Restaurant: Tak Cheong Noodle
Info:

2023-01-30 1044 views
牛筋腩河多蔥加辣椒油簡直係一絕, 個腩汁湯底非常濃,牛腩好有味道,牛筋夠爽口,有時仲會加底,食盡啲腩汁。 魚蛋河啲魚蛋好有味,湯底都夠濃,就算食完牛筋腩河再食魚蛋河都唔會覺得味道會唔夠。另外叫咗淨水餃, 配搭腩汁湯底或者魚蛋河湯底都非常親。食完之後再會口痕叫埋西多士同油占多,由咸到甜嘅食物都好好食。如果唔夠喉,仲可以外賣一啲魚片返去煮嚟食,佢哋啲魚片好彈牙好有味。店員服務態度好好,整體環境夠乾淨,排隊時間雖然有陣時長少少,但係一定物有所值。

2023-01-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 淨水餃
  • 魚蛋魚片頭河
  • 油占多
  • 西多士
  • 牛筋腩河多蔥
  • 魚蛋河
收銀亞姐態度超惡劣這是我第一次寫評論!外賣碗墨丸河去醫院探病,收銀個亞姐收完錢黑面對住我講,新年流流利是🧧都冇一封…….大佬!第一佢真係冇恭喜過我,第二仲要找錢俾我係大大力揼落個銀色盤,最慘我忍住氣攞起d錢,事關湊住個仔同埋新年流流唔想嘈交,最主要係我媽依位病人想食,如果唔係我蝕俾佢就算,我出到門口等外賣時,她仲要同其他員工講個個都唔派利是🧧真心希望老闆睇到依個評論,食物質數好但員工態度極度重要❗️(唔好話俾我知收銀亞姐係老闆)
收銀亞姐態度超惡劣
這是我第一次寫評論!
真心希望老闆睇到依個評論,食物質數好但員工態度極度重要❗️
(唔好話俾我知收銀亞姐係老闆)
2023-01-24
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2023-01-09 845 views
呢間D魚旦粉出晒名多人排隊食,但我最欣賞反而係牛筋撈粗,牛筋炆得夠淋又入味,加埋佢地嘅🌶️辣椒油簡直係無敵,真係好鬼辣又夠香唔想排隊可以選擇平日下午兩、三點後去,我每次呢個時間都唔使排隊😉

2023-01-09
2022-12-09 663 views
想食雲吞面。原來想去附近的九龍城雲吞X面食,點知去到先知休息日。結果找左呢間。德昌。諗住做魚蛋粉的,甘雲吞麵都應該有反個譜。點知湯底係魚蛋粉的清湯,雲吞的蝦還可以,蝦爽彈,河粉易斷。成碗份量不大。整體黎講都係中意用大地魚湯底的雲吞麵。
整體黎講都係中意用大地魚湯底的雲吞麵。
雲吞面
2022-11-23
$42 (Tea)
2022-12-04 413 views
德昌魚蛋粉🍜去九龍城買嘢嘅時候行過見到依間魚蛋粉聽講好受歡迎🤣就走咗入嚟試下✏️馳名魚蛋河(💰38)🔸魚蛋+魚片🥢仲有+冬菜添🙈湯底有啲淡☹️魚蛋爽滑彈牙🤩都幾香魚味🐟佢嘅辣椒油變咗佢嘅靈魂😂吊哂啲鮮味出嚟✨✏️韭菜花(💰16)好新鮮好大碟🧡好擔心韭菜花會有渣🥺但係完全冇呢個問題🤣帶個頭盔評高低🎈🐾🐾🐾 ~5🐾為滿
德昌魚蛋粉🍜
去九龍城買嘢嘅時候行過見到依間魚蛋粉
聽講好受歡迎🤣就走咗入嚟試下

✏️馳名魚蛋河(💰38)
🔸魚蛋+魚片🥢仲有+冬菜添🙈
湯底有啲淡☹️
魚蛋爽滑彈牙🤩都幾香魚味🐟
佢嘅辣椒油變咗佢嘅靈魂😂
吊哂啲鮮味出嚟✨

✏️韭菜花(💰16)
好新鮮好大碟🧡
好擔心韭菜花會有渣🥺
但係完全冇呢個問題🤣

帶個頭盔評高低🎈
🐾🐾🐾
~5🐾為滿
2022-11-21 451 views
九龍城名店$42 一碗魚旦粉冇餐,貴唔貴見仁見智。魚旦魚片彈牙,但唔係我喜歡的口味,河粉好滑。如果行過路過又不用排隊,荷包有現錢,可能或許會入去食嘅。(只收現金😂)
九龍城名店$42 一碗魚旦粉冇餐,貴唔貴見仁見智。
魚旦魚片彈牙,但唔係我喜歡的口味,
河粉好滑。
如果行過路過又不用排隊,荷包有現錢,可能或許會入去食嘅。
(只收現金😂)
2022-10-13 394 views
一場嚟到,店員推介牛腩撈河,一試難忘😫😫難夾😵‍💫😵‍💫牛腩痴牙👎🏻👎🏻永不再叫….份量足夠,河粉夠滑👍🏻👍🏻叫可樂無上,沒有再問😲
2022-10-05
$58 (Dinner)
2022-10-13 240 views
魚蛋必食…….果然名不虛傳🙌🏻👏🏻🙏🏻🥳🤩爽口、彈牙,有口感,一試難忘😍😍😍對魚蛋粉的印象一洗差印象,以後食魚蛋粉,只此一家。我同朋友一人一碗,一個配米粉,一個配河粉加腩汁😋😋

我同朋友一人一碗,一個配米粉,一個配河粉加腩汁😋😋
2022-10-12
$42 (Dinner)
  • 魚蛋粉
2022-08-27 583 views
當天到九龍城買餸,途徑這間魚蛋粉餐廳,聽過很多朋友推介,見到當天都有十多人排隊,時間許可,於是便在烈日下排隊~等了大概15-20分鐘,途中不斷有人加入這個排隊的行列,的確絡繹不絕~我們點了一碗魚蛋河和四寶河,他們家的魚蛋是以結實為主,咬下去不算彈牙,湯底很淡,沒有味道,曾試過有些店家會以大地魚湯底,對比之下這間略為失色☹️豬肉丸、墨魚丸沒有特別,粉漿較多,總括兩碗河粉都一般般,如果要加上排隊和這個定價,就要再三思是否值得了😵‍💫

2022-08-14 334 views
去開九龍城想食個清清地既麵見到e間人流都唔錯 環境都ok 決定一食😋😋叫左鮮蝦雲吞麵 $40鮮蝦食得出係好新鮮👍🏻👍🏻即日包麵份量都多 平民價算唔錯😋值得再回頭食
去開九龍城想食個清清地既麵
見到e間人流都唔錯 環境都ok 決定一食😋😋
叫左鮮蝦雲吞麵 $40

鮮蝦食得出係好新鮮👍🏻👍🏻即日包
麵份量都多 平民價算唔錯😋
值得再回頭食
2022-08-13
2022-07-18 387 views
返工突然想食湯河粉,見依間舖頭幾出名,專登搭小巴嚟排隊食。可能期望太大,失望都好大🫠唔會再試🐒飲食記錄:墨丸魚蛋紫菜河粉3餸先50蚊,好驚喜!但一分錢一分貨….墨魚同魚蛋都係腍滋滋…好似啲肉好爛/溝咗好多油&麵粉咁….質感好核突…墨丸無墨魚味,魚蛋嘅魚味有腥臭,味精味都好突出(特別係墨丸🤢)。但我唔已服無嗌嘢飲,普通湯河店賣20蚊杯奶茶/檸茶(無跟餐價),覺得太貴,唔想俾味精蝦😤因為配料太難食我叫咗碟炸魚皮,17蚊好似都幾合理,但我嗌一份就一碗仔,隔板後面嗰個人洗嗌一份就一碟仔,佢走咗之後有1家4口嚟嗌一份,佢個碟又大隻啲,看在眼裡有啲唔係好滋味😂(雖然人地可能係熟客仔🙈)炸魚皮普通,浸落湯都夠油會滋滋咁起泡泡。

飲食記錄:

炸魚皮
2022-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-07-15 369 views
個個去德昌都係食魚蛋粉,但老實說,魚蛋粉以外都有一樣食品非常出色,佢就係:炸魚柳包。佢採用嘅麵包係意大利嘅ciabatta。雖然唔肯定餐廳嘅ciabatta係自家製定訂貨返嚟,但個人嚟講本身好鍾意ciabatta ,因為佢有意大利麵包酥脆嘅外殼,內𥚃就係充滿氣孔的麵包,鬆軟得嚟帶點煙韌。而當ciabatta 襯落肉類/海鮮做漢堡包咁食,口感就會變得好滿足。而每次點呢個魚柳包,佢都係即叫即做,魚柳食得出真係即叫即炸。再加埋沙律醬帶出炸魚柳嘅味道,全個魚柳包就變得剛剛好,非常出色!!非常值得推介!(滿分為🤤x5)好味指數: 🤤🤤🤤🤤🤤抵食指數: 🤤🤤🤤🤤回頭指數: 🤤🤤🤤🤤

炸魚柳包

(滿分為🤤x5)
好味指數: 🤤🤤🤤🤤🤤
抵食指數: 🤤🤤🤤🤤
回頭指數: 🤤🤤🤤🤤
Type of Meal
Tea
炸魚柳包
2022-06-22 391 views
今日在樂富處理公事完,隻腳又行行吓去咗讀書時期嘅地方,哈哈原來都係食😂😂記得和同學去九龍城德昌魚蛋粉,那時廿幾蚊碗到現在四十五蚊碗,貴咗好多~真係唔係人人食得起,一場嚟到唔係唔食亞嘛!平時要大排長龍我一定走人,今次一入去就有位,一於叫番碗魚蛋粉加紫菜🍜再配埋杯凍檸茶,絕配👍🏻好幾年前食過勁重味精,今次食完Ok喎無好口乾口渴😊河粉爽口滑流不鞋口,魚蛋魚片有魚味且彈牙👍🏻紫菜份量適中,杯凍檸茶有四塊新鮮檸檬🍋已經好足夠飽。預備走之際見到隔離奶醬多士,哎哎呀好香呀!忍唔住又叫咗佢,超大滿足😋😋原來斜對面豆腐花舖已經執咗🥲人生如夢往事只能回味😋
魚蛋粉加紫菜、奶醬多士、凍檸茶
2022-06-22
$70 (Lunch)
魚蛋粉加紫菜、奶醬多士、凍檸茶
2022-06-15 984 views
好多明星都成日都會揸車黎買外賣既九龍城德昌魚蛋粉🐟🍲 lunch時段門外總係有人龍不過一般只需等約10分鐘左右就有位唔會太耐✌🏻 雖然呢到出名係魚蛋, 但本人比較鍾意食佢既🐷肉丸, 所以叫左豬肉丸米粉加紫菜(+$5)🐷肉丸有5粒, 有D似越式扎肉咁, 爽之餘夠豬味而且都夠大粒👍🏻紫菜爽脆份量好多, 佢既米粉偏粗,有米香唔洗驚會過淋, 口感好好, 食得🌶️既朋友記得一定要加埋呢到既招牌潮洲辣椒油一齊食就更加惹味🌶️少少已經好夠辣🥵 呢到嘅辣椒油係會上癮,炒得夠香又夠辣, 臨走係counter仲買左一樽番屋企🤪除左魚蛋粉出名, 其實私人推介佢呢到D多士類亦非常出色, 鮮牛油多士🧈, 多士烘得夠脆又上色,中間夾塊凍冰永既慢慢融化緊既牛油又夠厚, 一咬成口都係冰凍既牛油同酥脆既多士真係好好食🤭餐蛋治🥪 係食過咁多間茶記覺得最好食CP值最高既, 佢個炒蛋🍳係勁厚勁juice, 蛋香濃郁之餘仲炒得超嫩滑💯, 午餐肉齊夠厚豬味香又唔會太咸, 最重點係個白麵包, 超級鬆軟😳❗❗最後唔夠喉再叫埋過法蘭西多士🇫🇷🍞, 中間夾住一層厚厚既花生醬, 多到一切開直頭係有流心效果😍 熱辣辣上台既麵包外皮炸到外脆內軟仲
最後唔夠喉再叫埋過法蘭西多士🇫🇷🍞, 中間夾住一層厚厚既花生醬, 多到一切開直頭係有流心效果😍 熱辣辣上台既麵包外皮炸到外脆內軟仲有層蛋香味, 加埋牛油🧈同可以自己落既楓糖漿🍯食, 非常濕潤軟綿🤤
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 魚蛋粉
2022-06-13 282 views
據說這家店的魚蛋非常有名,今天路過,不用排隊,決定一試。點了一碗魚蛋米,一碗水餃米,一碗淨潮州四寶,一碟油菜及一碟炸魚皮。友人與我一致覺得魚皮餃最出色,其次是魚蛋米中的魚片,貢丸也做得很好,魚蛋水餃的味道也不錯,而相對普通的就是墨魚丸,像是沒太多墨魚在內吧,因為墨魚味不香濃。油菜是腐乳通菜,味道就是正常,反而炸魚皮有點失望,因為不夠脆,可能保存得不太理想。聽說這店排隊,味道不差,似乎未必值得排隊。