忽然想食omakese 但又唔想食下下過千既,諗起之前食過藤,價錢親民,用料仲要非常新鮮有質素__________________________🔹藤&Teng set $328👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌上台真係會忍唔住係咁影,甜品們都真係好cute好精緻,尤其係個熊仔威化,同透明好似水晶球咁既櫻花水信玄餅.個set包左8件壽司,8件都係啲我鐘意食既款,魚鮮十足既金目鯛,鮮甜厚切既帶子,充滿油脂既大拖羅,同埋店家一定知香港人好中意吞拿魚,所以整左個加大碼魚籽呑拿鮮蓉壽司.佢嘅壽司飯都係一大亮點,加入赤醋令壽司飯微酸,帶動到上面既刺身都更鮮味.仲有佢個湯係自家製豆乳野菜湯,豆味出得黎又幾清乖,包左咁多野都係$328, cp值真係非常高.🔹omakese $788👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌包左先付(前菜), 兩件刺身, 14件壽司,手卷,吸物同甜品.前菜係prama ham包住新鮮芒果,上面再放蟹肉蟹膏,配搭幾清新.另一間前菜先係重頭戲,係手掌咁大嘅令和之怪物,即係超巨型日本生蠔😍😍唔重海水味不過超級creamy,
忽然想食omakese 但又唔想食下下過千既,
諗起之前食過藤,
價錢親民,用料仲要非常新鮮有質素
__________________________
🔹藤&Teng set $328

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ❌
,同透明好似水晶球咁既櫻花水信玄餅

🔹omakese $788

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌

另一間前菜先係重頭戲,係手掌咁大嘅令和之怪物,即係超巨型日本生蠔😍😍唔重海水味不過超級creamy,有啲金屬味,份量大到兩個人分都夠

刺身方面都有心思,鰹魚刺身係你面前即席煙燻,令魚味更有層次更濃郁。池魚微燒過魚皮再灑上薄鹽,食到本身魚肉嘅鮮味,加上脆魚皮加持,錦上添花。
牧丹蝦夠新鮮肉質彈牙,上面加上蝦膏提鮮,又係食過返尋味😜

成餐飯都好滿意,同埋重點係omakese 唔會覺得自己食咗一陣風,真係好食兼食得飽
Dinner
  • 藤 & Teng
2022-08-07 88 views
話說而家真係錚興食omakase 可能因為疫情關係 所以大家有閒錢左 不過都可能因為年紀大左 身邊朋友都開始搵到啲錢 所以食野都貴左 不過有錢左還有錢左 食多兩餐銀包都唔係幾掂下 今次搵到呢間餐廳就有omakase 嘅感覺啦 而且味道都ok 岩晒平平地口痕但又唔想洗咁多錢同omakase 唔同嘅地方係佢係一個盤咁一次上晒 但係職員都會介紹返野食嘅次序 等你可以感受返唔同嘅味道☺️ 加上位置好方便 條ymt地鐵站行幾步就到 行過當食個lunch 都ok👍🏻
不過有錢左還有錢左 食多兩餐銀包都唔係幾掂下
👍🏻藤&Teng Set $328親民價入門級omakase😛!sushi set包括壽司八件、前菜、麵豉湯、同甜品成個Set以旋轉樓梯木架上枱,仲有好cute嘅公仔擺設,有啲港女high tea嘅感覺🤣Sushi set內容唔定,師傅會根據時令新鮮食材發辦整體無論壽司定係前菜,各款魚生都處理得好好新鮮肥美有光澤,油香豐富,完全冇腥味/異味壽司飯用上赤醋,醋酸味冇白醋咁濃烈,略帶微甜晚市食omakase呢個價位真係好親民食物質素亦對得住個價,性價比高😌👍🏻味道:8/10性價比:8/10-👍🏻藤之炙燒壽司盛合 $138同藤&Teng Set一樣,六款火炙壽司款式每日都唔同,由廚師發辦當日係北海道帶子、魷魚、左口魚邊、吞拿魚腩、時令梭子魚同三文魚腩火炙後魚油迫哂出嚟,油香更濃郁,尤其左口魚邊,入口即化🤤北海道帶子同魷魚亦好高質,鮮甜爽彈味道:8/10性價比:8/10-👍🏻三文魚親子丼(包麵豉湯) $78三文魚、火炙三文魚厚薄適中,新鮮,肥美豐膄特別嘅係飯底唔係普通珍珠白飯,而係加咗壽司醋嘅壽司飯醋味唔會太搶,有淡淡醬油味,就咁食都好食😙味道:8/10性價比:8/10-👍🏻蒲燒鰻魚丼(包麵豉
👍🏻藤&Teng Set $328

Sushi set內容唔定,師傅會根據時令新鮮食材發辦
整體無論壽司定係前菜,各款魚生都處理得好好
新鮮肥美有光澤,油香豐富,完全冇腥味/異味
壽司飯用上赤醋,醋酸味冇白醋咁濃烈,略帶微甜
晚市食omakase呢個價位真係好親民
食物質素亦對得住個價,性價比高😌👍🏻
藤&Teng Set

👍🏻藤之炙燒壽司盛合 $138
火炙後魚油迫哂出嚟,油香更濃郁,尤其左口魚邊,入口即化🤤
北海道帶子同魷魚亦好高質,鮮甜爽彈
藤之炙燒壽司盛合

👍🏻三文魚親子丼(包麵豉湯) $78
三文魚、火炙三文魚厚薄適中,新鮮,肥美豐膄
特別嘅係飯底唔係普通珍珠白飯,而係加咗壽司醋嘅壽司
醋味唔會太搶,有淡淡醬油味,就咁食都好食😙

👍🏻蒲燒鰻魚丼(包麵豉湯) $98
有驚喜!即使唔係主打嘅鰻魚飯味道都唔錯🤩
鰻魚表面微微焦脆充滿焦香,肥美肉嫩,魚油香濃但唔腥,連幼骨都冇乜
鰻魚汁調味剛好,唔會過量,又足夠撈飯食
份量正常,但價錢唔貴食到質素唔錯鰻魚丼都算抵食
性價比:8/10

整體食物質素以親民價omakase嚟講絕對係抵食之選🥳!
除咗sushi set仲可以散嗌各款手握壽司、丼飯同小食
小店位置唔多,大約得10個吧枱位
我地當晚去到都全場full晒,有興趣嘅朋友最好都係book定位先😎

📍藤 @sushiteng_hk
旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
藤&Teng Set
藤之炙燒壽司盛合
2022-07-28 103 views
旺角入門級別廚師發辦 位於廣華街嘅小小壽司店 位置非常便利 裝潢簡潔日系 餐廳入面設置小小一個長形吧枱 枱下邊有掛鉤比你掛手袋👜 而牆上面亦有衣架可以掛外套🧥 非常貼心 全場大概有10個座位 可以近距離觀賞師傅嘅刀工 由於座位有限 所以主要款待嘅都係有預約嘅客人 ˜”*°•藤&Seng set ($328)•°*”˜呢一個壽司set擺盤精緻得黎仲帶點可愛 因為樓梯形木架上面有唔少得意嘅小動物擺設做裝飾🐧🍄而壽司方面包括有金目鯛 深海池魚 吞拿魚腩 帆立貝 甜蝦 全部都好新鮮🍣 除左壽司 仲有吞拿魚蓉三文魚籽杯 椰菜豆乳湯 同埋賣相精美嘅水信玄餅🌸同熊仔紅豆餅🫘作甜品 ˜”*°•藤之海之惠盛合 ($228)•°*”˜呢個盛合包括六款精選壽司 深海池魚 牡丹蝦 海膽 吞拿魚腩 日本真鯛 同醋鯖魚 真鯛新鮮彈牙不過海膽今日有少少失色 ˜”*°•藤之炙燒壽司盛合($138)•°*”˜同樣一共有六件 包括魷魚 金目鯛 北海道帆立貝 三文魚 左口魚 吞拿魚腩 燒過嘅魚油逼哂出黎 非常之香 而且魷魚仲加左蒜蓉牛油一齊燒🧄🧈 有驚喜🔥

˜”*°•藤&Seng set ($328)•°*”˜
同埋賣相精美嘅水信玄餅🌸同熊仔紅豆餅🫘作甜品

˜”*°•藤之海之惠盛合 ($228)•°*”˜
不過海膽今日有少少失色

˜”*°•藤之炙燒壽司盛合($138)•°*”˜
2022-07-18 871 views
🌟藤係🌟旺角嘅壽司小店🍣,上至幾百蚊嘅Omakase Set,下至幾蚊一舊嘅手屋壽司都有,豐儉由人!🥰🍣藤&Teng $328以層架上菜,可愛美觀,打卡一流!😍是日壽司8貫:🦐甜美軟糯嘅甜蝦、🤍肥大肉厚嘅帶子、🐟鮮甜嘅池魚、既酸又鮮嘅鯖魚、🐠油份充足嘅深海池魚、甜美嘅油甘魚、💗入口即化嘅吞拿魚、仲有鮮度爆燈嘅🧡三文魚籽吞拿魚腩蓉!正!🥰Set仲包埋熱辣辣嘅豆乳湯🥘、酸爽開胃嘅三文魚南蠻漬、晶凝通透嘅水信玄餅🌸、同埋可愛嘅熊仔餅乾配紅豆!🫘🧡藤の三文魚壽司盛合 $88極抵食嘅壽司盛合,三文魚愛好者必點!奉送麵豉湯!👍🏻🍱藤の特上魚生丼 $128份量豐富,有甜蝦🦐、三文魚、籽吞拿魚腩蓉、炙燒魷魚🦑、三文魚籽、🦀蟹肉等新鮮食材,當中嘅炙燒魷魚帶點焦香,入口軟腍甘甜美味,頗有驚喜!🤩💗碎蔥吞拿魚腩手卷 $48🦀炸軟殼蟹手卷 $48即叫即製,質素唔錯!😚❤️明太子雞翼 $48雞翼釀到漲卜卜,很美味!😇

🍣藤&Teng $328
以層架上菜,可愛美觀,打卡一流!😍
🧡藤の三文魚壽司盛合 $88
極抵食嘅壽司盛合,三文魚愛好者必點!奉送麵豉湯!👍🏻
🍱藤の特上魚生丼 $128

💗碎蔥吞拿魚腩手卷 $48
🦀炸軟殼蟹手卷 $48
即叫即製,質素唔錯!😚
❤️明太子雞翼 $48
雞翼釀到漲卜卜,很美味!😇
2022-07-09 140 views
位於旺角廣華街既呢間日式店鋪以木系為主,座位只有10席,如果想試最好book定位,因為當日walk-in都要等下一輪先有位😖想試omakase但覺得貴既你,可以試下呢度既set~.藤 set HKD328吸物 - 野菜豆乳湯豆味濃郁✨前菜 - 水雲螢光魷魚 魷魚同海帶配埋柚子酸汁,作為開胃菜十分合適壽司8貫>底層中吞拿魚、池魚金目鯛、油甘魚、帶子>高層立魚、甜蝦、銀鱈魚帶子同立魚都用左柚子點綴,而銀雪魚輕輕燒過帶返少少魚油香味甜品熊仔餅櫻花水玄信餅⚠️以上只限當日食材,有機會有出入.藤地址 |旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

藤 set HKD328

吸物 - 野菜豆乳湯
豆味濃郁✨

前菜 - 水雲螢光魷魚
魷魚同海帶配埋柚子酸汁,作為開胃菜十分合適

壽司8貫
>底層
中吞拿魚、池魚
金目鯛、油甘魚、帶子

>高層
立魚、甜蝦、銀鱈魚

帶子同立魚都用左柚子點綴,而銀雪魚輕輕燒過帶返少少魚油香味

甜品
熊仔餅
櫻花水玄信餅

⚠️以上只限當日食材,有機會有出入

地址 |
旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
Lunch
2022-07-07 95 views
呢間藤位置好方便,位於廣華街。裝修簡潔,座位唔算好多,大約只有10個左右吧枱位置,晚市通常都需要預約。餐廳提供各款sushi set/omakase /散叫手握壽司🍣由師傅即場製作。藤&teng set $328賣相一流,將各款食物擺放咗喺樓梯形狀木架上面,有好多公仔擺設。總共有11款食物,有一碗椰野菜乳湯,豆味好濃郁!壽司包括有金目鯛、深海池魚、甜蝦、凡立貝、醋鯖魚同埋吞拿魚。我就最鍾意深海池魚,爽口又肥美!除咗壽司同埋湯之外,仲有吞拿魚蓉三文魚籽杯,三文魚籽醃漬左,甜甜地好特別,甜品有水信玄餅+熊仔紅豆餅,賣相可愛。炙燒壽司盛盒$138一共有六件,有魷魚、金目鯛、北海道帶子、三文魚、左口魚、吞拿魚腩,炙燒後帶有焦香,有好幾位落左少少牛油蒜蓉,好香口!藤之海之惠盛合 $228壽司飯使用左赤醋,精選六款壽司包括:深海池魚、牡丹蝦、海膽、吞拿魚腩、日本真鯛,都鮮甜肥美!

藤&teng set $328

炙燒壽司盛盒$138

藤之海之惠盛合 $228

呢一間壽司舖由初初開舖小編已經留意住,試過午餐已經知道呢一間舖頭嘅壽司非常不錯,性價比幾高😚見過幾次啲報道講介紹佢嘅壽司set價格相宜,幾層高嘅木架放置壽司,仲放咗好多精緻嘅日本小擺設,終於搵到機會晚市時間一試😜適逢開業一周年,只要消費過300元,就會贈送海膽手卷,而且份量卻毫不吝嗇,食到底都仲有海膽㗎‼️—《#藤 & teng Set》$325 ⭐⭐⭐⭐️▫️三文魚南蠻漬▫️吞拿魚蓉配三文魚籽▫️甜蝦壽司▫️帶子壽司▫️真鯛壽司▫️金目鯛壽司▫️中吞拿魚壽司▫️深海池魚壽司▫️油甘魚壽司▫️紅豆熊仔餅▫️櫻花水信玄餅呢個藤&Teng Set雖然唔係omakasae set, 但係係時間同budget有限下,都係一個好滿足既體驗😙由於餐廳所有位置都係bar枱,所以可以飲住豆乳野菜湯(吸物)睇師傅將所有魚生切好排列好,睇住一件一件做成手握壽司🥰而上枱前則會將壽司及前菜甜品一一放上木架,配以幾個可愛精緻嘅小擺設✌🏼套餐非常豐富,由吸物、前菜、七貫時令壽司到甜品,仿如一趟旅程🕶所有壽司均用上赤醋飯,魚生充滿光澤,脂肪飽滿,十分鮮甜🤤

《#藤 & teng Set》$325 ⭐⭐⭐⭐️
▫️深海池魚壽司
▫️油甘魚壽司
▫️紅豆熊仔餅
▫️櫻花水信玄餅

套餐非常豐富,由吸物、前菜、七貫時令壽司甜品,仿如一趟旅程🕶所有壽司均用上赤醋飯,魚生充滿光澤,脂肪飽滿,十分鮮甜🤤
2022-06-29 125 views
朋友介紹呢間壽司店性價比極高,所以今次就黎試一試佢😋佢比較近油麻地行去都算快門口裝修好日本風格,入面只有壽司吧枱連佢地嘅口罩袋都十分美麗😍佢地有個全日omakase set,但今次我地無叫就叫左呢個😙藤 & Teng $328-8件壽司都係睇番當有佢地有咩魚而去比咩我地食嘅,擺到咁靚真係打卡一流😍😍當日有介紹係咩壽司,但我都已經唔多記得🤣🤣甜蝦同帶子都好鮮甜,魚就比較淡味,整體都唔差嘅,但係甜品就真係好麻麻,黑糖啫喱超甜可愛的熊仔,但個餅唔脆,紅豆好甜。跟餐野菜豆乳湯,似落甜甜地好重豆乳味,超好飲😋藤 & 三文魚壽司盛盒 $98- 三文魚都新鮮麵豉湯-味道濃郁,唔會好鹹,都好好飲。藤 & 海惠盛合 $228-呢個有3樣食物都撞左我第一個set,所以如果叫打卡set,我覺得可以叫其他開鋪一年優惠,只限今個月!食滿$300 送海膽手卷一個😍食鮮甜😍
門口裝修好日本風格,入面只有壽司吧枱

連佢地嘅口罩袋都十分美麗😍

可愛的熊仔,但個餅唔脆,紅豆好甜。

跟餐野菜豆乳湯,似落甜甜地好重豆乳味,超好飲😋

藤 & 三文魚壽司盛盒 $98- 三文魚都新鮮

麵豉湯-味道濃郁,唔會好鹹,都好好飲。

開鋪一年優惠,只限今個月!
食滿$300 送海膽手卷一個😍食鮮甜😍

2022-06-17 112 views
16/6係小編正日生日🎂當然要去食餐好嘅慶祝下啦😋太太就搵左一間係旺角嘅「藤」藤&Seng Set $328餐前有碗野菜豆乳湯,非常香濃嘅鬥魚味!仲有娃娃菜喺入邊,飲落非常香滑😋壽司set嘅賣相非常靚,令到我哋食慾大增,而且啲魚非常新鮮!壽司有甜蝦、帶子、真鯛魚、燒銀鱈魚、醋鯖魚、大拖羅、池魚😋除咗壽司之外仲有吞拿魚蓉三文魚籽杯,賣相靚 味道正😋仲有甜品添,水信玄餅同埋熊仔紅豆,水信玄餅配上黑糖汁非常夾!藤之海之惠盛合 $228深海池魚壽司、牡丹蝦壽司、海膽軍艦、吞拿魚腩壽司、日本真鯛壽司、火炙銀鱈魚壽司,啲壽司都係非常新鮮 好味😋藤之炙燒壽司盛合 $138火炙魷魚壽司、火炙銀鱈魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙三文魚壽司、火炙左口魚壽司、火炙吞拿魚腩壽司,全部火炙系列,非常香口!啲魚嘅魚油燒哂出黎,好香好味😋P.S. 藤為左感謝大家呢一年來嘅支持,六月凡惠顧滿$300即送日本海膽手卷一客,其後消費滿$800再可享全單九折優惠!😊

藤&Seng Set $328

除咗壽司之外仲有吞拿魚蓉三文魚籽杯,賣相靚 味道正😋

藤之海之惠盛合 $228

藤之炙燒壽司盛合 $138

終於搵到間平民壽司店!唔洗咁貴,但都可以享受下omakase🤣💕,晚市最貴都係$7xx,大部分丼飯都係$90內,btw值得一讚係師傅好快手👍🏻:-1️⃣「藤& Teng Set 🍣 ($328) 」超精緻,擺盤超靚,仲有d公仔🧸,見到真係少女心爆發🤟🏻❗️共有11品,前菜係一碗超香濃清甜嘅豆乳湯,仲有醬漬三文魚🍣,而壽司就偏向清淡同基本款式為主,有油甘魚、甜蝦、帶子、拖羅、鯛魚、深海池魚、吞拿魚蓉三文魚籽壽司,甜品就有紅豆蓉熊仔同埋靚靚嘅水信玄餅~ Seng sushi set -2️⃣「藤之極上吞拿魚壽司盛盒🐟 ($188)」岩哂鍾意食吞拿魚嘅人士❤️🤣,可以由赤身食到油脂豐富嘅大拖羅,壽司飯佢落咗赤醋所以味道幾豐富,唔需要沾豉油~Tuna & toro sushi set-3️⃣「炙燒壽司盛盒🐟 ($138)」呢個超超超好食😝!因為佢炙燒落左少少牛油再加埋佢本身嘅魚油,超香,左口魚邊、三文魚腩、拖羅、魷魚🦑都好食~Grilled sushi set-🐰💬小結:壽司都用左赤醋,魚生質素都對得住個價錢,如果想食下平民omakase,可以一試🤣~-⚠️:消費滿$300送海膽手卷,未知promotion做到
1️⃣「藤& Teng Set 🍣 ($328) 」
超精緻,擺盤超靚,仲有d公仔🧸,見到真係少女心爆發🤟🏻❗️共有11品,前菜係一碗超香濃清甜嘅豆乳湯,仲有醬漬三文魚🍣,而壽司就偏向清淡同基本款式為主,有油甘魚、甜蝦、帶子、拖羅、鯛魚、深海池魚、吞拿魚蓉三文魚籽壽司甜品就有紅豆蓉熊仔同埋靚靚嘅水信玄餅~ Seng sushi set
2️⃣「藤之極上吞拿魚壽司盛盒🐟 ($188)」
3️⃣「炙燒壽司盛盒🐟 ($138)」
🐰💬小結:
⚠️:消費滿$300送海膽手卷,未知promotion做到幾時 XD
炙燒壽司盛盒
炙燒壽司盛盒
唔知有無朋友仔同小編感覺一樣,成日覺得高質廚師發辦同自己距離好遠😂要食到性價比高、食材新鮮又價錢親民嘅omakase,"飛雲! 機會黎啦~" 位於旺角廣華街有新店進駐!又係睇到好多網友開心share呢個set出來,今次一條友過來唔駛揀就分享比朋友仔睇下啦。進店別具格調,如同港島高級日本壽司店一樣,MK除左掃街以外,就係缺少左呢款親民高質日式店👏餐廳店面簡潔,以木系為主調顏色,大大個藤字作為壽司師傅嘅襯托背景,藤 & Teng $328推介:⭐️⭐️⭐️⭐️先來一個熱辣辣嘅北海道豆乳湯,第一啖飲落非常濃郁😋再飲深少少原來有娃娃菜絲及洋蔥絲增加口感,香口creamy暖笠笠,岩哂下雨天嘅悶熱濕納納打開胃口。打卡主菜一次過呈獻,由壽司師傅即場手握壽司8貫再加甜點:🐻小熊最中餅及🌸黑糖櫻花水信玄餅。壽司飯使用赤醋提味,每件魚生偏向厚切大件,放於層架上加埋可愛嘅日系公仔襯托,成set壽司放盤賣相吸睛,整體外觀已提升左不少CP值。上檯師傅先由淡到濃味壽司介紹,壽司9貫包括有:日本真鯛:灑上柚子碎食落軟身清甜。油甘魚:小編最愛,食落新鮮滿意。帆立貝:厚身經切𠝹後增加口感,表面沾左柚子皮,鮮味突出。活赤貝:鮮嫩

唔知有無朋友仔同小編感覺一樣,
成日覺得高質廚師發辦同自己距離好遠😂
要食到性價比高、食材新鮮又價錢親民嘅omakase,
"飛雲! 機會黎啦~" 位於旺角廣華街有新店進駐!

又係睇到好多網友開心share呢個set出來,
今次一條友過來唔駛揀就分享比朋友仔睇下啦。
進店別具格調,如同港島高級日本壽司店一樣,
MK除左掃街以外,就係缺少左呢款親民高質日式店👏
餐廳店面簡潔,以木系為主調顏色,
大大個藤字作為壽司師傅嘅襯托背景,

藤 & Teng $328
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
先來一個熱辣辣嘅北海道豆乳湯,
第一啖飲落非常濃郁😋
再飲深少少原來有娃娃菜絲及洋蔥絲增加口感,
香口creamy暖笠笠,岩哂下雨天嘅悶熱濕納納打開胃口。

打卡主菜一次過呈獻,
壽司師傅即場手握壽司8貫再加
甜點:🐻小熊最中餅及🌸黑糖櫻花水信玄餅。

壽司飯使用赤醋提味,每件魚生偏向厚切大件,
放於層架上加埋可愛嘅日系公仔襯托,
成set壽司放盤賣相吸睛,
整體外觀已提升左不少CP值。
上檯師傅先由淡到濃味壽司介紹,

壽司9貫包括有:
日本真鯛:灑上柚子碎食落軟身清甜。
油甘魚:小編最愛,食落新鮮滿意。
帆立貝:厚身經切𠝹後增加口感,表面沾左柚子皮,鮮味突出。
活赤貝:鮮嫩爽脆又大片,加左青柚子碎粒提升鮮味。
牡丹蝦:晶瑩剔透又爽口,十分新鮮。

火炙金目鯛:肉質爽滑纖細,輕輕燒過魚皮位置,魚味飄香,味道開始濃厚。
可以選擇紫蘇葉一齊入口,多一份清香。

深海池魚:肉質爽彈,加左少少蔥粒在面頭,
肉質口感更明顯。

尾二嘅係令人😍嘅三文魚子拖羅蓉壽司
鮮味濃味更特出。

最後就係中拖羅壽司甘甜無腥味,同樣可以連埋底下紫蘇葉一齊吃。

甜品時間係小熊最中餅,造型可愛,
配搭紅豆蓉埋一齊食,熊餅脆脆地,粒粒紅豆口感唔錯。

壓軸嘅櫻花水信玄餅,晶形剔透,
伴埋黑糖蜜將內裡嘅櫻花入口,滑溜清甜。

整體算係值回票價,另有更豐富$788 廚師發辦選擇,
另有刺身、手卷、卷物及小食等加單。
✨食得又打到卡嘅親民壽司店✨.最近星期日去咗位於旺角廣華街嘅「藤」食日本料理🍱未到6點已經入座,由於有book定位,所以唔洗等♥︎.餐廳裝修以木系為主,滿滿的日式舒適感🤍牆身同枱底仲有掛勾俾我地掛衫同私人物品,細心位加分。餐廳只有10個座位,而且仲可以近距離欣賞師傅刀功🔪 .▫️藤&Seng set $328上餐前會有碗野菜豆乳湯,入面係日本純豆乳同娃娃菜,飲落好滑!壽司set 擺盤勁靚❣️仲會有啲可愛動物擺設做裝飾ʕ•ᴥ•ʔ每層都會有兩件唔同嘅壽司:甜蝦,帶子,真鵰魚,燒銀鱈魚,深鱈魚,醋鯖魚,大吞拿同池魚🍣 .我自己最鍾意燒銀鱈魚壽司同大吞拿。銀鱈魚個油脂燒得好香,而大吞拿都算係入口即溶,好食😋.除左壽司,仲有一個吞拿魚蓉三文魚籽杯,壽司飯上有吞拿魚蓉及三文魚籽♪甜品有水信玄餅同熊仔紅豆🐻水信玄餅賣配上黑糖汁幾好食,而熊仔紅豆就超級可愛ʚ🧸ྀིɞ配偏甜嘅紅豆食落都唔錯.▫️高知本鰹魚壽司 $48色澤夠鮮艷,油脂亦幾豐富,食落香味新鮮以及清新爽口.▫️藤の極上吞拿魚壽司盛合 $188好有誠意嘅吞拿魚壽司盛合!赤身、中吞拿同大吞拿嘅油脂分布都好平均,我最鐘意嘅當然係大吞拿,食落口真係入口即溶🤤鈇
✨食得又打到卡嘅親民壽司店✨

▫️藤&Seng set $328
藤&Seng set

我自己最鍾意燒銀鱈魚壽司同大吞拿。
銀鱈魚個油脂燒得好香,而大吞拿都算係入口即溶,好食😋

▫️高知本鰹魚壽司 $48
高知本鰹魚壽司

色澤夠鮮艷,油脂亦幾豐富,食落香味新鮮以及清新爽口
▫️藤の極上吞拿魚壽司盛合 $188
藤の極上吞拿魚壽司盛合

好有誠意嘅吞拿魚壽司盛合!赤身、中吞拿同大吞拿嘅油脂分布都好平均,我最鐘意嘅當然係大吞拿,食落口真係入口即溶🤤鈇火卷入面都係吞拿,以及一件滿滿蔥蔥吞拿魚蓉嘅軍艦ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧
▫️蒲燒鰻魚丼 $88
蒲燒鰻魚丼

鰻魚都幾厚身,共有4舊,size不大不小,而且燒得幾香,肉質有口感,幾好食!
▫️明太子雞翼 $48
明太子雞翼

雞肉嫩滑,肉入面充滿住明太子,明太子微辣,味道唔錯!
估唔到係旺角都可以食到價錢相宜同時味道高質嘅日本餐廳,有機會一定會再黎🥰

$350 (Dinner)
藤&Seng set
高知本鰹魚壽司
藤の極上吞拿魚壽司盛合
蒲燒鰻魚丼
明太子雞翼
  • 藤 & Teng
  • 野菜豆乳湯
2022-06-06 99 views
這可是我正正式式第一次係香港食Omakase。之前係日本食過,築地市場嘅壽司大。第一次經驗係點樣樣?係開心嘅,又唔太貴(特別因為用消費券俾錢)。每一舊壽司每一舊刺身都好食👍。由淡味去到好豐富嘅味道,海膽呀呀,toro呀,都好正,食得出係新鮮嘅👍。咁當然,好難比我之前直接喺日本魚市場啦。我記得最好食嘅就係金澤嘅魚市場。講返佢哋,服務都好好,不過我唔慣食緊嘅時候同人講嘢或者聽人講嘢(除咗自己聽YouTube)。去到尾都好好食,除咗last個cheese cake因為cheese cake太Rich了。我prefer tiramisu。
2022-05-27
Lunch
2022-05-24 736 views
🇭🇰藤·藤 & Teng $328 l 藤の特上壽司盛盒 $228我哋一開始就係比cover個藤set吸引咗 佢望落真係超級精緻 不過如果大家唔想要甜品同前菜其實可以嗌佢個特上set 佢地既壽司係差唔多既😎我自己最鍾意佢個火炙銀鱈魚 佢個油脂真係勁正 而且燒到好香 超好味🤤之後佢入面既中拖同帆立貝都好正 唯一係有個白身魚淡味少少 之後藤set入面係赤蝦嚟嘅 特上個盛合就有牡丹蝦🦐咁當然牡丹蝦好食啲啦 質感好啲 而且鮮甜好多😍之後兩個set都有吸物嘅 我自己就鍾意麵豉湯多啲 我覺得呢個甜啲 雖然個豆乳湯都好濃既 不過我覺得無咁夾啲壽司🍣之後藤set仲有兩個甜品 個水玄餅入邊係真係有一個櫻花乾 超靚🌸之後仲有個熊仔餅比你兜住啲紅豆蓉食 可惜我哋最後食曬所有野食佢既時候佢已經淋左 所以大家要記住快啲食啊🤣🤣·藤の極上吞拿魚壽司盛盒 $188我哋另外仲嗌咗呢一個吞拿魚壽司盛合 佢呢個真係超有誠意 水準唔錯😎佢個中拖油脂分布好好 赤身都唔錯 而且佢個大拖係真係入口即化既 油脂勁好 每人食半舊已經好夠🤤🤤佢個鉄火卷都好正 佢入邊係真係一舊完整嘅吞拿魚嚟嘅 所以口感好好 唯一係佢個吞拿魚蓉壽司啲蔥花
🇭🇰藤
藤 & Teng $328
藤 & Teng
中拖
l 藤の特上壽司盛盒 $228
豆乳湯
藤の極上吞拿魚壽司盛盒 $188
藤の極上吞拿魚壽司盛盒

我哋另外仲嗌咗呢一個吞拿魚壽司盛合 佢呢個真係超有誠意 水準唔錯😎佢個中拖油脂分布好好 赤身都唔錯 而且佢個大拖係真係入口即化既 油脂勁好 每人食半舊已經好夠🤤🤤佢個鉄火卷都好正 佢入邊係真係一舊完整嘅吞拿魚嚟嘅 所以口感好好 唯一係佢個吞拿魚蓉壽司啲蔥花係就咁放喺面頭嘅既 唔係混合係吞拿魚蓉中間 所以食落好似無咁香咁😂
#rbyeat
#rby日本菜 #rby壽司
#rby旺角
📍旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
$380 (Dinner)
藤 & Teng
中拖