1K
2021-07-11 164 views
“藤&Teng”($328)“藤の極上吞拿魚腩丼”($268)“藤の三文魚壽司盛合”($88)“黃金日本海膽三文魚籽拖羅手捲”($1) 旺角廣華街新開咗間壽司店🍣雖然睇落店面係食omakase嗰款但睇睇menu發現價錢十分之親民🤩除咗有廚師推介set,仲有得散叫壽司,刺身,丼飯等想食平食貴豐儉由人😆怕麻煩唔想左諗右諗嘅朋友必點廚師推介藤&Teng一set有8貫壽司,御料理,吸物,甜品仲要成個擺盤超精緻,用嚟打卡啱哂😍壽司分別有加拿大海膽,甜蝦,立魚,金目鯛,銀鱈魚,深海池魚,北海道帶子同中吞拿魚腩各款魚生都十分鮮甜,而且唔會切得太薄🥰特別鍾意個銀鱈魚同金目鯛,魚油甘香🤤壽司都用上赤醋飯,更襯托到魚嘅鮮味☺御料理係汁煮八爪魚片🐙食落十分柔軟😇因為本身已經調好味唔需要額外再點醬汁☺吸物係野菜豆乳湯,呢個大推!豆乳味超香濃😍入面仲有啲椰菜同腐皮極度推介鍾意豆乳湯嘅朋友單點😆甜品有2款,分別係櫻花水信玄餅同熊仔Monaka🐻水信玄餅連埋黑蜜一齊食甜度岩岩好🥰熊仔Monaka超可愛😍完全唔捨得食🤣配嘅紅豆大大粒超甜😚 我地仲叫咗個藤の極上吞拿魚腩丼😍一個丼有2切大吞,2切中吞,2切赤身同蔥吞拿魚
“藤&Teng”($328)
“藤の極上吞拿魚腩丼”($268)
“藤の三文魚壽司盛合”($88)
“黃金日本海膽三文魚籽拖羅手捲”($1)

旺角廣華街新開咗間壽司店🍣
雖然睇落店面係食omakase嗰款
但睇睇menu發現價錢十分之親民🤩
除咗有廚師推介set,仲有得散叫壽司,刺身,丼飯等
想食平食貴豐儉由人😆

怕麻煩唔想左諗右諗嘅朋友必點廚師推介藤&Teng
一set有8貫壽司,御料理,吸物,甜品
仲要成個擺盤超精緻,用嚟打卡啱哂😍
壽司分別有加拿大海膽,甜蝦,立魚,金目鯛,
銀鱈魚,深海池魚,北海道帶子同中吞拿魚腩
各款魚生都十分鮮甜,而且唔會切得太薄🥰
特別鍾意個銀鱈魚同金目鯛,魚油甘香🤤
壽司都用上赤醋飯,更襯托到魚嘅鮮味☺
御料理係汁煮八爪魚片🐙食落十分柔軟😇
因為本身已經調好味唔需要額外再點醬汁☺
吸物係野菜豆乳湯,呢個大推!
豆乳味超香濃😍入面仲有啲椰菜同腐皮
配嘅紅豆大大粒超甜😚

我地仲叫咗個藤の極上吞拿魚腩丼😍
一個丼有2切大吞,2切中吞,2切赤身同蔥吞拿魚腩碎
簡直係大滿足🤤🤤🤤
特別係大吞油脂夠哂香,入口即溶😇

身為三文魚愛好者一定要叫返個藤の三文魚壽司盛合🤩
有三文魚/三文魚腩/火炙三文魚壽司,
辣味三文魚/三文魚籽軍艦,三文魚小卷😍
三文魚幾厚身仲好鮮甜🤤超滿足☺

餐廳最近仲有新開張優惠
食夠$80就可以用$1換“黃金日本海膽三文魚籽拖羅手捲”😍
有齊鮮甜海膽,三文魚籽,拖羅蓉同金箔好豪華😍
$1食到咁高質嘅手捲邊道搵🤤
想試嘅朋友要把握呢個開業優惠啦🤩
2021-07-11 147 views
旺角最近開咗一間新鮨店店內大概有10個座位 性價比都不錯而且賣相仲好打到卡🤩加上坤師傳既手藝 之前係銅鑼灣其中一間鮨店已經試過 絕對係信心之選👍🏻🌟藤&teng呢個set真係好抵仲要擺得勁靚 啲動物小擺設好得意呀🐱🐶有一款熟食 八爪魚 有咬口得黎唔韌👍🏻八貫壽司包括海膽,蟹肉蟹膏,池魚, 油脂非常厚既深海池魚,帆立貝,肥美既中拖羅,鮮甜既甜蝦, 肉質爽口既立魚仲有兩款甜品 賣相好靚既櫻花水信玄餅配黑糖同熊仔餅配紅豆蓉🧸另外仲散嗌左其他壽司特別推薦既係 🌟火炙金目鯛金目鯛味道鮮美炙燒完啲魚油迫晒出嚟 好好味😋🌟活赤貝肉質爽口 鮮味十足👍🏻🌟火炙左口魚邊炙燒後甘甜既魚油滲出食落更覺濃郁甘香又係入口即溶💯
旺角最近開咗一間新鮨店

🌟火炙左口魚邊
炙燒後甘甜既魚油滲出
食落更覺濃郁甘香又係入口即溶💯
2021-07-10 2220 views
生活總要來一點儀式感,為生活有一點點綴!🎉一直都好欣賞日本🇯🇵菜的精緻及用心,所以這晚也一嚐日本菜呢!🎎-這天來到位於旺角的藤 Sushi Téng, 是仍在試業階段呢!🎊小小的店可充滿日本風格,可以一邊食,一邊看到師傅用心的製作🥢這晚首先要一試 Sushi Téng Set🍣🍱入面包括了壽司8貫🍣包括真鯛,油甘魚,加拿大海膽,中吞拿魚,北寄貝,蟹肉蟹膏,北海道帶子,甜蝦🦐另外仲會有自身軟煮八爪魚🐙,及甜品水玄信餅,可愛小熊餅配上日本紅豆蓉❤️還有野菜頭乳湯,湯的材料十足,十分濃郁💯魚生及壽司的組合好新鮮,魚生入口即溶,味道好鮮好濃‼️壽司由淡味到濃味,當中最印象難忘是蟹肉蟹膏壽司,好濃好特別💯不用任何醬汁都好好食!😋而且師傅會分享進食的次序及食物的來源,讓進食過程有更精緻的享受🥰🥰這個SET真的好值得試呢!✅-另外,主食方面也點了碎蔥吞拿魚丼🍚🍙用料十足,有滿滿的吞拿魚及配上日本米,新鮮肥美,而且份量十分足夠呢!🥣小食我們也點了明太子雞翼🍗在無骨雞翼入面配上了明太子,肉感豐富,好特別!熱辣辣上桌,值得一試😍-食日本菜,當然少不了刺身😋😋,我們分別點了三文魚刺身三切😝,三文魚厚身實在,肥美
生活總要來一點儀式感,為生活有一點點綴!🎉
一直都好欣賞日本🇯🇵菜的精緻及用心,
所以這晚也一嚐日本菜呢!🎎
小小的店可充滿日本風格,
可以一邊食,一邊看到師傅用心的製作🥢
這晚首先要一試 Sushi Téng Set🍣🍱
入面包括了壽司8貫🍣
另外仲會有自身軟煮八爪魚🐙,
甜品水玄信餅,
可愛小熊餅配上日本紅豆蓉❤️
還有野菜頭乳湯,湯的材料十足,十分濃郁💯
魚生及壽司的組合好新鮮,魚生入口即溶,味道好鮮好濃‼️
不用任何醬汁都好好食!😋
而且師傅會分享進食的次序及食物的來源,
讓進食過程有更精緻的享受🥰🥰
這個SET真的好值得試呢!✅
另外,主食方面也點了碎蔥吞拿魚丼🍚🍙
用料十足,有滿滿的吞拿魚及配上日本米,
新鮮肥美,而且份量十分足夠呢!🥣
小食我們也點了明太子雞翼🍗
在無骨雞翼入面配上了明太子,
肉感豐富,好特別!熱辣辣上桌,值得一試😍
食日本菜,當然少不了刺身😋😋,
我們分別點了三文魚刺身三切😝,
三文魚厚身實在,肥美鮮甜!
仲點了北海道帶子刺身六切😎,
帶子新鮮鮮甜,高質!
最後也點了銀鱈魚刺身三切🐠
首次嚐試銀鱈魚刺身,好厚身的刺身
而且新鮮,入口滿滿的魚香!
除了刺身新鮮外,刺身的擺盆也滿滿用心🎀
同時滿足視覺味覺的享受🎏
而且現在仲有優惠🎉只要叫滿$80的食物,
便可以$1超級優惠價享用三色手卷(吞拿魚,三魚籽,日本海膽)🎈🎈
日本海膽好大份及鮮甜,三款食材配上口感好豐富😍
超級滿足的享受!😙😙
整個晚餐師傅還叫分享食物的來源及想法🔖
過程十分享受,
值得在忙碌生活中獎勵自己💝💘
享受一頓精緻又美味的晚餐💓
📍藤 Sushi Téng: 旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
碎蔥吞拿魚丼
明太子雞翼(兩件)
三文魚刺身三切
三色手卷(吞拿魚,三魚籽,日本海膽)
銀鱈魚刺身三切
北海道帶子刺身六切
2021-06-24
$300 (Dinner)
碎蔥吞拿魚丼
明太子雞翼(兩件)
三文魚刺身三切
三色手卷(吞拿魚,三魚籽,日本海膽)
銀鱈魚刺身三切
北海道帶子刺身六切
  • Teng  sushi  set
2021-07-04 222 views
餐廳雖然比較細,但勝在夠光猛,環境都幾舒服😌坐住bar枱望住師傅整壽司,勁似食Omakase😆店員服務態度好好💓 食物味道都令小編驚喜💯🤤藤&Teng ($328)椰菜豆乳湯湯係用用純豆乳煮,豆味非常濃郁🥰加入左椰菜同洋蔥,飲落更鮮甜😋必飲🤩底層嘅海膽份量好多,接近入口即化,味道甘點濃郁~八爪魚超爽口,配埋醬汁超夾呀🥳第二層嘅深海池魚充滿魚油香,質感比較爽口,忍唔住要encore😋大拖羅油脂豐厚,入口即融🤤真鯛口感偏爽,點少少醬油更加帶出魚嘅鮮味😋第三層嘅火灸銀鱈魚燒過之後魚油慢慢滲出,令佢更香更突出,又係值得encore🥰格離嘅紅豆餅形狀好特別🤩裏面嘅紅豆好甜,餡嘅份量都唔少😋 第四層嘅帶子加入左柚子同青檸皮,令壽司食落更加清新,同帶子嘅味道好夾😋甜蝦大條又鮮甜,最後魷魚加左蒜蓉牛油汁,味道更豐富~食落充滿嚼勁😋最頂層係水信玄餅,係傳統嘅日本小食,口感同啫喱好似,甜甜地而且有櫻花香🌸除咗呢個套餐之外,小編仲散叫左幾件壽司,當中火炙左口魚邊同油金魚腩最出色😋 入口濃郁甘香而且超肥美!依家仲有推廣優惠🤩只要消費滿$80,加$1就可以加配呢款結合左吞拿魚蓉、三文魚籽同海膽嘅壽司🍣絕對係三重

藤&Teng ($328)
椰菜豆乳湯

除咗呢個套餐之外,小編仲散叫左幾件壽司,當中
火炙左口魚邊同油金魚腩最出色😋 入口濃郁甘香而且超肥美!

依家仲有推廣優惠🤩只要消費滿$80,加$1就可以加配呢款結合左吞拿魚蓉、三文魚籽同海膽嘅壽司🍣絕對係三重滋味享受🥰
依間係旺角新開既餐廳裝修充滿日式簡約風,座位都係bar枱,師傅會好細心咁同客人解釋食材,服務態度好好,而且依個環境黎講價錢吾算貴☺️藤&Teng($328)擺盤好可愛😍特別既係佢吾係平時既麵豉湯,而係日本豆乳湯,飲落去有好多野菜同洋蔥,質感好香滑!壽司有八貫,有甜蝦,帶子,銀鱈魚,牡丹蝦,油甘魚,深海池魚,大拖羅同加拿大海膽,海膽既份量多到滿瀉,質感柔軟入口即溶🥰仲有帶子都好厚身,御料理有汁煮八爪魚,調味岩岩好吾會太咸,口感煙韌,甜品仲有熊仔脆餅配紅豆蓉同水信玄餅!水信玄餅晶瑩剔透,入面有食用櫻花,再配黑糖漿,味道甜甜地帶櫻花香藤之特上壽司盛合($188)有深海池魚,牡丹蝦,加拿大海膽,油甘魚,日本真鯛同火灸銀鱈魚,佢既壽司係預先調左味,所以我無點豉油都已經夠味,火灸後既銀鱈魚迫出魚油香,入口豐富好正🥰藤之極上吞拿魚壽司盛合($168)有赤身,中吞魚腩,大吞魚腩,蔥吞拿魚腩軍艦同鉄火卷,大拖羅入口充滿魚脂既甘香,入口即溶好肥美!腐皮烏冬($88)配兩件日式炸雞,兩件吉列生蠔同吉列炸蝦反卷,炸物整得好香脆!而且依個價錢好抵食,食完都好飽肚最後係必叫既加$1優惠❣️叫滿$80加$1就有拖羅蓉三

藤&Teng($328)

藤之特上壽司盛合($188)

藤之極上吞拿魚壽司盛合($168)

腐皮烏冬($88)

最後係必叫既加$1優惠❣️叫滿$80加$1就有拖羅蓉三文魚籽海膽,仲要個份量係勁多😍真係超抵食!!!
2021-07-02
$390 (Dinner)
2021-07-04 1411 views
呢間餐廳嘅裝潢突顯日本傳統美學中自然和諧風格,客人坐係吧枱前欣賞師傅嘅專業手藝🛖💗藤 & Teng ($328)🍣壽司8貫日本真鯛:食落軟身清淡,以蔥碎調味🐟銀鱈魚:肉質厚滑細嫩,滲出魚脂香🐋牡丹蝦:蝦肉晶瑩剔透,爽口黏糯🦐火炙金目鯛:肉質爽滑纖細,輕炙魚皮迫出魚脂香🐳牛油火炙紋甲烏賊:肉質彈韌黏口,加入日本牛油火炙非常香口🦑深海池魚:肉質爽彈緊緻,魚腥味較重😖活赤貝:口感鮮嫩爽脆,以青柚子碎激起海貝鮮味🐚加拿大海膽:口感潤滑挺身,不過唔夠鮮甜🇨🇦🥢御料理軟煮八爪魚:八爪魚經慢煮後肉質軟腍而不韌,醬汁香甜入味🐙🍲吸物野菜豆乳湯:用上北海道豆乳、野菜同洋蔥熬成,蔬菜清甜配上淡淡奶香🥛🍮甜品櫻花水玄餅:水玄餅滑溜Q彈,加入食用櫻花,以黑糖增添甜味🌸熊仔餅:最中餅略為潮濕唔夠脆,配上香甜紅豆蓉🧸💗黃金日本海膽三文魚子拖羅手捲($1)日本海膽奶滑甘甜🇯🇵配上綿軟嘅拖羅蓉同秘製醬油漬三文魚子🔴以香脆海苔捲住,口感非常豐富💗火炙大吞拿魚腩壽司($58)大拖羅肥美軟嫩,其脂厚油香入口溶化🤤💗火炙中吞拿魚腩壽司($48)中拖羅油脂分佈平均,魚味濃郁帶甘香魚脂🦈💗火炙左口魚邊壽司 ($28)魚肉幼嫩細膩

💗藤 & Teng ($328)
🍣壽司8貫
日本真鯛:食落軟身清淡,以蔥碎調味🐟
銀鱈魚:肉質厚滑細嫩,滲出魚脂香🐋
牡丹蝦:蝦肉晶瑩剔透,爽口黏糯🦐
火炙金目鯛:肉質爽滑纖細,輕炙魚皮迫出魚脂香🐳
牛油火炙紋甲烏賊:肉質彈韌黏口,加入日本牛油火炙非常香口🦑
深海池魚:肉質爽彈緊緻,魚腥味較重😖
活赤貝:口感鮮嫩爽脆,以青柚子碎激起海貝鮮味🐚
加拿大海膽:口感潤滑挺身,不過唔夠鮮甜🇨🇦
🥢御料理
軟煮八爪魚:八爪魚經慢煮後肉質軟腍而不韌,醬汁香甜入味🐙
🍲吸物
🍮甜品
櫻花水玄餅:水玄餅滑溜Q彈,加入食用櫻花,以黑糖增添甜味🌸
熊仔餅:最中餅略為潮濕唔夠脆,配上香甜紅豆蓉🧸
野菜豆乳湯

💗黃金日本海膽三文魚子拖羅手捲($1)
黃金日本海膽三文魚子拖羅手捲

💗火炙大吞拿魚腩壽司($58)
大拖羅肥美軟嫩,其脂厚油香入口溶化🤤
💗火炙中吞拿魚腩壽司($48)
中拖羅油脂分佈平均,魚味濃郁帶甘香魚脂🦈
💗火炙左口魚邊壽司 ($28)
魚肉幼嫩細膩,魚油豐腴十足,入口即化🐠
💗火炙皇帝蟹柳壽司($12)
蟹棒以沙律醬同七味粉調味,食落微辛惹味🦀
💗火炙銀鱈魚壽司($48)
魚肉柔嫩細滑,火炙後魚油齒頰留香😋
💗碎蔥吞拿魚腩軍艦 ($28)
吞拿魚腩蓉軟綿幼滑,香蔥增加香味👍🏼

💗鐵火卷 ($38)
以海苔包捲住壽司醋飯同鮪魚赤身,魚肉結實軟滑🔥
鐵火卷
2021-07-03
黃金日本海膽三文魚子拖羅手捲
鐵火卷
//【 新開日系簡約風壽司店 — 藤 𝚂𝚞𝚜𝚑𝚒 𝚃𝚎́𝚗𝚐🍣 】//"𝐼 ℎ𝑎𝑣𝑒 𝑡𝑜 𝑠𝑎𝑦, 𝑠𝑢𝑠ℎ𝑖 𝑓𝑟𝑒𝑎𝑘𝑠 𝑚𝑒 𝑜𝑢𝑡 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑡ℎ𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑚𝑜𝑠𝑡 𝑎𝑛𝑦𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔."最近發現旺角開左一間新嘅壽司料理🍣係外面睇入去 裝修佈置各方面都幾高級於是我地就忍唔住入去慰勞下自己了😝店內嘅座位係吧枱形式雖然全店只有10座位但係每個位置之間都好闊落 完全唔會覺得逼😌職員仲好好人會主動幫我地調較座位間嗰塊隔板嘅距離 等我地可以坐得舒服啲💕👍平時都係食迴轉壽司多第一次依種高級壽司料理 真的很興奮🤩🤩當你望住壽司師傅係你面前切魚生 用心製作每一舊壽司師傅刀功都好細膩 我都想學🤣深深感受到咩係一分錢一分貨(絕對係值得🥰🥰🥰當)另外依間店有一個位大讚就係職員態度好好😘佢地會好用心去解釋每款壽司嘅食法 又會主動同客人傾計 細心留意客人需要☺️最重要係師傅都好細心仲細食🤣🤣✨試業優惠✨‼️凡消費滿$80 可優惠$1可以換到 黃金日本海膽三文魚子拖羅手卷🎈🎈😱Cp值咁高 咁抵食嘅高級料理去邊度搵快啲去食啦😚😚😚——————————————————————〖藤&Teng 壽司盛合🍣〗廚師推介‼️

最近發現旺角開左一間新嘅壽司料理🍣

〖藤&Teng 壽司盛合🍣〗
廚師推介‼️發辦既sushi set
少女心爆發💕好多可愛小擺設 打卡一流

野菜豆乳湯🥣
一 定 要 試 !口感濃厚 香滑濃郁嘅牛乳味 配料仲有洋蔥同菜 好足料😍
唔洗一分鐘就比我灌晒 好想再encore😆

唔捨得食🥺
一咬落去魚油好豐富
然後係口裏面慢慢融化
我個心都頓時融化了❤️

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎

#eatwithnous_旺角
#eatwithnous_壽司

評分🌟(10分最高)
價錢💰: 6.5/10

藤🍣
📍旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

⏰𝗢𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀⏰
𝗠𝗢𝗡-𝗦𝗨𝗡: 𝟭𝟮:𝟬𝟬-𝟮𝟯:𝟬𝟬

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #foodstagram #hkgirl #hkfoodielife #photography #hongkong #japan #foodoftheday #cheungchau #sushi #fresh #壽司 #美食 #相機食先 #新鮮 #香港美食 #三文魚 #吃貨 #海膽 #打卡 #手機食先 #旺角美食

$300 (Dinner)
Téng  Set
三文魚壽司盛合
  • 野菜豆乳湯
旺角鬧市中一間以日本簡樸風為主既高質壽司店💮 從壽司師傅對各款食材既用心講解,到壽司擺盤既外觀設計,都感受到呢間壽司店既誠意同專業🥢 Sushi Teng,當中包括吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚、北寄貝、海膽壽司、蟹肉壽司,汁燒八爪魚等等多款高水準壽司,再配上櫻花水信玄餅,熊仔紅豆餅等創意元素、別出心裁,絕對物超所值~ 除左壽司、刺身等新鮮食材,熟食方面同樣出色,例如吉列炸蠔、明太子雞翼,啖啖肉釀滿左成個雞翼,全部熱辣辣香噴噴🍢 整體而言,絕對值得推介比大家既高優壽司🍣店!
旺角鬧市中一間以日本簡樸風為主既高質壽司店💮 從壽司師傅對各款食材既用心講解,到壽司擺盤既外觀設計,都感受到呢間壽司店既誠意同專業🥢 Sushi Teng,當中包括吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚、北寄貝、海膽壽司、蟹肉壽司,汁燒八爪魚等等多款高水準壽司,再配上櫻花水信玄餅,熊仔紅豆餅等創意元素、別出心裁,絕對物超所值~ 除左壽司刺身等新鮮食材,熟食方面同樣出色,例如吉列炸蠔、明太子雞翼,啖啖肉釀滿左成個雞翼,全部熱辣辣香噴噴🍢 整體而言,絕對值得推介比大家既高優壽司🍣店!
位於旺角廣華街的「藤」 不論裝修定食物質素都好比中環那些成二、三千蚊位嘅Sushi OMAKASE店朋友之前在不同高級壽司店工作以他多年嘅握壽司經驗加上有型外貌及風趣談吐其實唔洗我介紹應該好快會成為旺角人氣壽司店啦😝⁡早前我去嘅時候仍然試業中而且仍然未有座位只是立食但現在大家去的話已經有位座唔洗擔心😁不過無得book位呢一點係有少少sad🤣無計啦~~得十個座位都明嘅⁡上次自己去探佢叫左杯Suntory Premium Malt一個特上壽司盛合另加一件腐皮壽司😋邊食邊傾轉眼就兩個幾鐘🤣壽司一如以往的都合乎水準而且擺盤上都有花點心思好似圖1呢件海膽壽司就用一個藤籃狀蓋上才送上,第一次見😍幾有趣👍🏻⁡下次要揾多幾隻腳去試吓個「打卡餐」先🤪
位於旺角廣華街的「藤」
朋友之前在不同高級壽司店工作

壽司一如以往的都合乎水準
而且擺盤上都有花點心思

下次要揾多幾隻腳去試吓個「打卡餐」先🤪
2021-06-15
$250 (Tea)
  • OMAKASE
2021-06-22 1254 views
小店大概有10個位置,枱底有勾放袋,壽司師傅同店主員全部都係後生仔,服務唔錯。裝修光鮮簡潔,店鋪望落幾乾淨衛生。食完之後,今星期見佢做緊⚡️$1手卷優惠⚡️,完美miss左...✨味道82分,服務78分,環境78分。.🔸Sushi Téng($328)⭐️廚師推介sushi set,可愛小擺設,童真少女心💕有8件廚師發辦壽司,湯,料理,甜品。🍣先講壽司,有牡丹蝦,帶子,鯖魚,火炙銀鱈魚,火炙左口魚邊,中吞拿魚腩,加拿大海膽,油甘魚。魚生新鮮甜美,特別鍾意食左口魚邊壽司,魚油非常豐富,好濃郁又甘香,好正。仲有中吞拿魚腩壽司都好肥美,入口香。🐙御料理係軟煮八爪魚,咬落好軟熟,唔係彈牙口感。🍮甜品方面,水信玄餅晶瑩剔透似啫喱,下面有黑糖糖漿。🐻熊仔餅後面凹位,可以盛住甜甜嘅紅豆一齊食。🥣野菜豆乳湯,飲落好濃厚,入面有好多洋蔥同菜。.🔸三文魚腩刺身($58/3切)⭐️🔸三文魚刺身($48/3切)三文魚腩當然更可口,入口油潤,肥美厚切。.🔸軟殼蟹手卷($48)好大隻足料,又好香脆。.🔸中吞拿魚腩壽司($48)⭐️一開始食過返尋味,要嗌多兩件。.🔸三文魚親子丼($98)有三文魚,火炙三文魚,好多三文魚籽,火
小店大概有10個位置,枱底有勾放袋,
壽司師傅同店主員全部都係後生仔,服務唔錯。
裝修光鮮簡潔,店鋪望落幾乾淨衛生。
✨味道82分,服務78分,環境78分。
🔸Sushi Téng($328)⭐️
廚師推介sushi set,可愛小擺設,童真少女心💕
有8件廚師發辦壽司,湯,料理,甜品

加拿大海膽壽司
牡丹蝦壽司

Sushi Téng

仲有中吞拿魚腩壽司都好肥美,入口香。
中吞拿魚腩壽司

🐙御料理係軟煮八爪魚,咬落好軟熟,唔係彈牙口感。
軟煮八爪魚

🍮甜品方面,水信玄餅晶瑩剔透似啫喱,下面有黑糖糖漿。
🐻熊仔餅後面凹位,可以盛住甜甜嘅紅豆一齊食。
水信玄餅

🥣野菜豆乳湯,飲落好濃厚,入面有好多洋蔥同菜。

🔸三文魚腩刺身($58/3切)⭐️
🔸三文魚刺身($48/3切)
三文魚腩當然更可口,入口油潤,肥美厚切。
三文魚腩刺身

🔸軟殼蟹手卷($48)
好大隻足料,又好香脆。
軟殼蟹手卷

🔸中吞拿魚腩壽司($48)⭐️
一開始食過返尋味,要嗌多兩件。
🔸三文魚親子丼($98)
有三文魚,火炙三文魚,好多三文魚籽,
火炙三文魚,出咗啲油,入口柔滑,正。
三文魚親子丼

🔸庭之鶯 特選O-Toro梅酒($58)⭐️
有位女店員推介,見到入面有啲梅果肉,
飲落易入口,甜甜地,好香梅味。
庭之鶯 特選O-Toro梅酒
2021-06-18
$377 (Dinner)
牡丹蝦壽司
中吞拿魚腩壽司
三文魚腩刺身
軟殼蟹手卷
三文魚親子丼
庭之鶯 特選O-Toro梅酒
  • 火炙左口魚邊壽司
2021-06-22 328 views
喺旺角返工都有成十年,今年街道上嘅舖頭變化絕對係最大嘅一年!不過少左連鎖店舖,多返d小店,作為香港市民其實係幾開心架!今日放工又去公司附近覓食,發現呢間開左只有一個月嘅日本料理!店內設計雖簡約但卻有滿滿嘅和式感!店內座位唔多,望落應該只有10個位左右!但竟然勁有食omakase嘅感覺😍除左可以一邊望住料理人處理食材,佢地亦會同客人傾偈,十分親切,不過因為本人比較慢熱,老公更是孤獨型,所以都沒有太多交談😂🌿藤 & Teng $328<寿司8貫 御料理 吸物 甜品>呢個絕對係打卡必叫啊😍首先登場嘅係野菜豆乳湯呢個湯望落去外表冇乜特別,但係一飲我就瞬間震驚了!點解可以咁好飲😍偷聽到(因為係同緊隔離枱講😂)個湯係用北海道牛奶+椰菜+腐皮煮成的!壽司分別有加拿大海膽、甜蝦、大拖羅、北寄貝、池魚、松葉蟹、金目鯛&油甘魚!佢地嘅壽司飯全部都已經調左味,所以我都無額外去點醬油,食材亦都夠哂新鮮👍🏻另外亦配有一款熟食,係已煮熟嘅八爪魚,質地好柔軟而且味道超濃郁啊😍兩款甜品分別有熊熊脆餅配紅豆蓉及水信玄餅!味道不會太甜,甜品為晚餐劃上完美句號!🌿藤の特上魚生丼 $108配料分別有甜蝦、三文

🌿藤 & Teng $328
<寿司8貫 御料理 吸物 甜品>

呢個絕對係打卡必叫啊😍

首先登場嘅係野菜豆乳湯

🌿藤の特上魚生丼 $108

藤の特上魚生丼

配料分別有甜蝦、三文魚、象拔蚌、三文魚籽、加拿大海膽& 蟹肉蟹膏,食材新鮮,CP值很高呢!

🌿吉列炸蠔 $38

吉列炸蠔

一客有4件,外層鬆脆,內裡也不會太乾!

🌿自製玉子燒 $28 🌿鰻魚壽司 $18
🌿北海道帶子壽司 $18

鰻魚勁大塊😍玉子燒亦非常軟綿!

🌿炸吉列蝦反卷 $38

炸蝦鬆脆,配上沙律醬,面頭有勁多蟹籽🤩

🌿手卷

店舖做緊優惠,惠顧滿$80,就可以加$1換購手卷😍內有加拿大海膽、三文魚籽&碎蔥吞拿魚!

總括黎講,呢間CP值係非常高,絕對值得回頭再食😊暫時新開張就唔算太多人,不過我相信以呢個質素,不久將來一定會經常爆滿!
2021-06-21
$250 (Dinner)
藤の特上魚生丼
吉列炸蠔
2021-06-21 263 views
今晚第一次試下新開嘅立食🍣店,收工收得晏就為有外賣自取。我去拎時門囗位小姐話因為有熟食,所以幫我分開左2袋,怕影響D🍣🍣,真係真心覺得細心😄。今晚叫左好多嘢食藤之特上魚生丼~魚生幾新鮮,份量一啲都唔少,外觀一睇就好吸引。藤之上壽司盛合~有三文魚,油甘魚(依件D魚有啲散,味都 ok) ,甜蝦,北海道帶子(好味),火炙左囗魚 (👍🏻👍🏻), 海膽。鰻魚壽司~一件$18蚊,真係好底食,件鰻魚幾大片,仲要好滑,無骨好厚肉,真係覺得自已叫太少🤦🏻‍♀️。吉列蝦反卷~睇相以為唔大件,但完全諗錯晒!需然係一隻蝦嘅長度,但真係唔少卷😆,食時炸蝦仲暖同脆卜卜,條蝦尾炸到食埋都得,又多飛魚籽,$38蚊有依個量真係唔少嘢😆。炸蠔(4pcs) ~蠔Size 唔算好大,但一啲都唔厚粉,啲蠔一啲都唔苦,外皮好脆,鍾意食炸物嘅朋友真係要試下。蟹肉蟹膏手卷~真係俾其他店多好多蟹肉,一啲都唔咸,加埋紫菜同有小小味嘅壽司飯,一條真係唔夠😆。仲有外賣筷子set 都好靚😍今餐真係好驚喜,好少見有味飯,真係連豉油都唔洗,再加上每件魚生都唔細件,價錢合理,真心覺得都底食👍🏻👍🏻👍🏻。。絕對會回頭👍🏻👍🏻

今晚叫左好多嘢食

藤之特上魚生丼

仲有外賣筷子set 都好靚😍

2021-06-20
TakeAway
藤之特上魚生丼
早排食完尖沙咀嗰間omakase 嗰日經過旺角見到有間新開嘅壽司店🔍見到同一個師傅 先知原來係分店嚟 真係有緣 所以又去食多次🤣.📌藤&Teng $328呢個set打卡真係一流 同其他逐件逐件上嘅omakase好唔同👀首先有壽司8貫:深海池魚,牡丹蝦,鯛魚,帶子,油甘魚,火炙金目鯛,火炙銀鱈雪,甜蝦😎個人好鍾意深海池魚同金目鯛💓湯係野菜豆乳湯🥛同媽咪都覺得超好飲 勁重豆香味 仲有少少魚嘅鮮甜味‼️仲有兩片熟八爪魚片 不過個人覺得調味濃咗少少🐙最後係甜品🍮有櫻花女玄餅 底下係黑糖水🌸隔離仲有隻好可愛嘅啤啤熊窩夫配香甜嘅紅豆蓉🐻‍❄️食完真係好滿足🥰.📌壽司火炙三文魚壽司 $9熟蝦壽司 $12鰻魚壽司 $18油甘魚壽司 $18火炙三文魚腩壽司 $28火炙金木鯛壽司 $48火炙中吞拿魚腩壽司 $48火炙大吞拿魚腩壽司 $58仲另外order咗呢幾款壽司😋全部魚生都勁厚切好厚肉 又夠鮮味😍.📌吉列炸蝦 $38炸皮超級脆 我地放到食晒啲壽司先食都冇淋到🍤個炸粉好香吉列嘅味 唔係普通嗰啲炸漿😎雖然蝦唔算好大隻 但真心幾好食👍🏻.📌明太子雞翼 $28呢款都好抵食 $30唔洗有兩大隻脹卜卜嘅雞中翼🤑啖啖肉
📌藤&Teng $328

壽司

📌吉列炸蝦 $38
吉列炸蝦

📌明太子雞翼 $28
呢款都好抵食 $30唔洗有兩大隻脹卜卜嘅雞中翼🤑啖啖肉 仲釀滿明太子 辣辣地 好開胃🤤
明太子雞翼

📌野菜豆乳湯 $38
媽咪另外都自己嗌咗個湯 真係必試呢個💯雖然淨係得娃娃菜同洋蔥絲🧅但個味絕對有驚喜🥳
藤&Teng
壽司
吉列炸蝦
明太子雞翼
2021-06-16 241 views
之前 行過幾次想試,但突然又不見他開門。今晚終於有機會嘗試,平常我也不會 立食,怕腳攰。 而且通常都以為只有平價壽司才做立食,想不到這一間壽司令人喜出望外。首先見推介北海道海膽壽司,果然紫菜爽脆海膽大件肥美,舌尖上感覺得到新鮮海膽上的凹凸紋。接下來吃了自己最喜歡的鯖魚, 他們用了赤醋作為壽司飯, 由於只有我們一枱客, 自己也懶得看到手機order的餐牌,直接就請師傅介紹壽司給我們吃, 接下來我們分別吃了油甘魚,池魚,深海池魚,火灼吞拿魚腩 。師傅特別介紹我們吃了新鮮的赤貝, 左口魚邊, 三文魚子,全部都材料新鮮手工精細。同在我以前吃過的廚師發辦的餐廳不遑多讓。最後還送了我們他們秘製蔬菜豆乳湯,大滿足。期待下次去時會有椅坐。

期待下次去時會有椅坐。
2021-06-16
Type of Meal
Dinner
2021-05-15 1661 views
平時出旺角定必掃街吃好西,今次行遠少少去到廣華果頭,發現有間新促促餐廳,望入去原來呢期新開既立足日本餐廳,內環境光猛整潔,有幾位後生仔師傅處理食物,眼見可同時企到10個人,我肥dd都絕對不會怕迫到隔離食物方面,今次我無企向度系叫外賣,海膽壽司、帶子壽司、火炙左口魚邊、油甘魚壽司、牡丹蝦壽司、加州卷、軟殼蟹手卷等。壽司包既飯系有處理過,細細舊不會扮大大份,海膽系入口即溶,左口魚邊魚油又系爽yy。。。 下次必須現場食因海膽既紫菜拎到回家淋左值得支持後生仔既食店
,內環境光猛整潔,有幾位後生仔師傅處理食物
,眼見可同時企到10個人,我肥dd都絕對不會怕迫到隔離

值得支持後生仔既食店

2021-05-09
$200 (Dinner)
Celebration
Mother's Day