜美味♥️最愛海膽火炙左口魚邊壽司和海膽赤蝦壽司 前者經火炙多了一份魚油香 後者鮮甜爽口 其餘三件亦非常滿意💋

🫧北海道昆布森真蠔🫧
🦪大大隻夠飽滿 配以柚子酸汁啫喱 清新爽脆❣️

海膽壽司盛合屬《期間限定》 想食就唔好錯過啦🥰

• 海膽壽司盛合
2023-07-13 77 views
去到大埔,通常我都諗起會食好出名的炸雞批!但今次我去食一間日本嘅菜式餐廳!呢間餐廳除咗環境好優雅同美觀之外,食物嘅質素亦都係超班!重點係價錢一啲都唔貴!性價質素比高!由於太耐冇食海膽嘅關係,今次決定呀一個雜錦海膽丼飯,獎勵下自己!呢個海膽丼飯真係不得了!除咗有唔同嘅海膽種類形成之外,帶甜帶鹹味既鮮美,仲有一隻海膽味道非常似哈密瓜!真係好特別,完全唔需要點醬油,同芥辣都已經好新鮮好好食!丼飯口感亦都啱啱好配上青瓜絲同蘿蔔絲!食落去仲好清新感覺!跟住我再要咗個火焰左口魚壽司,由於本人實在太鍾意食左口魚,除咗佢嘅質感入口即溶令我上癮之外!佢亦都鮮香,難怪食完會想再叫多一次食停唔到!中間配咗個鮮蝦頭湯,呢個我覺得一定要試!鮮蝦頭湯味道香濃配上豆腐粒海苔,除咗有美顏功效口感亦都一流!當然唔少得就係一定要叫我最鍾意食嘅三文魚刺身!三文魚完全不計成本咁樣厚切3片,食落去每一片都好似等於兩片!口感非常滿足!再加上去嘅三文魚刺身非常新鮮!相信每次都一定要叫黎食!立鮨大埔區大埔超級城A區地下C12號
重點係價錢一啲都唔貴!性價質素比高!

立鮨
大埔區大埔超級城A區地下C12號
2023-07-12 57 views
來到大埔超級城 A 區看到這間新開名為立鮨的餐廳門面裝潢十分時尚感覺不錯火炙左口魚邊壽司 $28左口魚邊油脂豐腴,魚肉口感很滑,不錯火炙三文魚壽司 $10火炙三文魚上面加了點沙律醬,令風味更佳火炙三文魚腩壽司 $26火炙三文魚腩比火炙三文魚更厚、油脂更豐腴軟殼蟹手卷 $38軟殼蟹炸至非常香脆,配上沙律醬風味更佳海膽手卷 $43海膽味道濃郁、鮮甜,入口即溶火炙白烏賊壽司 $16白烏賊口感有嚼勁,不錯火炙北海道帶子壽司 $20帶子味道鮮甜黑松露帶子壽司 $25很特別的一個配搭,感覺頗新鮮火炙中吞拿魚腩壽司 $42中吞拿魚腩的口感十分不錯,帶點鹽燒的味道 原個雪葩(半桃)$43在這個夏日炎炎的夏天,必定要點個雪葩冰凍的雪葩十分透心涼白桃味道亦清新鮮甜
來到大埔超級城 A 區
看到這間新開名為立鮨的餐廳
門面裝潢十分時尚
感覺不錯

火炙左口魚邊壽司 $28
左口魚邊油脂豐腴,魚肉口感很滑,不錯
火炙三文魚壽司 $10
火炙三文魚上面加了點沙律醬,令風味更佳
火炙三文魚腩壽司 $26
火炙三文魚腩比火炙三文魚更厚、油脂更豐腴

軟殼蟹手卷 $38
軟殼蟹炸至非常香脆,配上沙律醬風味更佳
海膽手卷 $43
海膽味道濃郁、鮮甜,入口即溶

火炙白烏賊壽司 $16
白烏賊口感有嚼勁,不錯
火炙北海道帶子壽司 $20
帶子味道鮮甜
黑松露帶子壽司 $25
很特別的一個配搭,感覺頗新鮮

火炙中吞拿魚腩壽司 $42
中吞拿魚腩的口感十分不錯,帶點鹽燒的味道

原個雪葩(半桃)$43
在這個夏日炎炎的夏天,必定要點個雪葩
冰凍的雪葩十分透心涼
白桃味道亦清新鮮甜

大埔新開有質素的壽司店✨💖🦥大埔都新開了一間,環境空間比其他分店更寬敞,坐位也坐得舒適,店內也很光明,席前位置也能清楚觀賞到壽司師傅製作壽司的情況。壽司的有一定的品質,用上新鮮的食材!性價比高!壽司可單點,但有選擇困難症的朋友可點套餐的種類,也很抵吃!《特上吞拿魚盛合》$170包括有本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦和火炙中吞拿魚腩壽司,壽司非常肥美!吃得到是新鮮的味道!性價比高!《特選三文魚盛合》$65包括有三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷和辣三文魚軍艦。這set三文魚盛合相當抵吃!《火炙海荅三點》$62火炙牛油赤蝦海苔壽司、火炙牛油帶子海苔壽司和火炙左口魚邊海苔壽司,以小木盒盛裝,很可愛!《大滿足日本海膽特盛(迷你丼)》$198人氣之選,滿滿的海膽山,喜歡吃海膽定必叫!海膽的味道不會腥,是新鮮運到的海膽,甜甜的味道!《鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)》$49/2件另外玉子燒系列亦是餐廳必點之菜式!精緻的賣相!鰻魚舖在表面,與玉子夾著吃,相當夾!👍🏻《日本靜岡產糖蕃茄》$48小食方面也有多款選擇,晶瑩剔透的番茄,多汁甜味!《燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯
大埔新開有質素的壽司店✨💖🦥

《特上吞拿魚盛合》$170
包括有本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦和火炙中吞拿魚腩壽司壽司非常肥美!吃得到是新鮮的味道!性價比高!

《特選三文魚盛合》$65

《火炙海荅三點》$62

《大滿足日本海膽特盛(迷你丼)》$198

《鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)》$49/2件

《日本靜岡產糖蕃茄》$48
小食方面也有多款選擇,晶瑩剔透的番茄,多汁甜味!

《燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)》$17
麵豉湯也是非一般的麵豉湯,非常鮮甜蝦膏味道!