2016-02-09 4078 views
今天是年初二,又是我嫲嫲的生日,晚上當然和親人吃盤菜。之前聽人說太興的盤菜十分美味,今天終於有機會試了。盤菜賣相方面,我們叫了細盤菜,但size十分大,餸菜份量十分多,而且有不同款式的餸菜,又有鮑魚又有大蝦又有魚翅。味道方面,鮑魚十分大隻,而且很淋又入味,味道不錯。魚翅方面,魚翅數量雖然很少,但十分粗。花菇方面,花菇十分大件,而且十分入味,very good!燒鴨方面,燒鴨的肉完全不(鞋),味道不錯。花姿丸方面,花姿丸十分爽口彈牙,而且都很大粒,味道不錯。凌魚球片方面,凌魚球片很有魚肉味,不過有少少碎骨在魚肉中。西蘭花方面,西蘭花十分新鮮,而且十分大件,味道不錯。魚肚方面,魚肚很大片,而且爽口,應該不是豬片。價錢方面,太興細盤菜$798,和大家樂的大盤菜一樣價錢,不過餸菜份量和大家樂差不多。總結來說,這三天我吃了大快活,大家樂和太興的盤菜,發覺太興的盤菜的餸菜種類是最多的,而且又有鮑魚又有大蝦又有魚翅,覺得最抵吃,而且味道是最美味的!

太興盤菜
味道方面,鮑魚十分大隻,而且很淋又入味,味道不錯。
太興盤菜
魚翅方面,魚翅數量雖然很少,但十分粗。

花菇方面,花菇十分大件,而且十分入味,very good!

燒鴨方面,燒鴨的肉完全不(鞋),味道不錯。

花姿丸方面,花姿丸十分爽口彈牙,而且都很大粒,味道不錯。

凌魚球片方面,凌魚球片很有魚肉味,不過有少少碎骨在魚肉中。

西蘭花方面,西蘭花十分新鮮,而且十分大件,味道不錯。

魚肚方面,魚肚很大片,而且爽口,應該不是豬片。

2016-02-09
TakeAway
$798 (Dinner)
Celebration
Birthday
2K
2016-01-19 408 views
接近年半冇泥過太興食早餐啦!呢度雖然比出面其他早餐貴左少少,但係個雪菜肉絲米係幾好味,雪菜肉絲勁多雪菜,又唔會好salty, 米粉又好滑!最讚係可以免費揀選Cappachiono☕☕☕,凍飲+$3,味道唔錯之餘估唔到仲配埋一層厚厚既cream。☑💯食完個咁讚既早餐,返工都有動力d📝

雪菜肉絲勁多雪菜,又唔會好salty, 米粉又好滑!
☑💯食完個咁讚既早餐,返工都有動力d📝
2015-09-09
2015-12-05 220 views
心血來潮想起燒味飯,特意到訪太興一趟。一碟臘腸叉燒飯,臘腸以雖以瘦肉為主,但也不會過硬,味道不俗。叉燒同樣偏瘦,水準只屬一般。加 $3 要一杯冰鎭奶茶,奶香茶滑幾好味。兩個人要近百四元吃兩個飯,太興的消費也不便宜。
臘腸叉燒飯
冰鎭奶茶
[5/12/2015; Sat]

2015-12-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
冰鎭奶茶
2015-06-19 229 views
每到週末,爸爸都會和我吃早餐人大了,越來越珍惜和家人相處既一分一秒!每次去太興,只會叫G餐,今天相熟侍應推介新推出既魚柳餐,貴一點點!本來不會試新野既我,被爸爸說服了,佢話新野要試試點話點好啦!多士夠脆,夠熱,蛋依然有香濃蛋味,可能加埋鴨蛋才會有咁既味道,而且又炒得好好,嫩滑有蛋汁!主角炸魚柳外面看似炸漿厚厚……雖然鬆脆,但是本人認為好油膩,而且魚肉粗糙!不嫩滑!大快活既仲嫩過佢!我諗,下次都係照舊G餐好了,夠穩陣!
每到週末,爸爸都會和我吃早餐
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-03-22 426 views
起身遲左,去到連鎖快餐店好多人,突然想起轉場去試第二間,去左太興食早餐。平時經常見到有人排隊等位,估計應該唔錯啦!反正今次剛好有位,就試下啦!坐低之後,睇下餐牌,原來選擇唔多。見到有頂級午餐肉炒蛋公仔麵,即刻有所決定。因為$32一份早餐,點都有少少期望既!但換黎既就係好失望啦!見到碗麵唔算好大碗,已經打左折扣,食落去味道超濃,D湯簡直咸到苦! 唔知點解?咁簡單既餐蛋麵都攪成咁,真係唔明點解咁多人肯等位,又要比貴D錢去食?

2014-03-22
$32 (Breakfast)
2013-05-25 137 views
太興的早餐當然不可說便宜,卻是物有所值,起碼通粉不會爛溶溶,厚多士上桌通常都熱烘烘的,火腿片也會兩面煎一煎,用料及製作上算下了些工夫。雪菜肉絲米餐是繼火腿通粉餐外,我會推介的早餐,全因這兒的雪菜肉絲米,算是所有我在連鎖快餐店及茶餐廳吃過的用料至足的了。雪菜必然是自家加工烹調的,因聞一下,便覺蒜香濃濃,且不會過咸,帶點甜味,入口舒服。同時,吃得到絲絲甜香瘦肉,不似坊間其他出品般找肉碎如像淘金沙般困難,故一分錢就是一分貨。紅椒絲也有劃龍點晴之效,香而不辣,令人胃口更開。米粉也爽滑,索盡湯汁,不會淡如無味。把煎過的火腿放在熱辣辣厚多士上,一併入口,簡單美味,卻不知從那時起,這已不是隨處都吃到的基本水準,試想想吃着凍如霜的火腿加燶但軟的多士,會使人多沮喪?只需加上這兒濃滑夠味的冰鎮奶茶(評它為城中至Top凍奶茶也無不可),絕對能給你叉足電,去迎接不容易過的一天了!
天氣好熱本來去食日本野, 點知要等60張table, 太餓了, 不如去食太興(不過其實都覺得貴)物價高漲, 出去食預左.去到沒有多人, 一入去有位, 叫左乳豬, 同平時人地讚的咕嚕肉, 我鍾意比飲湯, 叫套餐先(不過又係要加錢), 感覺不好加 $38 , 湯+細飯, 貴到好快d野來, 張單又來, 我成日check 單, 因此發現好多食店都錯單, 今個月第2次law,所以沒有什麼信心 點知一睇 !!甘邪, 真係錯!!咕嚕肉+乳豬小菜 ($222???)知後費是攪事, 叫waiter 算數. 改左之後, waitress 來, sorry 都冇, 仲飛張單埋來咩態度!!!後來聽到經理話, 不停打錯人地單攪咩...原來吾係只係我甘不幸講番食物, 依間燒味吾ok , 乳豬吾脆預左, d肉梅梅地, 咕嚕肉一般沒有以前甘脆同熱一勁多油tim!湯都係味精..沒有特別!吾去食好經過!d 侍應只是說笑, 怪吾得甘易有位唉, 埋單前面那人小張單都係錯!搵錢難, 竟然甘吾小心打, 又吾見你打平d???
物價高漲, 出去食預左.

(不過又係要加錢), 感覺不好
加 $38 , 湯+細飯, 貴到

咩態度!!!

咕嚕肉一般沒有以前甘脆同熱一勁多油tim!

湯都係味精..沒有特別!

吾去食好經過!d 侍應只是說笑, 怪吾得甘易有位

2012-06-08
  • 沒有了
2012-01-12 75 views
今晚在香港仔兜了很久也沒頭緒, 想起很久也沒去過太興, 試試吧...一直也嫌太興太貴了... 平常一個碟頭飯也 50 元, 實在太過份... 晚市也差不多, 小菜每款60 - 90 元, 如轉成套餐 (白飯 + 例湯/熱飲) 再另加 19 元... 變成咕嚕肉客飯要近80 元... 酒樓價錢了... 不過無茶錢加一, 算吧...例湯: 超咸 !!! 飲了一啖放棄 !!!咕嚕肉: 出乎意料的好味, 啖啖肉, 好像用了柳梅肉, 十分淋, 而且甜酸適中西蘭花班片: 西蘭花淡了一點, 而班片卻太多胡椒粉味, 用來辟雪味吧... 整體而言, 茶餐廳的質素, 是可以的, 但價錢卻太貴了....

例湯: 超咸 !!! 飲了一啖放棄 !!!

2012-01-12
$80 (Dinner)
四十五分鐘換來一肚子氣,最後斬倉走人,到了太興吃晚飯,要找店子其實也挺難,因為此時已是十時多一點了,五個人快速坐下就點吃的了,因為真的非常肚餓,最後老弟拿主要選了四個餸,全部加十五元跟餐就夠吃的了,他們要了湯,而我喝的是熱奶茶。先來的是他們的例湯,是南北杏雪耳煲豬展也,本人也喝了數口,味道可以再濃點,但很明顯都是明火煲的貨色,喝入口甜甜暖暖的很是舒服,湯渣的雪耳都軟腍好吃。四個小菜之中,其中三個都是好下飯的,先來介紹菜心蒜香煎焗安格斯牛柳絲,面層的牛柳跟墊底的菜心有點各自為政,很明顯的就是店家將菜心及牛柳絲是分開來煮,菜炒好之後墊底,之後才將先煎後焗的牛柳絲舖面,菜心吃起來翠綠也非常爽口,可是部份較粗的菜莖有點粗,而先煎後焗的牛柳絲吃起來有點被化學物攻擊過的口感,太過腍身,至於味道方面就很濃烈的,吸收了美味甜香的醬油味,另再加了點黑椒一起炒,是惹味好下飯的。之後是一道濃味的蔬菜,就是每次來太興必叫的砂鍋啫啫通菜煲,滾熱燙的蝦醬汁沙沙聲的,另加入了一點瑤柱絲,這跟味道較為霸道的蝦醬有點格格不入,但純以味道來說,雖然蝦醬可以再香一點,味道是已經夠濃夠味而不死鹹,加上通菜又夠爽口無渣,是對版

之後是一道濃味的蔬菜,就是每次來太興必叫的砂鍋啫啫通菜煲,滾熱燙的蝦醬汁沙沙聲的,另加入了一點瑤柱絲,這跟味道較為霸道的蝦醬有點格格不入,但純以味道來說,雖然蝦醬可以再香一點,味道是已經夠濃夠味而不死鹹,加上通菜又夠爽口無渣,是對版的一味吧。

更為濃味的是鹹魚蒸肉餅,這個用來下飯真的一流,上至塊蒸鹹魚之外,那塊肉餅及肉餅汁,都是充滿了一份鹹香,那塊鹹魚雖說不上是勁香,也不是入口即化成縷鹹香之妙,但其實肉質腍散有鮮美鹹香,入口一點腥味也沒有,加上豬肉餅又夠腍身不死實,配合有了豬肉及鹹魚精華的肉汁,真的忍不住自己舀了不少來撈飯。

最後再吃多一個纖維菜式,紅燒竹生上素豆腐煲,這個煲菜的蔬菜款式都非常豐富,分別有豆腐、木耳、冬菇、菜心、蜜糖豆及竹生等,用上大量的豉油汁焗這個蔬菜,吃起來味道也夠濃夠惹味,點點醬油的甜香更形襯托出蔬菜的天然鮮香,木耳及竹生夠爽口,竹生吸了味味道就更為好吃,冬菇的味道不俗,但其厚度不足,口感不佳,菜心及蜜糖豆都非常之爽,最為有驚喜的是平常感覺很多渣的蜜糖豆,吃入口幼嫩非常,而主角的豆腐更是外層有口感,炸過的豆腐皮吸了醬汁味道更佳,而內部的豆腐肉就非常之滑,是一對版之作。

最後又是嘆茶的時間了,奶茶用上新潮一點的中厚身的瓷杯盛着,用鼻子先嗅一嗅,都真的有點茶香,另也有不俗的奶香,茶身入口夠熱,但個人認為應該要再熱一點,茶入口細滑,入口夠順溜但就絕對可以再挺身一點,這杯茶的茶味及濃度很夠,確實是能令茶味留彌在舌頭上的,可是那留下的餘韻中,除了香味,也有一點點的澀味在口中久久不散,但就可幸未有一絲酸味,喝起來都算有奶香,相信這杯茶其實都蠻好的了。

吃得飽飽的又幾滿意,最棒的是吃畢整餐飯也只是四十五分鐘的事,跟另外新開的泰一比,其實真的是冇得比,那邊廂是等了四十五分鐘都可以顆粒未進的,加上太興食物不錯,員工的服務又更為專業,所以那所泰一,真的是搵你去好了。
弄至十時多一點才有得吃,最衰都是那間泰一
南北杏雪耳煲豬展喝入口甜甜暖暖的很是舒服
菜心蒜香煎焗安格斯牛柳絲的牛柳跟菜心有點各自為政
砂鍋啫啫通菜煲夠濃夠味而不死鹹,通菜爽口無渣
鹹魚蒸肉餅用來下飯真的一流,肉餅又夠腍身不死實
紅燒竹生上素豆腐煲蔬菜款式都非常豐富
豆腐外層有口感而肉就非常之滑,吸了醬汁味道更佳
奶茶的茶味及濃度很夠,但就有一點澀味在口中久久不散
2010-09-19
$52 (Dinner)
南北杏雪耳煲豬展喝入口甜甜暖暖的很是舒服
砂鍋啫啫通菜煲夠濃夠味而不死鹹,通菜爽口無渣
鹹魚蒸肉餅用來下飯真的一流,肉餅又夠腍身不死實
紅燒竹生上素豆腐煲蔬菜款式都非常豐富
豆腐外層有口感而肉就非常之滑,吸了醬汁味道更佳
  • 紅燒竹生上素豆腐煲,砂鍋啫啫通菜煲
2009-11-06 89 views
係太興燒味,當然係食燒味飯喇。燒味雙拼飯套餐四十餘元,並不便宜。叉燒半肥瘦,肉質味道中等質素。乳豬OK喎,唔算肥,皮脆,連少許肉,幾好食。至於燒腩肉,沒有套餐供應,需散叫,價錢比套餐更貴,但有唔覺特別好食喎。腩肉本身係有肉香嘅,不過塊脆皮已過氣咗少許,無乳豬皮咁脆。套餐跟冰鎮奶茶一杯,茶奶味道平均,OK。

[1/11/2009; Sun]

叉燒乳豬雙拼飯
燒腩肉
冰鎮奶茶
2009-11-01
$45 (Lunch)
2009-02-07 90 views
過年前,家人忙得不可開交地辦年貨,沒有煮晚飯,就出外吃吧,而由於這餐廳很近我家,而附近的食店也沒多好的,故此這店其實是吃過很多遍的了,今天就打打分吧。我們點了魚香茄子煲、麵豉炒生菜及豆腐海鮮煲,全部跟餐,跟餐有一碗白飯及例湯或飲品,也分別點了兩個例湯及一杯其聞名的冰鎮凍奶茶。湯是什麼湯而不大記得,但從多次光顧的經驗可以肯定的是淡、冇味,我唯有稱讚它不下味精吧!冰鎮凍奶茶原意是很好的,平常的凍奶茶因冰塊溶掉而溝淡茶味,雖然此品解決了這問題,但洐生出另一個問題是客人根本冇權少甜,為何要這樣說?因為其default的甜度已是過份的甜了,不明為何該集團何不給人糖醬以解決此問題,畢竟至少是一個折衷的方法吧,使客人可控制甜度的同時也其實不大溝淡茶味。麵豉炒生菜是挺惹味的,但確實是偏甜了,碟頭(份量)也小得可怕,一年前光顧都冇咁劣的。豆腐海鮮煲是以煎封好的豆腐再配以蝦、蟹柳、魷魚及荷蘭豆,其中也有一至兩片魚塊,算交足功課了,但可惜有我不喜歡的蟹柳,沒有挑來吃,蝦爽口,海鮮是還可以的,但那煎封豆腐如圖所見是爆裂了的但總體來說也不賴的。最後來的是魚香茄子煲,煲仔菜第一要點做到了,上桌時很熱,茄子煮得剛好

最後來的是魚香茄子煲,煲仔菜第一要點做到了,上桌時很熱,茄子煮得剛好至軟軟的而未爛,吸滿油份,分外好吃,再者最對版的是真的有鹹魚的,使整個菜的感覺很好,這個喜出望外是因為坊間的魚香茄子煲只放非常小量的鹹魚或根本不放,全因其成本高,但其實我認為真的是不可慳這一點錢,以免因小失大,得不償失,而事實這道菜是今晚最受我們歡迎的一道菜了,也是今晚最好吃的一個小菜。

最後要結帳220元,比以前貴了。
淡淡的湯及超甜的冰鎮凍奶茶
偏甜的麵豉炒生菜
最上那塊煎封豆腐開口唱歌
正!有鹹魚的魚香茄子煲
$55 (Dinner)
正!有鹹魚的魚香茄子煲
  • 魚香茄子煲
2008-10-04 38 views
太興茶餐廳都算半個飯堂, 但裝修完就加晒價,貴到有啲唔值....一份人氣早餐要$27 ($24 +$3 凍飮), 但無以前咁好食! 滑旦雖滑,但食倒唔香的油味道(平價食油).....; 多士仲差, 上枱已經唔熱,塗上牛油都唔溶, 仲要焗過火, 盛件乾晒;通粉超咸, 味精.....同澳洲牛奶公司比,差好遠!就算餐旦公仔麫價錢都係$27 ($24 +$3 凍飮), 標榜靚餐肉, 但都係自己整的"白豬仔"(長城牌)好味啲! 晚飯小菜幾好味, 夠wok氣; 燒味不嬲唔錯. 但裝修完加價之後,就偏貴, 平均要$6x-7x套餐(小菜+白飯+飮品); 裝修前只要$5x-6x套餐, 而且白飯可轉齋粉...正, 但現在就唔得....no good!總括:裝修完光猛咗 但狹窄咗, and 加晒價,貴到有啲唔值!早餐合格, 但價錢只值$20;晚餐常可, 但香港仔咁多選擇.....想平,會去第二間啦!

滑旦雖滑,但食倒唔香的油味道(平價食油).....;

通粉超咸, 味精.....
同澳洲牛奶公司比,差好遠!

總括:
裝修完光猛咗 但狹窄咗, and 加晒價,貴到有啲唔值!
早餐合格, 但價錢只值$20;
晚餐常可, 但香港仔咁多選擇.....想平,會去第二間啦!

$70 (Dinner)
2008-06-19 36 views
就是普通的一間太興茶餐廳~ 星期日早上為左個早餐迫到水涉不通,裝修完就更加多人。餐牌不變價錢好似變左,一個人氣早餐要$24?以前好似係$21咋嘛。而且個份量好似少左。香港仔咁多選擇,除非想飲佢d 奶茶~ 否則可以不去了。太興特別在於十一點前登記入座 (拎飛) 的人都可以食早餐,所以十點九至十一點半呢段時間d食物係太多出唔到,等好耐好耐........趕就唔好食。

香港仔咁多選擇,除非想飲佢d 奶茶~ 否則可以不去了。

趕就唔好食。
$23 (Breakfast)
2007-12-01 39 views
事件:外賣叉燒油雞飯價錢:HK$30飯盒:不是平日的發泡膠盒。透明膠盒有兩格,分開餸同飯,企理,膠盒亦方便之後返熱。讚!叉燒:瘦叉燒,沒有蜜味,都算腍。平。油雞:數量少,煮過籠,肉韌。差!油菜:只有青菜一條,份量太少,寒酸。差!薑蓉:已放了少量在叉燒油雞上,要求侍應多給一盒薑蓉,態度不合作。薑蓉味道一般,刀工馬虎。差!白飯:不過不失,已加色,份量是一般茶餐廳的三份之二。平。總評:其他茶餐廳或燒臘店會有更抵更好食的選擇。
事件:外賣叉燒油雞飯

價錢:HK$30

叉燒:瘦叉燒,沒有蜜味,都算腍。平。

油雞:數量少,煮過籠,肉韌。差!

油菜:只有青菜一條,份量太少,寒酸。差!

白飯:不過不失,已加色,份量是一般茶餐廳的三份之二。平。

總評:其他茶餐廳或燒臘店會有更抵更好食的選擇。

2007-08-20 22 views
老外同事成日用自己嘅方法記中文,例如"太興"佢會譯成"too trendy"。今日九個人去"too trendy"食晏,叫咗7碟粉麵飯同兩碟油菜,包括蒸肉餅飯、乳豬义燒飯、燒鴨雞飯、星洲炒米、扎肉炒麵、瑞士汁牛肉炒河同咖喱牛腩飯。肉餅飯肉餅同飯分開上,肉餅得1cm厚,跟本唔夠餸晒碟白飯,星米太辣,比咖喱牛腩飯更辣,燒味須然出色,但份量少,同肉餅一樣,唔夠餸晒D白飯。今日點咗杯咸檸七,竟然有意外驚喜,好飲好舒喉,不過杯咸檸七要成$20,都幾貴。須然呢間店麻麻,但係我都會繼續幫襯,因為老外同事至愛佢地嘅薄切切蒸肉餅飯,佢成日都讓住要去食"meat biscuit",所以間中都會就下佢。