2018-11-21 90 views
同阿媽揀左媽媽衫,想起附近有呢間樓上cafe,之前食晚飯好抵值,CP值高,今日再帶埋阿媽去試下個午餐先。首先個蘑菇湯,真係好感動啖啖蘑菇粒粒,好creamy,完全唔似面既粉開,真係一碗唔夠囉沙律好fresh個三文魚意粉冇影到,因為太餓,佢擺得好靚,一落枱就食左個全日早餐,加28蚊就有慢煮牛3片,超級超級大份。炒滑多超好食,其他既配搭都好好食。但真係太大份。呢間cafe見佢有d牌寫星期一,二幫襯既收益係請貧窮人食飯。好有heart! 值得繼續支持

首先個蘑菇湯,真係好感動

沙律好fresh

個三文魚意粉冇影到,因為太餓,佢擺得好靚,一落枱就食左

全日早餐
2018-11-17
全日早餐
2018-11-18 144 views
今日同男朋友出左旺角行街,去左新開既商場行下,夜晚諗住係附近搵下野食。上左openrice見到呢間「美味故事」好多好評,就決定去試一試😋呢間環境唔錯,好有家既感覺。入面卡位好似日本個種塌塌米,又幾得意😃。另外亦有大枱,隔黎枱正正就係10幾人一齊黎食生日飯,呢度都好岩一大班人黎聚會嫁!☺️睇睇menu先,套餐真係好豐富! 首先會有個歡迎飲品、再有餐湯、沙津、前菜、餐包、主菜、飲品同甜品。咁豐富既餐都只不過係$200左右,覺得好抵😍 好少餐廳有慢煮牛排,所以決定就要呢個啦😝歡迎飲品係水果沙冰。酸酸甜甜咁,飲落好開胃😋行完街又熱飲杯沙冰即刻爽曬~再講下個餐湯,我叫左個南瓜湯,飲落好creamy, 同好香南瓜味,裡面會食到南瓜蓉,真係真材實料嫁!沙津我就要左溫泉蛋沙津,沙津菜本身有意大利醋汁。一啖溫泉蛋,一啖沙津菜,又幾夾🤣前菜叫左個雙色水欖芝士,芝士就咁食會覺得有d漏同無咩味道,而清新既蕃茄同橄欖就正正係芝士最佳配搭,將芝士既鮮味帶左出黎,配搭得非常好。黎到主菜部分,我既主角慢煮安格斯牛排終於登場🤪🤪!慢煮牛排既特別之處就係,佢可以將牛肉本身既味道完全散發出黎,鎖住肉汁。呢塊牛排,即使你唔加任

黎到主菜部分,我既主角慢煮安格斯牛排終於登場🤪🤪!慢煮牛排既特別之處就係,佢可以將牛肉本身既味道完全散發出黎,鎖住肉汁。呢塊牛排,即使你唔加任何調味料,本身既牛味已經係好足夠😋。而呢塊牛排口感都唔錯,慢煮牛排最大特別就係唔會un, 而佢都唔會太腍,恰到好處,抵讚。
牛排都好大塊下,但隔黎仲有個配菜,套餐實在係太豐富啦😝我揀左個墨魚汁冷麵,食落又幾解膩。材料仲有蟹籽、脆脆地既芋頭絲等,令口感更加有層次!
最後上埋飲品同甜品🍮飲品就揀左熱水果茶,而甜品就加左$25試試個榴槤moose. 💓💓💓💓極力推薦比所有鍾意食榴槤既朋友💓💓💓因為真係好濃味好香,入面仲食到少少榴槤肉,底個度會有塊jelly, 令口感層次更加豐富💓
總既黎講,咁既價錢有咁多course既套餐真係好抵,食物質素更係好好,位置坐得又舒服😌!真係好值得黎試~^_^我當然會再番黎啦~~~~
2018-11-18
  • 鮮果沙冰
  • 慢煮羊後膝
  • 慢煮安格斯牛排
2018-11-17 130 views
今次系第二次來,話雖如此,晚餐也是第一次來吃,很高cp值的一間餐廳。之所以要寫多次食評,除左為左記錄晚餐質素,也是因為怕這餐廳會消失,客太少了🤦🏻‍♀️今次叫了dinner set豬胺,再加多一個甜品。本來set就包括了湯,沙冰,沙律和餐前小食。雖然份量不多,但每道也挺精緻及美味:清新的芒果沙冰、以蘑菇碎來弄的濃湯、新鮮的沙律、韓式紫菜雞卷(雞肉很爽口)。豬胺很特別。肉很細軟,香濃的肉味,實在回味。外面吃的豬胺可能很香,但只有邊邊位置有脆香感,中間會是很粗糙及無味。但這裡不一樣,無論系邊位定中間都一樣肉質細嫩的,有肉香。跟餐的奶凍,很濃牛奶味😋。另加的檸檬蛋糕也很清新但偏算。本來一個餐有這麼多東西,已經很高cp。這裡還有個優點,就是加錢,把份量加大,更抵吃。

今次叫了dinner set豬胺,再加多一個甜品

跟餐的奶凍,很濃牛奶味😋。另加的檸檬蛋糕也很清新但偏算。

2018-11-15 95 views
點了三文魚及豬鞍扒,味道不錯,主菜可配多款選擇,特別有我喜愛的墨魚汁冷麵,上舖有晶透的蟹籽,可見用心配搭。此外,頭盤三文魚他他,很有水準,是烘熱的多士,更覺用心。
2018-11-15
Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 豬鞍扒
2018-11-13 120 views
呢間係朋友介紹,上openrice睇評價都算多,就決定黎試下係咪真係甘好食!夜晚大約250一個餐,包勁多野食,餐前飲品,湯,包,小食,沙拉,主食,甜品同飲品。❤️餐前飲品係一杯水果沙冰唔太甜幾開胃❤️蒜蓉包,蟹枊沙拉,三文魚他他多士佢會一個碟上,望落好靚胃口大開😂沙拉份量幾多,蟹枊冇雪味三文魚他他多士好好食,多士香脆,三文魚他他mix得好香又有洋蔥,最愛!個包用左黎掂湯,隔左一陣先食都唔會硬,夠香軟!❤️蘑菇濃湯好濃味,唔算超杰但食到粒粒蘑菇,好足料❤️慢煮羊後膝 配煙三文魚焗薯一上已經好震撼,超大隻!上面有d孜然粉,好惹味。食落冇咩so味,唔會overcook,keep到肉汁!煙三文魚焗薯仲正,用左蛋黃醬仲撈左d烚蛋碎,勁有口感!個焗薯唔會爛哂,好香!❤️熱 熱情果茶好好飲!唔會死甜,飲到茶香味!❤️朱古力蛋糕偏乾,勝在夠重朱古力味人均250可以食到甘多野,食物質素高用料豐富,值得encore!

❤️餐前飲品
係一杯水果沙冰唔太甜幾開胃

❤️蒜蓉包,蟹枊沙拉,三文魚他他多士
佢會一個碟上,望落好靚胃口大開😂

沙拉份量幾多,蟹枊冇雪味

個包用左黎掂湯,隔左一陣先食都唔會硬,夠香軟!

❤️蘑菇濃湯
好濃味,唔算超杰但食到粒粒蘑菇,好足料

❤️慢煮羊後膝 配煙三文魚焗薯

❤️熱 熱情果茶
好好飲!唔會死甜,飲到茶香味!

❤️朱古力蛋糕
偏乾,勝在夠重朱古力味

2018-11-13 150 views
7點鐘到,人唔算多,可以選近窗邊的特色檯坐。有8款套餐可以選擇,用疑似高科技實則有點麻煩的QR code落單。自助為主,不過職員都好友善,我地唔記得係自助加水,叫左佢地幫手,但都冇拒絕餐前飲品:芒果沙冰芒果味濃郁,量不多,少少一杯,涼下口餐湯:南瓜濃湯超濃郁的南瓜味,食到佢的真材實料,如果可以真係想encore沙律:溫泉蛋蟹籽沙律餐前小食:紫菜雞捲朋友介紹必食,第一次食用紫菜包住雞肉同蟹柳的壽司,我覺得叫蟹柳捲比較適合,蟹柳味好出,明明食緊雞肉都好似食緊蟹柳,好奇特的口感主菜:慢煮安格斯牛柳慢煮令到肉汁鎖住在入面,加上最佳配搭黑椒汁,食得很滿足。不得不提係主菜中的煙三文魚焗薯,蛋黃醬加焗薯真係好好食。飲品:玫瑰洛神養顏花果茶唔想飲凍飲,熱飲加養顏,偽養生派必點。洛神花用黎沖茶,比例要夾得好,不然會太酸,這杯玫瑰洛神同茶的比例啱啱好。甜品:榴蓮慕斯整個set最好食的,奶凍的質感,榴蓮味濃郁,而且仲有舊真榴蓮肉在裡面,鍾意食榴蓮的人一定要試下。
7點鐘到,人唔算多,可以選近窗邊的特色檯坐。

餐前飲品:芒果沙冰
芒果味濃郁,量不多,少少一杯,涼下口

餐湯:南瓜濃湯

甜品:榴蓮慕斯

2018-11-05
  • 榴連慕斯
2018-11-12 2001 views
好耐之前已經覺得呢間餐廳個名好特別,因為佢叫Tastory,我就估佢背後應該有一啲故事。聽起上黎好似好浪漫,於是今日我就同一班姊妹去食。入到餐廳,我地坐咗係窗邊,類似日式他他米的座位,不過佢係有得比我地放腳落枱下面的,坐得好舒服,傾計好自在。我地每人都點咗份set dinner. 先黎鮮果沙冰,食得出用咗菠蘿、芒果鮮榨出黎,好熱帶既味道南果湯打得好好,夠結身,食得出絕對唔係溝水既頹貨。前菜有紫菜雞卷,麻醬蟹柳沙律,蒜蓉包,香噴噴呢!沙律夠慷慨,食極都有好開心!要讚下佢個紫菜雞卷,好好味好滑啊我叫咗慢煮豬鞍,上到枱香噴噴呢!好喜歡佢慢煮的肉可以鎖住肉汁,豬鞍仲好嫩啲肉唔會變乾到一絲絲,好有水準!甜品係北海道奶凍,好creamy我地點咗洛神玫瑰花茶做餐飲,夠晒養生,佢仲有個隔可以將茶包放出黎先飲,夠晒方便美味故事唔係果啲食完就趕你走既餐廳,基本上佢係一道一道出食品,等我地慢慢細味食物,又可以分享彼此既故事,係呢度食飯好舒服,係一間好有理念既餐廳
南果湯打得好好,夠結身,食得出絕對唔係溝水既頹貨。

甜品係北海道奶凍,好creamy

2018-11-10
$300 (Dinner)
2018-11-12 68 views
幾姊姐星期五臨時約食飯,千辛萬苦搵到呢間樓上店仲訂到位,而且無限時間。第一次去間餐廳係用Wechat點餐幾得意,又唔難操作,服務員姐姐好熱情,未點餐就先嚟芒果沙冰(包在餐內)俾你涼一涼先。每個餐都有湯、前菜、主菜、甜品同茶,加埋份涼唔少。我點咗個慢煮安格斯牛柳,肉質好嫩而且熟度剛剛好,三文魚亦都好香😋,前菜係紫菜雞卷做到好似壽司咁好特別,另外豆腐餅亦都好好食,甜品亦都ok。下次可以再嚟。👏🏻👏🏻
2018-10-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-11-12 68 views
今晚約左幾位閏蜜一起晚飯,就搵左間cafe可以慢慢坐,慢慢傾店內裝修簡潔舒服,特別喜歡有呢排充滿日式感覺既坐位餐牌有多款Set dinner, 揀好就可以用QR Code 落單 如果唔識用,店員都樂意幫忙,服務幾好鮮果沙冰餐前小食係一杯沙冰,果味突然又唔假,開胃南瓜濃湯南瓜味真係超濃,好creamy!日式麻醬蟹柳沙律麻醬份量岩岩好,沙律菜亦夠新鮮紫菜雞卷 蒜蓉法包個紫菜雞卷好特別,第一次食 紫菜同蟹柳味較雞味突出,但雞肉係嫩滑既慢煮香草三文魚 配 煙三文魚焗薯個三文魚好好食 可能係慢煮,一啲都唔鞋,好香好滑 焗薯配上蛋沙律好夾北海道奶凍揀左奶凍做甜品,唔會太甜玫瑰洛神養顏花果茶呢個茶好香,感覺好養生呢個餐係超豐富,好滿足

店內裝修簡潔舒服,特別喜歡有呢排充滿日式感覺既坐位

如果唔識用,店員都樂意幫忙,服務幾好

鮮果沙冰
餐前小食係一杯沙冰,果味突然又唔假,開胃

南瓜濃湯
南瓜味真係超濃,好creamy!

日式麻醬蟹柳沙律
麻醬份量岩岩好,沙律菜亦夠新鮮

紫菜雞卷 蒜蓉法包
個紫菜雞卷好特別,第一次食
紫菜同蟹柳味較雞味突出,但雞肉係嫩滑既

慢煮香草三文魚 配 煙三文魚焗薯
個三文魚好好食
可能係慢煮,一啲都唔鞋,好香好滑
焗薯配上蛋沙律好夾

北海道奶凍
揀左奶凍做甜品,唔會太甜

玫瑰洛神養顏花果茶
呢個茶好香,感覺好養生

呢個餐係超豐富,好滿足
2018-11-10
2018-11-06 378 views
一周工作辛苦,周未最好約好友到Cafe食下野,輕鬆下。今日黎到旺角樓上Cafe,同好友相聚同食晚餐。美味故事的晚餐時份有不同的Dinner Set供選擇,有安格斯牛、慢煮三文魚、芝士咖菇、意粉等等。我就揀咗慢煮羊後膝。㨂完主菜之後,仲可以自己揀埋沙律、餐前小食、餐飲及甜品。鮮果沙冰,是日係芒果沙冰,細細杯,作為餐前小飲啱啱好。磨菇濃湯,超級Creamy,而且仲今到粒粒磨菇,令整個濃湯多一份口感。温泉蛋蟹籽沙律,蟹籽好鮮,唔會只得死咸,而温泉蛋更有流心效果,可以撈埋沙律一齊食。紫菜雞捲,用上壽司包飯既概念,不過中間換上雞捲,感覺幾特別。雞肉好嫩滑,配埋照燒汁作調味,無得輸既配搭。慢煮羊後膝 配 酸忌廉焗薯,平時食羊都係食羊架多,今次都係第一次食羊後膝。餐廳以慢煮既方式烹調,令羊肉肉質特別嫩,而且唔會有好重的羊羶味,同埋入口有少少膠質黏口既感覺。羊後膝份量好大份,食完勁飽肚。份量十足既羊後膝。北海道奶凍,上面仲放著香甜紅豆粒,而奶奶味極之香濃,質地好滑溜。美味故事既野食都好大份,若果兩個女仔黎,可以點一個Dinner Set再加小食或飲品Share,只要每人消費不少於$100就可以。

鮮果沙冰,是日係芒果沙冰,細細杯,作為餐前小飲啱啱好。
鮮果沙冰

磨菇濃湯

温泉蛋蟹籽沙律

紫菜雞捲

慢煮羊後膝

份量十足既羊後膝。

2018-11-03
温泉蛋蟹籽沙律
紫菜雞捲
2018-11-05 206 views
慶祝生日最好就是找一個裝潢同食物都靚靚的Cafe,睇得又食得,仲可以打下卡,影下相。我左揀右揀,最後黎咗美味故事。店家是以自助形式點餐。利用手機掃𣈴QR Code,再於所連結的網頁中點餐。於下單後,餐廳先上餐前鮮果沙冰。是次是芒果沙冰,芒果味好重,好似食緊一個原個芒果。之後上餐湯,我選擇了南瓜濃湯。南瓜味很重,整個濃湯非常Creamy,而且有南瓜原本香甜的味道。接著到餐前沙律及小食。一上枱有啲驚訝,餐廳擺碟方式很像一幅畫,是視覺與味覺的享受,並且令食客感受到店家的用心。寒天海藻沙律口感很特別,呈透明狀,像啫喱般的寒天十分彈牙,配上甜甜的沙律汁,兩者十分配合。而煙三文魚他他多士,煙三文魚切成細塊,加上粒粒蟹籽,配上脆卜卜的多士,整體口感非常豐富。煙三文魚他他多士。令人期待己久的正餐終於出場。我急不及待馬上切了一口慢煮安格斯牛柳,真係好好味。店家以慢煮方式烹調,令到牛柳肉質非常嫩滑,而且能鎖住肉汁,食到很重的牛肉味。切開中間,牛柳是帶著粉嫩的粉紅色,可見烹煮的時間控制得剛剛好。而且牛柳份量十足,有成6安士,非常滿足的份量。另外,煙三文魚焗薯也非常美味。除了煙三文魚外,店家還於中間加上蛋沙律

煙三文魚他他多士。

另外,煙三文魚焗薯也非常美味。除了煙三文魚外,店家還於中間加上蛋沙律,令整個焗薯的味道更多層次。

粉紅中心的牛柳。

最後,當然少不了餐飲及甜品。熱騰騰的水果茶給人很舒服的感覺。而甜品方面則選了芝士蛋糕,芝士蛋糕口感非常扎實,口感幼滑,而且有很厚重Cream Cheese的味道。

下次再黎,要試下其他Dinner Set
2018-11-03
Celebration
Birthday
  • 慢煮安格斯牛柳
2018-11-04 189 views
今日試了間新餐廳!環境很好! 傾計談心首選👍午餐食了個煙三文魚意粉,味道不錯!直得推介😋再來杯冰凍濃郁咖啡,為整日提提神!🤗最後還點了件榴槤慕絲蛋糕,榴槤味香濃!
2018-11-03 260 views
一間不一樣的餐廳,有自己的信念,不跟風,重質重量,對食物的要求高,用心去做好每一道菜式,主要以慢煮方式烹調,比較健康又能滿足客人對食物色香味的要求。為了讓客人能試到更多不同的味道,每道菜的份量不會太多。由沙冰、前菜、主菜到甜品。都非常豐富。餐廳設計和裝修,都充滿著文青氣氛,寧靜又舒適。香港不容易找到類似的餐廳。特別推介:南瓜湯安格斯生扒羊膝水果茶榴槤慕絲更是一絕。值得推介。期待新的出品 - 龍蝦配帶子

特別推介:
南瓜湯
安格斯生扒
羊膝
水果茶
榴槤慕絲更是一絕。值得推介。

期待新的出品 - 龍蝦配帶子
2018-11-01 256 views
<環境優雅 食物正既美味故事>😃呢間鄰近 mk地鐵站 既美味故事 坐位舒服 掛住唔同既相片 盤栽 播住優閒既音樂 客人食野會好開心 😀 而且佢既食物製作用心 淨係 dinner set都好多選擇 😀而且仲可以用 qr quote點野食 好方便晚餐包埋既1.🍴南瓜濃湯 🎃個湯真係超濃夠哂香甜 細細碗既湯落左勁多南瓜 鍾意南瓜既必試 😄2.🍴蒜蓉法包🍞細細塊最啱點埋 湯一齊飲 夠哂香脆。充滿牛油同香草香🌿3.🍴温泉蛋蟹籽沙律🥗🥚有洋葱 生菜 車厘茄等 夠哂豐富🍅 加埋流心既温泉蛋 整爛個蛋 d蛋皇連埋沙律一齊食 好味 4.🍴紫菜雞卷🐤紫菜味香 入面包住雞卷 雞肉都係慢煮 所以比較淺食 但肉味平均夠彈牙 好食😄晚餐🍴慢煮安格斯牛柳 🐂 6 oz配 燒汁同黑椒汁 😄 258 蚊一上枱就估到個牛柳好軟熟 慢煮既牛柳個味真係好平均 每一啖都夠 juicy肉味香 😍 點埋帶有少辣既黑椒汁更香更美味😍 而佢既配菜都好足料 juicy燒蕃茄 薯仔 茄子秋葵🍆🥔等等 每一樣都燒得剛好 最正係有細粒蕃薯🍠 夠哂香甜 推介😃🍴菠蘿芒果沙冰🍍 原價 42 蚊 晚餐 加12 蚊 菠蘿同芒果個味

<環境優雅 食物正既美味故事>😃

晚餐包埋既
1.🍴南瓜濃湯 🎃
2.🍴蒜蓉法包🍞
細細塊最啱點埋 湯一齊飲 夠哂香脆。充滿牛油同香草香🌿
3.🍴温泉蛋蟹籽沙律🥗🥚
4.🍴紫菜雞卷🐤

🍴菠蘿芒果沙冰🍍 原價 42 蚊 晚餐 加12 蚊
菠蘿同芒果個味 都幾平均 冰都算綿 唔錯😄

🍴d24 榴槤慕絲蛋糕😍🍰 原價38 蚊 跟餐加25 蚊
圓形既榴蓮慕絲 成個蛋糕都好軟熟 一咬落去勁香榴槤味 都幾落足料 😍 仲有 食店名既朱古力 夠哂心機 加上低層既彈牙啫喱 好味推介😄

#榴槤 #蛋糕 #牛柳 #慢煮 #温泉蛋 #南瓜 #雞卷
Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#美味故事
旺角彌敦道732號 寛城樓 1 樓
~~~~~~~~~~~~
2018-11-01
$250 (Dinner)
2018-10-29 1637 views
今日國慶假期,難得放假,梗係約朋友食下飯,搵個地方坐得舒服,傾下計啦搵到呢間美味故事新開,喺旺角,大家就腳,所以就試下新野。呢度環境舒適,開揚的大玻璃,可以自成一角。餐廳提供左放物品的籃子,非常貼心。睇睇食咩先,有多款set dinner選擇。原來呢間餐廳使用半自助形成,需要自己用手機掃描QR code落單!!贊。我同朋友每人了一個set dinner-慢煮羊後膝晚餐- 內容非常豐富。先有觧果沙冰食野前飲超開胃再黎餐湯- 蘑菇濃湯好香濃又足料。頭盤黎啦,賣相非常吸引。蒜蓉法包寒天海澡沙律煙三文魚他他多士法包香脆,沙律新鮮又開胃,他他多士很惹味呢~主菜--慢煮羊後膝配薯菜慢煮羊後膝充滿了濃厚的歐陸風情 羊膝分量非常大,切開後有好香的羊肉膻香味經過慢煮的羊膝,柔軟又多汁,肉腍又唔羶呢~推介~飲埋餐飲消下滯先。是日餐飲水果茶(熱)最後食埋個甜品-北海道奶凍真係非常豐富又滿足。
搵到呢間美味故事新開,喺旺角,大家就腳,所以就試下新野。

呢度環境舒適,開揚的大玻璃,可以自成一角。

餐廳提供左放物品的籃子,非常貼心。

睇睇食咩先,有多款set dinner選擇。

我同朋友每人了一個set dinner
-慢煮羊後膝晚餐-
內容非常豐富。
先有觧果沙冰
食野前飲超開胃

再黎餐湯- 蘑菇濃湯
好香濃又足料。

頭盤黎啦,賣相非常吸引。
蒜蓉法包
寒天海澡沙律
煙三文魚他他多士

法包香脆,沙律新鮮又開胃,他他多士很惹味呢~

主菜--慢煮羊後膝
配薯菜

慢煮羊後膝充滿了濃厚的歐陸風情
羊膝分量非常大,切開後有好香的羊肉膻香味

經過慢煮的羊膝,柔軟又多汁,肉腍又唔羶呢~
推介~

飲埋餐飲消下滯先。
是日餐飲水果茶(熱)

最後食埋個甜品
-北海道奶凍
真係非常豐富又滿足。

$200 (Dinner)
  • 北海道奶凍
  • 慢煮羊後膝