2019-08-30 388 views
鍾意茶嘅必食!呢間cafe啲食物好多都係用茶做抺茶鮮蝦忌廉意粉我哋轉咗做天使麵,抺茶令天使麵滲透碧綠色醬汁有啲多,不過麵條沁住茶香唔夠飽所以叫咗個小食拼盤,醬料都係用茶做嘅雪糕球可揀唔同味白色係玄米白茶,粉紅色係玫瑰花茶玄米白茶雪糕感覺清雅,有清香feel玫瑰花味雪糕味道芬芳,花香味重
鍾意茶嘅必食!

呢間cafe啲食物好多都係用茶做

抺茶鮮蝦忌廉意粉
我哋轉咗做天使麵,抺茶令天使麵滲透碧綠色
醬汁有啲多,不過麵條沁住茶香

唔夠飽所以叫咗個小食拼盤,醬料都係用茶做嘅

雪糕球可揀唔同味
白色係玄米白茶,粉紅色係玫瑰花茶
玄米白茶雪糕感覺清雅,有清香feel
玫瑰花味雪糕味道芬芳,花香味重
2017-12-29 489 views
心血來潮事件簿😋(2)係附近的party room玩完之後 聽住附近嘅朋友講依間餐廳唔錯就走左入去試😋依間餐廳的價錢大約都係中等 以夜晚去食為主的價錢都算合理 我地一行人連埋多啦啦本尊總共有六個人(2男4女),叫左依D野食都夠六人份量😌其中一定要推薦嘅一定係芝士焗薯角 鍾意邪惡拉絲嘅多啦啦我就最鍾意食😍仲有我地特登叫左一杯薑茶飲,適逢近排天氣轉涼,杯薑茶又夠味,想止咳同驅寒的朋友就最適合不過啦😉好啦 今集我就介紹到依到 得閒就再同大家介紹下其他好野食啦 多啦😺
黑松露三文魚忌廉汁天使麵
芝士焗薯角
卡邦尼煙肉意大利粉(可選蘑菇)(上)/ 炸雞翼(配和風汁)
心血來潮事件簿😋(2)
黑松露三文魚忌廉汁天使麵
芝士焗薯角
卡邦尼煙肉意大利粉(可選蘑菇)(上)/ 炸雞翼(配和風汁)
2017-11-15 341 views
今日難得去左觀塘聽talk~唔洗喺中環食貴飯,就喺open rice search 左衣間cafe,上到去無人,不過由於佢一小時候預約嘅人就會來,所以佢本來想拒絕我地,幸好我地應承一小時候交枱就有得食喇~ 一行四人都係因為見到個open rice 勁多人推抺茶意粉,四個人都叫衣樣。喺嘢食來前,我地可以喺自助水吧沖奶茶咖啡檸水檸茶飲,當然係無限添飲主食來之前,加錢叫左個牛肝菌湯,勁香菇味仲有麵包粒,好好味~😋等候多時抺茶鮮蝦卡邦尼意粉終於來到,好香抺茶味,但是略為甜,由於本人不嚐甜所以感覺麻麻~不過佢上面啲蝦好好食,彈~🦐最後喺fb like 佢page 仲有雪糕送~係焦糖海鹽,雖然好食,但係原本我還有一絲盼望係我喜歡嘅茶味雪糕🍦

牛肝菌湯配麵包粒

抺茶鮮蝦卡邦尼意粉

,但係原本我還有一絲盼望係我喜歡嘅茶味雪糕🍦
焦糖海鹽雪糕波

$90 (Lunch)
牛肝菌湯配麵包粒
焦糖海鹽雪糕波
2017-11-05 344 views
一心嚟試下小店,見到環境幾好,雖然食物價錢小店嚟講算貴,一個意粉80幾,乜都唔包,不過當試下,支持下小店見餐廳內唔覺眼有廚房,好奇問下廚房係邊,店員竟然答:放心啦,我地啲食物送過嚟有用蓋遮住架。我:吓⋯哦講完就走左,我心諗九唔答八好啦,野食嚟,試下個意粉,點知⋯ 只係溫暖嘅,完全唔熱,味道還可以接受,唔差,但唔係好食 同行另一個叫左個蜆肉乜乜意粉 嘩,個蜆肉係冰鮮唔出奇,但仲涼過我個碟,dry dry我好中意食意粉,問佢地拎左支芝士粉,落左幾下,食落口覺得味道怪怪地⋯ 望一望,支粉個日期😑 問店員,佢地啲態度勁差,呢個係樽嚟架咋,啲粉我地refill 架 仲自己兩個店員係收銀位度大大聲講 咁我地真係refill ga 嘛 呢個事實嚟架喎 冇呃佢⋯就一直係我背後講講講左幾分鐘 佢見我唔食,就走埋嚟同我講幫多次,再話如果你擔心,我幫你換過碟 我以為佢問我,我過左10幾秒再同佢講唔洗換 佢話已經叫左廚房整其實,友善咁問你廚房係邊,你咪照答囉,完全都冇擔心過食物安全衛生問題第二,好心唔好用呢啲樽refill ,人地一見到個日期,好影響心情,雖然信你,但態度問題同影響左胃口,最後只能說 係

講完就走左,我心諗九唔答八

第二,好心唔好用呢啲樽refill ,人地一見到個日期,好影響心情,雖然信你,但態度問題同影響左胃口,最後只能說 係啲芝士粉難食,唔係平時食開個種嘅味,唔係pizza hut 個種,呢只係深黃色(或者燈光問題)

食物質素可以接受
態度服務不態接受

冇encore
Type of Meal
Dinner
2017-11-02 314 views
中秋節第二日公眾假期,周圍啲cafe一係唔開一係就冇位,偏偏等二日要有presentation,揾唔到地方可以同groupmates傾野做最後衝刺,好彩最後比我地揾到呢間慕茶😆😆間餐廳一入到去好多人,但好彩都仲有位。雖然環境唔算靚,但係對於一個要趕功課即人黎講,啲間cafe最大優點一定係佢唔趕人走同埋wifi夠快!!!!我地三個人每人叫左一個item就由兩點坐到七點了。食物方面,我叫左一個甜品,有藍莓芝士蛋糕同埋一個玫瑰花味既雪糕。呢間cafe雪糕啲味全部都好特別好好食,好似全部都係自家製的。相對之下,藍莓芝士蛋糕就冇咩特別了。不過甜品個份量偏細,就咁就58蚊,唔太抵食。😢
2017-10-05
$60 (Tea)
2017-11-01 237 views
今天同事說要試試抹茶意粉,慕茶就在開源道, 從地港鐵站走出來大約5分鐘就到,因為我們選了2點多才吃lunch,所以可以坐得比較舒適這裡的午餐餐飲是免費自助茶水區,可以自助調飲品, 可以沖奶茶、咖啡和檸茶等同事點了蟹籽帶子抹茶鮮蝦忌廉意粉 $78我點了黑松露煙三文魚天使麵 $70 我們加$8 要了牛肝菌忌廉湯配蒜蓉包粒湯味味道不錯又夠熱,配上夠脆的蒜蓉面包粒,黑松露三文魚天使麵賣相很好,煙三文魚上有芝士碎,黑松露味很突出,忌廉汁跟黑松露味很配同事喜歡這抹茶意粉她說這抹茶味意粉很特別,鮮蝦可以再多一點就好啦這裡是一個午餐休閒的一個好嘅選擇
今天同事說要試試抹茶意粉,
慕茶就在開源道, 從地港鐵站走出來大約5分鐘就到,
因為我們選了2點多才吃lunch,所以可以坐得比較舒適

這裡的午餐餐飲是免費自助茶水區,
可以自助調飲品, 可以沖奶茶、咖啡和檸茶等

同事點了蟹籽帶子抹茶鮮蝦忌廉意粉 $78
我點了黑松露煙三文魚天使麵 $70
我們加$8 要了牛肝菌忌廉湯配蒜蓉包粒
湯味味道不錯又夠熱,配上夠脆的蒜蓉面包粒,

忌廉汁跟黑松露味很配

同事喜歡這抹茶意粉
她說這抹茶味意粉很特別,鮮蝦可以再多一點就好啦

這裡是一個午餐休閒的一個好嘅選擇
2017-10-19
2017-10-29 147 views
工作䌓重,午飯是放鬆的時間。於開源道,人車噪雜聲,使人更加急燥。同事帶我去工廈覓食,發現「慕茶」。餐廳位置有些隱閉,坐客𨋢上樓,出電梯後向左或向右也可以,繞到後面會發現綠色的旗。從玻璃門望進去,感覺跟工廠大廈完全不同。甫進店內,室內裝修雅緻,感覺柔和舒適,令心情都豁然放鬆了。午餐均可免費享用自助飲品吧,店員話share FB page送雪糕!精緻的賣相,意粉做到al dente;青醬即是香草醬,鮮蝦爽口,份量多~每口意粉都嚐到很香的香草味,整個感覺不膩口,輕型美味之選豐富的色彩會增加食慾,也令心情變得開朗。煙火雞肉沒想像中的乾及「嚡」。而且火雞低脂低膽固醇及高蛋白質;以天使麵配上蛋絲、青瓜絲及紅蘿蔔絲,粗幼一致,顯出廚師的細心。整個菜式清新,有營又好味。加$8配餐湯,不是一般的紅/白湯,是牛肝菌忌廉湯,蒜蓉包粒粒自由選擇放湯或直接食,蒜香味很濃,烘得很脆。牛肝菌香味濃郁,而且有很多菇粒在湯中,一口接一口,回味無窮自助飲品吧,可自行調配凍/熱檸茶檸水咖啡奶茶。Share Facebook page就有雪糕送,今天的是士多啤梨味,口感像雪葩,冰涼微酸,令人精神一振~這裡侍應也很溫文有禮,放
同事帶我去工廈覓食,發現「慕茶」。

從玻璃門望進去,感覺跟工廠大廈完全不同。

甫進店內,室內裝修雅緻,感覺柔和舒適,令心情都豁然放鬆了。

青醬鮮蝦意粉

精緻的賣相,意粉做到al dente

涼拌日式芝麻醬煙火雞天使麵

豐富的色彩會增加食慾,也令心情變得開朗。

整個菜式清新,有營又好味。

牛肝菌忌廉湯配蒜香麵包粒

牛肝菌香味濃郁,而且有很多菇粒在湯中,一口接一口,回味無窮

自助飲品吧,可自行調配凍/熱檸茶檸水咖啡奶茶。

士多啤梨雪糕

這裡侍應也很溫文有禮,放輕聲線,不破壞這裡的寧靜。

這裡適合與閨蜜談心事,吃著甜品或喝著花茶,優閒享受一個下午。

這頓午餐,就是我今天的小確幸。

$70 (Lunch)
青醬鮮蝦意粉
涼拌日式芝麻醬煙火雞天使麵
士多啤梨雪糕
2017-10-27 117 views
午餐在「慕茶」,位於工廈的「慕茶」地方雖然不太大,佈置却有家的感覺,長木枱配梳化,整潔企埋。吃一個簡單午餐:蟹籽帶子搽茶鮮蝦忌廉意粉,牛肝菌忌廉湯配蒜香麵包粒。餐茶是自助,冷熱奶茶、咖啡、檸茶、檸水任飲,我自斟檸蜜。牛肝菌忌廉湯,牛肝菌香濃配忌廉質感幼滑,非常可口。蟹籽帶子搽茶鮮蝦忌廉意粉,很喜歡有卜卜趣咀嚼口感的蟹籽,鮮蝦肉質爽滑,還有帶子都是可口,忌廉意粉比較「杰」身,我比較喜歡濕多一點點,意粉和湯都夠熱,很特別是使用紙湯杯和紙餐碟,廚房在隔籬,所以沒有油煙困擾。雖然在Open Rice有以下的介紹:「特別以義大利傳統手工雪糕製作手法,配以中國或西方茶品,製作出軟滑同時擁有清新茶味的雪糕,並設有手工雪糕工作坊,亦提供多款美食及飲品。」而且在face book有「拍照送雪糕」優惠,但我正值減肥,忍口一次啦!

餐茶是自助,冷熱奶茶、咖啡、檸茶、檸水任飲,我自斟檸蜜。

牛肝菌忌廉湯,牛肝菌香濃配忌廉質感幼滑,非常可口。

蟹籽帶子搽茶鮮蝦忌廉意粉

2017-10-27
$86 (Lunch)
蟹籽帶子搽茶鮮蝦忌廉意粉
  • 蟹籽帶子搽茶鮮蝦忌廉意粉 牛肝菌忌廉湯配蒜香麵包粒
滿心歡喜來到這裡 但........大失所望湯太凍 沒有一種暖暖的感覺薯條 某大型快餐店比較好吃 也是冷冰冰的腸是不錯雞翼也普通建議不好用那兩個醬料 味道怪怪的 也與食物不合價錢與食物質素不符天使麵是比較好吃的但抹茶麵也是怪怪的 海鮮不生鮮是次喝了兩杯抹茶飲料 味道也一般 沒有茶味同奶味 只飲了兩三口已不想喝了最後沒有點甜品 因為食物大失所望 唯一服務態度好 環境不錯👍如果想享受食物質素 這絕對不是一個好選擇但如果享受環境服務 這也是不錯的選擇
滿心歡喜來到這裡 但........大失所望

如果想享受食物質素 這絕對不是一個好選擇

但如果享受環境服務 這也是不錯的選擇

2017-10-26
2017-10-20 134 views
上午開完會,匆忙在附近用個午餐,走到一間環境企理的樓上餐廳,內部佈置簡潔,坐位亦舒適,無迫夾感,坐落時已點半後,大多數人客都走得七七八八了。凱撒沙律(HKD15)凱撒沙律有標配羅馬菜,煙肉碎,烤面包粒,食材新鮮可口。黑松露煙三文魚天使麵(70)天使麵幼滑夾埋黑松露清香,入口特別舒服,煙三文魚仲伴隨芝士碎。蟹籽帶子抹茶鮮蝦忌廉意粉(78)上碟很有美感,鮮蝦够大隻,蟹籽又多,色彩繽紛,食落都好味,意粉就一般般。午餐餐飲是免費自助形式,在一角放有啡茶檸檬奶糖等任君選擇。

凱撒沙律(HKD15)
凱撒沙律有標配羅馬菜,煙肉碎,烤面包粒,食材新鮮可口。

黑松露煙三文魚天使麵(70)

蟹籽帶子抹茶鮮蝦忌廉意粉(78)

午餐餐飲是免費自助形式,在一角放有啡茶檸檬奶糖等任君選擇。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2017-10-19 96 views
I always have fond memories of Te Momento as I enjoyed their food the previous time i visited. Since it has been a long while i have last visited, i decided to go again. It was located inside an industrial building at Kwun Tong, about 5 minutes walk from MTR.Their lunch set was reasonably priced at $55 to $78. It was either rice or pasta related. I will need to top up for soup, salad or desserts etc. There is a drink bar counter for customers to get their drink free flow. There is lemon tea, lem

There is a drink bar counter for customers to get their drink free flow. There is lemon tea, lemon water, coffee and milk tea available. Lemon tea was smooth and clear, sweet as well as i have added sugar syrup in it.

Green tea pasta with prawn and scallop - This time round, they used paper plates to serve their food instead of glass plates. It is to save water i guess. As usual, the pasta was chewy and has strong green tea flavour on the pasta. Prawn and scallop was juicy and chewy as well.

Salted caramel ice cream - I just need to share their Facebook page in order to enjoy a free scoop of ice cream. It was served cold and hard, and the texture was sticky as well. It was sweet too.
2017-10-14 121 views
第一次黎呢間啦~之前黎係男友俾個surprise我,預祝生日同tum我呢間抹茶控開心。我地2個都好鍾意飲菇湯,所以一人叫左一碗。味道都不錯👍因為之前食過抹茶意粉,我諗左好耐要唔要試新野,但最後都係揀左抹茶意粉。都幾重抹茶奶味,如果少D奶,唔知會唔會冇咁膩呢?不過以接近一百蚊嘅價錢,2粒帶子,有D少反而呢個軟殼蟹煨飯幾有驚喜呀!飯香香甜甜,煙靭得黎有少少黏。幾特別嘅口感但係好味嘅!男友大愛呢個!

我地2個都好鍾意飲菇湯,所以一人叫左一碗。味道都不錯👍

2017-09-14
Type of Meal
Dinner
2017-10-07 119 views
入店內已經有一種舒適既感覺,工作一個早上後可以於一個無雜既環境下享用午餐確實係一個好既選擇店內有自助茶水區,可以自由選擇餐飲,自己調配合適既味道,侍應都提點紅茶比較淡咪,如飲奶茶唔好落太多奶 ❤️面包粒夠脆,湯味道剛好又夠熱自調奶茶溶岩芝士茄茸肥牛飯 ~ 醬汁特別 外表份量好似好少,但食完好夠飽! 蟹籽帶子抹茶鮮蝦忌廉意粉抺茶味道清香  配搭起來幾特別可以下次再去,得1小時食lunch, 上菜時間好快就有得食,唔錯!

牛肝菌忌廉湯

面包粒夠脆,湯味道剛好又夠熱

溶岩芝士茄茸肥牛飯

抺茶味道清香  配搭起來幾特別

2017-10-06
$70 (Lunch)
牛肝菌忌廉湯
溶岩芝士茄茸肥牛飯
2017-10-05 114 views
忘記今天是公眾假期,觀塘工廈很多的食店不營業。原以為在openrice搜尋顯示了綠點營業中的食店是營業中,但來到食店卻吃了閉門羹。最後再碰運氣來這家之前有想試試看的,幸好真的營業中。之前主要想來試這家的雪糕的,但由於早上還未吃早餐的關係,焦點轉移到飽腹的麵點了。由於餐牌推介這個蟹籽帶子抹茶鮮蝦忌廉意粉,不是抹茶控的我,也就試試這個以抹茶入饌的麵點吧。枺茶不是太濃,所以感覺也易入口,有回甘,同時也中和了忌廉的饇。飲料方面,來了一柸陳皮烏龍茶。由於用了外賣柸,感覺好像是欠了一點飲茶的感覺,轉用玻璃有耳茶柸會完滿一點。這裡主打茶味手工雪糕,當然要試一下。由於在facebook打卡可免費獲贈是日手工雪糕,而今日的是玫瑰花茶味,故順利成章就試試這個味道。贈送的份量也不算太少,味道是值得推介的,有想添吃的感覺。

最後再碰運氣來這家之前有想試試看的,幸好真的營業中。

這裡主打茶味手工雪糕,當然要試一下。
玫瑰花茶手工雪糕

贈送的份量也不算太少,味道是值得推介的,有想添吃的感覺。

2017-10-05
$110 (Lunch)
玫瑰花茶手工雪糕
  • 抹茶卡邦尼鮮蝦意粉
  • 茶味雪糕
2017-09-27 153 views
慕茶全日早餐$96很喜歡點全日早餐,因為很豐富,重點是拍照都好好看😆這早餐有炒菇,紫洋蔥,三角小薯餅,蕃茄,沙律菜,太陽蛋,而最特別及最驚喜的就是腸腸鬆餅及牛肉夾餅。這兩樣在別的餐廳沒有見過,是這裡的特色。上菜時我在想:為什麼沒有腸呢?😂原來藏在鬆餅中,超驚喜的,平常是德國腸居多,這比較像是台灣腸,很好吃。我比較喜歡台灣腸,帶有少量甜味,感覺比德國腸好吃,包著腸的鬆餅亦很驚喜,不會乾乾的,還帶有淡淡的抹茶香。至於牛肉夾餅的餅是比較中式的,像是炸饅頭,上面也有一點點煉奶,很特別,也很好吃。酥炸原隻大碼軟殼蟹墨魚汁燉飯$90吃第一口完全嚇到,怎麼這麼好吃呀~以往吃的燉飯都偏濕,味道是咸的,但這個濕度剛剛好,每粒飯沾滿了墨魚汁,飯還有黏黏的感覺,像是糯米那樣,超好吃的,因為是墨魚汁,飯還帶有點甜味,不知不覺便把飯吃清光,遺忘了主角-軟殼蟹,軟殼蟹真的是跟名字一樣-大碼,很大一隻,最後在單吃蟹時顯得有點咸,還是配飯吃比較好😂環觀四周亦沒發現廚房,廚房應該在旁的單位,就是因為沒有廚房,四周更顯得寧靜,亦少了煮食的油煙感覺,環境十分舒適。餐廳設有自助茶水區,省卻了店員的工作量,其他服務更顯得有效率

慕茶全日早餐$96
很喜歡點全日早餐,因為很豐富,重點是拍照都好好看😆

酥炸原隻大碼軟殼蟹墨魚汁燉飯$90

餐廳設有自助茶水區,省卻了店員的工作量,其他服務更顯得有效率,上菜亦非常快👍

神秘的入口😂

餐牌簡單,但種類很多

2017-09-26
  • 酥炸原隻大碼軟殼蟹墨魚汁燉飯