2025-05-12
旺角呢間泰國菜長期都好多人排隊,今日專登早啲到,6:00pm黎到唔洗排,哈哈哈。雖然唔洗排隊,不過入面嘅人已經坐滿左半間舖。網上見到嗰個特色篤篤車位都有人坐,冇得打卡lu。不過望住室內嘅佈置同埋廚房大半數嘅泰國廚師,都有一瞬間去咗🇹🇭泰國嘅感覺😆今次同朋友仔點左:冬蔭功湯$138冬蔭功湯酸味比較重,我食開小辣嘅都唔覺辣,應該係迎合返香港人嘅口味,夏天熱辣辣,飲返個冬蔭功湯開胃下,而且佢啲材料都多,貝類揀左出黎裝埋都有一碗架泰式牛肉炒河粉$78呢款幾有鑊氣喎,唔似平時港式乾炒牛河食完咁多油,又唔會太少油搞到痴埋一舊舊咁,加埋啲炸蒜蓉食落幾香口泰式牛肉船麵(金邊粉)$88碗麵鋪滿我好鍾意食嘅卜卜脆呀(即係炸豬皮),哈!碗麵嘅湯底非常非常濃郁,適合重口味嘅朋友仔。炭燒牛小扒$148塊牛扒燒得岩岩好,唔會太乾,又唔會太生流血水咁,肉夠嫩仲切好細細件咁,可以一啖一件。芒果糯米飯$58我嘅至愛芒果糯米飯😍!!欣賞佢嘅飯唔係硬,係暖暖地嘅,最怕食雪到又凍又硬嘅嗰一種。加埋啲甜椰漿同綠豆仁脆脆地咁,口感好豐富☺️餐飯食到一半已經睇見外面嘅人龍,想試又唔想排好耐嘅朋友仔記得book位或者避開食飯高峰期早啲
今次同朋友仔點左:
冬蔭功湯$138
泰式牛肉炒河粉$78
泰式牛肉船麵(金邊粉)$88
炭燒牛小扒$148
芒果糯米飯$58
餐飯食到一半已經睇見外面嘅人龍,想試又唔想排好耐嘅朋友仔記得book位或者避開食飯高峰期早啲入座啦。