2008-07-22 9 views
入到元朗同個朋友行街,見到呢間野都幾多人,就入去試試.我地叫咗一個滷肉麵,而我朋友就叫咗雲吞麵. 再加一籠小籠包.個麵餐附送兩杯飲品.個麵都幾爽,而且無咩澗水味. 至於滷肉都幾入味,個雲吞就不過不失既.小籠包個皮太厚, 唔夠熱,呢個唔係咁好.至於個薄荷火龍果特飲都幾好飲 , 可以一試.
入到元朗同個朋友行街,見到呢間野都幾多人,就入去試試.

小籠包個皮太厚, 唔夠熱,呢個唔係咁好.

至於個薄荷火龍果特飲都幾好飲 , 可以一試.
$50 (Lunch)
  • 滷肉麵
2008-06-09 11 views
噚日本來打算到媽廟路泰國味屋食泰式晚餐,因為道聽途說其食物不錯。到達時剛好為下午6:00早一點,店閘已打開一大半,門口坐著一似員工老婦。再看營業時間始於六時,心想時間剛剛好,逛一圈回來就可以入店 (不過,媽廟路與屏會街一帶,實在無什麼可逛) 。回去見電閘依然開大半,老婦還是無聊閒坐在前,上前詢問一下......原來已經幾天沒有營業!哪打開閘幹又不貼告示;老婦又不知狀況; 幹嘛?失去原來目標,一時甚為失落,不知去向,就打算在元朗一邊思索,一邊再找落腳地方。YY提議轉戰至教育路,去找到此店,因為在別處吃過,也覺不錯。結果,就在此開飯喇。YY說要點乾拌麵,因為她吃過好吃,所以我也跟隨點乾伴麵 - 她點了搞錯雲吞乾拌麵 (對不起,是韮菜雲吞乾伴麵才對);而我則點了紅燒牛肉乾伴麵。另外,再點了滷水豆腐及香酥雞腿等小食。滷水豆腐上碟切成六塊,上鋪了少量肉碎,顏色較淺不似是滷水。吃罷果然是沒有滷水味道,YY說應該稱淡醬油豆腐才對。口感還可以,但有點兒酸酸的味道,可能已放了一段時間再弄熱。YY給了我一顆“搞錯”雲吞,味道可以,無甚特別。我的紅燒牛肉是牛碾肉,五六塊的鋪在豬肉碎拌自家制麵條上。麵身光滑而

YY給了我一顆“搞錯”雲吞,味道可以,無甚特別。我的紅燒牛肉是牛碾肉,五六塊的鋪在豬肉碎拌自家制麵條上。麵身光滑而不太粗,形狀(因為是手製的關係)略為不規則,吃罷覺得很有“趙”頭。拌以非常少的甘荀絲及肉碎,味道不濃不淡。餐牌上紅燒牛肉乾伴麵是有辣椒標示,但我的卻完全沒有辣味,真奇怪!總體而言,我比較欣賞麵條,味道方面實在普通,更一點台灣口味也沒有。

至於香酥雞腿,就是整晚菜色中,我覺得最好叮的。雞腿炸至皮脆肉香,而又不油不膩,著實是可口。就連一向不好煎炸食物的YY也吃得津津有味。

店內環境清潔整齊,地方算是寬敞,客人也不太多,不嘈雜(主要是電視機的聲音),適合慢坐慢吃;

服務方面,侍應五至六人,中間有一兩個竟然在客人面前追打玩笑,年紀不少,但卻不成熟。一碟豆腐上來,卻不給碗; 明明有餐紙,又不送來; 五至六人一字排開,大部份時間無所事事。食肆管理可見一斑。
$50 (Dinner)
  • 香酥雞腿
2008-05-26 8 views
下午茶:蚵仔麵線+凍珍珠奶茶,共$28蚵仔麵線:是冬菇片炆蝦子麵,細細碗,麵線過腍,所謂蚵仔,尺寸只有女仔尾指的指甲咁細,肉好薄好扁平,數量只有三粒!珍珠ok,但奶茶就好淡好淡
下午茶:蚵仔麵線+凍珍珠奶茶,共$28

蚵仔麵線:是冬菇片炆蝦子麵,細細碗,

珍珠ok,但奶茶就好淡好淡
2008-02-11 7 views
早兩日我同honey叫個二人餐\$128話包兩杯價值$18的飲品,咁根據餐\牌價錢我哋叫了兩杯\"甘香奶茶\"($18),其中一杯走奶.當我們飲了奶茶後,侍應遞上單,我發現兩杯奶茶要加$4,於是我找侍應問個究竟,她說餐\牌打錯,\"甘香奶茶\"不是$18.只有港式奶茶,咖啡不用加錢.我當然心有不忿但我都冇繼續同佢\講,因佢\都話唔到事.到我吃完飯到櫃台找數時我再同收錢講,而佢\亦重複個侍應所講,我又當然唔接受佢\解釋啦.咩叫餐\牌打錯?!就算係,當我點甘香奶茶時,侍應都可以話我知啫.結果係企响櫃台隔離貌似話事人女人好不肖咁叫個收銀收少我$4.我心諗計埋加一$4.4呀...(因年初一至初三加一)咁服務態度唔洗旨意我再幫襯
咁服務態度唔洗旨意我再幫襯
2007-11-22 7 views
台灣麵從幾年前開始幫親,每次都只食紅燒牛肉麵, 因為有少少辣,味道OK,但又不是特別好食,所以提不起筆寫他的食評.今天中午再光臨,突然改變主意,要佐椒鹽排骨飯,送到面前時飯和排骨都是熱辣辣的,一碗白飯加咗些鹵肉汁,都可以,但那碟所謂"排骨"其實無骨,是好簿的炸豬肉(因為不能稱之為豬扒,全無豬扒口感). 不明白為何叫椒鹽,食了一啖,只覺有豉油味,一D椒鹽味都無, 重咸到近變酸味,好難食,食咗一啖就放棄了,只把那碗有鹵汁的白飯就算了..
今天中午再光臨,突然改變主意,要佐椒鹽排骨飯,
2007-09-30 12 views
今日去咗元朗,本來想食日本野,因為太早關係,所以揀咗呢間台灣麵,同朋友每人一客麵,我的雞腿乾伴麵,伴麵係ok嘅,但雞腿就太乾啦,乾到嚡口,幾難食吓,朋友點了紅燒牛肉湯麵,佢話牛肉不錯!以我所見都應該係嘅,而大家額外點了一客抄手,雲吞似雪過夜,所以太實、太硬身啦,仲有個汁頗酸,唔係我想像中好食!
2007-09-16 5 views
香酥雞扒飯嘩!雞扒整得好乾,好難食!食幾啖就放棄!Too bad!!!!!!!!!加$10可叫台式飲品,我揀熱薑母茶,杯杯就唔錯,勁夠薑味,I like it!!!!!!
香酥雞扒飯

嘩!雞扒整得好乾,好難食!

食幾啖就放棄!Too bad!!!!!!!!!

(Non-member)
2007-08-14 24 views
The boss are too rule.Beef not soft enough.Price higher than nearby but taste is so.Toilet is really dirty.
The boss are too rule.
Beef not soft enough.
Toilet is really dirty.

2007-07-10 15 views
經還幾次都無入去,因另有飯局,當日無la la 想食,就試試la~叫左1) 台式魯肉飯2) 台灣牛肉麵3) 涼伴三絲4) 士多berry 汁台式魯肉飯:魯肉都幾肥,不還唔肥又唔會淋,都幾好味,送飯一流,份量剛好台灣牛肉麵:牛碾好好食!又淋又入味,但係又唔會太濃食唔到牛味,麵粗粗地,唔算好彈牙,但係接受得到。涼伴三絲:個汁酸酸地好開胃,青瓜切得比較碎,不過整體來說都幾好食士多berry :藥水味,唔會要試坐得幾舒服,服務ok,價錢合理,會再去

叫左
1) 台式魯肉飯
2) 台灣牛肉麵
3) 涼伴三絲
4) 士多berry 汁

士多berry :藥水味,唔會要試

坐得幾舒服,服務ok,價錢合理,會再去