Hiring
3 days ago
3 days ago
16 days ago
16 days ago
Restaurant: TamJai SamGor (Fuk Wing Street)
Info:

2016-09-25 989 views
牛肉紅薯粉 ﹣ 宜家d 粉分量少左,但係牛肉都幾多!麻辣皮蛋﹣每次來到比叫,d 汁好惹味!土匪雞翼﹣即叫即做嘅雞翼,上台熱辣辣,黑芝麻好香,配合辣椒粉孜然粉甚有燒烤嘅風味!
牛肉紅薯粉
牛肉紅薯粉 ﹣ 宜家d 粉分量少左,但係牛肉都幾多!
麻辣皮蛋
麻辣皮蛋﹣每次來到比叫,d 汁好惹味!
土匪雞翼
2016-09-23
$60 (Breakfast)
牛肉紅薯粉
麻辣皮蛋
土匪雞翼
2016-08-20 775 views
成日路過唔知食咩好 都會搵三哥三哥我個人覺得比譚仔特色既係 麵會多好多 仲有多種唔同湯底選擇!我成日去到都係叫牛肉米最吸引我既 除左麻辣湯底好飲外米線多得黎夠飽 因為平時食麵多數都係唔夠飽 另外口感都彈牙 唔會話煮得太耐而好軟牛肉量多 都唔會話太咸 平靚正
成日路過唔知食咩好 都會搵三哥

我成日去到都係叫牛肉米

最吸引我既 除左麻辣湯底好飲外

牛肉量多 都唔會話太咸 平靚正
2016-08-20
  • 牛肉米
2016-05-09 2573 views
到朋友家打牌,見到附近有譚仔三哥,即刻又三酸癮起,就叫左個外賣上去食。 三酸即係三哥酸辣。雞肉三酸米線。一打開個外賣,朋友們即刻問我買左咩食,咁香既??給她們嚐了一〇都大讚味道特別。酸味辣味分明亦都適中,不偏辣不偏酸。 味道好開胃 亦都好觸動到味蕾,每食一啖未吞落到肚就追住食下一啖雞肉雖然是雞胸 但一點也不乾也不'鞋'口。一口米線加上炸菜的話令酸味更突出。十次九次食三哥 定叫三酸。這是別間米線沒有的

三酸即係三哥酸辣。雞肉三酸米線。

一打開個外賣,朋友們即刻問我買左咩食,咁香既??
給她們嚐了一〇都大讚味道特別。

2016-05-09
TakeAway
2016-04-19 1660 views
人人都話深水埗多野食 但若然你過左夜晚11點的話 你既選擇可能會由100下降到得返10-20之間即是話你既選擇困難症將會慢慢得到舒緩所以我一早篤定食譚仔三哥 因為開到成12點 而且品質係比較穩定又黎得快又大碗 又熱鬧多人食....哈哈本人唔太食得辣但又想要多少少感官刺激所以揀左酸辣湯底 配雞肉, 竹笙同貢丸酸辣湯 好岩我呢種唔食得辣但又想有少少刺激既人 唔會太辣但會食到出晒汗 酸酸地好開胃竹笙將湯底吸引左 爽滑彈牙 索索聲好新鮮雞肉望落去嫩白 份量都唔少 而且佢一啲都唔un同米線係幾夾貢丸 香味同質感都足夠 但略為細粒左啲 冬菇少量每碗米線都有腐皮 牙菜 久菜 腐皮可能係搭埋一齊放 放落碗之後都仍然係痴埋左一舊ANYWAY 譚仔三哥係出品穩定
人人都話深水埗多野食 但若然你過左夜晚11點的話
你既選擇可能會由100下降到得返10-20之間
即是話你既選擇困難症將會慢慢得到舒緩

所以我一早篤定食譚仔三哥
因為開到成12點 而且品質係比較穩定
又黎得快又大碗 又熱鬧多人食....哈哈
本人唔太食得辣但又想要多少少感官刺激
所以揀左酸辣湯底 配雞肉, 竹笙同貢丸
竹笙將湯底吸引左 爽滑彈牙 索索聲好新鮮

腐皮可能係搭埋一齊放 放落碗之後都仍然係痴埋左一舊

ANYWAY 譚仔三哥係出品穩定

2016-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Last Night Supper)
2016-03-30 1337 views
譚仔三哥街知巷聞,筆者係食評初哥,就由三哥開始啦!"炸讚佳肉千湯小買"(炸醬雞肉清湯少米線), 配"凍捏茶小田小邊"(凍檸茶少甜少冰) , 簡直係平價美食既皇牌!一向覺得清湯最正,又香又濃,比其他湯底更夾米線!雞肉意見分歧,有人話腍有人話"梅",筆者係前者既支持者食過三哥炸醬既人就知,搵唔到有更好既炸醬選擇(難以形容既好味 米線份量一向好(太) 多,想食完米線再食小食,記得叫少米!"曬土肥" (細土匪雞翼), 香,脆,多汁!環境呢。。。人咁多係唔好坐架喇,但唔好坐都咁多人食就知係好野啦,兩個字,平靚正!between, 無意笑呀姐讀音,相信食得多三哥既人都會好似筆者咁反而覺得口音好親切!
譚仔三哥街知巷聞,筆者係食評初哥,就由三哥開始啦!

米線份量一向好(太) 多,想食完米線再食小食,記得叫少米!
"炸讚佳肉千湯小買"(炸醬雞肉清湯少米線)
"曬土肥" (細土匪雞翼), 香,脆,多汁!
"曬土肥" (細土匪雞翼)

2016-03-25
$54 (Lunch)
"炸讚佳肉千湯小買"(炸醬雞肉清湯少米線)
"曬土肥" (細土匪雞翼)
  • 土匪雞翼
2016-01-28 1210 views
三哥譚仔真係一流!食到上哂癮!一日吾食如隔正秋呀!哈哈!價錢又親民,叫個兩餸、凍檸茶,再加埋個蒜泥白肉,真係大滿足!米線質感軟硬適中,配埋個酸辣湯底,濃郁得黎又開胃。芽菜爽口、牛肉新鮮、魚腐索哂D湯底勁juicy,真係令好味到停吾到。蒜泥白肉更加吾洗講,D蒜香已經俘虜左我!埋單俾張紅衫魚出去都仲有找,超級抵食!即頭係我御用飯堂!十分推篤!!
2016-01-28 978 views
食米線好似好健康咁,但望真d其實樣樣野都好似好油咁...先係個皮蛋,好香好惹味,不過就唔係好辣,皮蛋夠香,再加埋d薑蔥真係好好食食o左個咁油o既皮蛋,碗米線都係叫清少少...所以就叫o左酸菜炸醬米線,而碗米線入面本身都有d芽菜同韮菜酸菜唔算比得好多,但食落酸酸甜甜咁好開胃,米線好滑,同埋唔會煮到勁淋炸醬就另外放係碗仔到,下面好多油,見到入面有好多細細地o既脂肪粒不過用黎送米線真係一流!不過如果倒晒落麵入面真係油膩死
食米線好似好健康咁,但望真d其實樣樣野都好似好油咁...
先係個皮蛋,好香好惹味,不過就唔係好辣,
皮蛋夠香,再加埋d薑蔥真係好好食
食o左個咁油o既皮蛋,碗米線都係叫清少少...
所以就叫o左酸菜炸醬米線,而碗米線入面本身都有d芽菜同韮菜
酸菜唔算比得好多,但食落酸酸甜甜咁好開胃,
米線好滑,同埋唔會煮到勁淋
炸醬就另外放係碗仔到,
下面好多油,見到入面有好多細細地o既脂肪粒
不過用黎送米線真係一流!不過如果倒晒落麵入面真係油膩死
$40 (Dinner)
2015-12-20 1150 views
其實咁大個,第一次食譚仔,因為我最愛是雲南過橋米線, 對於無色無味的米線,一路都不太喜歡, 原來譚仔的湯底味道香濃,有不同的湯底可供選擇, 酸辣,麻辣, 而麻辣度也分很多種類,相信是譚仔才有獨有的, 是次點了三小辣, 對於平日都算食得辣的我來説可以更麻!獨特的米線配麻辣湯的味道,真的令我完全改觀, 今次點了的配料有,豬潤,炸醬,墨魚丸, 所有餸菜都十分入味,而且麻辣湯底比起過橋雲南米線少了一份油膩。所以我飲左大半碗湯!!

所以我飲左大半碗湯!!
一直以嚟都對譚仔米線避之則吉, 原因係之前食過, 覺得米線質感好腍, 冇彈牙口感, 啲餸份量少, 又沒有配菜…雲南米線最重要嘅配菜…沒有。而湯又冇乜嘢特別…雖然身邊好多人都話,食米線要食譚仔….出左名就更多一窩蜂擁去…直至近排再被朋友邀請,結果就大膽再去嚐試, 叫俾多次機會佢啦…唔食還可以, 一食….再脫離唔到佢獨有嘅吸引滋味, 好誇張? 冇誇, 係真的! 愛上了”譚仔三哥”米線。之前食過嘅”譚仔”, 今時食嘅係”譚仔三哥”, 經查歷史, 雖同出一門, 但分拆後味道便走向大不同喇。三哥嘅米線條條分明, 唔會過熟致腍, 留有彈牙口感。個湯好出色, 令人一飲再飲, 好清但好香。而我要嘅係酸辣湯底, 冇分辣度, 只有預調好嘅微辣, 一啲都唔嗆喉, 反而愈飲愈有味道, 酸酸地又辣辣地, 好開胃﹑好正! 如果覺得自己細食, 或想叫多幾款餸而少啲米線, 可以叫少米, 咁樣三哥仲會減你$1,好貼心哦~由於冇得叫多青, 因為本身配料唔多, 所以我要左芽菜做餸, 仲額外加多個雞肉, 大滿足!一直以嚟都強調!雲南風味嘅米線一定要多配料﹑多青, 重口味…但三哥個湯卻令呢一切嘅執著都放低,接受雲南米線全新演繹

一直以嚟都強調!雲南風味嘅米線一定要多配料﹑多青, 重口味…但三哥個湯卻令呢一切嘅執著都放低,接受雲南米線全新演繹。
對不起, 愛上了。
雞肉芽菜酸辣少米

雞肉芽菜酸辣少米
2015-07-22 1877 views
話說今日無咩野做,同左女朋友去深水埗果間譚仔食晚餐,傳聞呢一間譚仔係咁多間譚仔中最好食嘅一間,我就抱住一個戰戰兢兢嘅心去試一試呢間譚仔三哥之霸。呢一間三哥有三大特點一。位唔多,好處係可以令到大家食完之後可以快d走人,令到自己會覺得霸住個位唔好意思,所以等位好快二。套餐抵,我本人同女朋友本身就好細食,但佢個套餐四十幾蚊就可以食到我地兩個飽咁仔,真係抵到爛,晚餐四十幾蚊令我覺得儲錢真係無難道,儲蓄買首期必到食堂之一三。女服務員,雖然譚仔係好多人去食嘅餐廳,但佢地嘅服務員全部都係女性。雖然都係一d姨姨,但呢個真係一個好著數嘅地方,因為佢地係餸你嘅時候真係會重手d,我今晚食果個套餐,佢送果d芽菜,真係多到有半碗面咁多。講真,兒家香港地,四十幾蚊食飽兩個人同埋又夠平仲要好味真係少之有少,但譚仔真不愧為香港平民食店之中數一數二嘅頂級米線專家。
呢一間三哥有三大特點
  • 炸醬
  • 米線
  • 土匪雞翼
  • 套餐
2015-04-24 2499 views
又黎食譚仔同友人在深水埗區諗緊食咩時大家都一齊話不如食譚仔講真 譚仔真係有一種魔力令你一食再食每次Cyn都是點腩肉雞肉酸辣根本完全唔洗睇餐牌最愛譚的的腩肉半肥瘦十分軟身雞肉完全吸收湯底的精華完全係大好味道大fit最後當然要加一杯凍OT
又黎食譚仔

雞肉完全吸收湯底的精華
完全係大好味道大fit
最後當然要加一杯凍OT
2014-12-08 3069 views
到深水埗行下,一出地鐵站便下雨了快步行去一間人不多的店,就去了譚仔點了酸辣魚腐炸醬米線酸味仍然是酸菜加醋的酸味,而配料不多,魚腐表面有質感入面就好軟,炸醬是店員自動地安排了另上另上這一方面是必需的,因為太散了,加入湯會不好味除了味道比從前單調外,配料都少左,保持水準的只有魚腐及炸醬幸好味道沒有太咸,或太辣,但整體質素差了
到深水埗行下,一出地鐵站便下雨了
快步行去一間人不多的店,就去了譚仔
點了酸辣魚腐炸醬米線
另上這一方面是必需的,因為太散了,加入湯會不好味
除了味道比從前單調外,配料都少左,保持水準的只有魚腐及炸醬
幸好味道沒有太咸,或太辣,但整體質素差了

2014-12-07
$36 (Lunch)
2014-10-24 3444 views
譚仔。。。真的幾出名,但要不是伴侶喜歡,我才不會來點了一個麻辣豬耳,因為我唔食得辣既原固,我覺得幾辣。但味道其實OK雖然在口感方面來說,沒有十分爽口的感覺 這是普通的麻辣豬骨吧我點了清湯米線+炸醬同墨丸雖然譚仔專賣米線,但其米線沒有特別,味道和口感坦白說也不是太好,清湯就是普通麵舖的清湯加少少牛乳色 其配料既味道都冇咩特別,系唯一墨丸幾爽口彈牙。另外,土匪雞翼有啲鹹,感覺就好似燶燶地既雞翼,味道亦不覺得是外界所稱的超級好食
譚仔。。。真的幾出名,但要不是伴侶喜歡,我才不會來
雖然在口感方面來說,沒有十分爽口的感覺
這是普通的麻辣豬骨吧
我點了清湯米線+炸醬同墨丸
其配料既味道都冇咩特別,系唯一墨丸幾爽口彈牙。

2014-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2014-09-27 3027 views
與友人一嚐深水埗譚仔雲南米線!心血來潮點了腐竹,還有最愛的墨魚丸~因為喉嚨有點不舒服的關係,這次試了清湯湯底,也沒有另外加炸醬什麽的,卻想不到換來了個開心大發現!清湯沒有了辣的刺激感(譚仔的賣點),但有種獨特的清甜,吃完米線後禁不住把餘下的湯一併喝掉!墨魚丸則好好嚼口!我是第一次點腐竹的,吃後感覺也跟墨魚丸和這個清湯湯底很夾!會再來吃的!
2014-08-13 3435 views
難得唔係繁忙時間食潭仔 鋪入面都唔算太多人同朋友叫左豬耳 自己就叫左腐皮豬肉米線其實食得潭仔 味道都預左次次差唔多 今次米線都唔例外 無咩驚喜豬耳係第一次試 食落去都幾爽口彈牙 又辣辣地 幾好味D服務員態度比平時好左 可能因為少人既關係
難得唔係繁忙時間食潭仔 鋪入面都唔算太多人
同朋友叫左豬耳 自己就叫左腐皮豬肉米線