2021-12-06
今年都發左左好多事,淨係醫院都入左2次。辛苦左成年都係時候獎勵下自己,朋友就介紹左呢間#Susoshu 俾我。 Susoshu其實代表餐廳糅合咗壽司(Sushi) 、蕎麥麵(Soba),同日本酒(Nihonshu)意思係「食完壽司後以蕎麥麵作結,仲有日本酒提供。今次就點左佢地既omakase(1480一位,2位起),總共有11道菜同埋飲品,雖然價錢唔平,但絕對物有所值。 海老蝦蝦脆筒用炸過既紫菜,細細一卷,但材料非常豐富,由下至上有自家製芝士醬,山葵漬,黃蘿蔔,天婦羅脆脆,甜蝦他他,再用烤過既紫菜包住,最後上面仲有一撮炸蝦腳,既係裝飾,亦可增加口感。另外仲有自家製醬油可以根據個人口味添加 白子天婦羅本身有D怕食白子,但倣成天婦羅後外脆內軟,口感有D似豆腐,但比豆腐更嫩滑~加埋少少辣蘿蔔蓉同海鹽一齊食,味道會更有層次 呼子魷魚燒賣師傅將佐賀當地既做法原裝搬過黎,呼子魷魚通透亮澤,肉質爽脆,切成絲令口感更好,入面包住既係日本豚肉打成免治豬肉,口感彈牙而且肉汁豐富,仲加左洋蔥係入面,除左增加口感之外亦帶出一陣清甜味。仲有幾特別既係醬油碟倒左醬油後會出現個富士山既圖案,非常有心思 時令壽司四貫
海老蝦蝦脆筒
白子天婦羅
呼子魷魚燒賣
時令壽司四貫
愛媛獅魚
用愛媛最出名既蜜柑餵飼,所以有陣淡淡既柑味,幾得意
北海道秋刀魚
秋冬係秋刀魚最肥美既季節,而且魚味好濃,有一陣秋刀魚獨有既味道
中拖羅
產自青森縣大間,肉質少筋較肥美,師傅會用燒熱既鐵片焫熟表面,令更魚油香更突出,就算吞左之後口腔都仲留有一陣魚油既甘香味
右口魚邊
比左口魚多油,用蒜頭汁醬醃漬過,上枱前再火炙。呢個一定要襯熱食,食落入口即溶,好似食緊肥豬肉咁,滿滿既魚油係口腔入面回盪
鮟康魚肝
先用牛奶浸完再蒸蒸,令口感更加較滑,再醃上酸汁啫喱同辣蘿蔔蓉可以減低魚肝既油膩感
究極海膽
產自北海道濱中既赤海膽。味道鮮甜,成鏟放哂係度,一d都唔孤寒,再用燒香既紫菜包住一齊食,因為夠新鮮,完全唔需要醬油同wasabi
松葉蟹甲羅燒
松葉蟹膏加埋蟹肉撈埋,而且蟹肉既份量比我之前食過既多好多,加埋鵪鶉蛋一齊食令到蟹羔更加惹味
時令醋物
柚子啫喱
岩岩個甲羅燒比較濃味,主要係用黎清清口腔,啫喱裝係個玻璃小瓶入面,食之前先將啫喱搖散再直接倒入口,酸酸甜甜既味道可以再次刺激味蕾
特製和王和牛壽喜燒
用既係熊本和王a4和牛,入口嫩油,而且油脂豐富,同普通壽喜燒最大既唔同係落左山椒油入口會有麻麻既感覺。牛肉汁既鮮味、醬汁既甜味、花椒油既麻香再加埋裹上蛋漿既嫩滑口感,簡直係人間美味。記得淨底既醬汁都唔可以浪費,要用墊底既葛絲索哂佢一齊食😋
櫻花蝦粉蕎麥麵
用日本直送既十割純簥麥麵,比一般既蕎麥麵爽口,上面既係鹿兒島櫻花蝦,師傅將佢烘乾再磨成粉入口帶d甘香味。蕎麥麵汁係用魚乾同蝦乾熬製,入口除左醬油既咸味之前,仲食到一陣甘甜味
夜空寒天
造型似星空亦都似富士山。上層透明既係用只有5度既有氣發泡酒,凝固左既氣泡加埋金粉睇落就好似星星咁。下層既係蝶豆花加檸檬汁,碟豆花既藍色就仿如藍天,2層加埋令成件甜品好似藝術品咁。味道方面有淡淡既酒香加上檸檬既清新,同成個主題好夾~