2008-11-03 19 views
在繁忙的旺角區,竟然有一片淨土。門面木色,像園藝般自然, 入內後那裝飾有点驚喜!!美豔的紅色寫上店名TC 2, 裝俢有心思, 座位也舒服, 男服務員很快点菜。我叫Set Lunch: 意粉+飲品---香草雞肉意粉 & 青蘋果茶男服務員禮貌地說要等十五, 但…….等待換來意粉很生,雖香味十足但口感不佳, 青蘋果茶意外地好喝。雖即如此, 但一面看書, 一面聽店內的歌, 真忘記身在鬧市呀! ~~~慢慢地度過這兩小時既午餐!!
在繁忙的旺角區,竟然有一片淨土。

門面木色,像園藝般自然, 入內後那裝飾有点驚喜!!

美豔的紅色寫上店名TC 2, 裝俢有心思,
座位也舒服, 男服務員很快点菜。
服務員禮貌地說要等十五, 但…….等待換來意粉很生,

雖香味十足但口感不佳, 青蘋果茶意外地好喝。

雖即如此, 但
美豔的紅色
意粉很生
$35 (Lunch)
2008-09-27 24 views
包場part,試左呢幾樣野: 香草雞胸凯撒沙律、瑞士雞翼、吉列魚柳配他他汁、燒豬柳配種籽芥末汁、芝士腸仔肉醬意粉、意式海鮮焗飯、焦糖燉蛋、紐約芝士餅、凍青蘋果茶。香草雞胸凯撒沙律: 好多生菜同紫色菜,但係好少雞胸肉,可能十片以內,香草、麵包糠、沙律醬等分開擺,要自行添加,沙律醬只有一種選擇,無千島醬,味道一般;瑞士雞翼:呢個最搶手,但係瑞士汁又唔算太入味,不過都整得幾香口,屬中上之作啦;吉列魚柳配他他汁:呢個又係搶手貨,難得魚炸得唔油,又有好多件,夠脆口,幾好;燒豬柳配種籽芥末汁:呢個無乜人食,食剩晒,又唔難食既,但係都幾多肥膏,算係咁多樣野中最唔受歡迎既一款;芝士腸仔肉醬意粉:料唔係好咋,腸仔同牛肉做既肉醬之外,加左少少茄子同瓜,個意粉只係烚熟,唔會有驚喜;意式海鮮焗飯:呢個有點令人失望,所謂海鮮,連魚肉都無,最多係魷魚,同埋芝士醬,個飯只係白飯,無炒底,實在麻麻地;焦糖燉蛋:一細碗一細碗咁裝,幾方便,味道就一定無得同大酒店比,但係過得去啦;紐約芝士餅:又係唔可以同大酒店比,細細件,有芝士味但唔重,餅底略厚但唔脆,叫做OK咁囉;凍青蘋果茶:幾清,無乜味,淡淡地,都幾好呀!服務方面,都
凍青蘋果茶:幾清,無乜味,淡淡地,都幾好呀!

服務方面,都算唔錯,老闆同店員都好nice,個女侍應又經常保持笑容。

環境方面,頗舒適,夠大又有梳化,都幾舒服,不過要預左唔會太光猛。

整體而言,呢度係一個食晚,飲野,同開party唔錯選擇!
$120 (Dinner)
這天跟朋友仔o係TC2 食佐餐好relax 的飯.. 通常o係mk 食飯都趕頭趕命. 你唔趕個waiter 都趕.. 但o係TC2 食飯完全冇呢個feeling... 落單我o地唸佐好耐... 每個dishes 係one by one... 你食完1道就差唔多上第2度.. 食完所有o野我o地帶埋杯 drink 去佐sofa 度坐.. 一邊chit chat... chat 佐成2個鍾.. 老闆都冇咩所謂.. 由我o地... 臨走仲好nice 咁問我o地d o野食點.. 真係好舒服的一餐...雖然 d o野食唔算超好食同有少少貴.. 但呢個price 有d 咁o既feeling 同service.. 抵!

這天跟朋友仔o係TC2 食佐餐好relax 的飯..
但o係TC2 食飯完全冇呢個feeling...

salad
好足料的pumkin'湯
唔知上面果d 係咩... 但好特別
$130 (Dinner)
salad
好足料的pumkin'湯
唔知上面果d 係咩... 但好特別
  • 各種飲品
(Non-member)
2008-08-04
This is a nice cafe filled with a home-like style of ambiance.The ground floor is more like a place for a fine dining.The 2nd floor where I stayed the rest is very cosy.I like the austere style of decoration.The banana and peanut butter toastie and drink i ordered were delectable,but it would be even more delicious if it was made with nutella....haha...but just my own taste though...However,it is worthy to spend an afternoon to have a drink in such a nice cafe.Highly recommend to friends!
$45 (Tea)
2008-07-19
Dinner.兩個朋友各叫了套餐,麵包好像是芝麻包,軟軟的,味道淡淡的,非本人所好。湯是最弱一環:甘荀忌廉湯一味creamy,杰得可怕,甘荀味就無。羅宋湯很削,水爹爹的,除了辣甚麼都喝不出。看了之前的食評說有很好的炸蟹餅,但menu上沒有,我們問侍應有沒有供應,只回一個字"冇", well, fine, 不用那麼不客氣吧。。。~_~朋友的主菜就OK,膽粗粗叫的鴨脾田螺飯,飯很香,我試了少許鴨脾,很"鞋"。。。另外有臘腸雞絲辣長通粉,臘腸只找到一塊(!),長通粉很有咬口,味道不算太辣,收貨。香草醬雜菜幼意大利粉: 這個是我單叫的, 做得很妥當, 香草味不強,但雜菜非常豐富,幼意大利粉無Angel Hair咁幼,入口口感非常好,不過碟底好多油~_~餐飲嘛,咖啡我想是一般,青萍果茶有些驚喜,味濃而不甜。環境是一般吧,像一般上樓cafe,情調談不上,或者是晚有不少客人。服務只是可以。現在還是試業中,半夜十二點就要關門了,不可hea很久。
Dinner.

餐飲嘛,咖啡我想是一般,青萍果茶有些驚喜,味濃而不甜。
$80 (Dinner)
2008-07-09 4 views
在旺角吃西餐經驗不多,畢竟是「市場性」局限,要做到賺錢的合規格西餐廳,很難。路過,本打算飲杯野等朋友,卻被爽約,見隔離檯晚餐幾靚仔,看看餐牌晚市百餘元,一試何妨?幾味選擇中要了燒(魚周)魚,有湯亦有前菜小品,幾好。樓底夠高,又放滿文化書籍,雖然自己不好此道,卻欣賞主理人的心思,樓上吊著「T.C.2」的方格,蠻有意思呢。小品是炸蟹餅、小酥皮薄餅及生菜沙律,三款不同形式擺設,很精緻,當中做得最好的是炸蟹餅,酥脆不油亦吃到絲絲蟹肉,真材實料,配上調較過「酸咪咪」沙律醬,不錯的。番茄凍湯,不好此道,鮮茄肉配以茄膏打成,下了些番茜碎,果酸味頗重,反映出下了不少鮮茄,抵受不了果酸,隨口吃過就算了。西餐多以seabass、cod fish為主,非鮮貨,但質素相對地穩定,卻想不到這裡用(魚周)魚來燒,配上炸魚皮作,加些荷蘭豆、小野菜作點綴,賣相幾得意,看得出廚師幾有心配砌的。炸魚皮配魚吃,口感麻麻,只屬裝飾之用,(魚周)魚魚質所限,自然吃不出鮮味,略腥,肉質亦頗為霉腍,當然以$98套餐計,也不太好苛求了,只希望廚師快快找其他材料替,配的汁非檸檬牛油,而是下了薑汁的忌廉香草汁,算是中和腥味的好配搭。食物
食物質素平平,卻坐得舒適,環境與服務也很好,想了想,這裡平平地包張檯慶祝生日,也不錯吧。

炸蟹餅香脆不錯
賣相認真,質素平平
TC2
$110 (Dinner)
2008-05-21 11 views
我既第1篇食評~亦係呢間野既第一個食評~我同我既肥豬男朋友同樣為食,成日都o係openrice睇有咩食,只要好味,遠一遠都會去試~今晚肥豬25歲生日,我又再周圍search,o係某forum見到呢間cafe,都好似唔錯咁,就唸住試下喇~見到forum話間野地方唔大,得五六張檯,所以12點幾打去book位。電話既另一端係一位男士,我話想book今晚7點,仲同佢講想要個靚d既位,佢一口答應左,我再三請佢比個靚d既位我,因為今日係男朋友生日,佢仲問我洗唔洗幫我安排一d特別既dessert或者cake,又好耐心咁介紹佢地既dessert,o係未去之前已經比左個好好既印象我喇~去到(其實都有少少難搵),佢地比左兩個位我選擇~然後就拎menu比我地睇,果到有個笑容甜美既女士(我估係老闆娘掛),好有禮貌又好細心,見我著褸就會問我洗唔洗較細d個冷氣,呢到既service令我同男朋友全晚都覺得好pleasant^^入正題講野食,我地點左兩個set~個set有3個appetizer,一般啦,不過賣相好精緻。然後到番茄濃湯,好好味呀,我之前o係forum見到佢地個南瓜湯好多人讚,當知道今晚唔係南瓜湯都有d失
我既第1篇食評~亦係呢間野既第一個食評~
入正題講野食,我地點左兩個set~個set有3個appetizer,一般啦,不過賣相好精緻。然後到番茄濃湯,好好味呀,我之前o係forum見到佢地個南瓜湯好多人讚,當知道今晚唔係南瓜湯都有d失望,但係喜出望外既係個番茄濃湯都好好味呀~湯飲完,就到main dish喇,我要左個露荀小雲吞,男朋友要左個青檸汁燒雞~個小雲吞其實好大架,都有成七八粒,同埋有d滯。個燒雞就好好味喇,個汁甜甜地,好開胃~食完就飲埋杯drink,我要左棒子朱古力,男朋友要左latte,ok啦,不過甜左d~到甜品喇,跟set個甜品拼盆又係好精緻,個小tiramisu意外地好味!!我地兩個都lum lum利~另外,因為男朋友生日,special request左個brulee,我食左兩啖,因為太飽喇,不過brulee個面真係做得好好呀~!!
全晚都好滿足,仲同笑容甜美既老闆娘講話我會為今晚寫食評tim~哈哈!!如果唔係聽日要返工,我實會坐耐d架~有d食物冇影相呀,因為我地為食既關係,次次d野食黎到我地就手起叉落,通常食到一半先記得未影相....

可改善既地方,係佢地既洗手間,可以乾淨d既~
老闆娘,如果你睇到呢篇食評,記住係我呀,今晚7點果個范小姐同埋我個肥豬男朋友呀^^
總括黎講,呢到食物ok,價錢ok,service一流!!

p.s. 希望個肥豬男朋友生日快樂,我地會一齊慶祝以後每一個生日,直至100歲~
appetizer
番茄濃湯
青檸汁燒雞
Brulee
$118 (Dinner)
番茄濃湯
(Non-member)
2008-05-21 30 views
昨天是我生日,在網絡上發現這間TC2 CAFE WORKSHOP,原來是新蒲崗的分店。我和友人點了3個SET DINNER ,分別是三文魚扒、豬扒及燒春雞。首先appetizer 好像是雞軟骨、鴨胸肉和沙啦,感覺挺新鮮的,沙啦上的醬汁好像是黃芥辣,味道不錯然後main course 我覺得肉眼豬扒不夠JUICY ,但跟三文魚扒的揚州意大利飯真的很讚! 這是用傳統揚州抄飯的材料,如蝦跟叉燒,用忌廉汁跟意大利米一起焗,這道菜是FUSION得黎又非常好吃另外,這間CAFE 的格調不錯,最適合DATING 或慶祝紀念日。不過地點可能''格攝''左少少,所以沒有太多人去。你們一定要多多支持唷!!值得一提的是,這間CAFE 的老闆真的是非常好人XD 他會擔心你的安全*V*認著他吧: 長長頭髮,架著一副眼鏡,他沖調的棒子系列真的很好喝^^ 老闆,我答應幫你寫食評,我下次去是不是有DISCOUNT 呀XD

PUMPKN CREAM SOUP 賣想討好,蠻好喝!
西檸燒春雞,亦是FUSION 得來很好吃
正門
$100 (Dinner)
PUMPKN CREAM SOUP 賣想討好,蠻好喝!
西檸燒春雞,亦是FUSION 得來很好吃
  • 揚州意大利飯