Restaurant: Tao Heung (Scenery Court)
Info:

2021-12-10 656 views
平日星期五約咗亞媽歎早茶,第一次幫襯沙田間稻香,來到已很多人等位,只等了15分鈡已有位,早茶有半價,便快快趣落單先,然後慢慢沖茶,發覺自助㷛水機怪怪地,D水唔滾,叫咗大半個鈡都冇服務員,要借隔離檯D滾水沖茶,(歎茶無水沖茶),終於有服務員過來,旦望一望按一下制就走咗,完全無解決問題,全餐茶都要走去隔離檯借滾水,咩茶樓,好似大集團唔憂做,order咗D点心要成半個鈡先到,到來時又唔熱,碟蝦腸直情凍冰冰,應該是蒸好好耐無人手出,第一次飲茶一肚氣,貼錢買氣受
2021-12-02 737 views
早幾日同屋企人去稻香食晚飯,訂左個皇席宴半席,睇個餐牌又有龍蝦又有鮑魚又有龍躉,滿心期待點知最後失望而回😩我老公仲要返屋企食杯麵頂肚上湯焗澳洲龍蝦配伊麵:首先呢個唔係上湯焗係芝士焗,龍蝦都幾有肉但食得出啲肉唔夠新鮮,而且覺得好鹹🤮,完全食唔到龍蝦嘅鮮味,伊麵嘅份量太少,六個人食每人得幾條松花菌碧綠胭脂蚌:呢一碟等咗20分鐘先上菜,你到嘅時候已經唔熱😫,之後發現原來好多人都嗌左呢個餐,一次過煮所以要等咁耐,再慢慢上菜所以就凍哂,個胭脂蚌咬落都算爽口,味道不過不失穗香走地雞:好多油冇咩雞味,雞皮比較厚,啲肉又老又柴😓椰香千層糕:上完個雞連飯都未食就試甜品,估計係因為上唔切賽俾啲嘢你填下肚,椰香千層糕椰汁味同斑蘭香都唔夠,個糕比較乾,不過甜度就啱啱好陳皮蒸八頭鮮鮑魚:鮑魚肉好細個,鮑魚殼就好大,懷疑佢偷工減料🤭,將啲細鮑魚放落大鮑魚殼度,鮑魚鮮味尚可不過蒸得太耐所以好難咬杏香海皇丸:呢個算係最正常嘅菜式,應該係炸蝦丸之類嘅物體,炸到外皮香脆,上碟嘅時候仲係熱辣辣👍🏻竹笙燴花膠:呢個湯羹就係一個湯,冇乜料喺裏面,上碟嘅時候唔夠熱雲耳淮山浸翡翠:呢個菜真係好難食,好大陣青草味,淮山浸到淋晒一夾就

上湯焗澳洲龍蝦配伊麵:
上湯焗澳洲龍蝦配伊麵

松花菌碧綠胭脂蚌:
松花菌碧綠胭脂蚌

穗香走地雞:
好多油冇咩雞味,雞皮比較厚,啲肉又老又柴😓
穗香走地雞

椰香千層糕:
椰香千層糕

陳皮蒸八頭鮮鮑魚:
陳皮蒸八頭鮮鮑魚

杏香海皇丸:
杏香海皇丸

竹笙燴花膠:
呢個湯羹就係一個湯,冇乜料喺裏面,上碟嘅時候唔夠熱
竹笙燴花膠

雲耳淮山浸翡翠:
呢個菜真係好難食,好大陣青草味,淮山浸到淋晒一夾就散,係屋企都煮得好食過佢🤮
雲耳淮山浸翡翠

清蒸金花大龍躉:
呢條唔可以稱為大龍躉,條魚好細最多都可以叫係石斑😂條魚係新鮮嘅,都有鮮味既
清蒸金花大龍躉

風味糯米飯:
食晒所有嘢最後俾個飯塞飽你,糯米飯係正常發揮不過個人唔太喜歡食糯米飯因為好難消化而且好油
風味糯米飯

之前食稻香都冇試過食到一肚火🥵今次真係好失望,總括嚟講有三宗罪:第一宗罪上菜慢,幾碟餸菜用咗足足兩個鐘先上晒,所以上菜唔夠熱;第二宗罪服務態度不佳,未上齊菜又唔知,又冇幫手執枱收碟等等;第三宗罪係食物質數下降,我之前食稻香都冇咁差

杏香海皇丸
入座後全自助QR code下單,每檯側有個煲水水煲,可自己加水煲水。唔怪之得大堂侍應好少。見到$28一盅雪棗鮑魚氣鍋湯,足料有埋日月魚雞腳雞件瘦肉蓮子,真心抵!另外叫的就同普通酒樓一樣,件頭唔大碟,價錢唔係平。雖然都幾爆,但勝在一定有位,也有很多人等宵夜時段。蝕一蚊羊腩煲。飄香煲仔飯-ok ,熱食味道ok風沙雞$88-皮唔脆又凍,得半隻乳鴿-$48差唔多菜心炒墨魚-碟頭細,墨魚算多椒鹽鮮魷-炸漿多個鮮魷,$128超唔抵。整體尚算OK。
飄香煲仔飯-ok ,熱食味道ok
風沙雞$88-皮唔脆又凍,得半隻
乳鴿-$48差唔多
菜心炒墨魚-碟頭細,墨魚算多
椒鹽鮮魷-炸漿多個鮮魷,$128超唔抵。
整體尚算OK。
2021-11-01 716 views
老友想我帶路參觀「文化博物館」,我樂意奉陪,三軍未動 糧草先行,我們先祭五臟廟。我久未在「稻香」午茶,今次幫趁已經大不同,煲水、落茶葉、沖茶都是自助,如果桌面的兩張點心紙不合心意,可以登入二維碼下單。我們分享了馬來咖喱肉排飯、蝦餃、燒賣與白兔蓮蓉包。咖喱肉排飯份量頗多,咖喱汁淘飯味道很好,反而第一次吃咖喱肉排感覺有點兒特別。蝦餃、燒賣都是習慣的味道,蝦餃皮略厚。嘗白兔蓮蓉包是我們的尋找的童真原因,蓮蓉是香滑的,包的口感就一般!多謝老友請飲茶又送書!

我們分享了馬來咖喱肉排飯、蝦餃、燒賣與白兔蓮蓉包。

蝦餃、燒賣都是習慣的味道,蝦餃皮略厚。

多謝老友請飲茶又送書!
2021-11-01
Lunch
8點幾係新城市廣場,想食火鍋,念起附近稻香有1紋羊腩煲,十幾年無食過尼間火鍋就去試下。拿飛等夠鐘叫號入台時,個墟撼勁多人場面...反而擔心有D賴野:全場帶位得一位阿姐,吉台多都無用,不過3個字左右就帶到我地。一坐低見到張台甘油乾淨,就知伏左,QR code 落單,搵左5分鐘都唔見羊腩煲,原來要叫人落單,尼區成廿幾張台,眼見得兩位阿叔阿姐,叫左幾轉,率之阿叔眼尾見到我,即刻落左單,叫啤酒汽水都係要行去落單台,叫阿姐落。叫左鱔片、蝦滑、鵝腸,羊腩煲好快到,10分鐘後個3樣都到左,一見到個樣,你地都估到...兩公婆破紀錄,第一次火鍋一粒鐘內米單,跟住出門口比錢都要排隊,係好平$ 182紋,又汽水啤酒,不過情願食$ 782紋囉🐷

2021-10-25
2021-10-06 745 views
又畀阿媽捉咗去飲茶,星期日呢間唔使等位而且地方好大。 星期日好忙,服務員都好忙,所以冇乜服務好講,但係都體諒辛苦工作嘅服務員。佢嘅食物都算係好一般,食得入口囉。 有幾個點心係特別差,我捉咗佢出嚟鞭屍😆金錢肚👎🏻金錢肚比較少,而且唔夠入味。好多豆腐卜墊底, 豆腐卜好油淋淋,都係唔夠入味。蒸排骨配菠蘿👎🏻我鍾意食菠蘿,但係🍍分量比較少,就只有兩小粒,而且排骨都好瘦削。 啲排骨都唔爽嘅。薑醋👎🏻實在太甜,得個甜字,而隻蛋都唔入味。 一啲都唔夠薑喎。燒賣👍🏻比較好少少係燒賣,蝦好大,好爽口兼且彈牙,都幾好食👍🏻叉燒包👌🏻中規中矩啦, 食到依度已經無欲無求啦。當係陪下老媽子啦。

金錢肚👎🏻

蒸排骨配菠蘿👎🏻

薑醋👎🏻
實在太甜,得個甜字,而隻蛋都唔入味。 一啲都唔夠薑喎。

燒賣👍🏻
比較好少少係燒賣,蝦好大,好爽口兼且彈牙,都幾好食👍🏻

叉燒包👌🏻
中規中矩啦, 食到依度已經無欲無求啦。

當係陪下老媽子啦。
2021-08-21 887 views
沙田市中心想搵間酒樓飲茶🫖⋯⋯價錢相宜就唔可以咁高要求,稻香係最好嘅選擇先唔講食物,只講服務係無ga 老人家都要進步識得用智能手機掃QR code落單,裝水煲水都自動化,飲茶都要與時並進😞重點:食物質素係無ga, 小籠包子嚟到,皮應該好薄,因為已經穿晒窿湯汁流晒出嚟😡皮與內餡是分開☹️金錢肚味道酸😢⋯⋯原來「宿」左,無奈退回皮蛋瘦肉粥完全無味,夠晒清淡健康蝦餃燒賣鳳爪排骨都是一般般,整體來講係-差😣不過可以坐得耐跟朋友傾計吹水,無人催促😛
沙田市中心想搵間酒樓飲茶🫖⋯⋯
價錢相宜就唔可以咁高要求,
稻香係最好嘅選擇

先唔講食物,只講服務係無ga

重點:食物質素係無ga, 小籠包子嚟到,
皮應該好薄,因為已經穿晒窿湯汁流晒出嚟😡
皮與內餡是分開☹️

金錢肚味道酸😢⋯⋯原來「宿」左,無奈退回

皮蛋瘦肉粥完全無味,夠晒清淡健康

蝦餃燒賣鳳爪排骨都是一般般,整體來講係-差😣

不過可以坐得耐跟朋友傾計吹水,無人催促😛
2021-08-21
$80 (Lunch)
2021-05-29 1697 views
好耐冇去稻香飲茶 overall水準差左好多好多 懶係有科技咁要你用qr code手機落單 斟水就每枱有架斟水車俾你無限飲但係個餐牌嘅野食選擇好有限 傳統點心選擇唔齊 新派嘅點心或者小食係冇食左6 7樣野 個甜薄罅塊皮厚到 仲要有陣怪up味 個煎蘿蔔糕入面啲臘腸又勁大陣油益味好唔新鮮叉腸個叉燒係灰色 一大塊塞入去 完全冇叉燒味 蝦米腸塊皮厚到2張tempo紙巾咁最後叫左個3層冰燒肉同銀芽肉絲脆面 呢2個就合理啲 但比起以前嘅水準黎講都仲有啲距離環境方面 個位係完全無冷氣 分分鐘仲焗過係室外食 然後廁所有好大陣尿壓味 諗翻頭先食嘅啲油益味 真係搞唔掂!以後都唔會再黎!

!以後都唔會再黎!
2021-05-25 1141 views
第一次嬲到食完要寫食評 叫咗幾個餸 個黑松露帶子炒蛋食到中間位置鹹到苦 草莓蝦球就無味 咕嚕肉同湯就最正常 隻一蚊雞就ok既 最嬲係樓面既態度 我地想問佢拎膠盒打包 佢行埋黎聽完就無再理我 理第二張檯 等咗一輪 我又叫另外一個樓面過黎 佢完全唔理我 又走咗去 我最終忍唔住叫第三個樓面黎 我話叫咗你兩個同事黎拎盒比我 都無理我 佢話佢唔係睇呢區 佢一句唔睇呢區就唔俾盒你 🤷‍♀️ 真係火到黎埋 真係差評差評👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿

2021-05-25
2021-05-07 1121 views
今年5月9日係母親節。由於唔想正日太逼人,所以就提前同母親大人嚟屋企附近食晚飯慶祝。母親大人留意到稻香做緊「一蚊雞」推廣活動,於是就提議嚟食啦!平日嘅夜晚六點嚟到,都幾乎全場爆滿。服務員安排我地入咗去廂房坐,但可能人手唔夠,所以經常都見唔到服務員,想點餐都要等一陣喇。我地點咗四人套餐,有蒸虎杉斑,有米網蟹鉗卷,有原盅汽鍋湯,裡面有鮑魚、原粒元貝、雞腳、幾粒冬瓜、一粒紅棗。仲可以自選兩款小菜,總共$698,茶芥加一另計。我地再額外點咗一份例牌乳豬,$158,只有10塊左右。我估燒味類一般都偏貴吧?加$1主角出場,原隻上,熱辣辣,雞肉嫰滑入味,好母親大人食得開心,大家都好開心啦!

加$1主角出場,原隻上,熱辣辣,雞肉嫰滑入味,好

母親大人食得開心,大家都好開心啦!

2021-05-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-04-29 927 views
係網上見朋友post左d相出來見幾靚,價錢又幾吸引,1蚊1隻乳鴿每人可叫一隻,龍蝦伊麵$168,於是今晚就同媽媽去試吓18:30去到以為好早,點知見到已經好多人等位,內裏都坐滿食客好彩等左大約半小時就可以入坐,滿心歡喜可以入去大吃一餐,但部長話龍蝦賣晒冇貨我既開心指數即刻急跌,但唔來都來左,唯有試其他嘢,希望唔差可以補償返睇菜單款式話多唔多,話少唔少,本來想散叫,但散叫價錢唔算平,見到二人餐d嘢食都啱食,又平dd,就叫左個$288二人餐,另外每人一隻$1乳鴿皇子乳鴿:$1真係好底,又唔係細細隻,熱到燙手,食落啖啖肉,d肉好嫩多汁唔粉好好味《尊貴海鮮自選餐》蒜茸粉絲蒸元貝:賣相唔係好吸引,而且送上枱時聞到有陣陣海鮮腥味當時好驚佢係唔新鮮變壞左,但好彩食入囗d肉唔梅,彈牙而且冇臭味,粉絲都好入味沙拉蟹鉗卷:啖啖肉,真係蟹鉗,因為咬落去有少少蟹鉗殼煎封黃花魚:每人一條,熱辣辣,炸到脆咯咯,但內裏魚肉好嫩滑豉汁帶子蒸豆腐:清清哋,味道適中,豆腐好香好滑,帶子入囗鮮甜雖然今晚衹可食到平乳鴿,食唔到龍蝦伊麵,要俾貴d食其他嘢,好彩d食物味道唔太差
每人可叫一隻,龍蝦伊麵$168,於是今晚就同媽媽去試吓

皇子乳鴿

《尊貴海鮮自選餐》

蒜茸粉絲蒸元貝

沙拉蟹鉗卷:啖啖肉,真係蟹鉗,因為咬落去有少少蟹鉗殼
沙拉蟹鉗卷

煎封黃花魚:每人一條,熱辣辣,炸到脆咯咯,但內裏魚肉好嫩滑

煎封黃花魚

豉汁帶子蒸豆腐

2021-04-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$174 (Dinner)
皇子乳鴿
煎封黃花魚
豉汁帶子蒸豆腐
2021-04-25 745 views
老老實實,能夠結合咗難食,唔新鮮,服務差於一身,實在難能可貴疫情雖然和緩,明明有好幾張吉枱,但一入門口問搭唔搭枱。O咀之餘答佢唔搭枱,跟住就黑面,明明招待緊你就走去收錢,攪一輪先比枱你,但又老點你亂行。食物普通得嚟仲要係返蒸,一啖就知唔新鮮,講緊只不過係一籠燒賣。四個字形容哂:仇人推介

2021-04-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2021-04-10 521 views
復活節假期大小朋友都可以放假,近排少出街吃飯襯假期就去酒樓吃個晚飯,湊湊熱鬧吧!這間酒樓之前都會做些優惠,就是$1隻雞已經做到街知巷聞,而今次就做$1隻乳鴿,每人限點一隻兩位起,仲有其他小菜都有優惠。自動化設備,人手不足而家每枱都會放著自動沖茶器,等客人自己加茶葉或加水。壹蚊乳鴿皮脆肉嫩又夠多汁,今晚差不多全場坐滿都是為這隻乳鴿而來。脆皮燒鵝很細心用上長形鑊仔熱著燒鵝,肉質嫩帶點肥而皮有少許脆,配上酸梅醬汁好開胃。金蒜蒸龍躉頭腩通常點龍躉都會兩食,炸蒜香脆配上滑嫩龍躉好鮮味夠彈牙。碧綠炒龍躉班球這個炒班球另一食法,鑊氣十足班球配蜜豆蓮藕好爽脆。涼瓜炒牛肉涼瓜夠爽脆帶點苦,牛肉薄身加豆豉一起炒很惹味。鮑魚海中寶一人一盅,湯料很豐富有鮑魚、花膠、元貝、雞件、瘦肉等,味道鮮甜唔油膩。

壹蚊乳鴿
皮脆肉嫩又夠多汁,今晚差不多全場坐滿都是為這隻乳鴿而來。
脆皮燒鵝
金蒜蒸龍躉頭腩
通常點龍躉都會兩食,炸蒜香脆配上滑嫩龍躉好鮮味夠彈牙。
碧綠炒龍躉班球
這個炒班球另一食法,鑊氣十足班球配蜜豆蓮藕好爽脆。
涼瓜炒牛肉
涼瓜夠爽脆帶點苦,牛肉薄身加豆豉一起炒很惹味。
鮑魚海中寶
Dinner
2021-04-04 377 views
差!!!!!!!!!!!!無下次!!!!!!!!!!!!!首先等位等好耐左明明唔多人又有吉枱但就無人執枱!!!然後迫人 Scan QR code 落單!我同老人家去飲茶老人家坐低左都搞唔掂落唔到單……問左幾次職員都話係咁掃嫁啦最後發現未開枱🙄跟手黎左樣我地無叫嘅佢死都話係我地落明明單完對左單都無呢樣野!係咁屈我地要!!!重要係小菜類唔係點心!!!之後啲點心黎到賣相又差!!啲人服務差到爆!!!一定無下次!!!
差!!!!!!!!!!!!
無下次!!!!!!!!!!!!!

首先等位等好耐
左明明唔多人
又有吉枱
但就無人執枱!!!

然後迫人 Scan QR code 落單!
我同老人家去飲茶
老人家坐低左都搞唔掂落唔到單……
問左幾次職員都話係咁掃嫁啦
最後發現未開枱🙄

跟手黎左樣我地無叫嘅
佢死都話係我地落
明明單完對左單都無呢樣野!
係咁屈我地要!!!
重要係小菜類唔係點心!!!

之後啲點心黎到賣相又差!!
啲人服務差到爆!!!
一定無下次!!!
2021-03-28 419 views
好耐冇同父母去飲茶喇,趁而家又放寬番四人限聚,就特登請咗日假同佢地去飲茶。而家稻香做緊午市下午茶市,尊、特、大、中點都當小點咁計,咁就抵食好多啦!嗰日我地中午一點去到,大廳幾乎滿座,所以就開埋包廂房,有啲上班族一點入座,兩點都埋單離座,非常有效率!我地總共叫咗七個點心,加一個肉絲菇菌脆脆麵。春卷好脆!腸粉叫咗鮮蝦同牛肉,好滑!粉果同蝦餃嘅皮都好薄,好足料!埋單茶錢每位十蚊,加埋一都只係$246!飲茶最緊要就係坐得舒服,水滾茶靚,啲嘢好食,以後有機會再幫襯過!

2021-03-26
$80 (Lunch)