2022-07-10 1449 views
Staycation package包左每人一個晚餐,見啲評論都不錯,本身有小小期望既,不過結果⋯⋯🫠首先入座無人理,自己掃好安心自己行入去,填好點餐紙交比職員時佢都無乜望我哋,只係mark左room number又不停入單,仲講左句:坐低唔好再轉位🫠 canteen級service首先每人先送上一個餐湯,正常發揮。餐飲方面,我特登mark左走甜😥但送到黎係有甜,都廢事出聲了。主菜上場,男朋友食嘅係柱候牛肋條飯。中式飯其實都預咗佢係碟頭飯嘅模樣,有啲枝竹同蘿蔔,牛肋條就唔係好見到呀⋯⋯份量極少,味道方面係正常嘅柱侯味道,略咸。不過無肉呢個就真係搞唔掂😓我呢個就係網上評論較好嘅豬扒,同樣地個汁味道小咸,不過都可以接受。分咗啲比男朋友食(等佢有啲肉),佢話依個算ok,因為至少肉質係唔會太乾,配菜就有翠玉瓜同幾多既薯容。總括嚟講,呢個絕對唔係一間酒店餐廳應有嘅質素🥴

首先每人先送上一個餐湯,正常發揮。

柱侯牛肋條飯

豬扒

燶咗既配菜

總括嚟講,呢個絕對唔係一間酒店餐廳應有嘅質素🥴
當日幸好有窗邊座位可選擇,可一邊食早餐,一邊睇住西環街景,很不錯記得有3-4款早餐供選擇,我地2人都係揀左美式早餐,覺得豐富又一次過滿足晒我地O既願望~有炒蛋,多士(牛油,橙味果醬),煙肉,薯餅,茄汁豆,兩條腸仔,再配上藍莓味yogurt整齊上都幾好食,新鮮~即叫即做左邊望出去的街景是這樣的, 景觀都唔錯,星期日早上都比較靜...食完check out就出去中上環行下,不過可惜疫情關係,想去孫中山博物館也是關閉...我們特地由樓梯街..行到去好高的位置算是食完豐富早餐做下運動

當日幸好有窗邊座位可選擇,可一邊食早餐,

一邊睇住西環街景,很不錯

記得有3-4款早餐供選擇,我地2人都係揀左美式早餐,

覺得豐富又一次過滿足晒我地O既願望~
美式早餐

整齊上都幾好食,新鮮~即叫即做

食完check out就出去中上環行下,不過可惜疫情關係,

算是食完豐富早餐做下運動
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
美式早餐
當日入住酒店,package包左dinner set同翌日breakfast set每人都係$350左右,其實幾抵呢間酒店都係朋友介紹第一次入住,overall都唔錯當日都見到幾多人入住,不過位置就唔算好近mtr 站,但行過去中山紀念公園,海旁都方便呀!我地check in果陣,職員比menu我地睇下dinner set 的選擇,我地果陣填埋餐單,交比reception旁邊的西餐廳寫左當日6:30會取餐~我地6:15早左少少到,就等多一陣,未夠6:30已可以取餐可能係環保?無比手提紙袋或膠袋,比左1倨托盤我地...拎上房食..但問題係入lift又要刷卡,而且要開房門...幸好當時唔係1人去取餐,否則都有d麻煩...只要加多個手提袋比客人,就真係比較方便...唔送上房都無咩問題...個dinner set配沙律或湯,我地揀左每款各1仲有主菜,仲有熱飲我地order左一份西冷牛扒,不過有少少un,整體都唔差魚扒的口感好唔錯,又好大件,估唔到除左個扒類,仲有薯茸,唔係意粉或者係飯仲有好多件炒翠玉瓜,都幾有誠意.,滿滿的一盒南瓜湯味道都唔錯,唔會太杰身或者水流流的口感沙律有胡麻醬,都唔錯,份量
每人都係$350左右,其實幾抵
呢間酒店都係朋友介紹
第一次入住,overall都唔錯
當日都見到幾多人入住,

我地果陣填埋餐單,交比reception旁邊的西餐廳
寫左當日6:30會取餐~

我地6:15早左少少到,就等多一陣,未夠6:30已可以取餐
可能係環保?無比手提紙袋或膠袋,
比左1倨托盤我地...拎上房食..
但問題係入lift又要刷卡,而且要開房門...
幸好當時唔係1人去取餐,否則都有d麻煩...

個dinner set配沙律或湯,我地揀左每款各1
仲有主菜,仲有熱飲

我地order左一份西冷牛扒,不過有少少un,整體都唔差
魚扒的口感好唔錯,又好大件,

估唔到除左個扒類,仲有薯茸,唔係意粉或者係飯
仲有好多件炒翠玉瓜,都幾有誠意.,滿滿的一盒

南瓜湯味道都唔錯,唔會太杰身或者水流流的口感
沙律有胡麻醬,都唔錯,份量都唔少

在窗邊睇住個夜景來食,都唔錯

p.s. 左邊粟米湯是我們自行在酒店附近買的~
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2014-11-12 6885 views
同事在上環在找食, 已經厭倦了附近的餐廳, 竟然被他發現了行遠幾步的在酒店內別有洞天, 於酒店的coffee shop可以有$58起一個午餐, 店內環境寬敞舒適, 裝修還算新, 很Cozy的餐廳, 當然不要期待有五星級的裝潢, 最重要是不用等位, 應該是酒店內住客用餐為多, 儘管試一試吧!看看餐牌, 大眾化路線, 有中有英, 價錢由$58至上118, 有湯/沙律+主菜+飲品首先, 什菜湯, 足料, 用新鮮的蔬菜煲, 但湯底略可咸煙鴨胸沙律伴胡麻汁$68, 很適合女孩子的午餐份量, 幾片煙鴨胸, 配香濃的芝麻味的胡麻汁, 清新不太膩, 還有新鮮脆口的沙律菜, 不錯的搭檔!東坡肉伴飯 $68, 一轉就是重口味的東坡肉, 賣相討好, 肥瘦相間, 但東坡肉是極考工夫的一道菜, 濃油赤醬是必要, 肥肉部份做得鬆化, 但瘦的部份就略為硬身, 纖維較多, 醬汁不夠濃味, 但伴著飯又OK喎!忌廉汁吞拿魚意粉$58, 最化算的午餐, 是即叫即煮, 汁和意粉混合一起, 熱騰騰的意粉, 誠意十足, 意粉還算Al dente, 抵食之選!Margherita Pizza $68, 8 吋的Pizza, 恰份量

首先, 什菜湯, 足料, 用新鮮的蔬菜煲, 但湯底略可咸
什菜湯
鴨胸沙律
東坡肉
忌廉汁吞拿魚意粉
Margherita Pizza $68, 8 吋的Pizza, 恰份量到好處, 皮薄香脆, 濃濃芝士和蕃茄醬, 喜歡香口的東西一定喜歡這個!
Margherita Pizza
總結, 作為午餐的餐廳是不錯的選擇, 每星期都會轉一次Menu, 而且人流不多, 價錢相宜, 匆匆一個多小時可以歇一會的午餐之選!
Other Info. : 服務有點甩漏, 但態度良好有禮貌, 有待改善!
2014-11-12
$65 (Lunch)
  • set lunch
早前,我在 Openrice 新餐廳資料中,找到這間位於上環德輔道西宜必思香港中上環酒店 ibis HOTEL 6 樓的 <TASTE>!11月其中一個週末,我走到德輔道西食魚湯米線,順道找找 ibis HOTEL!近年來,上環區有好幾間酒店及酒店 apartment 相繼落成,當中包括 ibis HOTEL , Holiday Inn Express, The Jervous.... ibis HOTEL 真是型格過人! 加上不同顏色又突出的玻璃窗!設計新穎! 一點也看不出是酒店!我剛好跟一位遊客走入 lift ,原來 6 樓以上是酒店房間;如果酒店住客要往酒店樓層,先插入酒店 key card ,才可按樓層鍵! 可見保安完善!<TASTE> 佔地全層,今天星期六中午,只有好幾枱食客,落得耳根清靜! 食客方面,以外籍遊客佔大多數!這裡裝修簡約,以橙色為主調,白色雲石枱面,不失大體!配合玻璃窗,透進日光,零舍開揚!使人心鄺神怡! 還可遠望 ICC ,不時,又有來往香港澳門的金光飛航及 Turbo Jet! 至於,店員的制服都是以橙色 T-shirt

ibis HOTEL 真是型格過人!
加上不同顏色又突出的玻璃窗!設計新穎!
一點也看不出是酒店!
ibis HOTEL
可見保安完善!

食客方面,以外籍遊客佔大多數!
<TASTE>
以橙色為主調,白色雲石枱面,不失大體!
至於,店員的制服都是以橙色 T-shirt 為主!大部分為 80 後,充滿活力與幹勁!

連餐牌也是橙色的!真是襯得很徹底!

提供:西式、港式口味都有,亦有廚師推介!

飲品方面,咖啡 / 茶 $35、特飲 $83、sparkling water $30、白酒/ 紅酒 $80 左右/ 杯......
設加一服務費!
西式、港式口味都有
亦有廚師推介!
drink list
焗牛肉千層寬麵 $88
等上大約 15 分鐘!上桌時芝味四散!

芝士焗至微焦,香氣誘人!
免治牛肉與闊條麵梅花間竹,一層疊一層.....!
充滿層次感!綴以芝士絲,賣相更吸引!

用上意式茄醬,酸香醒胃!可是,食出有點凍冰冰!
肉味濃郁,茄醬與牛肉汁滲入闊條麵,惹味非常!伴以肉汁焗過的闊條麵,軟硬適中!其他則帶出一點韌度!只要食一口,便可體會到質素所在,滋味無比!
焗牛肉千層寬麵
免治牛肉與闊條麵梅花間竹,一層疊一層!充滿層次感!
黃金五重奏伴焗杏仁雪糕 $48
等上 20 分鐘!
其實是份量驚人的 5 層西多士配雪糕!

每層均塗上花生醬、白芝麻、椰絲,豐富口感層次!
炸至金黃,好像一塊金磚!
雪糕上面還放了裝飾用的薄荷葉,再淋上焦糖而成!

麵包軟綿還食出 5 層滋味!真是驚喜!
香脆軟綿俱備!雲呢拿雪糕香滑甜美!粒粒杏仁香脆大粒,不排除用上 Dreyer's 雪糕!
是簡單而美味的配搭!
甜品屬高熱量食物!少吃為妙!
黃金五重奏伴焗杏仁雪糕
份量驚人的 5 層西多士配雪糕!
食物味道及質素做得出色有水準,看得出師傅花上無限心思及心機,製作認真!食客完全感受得到!

這裡只有好幾枱食客,稍為出得慢!
可能是慢工出細貨啦!
用餐後,面帶微笑的男店員又詢問我對食物的意見,感覺良好。

始終是酒店範圍,衞生方面較注重,連洗手間也很衞生!甚至廁紙摺角,認真一絲不苟!

只是價錢略貴一點!
2012-12-08
$150 (Lunch)
<TASTE>
西式、港式口味都有
亦有廚師推介!
drink list
焗牛肉千層寬麵
免治牛肉與闊條麵梅花間竹,一層疊一層!充滿層次感!
黃金五重奏伴焗杏仁雪糕
份量驚人的 5 層西多士配雪糕!
ibis HOTEL