2021-11-05 1063 views
今晚訂了8:30,8點已到。看似好多人還要等多一陣。好就等等看,到了845 我地覺得唔對路就入去問問究竟是否有檯。店長大聲跟我說話你地訂唔代表有檯。只是優先而已,我也不得立刻離開了這家餐廳,這樣的服務態度 真心接受不了。強力建議如有訂位子的朋友仔需有心理準備,根本到了也不知道何時有位,以及也需要有心理準備就算訂了位都會被店員罵
今晚訂了8:30,8點已到。看似好多人還要等多一陣。

2021-11-05
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2021-09-10 1194 views
之前都同高太黎過高木食過串燒今日又同高太再黎食多次先依度既經理billy哥好熱情健談令到成餐飯既用餐提驗提升左好多除左餐牌上面既食物,係牆上面会有當日既廚師推介食串燒之前嗌左啲前菜送下酒開下胃先瑩光魷魚高太必食前菜麻醬豆腐個豆腐幾香滑,濃濃既豆香雞泡魚乾同平時其他地方食到既差唔多豚肉糖心蛋外層有層薄薄既豚肉包住半熟既糖心蛋好食A4和牛串燒一口咬入滿滿既油香雖然有油,但又唔太膩好香口免治雞肉😋😋配上生雞蛋,令距地一家團聚,又幾好食喎馬甲貝是日billy哥推介非常爽甜無介紹錯日本蕃薯燒得外脆內軟香甜可口不過我本身係唸住嗌日本蕃茄俾高太我自已睇錯字,落錯單燒油甘魚骹食到最後依味高太都飽左八成魚皮燒得夠哂香脆不過肉好似唔太夠滑埋單又唔係真係好貴幾抵食
之前都同高太黎過高木食過串燒
今日又同高太再黎食多次先

依度既經理billy哥好熱情健談
令到成餐飯既用餐提驗提升左好多

除左餐牌上面既食物,係牆上面会有當日既廚師推介

食串燒之前嗌左啲前菜送下酒開下胃先
瑩光魷魚
高太必食前菜

麻醬豆腐
個豆腐幾香滑,濃濃既豆香

雞泡魚乾
同平時其他地方食到既差唔多

豚肉糖心蛋
外層有層薄薄既豚肉
包住半熟既糖心蛋
好食

A4和牛串燒
一口咬入滿滿既油香
雖然有油,但又唔太膩
好香口

免治雞肉😋😋配上生雞蛋,令距地一家團聚,又幾好食喎

馬甲貝
是日billy哥推介
非常爽甜
無介紹錯

日本蕃薯
燒得外脆內軟
香甜可口
不過我本身係唸住嗌日本蕃茄俾高太
我自已睇錯字,落錯單

燒油甘魚骹
食到最後依味高太都飽左八成
魚皮燒得夠哂香脆
不過肉好似唔太夠滑

埋單又唔係真係好貴
幾抵食

非常抵食嘅外賣自取午餐!一洗黃店無好野嘅定律66蚊嘅鷄扒定食有沙律有湯,雞扒又燒得好香好juicy,而個價錢真係平到喊出嚟!老細又好人事又細心,位置係唔顯眼,大家真係要多啲幫襯下呀!
非常抵食嘅外賣自取午餐!一洗黃店無好野嘅定律
老細又好人事又細心,位置係唔顯眼,大家真係要多啲幫襯下呀!
TakeAway
2021-05-20 1491 views
麻雀雖小,五藏俱全,突然晚上想吃串燒,附近只有這一間剩下兩個位我們準時到店,點了Sake, highball, 便開始今晚的旅程。吃日式串燒,有幾款我必吃的,雞尾、雞肝、雞肉碎棒 幾有日本感覺雖然唔夠港島果幾間正,但九龍來講尚算高質這裏最特別的是黃油雞翼,真係會燒得比較脆同香,另外還有必吃燒菠蘿🍍,外脆內暖,口感非常好👍🏻可以返轉頭的小店 😇
麻雀雖小,五藏俱全,
突然晚上想吃串燒,
附近只有這一間剩下兩個位
我們準時到店,
點了Sake, highball,
便開始今晚的旅程。

吃日式串燒,有幾款我必吃的,

雞尾、雞肝、雞肉碎棒
幾有日本感覺
雖然唔夠港島果幾間正,
但九龍來講尚算高質

可以返轉頭的小店 😇
  • 燒菠蘿
  • 黃油雞翼
  • 燒鵝肝
2020-11-10 2779 views
同朋友想靜靜的吃個午飯聊聊天、找到這間地方雖有少少內街、但又旺中帶靜的地方、食物十分有驚喜一開始見到午市有串燒已經好開心好想試!跟住就試咗個午市串燒定食、肉類好食都吾算驚喜、佢啲蔬菜燒得好juice 好好味就真係有驚喜!特別係個翠玉瓜同冬菇、翠玉瓜咬落去有汁既🤤 冬菇又勁香🤤如果中二蔬菜系列嘅朋友們可以試吓、真心好味😋 同埋我一向都中二支持小店!少一間都係市民既損失!我覺得係可以 Encore 既餐廳👍🏻👍🏻下次可以試埋其他定食、同埋晚市套餐😍

一開始見到午市有串燒已經好開心好想試!

特別係個翠玉瓜同冬菇、翠玉瓜咬落去有汁既🤤 冬菇又勁香🤤

我覺得係可以 Encore 既餐廳👍🏻👍🏻
下次可以試埋其他定食、同埋晚市套餐😍
2020-11-10
$80 (Lunch)
  • 串燒午餐定食
2020-09-16 2210 views
今日去左高木餐廳食個下午茶。一進場,他們就直接叫我坐底。忘記了替我量體溫及提供消毒酒精我坐下後叫左一個燒縵魚定食(98元) 大約等了20分鐘就上菜擺上台面,我首先見到既係縵魚上面有很多紫菜。可能是每間食店的縵魚飯不同,沒有為意。吃下第一口,帶給我的不是香的縵魚味道,而是燒焦的味道。當然,唔敢出聲既我當然靜靜地食埋呢碗飯就走。唔想大聲話人燒燶野好冇禮貌同搞事feel.不過,配料的沙律同湯都好食的,沒有問題的建議大家來這間餐廳最好點燒野食,定食我個人認為自己中左伏。食左燶野個肚都唔係幾舒服,快快手俾個錢就走了。食串燒比較好 定食不了。
今日去左高木餐廳食個下午茶。
一進場,他們就直接叫我坐底。
忘記了替我量體溫及提供消毒酒精
吃下第一口,帶給我的不是香的縵魚味道,而是燒焦的味道。
不過,配料的沙律同湯都好食的,沒有問題的
食串燒比較好 定食不了。
2020-09-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$98 (Tea)
2020-03-06 3393 views
是晚想吃熱辣辣日本菜,想起串燒就專程來到棉登徑。由於疫情期間,小店內顧客不多,跟之前相比簡直完全不同坐下先點啤酒,手工啤酒味道偏淡,很適合女生配搭串燒先送上佐酒小食,燒魚翅。用來配搭啤酒的開胃小食。黑松露雞髀菇(左)值得試試,一口咬下先來濃濃的黑松露香,再來就是雞髀菇的甜,混在一起很喜歡此配搭。白鱔(右)燒得皮脆肉鬆,不錯。A4 和牛(左),我不吃牛,但據友人評價入口稍為咀嚼就在口中溶化,烹調時間十分準確。鹽燒豬腩(右)就由我吃掉。烤得外脆內嫩,好像是吃廣東燒腩仔的感覺,油脂剛好,咬下仍是肉汁滿滿,已決定再來多串鵝肝飯團友人說的必點飯團烤得脆,鵝肝肥美,配搭剛好,這次也沒令人失望再來吃過返尋味的燒龍蝦,是淡淡的龍蝦味,烹調時間拿捏得非常準確,嫰而彈口,沒有過分調味,就是吃龍蝦本身的味道。配搭的沙律酸味剛好。黃油雞翼,烤得皮脆肉嫩,不錯。燒鰻魚,熱辣辣很鬆軟,是可想像得到的味道,個人喜歡白鱔多一些免治雞肉串,是我最喜愛的串燒。雞肉混入一些雞軟骨,咬下有軟嫰的感覺也有爽口的感覺,非常過癮,蛋黃非常香濃,稍微沾一下,雞串已被蛋黃包着,非常美味,必點推介燒日本鮑魚,我的那一份有點韌及老,但友人

坐下先點啤酒,手工啤酒味道偏淡,很適合女生配搭串燒
京都手工啤酒

先送上佐酒小食,燒魚翅。用來配搭啤酒的開胃小食。
七味燒魚翅

一起很喜歡此配搭。白鱔(右)燒得皮脆肉鬆,不錯。
黑松露雞髀菇及白鱔

A4和牛及鹽燒豬腩

鵝肝燒飯團

燒龍蝦

黃油雞翼,烤得皮脆肉嫩,不錯。
黃油雞翼

燒鰻魚

免治雞肉串

燒日本鮑魚,我的那一份有點韌及老,但友人的卻烤得剛好。喜歡吃鮑魚的朋友可以試試
燒日本鮑魚

日式芝士年糕,芝士味不濃,非常暖和,外面烤得鬆脆,咬下軟綿綿,配上溫和的芝士味,吃得非常滿意,推
日式芝士年糕

整體而言:
環境:小店平日高朋滿座時很熱鬧但有點迫。是次客人不多所以坐得還舒服。
食物:一如以往的好味,烹調時間非常準確,每一樣都是即點即燒,熱辣辣。
服務:喜歡跟店員及廚師溝通,份外親切

2020-02-27
$650 (Dinner)
黑松露雞髀菇及白鱔
A4和牛及鹽燒豬腩
鵝肝燒飯團
免治雞肉串
2019-08-15 3225 views
沒想過呢間串燒店🍡,店舖細細,座位有限,卻坐得滿滿,食物仲竟然如此嘅高質,難得有機會真係喪叫大刷一餐😌.🐟鹽燒一夜干。唔算好大條,但燒得好夠透好香脆,係師傅嘅心機,加上酸汁同檸檬🍋,絕配👍🏻.🍢松露金菇牛肉卷🐮。同平常食嘅燒汁食法唔同,乾身而且爽口👍🏻.🍢香蔥牛肉卷🐮。蔥夠香,配上牛肉同蒜,正喎🤡.🍢豚肉露荀卷🐽。發覺有蔬菜夾住嘅串燒係一定係正😌.🍢牛肋條🐮。肉夠味汁夠多🤤.🍢厚切牛舌芯🐮。特厚切嘅牛舌,唔靭有𡁻頭👍🏻.🍢白鱔🐟。皮脆肉嫩,略嫌太細小👍🏻.🍢紫蘇葉豚肉串🐽.紫蘇葉加上梅醬提升味道,感覺好特別😌.🍢燒手羽🐔。店名以燒鳥命名,對雞嘅串燒比較有高一點嘅要求,亦是皮脆肉嫩無得輸🤡.🍢燒生蠔。一串有兩細隻,內裡仍多汁,好味道😌.🍢燒帶子。反而無乜特色,唔夠香口,加上醬汁同蒜頭更好🤔.🍢燒菠蘿🍍。全晚最眼前一亮🤡,焦糖掛在菠蘿外邊,多汁而且清甜,堅係好正🤣.🍢燒明太子雞翼🐔。知道是交貨來的食物,有既定的味道🤣.🍢燒日本蕃薯🍠🍢燒日本青椒🌶🍢燒蘆筍🥬🍢燒銀杏串🍡🍢燒毛茄🥬🍢燒蒜頭🍢燒淮山。以上各種蔬菜🥬串燒都好有水準,比起肉類更為入口豐富,不油膩🤡.🍢汁燒豆腐🍢燒茄子🍆🍢黑松露雞髀菇
🐟鹽燒一夜干
🍢松露金菇牛肉卷🐮
。同平常食嘅燒汁食法唔同,乾身而且爽口👍🏻
🍢香蔥牛肉卷🐮
。蔥夠香,配上牛肉同蒜,正喎🤡
🍢豚肉露荀卷🐽
。發覺有蔬菜夾住嘅串燒係一定係正😌
🍢牛肋條🐮
。肉夠味汁夠多🤤
🍢厚切牛舌芯🐮
。特厚切嘅牛舌,唔靭有𡁻頭👍🏻
🍢白鱔🐟
。皮脆肉嫩,略嫌太細小👍🏻
🍢紫蘇葉豚肉串🐽
.紫蘇葉加上梅醬提升味道,感覺好特別😌
🍢燒手羽🐔
🍢燒生蠔
。一串有兩細隻,內裡仍多汁,好味道😌
🍢燒帶子
。反而無乜特色,唔夠香口,加上醬汁同蒜頭更好🤔
🍢燒菠蘿🍍
🍢燒明太子雞翼🐔
。知道是交貨來的食物,有既定的味道🤣
🍢燒日本蕃薯🍠
🍢燒淮山
🍢汁燒豆腐
🍢燒茄子🍆
🍢黑松露雞髀菇🍄
。全晚最最最值得推崇嘅就係呢三款,估唔到係咁入味,特別係茄子🍆,醬汁入哂味,雖然唔係啲咩嘅食材,但可以做到咁實在難能可貴😌
配上沙拉🥗同埋飲住梅子酒🥃,實在是人生一大享受🤤
2019-05-05 3010 views
同又靚又溫柔兼聰明嘅舊上司食飯。兩個人去咗棉登徑高木食串燒。高木嘅串燒一向都幾穩定。我哋叫咗支梅酒,一路飲一路傾計,慢慢order咗幾round 食物,最後食咗4個鐘先埋單。由於我之前冇留意原來係Open rice訂枱只有1.5小時用餐時間。所以店員係我坐低嘅時候幫我cancel 番個booking,否則我哋就唔可以食得咁舒服
梅酒
燒鱔
2019-04-04 1756 views
星期一晚上九點店子仍坐滿九成半人,剩下2個對著大窗的吧檯,ok 馬上點菜。牛舌及白鱔 我不吃牛但男友說牛舌燒得剛好,很軟滑。白鱔燒得好,皮脆肉嫩,濃濃的鱔味是白鱔愛好者必點烤雞翼及雞軟骨雞翼的皮燒得香脆,保留肉汁,可以試試。雞軟骨也不錯免治雞肉串燒必點之一,雞肉混了洋蔥,洋蔥味非常突出,配上黏黏的蛋黃汁,好吃也十分juicy!和牛串及豬肉串和牛串的肉汁滿滿,未吃只看碟子也看得到肉汁慢慢的流在碟上。男友說火喉剛好,印象難忘。豬肉串也燒得外脆內軟燒龍蝦沒想到有大量沙律菜配襯,別以為配菜就馬虎了,沙律菜調味剛好,吃串燒吃到半這送來新鮮沙律好像舒緩了一些熱氣。主角龍蝦,燒得剛好,龍蝦味濃郁,不用特別調味,很滿足燒鵝肝男友愛吃肥肥美美的鵝肝,配的不是多士是燒過的小飯團。不錯只稍微油了一些汁燒翡翠螺燒得很軟身,喜歡吃螺的可以試試燒帶子帶子鮮甜,外熱內暖,不錯兩人吃以上份量剛好,想吃串燒時下次會再來。PS: 十點多店子仍是非常熱鬧,坐滿9成,看來是很多夜貓子的喜愛餐廳。

牛舌及白鱔
牛舌及白鱔

烤雞翼及雞軟骨
雞翼的皮燒得香脆,保留肉汁,可以試試。雞軟骨也不錯
雞翼及雞軟骨

和牛及豬腩

燒鵝肝
燒鵝肝

汁燒翡翠螺
燒得很軟身,喜歡吃螺的可以試試
汁燒翡翠螺

燒帶子
帶子鮮甜,外熱內暖,不錯
燒帶子

兩人吃以上份量剛好,想吃串燒時下次會再來。

2019-04-01
$400 (Dinner)
  • 牛舌
2019-03-25 1876 views
少出尖東怕人多,今次尖東站行2分鐘可以接受😂 小店好有日本炭燒鳥店感覺🤓👍🏼👍🏼真是挺小的食物款式不算很多,但味道都很不錯,又熱騰騰~玉子即叫即做,軟綿汁潤好吃!!😄 必試章魚丸子其實要做得好吃不容易,他們做到了~每粒渾圓飽滿,上桌十分漂亮,每粒都有足夠餡料,醬汁配搭,味道口感剛剛好,不黏糊, 推介我和老公吃了多款串燒,整體都十分好吃,最推介小牛肉排, 充滿牛肉香,口感令人難以忘懷。 番茄日本豬肉捲, 牛舌,燒雞翼,免治雞肉串等都十分正。 相對來說蔬菜就比較普通,都是特色肉類串燒比較吃香點了冷盤豆腐,微辣,吃起來也舒服。 啤酒飲料都要60元一杯,所以我點了少喝的威士忌梳打,冰凍,可惜味道不是我杯茶~ 價錢當然係尖沙咀價,但是吃到日式串燒店的氣氛,美味的食物,性價比很高。

食物款式不算很多,但味道都很不錯,又熱騰騰~
玉子即叫即做,軟綿汁潤好吃!!😄 必試

章魚丸子其實要做得好吃不容易,他們做到了~

點了冷盤豆腐,微辣,吃起來也舒服。

$500 (Dinner)
2019-02-12 1303 views
早排好想食串燒,醒起之前喺尖沙咀經過見到幾間,有日放工就同老公去食。我地坐高枱,啲餐具好精緻。通常食客都黎飲下酒食串燒。燒牛舌芯:厚切,好煙韌,好鮮牛味茄子:皮脆內軟,好多汁A4和牛:真係肉同脂肪比例好平均,食少少唔太膩翡翠螺:好鮮甜,保留到肉汁羊架:約五成熟,好淋,唔「蘇」,平時唔食羊嘅我都食到油甘魚鮫:好好味呀!魚肉多,唔腥,皮又脆又薄香蔥牛肉卷:兩樣向來都好夾。大蔥好甜,牛肉鮮仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯。食到好滿足,可以再添食仲可以欣賞大廚燒野食架
我地坐高枱,啲餐具好精緻。通常食客都黎飲下酒食串燒。

燒牛舌芯:厚切,好煙韌,好鮮牛味
茄子:皮脆內軟,好多汁

A4和牛:真係肉同脂肪比例好平均,食少少唔太膩

翡翠螺:好鮮甜,保留到肉汁

羊架:約五成熟,好淋,唔「蘇」,平時唔食羊嘅我都食到

油甘魚鮫:好好味呀!魚肉多,唔腥,皮又脆又薄

香蔥牛肉卷:兩樣向來都好夾。大蔥好甜,牛肉鮮

仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯。食到好滿足,可以再添食
仲可以欣賞大廚燒野食架
2019-02-11 873 views
星期五晚上訂左位,唔洗等。本身坐Bar台好迫,女職員話9點交到台就俾張大台我地坐,感覺員工都幾Nice。食物方面Ok,個牛舌好味,夠爽口。燒露荀,幼果隻,一客兩串,每串有兩折半條既露荀...即係一客有兩條咁多!朋友話,哩個價錢,買到一Pack廿幾三十條啦!咁又唔係咁計既,人地都要賺錢,只不過三十蚊食兩條幼幼露荀又真係貴左D。雞翼就普通,個白鱔都麻麻,切得太薄身。到埋單,兩個人千一蚊,其實朋友仲未飽。我地見openrice寫HSBC卡有九折就用HSBC卡俾錢,但張單冇顯示個discount出黎,就問下職員啦。埋單個男職員話唔清楚,好似唔係張張卡有。佢走去問個女職員,女職員話暫時未有,算數走人。離開左之後朋友越諗越唔對路,上埋HSBC個網check都係話有九折,食左千幾蚊,九折都慳返成百幾蚊架嘛,就返轉頭再問女職員。佢開頭話,冇呀,張卡未落黎。其實我唔知佢講咩,咩叫張卡未落黎,又唔解釋清楚。然後幾秒鐘後佢又話,唉算啦做埋你啦。嘩我真係多謝哂你咁好心呀,講到我黎R你個折咁!咁樣真係好唔老實囉!其實你唔想俾優惠既,你咪叫HSBC同openrice拎返走哩個Offer囉。客人唔知有優惠而你唔出聲

咁樣真係好唔老實囉!其實你唔想俾優惠既,你咪叫HSBC同openrice拎返走哩個Offer囉。客人唔知有優惠而你唔出聲的話我都唔怪你,但而家係我地開到聲問你,你都可以話冇!

講真,D野食幾好都係假,間店咁唔老實我一定唔會再去!
2019-02-01
$550 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-02-11 485 views
高木炭火鳥燒2019-01-30 香口野,我不嬲都好鍾意食,有次同老婆行開附近見到,發誓下次一定要去。《燒牛舌芯》厚切最嫩滑位置,好Q彈《茄子》皮脆內軟,好juicy 《A4和牛》和牛本身就係食佢嗰脂肪,入口即溶,一試愛上《燒翡翠螺》冇諗過佢有咁多件,仲唔會燒到太老,嫩滑入味《燒羊架》Medium 嘅熟成係食羊嘅標準,肉身林滑,唔會有太重嘅羊羶味,配埋芥末醬,perfect match《油甘魚鮫》好好味呀!唔係度度有得食,肉多,個皮又脆又薄,油脂味又香濃,難得遇上《香蔥牛肉卷》簡直係串燒嘅常識,大蔥好甜,牛肉鮮仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯👍🏼有個建議,就係個吧枱下邊有個位頂住隻腳,腳長嘅朋友坐嗰個位比較辛苦,如果另外佢會坐得比較舒服啲!🙇🏻
高木炭火鳥燒

《燒牛舌芯》
厚切最嫩滑位置,好Q彈

《茄子》
皮脆內軟,好juicy

《A4和牛》
和牛本身就係食佢嗰脂肪,入口即溶,一試愛上

《燒翡翠螺》
冇諗過佢有咁多件,仲唔會燒到太老,嫩滑入味

《燒羊架》

《油甘魚鮫》

《香蔥牛肉卷》
簡直係串燒嘅常識,大蔥好甜,牛肉鮮

仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯
  • 油甘魚餃
  • 牛舌芯
2019-02-10 340 views
今日咁啱經過就黎試下毒,一個客人都冇完全嚇到試咗羊架,鰻魚,芝士年糕同菠蘿…其實雖然唔算好食都未算差嘅,菠蘿同年糕都幾好,其他就一般咯。但系分量真系少同埋有點貴咯唔明點解咁多好評
今日咁啱經過就黎試下毒,一個客人都冇完全嚇到
唔明點解咁多好評