2022-10-09 152 views
坑口原來都有火鍋放題,這家餐廳是Mr steak集團的,集團式經營,自然貨源較好,食材也較新鮮。餐牌有不同價錢的放題,我選擇了澳洲M7純和牛$345放題。我選擇了一品酸菜白肉鍋,湯底頗清,有酸菜和豬腩肉。加送神仙牛肉和東海海鮮盤。神仙牛肉的確很美味,肉感很香嫩。東海海鮮盤有生蠔、青口、蜆肉和蝦等。味道很新鮮。雖然可以任叫澳洲M7純和牛、澳洲黑毛牛肩胛肉、鯛魚片、美國特選極佳牛肉、上選安格斯牛肉、美國牛板腱、海蜆、牛胸爽、美國豬梅花、紐西蘭羊肉卷等。自助區有不少火鍋配料和蔬菜、例如粟米、墨汁花枝丸、羽衣甘藍、翡翠、南瓜、蕃茄、小白菜、冬瓜、炸魚丸、鮮冬菇、菠菜苗、豆卜等。我覺得小食的選擇不錯,有炸餃子、十三香滷三寶、小籠包等,吃小吃也不錯。甜品有自助芋圓和各款雪糕,例如MÖVENPICK雪糕。

餐牌有不同價錢的放題,我選擇了澳洲M7純和牛$345放題

我選擇了一品酸菜白肉鍋,湯底頗清,有酸菜和豬腩肉。

加送神仙牛肉和東海海鮮盤。

神仙牛肉的確很美味,肉感很香嫩。

東海海鮮盤有生蠔、青口、蜆肉和蝦等。味道很新鮮。

甜品有自助芋圓和各款雪糕,例如MÖVENPICK雪糕。

2022-10-02 94 views
任食打邊爐選擇最多😜最重要係牛嘅選擇 今次食咗黑毛牛肩胛肉餐可以任叫黑毛牛,每感碟都只有兩大塊Size大大片 仲好薄 涮一陣就食得牛香味好重呀 配埋美人鍋 更滋味呀掃Code點餐 有其他食物款式台式腸 少量蔬菜 丸類 主要都係肉類自助區都有好多食物呀熟食 炒粉麵夠晒香口 仲有熱爐轉住咁燒香腸 🤤出面好多台式嘅小食冷盤螺肉 帶子 都係我最愛啊基本打邊爐配料 栗米,丸,蔬菜牛丸 爽口彈牙 味道濃郁羽衣甘蘭 生菜 娃娃菜 好新鮮仲有不同飲品 甜品雪糕Haagen Daz任食,真係食多兩杯都抵食咗兩杯咖啡味,咖啡味道濃郁香醇,唔可以錯過❤️環境好闊落 記得要預約呀
任食打邊爐選擇最多😜
最重要係牛嘅選擇 今次食咗黑毛牛肩胛肉餐
可以任叫黑毛牛,每感碟都只有兩大塊
Size大大片 仲好薄 涮一陣就食得
牛香味好重呀 配埋美人鍋 更滋味呀
掃Code點餐 有其他食物款式
台式腸 少量蔬菜 丸類 主要都係肉類

自助區都有好多食物呀
熟食 炒粉麵夠晒香口
仲有熱爐轉住咁燒香腸 🤤出面好多台式嘅小食
冷盤螺肉 帶子 都係我最愛啊
基本打邊爐配料 栗米,丸,蔬菜
牛丸 爽口彈牙 味道濃郁
羽衣甘蘭 生菜 娃娃菜 好新鮮

食咗兩杯咖啡味,咖啡味道濃郁香醇,唔可以錯過❤️
環境好闊落 記得要預約呀
2022-09-30 93 views
今日突登約左兄弟黎犇打邊爐!因為知佢有90mins放題!所以試下佢個牛得唔得!入到去我地就唔理揀左最靚果隻M7和牛試下!我哋去到已經係下午2點幾!但係入面依然人頭湧湧!真係估佢唔到!呢個係湯底,味道好香濃!基本上唔駛點任何醬汁都夠味!呢個係我地點既澳洲M7和牛!有樣野唔係幾好!佢係限時90分鐘,但係佢上第一碟牛用左20分鐘,我哋催左幾次單,但係經理就話果隻M7和牛未切好,話俾住隻次一級牛肉我地食住先!咁我地梗係唔制啦!因為我地係俾左貴果個價錢!等左20分鐘牛肉終於黎!牛肉味道真係好正!貴少少都抵!好濃郁既M7和牛!非常之正!入口好軟綿,牛味好重!我哋兩個人差唔多食廿碟真係無介紹錯!呢個套戲,另外送左個海鮮拼盤說實話唔係好新鮮!蝦有少少霉!但係整體來講食牛肉都回到本!會繼續幫襯!食和牛食到大滿足!
今日突登約左兄弟黎犇打邊爐!
因為知佢有90mins放題
所以試下佢個牛得唔得!

入到去我地就唔理揀左最靚果隻M7和牛試下!
我哋去到已經係下午2點幾!
但係入面依然人頭湧湧!真係估佢唔到!

呢個係湯底,味道好香濃!
基本上唔駛點任何醬汁都夠味!

呢個係我地點既澳洲M7和牛!

有樣野唔係幾好!

等左20分鐘牛肉終於黎!

牛肉味道真係好正!貴少少都抵!
好濃郁既M7和牛!非常之正!
入口好軟綿,牛味好重!
我哋兩個人差唔多食廿碟

真係無介紹錯!

呢個套戲,另外送左個海鮮拼盤

說實話唔係好新鮮!蝦有少少霉!

但係整體來講食牛肉都回到本!

會繼續幫襯!
食和牛食到大滿足!
2022-09-30
$281 (Tea)
  • 澳洲M7和牛
3K
2022-09-29 73 views
今晚有朋友請食火鍋放題。仲係高級版澳洲M7和牛,對於牛控嘅我最開心。店內環境不錯,一排排卡坐,寬躺。自助區擺放整齊衛生。桃膠土雞美人鍋不是常有,幾特別。鍋底有好多桃膠,還有一大隻雞髀,真材實料。主打食牛,M7和牛,入口即化,肉質軟腍,滋味。另一款牛板腱也不錯,肉味香濃。海鮮有蠔,蜆,蝦,青口……最鐘意食蜆,粒粒飽滿,又鮮又甜美。另有熟食區,魚蛋,麻辣雲耳,雞腳..有不少選擇。最後當然係食甜品,有名牌雪糕,大滿足。
店內環境不錯,一排排卡坐,寬躺。自助區擺放整齊衛生。

主打食牛,M7和牛,入口即化,肉質軟腍,滋味。

另一款牛板腱也不錯,肉味香濃。

另有熟食區,魚蛋,麻辣雲耳,雞腳..有不少選擇。
最後當然係食甜品,有名牌雪糕,大滿足。

2022-09-29
$330 (Dinner)
2022-09-28 93 views
打邊爐之鬼今次試吓呢間台式火鍋🎃 原來係mr steak集團嘅 晚市價錢都幾抵食 見佢仲做緊啲優惠美國極黑牛三叉 $235一位任食90分鐘三個人或以下都係揀一款湯底 我地揀咗美白凝膚牛乳湯 湯底鮮香而不膩 呢個餐先有嘅兩款牛 美國極黑牛三叉超大塊又厚身🫢 一碟有兩大塊 口感好實在 重牛味 脂肪均勻美國牛板腱呢款就細細塊薄身啲 口感唔同 感覺冇咁heavy🤣 牛味都好重除咗牛之外都可以喺QR code嗌海鮮、火鍋配料同小食海鮮有蜆、蝦、魚片~ 蜆有少部分有沙 其他都幾鮮甜又大隻佢嘅自家餃子都唔錯~ 夜市小食都可以!而出面自助區都有好多野攞 有火鍋配料、夜市小食、醬料、diy芋圓仙草冰、雪糕雪條(有movenpick同Häagen-Dazs!)、飲品

美國極黑牛三叉 $235一位任食90分鐘

呢個餐先有嘅兩款牛
超大塊又厚身🫢 一碟有兩大塊 口感好實在 重牛味 脂肪均勻

美國牛板腱

除咗牛之外都可以喺QR code嗌海鮮、火鍋配料同小食
海鮮有蜆、蝦、魚片~ 蜆有少部分有沙 其他都幾鮮甜又大隻
佢嘅自家餃子都唔錯~ 夜市小食都可以!

2022-09-27 67 views
今日心思思又想打邊爐!不過今日想試台式的打邊爐。所以就去了這間”犇殿”完全唔識讀所以問了侍應原來讀法是”奔。為咗方便朋友,所以今次揀了坑口那間分店,真的非常方便!因為就在地鐵上蓋的商場。店裏都十分寬敞,有熟食區,醬料區以及不同打邊爐配料,也有甜品區。所以也不錯!另外也可以QR code落單,例如不同的牛的部位。就是用QR code選擇。他們有不同餐的選擇,今次揀了中等價錢。一坐下就叫了幾碟牛試一試它牛的質素。 對於愛打邊爐的我來說,烚下烚下,大件夾抵食亦非常重要! 1. 賣相 牛肉考刀工,太薄或太厚都會影響口感,必須完整,不能斷裂,油花比例平均,色澤要紅潤,帶有瘀紅色就要扣分。 今次色澤非常鮮明。2. 味道、口感有牛肉味、質感及油香愈軟滑多汁、牛肉味好濃。而其他配料其實基本上都非常有質素新鮮。 熟食區小食有:藥膳雞腳魚蛋老豆腐台灣腸杞子芋圓台式滷肉有我最愛的小籠包皮薄餡靚等等而醬料方面也有很多選擇芫荽指天椒蒜蓉蔥花剁椒醬沙茶醬麻油醋蒜酥腐乳醬打邊爐配料就有以下:豆卜屏東米粉鮮冬菇旺菜皇帝菜菠菜苗冬瓜羽衣甘藍炸魚丸芝士腸蕃茄唐生菜南瓜翡翠苗台灣貢丸墨汁花枝芝士腸粟米米血糕數之不盡也有不同

對於愛打邊爐的我來說,烚下烚下,大件夾抵食亦非常重要!

而其他配料其實基本上都非常有質素新鮮。

熟食區小食有:

墨汁花枝
芝士腸粟米
米血糕
數之不盡

也有不同飲料可供選擇⋯⋯睇相就一目了然。

最後一定不會放過甜品區,甜品區裏面也有竽丸,亦都有其他涼粉紅豆作為配料另外也有不同雪糕Häagen-Dazs也有 movenpick 這些非常出名的雪糕。
朋友知我喜愛食火鍋,介紹咗將軍澳一間近地鐵站的抵食又頗為高質的火鍋店 - 犇殿台灣火鍋。餐廳裝修用了細致的木系裝修,卡位之間用透明膠加高,所以疫情其間也食得放心,整體裝修雅致舒適。餐廳套餐有多款選擇,我揀了個黑毛牛肩胛肉套餐$255/位。餐廳的湯底都有多款,我揀了個鴛鴦鍋湯底,加$30,桃膠土雞美人鍋拼芥菜蚵仔鍋。好喜愛桃膠土雞美人鍋,裡面一整隻的雞脾,還有很多桃膠,湯底特別甜,而芥菜蚵仔鍋面側有較多的蠔仔。自助熟食都有較多款式,有生煎包、炸春卷、炒烏冬、特色香腸、魚蛋、台灣香腸、麻辣雲耳、芽菜……等等, 自助放題火鍋配料有丸類、菇類、蔬菜……,飲品及甜品都是自助自取。牛肉也真的很多款式,黑毛牛肩胛肉,蘇格蘭牛小排、美國極黑牛三叉、美國牛板腱……,好多款式……。當中最愛黑毛牛肩胛肉,黑毛牛肩胛肉每碟兩件,切得比較厚及大件,顏色鮮豔亮麗,牛肩胛肉非常好牛味,我重復柯打了多次~~蘇格蘭牛小排也是最愛之一,牛小排也是顏色鮮豔,切得也是較厚身,油香有牛味。紐西蘭羊肉卷雖則不是卷著上,但食落也是滿香的,質量相當不錯。除牛肉及羊肉外,當然也有我喜愛的海鮮-鮮甜海蜆、海蝦、東港海斑片……鮮甜海蜆好

餐廳套餐有多款選擇,我揀了個黑毛牛肩胛肉套餐$255/位。

鮮甜海蜆好新鮮,肉質飽滿。
海蝦也是很新鮮,入口爽肉質帶鮮甜。

還要了一些喜愛的炸魚皮、台灣鴨血、老虎醬雞珍、厚切午餐肉

結尾少不了甜品杞子芋圓、涼粉及雪糕……

真係食得好好味,好開心哦~~~
2022-09-20 313 views
聽說東港城有間台式犇殿火鍋,太好喇👏😁台灣我好喜歡去㗎,重記得好多台灣地度美食添,特別台式火鍋和小吃,yummy😋今日不用上班便去取定坐位先,等埋靚仔收工就開餐喇,門口好多人,順便望下有咩選擇先。這兒佈置有創意"犇殿"台灣的特色,好靚啊!座位又闊落,坐得好舒服,侍應生又有禮貌。火鍋放題套餐當然唔小得主打牛啦!有幾款牛肉選擇+自選湯鍋有8款,選了藥膳紅燒牛骨湯鍋(鍾意佢帶點藥材香氣味)+任選台式小吃和自助火鍋配料好多款式,重有台式品牌飲品如果茶涼茶烏龍茶等等。甜品有台式紅豆涼粉雜果芋圓小丸子添還有雪糕雪條好豐富呀。選了美國極黑牛三叉火鍋2人晚餐~美國牛板腱/美國極黑牛三叉/美國牛胸腹板肉/黑毛牛肩胛肉/豬梅花和羊肉捲😂美國極黑牛三叉牛味好濃沃,有我隻手掌咁大,好大塊啊!牛胸腹板肉,好嫩滑鮮味啊!黑毛牛肩胛肉,牛肉味濃,厚薄又適中,入口好嫩滑又juicy成碟幾乎我食曬😋羊肉有少許騷味,火鍋食一流。靚仔敏感唔食海鮮,點小小蝦/蜆/墨魚滑食小小啱啱好便夠了!蝦爽口,蜆肉鮮甜墨魚滑好鮮味呀。餃子佢就最喜歡食,任何餃子都鐘意,有款蛋包餃子好特別呀,有手工呢!👍自助疏菜雜菌區好多菜類啊!有皇帝菜和特

甜品有台式紅豆涼粉雜果芋圓小丸子添還有雪糕雪條好豐富呀。

選了美國極黑牛三叉火鍋2人晚餐~

美國極黑牛三叉牛味好濃沃,有我隻手掌咁大,好大塊啊!

牛胸腹板肉,好嫩滑鮮味啊!

羊肉有少許騷味,火鍋食一流。

自助疏菜雜菌區好多菜類啊!有皇帝菜和特大豆芽,正啊!擺放好靚。

小吃有好幾款好特別,鹽酥雞/米血糕/芋泥卷/小香腸/府城蝦卷等等,外貌非常吸引,真心好欣賞設計師,令視覺好享受,打卡點又靚 👍

最後食埋甜品非常滿足。😍

紅豆/涼粉/雜果/蒟蒻和小丸子撈埋一齊加少許花奶,正👍

再食埋一杯haagen-dazs咖啡雪糕添。飽到呢~

2022-09-13
  • 美國極黑牛三叉
2022-09-20 59 views
這間台式火鍋連鎖店,環境企理,座位寬敞,提供四款放題套餐,分別在於不同品種牛肉,每款放題套餐均可無限任食台式小吃及各樣火鍋配料。價錢最平由$195起,性價比高,大胃王的口福。選了價錢最高的澳洲M7 和牛放題套餐,都只是每位$295加一,星期六、日、公眾假期另需加$10,可以任食澳洲M7 和牛之餘,更可以一次過品嚐所有款式的肉類,全程放任任飲任食,滿足食肉獸。澳洲M7和牛任食套餐,額外附送蘇澳海鮮盤及神仙牛肉各一客,海鮮包括有紐西蘭青口、海蜆、牡蠣、墨魚仔及海蝦。神仙牛肉是指翼板肉,取自肩胛部位,油花適中,入口即化,對食肉獸來說帶來神仙般的享受,比澳洲M7 和牛質素更高。澳洲M7和牛每片都非常大片,比手掌還大,雪花紋理細緻,口感帶嚼勁,且每一份份量都很多,加單的時候要注意喔。個人最喜歡手切琵琶牛肉,肉質柔嫩,肉味較濃,誠意推介。湯底方面,共有八款湯底選擇,二人可自選一款湯底,三至四人可自選兩款湯底,最後選了美白凝膚牛乳鍋,湯底不算太濃,不怕蓋過肉類及火鍋配料的原味道。自助區有多款台式小食,包括台式蛋餅、蔥油餅、麻辣皮蛋豆腐、台灣香腸等,賣相吸引。另外火鍋配料有各種丸類及蔬菜,連少見的羽衣

個人最喜歡手切琵琶牛肉,肉質柔嫩,肉味較濃,誠意推介。

自助區有多款台式小食,包括台式蛋餅、蔥油餅、麻辣皮蛋豆腐、台灣香腸等,賣相吸引。另外火鍋配料有各種丸類及蔬菜,連少見的羽衣甘藍都有。

還有雪糕、糖水、罐装汽水及果汁等,令人花多眼亂。Häagen-Dazs 杯裝雪糕都是任食項目,可惜當晚只有咖啡味,如果有其他味道選擇就更開心。

2022-09-15 98 views
同朋友都好中意食牛,今晚我地揾左呢間專食牛肉的火鍋店,我哋決定食最好的澳洲M7和牛套餐。地方寬敞,坐得舒適,一點都唔逼。蔬菜配料丸類種類選擇多,好少見嘅花生芽都有。一品酸菜白肉鍋味道酸酸甜甜,幾開胃。神仙牛肉係跟我地套餐送嘅,油脂分布平均,入口即溶,嫩滑無比。海鮮盤包括有海蝦,紐西蘭青口,墨魚仔,海蜆,蠔。海蝦蝦肉爽口彈牙,蠔味濃郁,墨魚仔有咬口。黑毛牛肩胛肉牛肉味濃郁,帶有油花,不錯。仲有好多台灣地道小食,我地叫左少量黎食。府城蝦卷炸到脆卜卜,香脆可口,蝦肉彈牙。麻辣鴨血麻辣味濃,鴨血嫩滑。另外我地仲叫左其他牛肉,真係好好食!澳洲M7和牛手切琵琶牛肉美國牛板腱美國極黑牛三叉安格斯牛小排美國牛胸腹板肉

地方寬敞,坐得舒適,一點都唔逼。

蔬菜配料丸類種類選擇多,好少見嘅花生芽都有。

一品酸菜白肉鍋
味道酸酸甜甜,幾開胃。

神仙牛肉
係跟我地套餐送嘅,油脂分布平均,入口即溶,嫩滑無比。

海鮮盤

黑毛牛肩胛肉
牛肉味濃郁,帶有油花,不錯。

仲有好多台灣地道小食,我地叫左少量黎食。

府城蝦卷
炸到脆卜卜,香脆可口,蝦肉彈牙。

麻辣鴨血
麻辣味濃,鴨血嫩滑。

另外我地仲叫左其他牛肉,真係好好食!
澳洲M7和牛

手切琵琶牛肉
美國牛板腱
安格斯牛小排
美國牛胸腹板肉
2022-09-13 427 views
前排入將軍澳探婆婆, 係東港城行街時經過呢間台式火鍋放題餐廳門外勁多人等位, 一心想黎試試, 於是中秋前夕相約大胃朋友出黎聚舊食餐勁! 分別有四個套餐價錢, 在於食不同品種嘅牛, 而每款套餐同樣可以任食台式小吃同埋火鍋配料。我地揀咗最top嘅澳洲M7和牛(Australian M7 Wagyu Chuck Roll)成人HK$295; 小童HK$218星期六、 日、公眾假期: +$10可以一次過品嚐店內所有款式嘅肉, 而最最最正就係三百蚊左右, 可以狂食澳洲M7和牛!!!餐廳內所有座位都係卡位, 坐得舒服, 環境企理, 雖然冷氣唔太夠, 不過當晚人唔多, 所以未覺有焗促感。而自助區設餐廳中心位置, 食物款式多, 而且fill得快。火鍋配料有大量丸類、蔬菜類, 混醬區、少量台式熱食、芋圓糖水、雪糕雪條; 飲品方面除咗有罐裝汽水, 仲有清熱冬瓜水、果汁等等…二人可自選一款湯底, 揀咗一品酸菜鍋, 酸尾尾清新又開胃,  呢款套餐附送一次性蘇澳海鮮盤+神仙牛肉一客海鮮包括有青口、蜆、牡蠣、墨魚仔、海蝦, 以冰墊底上檯, 其中蝦、墨魚仔都可以無限追加。蝦唔算肥美, 但爽口鮮甜。神仙牛肉掛起, 每

成人HK$295; 小童HK$218
星期六、 日、公眾假期: +$10

飲品方面除咗有罐裝汽水, 仲有清熱冬瓜水、果汁等等…

二人可自選一款湯底, 揀咗一品酸菜鍋, 酸尾尾清新又開胃,

呢款套餐附送一次性蘇澳海鮮盤+神仙牛肉一客

神仙牛肉掛起, 每片均有點厚度, 嫩紅兼平均分佈雪花牛脂, 稍為焯幾下入口, 嫩滑柔軟! 比起套餐中嘅澳洲M7和牛, 質素還要高。

肉類、海鮮、台式小吃均以scan QR code落單, 上檯快又齊。

瘋狂地每款牛都點了一碟, 而每款肉都為嫩紅新鮮, 表面冇雪氣
澳洲M7和牛: 每片切成手掌般大片, 牛脂雲石般分佈, 焯熟後夾起, 入口柔軟甘香, 相對神仙牛肉冇咁滑, 肉味稍濃一點。

美國極黑牛三叉,美國牛板腱: 牛脂相對少, 質感有嚼勁

羊肉卷: 有羶味, 但還算可入口。

彰化白鱔片: 鱔皮有彈性, 魚質偏林

澎湖墨魚滑: 雖不算超彈牙, 但墨魚鮮香味幾出。

府城蝦卷: 表面有層薄薄微脆, 內裡有鮮甜蝦味。

甜品就有自助區任食雪糕雪條, 滿足。
2022-09-08
$330 (Dinner)
2022-09-12 80 views
餐廳位於將軍澳,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,正正位於坑口地鐵站旁邊的大型商場之內,喜愛這些位於商場的餐廳,因為現在炎熱天氣下,外出真的十分痛苦。這間餐廳主打的就是任飲任食的放題火鍋,除了牛肉之外,更有熟悉的台灣腸,是我的喜愛之選,完全可以吃到台灣的味道,外皮帶點香脆,內裏卻是口感彈牙。海鮮拼盤用料新鮮,鮮味十足,選材做得很好,完全沒有腥味,還帶點海水的味道,但最重要還是清潔清洗乾淨,甲殼類最擔心的就是藏沙的問題,完全沒有,值得讚許。牛肉方面,挑選了澳洲M7和牛套餐,澳洲和牛和日本和牛最大的分別,就是油脂分布不一樣,喜愛澳洲的全因為肉味更濃郁,但入口口感依舊。
和家人一起慶祝生日,老人家價錢抵到爛,幸好6:00到達還有位可以坐,6:30已經座無虛席!座位寬躺,除了放火鍋的位置張枱很大!湯底選了禦膳麻辣鍋配一品酸菜白肉鍋,麻辣鍋湯底配料十足,有蜂巢豆腐等,而酸菜湯底清淡得來又有酸菜開胃,適合淥菜。【黑毛牛肩胛肉】瘋狂點,出差的速度亦很快,QR code掃完不久就送到,牛肉味道香濃,肩胛肉不似肥牛,沒有多餘的脂肪,可以瘋狂食!【東港海斑片】每次送來的時候兩片,魚肉新鮮透明,淥熟的時候沒有溢味,啖啖肉,encore了三次。【台灣透抽】就是沿着的小魷魚,又是新鮮爽口,在其他地方較少吃到。出邊有自助的疏菜和丸類區,豐儉由人;飲品區選擇很豐富,除了基本的可樂汽水有不少茶裏選擇,用來解膩亦不錯。Häagen-Dazs 和Movenpick 雪糕任食,無憾了。

2022-08-31
$220 (Dinner)
2022-09-10 75 views
將軍澳食火鍋,東港城有間犇殿火鍋店,新開冇幾耐,兩仔爺撐枱腳話想去試一試,地方清幽唔錯,乾淨舒適,時間許可,坐低叫咗個三叉牛肉火鍋,90分鐘任食,一個美人鍋,半隻雞加埋藥膳真補身,我哋叫咗兩輪牛肉,重有出面,自取嘅都已經好多 款式, 應有盡有,呢個三叉牛肉套餐嚟咗兩份,牛肉色靚,兩仔爺食到捧住個肚,最主要啲牛肉 係真係好新鮮,同埋好企理,望落去已經好有食慾,仲有叫幾多就,有幾多,冇甩拖,所以呢次食得好開心,飲嘢仲有十幾廿款放响柜,汽水涼茶,飲唔晒咁多款,蔬菜,賜腸仔,木茸,蕃茄,應有盡有,任飲任你燒任挑選, 飲嘢我哋就唔多啦!食嘢真係好多,臨尾仲有食雪糕真係值回票價,每款一杯,唔多。

2022-09-08 74 views
我和太太一直懷念去台灣旅行的美好回憶,所以今天又找了一間台式的食物餐廳餐廳是一間日式的火鍋,而餐廳內的佈局是比較日式風格,所有座位都非常寬敞舒適,夠大冷氣凍同其他火鍋店一樣都是以任食放題形式,點餐以qr code掃描後在手機下單,而一些蔬菜、丸類、飲品及甜品等在自助吧自取湯底刈菜蚵仔鍋平常吃火鍋,湯底不外乎是沙嗲,就是皮蛋芫茜或麻辣的選擇,這裏就有台式火鍋獨有的阿仔鍋湯底,而湯底真足料,有很多蚵仔在鍋內,而蚵仔的湯底非常鮮甜,火鍋最重要是湯底一點也沒錯福州魚青滑澎湖墨魚滑滑類有兩種,我比較喜歡墨魚滑,澎湖墨魚滑比較爽口彈牙這裏所有肉類都是一大片,可見餐廳絕不吝嗇的態度,如果口夠大的話 ,可以挑戰一大片全部塞入口,那種滿足真係難以形容黑毛牛肩胛肉油脂平均 牛味比較濃郁,有嚼勁,即使煮太熟也依然不影響口感美國豬梅花這豬肉片肉味濃郁,肉質軟滑,一點都不會肥,入口的口感非常不錯紐西蘭羊肉卷 如果喜歡食羊肉片這裏可以放心地點,因為肥瘦適中而不會太羶美國極黑牛三叉這是我在這裏最推薦的肉類,可以說是必點之作,因為除了牛味濃郁外也非常有口感,完全感覺不到太大的油膩感阿嬤燒酒雞用燒酒浸過的雞肉,令雞肉肉
湯底刈菜蚵仔鍋
福州魚青滑
澎湖墨魚滑
滑類有兩種,我比較喜歡墨魚滑,澎湖墨魚滑比較爽口彈牙
黑毛牛肩胛肉
油脂平均 牛味比較濃郁,有嚼勁,即使煮太熟也依然不影響口感
美國豬梅花
紐西蘭羊肉卷
如果喜歡食羊肉片這裏可以放心地點,因為肥瘦適中而不會太羶

阿嬤燒酒雞
用燒酒浸過的雞肉,令雞肉肉非常嫩滑可口,
雖然感覺不到太郎澳的燒酒味道,但感覺肉質和味道真的提升了不少
這裏最令我驚喜的地方是小食類別,以台灣夜市小食為賣點,全部都是一些非常地道的台灣美食
米血糕、芋泥卷、夜市小香腸、府城蝦卷、西門町鴨肉扁、麻辣鴨血、台南鹽酥雞
鴨血是台灣少不了的美食,好味個人喜歡可以更辣的,鹽酥雞非常香脆美味,雖然外脆但內裏的肉依然肉嫩,有台灣水準。米血糕非常有水準,香軟煙韌的口感,忍不住點了幾次
2022-09-07