2022-08-31
Omakase(お任せ)風氣之盛以及連帶衍生出嚟嘅問題,真係連新聞都有賣埋喇,好彩有人carry 先可以試到呢間真正係 預約困難店 : 弥泩。入內嘅環道好靚,一個長bar枱形式坐晒一輪嘅客人, 又夠光猛, 絕對係坐得舒服食到舒適嘅 師傅們同店員們都係好有禮貌 有講有笑,可能你會話,「畀得呢個價食餐飯,基本啦下話?」只可以講句,真係唔係架!開飯喇~ 先嚟北海道毛蟹、不知火新烏賊、間八 以及 金目鯛。 新烏賊 好好食,口感好好。 食埋 間八同金目鯛,可能係 龍師傅 嘅風格,調味係比我想像中重手, 令到好似金目鯛呢一類食材,就好似發揮唔到100% 咁。再嚟個 茶碗蒸, 呢個就不得了喇, 冬瓜蓉、雞湯、瀨尿蝦,加埋啲蛋,完全係平常茶碗蒸嘅豪華昇華版本。 跟住落嚟,先係白蝦, 之後就係我覺得全餐飯入面 印象最深刻 嘅壽司:池魚 池魚嘅魚味同鮮味同佢嘅赤醋飯配合 我覺得係最好,係真係有wow factor ,反觀再之後嘅吞拿魚,無論係赤身或者大拖羅,無論係鮮味,油感以及口感,都有啲啲失望 亦係點解, 之後嘅鯖魚我會覺得正啲,經過炭爐嘅魚肉 香到~跟住又食返個熱食回一回氣, 鱧饅頭 又係另
跟住又食返個熱食回一回氣, 鱧饅頭 又係另一個大癲之作, 放喺你面前果一刻 已經畀佢嘅香氣吸引住,加埋 入面嘅茄子 同 外面嘅麵豉 形成左一種好特別嘅咸鮮配搭, 出色!(題外話:我以為佢個碗係有下層仲有湯飲)
魂已回就唔好畀佢停, 最後一輪 就有 我第一次食嘅 小肌棒 ,功夫野,都幾好~ 海膽軍艦 佢加左啲 海鹽喺面, 呢招要學, 成事件昇華左, 吞拿魚手卷,出奇地比鮪壽司還要印象深刻, 最後仲有一隻雞翼, 好食, 又係過過炭爐明顯係唔同啲~ 最最最後追加埋 筋子同赤貝,飽晒~!
可以食到 弥泩 係一個好好嘅經驗嚟,真係要多謝carry ~! 大家最想知嘅係,去唔去得過? 我嘅答案係 如果無去過 係可以一戰,食到呢個環境呢個質素 點都唔會輸, 至於會唔會二三四五刷? 就真係睇你嘅味覺同師傅嘅風格 夾唔夾喇~!